Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Változik a [diákhitel]- Milyen veszélyei vannak?

2017. szeptember 20. - Szarvas Norbert

diakhitel_www_iflgroup_hu-2.png

Tegnap jelentette be Novák Katalin, hogy a kormány jelentősen megváltoztattja a Diákhitel feltételeit. Minden ilyen változást lehet pozitívan és negatívan is vizsgálni. Azt nem kétlem, hogy jóhiszemű szemüvegen keresztül ezek a változások pozitív szándékkal születtek meg. Ugyanakkor érdemes az ördög ügyvédjét eljátszani egy picit és megnézni, milyen káros hatásai lehetnek a mostani változtatásoknak...

Diákhitel 2 esetében a kamatot átvállalja az állam mindenkitől

Az EMMI bejelentése azt jelenti, hogy mindenki aki rendelkezik, vagy rendelkezni fog a kizárólag tandíjra fordítható diákhitel 2-vel, az gyakorlatilag ingyen hitelt kap a tanulmányaihoz, amit aztán elég részletekben visszafizetni. Garanciát ugyanakkor nem kapunk az aláírt szerződéshez, tehát ez egy olyan kedvesség, amit bármikor visszavonhatnak!

amíg tart az ingyen hitel a már meglévő hiteleseknek, érdemes minden pénzt megmozgatni, hiszen most egy pár évig nem emelkedik a kamat miatt a tőketartozás és nettó a tőkét tudjuk fogyasztani!

Nem szabad elfelejteni, hogy ez nem ingyen hitel, ugyanis az adófizetők pénzéből a költségvetés más területekről elvonva nyújt fedezetet. Szerintem az vitán felül áll, hogy a felsőoktatás a társadalom szempontjából kikezdhetetlen lehetőséget jelent, aminek a finanszírozása talán az egyik legértelmesebb ötlet az elmúlt évtizedből.

Persze nem kizárólag azok veszik fel majd ezt a hitelt, akik rá vannak szorulva. A kapu nyitva áll azok számára is, akiknek a zsebükben van a tandíj (főként a gazdagabbak). Ők az adófizetők támogatásával ingyen hitelhez juthatnak hozzá, amit aztán meg tudnak majd szépen forgatni, hisezn 0,1%-os kamat esetén is 0,1%-kal több pénzt nyernek, mint amennyibe ennek a hitelnek a kamata (0) lesz.

Külön pikantériája lesz, ha ezek a diákok nem hajlandóak kockázatot vállalni és állampapírba helyezik el azt a pénzt, amit az adófizetők voltak olyan kedvesek összedobni...

kepernyofoto_2017-09-20_15_44_09.png

Szóval, aki a félévente felvett (mondjuk) 200 000 forintját (persze a diákhitel megy a sulinak, de így zsebbe marad, amit nem kellett kifizetni önerőből, tehát egy csavarral tarkítva ugyanarról beszélünk) 5 éves Prémium Magyar Államkötvénybe helyezi el, az mostanában évi 3,80%-ot kap...

Ha évi 3%-ot kapna minden befizetésre, akkor

első kétszáz ezerből lesz: 231 854 forint

második kétszázezerből: 228 477 forint

harmadik kétszázezerből: 225 101 forint

negyedik kétszázezerből: 221 823 forint

ötödik kétszázezerből: 218 545 forint

hatodik kétszázezerből:215 362 forint

hetedik kétszázezerből: 212 180 forint

nyolcadik kétszázezerből: 209 090 forint

kilencedik kétszázezerből: 206 000 forint

Összesen a befektetett 1 800 000 forintra (évi 3%-os kamat esetén) kapna 1 968 432 forintot az adófizetőktől! Közel kétszáz ezer forint ajándékba nem rossz. Mit jelent ez a 200 000 forint egy lakástakarék esetében?

Tudjuk, hogy havi 20 000 forintos megtakarítás esetén kapunk 72 000 forintot évente. Tehát az imént kiszámolt 200 000 forint gyakorlatilag majdnem 3 évnyi maximális havidíjú ltp szerződés állami támogatását jelenti...

1. okosság: érdemes lett volna ezt a kedvezményt családi összejövedelemhez kötni valamilyen formában

2. okosság: nem szabad készpénznek venni a 0% kamatot, mivel akár 3 év múlva is megszüntethetik

Havi 70 000 forintra emelik meg a Diákhitel 1 maximális összegét

Egyrészt ez egy üdvözlendő lépés, ha figyelembe vesszük a tandíj és a megélhetésbeli árak drágulását. Mondhatni, ideje volt már ennek a lépésnek és talán a 70 000 forint sem elégséges összeg. Másik oldalról viszont ez az emelés nem jelent mást, mint a diákok módszeres eladósításának az indexálását.Tehát a szabadon felhasználható diákhitel 1-en egyfajta értékkövetés hajtottak végre, hogy jelenértéken nézve az eladósodás mértéke megegyezzen a 6-8 évvel ezelőtti állapottal.

Sajnos fel kell ismernünk, hogy a diákok gyakran felelőtlenül írják alá azt a papírt, amivel egyszerűen juthatnak pénzhez és amit nem kell elkezdeni törleszteniük. A legtöbben nincsenek tudatában azzal, hogy ez a hitelkonstrukció kamatos kamat módjára évről évre növekszik a felvétel pillanatától kezdve és felnőttként nagyon komoly problémát jelent a visszafizetése. 

Diákhitel 1, mint adó- és járulékmentes cafeteria juttatás

Ez mit jelent? A munkáltató a költségvetés terhére ( a be nem fizetett adók ugyanúgy terhelik a költségvetést és ugyanúgy az adófizetők pénzéből megy minden) nagyvonalúan besegíthet a diákhitel 1 kifizetéséhez. Ez egy ösztönző eszköz, mint a többi cafeteria elem, aminek adóvonzatait éppen tavaly emelgették meg szépen.

Az állam a saját farkába harapott ezzel a lépéssel!

Mi a probléma ezzel? Rövidtávon gazdasági szemüvegen keresztül az állam újabb tőkeinjekcióra számít, hiszen várhatóan a munkáltatókon keresztül tömegesen kezdenek jelentős tételeket visszafizetni és ezáltal a kincstár töltődik. Másrészről nem a cafeteria keret növekszik általánosságban, hanem más területekről vonnak el pénzt, mint mondjuk a fogyasztás alapú Erzsébet utalványok és társai vagy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésektől (ha még valaki a legdrágább cafeteria adókulccsal oda kérte tavaly is a pénzét...).

Főleg az önkéntes nyugdíjpénztár hányadtatott sorsát sajnálom, mivel egyre  nagyobb szüksége lesz a költségvetésnek arra, hogy az emberek minél magasabb nyugdíjmegtakarítással rendelkezzenek privátba, hiszen csak ez lesz képes ellensúlyozni a magyar nyugdíjrendszer totális összeomlását. Sajnos száguldunk ezekkel a lépésekkel ebbe az irányba!

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. szeptember.20. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr4712880828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2017.09.20. 19:15:36

Tudjuk, a posztet szerint minden rossz, amit a fidesz csinál. Gondolom egy kétszámjegyű alapkamat és infláció tetszene neki.

Nemzeti Dohányos 2017.09.20. 19:46:48

Nem vonják el a költségvetés más területéről. Eddig a diákhitel kettő 2%-os kamaton volt, csak amikor ezt kitalálták, a diákhitel 1 meg 7% körül. Most 2,3%. Tehát az 5% kamattámogatás mostanra 0,3%-ra csökkent, ezért inkább fizetik az egész kamatot. Ez még mindig csak a fele annak, mint ami a kezdetekben volt.

"Ez mit jelent? A munkáltató a költségvetés terhére ( a be nem fizetett adók ugyanúgy terhelik a költségvetést és ugyanúgy az adófizetők pénzéből megy minden) nagyvonalúan besegíthet a diákhitel 1 kifizetéséhez."

"Másrészről nem a cafeteria keret növekszik általánosságban, hanem más területekről vonnak el pénzt, mint mondjuk a fogyasztás alapú Erzsébet utalványok és társai vagy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésektől (ha még valaki a legdrágább cafeteria adókulccsal oda kérte tavaly is a pénzét...)."

Döntsd el melyik, mert a kettő egyszerre nem igaz (kieső adóbevétel).

"Rövidtávon gazdasági szemüvegen keresztül az állam újabb tőkeinjekcióra számít, hiszen várhatóan a munkáltatókon keresztül tömegesen kezdenek jelentős tételeket visszafizetni és ezáltal a kincstár töltődik."

A diákhitel tőkéjét nem az államkincstár állja, hanem a Diákhitel Központ kötvénykibocsátásai fedezik.

Azért jó, hogy utána néztél dolgoknak cikkírás előtt.

Le Orme 2 2017.09.20. 22:57:30

Tehát minden és mindennek az ellenkezője rossz a posztíró szerint. Értem.

druppel 2017.09.23. 15:11:58

Ergó, ez mindenkinek jó, kivéve a pénzügyi tanácsadóknak. Mielőtt mindenkit ingyenélő adócsalónak bélyegeznél, aki hitelt vett fel, hogy tanulhasson, azelőtt gondolj bele, hogy mennyivel nagyobb összeget fizet be egy felsőfokú végzettségű ember, mint egy középfokú végzettségű (sokkal), illetve nézd meg, hogy mennyivel kap jobb szolgáltatásokat (semmivel). Szerintem ez egy normális gesztus azok felé, akik tisztességesen tanultak és dolgoztak, de még nem léptek le az országból.

Reactor 2018.03.29. 22:34:07

Milyen veszélyei vannak? Adósságspirál, mondjuk.
Több nem is kell.
süti beállítások módosítása