Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

Hagyjuk már a "londoni mosogató munkát"! Ébredj fel!

2017. december 04. - Szarvas Norbert

londoni_munka.png

Állítólag több, mint 600 000 magyar ember dolgozik külföldön! Sajnos én is ezt tapasztalom a környezetemben, hogy egyre többen találják a boldogulás kulcsát a "külföldi mosogatólében". Mert mennyivel jobban megéri ausland gürizni, mint idehaza. Persze kiérezni ennek a folyamatnak a morbid humorát, azonban billentyűzetemet vitriolban megmártva mégis azt mondom, hogy "csináljuk, de mi a f@sznak?"

Kezembe került mégegy, meg még egy és még egy kutatás arról, hogy miért menekülnek innen az emberek. Most ezt fogjuk sorba venni, hogy tényleg így van e. Azt azonban már most hangsúlyoznám a lehető legáltudományosabb alapossággal, hogy a saját valóságunkat mi rendezzük meg. Ha úgy érzed, hogy körülötted tele a platz szar emberrel, fos köztéri hangulattal és gáncsolós bugrisokkal, akkor előbb utóbb be kell látni, hogy te is egy vagy közülök.

Mert imádom ezeket a hatalmas megvilágosodásokat külföldön, ahol még a kutyaszarnak is negédes rózsaillata van egy kis citrommal. Ott, ahol a kakas is csak akkor rikkant, ha előzetesen megbizonyosodott róla, hogy nem zavar téged. És ott, ahol a munkádért pénzt, a pénzért értéket, az értékért pedig extázist szerzel magadnak. 

óóóóó drága ausland, kérlek várj meg! Jövök, Jönnek, Jöttök

16473532_1669858156640813_5588512585523850539_n.jpg

Értelmezzük a sorokat

 

Aranyásókkal van dolgunk

Ha megnézzük az időbeni penetrációt, akkor láthatjuk, hogy hosszútávon  a sokaság kevesebbik része tartózkodik odaát. Sokkal jellemzőbb adat az 5 vagy annál kevesebb ideje külföldi tartózkodás. Ezt persze lehet egyfajta hullámnak is hívni, bár esküdni mernék, hogy én 10 évvel ezelőtt is boldog boldogtalantól hallottam, hogy kiment külföldre.

Sokkal inkább gondolom, hogy a számításokat odakinn sem találja meg a többség. Helyette összehúzza magát és elkezd gyűjteni évekig kolduséletet élve, hogy hazatérve poggyászában a vélt egzisztenciát biztosító euró kötegekkel legénykedjen egyet. Ezen a ponton mintha különválna az egzisztencia és a karrier. Mert ritkán találkozni olyan vezérigazgatóval, aki két éve még londonban menedzselte a piszkos tányérokat.

#1 Anyagi kilátástalanság

Ugye az egyik megkérdezett, amelyik vélhetően reprezentatív a sokaság képviselete azt mondja, hogy legalább 150 000 forintot meg tudna keresni, mert akkor máris betúrbózná díszmagyar mívoltát és vágtatna haza. Bármit is jelentsen az európai integrációban ez a dolog.

Az igazság az, hogy 2018-tól a minimálbér 138 800 forint lesz bruttóban, míg a KSH átlagkeresett 2017 szeptemberi adatok alapján br. 292 000 forint. Ennél is érdekesebb, hogy ma már egyre kevesebben keresnek 150 000 forint alatt. Persze a munkanélküli ebbe a felsorolásban nem számít bele, hiszen azért munkanélküli, mert nem keletkezik munkából bérjövedelme, mint ahogyan a minimálbéres vállalkozókkal is Dunát lehetne rekeszteni...

Nem kezdek bele különösebb felsorolásba, de azt általában elmondhatjuk, hogy a bérhelyzet önbeteljesítő jóslatként napról napra javul. Ennek morbid módon véleményem szerint nem kizárólag a bérszínvonal általános emelkedése vagy a gazdaság erősödése a letéteményesen, hanem az, hogy az aktív korú-státuszú magyarok jelentős része kivándorolt a jobb élet reményében, amily olyan brutális munkaerőhiányt okoztott fontos szektorokban, ami önmagában megnyomta kínálati oldalon a bértáblát.

#kösziatöbbiekneveben

#2 Alkalmatlan munkaviszonyok

Érdekes a kettősmérce, ahogyan ausland a moslékban is hajlandó az ember gürizni, de idehaza már úr, akinek követelései vannak a munkahelyén. Ugyanakkor állítom, hogy a megfelelő munkakörülmények ugyanannyira fontosak lennének a munkáltatónak, mint a munkavállalónak. 

Mivel az egyes pontból megtudtuk, hogy "munkaerőhiány" uralkodik az országban, az azt is jelenti, hogy soha nem látott esélyünk kínálkozik a munkahelyünk megválogatására. És ez egyáltalán nem vicc! Biztosan tudsz ellenpéldát felhozni, de a munkaerőhiány és az alacsony munkanélküliségi ráta arra enged következtetni, hogy egyre könnyebb elhelyezkedni.

A magyar vállalkozói virtust már ismerjük. Ott spórol a többség, ahol nem szégyel. Akármilyen szabályozást vezetünk be, a javulás nem feltétlenül arányos. Érdemes belátni azt a faékegyszerűségű ok-okozati összefüggést, hogyha sz@r a körülmény, akkor nem dolgozik nálam senki. Ha senki nem dolgozik nálam, akkor csődbe megyek. Tehát akkor törekednem kell a megfelelő körülményre. 

#működik

#3 Kiábrándultság, korrupció

Nekem azt tanították, hogy vagy jót vagy semmit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#4 Továbbtanulási lehetőségek

Ez a pont a magyar jóléti társadalom egyik rákfenéje. Történt ugyanis, hogy az emberiség 90%-ánál messze jobb lehetőségei vannak a továbbtanulásra egy magyar fiatalnak. Ezen a ponton én erőteljesen vitatkoznék azokkal, akik nem találják a megoldást.

A felsőoktatás ma már gyakorlatilag boldog-boldogtalant beenged a felsőoktatásba, ahol büfészakokon lehet melegedőbe járni. Akkor a demokrácia ezen a területen, hogy az már teljesen hazavágta (meg a felsőbb belepofázás) a minőséget. Ugyanis minél többen vesznek részt a rendszerben, annál jobban higul a "szakma". Egyre gyengébb képességű diplomásokat gyárt a rendszer, ami végképp semmire nem jó.

Ettől függetlenül alanyi jogon kapnak lehetőséget a szegényebb diákok (is) arra, hogy ösztöndíjat, egyéb támogatásokat szerezzenek pusztán tanulmányi eredményeik után. Ha ez nem megy,mert radikálisan csökkennek ezek a helyek, akkor pedig ott van megint két lehetőség:

1. diákhitel

2. iskola melletti munka

A diákhitelt a nőknek ráadásul az Állam gyerekszámtól függően átvállalja, tehát még a leggyengébb képességű női diák is ingyen tanulhat ebben az országban /vagy félig ingyen, ha családot alapított és legalább 2 gyereket megszült. Ez egy korrekt ajánlatt, bár hiányolom a férfiak kedvezményét ezen a területen.

Érdemi vita azért nem tud kialakulni erről a témáról, mert az érdekelteket nagyon elkapatta a túlzott jólét és egyre kevésbé fülik a foguk megküzdeni valamiért. Mindent ingyen és azonnal. Másik oldalról pedig a döntnökökkel is komoly probléma van. Meddő örökös vita, amit társadalmi érdek lenne megoldani. De kérdezem én, hogy mit szólna a társadalom, ha teljesen ingyenes lenne a felsőoktatás, azonban nem engednének be boldog-boldogtalant? Ha lenne egy konkrét keretlétszám? 

#dolgozzunkegyütt

#5 Nyelvismeret szerzése

Komolyan mondon, hogy ez az első igazi érv, aminek van létjogosultsága. Biztossn nem a Katedra szakkörén fogod megszerezni az anyanyelvi kompetenciákat. Azt kizárólag külföldön élve lehetséges elsajátítani igazán. El tudom fogadni, hogy valaki azért megy külföldre, mert megakarja tanulni a nyelvet vagy integrálódni akar egy másik kultúrába. Ezek értelmes, átgondolt érvek, amiket nem a panaszkodás és a csalódottság hajt, hanem a logika és vágy a fejlődésre.

Zusammen

 

Az elmúlt években túl sok ember gerincét láttam meggörbülni, miközben lejjebb adott külföldön a saját igényeiből, amikből nem akart idehaza engedni. Holott egy lakás idehaza is könnyen összejön, ha hajlandó vagy 3-5 évre beköltözni egy kolesz szobába, akciós parizeren élni és napi 10-12 órát dolgozni. 

Ezzel szemben mi a rögvalóság? Idehaza már csak 8 órát akarunk dolgozni, lehetőleg havonta a mozi-étterem-buli befityeg, mellünkön a Ralph Lauren státuszplüss és lakni kizárólag saját albérletben, ami minimum legyen két szobás három percre a munkahelyünktől 180-ért...

Mindig mondom, hogy meg kell találni a közös nevezőt a lehetőségeink és az igényeink között!

►►►►

Nyugdíjmegtakarítás: Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. december. 04. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6613427739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Salizoli 2017.12.04. 17:35:46

Nagyon jó cikk,gratulálok!

Burgermeister 2017.12.04. 19:19:25

jo lett, nagy igazságok vannak benne

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2017.12.05. 17:25:36

"Az igazság az, hogy 2018-tól a minimálbér 138 800 forint lesz nettóban. Ennél is érdekesebb, hogy ma már egyre kevesebben keresnek 150 000 forint alatt. "

Leborulok a csodálatos összegek előtt...... Majdnem a harmada-negyede egy német/angol/benelux fizetésnek! Wow!

Endre Kis 2017.12.05. 17:37:45

hát... szerintem nem a realitás, hanem a sima rosszindulat/önzés/butaság sajátos egyvelege beszél a poszterből. láttál már fejlett demokráciát közelről?
elárulom, nem csak a mosogatók jönnek külföldre, és nem csak a pénzért. én 20 éves munkaviszony után, diplomával, nyelvtudással jöttem, otthon is jó fizetésem volt, de itt a négyszeresét kapom. de nem ez a lényeg, hanem az a rengeteg szar amit otthon lenyomnak a torkodon ha akarod, ha nem. hazamegyek és hányok a soros plakátoktól, a gyűlötlettől, a kilátástalanságtól.
arról nem beszélve, hogy nekem lesz nyugdíjam, annak ellenére, hogy nem 20 évesen jöttem ki. ha otthon maradtam volna, 20 év múlva párizsira se tellene, mert 'hasít az ország'... gratula. építsed csak otthon a cocializmust, nyaljuk putyin seggét meg a törököket, éljen...

Szaktanár 2017.12.05. 17:47:49

egyrészt @Endre Kis: nagyjából összefoglalta a lényeget (a pénz csak addig számít, amíg nincs, amint van annyi, h ne kelljen hó végén fillérezni, máris új prioritások lépnek a helyére, mint pl h hagyjanak élni), másrészt pedig ez a mondat:

"Holott egy lakás idehaza is könnyen összejön, ha hajlandó vagy 3-5 évre beköltözni egy kolesz szobába, akciós parizeren élni és napi 10-12 órát dolgozni."

vagy hazugság, vagy mást értünk a "könnyen összejön" alatt.

teéjesenmindegy 2017.12.05. 17:56:46

@Endre Kis: "de nem ez a lényeg, hanem az a rengeteg szar amit otthon lenyomnak a torkodon ha akarod, ha nem. hazamegyek és hányok a soros plakátoktól, a gyűlötlettől, a kilátástalanságtól. "
Ja, mert a helyi nyelvet nem beszéled, hülyegyerek...
Oszt mesélj, a négyszeres fizetésből van már akkora lakásod ott, mint amekkora itt volt?

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 17:57:42

@vacsad: ja, csak éppen a költségek is magasabbak.

Pink Petsch 2017.12.05. 18:02:43

Az anyagiak egy bizonyos szintig számitanak csak ... persze, mindenkinek más ez a szint kezdve a csekkfrásztól való megszabadulástól a legújabb Audi-modellig. Ha jól végzi az ember a választott szakmáját, munkáját, akkor "auslandban" egy idő után, egy belátható és kiszámitható időn után eléri azt a szintet. Szóval, nem, nem az anyagiak tartják kint a magyarokat, hanem a jelenlegi magyar politikai viszonyok, az állandó gyülöletkeltés, és gyülöletkampányok, amelyek megmérgezik a légkört. Mérgezett légkörben meg eléggé nehézkes élni, még ha az anyagi szinvonal meg is van hozzá.
Ja, és "auslandban" valóban lesz nyugdija az embernek, kevesebb eséllyel tőzsdézik el a nyugdijalapot.
Mellékesen megjegyezve, egy valóban mükődő gazdasággal rendelkező országból nézve, mennyire kell idiótának lenni ahhoz, hogy visszamenj, egy olyan csődtömegbe, ahol nem a gazdasági folyamatok miatt emelkednek a bérek, hanem azért mert százezrek húztak el onnan a picsába. Örülj is neki, és tedd félre azt a plusz pénzt, mert az lesz a nyugdijalapod, és neked már nem lesz elegendő aktiv dolgozó, aki a nyugdijadat összedobja. Tudod, az a 600 ezer, aki most kieesett, meg a gyerekeik és az unokáik ...

Pink Petsch 2017.12.05. 18:03:31

@Sexual Harassment Panda: Csak nem annyival, te is tudod jól ...

5perc 2017.12.05. 18:08:29

Én mégiscsak kíváncsi lennék, mennyiért lehet itthon mosogatni és mennyiért Londonban?
Csak úgy a poszt alátámasztásául.

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 18:20:10

@5perc: a közhiedelemmel ellentétben a mosogatás jó munka szerintem.

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 18:21:05

@Pink Petsch: "Szóval, nem, nem az anyagiak tartják kint a magyarokat, hanem a jelenlegi magyar politikai viszonyok, az állandó gyülöletkeltés.."

Nem.

Pink Petsch 2017.12.05. 18:24:22

@Sexual Harassment Panda: Oké, akkor nem. A franc, aki leáll veled vitázni.

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 18:25:08

@Pink Petsch: ès 2010 előtt is Orbán miatt mentek.ki az emberek ugye?

zoll78 2017.12.05. 18:27:09

Én is külföld inkább mint magyarba .Megy az agymosás tényleges a kilátástalanság . Ja és Romániában dolgozok többért mint otthon.Ez van ilyen a valóság VICCES.

Visceroid 2017.12.05. 18:29:16

@Sexual Harassment Panda: Igen. 2006-ban volt az őszödi beszéd, akinek volt egy kis esze, az tudta, hogy mi jön.

Pink Petsch 2017.12.05. 18:33:10

@Sexual Harassment Panda: Nem olvasol figyelmesen, vagy nem tudod értelmezni azt, amit te is idéztél tőlem. Nem arról irtam, miért mentek ki, hanem, hogy miért maradnak kint, és nem költöznek vissza.

xm95 2017.12.05. 18:33:35

@Endre Kis: @Szaktanár: Ebben a két kommentben minden igazság benne van. Akik nem "kint" élnek, azok nem tudják, hogy mennyire. De ez, hogy még mindíg az a tétel, hogy aki külfoldre megy, az mosogatni megy, most komolyan? Tényleg itt tart még a gondolkodás? Ideje lenne már felébredni.
@teéjesenmindegy: 1. beszélem, és nincs az a szar, mint ott. 2. Forrest Gump megvan? Tudod, hülye aki mondja. 3. Van. Nagyobb. Sofőrködésből.
@Sexual Harassment Panda: A lakhatási költségek. A többi rajtad áll, mennyit akarsz költeni. Lehet élni ugyanolyan költségen azonos vagy jobb minőségben, meg lehet élni magasabb költségen extra minőségben. Tesco-Waitrose-farmshop viszonylatban.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2017.12.05. 18:34:00

@Sexual Harassment Panda: Tévedés. Egyedül a lakhatás számottevően drágább (másfélszeres-dupla árak, vidéken még annyi se), a napi bevásárlás kb 20%-al drágább. Sokkal jobban jössz ki.

Bicepsz Elek 2017.12.05. 18:36:49

Hulyesegeket ir a poszter!!!
Az az igazsag, hogy mindig valtoznak a viszonyok es a korulmenyek. Beszelgettem egy 60 eves emberrel a buszon. Azt mondta a 2000 es evekben 40+ evesen alig talalt munkat targoncaskent, most meg ha kirugnak, akkor rogton talalna ujat!

m.hvg.hu/gazdasag/201748__munkaerovadaszat__bercsabitas__allofogadas__diktal_amelos#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2017.12.04&utm_content=top1&type-id=HvgTopHvg&user-id=%7B@(%22@%22)sid%7D

Eljött az idő, amikor a melósok diktálnak az állásinterjúkon

A néhány éve még inkább megalázó felvételi beszélgetésekre ma már szendviccsel várja leendő dolgozóit egy magára valamit is adó munkáltató.

Amugy meg a kulonbseg cspkken. Ugyanazon allasban 1990 ben 15x kulonbseg volt a Nyugat(Ausztria, Nemetorszag, Anglia) es a magyar berek kozott(vagyis 1 osztrak 15 magyar beret kapta). Ez 2000 re 10x re csokkent 2008 ben 5x re. Ma csak 3-4x.
Es semmi koze a gazdasagi teljesitokepesseghez csak a "labbal szavazok"-hoz!!
Ez a p.fej meg hulye irodai munkakkal suketel, ahol 5-8 evente kirugjak a managemenyet aztan egymasnak adjak a kilincset es atmennek mashova(kb 3-400 manager valtogatja egymast a fontosabb cegek elen es viszi a kis csapatat).
Ennyike!!
Amugy ott lehet megtanulni igazan a nyelven nem mas orszagokban. Szoval a mosogatas szukseges rossz, egy angol managernek nem esik le a gyuru az ujarol ha polcot kell pakolni vagy hasonloak.

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 18:38:31

@Pink Petsch: talán mert 5x többet lehet keresni?

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 18:39:28

@vacsad: ja, az autó fenntartása az magyarországi 3szorosa

MM989 2017.12.05. 18:40:24

Mi ez a poszt... Szarok rá, mekkora lakásban élek itt, vagy mekkorában éltem otthon. Én egy nyugodt életet akartam, még csak a meggazdagodás sem volt cél. Ennyi év No. után az ember igenis elborzad néha az "otthoniak" gondolkozásán... a lényeg, hogy lehessen gyűlölködni és okoskodni. Konkrétan hányok ettől az egésztől, nem akartam/akarok ebben részt venni.
Hazamenni? Nem tartozom már oda. Ott nőttem fel, ott a családom, de nem ott van az otthonom. És nem kuporgatok, nincs rá szükség. Teszek félre és mellette ÉLEK. Ez nem az Audit jelenti és a Ralph Lauren-t, hanem az örömöt, a szabad gondolkozást és hogy utazhatok, fejlődhetek.
Ja, és persze elmenni könnyű, ez a kedvencem. (Oké, mi nem digitévés magyarok vagyunk külhonban, akik ugyanúgy a kis magyar valóságukban nézik este a barátokköztöt, mert a német adást ugye nem értik és amúgyis csak a magyar nőgyógyász és ügyvéd a jó, mer ahhoz nemkölltanúni... )Szóval kint sem egyszerű, pláne nem az elején. Nyelvet tanulni, beilleszkedni, újraépíteni az életed... de a végén lesz életed. Tudom b@lfasz voltam, hogy otthon nem lett...
A lényeg, amit mondani szeretnék, hogy amíg valaki nem járta meg mindkét oldalt és csak a sablonokat tudja előrántani, az gyakoroljon még sokat, vagy maradjon a szakmájánál. Valójában mindegy mit csinál, csak ne böfögje a oda a nyilvánosságnak a véleményét.

Bicepsz Elek 2017.12.05. 18:42:17

Anno az 1980-90 es evekben a hajopincerkedes volt a meno. Kezdetben 1 turnussal(8 honap dognehez melo mondjuk vettel egy lakast Budapesten!!((ok garzont nem 5 szobas 12 keruletit).
Ha kulfoldon vagy nem 25 evig nyogod a lakashiteledet a banknak, hanem 5-6 ev alatt keszpenzert megveszed!!!
Ott lakast venni ugyanolyan problemas, mint itthon persze. Aki kinn is marad annak masoma preferenciai. Amugy Orban kivagott egy csomo alrokkantnyugdijast meg eloskodot, emiatt tobb a kulfoldi kalandor 2010 ota, de nem politikafuggo ez a dolog sem!!

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 18:43:16

@MM989: szépen körülírtad hogy minimâlvéren élsz, török szomszédokkal.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2017.12.05. 18:43:52

@Sexual Harassment Panda: Persze, egy negyvenéves füstokádó V8. Egy gazdaságos, modern kisautó fenntartása nem. Mi több, van működő, kulturált tömegközlekedés is, ami sokszor feleslegessé is teszi.... egyéb hazugság van még a tarsolyodban?

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 18:46:30

@vacsad: Magyarország az Eu egyik legolcsóbb tagállama.

Bicepsz Elek 2017.12.05. 18:46:30

Egyebkent az ilyen IFL gazdasag stb csak az amerikai szerzoket(Brian Tracy es hasonloak)koppintja. Ott persze nem alternativa kimenni mas orszagba tobb penzert. Csak a "szamarletrat latjak", "cegen belil csucsra jutni" meg hasonlo majomsagokat Kiyosakirol es a passziv jovedelem felhalmozasrol meg nem is hallottak!!!

Endre Kis 2017.12.05. 18:46:58

@teéjesenmindegy: szerinted attol boldog az ember hogy van egy 30 m2-es szobakonyhaja? Nincs szuksegem sajat lakasra, berelek. Es igen belefer minden mas is. Nem terveztem lakast venni ez csak otthon akkora divat.
Beszelem a helyi nyelvet es nincs gyuloletkampany senki ellen.

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 18:48:48

@Endre Kis: "szerinted attol boldog az ember hogy van egy 30 m2-es szobakonyhaja?"
Igen.

Szaktanár 2017.12.05. 18:49:14

@xm95: hát kell vmi, amivel azok a szerencsétlenek, akik még egy mcdonalds-os állásra is hiába sóvárognának csekélyke angol/német tudásuk miatt, megnyugtatják magukat mo-n. "ugyanmá, a tököm mennyen el nyugati rabszolgának, hát mennyivel jobb itthon". leginkább legyinteni érdemes rájuk, leállni vitázni semmiképp.

Bicepsz Elek 2017.12.05. 18:50:28

@Endre Kis:
Berelj csak. Aztan ha kirugnak es nem tudod fizetni mehetsz hajlektalan szallasra.

Pink Petsch 2017.12.05. 18:51:07

@Sexual Harassment Panda: A mi szakmánkban már otthon is megkapnánk azt a pénzt ... de akkor is menne haza a rossznyavalya, napi 12-14 órákat szopni, legjobb esetben is 8-ra bejelentve ... Igen, azok a rohadt munkakörülmények, no meg a tervezhetetlenség, az akár naponta változó törvényi-jogi keret, a képedbe nyomott, jogerőre emelt korrupció, az undoritó karaktergyilkosságok, a gyülölet-politika, amit a kormány visz, és ráadául, mindezek mellett még hülyének is néznek.. Téged sem kizárólag a pénz tart itt kint ...

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 18:51:51

@Bicepsz Elek: pontosan.
A saját ingatlan biztonságérzetet ad.
Az a tied, senki nem baszhat ki onnan.

Endre Kis 2017.12.05. 18:52:08

... svajcban nem divat a rendorseget hivni sikoltva ha meglatjak a helyi kezilabdacsapatot vagy halottak napjan a szomszedot... aki csak addig lat el hogy ‘sajat lakast akarok mindearon merazazaenyem az meg is erdemli’. Lehet sajat lakas nelkul elni, sokkal mobilabb az ember. Nyaron allast valtottam, 70 km-rel odebb, jobb hogy nem volt lakasom. En inkabb élek, utazom, es van megtakaritasom ha kell. Otthon lenne (van) lakasom de ha beut a krach francra se jo...

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 18:53:36

@Pink Petsch: szerintem azért nem kapnánk meg a kinti pénzt, talán pár helyen Budapesten esetleg, de országos szinten nem.
Bár nem vok tisztában a magyar vendéglátós fizetésekkel.

Endre Kis 2017.12.05. 18:53:42

@Sexual Harassment Panda: attol aztan marha nagy biztonsagban vagy. Tudod normalis orszagban nem basznak csak ki ugy egy alberletbol sem mert eleg rendes szabalyozas van hogy miert lehet. De aki fekete lyukban el az el sem tudja kepzelni. ENYIM ENYIM ENYIM HURRA...

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 18:54:18

@vacsad: elfogadom a statisztikát, lehet h tévedtem.

Endre Kis 2017.12.05. 18:55:02

@vacsad: svajc, fizetes 4x, elet 2,5x. De aki nem hulye az atugrik havonta nemetorszagba felaron vasarolni es meg az afat is visszakapja

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 18:55:46

@Endre Kis: azt nekem nehezen tudod megmagyarázni miért jobb egy idegennek fizetni az albérletet évtizedekig, mintha a banknak fizetnéd, és idős korodra a tied a lakás.

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 18:57:46

Hát ez nagyon tudományos, ahhoz képest hogy egy szót nem ejt arról hogy

1. Nettó bevándorlás van www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html

Pink Petsch 2017.12.05. 18:59:18

@Sexual Harassment Panda: Lehetne, ha nem lenne a 27%-os rablóáfa, ami a német árszinthez drágitja, egyes cikkeknél (müszaki cuccok, ruházat) meg is haladva azt.
Rég nem jártál otthon, mi? ;)

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2017.12.05. 19:00:06

@Sexual Harassment Panda: Ez esetben megköszönöm, hogy belátod, sajnos nem szokás így tenni! Tisztán nominálisan ugyan Mo. a legolcsóbb országok közé tartozik, fizetés-arányosan viszont kifejezetten drága. Többek között a világbajnok ÁFA miatt...

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 19:01:08

@Endre Kis: Csak jobb a Soros plakáttól hányni mint az araboktól ott ahun te vagy!

Pink Petsch 2017.12.05. 19:01:09

@Sexual Harassment Panda: Nem, országos szinten valóban nem, de nem hinném, hogy a sok évess német tapasztalatoddal egy borsodi becsületsüllyesztőben akarnál dolgozni ;).

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 19:03:09

@vacsad: ha nem ismerném be a tévedésemet attól az még tévedés.
Úgyhogy beismerem, a hivatalis statisztikával nem vitatkozom.
Nekem "érzésre" tűnt úgy, hogy Magyarország olcsóbb.

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 19:04:26

@Pink Petsch: vidéken nagyon sok, és jó szállodák vannak. A vendéglátás/turizmus/idegenforgalom nagyon látványosan fejlődik.

Szaktanár 2017.12.05. 19:07:24

@Sexual Harassment Panda: mo nem olcsó. én azért jöttem el, amikor eljöttem, mert egyszerűen nem engedhettem meg magamnak, h ott éljek - akkor még londonban is jobban megérte élni a bérezést - kiadást tekintve. most már más a szitu, nem a pénz az elsődleges szempont (legfőképp azért, mert közben továbbképeztem magam, és több lehetőség nyílt meg), de most meg már a fene se akar visszamenni, a fentebb részletezett okok miatt.

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 19:08:32

@Sexual Harassment Panda: @vacsad: Magyarország sehonnan nézve nem számít drágának.

Az ÁFA tartalom sem érdekes, a kisker ár a lényeg. Egy kisebb, pont ugyanolyan autó ára olcsóbb itthon mint Németországban, pedig nagyobb rajta az ÁFA.

5perc 2017.12.05. 19:10:18

@Csuti Ördögüző:
"Magyarország sehonnan nézve nem számít drágának."
Hónap közepétől nézve kimondottan drágának számít.

Pink Petsch 2017.12.05. 19:13:16

@Sexual Harassment Panda: Ez igen szépen hangzik, de azért Borsod meg az összes többi keleti régió, valahogy csak szakadt és leszakadt marad .. azért is hoztam példának.

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 19:13:28

@5perc: hát annak aki 100-150et keres annak nem eccerü megélnie.

Mindenki nyer vele ha elhúz a vérbe az országból.

Szaktanár 2017.12.05. 19:14:31

@Csuti Ördögüző: mo a legdrágább hely ahol életemben éltem, pedig pár éve már dániában vagyok, és útba ejtettem az angolokat is.

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 19:14:37

@Csuti Ördögüző: a biztosítás meg kb 5x öse a magyarénak.

Untermensch4 2017.12.05. 19:15:10

@Bicepsz Elek: "Beszelgettem egy 60 eves emberrel a buszon. Azt mondta a 2000 es evekben 40+ evesen alig talalt munkat targoncaskent, most meg ha kirugnak, akkor rogton talalna ujat!"
Egyébként tényleg. 2010-ben tizenegy jelentkező közül úgy választottak ki engem és egy másik fazont a két targoncás állásra hogy kb "ha a rutinos öreg le is lelépne, a kezdő addigra belejön, úgyis lesz még jelentkező".
Most tavasszal kezdtem egy helyen, másnap már hívott ismerős hogy a cégükhöz nem találnak targoncást. Nem azért mert sz@r cég, egyszerűen elszivárogtak nyugat felé, a maradék/kezdők meg nem igazán jók (de ők is szivárognak szépen). Az ultragagyi feltöltött önéletrajzomra is havonta egyszer hívnának.
De még mindig van olyan cég ahol nem tudták elengedni a korábbi időszakban lenyelethető trükközéseket.

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 19:15:22

@Pink Petsch: Mondjuk asse normális aki 30 éve várja Borsodban a felzárkóztatást. Miért nem ül fel egy buszra?

teéjesenmindegy 2017.12.05. 19:15:43

@Pink Petsch: Ennyi baromságot összehordani apám...
Na mesélj a nagy gyűlöletkampányok (melyik is? hogy be kell tartani a magyar törvényeket, vagy hogy ne egy degenerált vénember dirigáljon) mennyiben befolyásolják az életedet?
Annyira szánalmas marha vagy, hogy folyamatosan a köztévét nézted, és nem tudsz elkapcsolni, vagy szemtengelyferdüléseddel nem tudsz máshova nézni, csak a plakátokra?

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 19:17:18

@Sexual Harassment Panda: Németeknél nemtudom, angoloknál sokkal drágább a kocsifenntartás. Bár gondolomm nyugaton mindenhol, az autós jó fejőstehén.

teéjesenmindegy 2017.12.05. 19:18:24

@Szaktanár: "mo a legdrágább hely ahol életemben éltem, pedig pár éve már dániában vagyok, és útba ejtettem az angolokat is."
muhahahahahaa, te barom. Komolyan azt hiszed, hogy soha senki nem járt még arra csak te, azért kamuzol ekkorát, vagy simán csak hülye vagy?

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 19:19:12

@Szaktanár: Hát tanárként...de egyébként tulajdonszerzés szempontjából Magyarország még a környező szlovál-lengyel-csehekhez képest is olcsó. Sőt még helyi fizuból is olcsóbb, mint Ausztriában venni vmit ottani fizuból.

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 19:20:18

@Csuti Ördögüző: fritzeknél sztem a kötelező havonta annyi mint Mo-n évente.

Pink Petsch 2017.12.05. 19:21:26

@Csuti Ördögüző: Ládd, én pont igy vagyok ezzel, csak Borsod helyére Magyarországot irnám.

Szaktanár 2017.12.05. 19:23:24

@teéjesenmindegy: mármint merre nem járt senki, kedves barom? :) mo-n, angliában vagy dániában? és pontosan melyik részét kifogásolod a mondandómnak?
(költői kérdés volt, ne válaszolj, inkább húzz el a kurva anyádba :) tököm se fog olyanokkal beszélgetni, akik képtelenek személyeskedés nélkül végigvinni egy kommentet. csákó)

@Csuti Ördögüző: na most egy nick-ből azt feltételezni, h az az ember szakmájára utal, azért elég merész következtetés, nem? :) kb olyan lenne, mintha én megkérdezném tőled, h mi újság exercise book ferikével, tartjátok-e a kapcsolatot.

Pink Petsch 2017.12.05. 19:25:43

@teéjesenmindegy: Hogy egye meg anyuci azt a fidesztroll kicsi szivét! Te provokátornak is hülye vagy, ezt már egyszer tisztáztuk. Na hess!

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 19:25:48

@Pink Petsch: Hát nemtom, egyéni szoc. problematika a fizu.

Olyan állás nem nagyon van, amiben nyugaton ne kapnál sokkal többet nominálisan, mint itt. Ált a nagyon szar munkákban a szorzó 4xes is lehet, a szakembereknél meg 2-3xos.

Ennek ellenére elég sok ismerősöm van aki fél-1 millát keres Mo-n nettóban, és eszébe sincs sehova menni, remekül elvan, pedig kaphatna munkát többért. Aki viszont átlag alatt keres, nyugodtan próbálkozhat, sokat nem veszíthet.

Untermensch4 2017.12.05. 19:26:40

@Csuti Ördögüző: "hát annak aki 100-150et keres annak nem eccerü megélnie.

Mindenki nyer vele ha elhúz a vérbe az országból"

Hát egyik haverom elhúzott. Itthon a nőjével a 100-150-et "érő" jobbágyként hónap vége hosszú volt. Vhogy a németeknél ki tudták fizetni ketten az ottani albérletet (meg továbbra is fenntartani az ittenit...) közben ugyanolyan életszínvonalon éltek (csak hónap végén is hónap eleje volt), és varázslatos módon még félre is tudtak tenni pénzt.
És mivel ők elhúztak, itthon nőtt a munkaerő-hiány, emelkednek a bérek.
Tényleg mindenki nyert. Még a gazdáid is mert az elégedetlenkedők lelépnek nyugatra és nem gyűlik itthon robbanásig a feszültség. Talán... :)

Szaktanár 2017.12.05. 19:27:34

@Csuti Ördögüző: velem pont ez volt a szitu: nem volt mit veszítenem, mikor elmentem. most már lenne mit veszítenem, ha visszamennék.

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 19:31:46

De hogy mondjak egy ellenpéldát:

Én egy SSCben dolgozom /shared service center/, Prágában. A fizuk olyan 20 százalékkal vannak a pesti felett de az élet nem drágább kivéve a lakás az drágább.2

A közvetlen munkatársaim 2 brit, 1 ír, 1 magyar, 1 szlovák, 4 román, 2 amerikai, 2 cseh, 2 portugál...2 olasz. Olaszoknál portugáloknál semmivel se jobb az élet szerintük, de az angolszászaink sem igazán kívánkoznak vissza a 4x drágább sörök és a ronda nők világába. Szóval ilyen is van, mindenki ugyanannyit keres pedig, és mind dolgoztak a hazájukban korábban.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2017.12.05. 19:33:27

@Csuti Ördögüző: A fizetésekhez hasonlítva az, ezzel kár vitatkozni.

Pink Petsch 2017.12.05. 19:36:30

@Sexual Harassment Panda: A fritzeknél havi 80 euró körül van, ha valóban nem egy füstokádó szörnyet vezetsz, amit a dédapa felejtett a garázsban a világháborús időkből.

Pink Petsch 2017.12.05. 19:42:26

@Csuti Ördögüző: Ja, egyéni szocproblem a fizu is, meg az is, hogy mennyire képes élni egy kialakuló banánköztársaságban. Ha visszaköltöznék, Budapesten is megkapnám kb. azt a pénzt, mint itt -igen, elhúztak a szakmából a picsába, illetve elhúztunk ..., de mégis a halál az, aki egy demokráciából egy nem demokráciába (hogy finom legyek) költözne.

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 19:44:35

@vacsad: Nem feltétlen....100 havi nettó átlagfizu 20 milla, kb. ott kezdődnek az ilyen lakható állapotú nem feltétlen a világ végén levő vidéki házak, vagy a kisebb városi lakások, pesti kislakások....

Ausztriában 100 havi nettó átlagfizu 180-200ezer euró, azért nincs abszolút semmi, sehol. Inkább a duplájánál kezdődnek a használható ingatlanok, minden luxus nélkül. Persze a nyugatinak nem is nagyon kell lakás hisz megörökli majd, a népesség nem nő.

Sexual Harassment Panda 2017.12.05. 19:47:05

@Csuti Ördögüző: audztriában 80_90k eurótól már vannak szép lakások.

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 19:47:35

@Pink Petsch: Fenéket. Aki külföldre megy semmit nem tud a külföldi politikáról, kisebb gondja is nagyobb, nem is érti meg nem is érdekli.

Aztán csodálkozik milyen nyugi van. A nyugalmat a pénz hozza meg. Vállalkozóéknál otthon is nagy a nyugalom, aki meg alkalmazott, hát annak könnyebb német-angol területen. De mi abben az újdonság?

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 19:50:33

@Sexual Harassment Panda: Hát én régebben néztem, a héten volt kint egy poszt házat nézett a magyar 3-400ig nem talált semmit, ami nem 2 szántóföld között volt a semmi közepén, de még az is faluban volt, ahol ugye jó osztrák szokás szerint 7végén max a benzinkút van nyitva.

ArriMedes 2017.12.05. 19:51:09

Az igazság az, hogy 2018-tól a minimálbér 138 800 forint lesz nettóban."

"2018-ban a bruttó bérminimum 180.500 forintra, a nettó 120.033 forintra emelkedik. (Hetibér alkalmazása esetén bruttó 41 500 forint, napibér alkalmazása esetén 8300 forint, órabér alkalmazása esetén 1038 forint.)
A garantált bérminimum kizárólag akkor jár a szakmunkásnak, ha olyan munkakörben dolgozik, amelyhez legalább középfokú, szakirányú végzettség szükséges, és azzal rendelkezik is.
Ráadásul kizárólag az előírt, szakirányú képesítés jogosít emelt bérminimumra, hiszen a jogszabály nem önmagában az emelt szakképesítést, hanem a szakirányú szakképesítést díjazza.
"

a rendes minimálbér meg valami 90 körül lesz

mi a 138????

Pink Petsch 2017.12.05. 19:51:38

@Csuti Ördögüző: Ha te mondod, bár engem kifejezetten érdekel ... téged meg ezek szerint nem ...

Brix 2017.12.05. 19:51:44

Ott kezdődne a valódi bérfelzàrkózàs, hogy àttérjünk az euróra. Sajnos, még mindig nagyon alacsony a bérszint, de nemcsak a nyugathoz, hanem a V4- hez képest is...A cseh korona , lengyel zlotyi erősödik, a forint még mindig gyengülő kurzusban van...Alibi béremelesek vannak, pl a mostani 12%- os egeszségügyi, amit alig éreznek az emberek...Hivatalosan inflàció nincs. Valójàban 50-70%-al emelkedtek a lakbér -es ingatlan àrak néhàny év alatt...A húsàfàt egy az egyben benyelték a multik...A konklúzióm az, hogy a kormàny többet tehetne a béremelkedések érdekében, legalàbb a közszféràban és erősebb pénzt is szeretnénk!

rmarika 2017.12.05. 19:53:02

1. a minimálbér nem nettó, hanem hanem bruttó 138.000.- forint lesz, ennek a nettója - amit a kezedbe kapsz (gyengébbek kedvéért ...) - 91.770.- forint, ha nincs semmiféle adókedvezményed - hogyan is lenne, ennyi pénzre normális ember pl. nem vállal gyereket ...
2. a garantált bérminimum - szakmunkások, érettségizettek, pályakezdő diplomások kapják - 2018-tól érvényes összege 180.500.- forint (bruttó!), ennek a nettója pedig 120.032.- forint.
Vagyis nemhogy a minimálbér, hanem még a garantált bérminimum sem éri el az.általad számolt 133.800.- nettó forintot - nem is értem, hogy ez a szám honnan jött?
Szeretném hozzátenni, hogy a közalkalmazottaknál ez a 180.500.- forint kb. 20 éves közalkalmazotti jogviszonyig meg is marad, mert a költségvetés a közalkalmazotti bértáblát nem változtatja, a béreket egészítik ki a garantált bérminimumra, így esik meg az a nagyszerű dolog, hogy egy szakmunkás vagy érettségizett pályakezdő közalkalmazott ugyanannyit keres, mint az adott pályán 10-15 éve dolgozó.
Most lehetne talán akkor még egyszer átgondolni a külföldre menők leszólását, lenézését, minősítését, dolgozni nem akarását ...

ArriMedes 2017.12.05. 19:53:07

Minimálbér 2018. Teljesn (8 órás munkaidő esetén) >> ezek bruttó összegek!!!!

Havi bér : 138 000 forint

Heti Bér : 31.730 forint

Napi bér : 6350 forint

Órabér : 794 forint

Garantált béminimum 2018.

A garantált bérminimum 2018. január 1-től 180.500 forinti, bruttóban, ami nettó 123.643 forintot jelent.
Garantál bérmiumum esetén : (bruttó összegek)

Havi bér : 180.500 forint

Heti bér . 41.500 forint

Napi bér : 8300 forint

Órabér : 1038 forint

ArriMedes 2017.12.05. 19:53:49

a bruttó valódi minimálbér 138, nettója 91

ArriMedes 2017.12.05. 19:54:59

150 alatt is kevesen keresnek, mert minimálbér+ műszakpótlék, meg egyéb.
aki nappal dógozik, az simán 150 alatt kereshet sok helyen

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 19:57:11

@Pink Petsch: Hát ott ahol vagyok, Prágában, totál lefosom a politikát, semmi közöm hozzá, nem akarok itt élni életem végéig, de jól megvagyok. Plusz előny hogy az itthoni zajból is csak annyit veszek fel, amennyit akarok...ja de hát ezt otthon is meg lehet csinálni!

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 19:59:31

@Sexual Harassment Panda: Hát én azonnal vennék pár osztrák lakást 80-90ezerért nekem a komáromi lakásom többe van ennél, pedig lakás, jóvan pógári 110nm-es szépen felújítva...de többe volt.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2017.12.05. 20:01:30

@Csuti Ördögüző: Mivel Mo-tól nyugatabbra inkább bérelni szokás mint vásárolni, így ez nem is releváns.

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 20:02:39

@ArriMedes: Tulajdonképpen a minimálbéren sokat nem érdemes agyalni, az nem azért van h abból éljél mint Mágnás Miska, Londonban is jó szar 6 fontos órabérből élni, ami ér 1,5 sört a kocsmában.

Ennyi ha jól nézem a magyar minimálbérből is kifér.

sunabajnok 2017.12.05. 20:03:37

@Endre Kis: Átugrottunk nyáron svájcba hosszú hétvégére,és a panziós lobogtatta a német birságot,amit gyorshajtásért kapott. Azt mondta majd visszaviszi az üvegeket. :D
A posztolónak javaslok legalább egy év külföldi munkát,utána térjünk vissza a témára.

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 20:03:56

@vacsad: Nem, ez tévedés, nyugaton nem bérelni, hanem venni szokás, aztán kiadni a migriknek.

Nyugat európa összes államában elterjedtebb a tulajdonlás, mint a bérlés, nem a kóborlókból kell kiindulni.

Szaktanár 2017.12.05. 20:05:23

@Csuti Ördögüző: "Nyugat európa összes államában elterjedtebb a tulajdonlás, mint a bérlés, nem a kóborlókból kell kiindulni."

sok év migráció után csupa érdekes dolgot tudok meg ma tőled :)

Pink Petsch 2017.12.05. 20:05:47

@Csuti Ördögüző: Mnaa, ez meg a másik dolog, nem mindegy, mennyi időre tervezel az adott országban ... egy projekt erejéig, 3-4 évig, vagy esetleg 1-2 évtizedig? Aki rövid időt tölt egy helyen, az kevésbé folyik bele a helyi dolgokba, hiszen tudja, úgyis csak ideiglenes .... érted, ugye, mire célzok? otthon, ezt nem tudod kikerülni .... a képedbe nyomják az utcán, a metrón, mindenhol.

Mr. Waszabi 2017.12.05. 20:11:24

@Csuti Ördögüző: khm. Ott milyen plakátok vannak mostanság? ;)

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 20:12:51

@Pink Petsch: Ki tudod, akarás kérdése. Az emberek harmadának fogalma nincs ki a miniszterelnök és soha életében nem szavazott.

Nem azt mondom hogy így kell, de lehet.

Untermensch4 2017.12.05. 20:13:11

@Csuti Ördögüző: " a használható ingatlanok, minden luxus nélkül"
Az ingatlanok minőségbeli egyformasága sztem meglehetős túlzás. A pontos összevethetőséghez azonos műszaki tartalmú, azonos alapterületű, azonos "közlekedési helyzetű" ingatlanokat kéne összevetni.
"Plusz előny hogy az itthoni zajból is csak annyit veszek fel, amennyit akarok...ja de hát ezt otthon is meg lehet csinálni! "
Nem feltétlenül. A migráns-hiszti idején naponta rettegte vissza egyik közvetlen munkatársam a tévéből az agyába töltött agitprop-ot. A végén már mondtam neki hogy fogjon egy hátizsákot meg bézbólsatyit, nulla igazolvánnyal vagy azonosításra alkalmas akármivel ballagjon át ausztriába/németországba aztán tettesse hogy mentálisan sérült szír bevándorló, közben figyeljen nagyon hogy minél előbb megtanuljon németül és ő is megkapja a migránsoknak dukáló kánaánt. És nagyon-nagyon fontos, soha többet ne szólaljon meg magyarul. Nem vette a lapot (semmilyen értelemben), folytatta...

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 20:14:28

@Mr. Waszabi: most volt választás Csehországban, de mivel nem olvasom a helyi sajtót és keveset beszélek csehekkel, és akkor se politikáról, az Indextől kellett megtudnom ki lett itt a góré

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 20:16:53

@vacsad: Tehát az emberek mindenhol inkább vesznek, nem bérelnek, én is ezt mondtam. Vagy nem?

Untermensch4 2017.12.05. 20:17:12

@Csuti Ördögüző: "Londonban is jó szar 6 fontos órabérből élni, ami ér 1,5 sört a kocsmában.

Ennyi ha jól nézem a magyar minimálbérből is kifér."

Egy óra minimálbér a londoni vs pesti teszkóban hány sör?

Pink Petsch 2017.12.05. 20:19:19

@Csuti Ördögüző: Jah, de engem érdekel a közélet ... szóval, ezzel az erővel akár lobotómiát is végeztethetnék magamon .. bár szerintem a kormány nem bánná a teljes lakosságra nézve, mert erre hajtanak ők is, csak az iskolarendszer lebutitásával kissé lasabban érnek majd célt.

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 20:22:30

@Pink Petsch: Butaság. A fidesz főleg az átlagnál jobban kereső emberek nettó fizuját dobta meg az SZJAval. Akik vélhetően nem 4 általánossal rendelkeznek.

Ez a legerősebb fidesz bázis.

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 20:24:17

@Untermensch4: Most megfogtál, de továbbra se vonz az angol minimálbér.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2017.12.05. 20:25:30

@Csuti Ördögüző: Az értelmezési problémáiddal már nem tudok mit kezdeni, feladom. Akkor vesznek! Vegyél te is! Kész, passz!

Szaktanár 2017.12.05. 20:26:35

@Csuti Ördögüző: de az miért van amúgy, h a te fejedben (meg azokéban, akik ezerrel ágálnak a külföldi lét ellen) a mo-i élet ellenpárja az angol minimálbér? otthon minimálbért keresel, vagy nem értem, miért az a viszonyítási alap?

Nancsibacsi 2017.12.05. 20:27:37

@Endre Kis: "én 20 éves munkaviszony után, diplomával, nyelvtudással jöttem, otthon is jó fizetésem volt, de itt a négyszeresét kapom"
Na most buktál le - te hazudsz. Miért is? Számoljuk ki.
Diplomával a jó fizetés jelenleg olyan 500eFt nettótól felfelé értelmezhető. Ha van egy feleséged, aki nem jól, csak átlagosan keres, akkor az további 200eFt nettó. Ez havi szinten MINIMUM 700eFt bevétel a családi kasszámank. Ha jó a fizetésed, akkor feltételezem hiteled már rég nincs, a kettőtök havi költsége hitel nélkül 200-ból simán megáll. Marad havi 500 megtakarítás - ez éves szinten 6 millió félrerakott pénz. 4 évente vehetsz egy 3 szobás lakást kiadási célrea KP-ból, ami hozni fog tisztán, adózás után havi 100-at - ami szintén növeli a megtakarításodat, stb-stb.
MÉGIS MI A F.SZNAK MENNÉL ÍGY KÜLFÖLDRE?

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 20:29:51

@Szaktanár: Én is külföldön élek, theee. Nem mondanám magam külföld ellenesnek egyáltalán. De Magyarországot is szeretem ahonnan jövök vidéken talán a legjobb hely, mindig is szerettem.

Szaktanár 2017.12.05. 20:30:26

@Nancsibacsi: azért az félelmetes, h mennyire nem bírsz szöveget értelmezni. nem a fizetés miatt lépett le, erről szól az egész kommentje:

de még külön ki is emelte a csávó amúgy:

"otthon is jó fizetésem volt, de itt a négyszeresét kapom. de nem ez a lényeg, hanem az a rengeteg szar amit otthon lenyomnak a torkodon ha akarod, ha nem."

beszarok, de komolyan!

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 20:30:32

@vacsad: Nem egy bonyolult grafikon, pedig.....

Szaktanár 2017.12.05. 20:31:47

@Csuti Ördögüző: úgy véled, h ezzel megválaszoltad azt a kérdést, h miért a minimálbér a viszonyítási alap? mert ha igen, akkor tévedsz...

Pink Petsch 2017.12.05. 20:34:00

@Csuti Ördögüző: Jah, azok a PISA tesztek! .... Ady összes megy, csak a logikus gondolkodás nem ....

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 20:42:36

@Pink Petsch: Nem írtam pisa tesztet soha, csak sok másmilyet. Óvodától egyetemig. Azt se tudom mi a pisa teszt.

Minden nap külföldiekkel beszélek, és velük dolgozom, különbözőekkel. Vannak okos románok és suttyó buta britek is, bizony ám. Majd holnap megkérdem őket hány pisa tesztet írtak.

Endre Kis 2017.12.05. 20:45:24

@sunabajnok: nem az a baj hogy valaki nem tud valamit hanem hogy nagy mellennyel osztja azt esz olyanrol amirol goze sincs.

Pink Petsch 2017.12.05. 20:46:22

@Csuti Ördögüző: Általában irtam, a teljes magyar oktatási rendszert tekintve. Nem értem, miért veszed magadra?

Endre Kis 2017.12.05. 20:47:30

@Nancsibacsi: egyedul elek, no vagyok 2,2 millat keresek es nem hazudok. Csak kicsit buta vagy. Informatikus vagyok.

Endre Kis 2017.12.05. 20:49:24

@Nancsibacsi: havi 1 milla marad akkor is ha nagy labon elek. Lakast berelek, kicsit is ha kell de nem kell. Kethetente repulok haza. Van meg kerdes? Anyukad hazudik amugy. Ha neked jo otthon, hat legyel otthon.

Endre Kis 2017.12.05. 20:50:30

@Szaktanár: hagyjad, segghulye, az ilyennek hiaba magyarazol. Inkabb hazudik maganak csak igazolja a hulyeseget

Szaktanár 2017.12.05. 20:51:35

@Endre Kis: igaz, nem kell vele foglalkozni. közben látom, h eltévesztettem a nemedet, bocsánat.

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 20:54:22

@Pink Petsch: Csak nem szeretem ha valaki negatívan általánosít csak mert magyar valami.

Azt hiszed minden nyugati országban jobb az oktatási rendszer? Hát én minden nap külföldiekkel dolgozom és nemigen van olyan benyomásom hogy baszki ezeket hol képezték ki hogy ilyen penge agyú elit katonák lettek belőlük?

Jó mondjuk én otthon jobbféle iskolákba jártam köszönhetően anyáméknak.

Amit a nyugatiak jobban csinálnak, de ez nem iskola, hanem nyugi kérdése, hogy jobban figyelnek egymásra, nem rohannak, kedvesebbek. De ezt nem lehet varázsütésre elvárni ez nyugaton is évszázadok alatt lett ilyen, ki kellett hozzá polgárosodni. De ez is viselkedés inkább, szaktudásban egy magyar felveszi a versenyt akárkivel.

S. Hardin 2017.12.05. 20:57:50

Kedves blogszerző, Kedves Norbert! Régóta figyelem bejegyzéseid, hol egyetértek, hol nem, hol félig. Ez természetes szerintem. Most viszont olyan témáról írtál és úgy, hogy úgy érzem írnom kell neked és aktiváltam a blogon accountom.
Sokaknál elszakadt a cérna, én igyekszem objektív visszajelzést adni. Karakter korlátokon belül.
Először magamról, mert így illik: Varsóban vagyok 1,5 éve. Ez azért fontos, mert Lengyelország talán utolsó politikai szövetségese a kormánynak, illetve nem London és nem mosogató. Ja és nem beszélek lengyelül. Jól megvagyok angollal. Illetve én is sok éven át mondtam, hogy el kell menni az országból, de csak járt a szám. Majd léptem. Fontos még: család otthon. Miattuk (csak ezért) haza tervezek menni. De jöjjenek visszajelzéseim:
Bevezető: nincs negédes illata a kutyaszarnak. Csak kevesebb van az utcán. Minden sarkon kuka, a külvárosban is rendezik a parkokat, amiből hihetetlenül sok van. Zöld a város. Nem közmunkások, fizetett alkalmazottak.
Aranyásók: itthon sem jobb néha, de ha kint kapsz munkát menj. Belegondoltál már abba, hogy egy londoni hírdetésben megadják a fizetést? Előre kalkulál jelentkezés előtt az ember. És rohangál 20 pályázatra, ahol a végén mondják meg, hogy ennyi az annyi. A biztos rossz...
Anyagi kilátástalanság: Nem az átlagjövedelem a fő probléma. Hanem inkább az, hogy nem kapsz munkát a nagy munkaerőhiány közepette sem. Elnézést a kifejezésért, de a magyar cégek szopatják a jelentkezőket. Nem szempont semmi, csak hogy a kilátástalan jelölt a legkisebb pénzért elmenjen. És rádolgoznak sok havi kiválasztással. Amúgy nettó 150e Ft lófütty. (bocs) Az otthoni háztartás teljes rezsije nem jön ki és éhen halltam. (mielőtt: kb 50nm otthon, 35nm Varsó- nem paloták)
Alkalmatlan munkaviszonyok: szerintem sarkítasz. Én egy nemzetközi cég irodájában vagyok, ahol minden digitalizált. Annyira, hogy az volt bajunk, nincs toll. De egy konyha is ezer féle lehet. Szerintem nem szép dolog lenézni azt, aki profi módon eltakarítja utánunk az étteremben a moslékot. Amit mi termeltünk. És meg kell fizetni.
Tapasztalatom szerint a magyar vállalkozó (általában) nem törekszik a munkakörülmények javítására. Panaszkodik. (most hagyjuk a háttér gondokat, hosszú lenne) De nézz utána- inkább okosban közmunkások és ingyen középiskolások, stb.
Kiábrándultság, korrupció: igen, fő ok. Illetve kilátástalanság, perspektívák hiánya. Plusz aki kint van, kintről látja, hosszabb idő után fél hazajönni. Mert sok minden mellbe vág, mikor leszállsz egy járműről. Nincs szemkontaktus. Elutasítás. Azonnali ingerültség bármire. Már félsz beszélgetni, mert a politikai nézeteid miatt skatulyáznak. Miközben távol tök mindegy volt, hogy melyik pártra szavazol. Ezt már otthon sokan nem értik. Már ez a szabadság lett idegen gondolat.
Továbbtanulási lehetőségek: válaszom: NEM. Ezer és egy tanulmány kimutatta, hogy egyre inkább a pénz számít születéstől fogva. NEM, nem mehet bárki felsőfokra. A kedvezmények, támogatások rég elolvadtak, összehasonlítva a költségekkel. Nincs elég hely kifejteni, kérlek olvass utána. Személyesen nem tudom hogy és hol fognak diplomázni a gyermekeim, de esélyes, hogy nem otthon.
Nyelvismeret szerzése: emiatt én is szeretnék angol nyelvterületre kerülni. A Hunglishem pofálódna valamennyit. De utolsó szempont. Inkább csak bónusz.
Zusammen: ez a legszebb rész
Én tisztelem azokat, akik mernek kockáztatni, elindulni. Az én hátam is meggörbült párszor. És? Felálltam, másik utat kerestem. Ez a "görbült gerinc" téma annak fontos, aki távolról kárörvend.
Nincs kolesz szoba. Annyi sincs, mint ahány egyetemista. Nem tud beköltözni senki, aki dolgozik. Ezt honnan vetted?
Albérlet sincs elég. Ráadásul a magyar albérlet piac maga a káosz kánaánja.
A legtöbb magyar nem 8 órát dolgozik. Csak papíron. Én itt most annyit dolgozom Lengyelben. Ritka élvezet.
Mozi, étterem, buli befityeg máshol is. Élni kellene. Nem? Egyébként én se mozi, se étterem, se buli. Hacsak nem buli 2-3 hetente pár sör a lengyel-magyar kollégákkal. Szerintem itt magadból indultál ki.
Mi az a Ralph Lauren? Mintha már hallottam volna, de nem láttam még.
Te 180e Ft-ért vettél ki egy 2 szobás albérletet?

Szerintem ebben a konkrét kérdésben Te nem látod a lehetőségek és az igények halmazát.
Úgy érzem, hogy olyan kérdésben írtál, amit csak egy oldalról ismersz. Remélem bővíteni tudod majd tapasztalataid. Mert egyébként értelmes kommunikátornak tartalak.

Endre Kis 2017.12.05. 20:58:11

@Szaktanár: nem, csak pasi facebookom van, nem kell mindenkinek tudni hogy ki vagyok.;)

sunabajnok 2017.12.05. 21:02:53

@Endre Kis: Nekem csak a szűk környezetem látja és hiszi el,hogy milyen az élet kint. Mindenki más a csak annyit tud,hogy a magyaron kint mosogatnak. Ez szimpla tájékozatlanság. Ami nekem,neked nem baj, csak fura.

Szaktanár 2017.12.05. 21:06:27

@sunabajnok: de ez a "kiment londonba mosogatni" toposz borzasztó egyszerűen. nagyon várom már azt a percet, amikor ezt ki lehet verni az otthoni koponyákból.

Endre Kis 2017.12.05. 21:06:45

@S. Hardin: tetszik a higgadt stilus, az oszinteseg, highly appreciated!
Az a baj hogy olyanok irnak ellenseges hangnemu posztot akik nem probaltak odakinn elni sosem. En sem irom az ejtoernyozesrol hogy szar csak azert mert felek kiprobalni.
Nem veszi eszre kozben hogy otthonrol nem csak a kepzett munkaero de szinte mindenki mas is elmegy aki teheti. Egy orvos ugyel 200 betegre, egy nover lat el egesz osztalyokat. Nem hiheti hogy mindenki mosogat. En sem.
4 eve vagyok kinn, az elso 3 kemeny volt de szerintem az mindenkinek az. Most viszont olyan eletet elek amit otthon sosem tehetnek meg pedig jol kepzett vagyok. Jol elek, utazom, vasarolgatok. Fillerre (frankra) pontosan tudom hogy mennyi lesz a nyugdijam ha 63-64-65 evesen abbahagyom. Nem foglalkozom politikaval, mozizok, kirandulok, koncertre jarok es haza mert ott a csaladom.
Csak az nem tudja milyen a stabil, kiszamithato, nyugodt elet aki nem probalta.
Sosem hittem hogy eljovok... csak vegveszelyben mennék vissza...

Endre Kis 2017.12.05. 21:08:51

@sunabajnok: engem is feltettek amikor kijottem nokent egyedul. Persze mar reg nyilvanvalo az is hogy nokent egyedul jobb kulfoldon. Otthon nem hivalkodom azzal hogy nekem Ralph Lauren... itt fel sem tunik, otthon pedig azt hinnek azert vettem hogy megmutassam... mas vilag

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 21:13:49

@Endre Kis: Csak hogy a tényeknél maradjunk évek óta ugyanannyi ember megy el Mo-ról, ami a válság után a devizahitelesekkel megugrott, ma már kevesebb.

Plusz a térségből kifejezetten kevés magyar megy külföldre, arányában csak a csehek vannak mögöttünk.

Plusz nem írnak a bevándorlásról, ami minden évben több, mint a kitántorgás, csak ez valamiért nem érdekli a sajtót....www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html

Meg hát nem túl misztikus dolog, ez az EU egyik kézzelfogható előnye, kis távolságok, nagy fizetésbeli különbségek, ha több magyar beszélne külföldiül, akkor több dolgozna külföldön, ennyi - lásd pl. románoknál, délszlávoknál gyakorlatilag egész generációk egy az egyben leléptek nyugatabbra.

Endre Kis 2017.12.05. 21:20:26

@Csuti Ördögüző: nyilvan ezert van akkora orvoshiany... villanyszerelo... etc...

Pink Petsch 2017.12.05. 21:27:08

@Csuti Ördögüző: Bocs, de igy nem lehet értelmesen véleményt cserélni, ha te minden egyes kritikát, az országot tekintve, személyesre veszel, és rögtön azzal jössz, hogy de-bezzeg-Nyugaton-sem-miért bántod-Magyarországot? Ez ovódai szintü érveléstechnika, a bezzeg-negativ. Többek közt ezért is szar a magyar oktatási rendszer, mert sem a gondolkodást, sem az értelmezést, sem az érvelés technikáit és módozatait nem tanitja meg, csak seggeltet és magoltat, Ady összestől a világ országainak fővárosaiig.

commentes nikk 2017.12.05. 21:44:57

Valahol félúton van az igazság. Kint az tud igazi karriert csinálni, akinek van valami speciális, piacképes szaktudása, mérnök, orvos, jó szakmunkás satöbbi. Ők valóban jól élnek kint. Aki meg kulizni megy ki, az legfeljebb az itthoni szinthez képest él jól, mert forintra átváltva erős összeget keres, aminek aztán a 70%-át rögtön ki is fizeti a lakhatás-kaja duóra, a többit meg félrerakja, hogy értelme is legyen kint lenni, és ott van, hogy kb nyomorog, igaz azt Londonban teszi, ami az itthoni Kutyaszarfalváról nézve óriási dolog, de a valóságban szemét kaját enni, havi két sört inni, meg három pakival lakni egy szobában azért mégse akkora császárság. Utóbbi csoport tagjainak az benne a biznisz, hogy ha koplalnak kint egy-két évet, akkor abból vehetnek utána itthoni valami kisvárosi panellakást, aztán legalább nincs lakástörlesztő, és persze ez is nagy dolog. Az se igaz, hogy itthon annyira szar, látom megjött ide is a határátkelős rinyakórus, de itthon is egyre jobbak a lehetőségek, nekem például nem sokkal, de átlag feletti fizum van, páromnak szintén, simán van belőle egy kedvező törlesztős családi ház az agglomerációban, kocsi, hobbira suska, meg beficcen valami nem túl drága nyaralás, tulajdonképpen ennyi bőven elég, el nem cserélném ezt egy londoni létre, hol lenne ott valaha London mellett húsz percnyire kétszintes házam? Aki nem félanalfabéta, mostanában itthon is elboldogul, persze az nem olyan fancy, mint Londolnban pincérkedni.

sunabajnok 2017.12.05. 21:46:20

@Endre Kis: Egyedül? Minden tiszteletem. Én férjestől,gyerekestől jöttem, egyedül egy új bürokráciában elvesztem volna. Szép lassan éptettünk fel mindent mi is. Nem volt könnyű,de megérte. Imádom a munkahelyem, a kollégáim rendesek, a szomszédaimmal meg született feleségek vagyunk. Habos kávé,traccsparti .....
Sajnálom,akiknek nem jött össze a külföldi élet,de akkor ők otthon biztos megtalálják a boldogságukat.

sunabajnok 2017.12.05. 21:50:53

@commentes nikk: Ez nagyjából nekünk is megvolt. De nem jutott két nyugdíjmegtakarításra, meg két egyetemre,ha a kölkök tanulnának. A jövőre nem jutott.

Szaktanár 2017.12.05. 21:54:26

@commentes nikk: "londonban pincérkedni", "három pakival egy szobában", még nem teljes a lista, kihagytál jópár sablon ökörséget, írj egy új kommentet!

S. Hardin 2017.12.05. 22:00:50

@Endre Kis: Köszönöm az elismerést, igyekeztem pártatlan komentet írni.
Egyébként azt érzem, hogy azok akik nem tudtak mozdulni, haraggal tekintenek azokra, akik megtették. Sokan szeretnének menni, de nem tudnak csak magyarral. Láttam olyan CV-t, magyarul, német munkára, hogy oviba nem vettem volna fel a srácot. Egyébként Bobcat kezelőnek jelentkezett. Nem tudom hogy gondolta a német kommunikációt.De jó pénzért csináltatott német CV-t. Az jó volt. Nem hiszem, hogy felveszik majd. Nem követtem.
Van itt ilyan lehetőség a blog.hu-n, hogy személyes kommunikáció legyen? Én még új vagyok itt.

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 22:06:59

@S. Hardin: Gondolom túl sok német nem kell a bobcatre, links, rechts, vorwarts oszt jónapot. Ha nagyon kell a zember....

Kisebb országokban már meg sem próbálnak helyi nyelvet kérni, ha valakinek csak gyenge középfokú angolja van és ért vmihez mehet Vietnamtól Törökországon át az USAig akárhova dolgozni, ha a munkához sokat kell beszélni úgyis belejön hamar.

ML91 2017.12.05. 22:19:46

Csak pár megjegyzés külföldön "mosogató" magyarként:
Kiköltöztünk, nem úgy, hogy itt éljük le az életünket hanem, hogy majd alakul.
Sok minden tetszik kint és sok minden kevésbé tetszik, ezekbe nem mennék bele.
Majd amikor elkezdünk azon gondolkodni, hogy hazaköltözzünk-e pár éven belül vagy sem tudjátok mi a legnagyobb visszatartó erő? Nem az anyagiak, itt sem élünk rosszul, otthon se éltünk anyagilag rosszul. Nem a munkalehetőség: itt is jó munkám van, otthon is az volt. Egész konkrétan az, ahogy sok helyen (itt is...ebben a cikkben is) a magyar emberek viselkednek, kommunikálnak. Csak néhány példa:
-Sokan életükben nem jártak Németországban/Angliába, mégis jobban vélik tudni, hogy mi van kint, mint az aki kint él és ennek még hangot is adnak
-Valaki felvet valahol egy problémát, amire megoldást keres a kommentek 80%-a megoldási javaslat helyett arról szól, hogy mekkora gyökér a kérdező
-Az előző pont másik oldala: utálok dolgozni, nem értek semmihez, de szerezzetek nekem olyan munkát, ami jól fizet, de azért lehetőleg a fotelból ne kelljen kikelnem
-A mindenki más hülye elv: mindig van kint szidni, egyszer a tanárokat, egyszer a taxisofőröket, máskor a tűzoltókat és így tovább. Addig senki nem jut el, hogy minimális együttérzést tanúsítson bárkivel (vagy legalább ne pofázzon bele más dolgába)
-A "nekem sokkal rosszabb, mint bárki másnak": a magyar emberek tökéletesen meg tudják mostanában magyarázni, hogy mindenki másnak könnyű, mert: neki könnyű, mert jó szakmája van, neki azért mert külföldön él, neki azért mert jómódú a családja, neki azért mert jómunkahelye van stb. De az, hogy tegyenek valamit a saját boldogulásukért már luxus
-Kollektíven utálni olyan csoportokat, akiket legfeljebb a tévé képernyőjén láttunk eddig

Na és ezeket a pontokat átnyálazva mindig elmegy a kedvünk a hazaköltözéstől.

És még mielőtt meglovagolnátok:
Igen, ettől én is magyarnak tartom magamat. Sőt, nem gondolom, hogy minden magyar ilyen lenne. Rengeteg ismerősöm van, aki nem így viselkedik. De valamiért mégis van egy hangandó tömeg, akikre a leírtak jellemzőek. A legszomorúbb az egészben, hogy emlékeim szerintem kb. 15 éve még ez közel nem volt ennyire jellemző.

Összességében állítom, hogy az ország egy sokkal élhetőbb hely lehetne 0 forint befeketetésével, mindössze az emberek gondolkodásának megváltozásával...

Szaktanár 2017.12.05. 22:24:54

@ML91: fúúúúj fúúúúúúj menjél vissza három műszakban mosogatni a mcdonaldsba minimálbérért mielőtt hazamész a 7 paki szobatársadhoz london századik zónájába fúúúúj fúúúúúúúúúj

sunabajnok 2017.12.05. 22:46:10

@Szaktanár: Azt se értem amúgy,miért gond,ha valaki kopasz seggel kimegy mosogatni,és osztozik egy albin. Valahol el kell kezdeni,ha nincs egy milla a zsebedben. Azzal van a van,ha évek óta nem tud előre lépni.

Szaktanár 2017.12.05. 22:49:03

@sunabajnok: pontosan így van. de próbáld már meg ezt átvinni a "kimentél londonba mosogatni" mentalitású embereknek. sok sikert hozzá :)

sunabajnok 2017.12.05. 22:56:25

@Szaktanár: Nem lehet. Meg nem is akarom. Minek? Csak hazudunk,nagyzolunk,stb... Meg szar nekünk,csak szégyellünk hazamenni és még sorolhatnám. Mi már beilleszkedtünk,megélünk, tudunk spórolni. Csak az a rohadt eső ne esne állandóan.

sunabajnok 2017.12.05. 22:59:03

@Szaktanár: A legfontosabb az majdnem elfelejtettem. Szerintem ugyan az a mogorva,semmi sem jó típus voltam. Egyszerűen belefáradtam mindenbe. Most,teljesen átalakultam. Már én is mosolyogva köszönök mindenkinek, és szelektálom az információkat.

Szaktanár 2017.12.05. 23:03:50

@sunabajnok: hát, régóta mondom, h a lét határozza meg a tudatot. az ember nyitottabbá válik, ha van létbiztonság. nyilván ez a mo-i sötétségből elképzelhetetlen. mondanám, h sajnálom azokat az embereket, akik ezt nem élik át, de igazság szerint nem. nekem sem volt senkim, aki bármit is alám tolt volna, vagy munkát szerzett volna. fogtam magam, és megpróbáltam. bejött, pedig én is alulról kezdtem (azért pakikkal nem kellett egy szobán osztoznám, bármennyire is népszerű mítosz ez). szóval ezzel a kiindulóponttal rohadtul nem sajnálok senkit, aki nem próbálja meg.

commentes nikk 2017.12.05. 23:05:56

@ML91: mondjuk nekem meg abból van elegem, hogy a kiköltöző magyarok előszeretettel szedik pontokba, hogy miért gázok az otthoni magyarok.

Untermensch4 2017.12.05. 23:35:24

@commentes nikk: "mondjuk nekem meg abból van elegem, hogy a kiköltöző magyarok előszeretettel szedik pontokba, hogy miért gázok az otthoni magyarok"
Ezt itthoni bennszülöttként is pontokba lehet szedni. Sajnos :(

Untermensch4 2017.12.05. 23:39:06

@Csuti Ördögüző: "Gondolom túl sok német nem kell a bobcatre, links, rechts, vorwarts oszt jónapot. Ha nagyon kell a zember...."
Azért közművezetékek, nem lezárt közút, építési terület bonyolultabb részletei, műszaki hiba... néha nem árt ha tud az ember beszélni.

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 23:42:57

@Untermensch4: 'Azért közművezetékek, nem lezárt közút, építési terület bonyolultabb részletei, műszaki hiba... néha nem árt ha tud az ember beszélni.'

A raktáros románokkal?

Untermensch4 2017.12.05. 23:47:59

@Csuti Ördögüző: Látom nem nagyon tudod mi a bobcat de eszet osztani tudsz róla... :)

frikazojd · http://kocs.ma 2017.12.05. 23:59:50

A lényeg annyi, hogy egy normális országban ha dolgozol, fizeted az adót és betartod a törvéneket, akkor békénhagynak, Magyarországon nem. EZT lehet nagyon könnyen megszokni/megszeretni.

Egyébként lehet hogy az első pár hónapban tényleg fillérbaszás van egy tömegszálláson, de azért aztán aki akar, az kivesz lakást, a többi meg jön.

Untermensch4 2017.12.06. 00:00:53

@Csuti Ördögüző: Építkezésen, építőanyagos raktárba, szükségmegoldásként... (végülis a "tüzép-telep is raktár...) sztem nagyon speciális eset lehet hogy kimondottan raktáros főként bobcat-tel nyomja. Ha pedig raktár, alapesetben SAP meg a jól szervezett rendszer működik, ha viszont van vmi probléma, nem "droid" raktárosnak vették fel és adminisztrációba is bele kell folyni, ott is kell vmennyire a nyelv.

Bicepsz Elek 2017.12.06. 01:02:57

@frikazojd:
Orszagtol es jelytol fugg. Londonban nem veszel egyedul csak ugy ki lakast(hacsak nem egy gettoban). Videken hazat is csak ott azert annyi munka sincs. Nemetorszag mas tipusu allam. Sok helyen mindenfele referenciakat is kernek.

midnightcoder2 2017.12.06. 06:48:19

@sunabajnok: Szerintem rohadtul nem mindegy, hogy informatikusként, orvosként, mérnökként mész ki nyelvtudás mellett, vagy nyolc elemivel, használható nyelvtudás nélkül.

midnightcoder2 2017.12.06. 07:01:24

@frikazojd: "A lényeg annyi, hogy egy normális országban ha dolgozol, fizeted az adót és betartod a törvéneket, akkor békénhagynak, Magyarországon nem."

Lassan 50. éve élek ebben az orszában, fizetem az adót, betartottam a törvényeket, és a kutya sem bántott, azon túl persze hogy ha túlléptem a sebességhatárt és lemeszeltek akkor megbüntetett a rendőr, de ilyen is csak egyszer volt eddig. Az más kérdés, hogy a fizum kb. negyede a kintinek, de sok más költség is jóval alacsonyabb, Pl. lakhatás. Tök jó, hogy a magyar ki tud menni Londonba, de a kiköltözött polgároknak gyanítom hogy sokára lesz ott saját háza vagy lakása. Márpedig a lakásbérlés - hacsak nincs annyi megtakarításod amivel pár évig ki tudod fizetni a lakbéredet - lényegében a hajléktalanság egy formája.

Exploiter 2017.12.06. 07:10:27

@ML91:

Ez aranyos, de ha az életminőség itt lenne ennyivel jobb, akkor egyrészt téged se érdekelne mindez, másrészt az emberek se lennének ilyenek.

Biztos, hogy akad aki afrikába megy, mert ott milyen boldog mindenki (márahol), de nem tűnik tömeges jelenségnek.

Akit ismerek és huzamsabb ideje kint él, az mind kizárólag a jövedelmi különbségek miatt maradt kinn, annyira nem rajonganak se a németekért, se az angolokért.

bontottcsirke 2017.12.06. 07:25:32

Vannak igazságok a posztban, de azért árnyaljuk a képet;
1. Aki akar tud dolgozni, pénzt keresni, az más kérdés, hogy a fiztések még mindig a vicc kategóriájába tartoznak a nyugdíjnak meg helókitti, úgyis megdöglesz előtte, ha egyáltalán kapsz, ahogy endre mondta párizsira valót.

2. Akit megfizetnek, azok egy része is inkább kimegy, mert ahogy a posztíró tökéletesen meglátta 4x annyit fog keresni.

3. a magyar oktatási rendszer még így sem szar, hogy már kádár alatt is elavult volt és most is kemény munka van a szétverésében, mert például szakmát lehet tanulni, a gimiben is vagy 4 nyelvet. Az más kérdés, hogy a magyarok elenyésző része oktatásképes, inkább prolifikált.

4. 10 éveb belül mire az oroszok/kínaiak/törökök felvásároltak itt mindent addigra nekünk mindegy is lesz. Hacsak a jeléenlegi galeri el nem megy. Már pedig erre kevés az esély.

Szornyeteglajos 2017.12.06. 07:29:43

Ebredjek feeel??? :DD Ember, te milyen valosagban elsz? Megroggyant gerinc, 3-5 ev alatt lakas???! Neeeemaaar! Ezt max. a szakiskolabol frissen kiesett hulyegyerekeknek, vagy pohos hasu nyugdijas neniknek tudod beadni.
Na, eloszor is: az ahitott NETTO 150 E nagyon messze van a BRUTTO minimalbertol. Meg a VALOS atlag keresetrol. Ugy hozta a sors- vagy ha ugy tetszik ugy kovacsoltam,- hogy a valsag utan ot evig csupa olyanallasom volt, ahol netto 100 alatt, vagy kicsivel folott kerestem, mert a szakmamban pont nem tudtam elhelyezkedni. Volt egy minimalis lakashitelem, igy a tarsberlet koltseget, amivel szerinted 3-5 ev alatt meg lakast is ossze lehet rakni, a banknak adtam. Azt a kis tartozast 7 ev! alatt sikerult torleszteni, pedig akkorka osszegrol beszelunk, amiert egy hobbitelket nem kapsz, nem hogy lakast. Mert baratom, elni kellett, etelre, villanyra, gyogyszerre kolten, egy kezemen meg tudom szamolni, hanyszor voltam moziban a het ev alatt, tehat nem bulikara ment a penz.

Kulfoldre mar csak a pancserek mennek mosogatni, krumplit szedni. Aki nyokog angolul, az is talalhat egy kis utanajarassal jobban fizeto allast. Ha van pl. egy C kat. jogsid, vagy targoncas gyakorlatod, akkor egyenesen valogathasz, es nem kell 12 orazni, mert van 8 oras allas is, amit szinten megfizetnek, nem ugy mint idehaza.
Hogy ne a habokra beszeljek: jobarat videki kisvendeglo szakacsa, es nem fozott szarul. Nyogte, nyogte a svajcifrank hitelt, aztan mondta neku vki, gyere ki ocsem svajcba fozni! Hallgatott a jo szora, Negy honap alatt vegtorlesztett, az ota is kinn el.
Masik nyelvtanarkent vegetalt reszmunkaidore bejelentve regi magyar szokas szerint. Mikor eszre vette, hogy egy lepest tesz elore, kettot hatra, kiment Londonba. Jott a love, elment reszmunkazni- ami ugye ott valoban reszmunkat jelent, es nem a munkaltatoi koltsegoptimalizalas egy formajat- szult, az ota otthon van, a gyerekekkel es a gerincenek semmi baja.
Idehaza akkor eri meg maradni, ha hianyszakmaban dolgozol, vagy jartas vagy a stiklikben, mint az afazas, lakcimbejelentes stb.
Az a 150 4-5 eve meg csakugyan itthon tartotta volna a gyerehazafiatalokat, de ma mar havi 300 nettoval egy 3 tagu csalad csak vegetal.

sunabajnok 2017.12.06. 07:47:00

@midnightcoder2: Ez így van. De én pl még most is bejárok nyelvkurzusra. Mert kell,és igényem is van rá,hogy a lehető legjobban megismerjem a nyelvet. De számtalan helyen olvasni,hogy az itteni nációk évek óta itt élnek,és meg se nyekkennek németül. Én első perctől kezdve kerülöm a magyar társaságot,mert a mély vízbe akartam ugrani. Volt egy jó alapon,amit általános iskolában szereztem, na azt böfögtem fel az első időkben, és erre tudtam alapozni a nyelviskolában.
A baj azzal van,ha kijön 8 elemivel,nulla nyelvtudással,és évek múlva még mindig a kezdeti szinten van. Nincs igénye a nyelvre mer minek, az 1500€ fizuból 1000€-t hazaküld stb... Na ők azok,akik panaszkondank,hogy milyen szar kint.

Etniez 2017.12.06. 07:51:49

Ez a poszt egy ostobaságok enciklopédiája.
Igen, hagyjuk már a londoni mosogatást. Legalább 150 itteni magyart ismerek, egy mosogat.
Egyetlen egy.
Mi többiek pedig olyan színvonalon élünk, mint előtte soha.
Undorító, hogy az otthoni magyarok irigykednek és ilyen ostoba cikkeket írnak ahelyett, hogy ők is kipróbálnák magukat idekint.
Mert abban megegyezhetünk, hogy ezt a cikket az író belső feszültsége szülte..
Érdekes módon én nem posztolgatok arról, hogy otthon milyen faszfej főnököm volt az utolsó, és hogyan akart kizsákmányolni egy másik magyar családi vállalkozás, stb.
Tudod miért? Mert elégedett vagyok az életemmel és leszarom a régi bajokat.
Te nem vagy elégedett az életeddel, ezért savazol másokat. Ez az igazság.

sunabajnok 2017.12.06. 07:54:49

@midnightcoder2: Egész más az élete egy 18-25 évesnek, egy 25-40 évesnek, és egy 40-65 évesnek. Egyszerűen mások a szükségletek. 80-100 ezres albi árak mellett képtelenség egy lakás önerejét összeszedni, ha pedig megvan, utána nem mersz szülni a nettó 150-re, utána nem tudsz megtakarítani vénségedre.
Örülök,hogy a te életed jól alakult, de a többség vegetál.

Csuti Ördögüző 2017.12.06. 08:02:04

@Szornyeteglajos: Tegyük hozzá hogy a diplomások 250 nettó kezdő alatt el se mennek dolgozni a versenyszférában, nulla gyakorlattal, ha tudnak vmi nyelven, és majdnem mindenki tud.

Nem mintha az sok lenne, de hiányszakma az nem kell hozzá.

Etniez 2017.12.06. 08:03:08

@Szornyeteglajos: Én is erről beszélek. Van egy kisebbség, aki végzi a nehéz, alacsonyra értékelt munkát és ez alapján neveznek meg minket. Annyira bosszantó már. Én alig ismerek embert, aki mosogat vagy takarít.
Inkább sofőröket, bolti eladókat, pincéreket és szakácsokat ismerek (persze ismerek IT-t, orvost és banki alkalmazottat is).
Ez olyan, mint ha azt mondanánk, hogy az otthoniak meg közmunkások....

enta selecta 2017.12.06. 08:09:18

Igaza van a posztironak, hagyjuk mar a londoni mosogatast! Meg ha valaki mosogatni jon is ki az is par honap alatt tud talalni mas, jobban fizeto munkat ha beszel angolul. A mas, magasabban kvalifikalt emberek meg eleve nem mosogatassal kezdik. De ugyanez barmelyik mas nyugati orszagra is igaz. Ha 4x annyi a fizetes, mikozben 2x annyi a kiadas, akkor is a magyarorszagi berenek 2x-ese megmarad. De ha mindent osszevetve 3x annyit kolt mert befigyel egy-egy luxuscikk, akkor is a regi fizujat egy az egyben felre tudja rakni. Magyarorszagon pedig csak felelte. Nagyon nagy balfasznak kell lenni ahhoz, hogy ne boldoguljon kint.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.06. 09:10:26

A Kivándorló Tíz Pontja

egy – Bár otthon le se szartad a politikát, sőt szavazni sem mentél el, mondd azt, hogy kivándorlásod fő oka politikai.

kettő – Bár otthon szörnyű nyomorként élted meg, hogy egyszobás bérlakásban élsz egyedül, külföldön tekintsd teljesen normális állapotnak, hogy tizedmagaddal, köztük öt szomáliai menekülttel, laksz együtt egy szükséglakásban.

három – Amikor sikerült minimálbérest állást találnod, ezt úgy meséld, hogy „itt megbecsülik a munkát”.

négy – Az otthoni szokásokat tartsd nevetségesnek, új hazád szokásait viszont tekints a civilizáció csúcsának.

öt – Érts egyet a helyi idegenelles pártokkal és hibáztass minden bevándorlót, saját magadat leszámítva.

hat – Otthon panaszkodtál, hogy iszonyú messze, 15 km-re laksz munkahelyedtől, de külföldön nem okoz semmilyen gondot, ha 80 km-t utazol munkahelyedig.

hét – Igyekezz magyarul enyhe idegen akcentussal beszélni, hogy mindenki lássa, mennyire integrálódtál új hazádban.

nyolc – Dolgozz szabadság nélkül minden évben 50 hetet, túlórázz, spórolj mindenen, majd a maradék 2 hétre látogass haza, ott költekezz, hagy lássa mindenki milyen gazdag vagy.

kilenc – Vess meg mindenkit, aki hazatelepült, az ilyeneket nevezd élhetetlen, maradi, lusta alakoknak.

tíz – Nevezd hazugságnak a kivándoroltak számát közlő statisztikát, állapítsd meg, hogy a valós szám ennek a 4-5-szöröse.

Luftwaffer 2017.12.06. 09:32:59

Há nem érted fiatal? Gyere haza, hisz itt simán megélhetsz 150.000 ft-ból, tanulhatsz annyit, amennyit nem szégyellsz, lehet belőled orvos, agykutató, az állam mindent megad neked. Az orosz nyelvet viszont valahogy meg kell tanulnod még.

sunabajnok 2017.12.06. 09:39:06

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: :D mindezt természetesen többéves tapasztalatra alapozod.

Cs 2017.12.06. 09:41:54

Azért ez a poszt valami állom világban íródott. A nyugati munka nem egyenlő a mosogatással. A sok szakmunkás szerinted mosogat kint?

Baromira nem mindegy, hogy a fizetésed bruttó vagy nettó-e. Az emlegetett 150e fizetés gyaníthatóan nettóban értendő és úgy se valami hatalmas pénz itthon. Sok, szakképzettséget nem igénylő munkakörben nem is feltétlen van meg még ma se.
S azért megnézném, hogy 150e nettóból mennyi idő alatt jön össze egy lakás. Mennyi is Pesten egy panel garzon? 10-12 millió? + használt lakás vásárlási illeték + némi berendezés. Spártai körülmények között is marad egyáltalán valami hővégére a 150e nettóból? Ha marad is pár tízezer, mennyi idő alatt jön össze egy garzon, Pesten, panelban? 20év? 30 év? Soha?
Egy kevésbé fejlődésben lévő vidéki városban, talán 10-12 év alatt meg lehet? Oszt csodálkozol, hogy a képzettséget igénylő munkák mellett a képzettséget nem igénylő munkákat is inkább külföldön végeznék???!!

commentes nikk 2017.12.06. 09:47:38

@Cs: Akkor állítsunk fel egy ugyanilyen aránypárt a londoni fizukról és egy átlag londoni garzonlakásról. Értek én mindent, csak pont a lakásvásárlással jönni Londonnal kapcsolatban randa öngól.

Wolfgang von Kugel 2017.12.06. 09:59:39

Térden állva kérem a szerkesztőséget, a számokkal korrektül bánó újságírókat keressenek. Európai országokban átlagfizetés alatt a nettó fiz. mediánját értik. Nálunk a számtani átlagot publikálják. Mediánnal elvétve nem lehet találkozni, csak annyit lehet tudni, hogy 10 emberből 8 rosszabbul keres a számtani átlagánál. Miért van ez? Miért nem publikálják a mediánt? Miért minden kormányra kerülő alakulat első dolga, hogy a KSH vezetőjét a saját nomenklatúrájából származóból cserélje? Miért magyarázza már az Index is, hogy Mo. nem is olyan halszagú? Hetente határt lépve sajnos egyre inkább annak tűnik...

Wolfgang von Kugel 2017.12.06. 10:01:33

Miért nem publikálják a mediánt? Miért minden kormányra kerülő alakulat első dolga, hogy a KSH vezetőjét a saját nomenklatúrájából származóból cserélje? Európai országokban átlagfizetés alatt a nettó fiz. mediánját értik. Nálunk a számtani átlagot publikálják. Mediánnal elvétve nem lehet találkozni, csak annyit lehet tudni, hogy 10 emberből 8 rosszabbul keres a számtani átlagánál. Miért van ez? Térden állva kérem a szerkesztőséget, hogy a számokkal korrektül bánó újságírókat alkalmazzanak.

Wolfgang von Kugel 2017.12.06. 10:05:16

Ausztriában a nettó átlagfizu 2.000 Eur, bejelentve, jó iskolával, jó eü. rendszerrel, várható nyugdíjjal. Miért akarja nekem valaki megmagyarázni, hogy 150 ezer forint rossz iskolákkal, romló eü. rendszerrel, bizonytalan nyugdíj kilátásával jobb ennél? Tényleg, már lassan nem érdemes ezt a portált olvasni.

2017.12.06. 10:10:39

@Sexual Harassment Panda: az autó fenntartása mennyi is? Szerintem fogalmad sincs....

Cs 2017.12.06. 10:12:32

@commentes nikk: Miért lenne randa öngól? Nem olvastad a posztot? Ott van benne, arra reagáltam.

2017.12.06. 10:14:04

@commentes nikk: igaz. A hitelben van az igazi különbség. 50 évre felvenni, úgy, hogy el is adhatod, cserélheted, sőt, örökölhető is. Avagy bérbe adható.

Romanes eunt domus 2017.12.06. 10:15:36

Semmi gond nincs azzal, hogy valaki kimegy külföldre szerencsét próbálni, pénzt keresni. Mindenki úgy boldogul, ahogy tud. A bajok ott kezdődnek, mikor a két szembenálló tábor ("mosogatni mentél ki a migránsok közé" vs. "otthon maradtál éhbérért robotolni, te rabszolga") _mindenáron_ meg akarja győzni a másikat az igazáról. Jellemzően persze azok, akik igazából a másik csoportba akarnak tartozni, de valamiért mégsem teszik meg.
Nálunk is van a családban olyan, aki az itthon felépített egzisztenciáját (kertes ház, vezető pozi a multinál) hagyta hátra egy német nagyvárosban található alkalmazotti állásért, mert többször annyi a keresete. Egy éve azt hallgatjuk, hogy mennyivel jobb a megélhetés kint. Csak éppen egy agglomerációs városban bérel egy 35 nm-es lakást, barátok nincsenek, a család ugyan kiköltözött utána, de már van, aki hazamenekülne, meg a munka is elég monoton. De tény, a fizetésük magas, és csak az számít :-)

2017.12.06. 10:16:38

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
szép. Saját tapasztalat, nyilván.
Ezzel szemben Matolcsy nyilatkozatainak hiszek inkább....
Nomeg Századvég, ksh....

2017.12.06. 10:19:06

@commentes nikk: inkább gondolkozzunk el azon, hogyan lehet, hogy össze tudja spórolni az a párszázezer ember a hazaküldött összeget? Mennyi is? egymilliárd????

Biztos szarabbul keres, mint odahaza. Vagy a mosogatás túlfizetett.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2017.12.06. 10:30:12

Figyelj kedves "cikkíró" vagy ciki író! Tanulj már meg egy kicsit egy idegen nyelvet és ha van rendes szakmád,menj el egy országba aminek a nyelvét tanultad és élj és dolgozz ott egy fél évig.Aztán lehet beszélni!
A kommenteket nem olvastam végig,jöttek a birkák a hanyatló nyugattal?

Szarvas Norbert 2017.12.06. 10:30:56

@S. Hardin: Köszönöm a kommented, nagyon hasznos volt! Most készül egy interjú egy Londonban élő olvasóval, így remélem egy sokkal teljesebb képet tudunk majd kialakítani a kérdésről!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2017.12.06. 10:35:18

@Wolfgang von Kugel: Ne azt néézd hanem olvasd a pravdát bazzeeegg!!!:))

Paprikajancsi007 2017.12.06. 10:57:02

Egyetertek. Legjobb mikor több evig wc pucolo valaki,munkasszallon lakik a gettoban,evekig dolgozik,aztan pedig hazajön egy lefingott 10+ eves nyugati "premium" autoval,amiröl azt hiszi,hogy menö.:D

Etniez 2017.12.06. 11:06:42

@Szarvas Norbert: egy ember történetéből fogsz általános következtetéseket levonni? :)
Érdekes cikk lesz....

teéjesenmindegy 2017.12.06. 11:24:47

@Etniez: Bocs, az itt kommentelők hányszáz ember tapasztalataiból okoskodnak?
Fentebb egy hülye elmeséli, hogy lengyelben mennyivel másabb a munkakeresés/ interjú. Úgy, hogy itthonról kiment egy multihoz. Tehát ettől neki általános tapasztalatai vannak a lengyel HR-ről.

sunabajnok 2017.12.06. 11:24:55

@Szarvas Norbert: Ez így semmire nem lesz jó. Az e
Egyesült Királyság nem csak Londonból áll,ahogy Németország sem csak Münchenből. Szedj össze országonként legalább települést, a németeknél meg legalább 3-3 kelet- nyugati települést.
Egy példa. Rokonunk Frankfurtban bérel lakást 1000€-ért,mi Lipcse Kreis-ban 500€-ért. A tej nála is 68 cent,meg nálam is.

naty77 2017.12.06. 11:26:13

@Nancsibacsi: Mi ketten kifejezetten jól keresünk a férjemmel, van két gyerekünk és ha nem nézem a hiteleinket, mert az összesen havi 37000 forint, akkor is jóval többet költünk 200 ezer forintnál. Ki a fene él meg 200 ezerből? Pláne gyerekkel?

Etniez 2017.12.06. 11:40:39

@teéjesenmindegy: én ismerek itt 100+ embert, mosogatótól orvosig. Csak, mint otthon.
Szóval pl. én.
Nem élek tömegszálláson, nem mosogatok, csak otthon ;)
6 éve vagyjnk itt, lassan meglesz az otthoni, budapesti lakásom ára. Otthon erre esélyem sem lett volna.
Baromira unom már ezeket a mosogatós sztorikat.

kodacx 2017.12.06. 11:44:37

A vélemlényem az, hogy eszméletlenül csúsztatsz, helyenként konkrétan hazudsz, egy állami propaganda-xarnak tartom az egész írásodat!

Csak szemelvényezgetek:

"Ugye az egyik megkérdezett, amelyik vélhetően reprezentatív a sokaság képviselete azt mondja, hogy legalább 150 000 forintot meg tudna keresni, mert akkor máris betúrbózná díszmagyar mívoltát és vágtatna haza. Bármit is jelentsen az európai integrációban ez a dolog."
Ezt nem tudom, honnan vetted, ez írtózatos nagy kamu, 150 000 Ft-os fizetésért már SENKI nem jönne haza, MERT NEM ELÉG semmire!
Baxki Bp-en 100000 alatt nincsen ALBÉRLET, ember!

"Az igazság az, hogy 2018-tól a minimálbér 138 800 forint lesz bruttóban, míg a KSH átlagkeresett 2017 szeptemberi adatok alapján br. 292 000 forint. Ennél is érdekesebb, hogy ma már egyre kevesebben keresnek 150 000 forint alatt."
Az előzőhöz is írtam, ha Budapesten 100 000 alattnincs albérlet, de vidéken sincsen ám nagyon 60-80 alatt, akkor osszál-szorozzál már, hogy a 138 000, meg a 150000 is mire elég?!?

"Érdekes a kettősmérce, ahogyan ausland a moslékban is hajlandó az ember gürizni, de idehaza már úr, akinek követelései vannak a munkahelyén. Ugyanakkor állítom, hogy a megfelelő munkakörülmények ugyanannyira fontosak lennének a munkáltatónak, mint a munkavállalónak.

Mivel az egyes pontból megtudtuk, hogy "munkaerőhiány" uralkodik az országban, az azt is jelenti, hogy soha nem látott esélyünk kínálkozik a munkahelyünk megválogatására. És ez egyáltalán nem vicc! Biztosan tudsz ellenpéldát felhozni, de a munkaerőhiány és az alacsony munkanélküliségi ráta arra enged következtetni, hogy egyre könnyebb elhelyezkedni."
Nézd már meg lelkem, hogy odakint a "moslékban" mennyiért is dolgoznak, FÉLRE TUDNAK RAKNI!
Itthon pedig a legtöbb munkaadó, hiába írsz Andersen meséket, XARIK ÁM BELE A KÖRÜLMÉNYEKBE!

kodacx 2017.12.06. 11:46:14

"@teéjesenmindegy: Bocs, az itt kommentelők hányszáz ember tapasztalataiból okoskodnak?
Fentebb egy hülye elmeséli, hogy lengyelben mennyivel másabb a munkakeresés/ interjú. Úgy, hogy itthonról kiment egy multihoz. Tehát ettől neki általános tapasztalatai vannak a lengyel HR-ről."

És amikor az itthoni FideSS-bérenc, meg kormánypárti megmondóemberkék fröcsögnek arról, hogy kint milyen xar is valójában, meg 6-800000 ember valójában elmebajban szenved, aki elment innen?!?

Sluck Ödön 2017.12.06. 11:47:23

@5perc: Kb. 60000 Ft/hó. Info viszonylag pontos, kaotikus általános iskolai konyhai munka.

kodacx 2017.12.06. 11:56:32

@Nancsibacsi:
"Diplomával a jó fizetés jelenleg olyan 500eFt nettótól felfelé értelmezhető. Ha van egy feleséged, aki nem jól, csak átlagosan keres, akkor az további 200eFt nettó. Ez havi szinten MINIMUM 700eFt bevétel a családi kasszámank. Ha jó a fizetésed, akkor feltételezem hiteled már rég nincs, a kettőtök havi költsége hitel nélkül 200-ból simán megáll. Marad havi 500 megtakarítás - ez éves szinten 6 millió félrerakott pénz. 4 évente vehetsz egy 3 szobás lakást kiadási célrea KP-ból, ami hozni fog tisztán, adózás után havi 100-at - ami szintén növeli a megtakarításodat, stb-stb.
MÉGIS MI A F.SZNAK MENNÉL ÍGY KÜLFÖLDRE?"

TE EMBER!
Ezeket a számokat te honnan a francból veszed?!?! :D

Sluck Ödön 2017.12.06. 12:03:32

@Endre Kis: Azt hiszem megfogalmaztad a lényeget. Továbbá aki külföldön is meg tud kapaszkodni az pontosan az a réteg akire itthon lenne nagyon szükség, mert nem teljesen hülye és képes önállóan gondolkodni netán kreatív. Ezeket viszont elüldözzük.

5perc 2017.12.06. 12:04:48

@Csuti Ördögüző:
"Csak hogy a tényeknél maradjunk évek óta ugyanannyi ember megy el Mo-ról, ami a válság után a devizahitelesekkel megugrott, ma már kevesebb."
Csak hogy a tényeknél maradjunk, a hazautalások volumenéből pont az ellenkezője látszik.

sunabajnok 2017.12.06. 12:21:11

@kodacx: Onnan veszi,mint ahogyan a poszt is leírja,csak a néhány elemit végzett kulimunkások mentek ki, Magyarországon csak a diplomás mérnökök maradtak. Érc?

kodacx 2017.12.06. 12:24:21

@sunabajnok: Ércem én! Hát honne érceném... :)
Az összes orvos, tanár ismerősöm is mind indiai gyorsétermekben tálcát mos kint, meg kukákat ürít... :D

Sluck Ödön 2017.12.06. 12:30:17

@ML91: Megtennéd, hogy elmész a követségre szavazni? Mert ez az ország jobban a tiétek mint az igazolványmagyaroké akik erdélyből baksisért verik a farkunkat a csalánba, még akkor is ha ezt most nem így tűnik. Te mondtad, magyar sajátosság a mindenki hibás csak én nem. Igazad van. De akkor tegyél te is valamit, ha másért nem hát azért, hogy esetleg mégis legyen megint egyszer majd hova hazajönnöd.

5perc 2017.12.06. 12:38:18

@commentes nikk:
"a valóságban szemét kaját enni, havi két sört inni, meg három pakival lakni egy szobában"
Igen, az első két hónap annyi pénzből, amit Magyarországon egy év alatt össze tud spórolni a kezdéshez, bizony nehéz.

5perc 2017.12.06. 13:02:26

@Sluck Ödön:
Köszi az infót! Közeli ismerősöm London külvárosias részén adózótt, járulékozott havi 1500 fonttal kezdett egy éve. Pakimentes saját szobában lakik. Autót nem tart fenn, drága tömegközlekedéssel jár, de a hűtő mindig tele, és belefér, hogy mondjuk étteremben reggelizzen vagy vacsorázzon. Egyáltalán nem nyomorog. A pénz gyűlik, hogy itthon vegyen belőle lakást, amire az itthoni szakképesítéssel végzett, másodállásokkal terhelt munkájából sem volt esélye.

Sluck Ödön 2017.12.06. 14:42:44

@5perc: Hát igen. Azok a szegény rabszolgák.

teéjesenmindegy 2017.12.06. 15:13:02

@kodacx: Ahogy a cikkben is benne van. Az a 6-800 e ember egész konkrétan visszavesz az arcából amikor kimegy külföldre, és azt az életet éli, amire itthon is nagyjából meg tudna valósítani.
Csak itthon úgy áll neki mindenki, hogy "ennyiből sose lesz saját lakásom". Angliában ezt végig sem számolja, gyakorlatilag jóval esélytelenebb.

90%ban pedig olyanok osztják itt az eszet, akiknek se a kinti, se az itthoni munkához sincs semmi közük. Rohadt unalmas az érvelgetés, hogy mennyi a minimálbér. MINIMÁLbér. A létező legkevesebb amit a fogyatékosok, lusták, semmirevalók munkájáért ki kell fizetni. A wc pucoló szintje. Erre ne jöjjön senki, hogy kevés. Talán dolgozni kell, és akkor fogalma sem lesz arról, hogy mennyi a minimálbér. Minimálbér- minimál munkabefektetés - minimál élet. Ez van. Vajaskenyér meg tömegszállás.

GiaMarie 2017.12.06. 15:16:38

@commentes nikk: Pontosan ez csúszik most szét. Tíz éve ez más volt. Tömegével mentek ki olyan emberek, akiknek volt egy közepesen vacak végzettségük, amivel szerencsés esetben az átlagfizetés környékén lehetett keresni, amiből nem lesz lakás meg autó (multi közkatonák). Nekik biznisz volt kimenni, száj összeszorít, lehúzni 3-5 évet mosogatva, pizzafutárkodva vagy éppen az Amazon raktárában. Aztán haza, lakást venni a spórolt pénzből, így niincs törlesztő, és meg lehet élni az átlag fizuból, amit még 10-20%-kal fel is lehet tornázni a native englishel. Csak közben eltelt az a fránya 10 év, az elmúlt 2-3 évben a font - forint kurzus esett bő 20%-ot, ha nem többet, eközben a magyar ingatlanok árai felmentek 20-30%-kal, és már nem működik a csoda varázslat :( .Így, ahogy Te is írtad, már csak speckó szaktudással van értelme kimenni, vagy szakmunkásként. Betanított melósként ugyanaz az életszínvonal vár, amire itthon is elég lenne egy operátori vagy adminisztrátori fizu.

sunabajnok 2017.12.06. 15:23:37

@teéjesenmindegy:
"A létező legkevesebb amit a fogyatékosok, lusták, semmirevalók munkájáért ki kell fizetni. A wc pucoló szintje."

Az ember egy darabig udvarias,de amikor ilyen rohadt alakok mint te ideokádnak hasonlókat,na akkor felböfögöm az alpári énem.
Te rohadék! Fogyatékos? Semmirekellő,lusta? Napi 12 órában egy szocóban 89 nettoért melózni minden csak nem könnyű munka. Kívánom,hogy vénségedre leessen mekkora paraszt vagy, szűk látókörű és magányos.
Lehet nekiállni eürobotot fejleszteni apukám.

Pont.

McZozo 2017.12.06. 15:48:17

Nem ertek egyet a posztoloval. Itt mindig az a kenyszerkepzet, hogy csak a vegzetseg nelkuli legalacsonyabb retegekben levo emberek mennek kulfoldre. Olyan is van, szo se rola, de magasabb kategoriabol is mennek emberek. En banki kozepvezeto voltam utoljara otthon es ebbol jottem ki. Magyar viszonylatba jo volt a fizetesem de gyerek hitel feleseg egy keresos modellben honaprol honapra eltunk igy is. Nem volt egy filler megtakaritasunk es nem vettunk semmit a szukseges dolgokon kivul havonta. Valamint a legnagyobb bajom az volt hogy nem lattam semmilyen szakmai es karrierfejlodesi lehetoseget hosszutavon. Fizetesemelest csak akkor lehetett kapni, ha az ember felmondott es uj helyre ment dolgozni. Ezt meg meguntam hogy ahoz hogy tartan tudjam a szintet ket harom evente uj munkahelyet kell keresni es akkor is csak immel ammal kap tobbet az ember. Melette meg ment a szivatas. Most itt ahol vagyok nem mondom hogy konnyu volt minden de 4x es fizetesert dolgozok ugy hogy megbecsulnek elismernek es nem csak akkor lepek elore ha a sogora vagyok a fonokomnek.
Emelett lattam peldat a minimalberes emberekre is es lehet nekem mondani ott is a szolamokat hogy csak mosogat de a mosogatasert annyit kaptak az emberek hogy abbol meg honap vegen is volt kajajuk idonkent elmentek egyet a haverokkal es nyaron vagy telen egyszer hazautaztak csaladlatogatoba. Mig otthon a minimalberen az volt hogy 15 e utan nem volt penz mar kajat venni es gondolkodni kelett hogy a villanyt vagy a gazszamlat fizessek be. Tehat lehet itt jonni a a nagy hazafisaggal meg hogy otthon is ilyen jo meg meg lehet elni de a valosag nem ez sajna

teéjesenmindegy 2017.12.06. 15:48:44

@5perc: höhö
Aztán az itthoni fizetéséből miért nem bangladeshben akart lakást venni? Vagy mondjuk egy borsodi zsákfaluban?
Mesélj, itthon "saját szobája" volt pakimentes, vagy saját albérlete?

5perc 2017.12.06. 16:35:27

@teéjesenmindegy:
Mesélek: Itthon az anyjával lakott 24 évesen, 2, máskor 3 állása volt.
Te még nem voltál Tolnában, ugye? Höhö

kodacx 2017.12.06. 16:50:43

@teéjesenmindegy:
"Ahogy a cikkben is benne van. Az a 6-800 e ember egész konkrétan visszavesz az arcából amikor kimegy külföldre, és azt az életet éli, amire itthon is nagyjából meg tudna valósítani.
Csak itthon úgy áll neki mindenki, hogy "ennyiből sose lesz saját lakásom". Angliában ezt végig sem számolja, gyakorlatilag jóval esélytelenebb.

90%ban pedig olyanok osztják itt az eszet, akiknek se a kinti, se az itthoni munkához sincs semmi közük. Rohadt unalmas az érvelgetés, hogy mennyi a minimálbér. MINIMÁLbér. A létező legkevesebb amit a fogyatékosok, lusták, semmirevalók munkájáért ki kell fizetni. A wc pucoló szintje. Erre ne jöjjön senki, hogy kevés. Talán dolgozni kell, és akkor fogalma sem lesz arról, hogy mennyi a minimálbér. Minimálbér- minimál munkabefektetés - minimál élet. Ez van. Vajaskenyér meg tömegszállás."

Tudod, már az igen csak informatív, hogy itt is főleg ilyen hozzád hasonló, anoním, arctalan (rám keresel a Facebookon, arcom kint van, létező személy vagyok) emberkék irogatnak egymásnak, meg mondják meg a tutit, főleg a rohadt, szenvedő nyugatról, és az amúgy qrvára menő haza gazdaságról és anyagi lehetőségekről, ahol minenki csak azért nem halad előre mert egy balfax! Hiszen itt ugye az állam és a munkáltatók már 30-40 éve azon törik magukat, hogy a munkavállaló boldogulhasson, mindenki a szaktudásának megfelelően van bőségesen megfizetve, az adók, járulékok alacsonak, az állam és a hivatalok az emberek érdekeit nézik, az árak barátiak, az emberek motiváltak, egészséges lelkületűek és kedvesek...

Tudod baszki, én értem, hogy ez valószínűleg a munkád része, te se hiszed valójában, amit leírsz és a kétségeesett főnökeid mára lassan a bokájukat fossák össze, napi kétszer, hogy ez kis körülszaros ország, amit lényegében túszul ejtettek, és totál leraboltak, hogy fog működni, ha még pár ember elhúz innen és egyértelműen rájuk rohad a kóceráj, de hányok a ilyen gerinctelen ganéktól, mint te vagy, aki bagóért kiszolgálja őket!

Hát miket írogatsz te, baxki?!?!
Olvasod, amit leírsz?!? Na vegyük csak pontról-pontra!

"Az a 6-800 e ember egész konkrétan visszavesz az arcából amikor kimegy külföldre, és azt az életet éli, amire itthon is nagyjából meg tudna valósítani. "
Hát mit képzélsz, te magadról, te ganaj?!? A legtöbben azért mentek ki, mert itthon még AZ ESÉLYÉT SEM LÁTTÁK, hogy záros időn belül - értsd 50-100 év- idehaza megvalósíthassák, amit szeretnének! Itthon szakemberek dolgoztak MINIMÁLBÉR KÖRÜLI pénzekért, vagy annyiért bejelentve! Odakint meg tisztán megkapják ennek a többszörösét!

"90%ban pedig olyanok osztják itt az eszet, akiknek se a kinti, se az itthoni munkához sincs semmi közük."
Egyrészt egy mocsadék, hazug állat vagy, másrészt meg...ha ahogy mondod, te agytalan fgax, az alapkézettségűek, ingyenélők mentek ki, AKKOR MIÉRT HIÁNYZIK INNAN ANNYIRA A MUNKÁJUK?!?!
Vagy szerinted az orvosainknak, szakápolóinknak, mérnökeinknek semmi közük nem volt itthon a munkához?!?!
Te ostoba, bérTROLL mocsok fax!

"MINIMÁLbér. A létező legkevesebb amit a fogyatékosok, lusták, semmirevalók munkájáért ki kell fizetni. A wc pucoló szintje. Erre ne jöjjön senki, hogy kevés. Talán dolgozni kell, és akkor fogalma sem lesz arról, hogy mennyi a minimálbér. Minimálbér- minimál munkabefektetés - minimál élet. Ez van. Vajaskenyér meg tömegszállás."
Tudod hány ember dolgozott itt évtizedekig az ostoba seggedre majdnem minimálbérért?!? Vagy annyiért lejelentve?!? És nem jószántából?!
Hány ember dolgozott ebben az országban keményen, anélkül, hogy előbre jutna?
Óóóó babám!

Annyira kíváncsi lennék, hogy te mihez értesz, mi a lófaxt tudsz te a munkáról, felelősségteljes, kemény, veszélyes, fárasztó munkáról...annak alapján, hogy ezt ide leírtad, valójában szerintem az a napnál világosabb, hogy TE NEM DOLGOZTÁL ÉLETEDBEN soha semmit, keményen! ÉLETEDBE SOHA!

Csuti Ördögüző 2017.12.06. 19:07:20

@Wolfgang von Kugel: 'Európai országokban átlagfizetés alatt a nettó fiz. mediánját értik. '

Gondolom ezt a seggedből rántottad elő. Van viszont egy Eurostat nevü intézmény, ami erősen rácáfol az elméletedre.

Wolfgang von Kugel 2017.12.06. 20:29:41

@Csuti Ördögüző: osztrák stat. hivatal: www.statistik.at/web_de/statistiken/menschen_und_gesellschaft/soziales/personen-einkommen/nettomonatseinkommen/index.html Ezen túl pedig minden újságcikkben, a napi közbeszédben a mediánt használják. Itt nem, és ez nagy gond és inkorrekt. A sértegető hangulati aláfestő elemeket pedig meghagyom neked.

teéjesenmindegy 2017.12.06. 20:52:20

@kodacx: Jajj, igen kodacx aztán fent van a faszbúkon. Egyébként tényleg mennyivel lényegesebb, hogy látszik valakinek a pofája vagy nem, ugye? Akkor már rögtön sokkal többet számít a véleménye.

Soha egyszer nem mondtam, hogy a nyugat haldokol és szenved. De hogy nincs kolbászbúl a kerítés, az is biztos. És az is biztos, hogy itthon egészen máshogy állnak hozzá a népek az élethez, meg a munkához.
Nekem nincs főnököm, szóval az a rész értelmezhetetlen, hogy én kiszolgálok valakit. Azt viszont látom, hogy itthon hogy áll hozzá a bölcsészszakos értelmiség bármilyen melóhoz, és hogyan áll hozzá ugyanaz az ember külföldön.
Meg az igényei is máshol vannak. De kurvára.

1. ganaj a kurvaanyád.
2. Minimálra voltak bejelentve, a szakemberek nem annyiért dolgoztak. Maradjunk annyiban.
3. Értelmezően olvasni nem tudsz, de sebaj, hülyegyerek, segítek:
"90%ban pedig olyanok osztják itt az eszet, akiknek se a kinti, se az itthoni munkához sincs semmi közük."
Ez tudod azt jelenti, hogy akik ide kommentelnek, azok 90%nak fingja nincs semmiről. Se az itthoni munkáról, se a kintiről. Mesélj, hogy jönnek ide a szakápolók meg a mérnökök?
Mert a 90% amit idefostok az kamu. Egy jó mérnök itthon is megél. Egy jó orvos is egész szépen megél. Ismerek nem egyet. És nem ők kommentelnek itt, hanem leginkább olyanok, akik ki se dugták az orrukat a falujukból.
Mint pl. te is. Ez meg is nyilvánul ebben a mondatodban:
"Tudod hány ember dolgozott itt évtizedekig az ostoba seggedre majdnem minimálbérért?!? Vagy annyiért lejelentve?!"
JAAAA, hogy az ugyanaz nálad te szerencsétlen barom? Hogy valaki minimált kap, vagy papíron adót csal, viszont hazaviszi a háromszorosát? Attól nem jut előbbre?
Ostoba fasz vagy.
4. Én dolgoztam, és dolgozok is. Itthon. Adót fizetek. Cégem van. Járulékokat fizetek. Pont azért látom, hogy hogyan áll a magyar ember a munkához.

teéjesenmindegy 2017.12.06. 20:54:34

@5perc: Tehát az a hatalmas előrelépés, hogy itthon ingyen lakott a szobájában, kint meg szintén egyedül lakik a szobájában. Bravó. Tényleg mekkora életminőségbeli különbség.

kodacx 2017.12.06. 21:27:08

@teéjesenmindegy:
kodacx - bizony, így, ha beírod, én fent vagyok a faxbukon!
Ellentétben az ilyen hozzád hasonló anonim, arcctalan xarokkal!
Hogy mit számít?
Hát annyit kisfiam, hogy én VÁLLALOM, amit mondok...te meg csak idefosod.

De bizony ganaj vagy és pontosan tudod, hogy értettem, hogy vannak főnökeid, mert ha nincsenek, és meggyőződésből lököd ezt a szart, amit löksz, akkor viszont menthetetlenül hülye vagy!
A munkához való hozzáállást tudod igen nagyban befolyásolja, hogy mennyi az érte kapott anyagi ellenszolgáltatás...úgymint MUNKABÉR!
Ééééérdekes módon az innen, tőlünk kihúzott szakemberek igen nagy része, akinek itthon "büdös volt a meló", meg zsinnyegtetett, meg fusizott, meg megoldotta okosba, az kint, rendes munkabérért hogy fel tudta venni a ritmust....vissza se jönnek!

Minimálbér téma...
Tudod, az, aki itthon minimálbérre volt bejelentve évekig, annak a legtöbbje nem jószántából volt ám arra bejelentve, kisfiam!
Ha evvel nem vagy tisztában, megint csak vagy hazudsz, vagy te nem vágod, hogy mi volt itthon, vagy te vagy hülye!
Arról nem is beszélve, hogy odakint, ott a mocskos nyugaton, ugye, ELŐ SE NAGYON FORDULHATNA, hogy valaki szakmunkáért nem a megfelelő fizetését kapja! Mert optt vannak működő szakszervezetek...is.

"Ez tudod azt jelenti, hogy akik ide kommentelnek, azok 90%nak fingja nincs semmiről. Se az itthoni munkáról, se a kintiről. Mesélj, hogy jönnek ide a szakápolók meg a mérnökök?
Mert a 90% amit idefostok az kamu. Egy jó mérnök itthon is megél. Egy jó orvos is egész szépen megél. Ismerek nem egyet. És nem ők kommentelnek itt, hanem leginkább olyanok, akik ki se dugták az orrukat a falujukból."
És úgy jönnek ide a mérnökök-orvosok, hogy TE ÍRTAD, az eredetiben, hogy:
"Az a 6-800 e ember egész konkrétan visszavesz az arcából amikor kimegy külföldre, és azt az életet éli, amire itthon is nagyjából meg tudna valósítani."
Hát innen kisfaxom elment kb 6-8000 orvos is, meg pár ezer mérnök is...mert ellentétben azzal, amit írógatsz, te hazug tetű, itt SOKAN a közelébe nem kerültek annak a megélhetésnek és szintnek, amit kint megkapnak!
Én is ismerek geci gazdag orvosokat...vagy 10 évet húztam le az egészségügyben, majom!
Szinte az összes borítékkal keres jól és le lehetne, SŐT KELLENE IS csukni őket adócsalásért!
Én is itthon dolgoztam, még egyenlőre itthon is dolgozok, és én is láttam, hogy áll a magyar ember a munkához...meg azt is, hogy áll az állam, meg a munkáltatók a magyar emberekhez!

teéjesenmindegy 2017.12.06. 21:49:00

@kodacx: A normális embereknek meg nincs fészbúkja. Mondjuk nekem sem, és kurvára nem is érdekel, hogy milyen pofát takar a kodacx név. Mindenesetre gratula anyádnak, hogy ezzel a szép kodacx névvel láttak el a keresztségben. Kelta eredet, jelentése medve?

" itthon "büdös volt a meló", meg zsinnyegtetett, meg fusizott, meg megoldotta okosba, az kint, rendes munkabérért hogy fel tudta venni a ritmust"
Höhö. Értem. Tehát rendetlen bérért lehet beázós a tető, omlós a fal, nem meghúzott a csavar. Rendes bérért már meghúzza a csavart, rendesen lefesti a falat és tud vízszintest húzni. Na, az ilyet igénytelen trógernek hívják, tudod? Ezekkel ne példálozz, mert gáz. Ha valaki a saját igényessége miatt nem képes normális munkát végezni, az menjen a picsába. Esteleg ha itthon is 90 fok lett volna a derékszög, akkor esetleg itthon is megfizetik. Erre nem gondolsz?
"Tudod, az, aki itthon minimálbérre volt bejelentve évekig, annak a legtöbbje nem jószántából volt ám arra bejelentve, kisfiam!"
Szakadj már le a minmálbér témáról. Attól, hogy mennyire van bejelentve az ember még semmi nem történik. MAJD, majd fog. Majd amikor a nyugdíja alacsony lesz, akkor lesz sírás rívás. De ne gyere már azzal, hogy a minimálbéres mennyire alacsonyra van bejelentve. Pont leszarja az, aki mellé kap három kilót zsebbe. Sajnos szar az adórendszerünk, ez tény. Pont ezért nem érdekel senkit, hogy mennyi a minimálbér, mert nem annyit keres.
Ezzel lehet statisztikákat írni, meg sírni, csak kurvára alig van ember aki ténylegesen minimálbért keres.

Harmadjára menni fog a szövegértelmezés? A kommentelők 90%nak fogalma sincs se az itthoni munkáról, se a kintiről. Csak ugatnak.
Ha elment 600 ezer ember, és abból 6 ezer az orvos, meg pár ezer a mérnök, akkor még mindig ott tartunk, hogy egy százalékról beszélsz? Az komoly. Akkor nem az az általános, hogy a 99% visszavesz az arcából meg az igényeiből aztán elkezd 1. rendesen dolgozni, 2, a munkájának megfelelő életet élni? HOgy értsd: Nem vágyik 25 évesen saját lakásra londonban, nem bassza el a pénzét 23 évesen új autóra (hitelre).
Tessék, ott a saját példátok, ti hoztátok fel. Él a csávó egy bérelt szobában és tömegközlekedik. A másik Varsóban bérel 35 nm-t. Akkor? Akkor nem az van, amit a posztoló is írt, hogy ha itthon is bevállalja a kolesszobát pár évig akkor majdnem pont ugyanott van.
Kérdezd meg a kint dolgozókat, hogy hányszor vásároltak a harrodsban. Vagy havonta hányszor járnak fodrászhoz, műkörmöshöz, fogorvoshoz. Mert a 90% a leértékelt áruk boltjában vásárol (turi) nem egyedül lakik, nincs tartós fogyasztási cikke, és nem költ szolgáltatásokra. A haját levágja a barátnője, fogorvoshoz meg hazajön.

Bicepsz Elek 2017.12.06. 22:38:15

@teéjesenmindegy:
K..ra nem erted, hogy ott kinn 5 ev alatt osszesporolsz lakasra(ok mar nemileg tobb) nem 25 ev hitelet nyogod, es kifizeted a lakasod arat 2x-3x aztan ha kirugnak akkor viszi a bank az eddig kifizetett osszegekkel a lakasod!!
Ezert erdemes kimenni!!!
Persze van aki kinn is sikeres(jol hazasodik, jo szakmaja van, jol bizniszel stb.). Ez is egy alternativa, ami tomegek szamara nyilt ki par evtizede, es nem lebecsulendo!!!

teéjesenmindegy 2017.12.06. 22:45:36

@Bicepsz Elek: Miért ne érteném? Ott kint összespólolsz magadon egy kis pénzt. Amit ír a posztoló, hogy ha itthon is ugyanúgy visszaveszel az igényeidből, akkor itthon is össze tudsz spórolni.
"Az elmúlt években túl sok ember gerincét láttam meggörbülni, miközben lejjebb adott külföldön a saját igényeiből, amikből nem akart idehaza engedni. Holott egy lakás idehaza is könnyen összejön, ha hajlandó vagy 3-5 évre beköltözni egy kolesz szobába, akciós parizeren élni és napi 10-12 órát dolgozni. " Ezt írta. Ez nagyjából így van. Mi a hozzáfűznivalód?

Bicepsz Elek 2017.12.06. 23:14:07

@teéjesenmindegy:
Matematika
2008-ban kerestem telefonos ugyintezokent netto 102 000-115 000 forintot.
Ebbol ha 5000 maradt a ho vegere szerencses voltam ugy, hogy Budapesten a szuleimnel laktam(5 nap 8 oras melo)
Angliaban az elso fel ev nullszaados.
Utana tudsz sporolni.
En 400 fonttal mentem ki(kb. 140 000 huf).
Mikor konszolidalodtam 600 fontot tudtam havonta felretenni!!
Ez kb 200 000 huf vs 5000 huf!!!
Most 9 ev utan az a fizum lenne 140 000 netto, Angliaban alig emelkedtek a berek!!
Emellett Magyarorszagon semmi utazgatas stb. Angliaban evi 2x egy kulfoldi ut belefert(nem 5 csillagos szalloda stb persze!!).
Ja es 1.5 millios diakhitel adossagom is volt azt is kifizettem egy ev alatt!!
Na ha itthon vagyok 25 ev alatt ugyanannyit osszegyujtok, mint ott 5 ev alatt(Nem. Annyit sem!!! Kozben el is inflalodik!!!) Ja kozben megoregszem???
Ott pedig meg sz.rabb melot is csinaltam(szecu).
Magyarorszagon ha manager is vagy akkor mar tobbet koltesz, autoval jarsz stb hiaba keresel tobbet az el is megy reprezentativ dolgokra!!
Sajat lakas=nem fizetsz a berlesert hanem az a penz a zsebedben marad!!!

teéjesenmindegy 2017.12.07. 00:25:54

@Bicepsz Elek: Tehát 2008 ban 102ezret kerestél, az ma 140 lenne. Jól van, akkor nincs is több kérdésem. A tények még véletlen se zavarjanak össze. Csak szólok, hogy 300 nettóért keresnek villanyszerelőt per pillanat is Bp.

"Magyarorszagon ha manager is vagy akkor mar tobbet koltesz, autoval jarsz stb hiaba keresel tobbet az el is megy reprezentativ dolgokra!!"
:D értem. Ez kurva jó. A franc gondolta volna, hogy ángyélusországban a managerek gyalog járnak. Szegény londoni BMW szalonok meg oxford streeti nyakkendőárusok. Biztos felkopik az álluk.

teéjesenmindegy 2017.12.07. 00:30:42

@Bicepsz Elek: Aztán volna még egy kérdésem. 10 éve voltál 25, szóval a szüleid kb. 60 évesek. Eltarthatjuk őket, amíg te az ángyélusoknak építed az országukat, és ott adózol, vagy hagyjuk a francba? Csak kérdezem, hogy azért fizessem a kibaszott eü járulékot, hogy legyen orvosuk, meg adózzak, hogy legyen nyugdíjuk, meg tűzoltó a városukban, vagy mindenki rohadt orbánbérenc lúzer aki itt marad, és csinál valami?

sunabajnok 2017.12.07. 06:23:07

@teéjesenmindegy: Te miért nem próbálsz meg 140 -ből gyereket nevelni, (minimum 3-at ha már jól akarsz viselkedni), gyerekkel koleszba költözni, havi legalább 30-at nyugdíjra eltenni,nem terhelni az eü-t és maszekhoz járni, magántanárt fizetni a három kölöknek stb....? Hó végére egy szelet penészes párizsira sem futná.
A magyar szeptemberem a következő képpen nézett ki. Mi pont az az évfolyam voltunk,akik alatt mindenki ingyen kapta a tankönyvet,mi nem. 15.000/ gyerek csak a tanköny. Mivel 4-ig bent kellett maradni a suliban,a moslék ára is egy 10-es volt / gyerek. A tanári óhajok a füzetekkel,mappákkal,tollakkal,ceruzákkal megint volt vagy 8-ezer/ gyerek. Aztán ott volt még a két cipő,nadrág,őszi kabát,netán a tatyót is ki kellett cserélni. Na mit ne fizessek be? A rezsit,a lakáshitelt vagy ne együnk?
Tudod nekem 13 év munkaviszony után amit egyetlen helyen töltöttem,most lenne ennyi a nettó bérem. Tartok tőle,hogy 30 év múlva ennyivel mentem volna nyugdíjba is. A mi bérkiegészítésünk idén amúgy a bicikisek támogatására ment el. Ami nyilván egy jó cél, csak valahogy az ember érzi a kést a hátában.
Kevesen mennek a szociális szférából ( az állami otthonokból) nyugdíjba,mert általában 30 évesen meglesz az első sérv az eszközhiányok miatt, amire a települési önkormányzatok magasról tesznek. Tán még a pályázatokat is nekünk kellene írni?
Szóval adhatsz te nekem 300 nettót is, amit majd költhetek csontkovácsra,meg szakmai átképzésre, mert ha a munkakörülmények nem változnak, a gondozók továbbra is 45 évesen rokkantnyugdíjasok lesznek. Ja, 45 éves korodta meg még nem fizetted ki az egyszobás garzonodat,szóval simán kibasz a bank az utcára,mert abból a nyugdíjból aztán enni se tudsz.

Bicepsz Elek 2017.12.07. 09:00:42

@teéjesenmindegy:
Hagyjal mar a villanyszerelovel meg a mesteremberekkel!!
Azok csak kis szeletei az egesz tarsadalomnak. Leirtam, hogy azonos szakmakon belul volt 5x a kulonbseg. Viszont az u.n. mesteremberek mar Szlovakiaban es lassan Magyarorszagon is nyugati arakkal dolgoznak(ja nem mig Magyarorszagon 1000 euroert/fontert keresnek, Angliaban 3000 fonyot kapnak egy honapban.
Egy felso-kozep manager 1 millio forintot kap Magyarorszagon havonta, egy angol 12-15 000 fontot(4-5 milliot). Szoval ha kisebb iz. A kulonbseg meg az is megvan.
A szuleim meg dolgoznak, szoval "nem te tartod el" oket. Mellesleg eltartasz egy rakas segelyest, gyariparost/cegvezetot es politikust(a magas adokkal es a nyugati arak-keleti berek kombinacioval)szoval sokmindenki mast is "eltartasz" a nyugdijasokon kivul. A kulfoldi magyarok altal hazautalt penz afa-ja pedig a magyar gazdasagba megy bele!!!

Bicepsz Elek 2017.12.07. 09:03:24

@Bicepsz Elek:
A 102 000 es 140 000 kozotti kulonbseget azert irtam, mert kb egy kezdo atlagember ennyit keresne ma is.
Vagyis a nominalber nott 30%-al, mikozben az inflacio, a lakasarak, elelmiszerarak es a szolgaltatasok arai ennel nagyobb mertekben nottek.

sunabajnok 2017.12.07. 09:33:54

@Bicepsz Elek: Ez a haza utalt pénz egy vicc. Vegyük alapul a 600.000-es létszámot. Ha ezek az emberek mind 140.000-et kerestek volna az mennyi is lenne? Ehhez képest el vannak ájulva,hogy hazautalunk 3-4 milliárdot?

teéjesenmindegy 2017.12.07. 11:04:19

@sunabajnok: Esetleg talán kezdj el normális munkát végezni, és akkor nem 140et kapsz. Ja, és esetleg ne a kezdő minimálbérből akarjál 3 kölköt nevelni.
Pont erről szól ez a kurva cikk, csak a hozzád hasonló funkcionális analfabéták képtelenek olvasni. 140 ból ugatod, hogy nem tudsz 3 kölyköt fenntartani, meg kolesszobába nem lehet gyereket csinálni. Meg magántanárhoz járni.
Anyád! Bazmeg, Londonban mennyi a magántanár? Ott csináltál 3 kölyköt? Akkor miről pofázol?
Hasonlítod az almát a körtéhez te fasz.
Ja, ugye azt nem magyarázod meg, hogy a 3 kölyköd mellé semmilyen támogatást nem kapsz és annyiból kell nevelned? Kezdve az adókedvezménnyel, a csokon át az ingyenes iskolai zabáig. Unom a kamudat.

Maradj ahol vagy, csak ne ugass haza. Anyádat majd eltartjuk. Szívesen bazmeg.

teéjesenmindegy 2017.12.07. 11:24:48

@Bicepsz Elek: Ez hazugság. Kezdő átlagember nem megy el 140 ért dolgozni. Ez van.
A többi írásod is nettó hazugság
"Hagyjal mar a villanyszerelovel meg a mesteremberekkel!!" Miért hagyjalak? Nagyobb igény van rá mint marketingkommunikációsgenderszakos léhűtőkre. Valahogy azt veszem észre, hogy a bölcsészek angliában sem HR osztályokat vezetnek, hanem inkább mosogatnak.

"Azok csak kis szeletei az egesz tarsadalomnak." Marhára nem.

"Leirtam, hogy azonos szakmakon belul volt 5x a kulonbseg. Viszont az u.n. mesteremberek mar Szlovakiaban es lassan Magyarorszagon is nyugati arakkal dolgoznak" - Kamu. Szlovákát nem tudom, de menj be egy autószervízbe, ki van írva a rezsióradíj. Aztán hasonlítgasd össze a 12 ezer forintot a 150 euróval.
"(ja nem mig Magyarorszagon 1000 euroert/fontert keresnek, Angliaban 3000 fonyot kapnak egy honapban." Naszóval Matematika. Tehát szerinted, ha a mester itthon is meg angliában is X összeget kér a munkáért, akkor itthon ugyan miért csak a harmada marad meg neki? Persze van egy fasza adórendszerünk, de nem négyszeres az eltérés.
Vagy fordítva. Komolyan érdekel, hogy szerinted ha ugyanannyit fizetsz az autószervizben abgliában mint itthon, akkor mégis hogy jön ki a négyszeres fizetés amit megkap a melós.
Úgy, hogy fogalmad sincsen az árakról, csak ideírod a hülyeséget.

Egy felso-kozep manager 1 millio forintot kap Magyarorszagon havonta, egy angol 12-15 000 fontot(4-5 milliot). Szoval ha kisebb iz. A kulonbseg meg az is megvan. - Igen. És? Ezt senki nem vitatta, eddig sem. Csak a manager ha újrafesteti a szobáját akkor angliában kifizet érte kétmilliót, itthon meg háromszázezret.
"A szuleim meg dolgoznak, szoval "nem te tartod el" oket. " - Még. De rám fog hárulni ugye?
"Mellesleg eltartasz egy rakas segelyest, gyariparost/cegvezetot es politikust(a magas adokkal es a nyugati arak-keleti berek kombinacioval)szoval sokmindenki mast is "eltartasz" a nyugdijasokon kivul." Hagyjuk ezt a nyugati árak keleti bérek kombóját, továbbra is hazugság. Ja, az angol cégvezetők ingyér dolgoznak? A franc se gondolta volna.
"A kulfoldi magyarok altal hazautalt penz afa-ja pedig a magyar gazdasagba megy bele!!!"
Az enyém is. Meg másik 40 adó, járulék, meg kisfaszom. Verheted magad a hazautalt pénzzel, de attól még az a kurva nagy igazság, hogy azért van közvilágítás meg orvos meg rendőr anyádék falujában, mert én itt befizetem a 40 járulékot, meg adókat. Nem a te hazautalt fontjaidból.

sunabajnok 2017.12.07. 12:20:25

@teéjesenmindegy:
:DD normälis munka? Ugye nem jär a szäd,hogy nincs orvos,meg növér? Meg gondozo,aki vigyäz a szüleudre? Na ök is elmentek normälis munkät keresni.
Két gyerekem van normälis oktatässal, igy nem szorulok tanärra.
És nincs szükségem tämigatäsra,mert munkabért Kapok, amiböl sporolhatok rä.
Ne ugassak haza? Te minek szolsz bele olyan témäba,amiröl fogalmad sincs? Sem tapaszralatod? Véleményed van kispajtäs, mint mäsnak änusza.
Te borzasztoan magänyos vagy. Ami egyfelöl szar,mäsfelölncsak te tehetsz rola.

5perc 2017.12.07. 13:53:35

@teéjesenmindegy:
Sajnállak öregem, kívülállóként számomra eddig nem világos, hogy a fidesz seggnyaláshoz a lobotómia is feltétel.

teéjesenmindegy 2017.12.07. 15:30:10

@5perc: Na, oszt hogy jött ide a fidesz, meg a segge? Azon kívül, hogy kezdő buziként seggeket látsz, ha becsukod a szemed.

teéjesenmindegy 2017.12.07. 15:36:52

@sunabajnok: "Két gyerekem van normälis oktatässal, igy nem szorulok tanärra. "
Értem. Előbb még három volt és magántanár kellett nekik. Vagy tegnap óta egyik öntudatra ébredt, hogy mekkora fasz apja van, és felkötötte magát?

Még jó, hogy te beleszólsz abba amihez olyan marhára értesz, hogy én magányos vagyok-e vagy sem. Ezt mégis miből szűrted le, te nyomorult? :D

Nem értem a folyamatos önigazolási kényszereteket. Élsz kint, ott a normális oktatás, meg a baszom sok pénz, akkor miért nem tanulsz meg angolul, aztán cseverészel a helyiekkel? Miért itt baszod magad folyamatosan?

sunabajnok 2017.12.07. 16:52:47

@teéjesenmindegy:
Nem bogárka,három neked kell,hogy teljesítsd a normát. Ha lennének emberek a közeledben,akkor pedig tudnád,hogy szinte mindenki legalább matematikára és idegenyelvre bizony magántanárt fogad.
Az EQ szinted egy talicska mókuséval egyenlő, mivel ez a szakmám,könnyen leszűrtem.
Te minek pofázol bele egy olyan posztba,amit egy olyan poszter írt,aki sosem élt külföldön,de te habzó szájjal okádod,hogy kint mekkora trágya élet van,otthon meg minden rendben?
Ha megtanulnál legalább egy idegen nyelvet,és olvasnál külföldi statisztikákat,tanulmányokat megdöbbennél miért mosogat boldogan külföldön az,aki tegnap a rendszer remeke miatt közmunkás volt,mert okosba jobb alkalmazni,mint felvenni. Nem tudom minek erőlködök veled, úgyis csak neked lehet igazad,mindenki más hülye,hazaáruló,meg sorosgyörgy.

teéjesenmindegy 2017.12.07. 19:31:08

@sunabajnok: "szinte mindenki legalább matematikára és idegenyelvre bizony magántanárt fogad." - Nem, csak az olyan balfaszok, mint te, akik nem képesek elmagyarázni a gyereknek a felsős matematikát :D:D

Mi is a szakmád bogárka, hogy te három hozzászólásból bármit megállapítasz? Főleg úgy, hogy olyan fasza az értelmezési készséged, hogy a pisa tesztről rögtön a majomházba küldenének?
"Te minek pofázol bele egy olyan posztba,amit egy olyan poszter írt,aki sosem élt külföldön,de te habzó szájjal okádod,hogy kint mekkora trágya élet van,otthon meg minden rendben? " Na, bogárka, linkeld már be, hogy mikor írtam, hogy minden rendben itthon? Mikor írtam, hogy trágya élet van kint? Ha nem tudsz olvasni, akkor miért pofázol? Honnan tudod, hogy a szerző, (vagy akár én) mikor és mennyit élt külföldön?

2 nyelven beszélek, veled ellentétben.
És már megint jössz a baromságoddal, amivel csak azt bizonyítod, hogy mennyire nem értesz semmihez. Közmunkást okosba jobb alkalmazni? ÓÓÓ, hát persze, te balfasz. A nagy városi legenda. Mert a közmunkások oda vannak láncolva, és azért nem mennek el a munkaerőpiacra az eladható és értékes tudásukkal, ugye? Mert okosba visszaalkalmazzák őket, mi? AZ meg csak áll a mérnöki diplomájával, és ahelyett, hogy elmenne bárhova dolgozni, inkább marad. Csak szólok, hogy lidl-be keresnek 220 nettóval pénztárost. De az okos közmunkás inkább közmunkál.

Na, itt vagy te, az élő ékes bizonyítéka annak amit írtam fentebb. Te abban a 90%ban vagy, akinek fingja lövése nincs se a kinti munkáról, se itthon semmiről, olvasni sem nagyon tudsz, csak ugatsz mint egy kutya.

sunabajnok 2017.12.07. 20:23:53

@teéjesenmindegy: Beletrafáltam,sajnálom.
De ciki neked. Na pá!

teéjesenmindegy 2017.12.07. 21:31:56

@sunabajnok: Hát még szerintem életedben semmibe nem trafáltál bele :D
De hidd azt. Pinabajnok :D:D

Szornyeteglajos 2017.12.08. 07:22:30

@sunabajnok: jaj,debalga vagy, te sunabajnok! Hat miert nementel el villanyasznak 300- ert- nyilvan bejelentve ;)- vagy lidlibe kasszaserzsinek 220-ert! Szocialis szfera? O, hat oda menjenek csak a fogyatekosok, meg a lustak az ertektelen munkajukert jol megerdemelt minimalert!

Bicepsz Elek 2017.12.08. 11:40:37

Olvasó: hazaköltöztem, de sajnos nem azt tapasztaltam, amit a kormány sikerpropagandája állít
Forrás: kuruc.info/r/20/180228/
Tisztelt Szerkesztőség! Nagy örömmel hallom, hogy otthon 4%-os a GDP-növekedés, és hogy a dolgozó, adófizető polgárok egyre több összegből gazdálkodhatnak. Én 13 év után hazaköltöztem idén, és munkát vállaltam, gondoltam, rajtam ne múljon, de nem ezt tapasztaltam! Nem is akárhol, a 100%-ban Mol-tulajdonban lévő Moltrans Tankautós Fuvarozó Kft.-nél, amiről köztudott, hogy stabilan az ország harmadik legerősebb vállalata. Tankautóvezető volt a munkaköröm, amihez szükségeltetik az ADR (veszélyes áru) igazolvány. 33 000 liter gyúlékony/robbanékony anyagot szállítani nem veszélytelen, és ezt mind minimálbéren bejelentve! Ez náluk nem veszélyes munkakör (akkor miért kell az ADR?), természetesen azért, mert akkor többet kellene hogy fizessen a munka törvénykönyve szerint. Egyszerűen nem akartam elhinni, miközben rájöttem, hogy egy kizsákmányoló balkáni diktatúrában nem akarok élni. Üdvözlettel, Garaguly Károly

sunabajnok 2017.12.08. 15:57:28

@Szornyeteglajos: Ha olyan könnyű meló,miért nem otthon ápolja mindenki az idős,magatehetetlen hozzártatozóját? Nem is értem,tényleg. Ugye te ha megvénülsz kisétálsz az erdőbe?

Kommentelő Béla 2017.12.21. 20:53:13

Most sikerült belefutnom a cikkbe (+ a hozzászólásokba).
Jól fel is idegesítettem magam.
Komolyan mondom, gyerekek, mikor fogtok már leszakadni arról, hogy külföldre mosogatni költöznek ki emberek (és viszik a családot is akár)?
Ez olyan butaság. Abban az országban, ahol én is élek, elég sok magyart ismerek. Egy sem mosogat (hivatásszerűen), viszont meglepően sokan dolgoznak mérnökként közülük.