Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mihez kezdjek a hirtelen jött pénzzel? Hát persze, hogy elköltöm!

2017. szeptember 15. - Szarvas Norbert

egeti_a_zsebedet_a_penz_ifl.png

Azt vettem észre, hogy az emberek nem tudnak mihez kezdeni a hirtelen jött pénzzel. Amikor egy nagyobb összeghez jutnak, akkor első dolguk, hogy levonuljanak a boltba vásárolni. Ilyen módon elképesztő mennyiségű hulladékot képesek felhalmozni a megtakarításaik helyett. Ismerek olyan embert, aki előző héten még a számláit nem tudta befizetni, aztán hozzájutott 1 millió forinthoz és első dolga volt megvenni 300 000 forintért a porszívót...

Semmiből nem tanulunk?

Ismerek olyan embert, akinek kikapcsolták már a fűtést, de továbbra is megvásárolta a legdrágább ruhadarabokat és a legjobb telefont. A külvilágnak élt, miközben belülről szétesett az élete. Ugyanakkor a legtöbb életszituáció nem ennyire szélsőséges, viszont ugyanannyira veszélyes.

Hány olyan sztorit tudunk elmesélni, amikor az ismerősünk jelentősen több fizetést kezdett hazavinni és mégsem éltek jobban, mégsem volt több megtakarításuk vagy stabilabb anyagi helyzetük? Hány olyan embert ismerünk, aki annak ellenére képtelen kilábalni az adósságspirálból, hogy tulajdonképpen kétszer annyit keres, mint két éve? Mi ennek az oka?

Mindig kompenzálni kell, mert megérdemlem

Gipsz Jakab jól váltott munkahelyett egy éve és ma már az addigi nettó 300 000 forinttal szemben megkeresi a 600 000 forintot. Ettől függetlenül továbbra sem tudja, hogy mi történne vele, ha holnap elvesztené a munkáját, ugyanis semmilyen aranytartaléka nincsen! De akkor hova megy el a pénz?

Tipikus élethelyzet, amikor a plusz pénz miatt könnyelműekké válunk. Te is tudod, mennyire más bankkártyával vásárolni, mint kp-val. Valamiért a kp esetén pontosan ismerjük a határainkat és nem toljuk túl. Ellenben amikor "minden pénzünket magunkkal visszük" kártyás vásárlások esetén hajlamosak vagyunk mindenből a jobbat, drágábbat és többet megvenni, hiszen "úgyis belefér".

Az igazán veszélyes költések, mindig ezek a "belefér" pár száz forintos dolgok. Ha átlagosan minden nap 1000 forint "fért bele", az egy évben 365 000 forint elkerülhető kiadás. Ez van, akinek egy havi fizetése, míg másnak több havi...

Nekem ez kell!!!!!!!!!

Amikor emelkedik a bevételünk, akkor úgy érezzük, hogy mindenre kaptunk lehetőséget. Aztán rájövünk, hogy ez a pénz még mindig kevés ahhoz, hogy vegyünk egy felsőközép kategóriás autót vagy egy családi házat, esetleg visszafizessük a hitelünket. Ez hatalmas csalódás, mert az ember akaratlanul elkezd számolgatni és egyfajta reménytelen helyzetben találja magát:

kepernyofoto_2017-09-15_11_53_02.png

forrás: www.iflgroup.hu

Ha havi 300 000 forinttal több a bevételünk, akkor a legkomolyabb stratégiai tervezés esetén is nyugodtan felezhetjük a pénzt, hiszen annyival drágul az életünk garantáltan. Ha mégis sikerül ebben a helyzetben összehúznia magát  Gipsz Jakabnak, akkor havi 150 000 forintot azért kisajtol magából. Viszont az emberek képtelenek előre tervezni 4 éven túl...

Gyors matematika után látja Jakab, hogy 4 év tudatos megtakarítással akár 7,2M forint is összejöhetne. A valóságban viszont tudja ő is, hogy ez nem történik meg, ugyanis a havi 150 000 forintos keretből fog elutazni a család minden évben nyaralni, fizetik az autójavításokat, veszik az új tv-t. A matematika az első évben azonnal megbukik.

Sokan az első évig jutnak el ilyen esetben és összegeznek. A terv 1,8M forint volt, helyette van a számlán 500 000 forint. Tehát akkor az életben nem sikerül igazi pénzt összegyűjteni? Ez az a meghatározó élmény és felismerés sokak életében, amiből viszont helytelen következtetést vonnak le.

Tipikusan ezen a ponton állítják le a megtakarításokat, hiszen "ennyi pénzért nem éri meg megvonni maguktól a dolgokat".

Nagyon igazságtalan helyzet ez, ugyanis az ember úgy éli meg, mintha mindent megvont volna magától és mégsem sikerült értelmezhető összeget terv szerint összepakolnia. A valóságban viszont ugyanúgy költekezett, csak immár nem a fizetéséből, hanem a megtakarításából vette el a pénzt az olaszországi nyaralásra!

Könnyebben veszünk Airpods-ot, mint megtakarítást 

Érdekes módon egy 60 000 forintos Apple Airpods füllhallgatón az emberek kevésbé szoktak gondolkodni, mint egy 20 000 forintos havidíjú lakástakarék megtakarításon. Azzal szoktak érvelni, hogy de az egyik egyszeri, a másik viszont havi kiadást jelent. Ez eddig oké, de érdemes megnézni, hogy mi volt előző hónapban az "airpods" helyett és mi lesz következő hónapban az a kiadás, amire ugyanúgy elmegy a pénz.

Szeretjük magunkat megjutalmazni és éppen ezért jobb érzéssel tölt el ma megvenni a túlárazott szuperbio "vízből oxigént" palackozott zebraürüléket, mint elkezdeni tudatosan felépíteni saját anyagi hátterünket és komolyabb célokat kitűzni magunk elé (mint például: 10 év rendszeres megtakarítás után kevesebb hitelből lakást venni). Egyszerűen jobb érzés az azonnali jutalom, mint átutalni a pénzt egy számlára.

Sokan nem is szegények, csak azt hiszik

Nem is vagy szegény, csak azt hiszed! Nem a jövedelmet kevés, hanem túl sok a felesleges kiadásod. Ez ugyan nem egy általános érvényű felismerés, de mégis sokak életében hasznos lehet. Kétfajta ember létezik és ezt nagyon gondold át:

  1. Az egyik minden nap dohányzik, piál és fizeti a káros szenvedélyeit. Kis lakásbsan él és egy ócska autója van. Irigykedik folyamatosan a másik fajta ember életére...
  2. A másik fajta ember pedig az elmúlt tíz évben nem költött azért, hogy naponta 10 percig jól érezze magát, beosztotta ami van és fű alatt (nem látványosan) összegyűjtött egy jó autóra, egy nagyobb lakásra valót. Nem érti, hogy miért irigykednek az emberek, amikor számos dologról le kellett mondania.

Végezetül egy örökérvényű bölcsességgel szeretném ezt a cikket útjára bocsájtani:

Ne azt tedd félre a megtakarításodba, ami megmarad a költéseid után, hanem költsd azt, ami megmarad a megtakarításaid után.

(Warren Buffet)

 

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. szeptember.15. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6712830096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moonlight777 2017.09.16. 03:04:33

Ennek sokszor az az oka, hogy sokan olyan fokú nélkülözésben nőnek fel, hogy ha később pénz áll a házhoz, ezt a korábbi nélkülözést akarja kompenzálni, egyébként teljesen megérthető módon.
Továbbá, olyan világban élünk, amikor is fél évnél előrébb sem lehet tervezni, mivel bármi megtörténhet, vagyonok, befektetések tűnhetnek el semmi perc alatt.... egész egyszerűen tervezhetetlen a jövő, nagyobb lutri 10-20 évre előre tervezni, mint a lottó ötösre pályázni.

gigabursch 2017.09.16. 06:49:48

A bolgár inflációt sokan ismerik.
Ha nem költöd el tárgyra, akkor hipphopp semmivé lesz.
Ezt kimonsatlanul, de sok embert vezérel.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.09.16. 07:10:16

Rajtam sokszor csodálkoznak, hogy miért fizetek életbiztosítást, amikor az tudottan a legszarabb befektetések egyike. Hát azért, mert magamról meg azt tudom, hogy különben ugyanúgy kifolyna az a pénz a kezemből, ahogy a cikkíró mondja. Annál még ez is jobb, és a végén szabad felhasználású.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.16. 07:27:14

A pénz célja a szabad idő novelése, így ha pénz jön hozzánk, érdemes elkölteni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.16. 07:31:23

@gigabursch:

Ez igaz volt 1989-1991 és 1996-1997 között.

1 leva 1988-ban = 13 forint.
1 leva 1989-ben = 8 forint.
1 leva 1990-ban = 5 forint.
1 leva 1991-ban = 6 forint.
1 leva 1995-ben = 2 forint.
1 leva 1996-ban = 1 forint.
1 leva 1997-ban = 0,10 forint.

VT Man 2017.09.16. 09:19:46

A cikk jó, ugyanakkor vigyázzni kell, ne essünk át a ló másik oldalára.

Évente két nyaralás ér többet 30-40 éves kor között, vagy évente két hónapos luxus út 75 éves korban, addig meg semmi?

C4rt3r 2017.09.16. 09:21:20

Amíg autóra meg lakásra fecsérlik el a felhalmozott vagyont, addig nem csodálkozom, hogy nincs folyamatos, tartós motiváció a gyűjtésre.
Ha esetleg valami értelmes célt adnának meg maguknak, amire tényleg ők vágynak és nem csak azért veszik hogy lenyűgözzék a gyűlölt szomszédot. Akkor, talán.

Az utolsó pont nagyon kemény. A második, aki spórolt és takarékos volt tíz évig, utána esélyes hogy vesz egy nagyobb autót az egészből? Tíz év munkáját lehúzza a vécén?

VT Man 2017.09.16. 10:27:11

@C4rt3r:
Nekem is ez szúrt szemet: aki 10 évig gyûjt egy autóra, az nem engedheti meg magának azt az autót.

Ha egy autó "értékvesztése" mondjuk 3 év alatt 1 millió Ft, akkor az évente kb. 330 ezer, havi kb. 28 ezer.

Akinek nincs havi 28 ezer Ft pénze (plusz szerviz, stb), az ne vegyen ilyen autót. Akkor se, ha elõtte 10 évig spórolt rá.

room_101 2017.09.16. 11:04:15

@gigabursch:
Ha inflációtól félünk, ott van a deviza, arany, ingatlan. De infláció már jópár éve minimális. Magyarországon is magas infláció volt a 90-es években, de akkor a látra szóló számlákra adtak 15-20% kamatot.

Megtakarítani eredményesen akkor lehet, ha hirtelen sikerül sokkal jobb fizetésre szert tenni. Nekem a 90-es évek közepén lett olyan munkahelyem, ahol kezdésnek az előző dupláját, 1 év múlva már a 4-szeresét kerestem. Ennek ellenére nem engedtem nagyon el magam, és az eredeti fizum másfélszeresénél sikerült megfogni a költéseimet.
Ráadásul ez a magas jövedelem éjjel-nappal túlórával, melóval jött össze, nem is értem rá nemhogy elkölteni a pénzt, de még gondolkodni sem volt nagyon időm, mire költsem.

Bolshevik 2017.09.16. 11:27:14

Ne féljünk kimondani a fidesz miat van ez is! nem Csoda hogy az emberek nem fektetnek be a lyövőbe mert a fidesz ugyanúgy álamosíthatja a pénzüket mint az EU tette máltán!

Bolshevik 2017.09.16. 11:29:34

@VT Man: "Ha egy autó "értékvesztése" mondjuk 3 év alatt 1 millió Ft"

jó ez nagy hülyeség most amit irtál én vettem 500e ért egy autót két éve azóta toldozgatom foldozgatom sok szerelönél voltam eredeti alkatrészek meg minden mostanra egy miliót ér! gondolom valami hülye fideszes lehec

mindenannyi 2017.09.16. 11:58:46

A vázolt helyzetek kicsit életszerűtlenek, de a leosztás sokszor tényleg ez. Van, aki takarékoskodik, és van, aki nem. És ez sokszor független attól, hogy mennyi a bevétel. Két éve én nagyjából a harmadát kerestem annak, amit most, és még abból is spóroltam. Igaz, baromi lassan és keveset, de spóroltam. Ezzel szemben van olyan ismerősöm, aki legalább tíz éve keres jól, és ha kirúgnák, fogalma nem lenne, miből éljen meg a következő hónapban.

Egyébként nálam ritkán áll nem várt pénz a házhoz, most pont ez történt. Én, mert az önjutalmazás jó dolog, egy részét el fogom költeni. Viszont tudom, hogy csak a felét fogom elkölteni, a másik fele megy a megtakarításhokhoz. Kecske is, káposzta is.

2017.09.16. 12:59:45

hmmm, 20-as éveimben szórtam a pénzt, legdrágább telefon, legdrágább számítógép, menő autó.. aztán benőtt a fejem, úgyhogy, most saját ház, de jó későn, így 35 évesen. ha nem szórtam volna a pénzt, akkor még az ingatlan árrobbanás előtt vehettem volna. Minden fiatalnak "kötelezővé" kéne tenni minimum a lakástakarékot. Ha most megkapja a nettó 200-at, a lakástakarékra is futja, és akkor 8-10 év mulva legalább az önerő nagyrésze meglesz a házhoz.
Csak 20 évesen az ember azt hiszi, hogy a 30 sose jön el, pedig előbb itt van, mint gondolnák.
Mókás volt, hogy 2006 körül néha netto 400-bol nem jöttem ki.
A másik megoldás, hogy vezetni kell a kiadásokat, és akkor látja az ember mire szórja el a pénzt. Aztán kijönnek ilyenek, hogy jéé. a reggeli kávézóban a kávé havi 30.000, vagy hogy kólára és chips-re elment havi 50. Nagyon tanulságos.

2017.09.16. 13:05:15

@VT Man: hát izé.. ha nem tudok fűteni se, akkor nem megyek nyaralni :) Nem kis stresszben lehet élni, ha nincsennek befizetve a számlák, és mindig az ember feje felett lebeg Damoklész kardja. Nincs az a csodanyaralás, ami miatt ezt elfelejtenéd. (na jó, ha nulla felelsősségérzeted van, és nem is kell senkiről se gondoskodnod, akkor sz*rsz a világra, de az ilyen emberek szoktak leginkább gyűlölködni, ha valaki elér valamit)

Beer Monster 2017.09.16. 16:35:25

Költsék csak el. Valami elektromos kütyüre.

Untermensch4 2017.09.16. 18:06:45

@moonlight777: Ez a múltbeli nélkülözést kompenzáló attitűd annyira komolynak tűnik hogy az élelmiszerboltokban a mérlegen az egyes "rajtszámmal" szinte kizárólag a banán lelhető. A hiánygazdaság nem múlik el a lelkekben nyomtalanul. :(

VT Man 2017.09.16. 18:48:00

@Bolshevik:
"jó ez nagy hülyeség most amit irtál én vettem 500e ért egy autót két éve azóta toldozgatom foldozgatom sok szerelönél voltam eredeti alkatrészek meg minden mostanra egy miliót ér! gondolom valami hülye fideszes lehec "

Mi köze az autó értékvesztéséhez egy politikai párthoz. Noooormális-e vagy???

Nagyon ritka az olyan autó, aminek megmarad, vagy emelkedik az értéke, leginkább az oldtimerek.

Lehet, hogy te egy 500 ezres autóra ráköltöttél 500 ezret, se két évvel később azt senki se fogja megvenni 1 millióért. Még 500 ezerért sem. És ez igaz az autók 99%-ára.

Az autó értéke újkorában adott (pl. 3,5 millió Forint), 15-20 éves korára meg nulla (200-300 ezer) körüli. Közötte folyamatosan csökken.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.09.16. 20:42:11

@VT Man: Ahogy a kollegám szokta mondani: ne vegyél drágább autót, mint egy havi fizetésed! Ez ugyan túlzás (bár én a városi szaladgálóssal simán alul is múlom), de egy félévi nettónál tényleg nem szabad költeni rá. Illetve lehet, ha ez hobbi és luxus. Csak azzal legyen tisztában a delikvens.

gigabursch 2017.09.17. 10:45:44

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
S akkor lenne ez igazán látványos, ha mellétennénk a forint romlását is, mondjuk DM viszonylatban

gigabursch 2017.09.17. 10:58:52

@room_101:
AZ infláció egy dolog, viszont énnél sokkal látványosabb, amikor hotelminősítők vagy épp sörösgyurka gondol egyet (lásd angol font), vagy a 2008-9-es hitelválság
Valós események nélkül egyszercsak kihúzzák a talajt a lábad és a megtakarításaid alól.

Példának okáért:
2008-ig hány mrd forint volt magyar kisemberek részéről ingatlanbefektetési alapban és azóta hány mrd van.
Nem tudok pontos számot, de valami olyan rémlik, hogy gyakorlatilag elenyésző.
Vagy veszek egy garázst, szobakonyhát, stb és kiadom, vagy elköltöm másvalamire, de ezalatt magamat értem, vagy nem legalábbis nem bízom rá pénzügyi cégre.

Személy szerint az utolsó nem nyugdíj alapú megtakarításomat ekkor számoltam fel.

AZ már egy másik kérdés, hogy lakástakarékba a mai konstrukciókban nem vagyok hajlandó pénzt betenni, ugyanis ez a rendszer nem más, mint az állam bújtatott pénzkiöntése a bankok irányába. Amit nem vesz be a gyomrom..

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.17. 11:04:49

@gigabursch:

Ez tény.

A 80-as évek végén 1 márka = 4 leva.

1997-ben 1 márka = 1000 leva, s azóta is ugyanannyi.

Szóval 25000 % infláció 10 év alatt.
süti beállítások módosítása