Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Kognitív reflexiós teszt (CRT) válaszai

2017. október 13. - Szarvas Norbert

A kvízt 2005-ben dolgozta ki Shane Frederick, a Princeton pszichológusa. A teszt az emberek azon képességét vizsgálja, hogy mennyire képesek figyelmen kívül hagyni az ösztönszerű válaszadást, és képesek megfontoltabban, racionálisan gondolkodni.

Pszichológiai szaknyelven szólva azt nézi, hogy mennyire jó az ember gondolkodásmódjában az 1. rendszer (intuíció) mellőzésében a 2. rendszer (analitikus gondolkodás) javára. A CRT sikeres teljesítéséhez gondolkodni kell a válaszon és fenntartással kell kezelni az ösztönszerű választ.

Válaszok

  1. 5 cent

    Az ember hajlamos hamar rávágni, hogy 10 cent, holott ez tévedés. Természetesen az ütő csak akkor drágább 1 dollárral a labdánál, ha az ütő 1,05 dollár, a labda pedig 0,05 dollár. (Érdekesség, hogy egy princetoni tanulmány azt találta, hogy azok az emberek, akik a 10 centet válaszolták „jelentősebben" türelmetlenebbek, mint azok, akik helyesen válaszoltak.)

  2. 5 perc

    Az ösztönös válasz a 100 perc. A kérdésből könnyen kiszámítható, hogy 1 kütyügyártó masina pontosan 5 perc alatt gyárt le egy kütyüt. Ebből már egyszerűen következik, hogy 100 gyártógép 100 kütyüt szintén 5 perc alatt készít el.

  3. 47 nap

    Az ösztönös válasz itt a 24 nap. Ésszerűnek tűnik a napok számát megfelezni, hiszen a vízililiom párnájának méretét is megfelezzük. Mivel azonban a liliompárna területe naponta duplázódik, ezért a fele terület megkétszereződéséhez csak egy nap kell, így jön ki a helyes válasz, azaz a 47.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9812966697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John Nethem 2017.10.13. 12:11:21

Nem ezért vagy azért, de én ösztönből vágtam rá az első és a második kérdésre hogy 5 cent és 5 perc...... Aztán kezdtem el számolni.

A rendszernek két gyenge pontja van:
Aki már ismeri ezeket a feladványokat, vagy legalábbis a hasonlókat.
Aki tanultsága, munkája, szakmája révén kapcsolatban áll ehhez hasonló számolásokkal.

Ezek alapján nem lehet emberek teljesítményét összehasonlítani.

gergerg 2017.10.14. 16:50:03

Biztos érdekes, de mobilról csak a válaszok látszanak.

gergerg 2017.10.14. 16:54:28

Ok. Megvannak a kérdések is. (Bár linkelhetted volna. Vagy csak én nem látom?)
Már korábban láttam őket, most már legalább tudom, mit szeretnének mérni.

Untermensch4 2017.10.22. 20:08:58

Csak a válaszokat látom. A szövegkörnyezetből úgy tűnik hogy nem a hozzájuk tartozó kérdések kitalálása lenne a teszt... :)
süti beállítások módosítása