Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért akar az MNB fix kamatozású hiteleket?

2017. november 28. - Szarvas Norbert

mie_rt_akar_az_mnb_fix_kamatoza_su_hiteleket.png

Az MNB két fontos intézkedést lépett meg, az egyik lépésben 300 milliárd forint értékben bocsájt ki a kereskedelmi bankok részére kamatcsere eszközöket 5 és 10 éves futamidőre, amivel a bankok az 5 és 10 éves államkötvények kamatkockázatát jelentősen mérsékelni tudják. A másik intézkedésben eszközvásárlási program keretében 3 vagy annál hosszabb futamidejű jelzálogleveleket fog vásárolni

Az intézkedések nyomán olcsóbbá válhatnak a fix kamatozású hitelek a közeljövőben. Az MNB célja a fix kamatozású hitelek térnyerésének előlendítése, hiszen ezzel minimalizálja a hitelfelvevők kamatkockázatát, biztonságosabbá teszi a bankrendszert.- írja a trendmonitor

De miért akarja erőltetni a drágább, hosszabb futamidejű hitelek elterjedését?

 

#1 Nem akar mégegy devizahitel cunamit

A devizahitelek kapcsán leginkább az árfolyamkockázatot szoktuk emlegetni, ugyanakkor kevés szó esik arról, hogy ezek a hitelek leginkább változó kamatozás kapcsán kerültek megkötésre. Ez pedig azt jelenti, hogy a devizahitelek mind árfolyam-, mind kamatkockázatot tartalmaztak és a kettőnek együttes hatása az, amit mindannyian ismerünk.

A társadalom hamar felejt és a forinthitel felfutásával sem változtatták meg alapvető stratégiájukat. Még mindig a lehető legalacsonyabb kamat-törlesztőt keresik a leginkább, ami egyben azt is jelenti, hogy a változó kamatozású hitelek (amik leginkább kivannak téve a kamatkockázatnak) a legkedveltebbek. Az MNB folyamatosan azon dolgozik, hogy minimum 3 éves kamatozással vegyenek fel az emberek hitelt. Ékes példa a minősített fogyasztóbarát hitel, ami szintén 3 éves kamatperiódustól érhető el vagy annál hosszann periódus választható.

#2 Meg akarja őrizni a bankrendszer stabilitását

Szokták mondani, hogy mindig a bank nyer. Ezt érdemes kiegészíteni azzal, hogy a bank olyan, mint egy nagyra nőtt gyerek, amelyik folyamatosan a határokat feszegeti, és amikor igazán baj van, akkor tudja, hogy "anyuci" (állam) majd megmenti. 

Minden bankrendszer pontosan annyira stabil, amilyen arányban viszonyulnak egymáshoz a jól fizető és nem teljesítő rossz hitelek. Ha túl sok a rossz hitel, akkor a bank számos megfelelési mutatónak nem tud megfelelni, így kénytelen például túkeinjekcióhoz nyúlni vagy éppen korlátozni a kihelyezett hitelek mennyiségét. A kevés kihelyezett hitel pedig befagyasztja a teljes gazdaságot, hiszen nem lesznek emberek, akik miatt házakat kell építeni. Ez ok-okozati összefüggésben van egymással.

 

#3 Meggátolni a túlzott eladósodást

Az átlagos hitelfelvevő gyakran túlbecsüli saját lehetőségeit és alul a kockázatokat. Mivel az emberek alapvetően nem rendelkeznek a hosszútávú pénzügyi stratégia alkotásának a képességével, ezért hajlamosak túlvállalni magukat a "majd lesz valahogy" jegyében.

Az MNB feladata többek között, hogy lehetőségei szerint meggátolja a lakosság esztelen eladósodását. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél hosszabb időre kiszámítható havi törlesztésű hiteleket vegyenek fel annak ellenére, hogy azok kezdő törlesztése messze nem annyira vonzó, mint a változó kamatozású hiteleknek.

Az elmúlt időszakban üdvözlendő az MNB ezirányú ténykedése, ahogyan bevezette a minősített fogyasztóbarát hiteleket vagy ahogyan megjelent a közösségi médiában és ahogyan az edukációra kezdte helyezni a hangsúlyt. 

Az ideális állapot az lenne, ha a változó kamatozású hitelek a lakossági felhasználásból eltűnnének és minimum 3 éves kamatperiódustól indulna a hitel kamatozása. 

Ne legyen kétségünk, hogy a bank ebben az esetben is nyer. Hiszen az hiteltermékeibe beárazza a "várható kamatokat", amiért felárat számol (mostmár nem ész nélkül). Arról nem is beszélve, hogy a hosszabb kamatozás miatti magasabb törlesztő egyben azt jelenti egy átlagos adósnál, hogy nagyobb önerővel kell elindulnia és kevesebb hitelt kell felvennie. Hiszen az átlagos adósnak van egy kerete, amit hitelre tud szánni. A kevesebb hitelkihelyezés ugyanazon a törlesztőrészleten azt jelenti a bank szempontjából, hogy több hitelt tud magasabb törlesztőért kihelyezni, hiszen a rendelkezésre álló pénzt majd kihelyezi valaki másnak.

►►►►

Nyugdíjmegtakarítás: Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. november. 28. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9113400345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

devizakarosult 2017.12.19. 20:48:43

Az átváltott devizahitelek nagy része 3 hónapos kamatozású lett az elszámolási törvény miatt, ezeket a hiteleseket (35+ korosztály) az új hitelfelvevőkkel (25+ korosztály) együtt majd újra víz alá nyomják az alapkamatemeléssel!

Jelenlegi állapot: a 255 CHF árfolyamon forintosított devizahitel károsultak felvett hitelük 3-4X-esét fogják visszafizetni, feltéve ha megérik azt a kort.
A bankok semmilyen megoldást nem ajánlanak ezekre az átváltott hitelekre...... kiváltó hitelt nem biztosítanak, a hitelszerződést nem alakítják át új típusú hitelre.

www.peticiok.com/devizahiteles_karpotlasi_torvenyt_kovetelunk#form
süti beállítások módosítása