Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Viselkedéskultúra a Facebook korában? Tegeződés vagy magázódás?

2017. szeptember 18. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu-2_1.png

Lassan ott tartunk, hogy nem generációk ütköznek egymással, hanem világok torkollanak egymásba, már ami a viselkedéskultúrát jelentené 2017-ben. A valóság online térbe való kiterjesztésével megváltoztak a játékszabályok. Ijesztő belegondolni, hogy amíg a mai X generáció tagjai nem értik, hogy mi történik, addig az Y tagjai beletanulnak abba, amibe a Z generáció már beleszületett. Jelen pillanatban a viselkedéskultúra szétbomlott online és offline területre, amin belül több száz szituációhoz igazított reakció az elfogadott. A világ pedig közben egyszerűsödne...

Amihez ragaszkodnak a klasszikus iskolát követők

A tegeződés a protokoll hármas szabálya szerint ajánlható fel: 

  1. nő a férfinak
  2. idősebb a fiatalabbnak
  3. vagy magasabb rangú által

Ezekben az esetekben illik elfogadni a felkérést, és megtiszteltetésként átélni. Visszautasítani sértésként fogható fel. A hétköznapi életben ez a hármas szabály annyira megállja a helyét, hogy végső "elkeseredésében" mindenki ehhez folyamodik, ha nem biztos a megszólításban. Ugyanakkor érdekes látni, ahogyan keverednek a szokások, hiszen a Facebook generáció számára a tekintélyelvűség egy letünt protekcionista kor szellemét idézi meg, ami ellen vannak minden idegsejtükkel.

 

Ha belegondolunk, akkor minden a tekintélyelvűségről szól, amit nem az érték, hanem a létezés határoz meg. Itt léteznek még a határok, miközben a fiatalok megtanultak határok nélkül élni.

Hiába kéri ki egy középkorú nő magának a tegeződést, hiszen egyre kevésbé kapja ezt meg. Sajnos ezt a tiszteletlenség jeleként, személyes sértésként éli meg a többség, holott egyszerűen arról van szó, hogy 

  • a tiszteletet ma már nem szavakban, hanem cselekedetekben márik
  • a magázódás Y generációtól felfele nem jelent automatikus tiszteletet
  • egyre inkább megfáradt kommunikációs eszköznek ítélik meg
  • egyszerűen nem hatékony

Mi a fontos a Facebook generációnak?

Teljesen elfogadott, hogy ma már online mindenki "koma", egy hajóban evezünk és tegeződünk. Lassan ez a szemlélet kilépett a közösségi zajból és már a honlapokat kezdte átalakítani. Ma még 50-50 arányban léteznek magázó és tegező oldalak, de ez az arány napról napra romlik-változik. Szaporodnak a "laza" tegező oldalak és egyre kevesebb az a helyzet, ahol még megéri megideologizálni a magázódás fontosságát.

Miért történik ez a folyamat?

A modern kor szellemében nem szabad különbséget tenni nő és férfi között, így egyre inkább háttérbe szorul-átalakul az ehhez köthető protokoll a megszólításban. 

A magasabb rang sem predesztinál senkit arra, hogy a másik fölé nőjjön. Ezt egyszerűen egyre kevesebben fogadják el, mivel a rangot egy pillanatnyi társadalmi állapotnak tekintik, ami nem azt jelenti, hogy valaki a másik fölött van. Az Y3 generációtól fiatalabbak ráadásul minden esetben partnereket, társakat keresnek és nem főnököket, magasabb rangúakat. Innentől kezdve nem is érzik a magázódás fontosságát. 

Az idősebbek iránti tisztelet is átalakul, hiszen ma már a tiszteletet nem adják oda "ingyen", mert valaki idősebb. Mindig a ma és a holnap számít, a múlttal senki nem foglalkozik. Az a kérdés, hogy mit tudsz ma letenni az asztalra! Ha nem elég, amit fel tudsz mutattni, akkor a szakmai tisztelet is elhalványul. Nem véletlen, hogy ma már a legtöbb szakmai közösségben sem érdekel senkit, hogy valaki a "magyar marketing nagypapája", ha közben nem érti az online folyamatok működését és fontosságát.

Legegyszerűbb magyarázat: a magázódás teljesen diszfunkcionális, ráadásul sokak számára kifejezetten kényelmetlen helyzetet teremt

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. szeptember.16. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8612830548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

É2I 2017.09.18. 13:28:48

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nem sűrűn értek _veled_ egyet, de most igen. :)

Ugyanakkor még elég sűrűn előfordulnak viccbe, bohózatba forduló chatelések, hogy ki-kit tegezhet-e, vagy sem.

Részemről az az álláspont, hogy ahogy idősödöm úgy várom el azt a személyes szóbeli tiszteletet, amit ránézésre elvárhatok egy idegentől. De ugyanúgy magammal szemben is megkövetelek.
És akkor előjönnek olyan emlékek, hogy bizony gyerekként is rosszul tudott esni, ha egy idegen felnőtt "leöcskösözött". :)

Neten ezzel sosem volt bajom, amúgy is személytelen, egy nick mögé bármely entitás el tud bújni,... én is.

Peetee 2017.09.18. 15:43:32

Az interneten kiváló támadási alap az ész érvek hiányában elővenni, hogy pár sorral fentebb ki-kit tegezett le....és már megy is tovább a fröcsögés a 27évestől, mert letegezte egy 21éves. Nevetséges, és komolytalan. Ellenben a személyes kontaktálásnál nagyon bosszantó, amikor valakit (min. 20év korkülönbséget feltételezve, tehát az 50+ korosztályt illetem meg ezzel) következetesen magázok a köszönés és a beszélgetés során és ő ezzel mit sem törődve végig tegez, sőt "kisfiam / gyermekem / öcsém" jelzőkkel tűzdeli meg a mondandóját. Pofátlanság és figyelmetlenség; akár idősebbtől, akár nőtől.

chrisred 2017.09.18. 16:13:20

Nincs jelentősége, tegeződve is lehet udvarias valaki, és magázódva is bunkó.

campobaszo 2017.09.18. 16:50:24

A magázás/önözés,a magyar psziché legnagyobb rákfenéje.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.18. 16:57:20

Hátrafelé nyilazva vadászni vágyó ősmagyar mondása:
"Ha üres a tegez, akkor nekünk ma gáz!"

Bicepsz Elek 2017.09.18. 17:34:10

Azert ez nem egeszen igy van! Az angolban a T/2 volt a magazodas(You), viszont a feleertesek elkerulese vegett odateszik a mai napi, hogy MR, Miss, Mrs, Sir, Lord stb.
A neten ez oks.
A masik: a no is csak akkor mondja a ferfinak ha kozelebbi kapcsolatba kerulnek es nem a munka/uzleti kapcsolatokban van joga ezt kerni, sot egy fiatalabb no nem kerhet pl. xy ferfi professzort/tanart/birot, hogy tegezodjenek. Valojaban a kommunizmus keverte meg a dolgokat mert egyszerre letezett az elvtars(ami a bajtarsbol magyaritott es csak a komcsik egymas kozt hasznaltak)meg az uraim(hasznaltak is)a jo napot kivanok meg a csokolom(a kezeit) stb stb 1989 utan meg visszajottek anakronizmusok (Urassszony es egyeb borzalmak-legalabb az Urnot meghagytak a BDSM-nek).
Valoszinu a kozeli kollegak tegezodese ok, a tavolabbiak jobb ha magazodnak.

midnight coder 2017.09.18. 17:54:38

A neten - pontosabban a fórumokon, faszbúkon teljesen rendben van a tegeződés. Egy e-mailben már nem biztos, hogy jó ötlet a céged vezérigazgatóját letegezni.

Az Y generáció pedig egy óriási bullshit. Valójában van egy nagyon szűk rétege a fiataloknak (jól képzett, keresett, a mukaerőpiacon _pillanatnyilag_ kiváló pozícióban lévő emberek) akik tényleg sok mindent megengedhetnek maguknak. Ez amúgy annyira nem újdonság, max. az, hogy ma ez egy viszonylag szélesebb réteg. Ezt nem a generáció határozza meg, hanem a munkaerőpiac pillanatnyi helyzete. Ha sok a fóka, és kevés az eszkimó, az eszkimónak könnyen lehet nagy az arca. De a világban általában ez a helyzet nagyon-nagyon ritka.

Utó Pista 2017.09.18. 17:57:09

52 vagyok. Trió pizza....szinte mindegyik
taknyos sziáz miután én jó napottal köszönök. Végig magázom a huszonéves csitrit, ő végig tegez. Ki a francom nevelte ezt a bunkó generációt?

capor_ 2017.09.18. 18:19:47

Lehet udvariasan beszelni magazodas/onozes nelkul is... szerencsere eddig az osszes munkahelyemen kotelezo volt a tegezodes...

consul 2017.09.18. 19:18:09

Tegezd le a professzort a vizsgán, a bírót a tárgyalóteremben, a főorvost a viziten vagy a főnököd főnökét a liftben és megtudod a különbséget.
Engem spec kifejezetten zavar az IKEA stílus, nem haverkodni megyek oda.

Szerintem a magázás (és a Széchenyi által a kend helyett kitalált önözés) nemcsak a másik ember iránti tisztelet jele (a tegezés magában hoz egy bizalmaskodást is), hanem a magyar nyelv egyik szépsége.

jandera 2017.09.18. 19:25:49

Igazán ízesen magázódva lehet valakit elküldeni a pi...ba.

jandera 2017.09.18. 19:30:24

@consul: "a magyar nyelv egyik szépsége"
Azért szépségnek nem nevezném...
Inkább sajátosság. A nyelvünket a póri réteg mentette át, az "urak" nem tudtak, nem szerettek beszélni magyarul. (pl. raccsolós, franciás korszak) Egy királyunknak volt a magyar az anyanyelve, tippeljetek ki volt az?
Ez az oka annak is, hogy eredeti magyar szó a nemi szervekre csak trágár van.

consul 2017.09.18. 19:36:48

@jandera: A szépség alatt azt értem, hogy ezzel a nyelvi fordulattal a felek közti bizalmas kapcsolat is kifejeződik. Voltaképpen egy ragozásbeli különbözőséggel megtiszteltetést jelent, amikor valaki felajánlja a tegeződést.

Hozzászólok 2017.09.18. 19:50:06

Nekem szemely szerint tetszik, hogy a magyarban a tegeződesen kivül lehet magázni, önözni és tessékelni. És mindháromnak különböző stílusértéke van. Sokan nem is tudják használni megfelelően. Sem ragozni, sem pedig nem érzik, hogy mikor mi lenne a megfelelő. Ennek egyik oka hogy nem elég műveltek (bocs) és /vagy túl nagy az arcuk hozzá semhogy megadnák embertársuknak a megfelelő tiszteletet.

Hozzászólok 2017.09.18. 19:52:11

@jandera: ott a pont. Ha valaki bunkó, én mindig visszaváltok magázódasra.

Torz 2017.09.18. 19:52:53

@consul: Igaz. Igenis lehet érték és nem pozíció felé a magázást használni. Lehet orvos/bíró stb. a magázás alanya, de nem innen közelíteném. Idegen személlyel való találkozáskor - nem ismerve múltját - számomra egyértelmű a felé magázással megadott tisztelet.

Tatai Katalin 2017.09.18. 19:53:55

@Hozzászólok: nagyon igaz, tegezve is lehet tiszteletteljes, magázódva is lehet acsarkodni. én saját tapasztalatom alapján megállapitottam, hogy változtatnom kell azon, hogy korán a engedjem meg a tegeződést nálam fiatalabbnabk, sajnos nem mindenki érdemli meg, mert azért az hogy valakit tegezzünk, az egyfajta bizalmat is jelent.

Hozzászólok 2017.09.18. 19:56:40

@jandera: szerintem jogos a szépség kifejezés erre. Ez mindenképpen egy árnyaltabb kommunikációra ad lehetőséget. Más kérdés hogy sokaknak erre manapság nincs igénye... olyan ez, mint a minek együnk késsel villával, mikor az olyan bonyolult, ugyanmár, teríték se kell, meg még asztal se. Be lehet azt falni egy kanállal is a tévé előtt.

Bicepsz Elek 2017.09.18. 20:12:00

@Hozzászólok: A magazodas lekezelo(affele Kabosos "magacska" erzest okoz). Az ön ozes az jobb.

Hozzászólok 2017.09.18. 20:28:48

@Bicepsz Elek: kétségkívül a magázódás a legtávolságtartóbb, de nem feltétlenül lekezelő. Persze ha magácskáz valakit, akkor tényleg, de abban a női mivoltában lenézés is megjelenik. Hogy sértés e és mekkora, nagyon függ attól, hogy ki mondja, milyen hangsúllyal és milyen szövegkörnyezetben. Nem jutna eszébe egy férfinek azt mondani hogy magácska, ugye? Itt a neten nőknek szokták férfiak irni, ha nincs egyéb tartalmi érvük egy vitában.

valamilyennev 2017.09.18. 20:32:42

Általában tegezés hívő vagyok. Kivétel a hivatalos kommunikáció, ahol a tegezés furcsa és sértő. Ilyen pl. a Magyar Telekom online ugyfelszolgálat chat -je, attól a falnak megyek, egyszerűen bunkó a tegezés ott. Ma már a McDonald's -ban sem tegeznek automatikusan, pedig ott is központilag ki volt adva régebben hogy mindenki haver.

2017.09.18. 20:35:14

@jandera:

"Ez az oka annak is, hogy eredeti magyar szó a nemi szervekre csak trágár van."

Bájdorong,
kocsilőcs,
kuki,
pisilő,
hancúrléc,
farok,
bögyölő,
egyszemű....

Azért ennek fussál neki még egyszer!

Ha nem a VV-n, meg az ÉNB-n és hasonló okosító műsorokon nőttél volna fel,
akkor okosabb lennél, mint egy ötödikes!

Ennyi.

cog3981 2017.09.18. 20:35:56

Utalom a magazodast. En sem fogom elvarni. Remelem lassan kikopik.

A Tyne folyó déli partja 2017.09.18. 20:39:22

@Peetee: ez velem megtörtént. anyám varrónője, de az csak az egyik, hogy tegezett (jóval harmincon felül voltam, közelebb a negyvenhez). mert anyám, hogy jaj, mert fiatalabbnak nézett - az egy dolog, de lekezelően beszélt, mintha max 15 lennék. azért annyira nem látszottam fiatalabbnak..

idén (42 vagyok), a nyugdíjas fodrásza tegezett, én meg magáztam, de nem lekezelően..

A Tyne folyó déli partja 2017.09.18. 20:45:15

@Utó Pista: ezt én is utálnám, pedig alapban nem zavar, ha tegeznek. kivéve, lásd az előző hozzászólásomat, amikor is úgy tegez a nő, mintha taknyos gyerek lennék...

ennek fordítottjára láttam (hallottam) példát. egy barátomat elkísértem vásárolni, ő tegezte a huszonéves eladólányt, az meg magázta az akkor kb 35 éves barátomat ...

ha hivatalban kell valamit intéznem, én magázok mindenkit, ismerősöm kb velem egykorú lánya tegezi a vele kb egykorú, ismeretlen ügyintézőket. ..szerintem ez bunkóság.

Haveravera 2017.09.18. 20:56:13

Én leszarom, hogy tisztelnek-e. Azért utálok tegeződni, mert az a tapasztalatom, hogy ha belemegyek az ügyfél által erőltetett tegeződésbe, akkor a kedves ügyfél úgy gondolja, hogy mingyá' haverok is vagyunk és akkor persze haveri alapon ingyé', okosba, vagy haveri áron és ejj, ráérünk arra még tempóban intézzük a munkadíjamat is. Nekem aztán mindegy lenne, hogy tegeződünk-e, vagy magázódunk, de a magyar egy ügyeskedő, pofátlan fajta, amelyik semmiért nem akar fizetni. Na, nekem ezért fontos a magázódás. Hátha érzi a buta magyar, hogy nem a haverom és a szolgáltatásért ott, helyben, azonnal ki kell fizetni a megállapodás szerinti munkadíjat. Setét egy nép vagyunk, sajnos....

Haveravera 2017.09.18. 21:03:26

@cog3981: Nyilván te sem tudsz gördülékenyen kommunikálni tegeződve, magázódva, teccikelve, Önözve, ezért utálod. Nekem nem okoz gondot, én jól beszélek magyarul. Van olyan idős házaspár ismerősöm, ahol a pasit magázom, a nővel tegeződöm és egész éjszakákat tudok velük így átbeszélgetni (a lányom csodálkozott, hogy sosem tévesztek a megszólítással).
Apósomat imádom, de magázódunk és remekül tudunk beszélgetni. Anyósommal tegeződöm, bát füllentenék, ha azt mondanám, hogy odavagyok érte.

Haveravera 2017.09.18. 21:11:46

@valamilyennev: Igen, pontosan. MAGYARUL a tegezés azt a veszélyt hordozza, hogy haver leszel, akkor is, ha neeeeeeem. :(
Ebből lesz az, hogy ügyfelem FELESÉGE(!!!), akivel semmiféle jpgviszonyban nem állok, vasárnap délelőtt felhív, hogy "figyelj csak drágám, azt akarom kérdezni......." Sajnos nem tudja térben és időben elhelyezni a kapcsolatunkat, ha tegezhet.

Leooo 2017.09.18. 21:13:22

@Bicepsz Elek: Bizony nem ugyanaz, a 'maga' az mindig tartalmaz nem kicsi 'felülről-lefelét'...!

Bambano 2017.09.18. 21:17:52

tecsőn van pár protokollszakértős előadás, ott azt mondták, hogy az önözés az egyenrangúak felé megy, a magázás pedig a főnök-beosztott viszonyban.

Duplaxiii 2017.09.18. 21:18:54

Ajajjjj! Látom a gendermozgalom újabb támadásba indult, már nem az első poszt, ami az alapvető illemszabályokra, viselkedési normákra fókuszál!
Nem, kedves posztóló, amit írtál az csak akkor igaz, ha az egészből csak egy speciális részhalmazt vizsgálunk.
Az internetalapút!
Legalább egy tucat további paraméter van a felsorolt három mellett.
Te tényleg azt gondolod, hogy idős-fiatal vonatkozásban az idős ajánlja és el kell fogadni? És ha két egyenrangú üzletmeber ül le? SOHA nem kínálgat senki semmit. Azt majd az idő hozza el...
És mi az hogy a nő a férfinak? Hát alaposan alárúgnék egy Y generációs csajnak, ha letegezne!
A tegeződés pontosan olyan alapszabályok szerinti, mint a pár nappal ezelőtt tárgyal kézfogás.
Nem kell szabályt alkotni azért, mert egy komplett generációnál az internetes élet miatt kimaradt az illem, a "tánciskola"!
Ne azok legyenek bunkók, akik ismerik az illemet, hanem azok tanulják meg, akik most a suttyóságuk miatt új szabályokat akarnak alkotni.
Ez lefutott a feministákkal, a különböző másokkal és hova jutottunk?

jandera 2017.09.18. 21:19:14

@Látens Inszinuáció: Én eredeti magyar szót írtam, nem szlenget.
Ja, és amikor felnőttem, nem volt hétfőnként adás "a" TV - ben, olvastunk helyette...

Duplaxiii 2017.09.18. 21:23:34

Az problémás Y generációnak javaslom a Mekit és a többi gyorsértelmet...
Amikor bemegyek 50 felett és a kis 17-18 éves taknyos: Mit kérsz?
Ilyenkor nyugodtan köszönök = Jó napot, Üdvözlöm!
És magázódva rendelek.
És a kis takony hirtelen udvarias lesz.
Hosszú hónapokig játszom, hogy boltban, kocsmában a eladónő, a pultosnő tegez én meg magázom.
(Érdekes, ez a tahóság, hogy a másik ismeretlen tegezed, csak a nőkre jellemző...)
A tegeződés egy következő lépés a kapcsolatban.
Mert a neten zombulók tegeződnek? ki nem szarja le!

nem_vagyok_dj 2017.09.18. 21:40:29

Én sem szeretem a magázódást, önözést, a "teccikezés" a legrosszabb. Már gyerekként össze voltam (és vagyok azóta is) zavarodva, még családon belül is, hogy kicsiként csókolom, felnőttként, mittudomén, nem beszéltük meg de végül is rokon, anyám magázza apai nagyszüleimet, de csókolom anyu. Akkor most csókolom, vagy anyu? áááá, utálom. Tegezve is lehet normálisan tisztelettel beszélni, és nem lesz haver, csak egyszerűbb lesz kommunikálni. A legnehezebb időszak amikor tinédzser az ember. 6 évesen a szomszédnak csókolom, 10 évesen még elmegy, 14 évesen már végül inkább jónapot, de az egyik azt mondja tegezz nyugodtan, másik elvárja hogy magázd, de egy idő után, ha nem írtál listát hogy a Mari nénit (atyaég mennyire szar amikor lenéniznek, tisztára olyan mintha már 80 lennél pedig még 30 se vagy) lehet tegezni, de a Józsi bácsit nem, a Bélát is lehet tegezni, de a Jutka nénit nem, a Mancika meg már úgyse hallja, neki mindegy. Őskáosz. Én jobban szeretem pl a boltban pláne ha látványosan fiatalos az eladó a tegeződést. Ettől még tisztelem, de azt nem szeretem hogy jónapot meg tetszik tudni mondani hogy merre van a margarin?! Borzalmasan hangzik. Egy hivatalban oké, egy bankban szintén, sok helyen van helye, ahol én mint ügyfél vagyok alárendelt, bár maga ez a magázódás általi alárendeltség egy fura érzés. Nekem legalábbis. Be kell hódolni hogy megkapjam amit akarok. Ismerős akivel tegeződsz bemutat egy ismerősének aki vele egykorú kb. Akkor? Szia haver Jónapot? Áhhh... Remélem tényleg kikopik, vagy egyszerűsödik annyira, hogy ne kelljen fél órát agyalni hogy tegezzem? magázzam? megbeszéltük már vajon hogy miként beszélünk? Ki a fene emlékszik már, két éve láttam utoljára.
Kéne valami egyértelmű rendszer, mert a nő a férfinak de az idősebb és a magasabb rangú de csak ha épp telihold van és boszorkányok röpködnek, és nyílik a kikelet, az nem az. Nő vagyok, legszívesebben mindenkinek egyből rávágnám, hogy tegeződjünk már, de nem merem mert mi van ha épp nincs telihold, vagy nem is léteznek boszorkányok?
Nem vagyok néni, és nem teszek tudni.

totii 2017.09.18. 23:29:33

@jandera: I. István? II. István? III. István? IV. István? V. István?

habanera 2017.09.18. 23:35:59

Nekem inkább a jó napot... köszönéssel van a bajom. Ki tudja, hogy manapság miért ciki "jó napot kívánok"-kal üdvözölni másokat. Átjön a szomszéd 15 éves fia és nekem, az idős nőnek csak oda köp egy "jó napot"-ot. Nem igénylem, hogy csókolomot köszönjön bárki is. Miért nem érzik mostanság az emberek, hogy az utóbbi rövidebb változat nyegle, nyálas, némiképp lekezelő, lenéző? Akkor volna megfelelő, ha hozzátennék, hogy jó napot Pista bácsi, jó napot Erzsi néni, jó napot postás úr, jó napot doktornő stb.
Mindenesetre mint idős nő, tiszta szívből utálom, ha ismeretlenek letegeznek. Ilyenkor látványosan elkezdek magázódni, hogy az illető vegye észre magát.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.09.18. 23:39:23

@nem_vagyok_dj: A teccikezésnél még nem tanult meg az illető magázódni.

A tegezek =bratyizok sajnos létezik.

blaubner 2017.09.18. 23:42:22

X generacioskent maganeleti kornyezetben alapbol tegezek minden fiatalabbat vagy velem egyidoset. Inkabb azon lepodom meg, hogy egy csomo Y es Z nem mer visszategezni.

xyyyxyxyyxyxyyx 2017.09.18. 23:56:10

@Duplaxiii:

"És mi az hogy a nő a férfinak? Hát alaposan alárúgnék egy Y generációs csajnak, ha letegezne!"

vs

"Az problémás Y generációnak javaslom a Mekit és a többi gyorsértelmet... Amikor bemegyek 50 felett és a kis 17-18 éves taknyos: Mit kérsz? Ilyenkor nyugodtan köszönök = Jó napot, Üdvözlöm!"

Szóval csak járt a szád, hogy felrúgod, kis fotalhuszár?

jandera 2017.09.19. 11:13:18

Latinul. (pap nevelő), magyarul az első kettő, gyengén...

Celtic 2017.09.21. 19:34:11

Vicces, de mar '80-ban is problema volt. Van egy konyvem (vagyis ketto) "tevenezo es radiohallgato gyerekek konyve" az alcime, az elsoe asszem "Nyari vakacio". Ebben voltakeppen radioban elhangzott/teveben leadott musorok vnanak irasban, pl Cimbora es tarsai.

Ott is az a problema a tizenevesek koreben (meg en is emlekszem ra), hoyg inkabb meg sem meri szolitani a masik embert, mert nem tudja, hogyan kell...Vagy hogyan koszonjon. En speciel hivatalos helyen (vagy ugyfellel) mindig magazodok - amig ossze nem tegezodunk. Akkor megkonnyebbulok :) Iszonyuan zavar, hogy boltban / kocsmaban magaznak, mig pl. ha hivatalos ugyben jarok, akkor a tegezes zavarna nyilvan.

Egyebkent meg a neten barki barmit mondhat magarol, minel fiatalabb vagy (marmint egy bizonyos koron azert tul, szoval kb. 14-16 folott...), ezt annal jobban tudod. A neten a NAGYBETU kiabalas, a magazas meg egy bizonyos tavolsagtartas, egyiket sem kedvelem.
Oszinten jobban orulnek, ha egyszeruen csak tegezodes lenne, mennyi stressztol kimelnenk meg magunkat....

John Nethem 2017.09.29. 21:49:00

@jandera:

Más országok uralkodói esetében is így volt. Angliában a Hannoveri dinasztiából származó l. és II. György királyok nem tudtak angolul. A középkorban pedig ennek a királyi udvarnak a társal- gási nyelve 1066-tól, Hódító Vilmos uralomrajutásától a Lancas- teri dinasztia trónra jutásáig a XV. század elején a francia volt. ( Ezért is van annyi francia szó az angolban)

jandera 2017.09.29. 23:51:30

Hódító Vilmos viking származású volt, nem lehetett erőssége a francia... Érdekes, hogy többek között III. Harald norvég király ( szintén viking) elleni csatában szerezte meg a koronát.

chrisred 2017.09.30. 07:53:05

@jandera: Hódító Vilmos idejére a normannok teljesen asszimilálódtak, összeolvadtak a frank nemességgel, addigra a normann azt jelentette, hogy Normandiából származó francia.

Untermensch4 2017.09.30. 16:24:23

Én úgy vettem észre hogy azok követelik legagresszívebben az életkoruknak kijáró tiszteletet akik mást nem tudnak felmutatni. És végre megtorolhatják hogy nekik fiatalabb korukban csendőrpertuban kellett lenni az öregebbekkel... de ez kicsinyes dolog lenne, jobb nem visszagondolni azokra az időkre (pedig akkor minden jobb volt), főleg azt kell elfelejteni hogy ő maga is a magázással formálisan hazudott tisztelet ellenére mennyire tudta nem tisztelni az embereket...
süti beállítások módosítása