Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Z GENERÁCIÓ JÖVŐKÉPE - HOGYAN TOVÁBB?

2017. október 18. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu-3_7.png

Egy órája ért végett a British Telekommunications székházában az a sajtótájékoztató, aminek keretében bemutatták a Mediánnal karöltve elkészített reprezentatív és az eddigi legrészletesebb felmérést a Z generáció jövőképével és elképzeléseivel kapcsolatban! Nézzük végig, milyen meglepő változás zajlott le a fejekben egy-két generáció alatt!

A következő tíz évben is rengeteg fiatal tervez külföldi munkavállalást – derül ki a BT (British Telecommunications) által ismertetett, a Medián által készített országos felmérésből. A kutatást a 14-25 éves korosztály, az úgynevezett „Z” generáció bevonásával végezték el, melyben a fiatalok válaszoltak azokra a kérdésekre is, milyennek látják saját jövőjüket és a hazai társadalmi, gazdasági folyamatok alakulását a következő tíz évre vetítve.

Milyen diplomád lesz?

infographics_prezi_nologo-01.png

Látható, hogy a Z generáció megkérdezett tagjai abszolút reagálnak azokra a munkaerőpiaci kihívásokra, amikkel jelen pillanatban küzdünk, ahol jelen pillanatban erőteljes munkaerőhiány alakult ki (szolgáltató szektorokat figyelembe véve). Érdekesség ugyanakkor, hogy mennyire háttérbe szorulnak a tipikusan "hivatástudattal" működő diplomák, mint például az egészségügyis, az ügyvéd vagy a biológus. 

Mennyire lesz hasznos a diploma?

infographics_prezi_nologo-02.png

A megkérdezettek (még soha nem dolgoztak) egyértelműen úgy látják, hogy az adott diplomával külföldön könnyebben tudnak majd érvényesülni, mint Magyarországon. Gyakorlatilag átlagosan 10-20%-os eltéréseket tapasztalhatunk a bizakodó válaszokban a külföldi munkavállalás irányába. Ez azért lehet kihívás a jövő munkáltatói számára, hiszen a következő "dolgozó" generáció immáron egyértelműen leteszi voksát a külföldi munkával kapcsolatban, mivel jobban bíznak az ottani érvényesülésben!

Érdekesség: Szabó Zoltán, a BT ügyvezetője elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a BT  csak a tavalyi évben 1000 nyitott pozíciót hírdetett meg. A telekommunikációs területen gyakorlatilag nincsen munkanélküliség, mivel a többnyelven beszélő, szakmai tudással rendelkezőket a piac azonnal felszívja!

Mekkora fizetésre számítanak a Z generáció tagjai?

infographics_prezi_nologo-03.png

A megkérdezettek két szempont szerint vizsgálták a felmérésben. Milyen jövedelmet találnak megfelelőnek, és mivel lennének kifejezetten elégedettek? Érdekesség (ami talán nem kapott túl nagy hangsúlyt), hogy a válaszok a kutatás miértjéből adódóan leginkább nem a mostani elvárásra, hanem a "hogyan látom magam 10 év múlva)-ra adnak választ. Következtetésként (ismerve a mai jövedelmi állapotokat a szolgáltató szektorokban) bátran levonhatjuk, hogy a megfelelő fizetés a mának szól, míg a narancssárga a jövőnek. Mivel biztosan nem számoltak az inflációval és a fogyasztói árkosárindexxel, ezért jelenértéken nézve feltételezhetjük, hogy a következő években a Z generáció jövedelemelvárása / bérkövetelése drasztikusan felboríthatja és ösztökélheti a munkaerőpiacot.

Hogyan változik meg szerintük a magyar gazdaság?

infographics_prezi_nologo-04.png

A fiatalok arra számítanak, hogy a jövőben csökken a szerepe azoknak a szektorokban, amik ma még rendkívül komoly szerepet töltenek be a magyar gazdaságban, a pénz felosztásában. Ilyen ágazat az állami szektor, ahol egyértelmű csökkenéssel számolnak, mint ahogyan a mezőgazdaságot (ahova jelenleg a legtöbb EU-s és nem EU-s támogatás, kiírt pályázat érkezik) is a zsugorodó állapotba pozícionálják a következő 10 évben. 

A Z generáció válaszaiból egyértelműen kirajzolódik egy multi orientált szolgáltatás központú gazdaság képe a jövőben.

Hol találok könnyen munkát?

infographics_prezi_nologo-05.png

Szerintem ez az infografika volt a legijesztőbb, hiszen egyértelműen kirajzolódik belőle a Z generáció elképzelése, miszerint a diplomát és a külföldi munkát, egységes egészként, kifejezetten magabiztosan párosítják össze. Ok-okozati összefüggésbe kerül a diploma megszerzése utáni külföldi munka vállalása, aminek az eredmény a stabil, biztos jövőkép. Sajnos a Z generáció nem hisz abban, hogy Magyarországon könnyen tudnak majd érvényesülni. 

Az ország egyik legelismertebb informatikusokat képző középiskolájában megkérdezték az elit 17-18 év körüli diákokat, hogy diploma után hol vállalnak majd munkát. 100%-ban egyértelműen a külföldöt jelölték meg, mint egyedüli opciót...

Mi a fontos egy munkahelyen?

infographics_prezi_nologo-08.png

A Z generáció tagjai egyértelműen elszakadnak a az Y generáció trendi vállalkozás felfogásától, és legfontosabb munkahelyi tényezőként toronymagasan a fizetést jelölik meg. Ijesztő, milyen alacsony pontszámott kapott a társadalmi felelősségvállalás vagy a jó hírnév, esetleg a sokszínűség. Ez azt jelenti, hogy a Z generáció sokkal földhözragadottabb, egyfajta "zsoldos" szemléletmódot követ, ahol az egyén, az ego érvényesülése a legfontosabb tényező és amiből minden más külső tényezőt kizárnak. 

Külföldön ki fog dolgozni?

infographics_prezi_nologo-11.png

Talán választ kapunk a következő generáció válaszaiból arra a kérdésre, hogy jelen környezetben a kivándorlás mérséklődik e vagy sem. A válaszadók közel 50% egyértelműen a külföld mellett tette le a voksát, míg további 46% nem zárja ki teljesen. Ez rendkívül magas arány, ami egyfajta reakció az országot sújtó pesszimista jövőképre. 

A módszerről:

- A felmérés a 14-25 év közti korosztály különböző témákkal kapcsolatos attitűdjeit kutatta.

- Az adatfelvétel online kérdőívvel készült, amit hirdetésekkel toborzott, nyereményjátékkal ösztönzött válaszadók 2017. július 11-e és  augusztus 2-a között töltöttek ki.

- A felmérés időtartama alatt 9099 kitöltés történt. Az adatfelvétel lezárását követően az adatbázist tisztították: a lezártak közül kiszűrték az irreálisan rövideket (amelyek 15 percnél rövidebbek voltak), és azokat, amelyeknél hiányoztak a legfontosabb demográfiai adatok.  Az adattisztítást követően a 951 eset demográfiai torzulásait (valós arányuknál kisebb volt a férfiak és az idősebbek aránya) többszempontú súlyozással korrigálták. A korrekciót követően a minta pontosan tükrözi a 14-25 éves népesség nem és életkor szerinti összetételét.

-A kutatás az Impact Works Kft. megbízásából a BT (British Telecommunications) számára készült.

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. október.18 napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr3213015130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atiati 2017.10.18. 14:16:11

A mi fontos a munkahelyen rèsz egyèrtelmű annak tudható be, hogy ennek a generációnak mèg nem igazàn van tapasztalata munkavàllalàs szempontjàból. Ha 10 èv múlva megkèrdezik ugyanezeket az embereket, akkor az adott vàlaszok màr sokkal jobban fognak korrelàlni a mai Y-generàciós vàlaszokkal.

blöff 2017.10.18. 14:28:33

generációzunk itten, de az első ábrán hogy értendők a %-ok? Mert ha összeadjuk, akkor a most látható ábrán nem igazán jön ki a 100 %, hanem az 155 %. Vagy akkor mi minek a %-a?

Atiati 2017.10.19. 08:44:12

@blöff: Több egyetemet is elvègezhetnek 10 èv alatt

blöff 2017.10.20. 09:50:29

@Atiati: lehetséges, bár nem látom leírva, viszont a gond az, hogy azt ugyanúgy lehetne a 0-100 tartományban kezelni, mert így viszont nincs értelme a %-nak. Vagyis több diploma esetén ahhoz, hogy százalékosan meghatározzuk hány diák gondolja úgy, hogy üzleti diplomája (is) lesz: 24/155 = 15,5 %.
Tehát továbbra sem értem.

Kjos 2017.10.20. 15:27:34

Havazt akarjuk kiolvasni az adatsorokbol, grafikonokbol, hogy a helyzet remiszto, hat sikerulni fog. Javaslom azonban a felmeres eredmenyeinek ertekelesehez a prekoncepcio mellozeset.

Pelda:

Ki fog kulfoldon dolgozni?

9% biztos
37% valoszinuleg igen
46% valoszinuleg nem
8% biztos, hogy nem.

A leszurt kovetkeztetes:

“A válaszadók közel 50% egyértelműen a külföld mellett tette le a voksát, míg további 46% nem zárja ki teljesen. Ez rendkívül magas arány, ami egyfajta reakció az országot sújtó pesszimista jövőképre.”

Nezzuk ezt maskepp (ugyanezen eredmenyekkel):

A valaszadok tobb mint 50%-a az itthon maradas mellett tette le a voksat, mig tovabbi 38 szazalek inkabb itthon maradna. Ez (csak 9% dolgozna biztosan kulfoldon) rendkivul magad arany, ami egyfajta reakcio az orszagra vonatkozo pozitiv jovokepre.

Ugye, hogy ugye?

Kjos 2017.10.20. 15:29:42

háttérbe szorulnak a tipikusan "hivatástudattal" működő diplomák, mint például az egészségügyis, az ügyvéd vagy a biológus.

Hatterbe szorulnak?

Ma - es a multban - hany szazaleka a diplomasoknak a jogasz, a biologus? Tobb?
Nem mond ilyet a felmeres...

Untermensch4 2017.10.22. 19:49:16

A "hivatástudattal" működést nem értem igazán. Mármint az idézőjellel és anélkül sem. Ügyvédnek leginkább pénzért akarnak menni az emberkék, akik hivatástudatból választják a jogot (már ha lehetséges az előtti hivatástudat hogy sokat tudna róla...) azok sztem rendőrnek vagy kisebb arányban bírónak szegődnének el. A biológus mitől inkább hivatás mint egy informatikus? Nekem eddig az tűnt a legjobb elhatárolásnak a munka és a hivatás között hogy a hivatás az amit teljesen nem tud otthagyni a munkahelyén az ember amikor "műszak végén blokkol". A rendőr-katona-tűzoltó-orvos/egészségügyis ilyen. A biológus nem ilyen, az ügyvéd sem.

dr. pretender 2017.10.23. 15:02:32

@blöff: mit nem értesz? ezek százalékos arányok, vagy ahogy te irod, 0-100 tartományban vannak meghatározva. ettől még ha összeadod, nem kell 100%-ot kapni, hiszen egy személynek többféle diplomája is lehet.

blöff 2017.10.28. 09:31:45

@dr. pretender: azt, hogy ez így nem mond semmit, %-ot használnak nem %-os kifejezésre. A %-nak ki kell jönni 100-ra, különben minek százalék?
"A milyen diplomád lesz 10 év múlva (%)" kérdésben úgy is, ha egy embernek több diplomája van, ki kell jönnie %-ra, vagy nincs mihez viszonyítanunk.

dr. pretender 2017.10.28. 19:49:39

@blöff: nem kell kijönnie 100%-ra, mivel az adott % csak egy arányt jelez az egész felmért mintához (100%) képest. nem tudom, hogyan tudnám elmagyarázni. képzeld el, hogy ketten vagyunk, mi vagyunk a felmérés mintája. a kérdés, hogy hányan szeretik az epret és a szőlőt. mindketten szeretjük az epret. ez esetben 100%-unk szereti az epret. a szőlőt csak én szeretem. vagyis a minta 50%-a szereti a szőlőt. ezt a két számot nem kell összeadnod (!!!!) hiszen nem egymást kizáró opciókat jelölnek (valaki NEM vagy az epret VAGY a szőlőt szereti, hanem szeretheti mind a kettőt is). ez a két szám egymástól független, nem kell összeadni! ugyanez a logika a diplomás kérdésnél.

Reactor 2021.02.28. 00:43:45

Z-generáció jövőképe: Bulikázzunk, Failbookozzunk, Minecraftozzunk, Fornetti...izé, Fortnite-zzunk, oszt majd lesz valahogy...
süti beállítások módosítása