Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Szinte biztosan zuhannak az ingatlanárak?

2017. október 16. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu-3_5.png

Nagyon sokan kéritek ki a véleményemet arról, hogy szerintem mi fog történni az ingatlanpiacon, további áremelkedés várható? Ebben a cikkben a teljesség ígénye nélkül nézek meg különböző "kritériumokat", amikből lehet következtetni a jövőre. Persze semmi sem biztos, ugyanakkor azt bátran ki merem jelenteni, hogy a gazdasági életben ritkán haladnak nyíl egyenesen felfele a dolgok, inkább körkörösen mozognak (up and down)...

A demográfiai összeomlás hatásai

Értelemszerűen lakni emberek tudnak valahol. Ezen persze mosolyoghatsz, hiszen biztosan sokkal tudományosabb észrevételre számítottál. Ugyanakkor nem mehetünk el könnyű szívvel a tény mellett, hogy a csökkenő társadalomban egyenesen arányos módon csökkennek a szükséges lakások számai is.

Miért emelkednek az árak? Mert a piacon jelenleg túlkereslet van, ami azt jelenti, hogy nem a lakások versengenek a vásárlókért, hanem a vásárlók küzdenek meg egymással (licit) a lakásokért.

Elöregedő magyar társadalom

magyarorsza_g_korfaproble_ma_2017-2050.png

Az ENSZ legrissebb előrejelzéseiben pontosan kirajzolódik egy elöregedő társadalom korképe. Ez a helyzet alapvetően érinti majd az ingatlanpiacot közép és hosszútávon is, hiszen amíg ma "10 millió emberre" készülnek az ingatlanok, addig egy olyan időszakban, amikor "9 millióan vagyunk" azt jelenti, hogy elképesztő mennyiségű ingatlan állna üresen.

Ez persze feltételezés, de mivel a gyerekek "kifutási ideje" 20 éves távlatban mérhető, ezért bátran elmondhatjuk, hogy a magyar társadalom "önerőből" képtelen lesz a következő években a növekedésre, ami az ingatlanpiacon akár az árak lenyomását is generálhatja.

A kivándorlás problémája

A társadalom létszámára további veszélyként leselkedik a kivándorlás problémája, ami alapvetően az európai migrációs tervekkel és alapelvekkel (szabad áramlás) ugyan megegyezik, de azt elmondhatjuk, hogy jellemzően egyirányú. Tehát "cserébe" nem érkezik olyan mennyiségű külföldi fiatal az országba, mint amennyien elhagyják otthonukat a jobb élet, jobb lehetőség reményében.

A külföldi fiatalokat életvitelszerűen az erős nemzetközi felsőoktatás és a multik hozhatnák be. Éppen ezért különösen érthetetlen a CEU megbénítása, mint egy kifejezetten motiváló tényező

unknown_28.jpeg

kulfoldon_dolgozok_online.jpg

Könnyen beláthatjuk, hogy a kivándorló aktív korú fiatalok kikerülnek a magyarországi ingatlanpiacról mint potenciális vevő (hiszen miért vennének itt lakást?), miközben eladóként/kiadóként egy-egy öröklés vagy befektetés útján még jelen lehetnek. Tehát csökkentik a keresleti oldalt, de egyben növelik a kínálatot. A túlkínálat pedig alapvetően árcsökkentő tényező bármilyen versengő piacon.

Külön probléma, hogy a szakképzett munkaerő megy el, akiknek a legjobb esélyei lennének itthon is arra, hogy lakást vásároljanak a jövőben. Tehát a számokat tovább torzíthatja, hogy a keresleti oldalon jelenlevő "mennyiség" egy része soha nem lesz potenciális vásárló anyagi helyzete / képzettség hiányának okán.

Egyre több lakás épül rohamtempóban

A piac mindig reagál és alkalmazkodik. Jelen pillanatban még túlkereslet uralkodik a piacon, rendkívül kevés a CSOK kompatibilis újépítésű ingatlanok száma, aminek építését ráadásul megtámogatták 2019.decemberig kedvezményes ÁFA-val / ÁFA visszatérítéssel. Ilyenkor mit csinál a piac? Elkezd rohamtempóban építkezni, hiszen a jelen környezet minden eleme (olcsó hitel, magas állami öszöntőrendszer, vásárlási hajlandóság) adott ehhez.

2017 első negyedévében például 47%-kal több ingatlan épült, mint egy évvel korábban. Mivel nem tudatos építkezés folyik, hanem inkább az "én is akarok a tortaszeletből" féle ad hoc mindenki beszáll a buliba féle, ezért garantáltan túlépítkezik a piac és egy ponton túl a kielégített keresleten felül többletet termel. A túl sok ingatlan pedig megfordítja a piaci árakat, hiszen onnantól kezdve már a lakást kínálok fognak licitálni (jobb árakkal) a vevők kegyeiért!

nepesseg-lakasallomany-1990-2016-magyarorszagc8d1.png

A táblázatból a számunkra legfontosabb adat, hogy rendkívül dinamikusan növekszik a nem lakott lakások állománya.2011-2016 között a lakásállomány 15 000-el növekedett (ennyi új lakás épült), miközben a nem lakott lakások száma ugyanezen időszakban 71 995-el növekedett! Ez mindenféleképpen figyelmeztető és vészjósló szám lehet mindamellett, hogy nyílvánvalóan számos körülmény befolyásolhatja ezeket az adatokat:

- országon belüli munkaerőáramlás
- fiatalok nagyvárosba költözése és összeköltözése
- kiürülő és lepusztuló faluk
- a fiatalok egyre tovább laknak otthon (mama-hotel)
-...stb

A jövedelemhez viszonyított arány túlzó

Nagyon beszédes arány lehet, hogy adott településen az átlagos jövedelemhez mérten egy aktív dolgozónak hány évet kell dolgoznia ahhoz, hogy egy átlagos lakást meg tudjon vásárolni. Én ezt mindig az "őslakos" szabálynak hívom, ugyanis alapvetően a helyiek éltetik a várost, így amennyiben középtávon pont az ő lakhatásuk lehetetlenül el, akkor a település hanyatlásnak indul.

A legfrisseb felmérések szerint Budapesten 12 évnyi, vidéken 8 évnyi átlagjövedelem kellene ehhez. Idén a második negyedévben egy 75 négyzetméteres ingatlan megvásárlásához átlagosan 20 millió forint kellett, így az átlagos nettó jövedelem alapján a megvásárláshoz 7,8 év volt szükséges. Ez az idő 2014-ben 6,8 év volt, a háttérben az áll, hogy a jövedelmek 20, a lakásárak viszont 40 százalékkal emelkedtek.

otthon_csoport_te_rke_p1.JPG 

Beszéltem egy banki felsővezetővel 

Kifejezetten érdekes beszélgetésnek bizonyult, amikor pár hete egy magas beosztásban levő bankost kérdeztem arról, hogy a "bankod már készül a beomlásra?". Gyakorlatilag az ember kitért a komfortzónájából, elfehéredett, nyelt egyet, majd miután a rendszer újratöltött, jött a szokásos túlzott optimizmussal...

ilyen alapon mindig minden lufi kipukkadhat. Nem természetesen nem készülünk erre, mivel nem fog megtörténni. Sőt, további emelkedésre számítunk középtávon!

Persze ilyenkor sosem arra kell figyelni, amit mondanak, hanem azt kell megnézni, amit cselekszenek. A kérdésem sem pusztán légből kapott, ugyanis előtte hosszan ecsetelte, hogy milyen változások lesznek a hitelezésük feltételeiben. Én ebből kezdtem el következtetni valamire...

Az elmúlt 10 évben megtanultam, hogy amikor egy bankos nem tudja elképzelni az ingatlanlufi kipukkadását, akkor mérget vehetünk rá, hogy a piac elérte a túlzott optimizmust, ami az előszobája az összeomlásnak. A kérdés szerintem nem az, hogy lesz, vagy hogy mikor következik be. A kérdés az, hogy a következő összeomlást a külföldi helyzet okozza vagy a túlsok változó kamatozású hitel vagy a túlépítkezés vagy az, hogy egyszerűen elfogy a fizetőképes kereslet?

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. október.16 napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6612991754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.10.16. 11:05:28

Azért ezeknek a gyorsan "összedobott" új építésű lakások minőségére kíváncsi lennék...

Laurel 2017.10.16. 12:05:54

:-) Bizony! A magas ár legjobb ellenszere a magas ár.

Bolshevik 2017.10.16. 17:39:59

"de azt elmondhatjuk, hogy jellemzően egyirányú. Tehát "cserébe" nem érkezik olyan mennyiségű külföldi fiatal az országba, mint amennyien elhagyják otthonukat a jobb élet, jobb lehetőség reményében."

Tök jó, mert az olyan apróbb cégek, mint az ENSZ vagy a CIA viszont azt mondják, hogy Magyarországra nagyobb a bevándorlás mint a ki.

www.indexmundi.com/hungary/net_migration_rate.html

knoema.com/atlas/Hungary/topics/Demographics/Population/Net-migration-rate

esa.un.org/miggmgprofiles/indicators/files/Hungary.pdf

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2112.html

Brix 2017.10.16. 17:57:14

Szeritem lassulni fog az àremelkedes ,leàllni nem. Az ismertetett migràciós adatok 2014- ből vannak, màr nem aktuàlisak...A bérek azóta nagyot nőttek, es a foglakoztatottsàg is. Budapesten, Győrben, Sopronban, Debrecenben , Székesfehérvàron reàlfolyamatok segítik a dràgulàst. A belvàrosban van külföldi tőke is , hiszen a biztonsàg felértékeli Közép-Európàt...A Balaton full tele van, mert az emberek olyan helyeken akarnak pihenni, ahol biztonsàgban vannak, migrók nélkül...Ezért a magyar vidék, a falvak is dràgulni fognak a jövóben...

Bicepsz Elek 2017.10.16. 18:46:08

A hely, a hely, a hely!!!!
Az az, ami szamit, nem a statisztika!!! A cikkiro kifelejti pl a spekulansokat. Londonban vagy Pozsonyban rengeteg ember tobb hazat, lakast is felvasarol es kiad. Pl. Sok indiainak 50+ haza is van(a legtobb hazzal rendelkezo egyennek 2000 ingatlana van Londonban!! Vagyis hiaba idosodik a tarsadalom, ha valakiknek ennyi ingatlana van. Magyarorszago is van angol, akinek 27 lakasa van a Nyugati Pu. Nal(apos, anyos, testver stn neven). Sok kinai is tucatjaval veszi a lakasokat kiadasra!!
Emiatt sem csokkennek majd az arak!
Hacsak a kommunizmus nem ter vissza(remeljuk nem fog!!).
Londonban es Nyugaton pont a tul sok tanacsi lakas(Londonban 25%-ot minden uj tobblakasos hazban nekik kell adni)miatt nem epul eleg haz(fenntartani tul sok az onkormanyzatoknak). Masreszt sok az alacsony minosegu lakas. Egy jo helyen levo kenyelmes lakas ara minimum noni fog!!(a tul sok lakasos hazakban sok a mem fizeto ezert nem szeretik oket).

Bicepsz Elek 2017.10.16. 18:48:03

@Brix: Omigransok kozott Borsodban ?? Hahahahahaha...
Magyarorszag olcso. Ez a nagy elonye egyenlore. Jo es olcso egyetemek, latvanyossagok, kajak, piak, prostik stb.

Etniez 2017.10.16. 18:58:00

@Bicepsz Elek: Londonban fél éve folyamatosan csökkenek a lakások árai és a bérleti díjak is. 2009 óta nem volt itt ilyen.

NagyVonalakban 2017.10.16. 19:26:36

Vidéken csökkennek, Pesten nem.

zenitó 2017.10.16. 19:50:45

Ennyi badarságot ritkán lehet egyszerre olvasni. Ha 10 millióról 9-re csökken az ország lélekszáma az nem azt jelenti,hogy kevesebb lakásra lesz szükség. A társadalmi folyamatokat is illene figyelembe venni,ez nem csupán matematikai kérdés.
Üres lakások és házak most is vannak dögivel az elnéptelenedő térségekben, tehát erre kellene valami megoldást kitalálni. Komlóról például mindenkinek egy szürke, szénporos élhetetlen város jut eszébe. Pedig a bányászkodással 20 éve felhagytak és gyönyörű zöld környezetben van a város, remek kirándulóhelyekkel. Ennek ellenére egy 3 szobás panelt 3 millióért is lehet venni. Ugyanilyen lakás a békásmegyeri "lakóparkban' 18 millió. Na, ennek kellene valahogyan véget vetni.

Buchhalter 2017.10.16. 20:10:42

@zenitó: Pest és agglomeráció túl van árazva,de aki venni akar mindenáron ,tegye. Ez az irdatlan drágulás lassan kezd befékeződni.Bicepsz Elek meg nyomja a hülyeséget.A biztonság lehet indok ,de a régió több országa annak számít : Csehek,Szlovákok,lengyelek,románok.Ahol nem adnak ész nélkül segélyeket a bevándorlóknak ott nem lesz gond a biztonsággal.Ausztria is kezdi fel ismerni. A média bizonyos csatornáival összefogtak az ingatlanos cégek a kiemelt régiókban és sulykolják a sok hülye parasztnak,hogy most kell lakást venni ,mert iszonyat nagyot kaszálhat rajta.Jó kis piramis bulshit.

tnsnames.ora 2017.10.16. 20:55:31

Teljesen másképp látom a témát, de símán meglehet rosszul.

Először is, ahogy rendszerváltás után durván megemelkedtek az árak a nyugati árszinvonalhoz igazodva, úgy most is az látható szerintem, hogy London és társaihoz képest, még bőven van áremelkedési potenciál, még a budapesti ingatlanpiacon is. Mindkét esetben azt hinné az ember, hogy lokálisan (jóval alacsonyabb) bérszinvonalhoz igazodna a dolog, de érzékelhetően egy nagy lóf*szt! Az ár nyugati, míg a bér keleti, hogy érthetően legyek demagóg (amit az index a szerintem teljességgel elb*szott "termelékenység" fogalommal szokott megmagyarázni).

Zárójeles apróbetűs: én informatikusként sosem bírtam betelni a "csodálkozással", hogy annó a drága Oracle-t nyugati áron veszi dömping mennyiségben a szegény leharcolt kapaszkodni akaró ország, meg a tanfolyamok+vizsgák is nyugati árszabásúak, de a termékkel dolgozó szakember bérezése már érdekes módon tud alkalmazkodni a lokális bérviszonyokhoz. Ami ugye azért torz, mert egy OCA vizsgát megfinanszirozni, majd ugyanannak az árát kitermelni "kicsit" más nyugaton illetve keleten.

Szóval én mindkét esetre azt állítom, hogy alapvetően paradoxonok, amikről közgazdászok biztos hosszú litániákat tudnak mesélni. Egy füst alatt azt is gondolom, hogy a teljes és pontos igazság még sosem hangzott el konszenzust érően (vaktában lövöldözés van csak a magyarázatok tekintetében)

Ami az említett (1) paradoxon és (2) megoldatlan rejtély egyidejű létezését szememben az is nagyon támogatja még, hogy egyidejűleg két különböző értékbecsléshez jutottam hozzá egy pesti nagyobb lakás esetében. 12.5% több millás eltérés volt a kettő között. Miközben az ingatlan a drágább értéken becsült árhoz képest is milliókkal drágábban ment el, mondhatni azonnal. Magyarán az alacsonyabb árat megadó értékbecslő majdnem két "nagyságrendet" tévedett (nyilván nem 100-as szorzóra gondolok). Én azt szűrtem le magamnak, hogy az ingatlan-értékbecslésnél a fingreszelés is megalapozottabb tudomány (és akkor uyge mit szóljak a lakáspiaci-elemzések objektíven számszerűssíthető értékéről). Azaz ember legyen a talpán, aki jó értékbecslőt akar találni és meg is tud benne bízni (értsd kellő szorzóval felszorozva találja ki hirdetési árát).

És hogy kifogást is említsek a poszttal kapcsolatban: a legnagyobb probléma a Budapest-Vidék olló elemzésének hiánya. Budapest úgy szárnyal a hegymenetben az eszement 400.000+ -os m2-paneláraival egyetemben, hogy a vidék meg rohamtempóban szakad le. Mintha Budapest valamiféle Kánaán lenne, ahová egymást öldökölve akar bejutni sok ember (ahogy az iparosodás korában özönlöttek a mezőgazdaságból a városokba az emberek), egymásnak jó felverve az árakat. Vidéken sokszor bagóért otthagyva, elkótyavetyélve értékes ingatlanokat.

Arról már nem is beszélve, hogy a budapesti ingatlanpiacon az izraeli, orosz jelenléthez hasonló kaliberben zárkózik fel csak a kínai is.

Roadster68 2017.10.16. 20:56:07

Kereslet-kínálat mozgatja az árakat. Ameddig van kereslet addig nőnek, nem kell ide diploma. Budapest nincs túlárazva. Varsóban pld. 80%-al magasabbak az árak, a fizetések viszont alig. Lengyelből pedig arányaiban sokkal többen dolgoznak külföldön,

Tamáspatrik 2017.10.16. 21:24:55

A gazdaság és az idegenforgalom is befolyásolja, jelenleg mindkettő jól pörög. Ha rengeteg munkahely van ipari és szolgáltató központokban, akkor jön a sok vendégmunkás az országon belül és a határokon kívül, megéri lakást venni ezeken a részeken, befektetési szándékkal. Emellett az országnak legalább a kétharmada nem ilyen terület, ott a lakásárak legfeljebb azért nőnek, mert rendkívülien visszaestek egy időben és a bázis nagyon alacsony.
A jelenlegi életforma mellett (sajnos) a falvakban nagyon sok régi lakás tönkremegy, városokban, agglomerációkban újak épülnek. Ahol nincs helyben munkahely vagy legalább a közelben, ott nem nagyon éri meg az építkezés.

tip 2017.10.16. 21:58:30

"a kivándorló aktív korú fiatalok kikerülnek a magyarországi ingatlanpiacról mint potenciális vevő (hiszen miért vennének itt lakást?)" - megfordítva a kérdést: sokan azért mennek ki, hogy összeszedjék a lakásra valót. Vagyis a nyugati vásárlóerő a kivándorlókon keresztül is beszivárog.

Szornyeteglajos 2017.10.17. 02:55:12

Na igen, most mar tenyleg tortennie kell valaminek, mert ami egyes regiokban folyik, mar- mar tragikus. Egy dolog az ingatlan elhelyezkeesebol adodo potencial, de hogy minden egyeb korulmenyt elvetve tularaznak az eladok, az mar nagyon gaz. Ha Bp. 20 km- es korzeteben all egy duledezo visko, aminek lakhatova tetele magaban akkora koltseg, amennyiert egy videki kisvarosban lakast kapni , az mar befektetesi kategoria. Vicc. Meseltek, hogy egy Buda kornyeki nagyvarosban, ahol alapbol kicsi telkekre huztak nagy alapteruletu csaladi hazakat, vallalkozok elkezdtek a 8-12 M -s lepukkant ingatlanokat megvenni, helyreallitani es nem keves haszonnal arulni. Pl. 9 ert hirdetett ingatlant duplajaert. Hat erre csak annyitmondok, sok sikert, ha vki vesz is egy ilyet, utana csak szabadulni akar majd, mint a forro krumplitol. Ugy erzem, ez a panel lufi is valami ilyesmi lesz idovel.
Hiaba nagy a kereslet, az ertelmesebb fiatalok kezdenek rajonni, hogy van az az ingatlan ar, amiert mar nem erdemes az itthoni berszinvonalon galyazni, es bizony mar sokan szulni sem jonnek haza, nem hogy lakni.
A befektetes beebeadashoz meg nem lesz altalanos, csak kevesek kivaltsaga lesz mindig, mert azert maceras, es csak all benne a penz, akkor is, amikor a lufi leereszt. En is ugy velem, hiaba a csok, a fogyibarat lakashitel, egyszeruen sz,ok a berek idehaza ahhoz, hogy ezeket az ingatlan- es berleti arakat hosszutavon fenntarsak. Elfogy a kereslet, leereszt a lufi.

2017.10.17. 03:41:22

@Serrin:
Most 4 helyen is építkeznek a közelben:
- 1-2 nagy társasház, ahogy esik úgy puffan (már potyognak belőlle a dolgok, de még kész sincs)
- pár ikerház, ez egész profin készül
- pár családi ház, de ahol nincs ott a tulaj, hogy a körmükre nézzen, a "szakemberek" alkotnak keményen.. aztán ha le van szépre vakolva, akkor majd beköltözés után derül ki a varázslat.
.

2017.10.17. 03:44:58

@NagyVonalakban: hát a megyeszékhelyeken nem, inkább a falvakban, kisvárosokban

illiberalisberlo · http://illiberalisberlo.blog.hu/ 2017.10.17. 03:56:56

@Szornyeteglajos: "Na igen, most mar tenyleg tortennie kell valaminek, mert ami egyes regiokban folyik, mar- mar tragikus. "
Minek kell történnie?

Szornyeteglajos 2017.10.17. 06:42:26

@illiberalisberlo: Szerintem egy jol iranyzott allami berlakasprogram hatasara tortenne valami. Nem szocialis raszorultsag alapjan ki lehetne dolgozni egyet, ami az allamnak is megeri, ha mar erdemben nem kepes befolyasolni sem a berszinvonalat, sem a gazdasagi kivandorlast. Erezhetoen csokkenne a befektetesi celu ingatlan kereslet is.

Etniez 2017.10.17. 06:59:02

@Bolshevik: Azok a migránsok nem maradnak itt. Megszerzik a magyar útlevelet és pattannak nyugatra.

Etniez 2017.10.17. 07:01:11

@Bolshevik: Tudom, mert én is lakásvásárlásban vagyok jelenleg. Budapesten és környékén nézek (mivel onnan származom), nincs semmi 18-20 m Ft alatt.
Vannak olyanok, amik 12-15 m Forintra vannak árazva, de azokra meg rá kell költeni a további 5 m Ft-ot, hogy vállalható kategóriába essenek.
Egyelőre várok, pukkanni fog ez a lufi is.

2017.10.17. 08:51:53

Vidéki kisvárosban érzékelhetetlen az áremelkedés, tele vagyunk üres régi polgári házakkal, amelyeket panel lakás árában lehet max. eladni. Még az előző lufi lakáshiteleit sem törlesztették, egy generáció égette meg magát tíz éve, az öregek nem vásárolnak, a csok-os kereslet rövidesen elfogy és a lufi kipukkad. Ha nem kapcsolódik össze egy világméretű válsággal, akkor nem jön akkora apokalipszis, mint 2009-ben, de az árak korrigálni fognak.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.17. 08:51:54

A legtöbb kitántorgó lakásra gyűjt, így emiatt nem fog esni az árszint.

Ahol én élek jelenleg ott pontosan ez van, az életszínvonal a magyar 80 %-a, alacsonyabb bérek, de sokkal több a kitátorgó, ami miatt a szeredőci lakásárak magasabbak sok esetben a budapesti áraknál. S az ok csak 1: a kitántorgók spórolása majd belföldi lakásvásárlása viszi fel az árakat. Még olyanok is vesznek, akik nem tervezik a hazatérést.
Válasz erre

Nancsibacsi 2017.10.17. 09:57:19

Nagyon egyoldalú cikk, pl. arról szó nem esik, hogy nem csak ki, de be is vándorolnak Magyarországra, és az egyenleg pozitív.
A másik hogy teljes Magyarországot nézi, amelyben benne van a nógrádi falucska, illetve munkahely nélkül maradt borsodi városka is. Nyilván nem ilyen helyeken kell befeketetési céllal venni lakást, hanem ahol pezseg az élet és rengeteg a munkalehetőség - ez gyakorlatilag Budapest.
A harmadik hogy lakás nem azonos az ingatlannal. Sose beszél ez a rossz pénzügyi papír nepper arról, hogy pl. termőföldet is lehetne venni (majd nyilván bérbeadni egy cégnek, hosszú távra).

Késapati Tamás 2017.10.17. 10:39:22

Szerintem az új építésű ingatlanok minőségére is érdemes volna kitérni. Én nem mernék ilyet venni, rengeteg pénz, és ami nem látványos ki is van lopva de maguk az előírások sem túl acélosas...

Medgar 2017.10.17. 11:56:39

@Etniez: Mi is történt fél éve kb. az angoloknál? Ja csak a Brexit...

bp13p9 2017.10.17. 12:07:37

Most adtam el belvárosi ingatlant. Saccra belőttem az árát, nem volt értékbecslés, a többi (túlárazott) ingatlan árához lőttem be az árát, ugyancsak jó magasan. 2 hónap kellett az eladásához (az eredeti irányárhoz képest a végére 3,8%-ot engedtem). Jött a teljes itt is említett felhozatal, de akik kifejezetten befektetési céllal vették volna meg, azoknak már drága volt. Az ingatlanban utazó profi ismerőseim is mind azt mondták, hogy ők már nem szállnak be, kivárják amíg robban a lufi, mert robbanni fog. (végül valóban befektetési céllal vette meg valaki, aki magyar volt és vidéki és sorra vásárolta a belvárosi ingatlanokat, mintha ingyen osztanák őket)

Brix 2017.10.17. 13:05:06

@Nancsibacsi: Van olyan holland befektető, aki egy egész nógràdi falut megvett,mert nagy perspektívàt làtott benne...Szerintem Budapest màr túlàrazott. A vidék még nem.

Kivancsi 2017.10.17. 13:21:19

kezdenek atesni a lo....z masik oldalara Budapesten...... Bruxelli ujepitesu kero 3000juro/nm! De nem sporoljak ki az anyagot valamint a melosok is europai bert kapnak!

looking4 2017.10.17. 13:40:19

@Kivancsi: Csodálkozol? Az a migránsok fővárosa.... akarna a franc ott élni! Amelyik része jó, az meg nem 3000€/nm ;)

Kicknick 2017.10.17. 15:00:31

oszt ugyan mitől zuhannának vissza? Lehet itt jönni azzal hogy túlárazott, de amikor a pösti értelmiségi átlagfizu volt 2-300 nettó akkor is voltak 15-20Milliós lakások.
Most ezek a fizetések 4-500-at simán elérik, akik a válságot kibekkelték albérletben, azok mind vásárolnak, 20millát meg kapsz havi 100-ért 20 évre, egyedül is fizethető, ketten meg észre sem veszik. Ahhoz 10 beülő, fejenként 5misi, pár év alatt összerakható és 30-ból már lehet válogatni. A bankos meg remegjen csak, bár nem tudom mitől, a válság alatt is híztak a bankok.

tnsnames.ora 2017.10.17. 15:07:07

@Késapati Tamás:
Ráadásul, amint megvetted, máris elveszti "új építésű" bélyegét. Úgy lesz használt, hogy még egy kávét sem főzött le benne a konyhájában. Pont mint új kocsiknál, csak még nagyobb léptékben lesz értékcsökkenés. Szvsz.

@bp13p9:
Az én tapasztalatommal is egybevág amit mondasz. Annyi kiegészítéssel, hogy érzékelésemben a befektetők a konzervatív értékbecslés árain akarnak vásárolni, ami értékbecslést a befektetők is el tudják végezni maguknak. Az általam említett példánál a "két nagyságrenddel" kisebb áron érdeklődtek a befektetők, akik így teljességgel kihulltak a rostán, esélyük nem volt vásárolni.

Szóval van azért valamiféle magyarázat/korreláció, még konzervatív értékbecslésnél is. Csak éppen használhatatlan, ha valaki eladáskor maximális pénzt akar kipréselni, adott értékesítési időn belül (és nem fillérekről beszélünk, hanem durván milliókról). :)

Bolshevik 2017.10.17. 17:13:03

@Etniez: Mágikus, hogy ezt csak így ránézésre megmondod, meg az is, hogy ez valami kizárólag Magyarország-specifikus dolog :D

Albu 2019.03.11. 00:48:00

Az Airbnb meg sincs említve?!

Reactor 2021.02.28. 01:05:57

Tekintve hogy az egész egy nagy lufi volt, és azok mindig kidurrannak, bizony zuhanni fognak az árak. A "vájrösz" és a túltolt rettegés máris gondoskodik erről.

@Brix: Oké, és ha senki nem veszi meg a felsrófolt árú házat? A tulaj pumpálja-pumpálja bele a pénzt amíg koldusbotra nem jut, aztán össze is dől a kecó. Vagy Kolompár Teszlatrooper famíliája lopja szét.

@Bicepsz Elek: Addig, amíg van aki kiveszi. Ha nincs, ha elfogy, dől is szépen a piramis, ahogy azt kell.

@Roadster68: Épp ez a bibi: úgy nőnek az árak, hogy NINCS fizetőképes kereslet. Nincs, és nem is lesz, mert a forint vásárlóereje is rohamosan gyengül. Nyugatról meg miért jönne ide bárki ebbe a lepusztult, szétrókázott romhalmazba, ahonnan még a saját lakosság is eszét vesztve menekül?

@illiberalisberlo: Mondjuk a lufi kidurranásának. Mint a történelem folyamán oly sokszor. Nincs olyan termék vagy árucikk, amire a végtelenségig lehet spekulálni. Ha lenne, mindenki abba fektetne bele, és másnapra csiliárdossá válna.

@Kicknick: Attól zuhannának vissza, hogy a lőtéri kutya se veszi meg őket, és csak nyelik a pénzt. Persze, biztos lesz olyan mélyhülye kretén is, aki duzzogó óvodás kisdedó módjára csakazértse adja majd olcsóbban. Na, ők majd szépen tönkremennek, miután egy csomó pénzt beleöltek az üresen kongó kéglijükbe. Nem lesz kár értük.
süti beállítások módosítása