Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Abba kell hagynod a spúrságot a saját érdekedben!

2017. október 27. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu_1.png

Pár hete volt egy érdeklődő befektetéssel kapcsolatban, aki találkozó és sok-sok számolgatós email után még mindig zavarva érezte magát a befektetés kezdeti magasabb költségén, miközben kiszámoltuk, hogy így jobban jár, mintha egy olyan terméket választana, ahol nincsen kezdeti költség, de minden pénzmozgásból az alapkezelő leveszi a részét. Ettől függetlenül nem lett belőle semmi, mivel csak a kezdeti költséget látta maga előtt...

Aztán most a napokban érkezett a hír, hogy az Első Lakáshitel önsegélyező pénztár záros határidőn belül feladja működését és sokak pénze ragadhat benn, akik nem lépnek át azonnal máshova! Sokan az olcsó megoldást látták ebben a pénztárban és ezért választották ezt a megoldást lakáshitelükhöz. Ez két olyan eset volt, ami komoly aggályokat ébresztett bennem a fogyasztói attitüd helyességével kapcsolatban...

Mindig azt mondom, hogy az életet ne akarjuk olcsón megúszni. Meg kell fizetnünk mindennek az árát. Ez azt eredményezi, hogy ma mi fizetünk másnak, máskor pedig nekünk fizetnek.

Közel 10 éves szakmai és gyakorlati tapasztalattal a pénzügyek területén megállapíthatom, hogy az általános fogyasztói attitüd továbbra sem az értéknövelés, hanem a költségcsökkentés. Ez azt jelenti, hogy előbb választ a legtöbb ember egy rosszabb feltételű, ámbár olcsóbb pénzügyi terméket, mint egy jobb lehetőségekkel kecsegtető, ámbár drágábbat.

Egy komplett szakértői piac épült erre a létező ügyféligényre. Blogok, portálok és tanácsadók születtek meg, akik felismerték, hogy a legfontosabb piaci szükséglet a spúrság kielégítése. Lehet nyersen fogalmazok, de szeretnék szembesíteni és átütni a természetes védekező mechanizmusaidat. 

Ez a társadalmi attitüd alapvetően (specifikusan Magyarországra vetítve- ámbár máshol is más okokra vezethetően felüti a fejét) a rendszerváltás megelőző évtizedek szűkösségéből ered, amikor nagymamáink a semmit osztogatták be. A szüleink ezt tanulták meg, mi ezt láttuk, a gyerekeink is kaptak ebből valamennyit. 

Egyszerűen fizikai fájdalmat jelent sokaknak kifizetni bármire bármit is

A spúrság és a spórolás nem ugyanaz, és nem szinonímája egymásnak

Szeretném elhesegetni azt a téves felfogást, miszerint egy kalap alá vesszük az okosan költekező, takarékoskodó embert és a kifejezetten spúr, mindent ingyen megúszni akarót. Most a második típusról van szó, akiből több van annak ellenére, hogy nem is tudnak magukról!

Hogyan lehet a második típusból ennyire sok? Te minek nevezed azt az embert, aki azt hiszi magáról, hogy takarékos, de soha nincsen semmilyen megtakarítása? Takarékoskodásának alapja nem a racionális újrafelosztása a beérkezett jövedelmének, hanem az általa ígénybe vett termékek/szolgáltatások költségének minél hatékonyabb redukálása?

Látod a különbséget?

Kaptam múltkor egy szemrehányást egy troll kommentelőtől, hogy a CSOK könyvet (amin hónapokig dolgoztunk) miért nem adjuk oda ingyen?

Mert a lényeg itt is az lenne, hogy ingyen-ingyen-ingyen. Mert a mi befektetett időnk-energiánk-tudásunk- pénzünk teljesen másodlagos, vadkapitalista hajtás, ami a kisember ellen dolgozik. Mert ezen a ponton a lényeg, hogy a kész könyvet adjuk oda ingyen. Hogy miért? Mert jár.

Mert ez a típus nem azt nézi, hogy mondjuk 5-6 000 forintért olyan információkhoz jut, amivel akár százezreket spórolhat meg (számtalan visszajelzést kaptunk erről), hanem a kezdeti költséget, ami alapvetően bagatel a végeredményhez képest. És van, akinek szüksége lenne ezekre az információkra egy 30-40-50 millió forintos !!!! építkezés megkezdése előtt, de sajnálja azt a pár ezer forintot kifizetni.

Szerezzük be ingyen az információt

Ebben a cikkben saját tapasztalatokkal támasztom alá, amit megfigyeltem és amit mondani szeretnék. Ez nem az én elkeseredettségemet prezentálja, hiszen szerencsére rengetegen jutottak el odáig, hogy nem csak elvenni akarnak. De azt gondolom, hogy a cikk pont ezektől a valós tapasztalatoktól lesz hiteles!

Két éve történt velem az egyik legtipikusabb információ-tolvajlás a munkámmal kapcsolatban. Mert amit most elmesélek neked, az szimpla tolvajlás és visszaélés, noha a törvény ma még a fogyasztó minden alól felmenti mániákusan. 

Sztori:

Jelentkeztek hozzám CSOK miatt tanácsadásra. Az ügyfélnek nem volt jó emberi időben, csak esti 8 órai kezdéssel. Belementem, holott szívesebben lettem volna a családommal este. Az első találkozón elmondtam, hogy mi, merre, hogyan. Mivel hitelt is szeretnének,ezért bárhova mehetünk szinte, amiért én jutalékot kapok, számukra ingyenes. 

Elfogadta az ember a játékszabályokat és látszólag mindent korrektnek talált. Két órát beszélgettünk, amit tovább kétszer két órás konzultáció követett az elkövetkezendő napokban (természetesen mindegyik este 8 órai kezdéssel). Ezután még nagyjából 10 email levélváltás következett hitelkalkulációk sokaságával, extrémebbnél extrémebb kérdések törvényi kibogarászásával. 

Eljött az idő, hogy be kéne adni a hitel+CSOK igénylést. Ekkor kaptam a levelet, hogy köszönik a segítséget, nagyon hasznos volt nekik minden infó, amit máshonnan nem tudtak beszerezni. Elmennek abba a bankba, amit én ajánlottam nekik, azt a konstrukciót veszik fel, amit én számoltam, de nélkülem. 

Aki ebben a szakmában aktív és korrekt (vannak azért egypáran), mind ugyanarról számol be. Az ügyféltípusról, aki mosolyogva ellop minden információt, ingyen dolgoztat, aztán fizetés nélkül lelép. Megvalósítva mindent, amit kapott.

Te alakítod a piacot, a világot!

Hiszek a vetés-forgó szabályában. Mi alakítjuk a saját világunkat és a környezet "csak" reagál. Ha banánnal fizetünk, akkor ne lepődjünk meg azon, hogy majmot kapunk! Ez azt jelenti, hogyha folyamatosan potyázni akarunk és sosem adunk vissza semmit, nem akarjuk megfizetni a jobbnak az árát, akkor egy idő után azon vesszük észre magunkat, hogy minden képtelenül rossz. Csak már késő lesz.

Az ár akkor fontos, ha alacsony a megtérülés. Ha látom, hogy számomra magas lesz a megtérülés értéke, akkor az ár máris másodlagossá válik!

Persze ez a cikk sem azt jelenti, hogy holnaptól mindenért dupla árat kell fizetnünk. Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk örömmel kifizetni olyasminek az árát, ami számunkra értékkel bír! És mindezt rossz érzés nélkül! Talán ez a vállalkozó szellemiség alapja?

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. október.27 napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr713102900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.10.28. 03:43:43

Teljesen korrekt és jó meglátások!!!!

Hozzászólok 2017.10.28. 04:08:09

Jo meglatasok, de: benne a keseruseg, hogy vki atverte, mert sok oran at dolgoztatta, aztan nem fizetett, ami persze nem szep, de szerzodhetett volna ugy is, hogy szemelyes tanacsadas megbizasi szerzodessel. Megneztem a csokos tanacsado oldalt is. Legalul a megrendelon latszik csak hogy mennyibe kerul. De elotte olvassam vegig a gyozkodest. olyan lehuzos, marketig technika. Aztan: 8000 papiron kinyomtatva, hazhoz szallitva, 7000 e konyvben. 1000 a nyomtatas es a posta, akkor ez egy kis fuzet. Tehat a frissites a lenyeges informacio, aminek a mikentjet nem is tudjuk meg, es raadasul csak 1 eves. A hoszabbitas dijarol se tudunk meg semmit.
Az egesz cikket azert olvastam el hogy megtudjam mi az a spúrsag. Ez ugyanis egy uj szleng szó... Na ezt legalabb megtudtam!

maradokapénzemnél 2017.10.28. 07:39:48

Korrekt írás. a családdal is lehettem volna viszont duma viszont zavar: egyfelől ez nem érdekli az ügyfelet, másfelől a család hosszú távon nem tolerálja.

Szarvas Norbert 2017.10.28. 07:51:37

@Hozzászólok: azon gondolkozom, hogyha tetszik az írás, egyetértesz vele, akkor mi szükség van beleszálni a szerződbe, hogy "biztosan mert csalódott"...

És az nem lehetséges (mint ahogyan írtam), hogy egyszerűen saját példákkal legitimizáltam ezt a cikket? Mert nem akartam általánosságban a semmiről beszélni? Mert ezzel lesz hiteles?

És a legitim példázat+ mondandó nem fér meg a csalódottság mellett? Egyik a másikkal ok-okozati viszonyban kell, hogy legyen? Az nem lehet, hogy csalódotott vagyok, de nem csalódottságomból írtam meg ezt a cikket?

Az a baj, hogy a magyarok szeretnek így hitelteleníteni, mert "aki csalódottt", az biztos negatív indíttatásból ír valamit, ami a csalódottságából kifolyólag nem lehet hiteles. Ez pedig egy nagyon rossz megközelítés

"Megneztem a csokos tanacsado oldalt is. Legalul a megrendelon latszik csak hogy mennyibe kerul. De elotte olvassam vegig a gyozkodest. olyan lehuzos, marketig technika. "- egyrészt minden landing oldal az árat alul adja meg. Fura, hogy ezen meglepődsz.Másrészt semmilyen lehúzos marketing technika nincsen abban, hogy először ismertetve van a tartalom, a hozzáadott érték.

"7000 e konyvben. 1000 a nyomtatas es a posta, akkor ez egy kis fuzet. " ez a kis füzet egy 130 oldalas könyv, ami egyébként a "lehúzos marketing dumában szerepel is, mint tartalmazza résznél"...

Örülök egyébként, hogy egy új "szlenget" tudtam megmutatni. Sajnos ezt nem én találtam ki, már 25 évvel ezelőtt is hallottam

Hozzászólok 2017.10.28. 09:02:48

@Szarvas Norbert: nezze. On semmi kivetnivalot nem lat abban, hogy irjon egy cikket, amivel szemlelet valtasra osztonzi az uzleti partnereit, azaz minket olvasokat.
E is szemlelet valtasra szeretnem osztonozni az uzleti partnereimet, jelen esetben ont. Engem ugyanis zavar, hogy sok sok lapozas utan tudhatom meg csak hogy megis mibe kerul az aru. Nem erdekel, hogy mas ilyen oldalak hogy csinaljak. Azokrol se vasarolok. A manipulacio egyik eszkozenek tartom es nem szimpatikus. Nem arrol van szo hogy on "ismerteti a tartalmat" hanem arrol hogy hosszasan gyozkod arrol milyen nelkulozhetetlenul szukseges ez a termek, és milyen jo lesz nekem ha megveszem. Amint kiderult nem is olvastam gondosan vegig hiszen nem tudtam, hogy 130 oldal. Jaj, bocsanat.
Jo is lenne ha a libri konyvaruhaz oldalan is ilyen hosszas "ismerteto" utan tudhatnank csak meg egy konyv arat. Na az lenne a "fura". Ja de persze ez nem olyan konyv.
Tehat attol még hogy a tobbi "landing" oldal is ezt csinálja ez nem lesz jo. Ha on korrekt tanacsado latszatat kivanja kelteni, akkor ne manipulaljon.
Valaszaban még egy nekem nem szimpatikus hangot is megut: a magyarok ilyenek olyanok. Tessek kulfoldre menni tanacsadonak, ha a magyarok nem megfelelok.
De persze megfeleloek azert. Raadasul persze on is magyar. Tehat ez valami kollektivizalt megkeseredettseg. Bocs hogy nem tetszik. Nemcsak onnel masnal se.
Tovabbra is azt gondolom, hogy ha elore fizetes nelkul, a majdani harmadik feltol kapott jutalék reményében sok sok hosszu orat dolgozik ingyen, majd az uzlet kutba esik, az nem kizarolag a másik fél jellemtelensege, hanem egy rossz uzleti konstrukcio. Nehez szakma az oné. Irja is hogy sokan panaszkodnak arra hogy becsaptak oket. Ezert jo otlet hogy pénzért adja a konyvet. De ne manipulaljon, es foleg ne sertodjon meg. Vegye ki az infot a szovegembol es hasznalja fel. Ha onnek én potenciális ugyfel vagyok, ne furázzon, meg ne oktasson ki, hogy 25 éve már létezett a spurság. Lehet a rovidláto kicsinyesseget is használni helyette.
Ps. Egyebként én nem vagyok onnek potenciális ugyfel. És nemcsak azert mert most mindjárt megpukkad mérgében, ahogy ezt a szovegem elovasta...
Engedje el, az emberek ilyen hulyek. Igen, mind. Csak mind másképp. Azert lehet szeretni oket. Sot kell is, ha emberekkel foglalkozo szakmája van! Legyen szép napja!

VT Man 2017.10.28. 09:37:17

Megint ugyfel szapulas...

Az elso pelda, a magas kezdeti koltseggel... Ott egy egyszeru megoldas lett volna: garanciat kellett volna vallalni ra, hogy hosszu tavon olcsobb. Hiszen olcsobh, ugye? Akkor semmibol nem all garanciat vallalni, ezt szerzodesbe irni.

A masik eset, ott erdemes lett volna egy papirt alairatni, hogy az ugyfel vallalja, hogy nem intezi onalloan, vagy banatpenzt fizet.

Szarvas Norbert 2017.10.28. 09:40:01

@Hozzászólok: nincsen sértődés, gondoltam elmondom, amit gondolok erről! Kellemes hétvégét kívánok!

Szarvas Norbert 2017.10.28. 09:42:20

@VT Man: nem gondolom, hogy ebben bármi ügyfélszapulás lenne, hogy leírom azokat a tapasztalatokat, amik engem értek.

első példa: nyílvánvalóan benne van a szerződésben leírva, nem is értem, hogy ezen felül mire gondolsz

második eset: hidd el nem rajtam múlik vagy a szakmán, hanem a kedves törvényhozókon.

VT Man 2017.10.28. 10:56:08

@Szarvas Norbert:
Ertem. De ugy latszik, akkor se tudtad meggyozni az ugyfelet valamiert.

Te pl. melyik komuvest valasztanad? Azt, aki elore elkeri a dijat (mondjuk 1 millio), mielott elkezdene a munkat, vagy a masikat, aki havonta 360 ezret ker, a munka utan mindig, 3 honapig?

Szarvas Norbert 2017.10.28. 11:14:29

@VT Man: egyrészt nem azzal van a baj, hogy nem az egyik kőművest válaszotta, hanem azzal, hogy elhívta a kőmüvest, megterveztette vele a munkálatokat, számoltatott több alkalommal és miután meglett minden infó, megmondta, hogy mégse, mert már a legelején sem volt szimpi, hogy ez a kőműves az elején kéri el a pénzt.

másik: a példád úgy lenne helyes, hogy az egyik kőműves előre elkér 1 millió forintot és cserébe a jövőbeli javításokat ingyen elvégzi, míg a másik kőműves 3 havi munkáért kér havi 360 000 forintot, de minden egyes javítás további 300 000 forintba kerül

commentes nikk 2017.10.28. 13:09:31

Te Norbi, ezt a sztorit már egyszer kb ugyanígy leírtad (vagy másodszor is behúztak a csőbe...), és akkor is elmondta neked tucatnyi ember, hogy nem utólag kell siránkozni, hanem két lehetőséged van: 1. tudomásul veszed, hogy az a meló, amit csinálsz olyan jellegű, hogy nem tuti, hogy minden ügyfélből pénzed lesz, ahogy egy ingatlanügynök sem csupán a biztos vásárlónak mutatja meg az ingatlant, hanem adott esetben 23 érdeklődőnek 23szor fél órán keresztül mutogatja, 23szor odabumszlizva a legkülönfélébb időpontokban, míg a 24. ténylegesen meg is veszi. Ez egy ilyen munka, ha tíz éve csinálod, ezen nem kéne meglepődnöd. 2. ha úgy gondolod, hogy a tanácsaid, az időd olyan értékesek, hogy nagy kár ér téged, ha nem fizetnek ki érte, kezdd úgy, hogy 25.000 plusz áfa a konzultáció, és sikeres üzletkötéskor/hitelfelvételkor ez leszámolódik vagy visszajár, így azonnal kiszűröd a potyázókat. (Más kérdés, hogy így hamar felkopik az állad, mert a többiek nem kérnek ezért pénzt, a mi hiteltanácsadónk sem kért, a bank fizette a jutalékát házvásárláskor.) Mindkét megoldás ésszerű, egyszerű, és kivitelezhető, te meg itt panaszkodsz a potyázó ügyfél miatt, a magad ellensége vagy?

commentes nikk 2017.10.28. 13:11:41

Arra is emlékszem, hogy a szemedre vetették, hogy miért nem ingyen adod a CSOK könyvet, de ez sem így volt teljesen, sokszor elővezetted, hogy neked milyen nagy küldetésed, hogy tájékoztasd az embereket a CSOKról, meg megmagyarázd az általad mindig püfölt CSOK hátrányait(előnyeit), erre mondta valaki, hogy ha neked ez belső motivációként ilyen fontos, miért nem adod közre ingyen az infókat. Ami logikus felvetés.

Tisztességes Természettudomány 2017.10.28. 14:50:40

" még mindig zavarva érezte magát a befektetés kezdeti magasabb költségén, miközben kiszámoltuk, hogy így jobban jár, mintha egy olyan terméket választana, ahol nincsen kezdeti költség, de minden pénzmozgásból az alapkezelő leveszi a részét"

Három dolog, ami nincs egy jó befektetésben:
- kezdeti költség
- "termék"
- alapkezelő leveszi a részét

Én kezelem a befektetésemet, nem húznak le kamu költségekre, díjakra.

Szarvas Norbert 2017.10.28. 18:26:40

@Tisztességes Természettudomány:

"Én kezelem a befektetésemet, nem húznak le kamu költségekre, díjakra."- itt egy nagyon fontos dolgot mondtál el. Te vállalod a kockázatot és te rakod bele az idődet és a tudásodat. Amikor valaki másra bízod a pénzedet, akkor meg kell fizetned a másik idejét, szaktudását- pont erről szól a cikk. De semmi gond nincsen azzal, hogy ezt te nem akarod megtenni, de akkor nem szabad ígénybe venni a másik szolgáltatását

Szarvas Norbert 2017.10.28. 18:28:28

@commentes nikk: ez ugyanaz a sztori volt, de akkor is elmondtam, hogy a törvény nem engedi meg, hogy költséget számoljak fel jelen pillanatban vagy szolgáltatási szerződést kössek. ettől függetlenül mindenki ki tud játszani, hiszen lehetetlen előzetesen a mögöttes szándékot feltérképezni.

Azt godnolom, hogy ezekről a dolgokról is beszélni kell, hogy ebben is történjen egy fejlődés.

Szarvas Norbert 2017.10.28. 18:30:13

@commentes nikk:

"miért nem adod közre ingyen az infókat. Ami logikus felvetés."- ezt nem értem. aki olvassa a blogot, az tudja hogy brutális mennyiségű ingyen infót adtam oda nektek a cikkekben.

az pedig, hogy összeszedtünk mindent egy helyen , mi ezzel dolgoztunk és pénzt kérünk érte, nem gondolom, hogy szemét dolog lenne. Vagy szerinted én miből élek? (mondjuk nem a könyvből de az most másodlagos)

Untermensch4 2017.10.28. 18:54:39

@Szarvas Norbert: Sztem lehet úgy szerződést kötni hogy teljesítmény- és erdménykötelem is legyen benne. Lehet hogy ebben a témában érdemes lenne neked megfizetni egy ügyvéd munkáját mert ha ebben az országban úgy dolgozol hogy lehetőséget adsz az ingyen dolgoztatásodra akkor lesz is aki ingyen akar dolgoztatni. Ennek túl komoly hagyománya van. Egészen épeszű cégek sem képesek esetenként lemondani az ingyen dolgoztatásról (hátha néhány % nem olyan feltűnő) még akkor sem amikor már a toborzó cég is közli velük hogy ez az a neuralgikus pont amikor fel szoktak állni az emberek az asztaltól.
süti beállítások módosítása