Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mégsem változik annyira a CSOK 2018. február 15-től?

2018. február 07. - Szarvas Norbert

csok2018.png

2016.január.01- Elvileg lehet CSOK 10+10-re pályázni, mindenki nagyon izgatott. Szinte senki nem tud semmit, csak amit a Magyar Közlöny soraiból sikerült kibogarászni. Eltelt 1 hónap és még mindig vannak problémák a rendszerrel. Az ügyfeleket nem fogadják be, a bankosok nem tudnak semmit. Ezután újabb hónapok következtek, amikor a hirtelen módon összeharácsolt CSOK több sebből vérzett. Azóta már megérkeztek a frissítések és kialakult a gyakorlat. Tudtuk, hogy eljön 2018. február 15 és valami változás történik. Vagy mégsem?

 

Csökkentik az adminisztrációt

A január 31.-ei kormányülésen már megszületett erről a döntés. Számomra teljességgel felfoghatatlan volt ezidáig, hogy mi szükség van állami szervektől egyesével beszerezni papírokat, amikor ezt a 21. században sokkal egyszerűbben meg lehetne oldani, akár egy erre a célra írt keretprogrammal, ami által a rendszer jelez, ha nem stimmel valami.

Szerencsére ebben történik előrelépés, és végre valahára bevezetik a nyilatkozati elvet, ami azt jelenti, hogy mindenki büntetőjogi felelősségének tudatában nyilatkozik olyan dolgokról, minthogy nem vett fel az elmúlt 5 évben Szocpolt vagy hogy nincsen köztartozása.

 

Kedveznek a külföldön élőknek

Csak hogy megértsük mi volt a probléma, egy valós történetet szeretnék elmesélni ezzel kapcsolatban:

Az ember Svédországban él a feleségével és két gyermekével évek óta. Ott dolgoznak, viszont tervezik a hazajövetelt. Hallottak a CSOK 10+10-ről, és mivel szeretnének harmadik gyermeket, ezért annyira kézenfekvő volt a történetük, hogy elkezdtek szervezkedni. Először azzal szembesültek, hogy a CSOK 10+10-nél a 2 éves TB igazolás nem elegendő Svédországból, hanem az utolsó fél évnek magyarországinak kell lennie.

Sebaj, akkor a feleség jelentkezett a magyar TB-nél és elkezdett 6 hónapon keresztül befizetni. Senki egy szót nem szólt semmiről a TB-nél, hogy ezzel lesz egy kis probléma. A család jogosan reménykedett, hiszen a TB befizetéseket fogadta a hatóság. Amikor elérkezett az idő, akkor mégsem kapták meg az igazolást. Ugyanis kiderült, hogy nem lehetünk egyszerre TB biztosítottak két különböző országban. Mivel itt a svéd volt az elsődleges, így a magyar TB szimplán benyelte a feleség befizetéseit. Nem kapták meg a CSOK-ot abban a pillanatban, így el kellett fél év csúszással megszervezni, hogy fél évvel hamarabb hazajönnek és elkezdenek itt dolgozni...

Február 15-től a külföldi TB is lefogadható azzal a vállalással, hogy 180 napon belül TB jogviszonyt létesítenek Magyarországon (legalább az egyik igénylő).

 

 

A banki ügyintézési idő gyorsítása

A banki ügyintézés egy igazi rémálom. Alapvetően elvi problémáim vannak ezekkel az intézkedésekkel, minthogy "gyorsítjuk" az ügyintézési időt, hiszen ezek az esetek 80-85%-ában szimplán látszatintézkedések. Ugyanis ezek a szabályozások mindig komplett dokumentációs anyag esetén érvényesek. A bankosok pedig szoktak trükközni egy-egy "lemaradt" anyakönyvi kivonattal vagy valami mással, ami miatt a végtelenségig lehetne húzni a dolgokat.

Elméletben tehát lakásvásárlásnál 30 nap, építkezésnél 60 napon belül el kell bírálniuk a kérelmet. A valóságban ugyanaz lesz, mint eddig. Lesz ezer kiskapu, amire hivatkozva úgyis elhúzzák, ha éppen túlterheltek.

Hosszabbítják a beadási határidőt

120 nap helyett február 15-től kezdve 180 nap áll rendelkezésünkre, hogy az adásvételi szerződés megkötésétől számítva beadjuk a CSOK (és hitel) kérelmünket. Saját véleményem, hogy ez megint egy teljesen felesleges butaság, aminek 2018-ban már nincsen létjogosultsága. Amikor behozták a CSOK-ot, akkor ezzel akarták elkerülni azokat a visszaéléseket, amik a végtelenségig elnyújtott építkezésekből eredtek. Tehát ki akarták zárni, hogy utólag nyerészkedjenek a CSOK-on és az új projektek helyett a már leszerződött projektekre utólag igényeljék a támogatást.

Azonban eltelt immáron két év, így egyre kisebb a valószínűsége az efajta visszaélésnek. Sokkal racionálisabb lett volna azt mondani, hogy 2016.01.01 után megkötött adásvételi szerződések számítanak. Mert értelemszerűen aki elkezdi a CSOK-ot, az minél hamarabb akarna költözni és gyakran nem rajta múlik.

Könnyen kerülhetünk olyan csapdába, hogy egy ikerház részét akarjuk megvenni, befizetjük az önerőt/foglalót (milliós összegek), de az építkezés elhúzódik, ezért nem tudjuk a CSOK miatt megkötni a végleges adásvételit. Így pedig nem történik semmilyen bejegyzés a tulajdoni lapon, tehát erőteljesen függünk a vállalkozótól, és reszketünk hónapokig, hogy az önerőt ne bukjuk el (hiába az előszerződés, fizetési igazolást...stb).

 

Amit én nagyon vártam/hiányolok a CSOK-nál

 

A CSOK összegek megemelése- Szerintem a CSOK 10+10 aránytalanul magas, vagy pedig a többi támogatás aránytalanul alacsony. Nézőpont kérdése. Én nagyon vártam, hogy a CSOK 10+10-en kívül minden összeget beszoroznak 2-vel, ami már jobban közelítene a részben a CSOK miatt felvert ingatlanpiaci árakhoz.

A CSOK valóban az önerő része megkötések nélkül- Ez a kitétel igazából építkezésnél lenne fontos, ugyanis forráshiány miatt könnyen megállhat az építkezés az első szakaszban és nem jutnak el legalább 40%-os készültségi fokig önerőből, amikortól már folyósítható a CSOK első részlet. Ha az önerő része (márpedig az), akkor legyen első szakasztól folyósítható részben.

 

►►►►

Ha tetszett a cikk, akkor meg tudsz hívni egy “kávéra”: Támogatom a blogot 1-3 dollárral

IFL prémium blog: Klikk

ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt: Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2018. február. 07. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr2513641360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olliék 2018.02.07. 22:04:33

Még.mindig nem értem miért jó ismét hitelre ösztönözni a lakosságot. Most jó,hogy alacsony a kamat, de ha ugrik 2%-ot,akkor mi lesz? Ha nem jön össze a harmadik,akkor csak kettővel kell az utcára menni?
Továbbra is a bérlakás híve vagyok. Egy fiatal párnak mindenképp jobb,mint 40évre igába hajtani a fejét.

Zsíros Bödön 2018.02.22. 08:39:13

Még mindig nem lépett életbe ez a rendelkezés... Amúgy borzasztó ezeknek a papíroknak utánajárni. Van amelyik 15 napig érvényes, van ami tovább, de X nap a kiadás egyikre, másikra Y, stb... Én emiatt örültem volna, ha ez megszűnik, de a napokban meg már el kell kezdenünk ennek a rendezését, szóval jöhet a fejvesztett papírhalom igénylés...
süti beállítások módosítása