Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

5 dolog, amit egy sikeres 18 évesnek tudnia kell 2017-ben

2017. szeptember 04. - Szarvas Norbert

diakok_tudas_2017_www_iflgroup_hu.png

Nézzük meg, hogy 2017-ben milyen képességeket kell(ene) megszereznie egy 18 évesnek ahhoz, hogy garantáltan előbbre tudjon jutni az életben. Mik azok az univerzális speciális tudások, amiket szinte minden szakmai területe lehet alkalmazni, használni? Hogyan lehet ezekre felkészülni anélkül, hogy százezreket költene a szülő magántanárra vagy tanfolyamra?

#5 Csatlakozzon szakmai csoportokhoz a Facebookon

Amíg régen ha valaki meg akart tanulni valamit, elment magántanárhoz súlyos pénzekért, addig manapság sokkal egyszerűbb s szükséges tudáshoz hozzájutni. A közhiedelemmel ellentétben a Facebookot nem kizárólag a bulik megszervezésére lehet használni, hanem szakmai csoportokba is lehet csatlakozni! Ingyen.

Ezekben a csoportokban jellemzően vegyes a felhozatal az információk minősége között. Ugyanakkor elképesztően sok minden ragadhat azokra, akik már fiatalon elkezdenek ezekben a csoportokban akár passzív megfigyelőként ügyködni. Ezek a csoportok adhatják meg azt a specializált tudást, gyakorlatot, amit a tankönyvekből vagy laboratóriumi körülmények között létrejött oktatásból nem lehet elsajátítani!

Példa: aktív csoprtokban a tagok elkezdenek 1-1 folyamat részleteiről pro és kontra beszélni. Önmagában ezért megérheti csatlakozni. Aki szemfüles az ugyanakkor képet kaphat az adott szakma hazai képviselőiről illetve a szakmabeliek közötti kommunikációról, ami felbecsülhetetlen értékkel bírhat.

#4 Tanuljon meg WordPress honlapot készíteni

Ma már minden területnek kötelező magát az interneten promótálni. Legfontosabb eszköz pedig egy ígényesen felépített honlap. Honlapot megtanulhatunk készíteni vagy megbízhatunk honlapkészítéssel foglalkozó vállalkozást, hogy kemény pénzekért végezze el számunkra a munkát.

Azt gondolom, hogy nem minden kezdő vállalkozónak van a zsebében 100-200-300.000 forint erre a célra. Ellenben léteznek ingyenes honlapkészítő formok például a WordPressen belül, aminek köszönhetően mindenféle kockázat nélkül meg lehet tanulni legalább az alapokat. A tanulási folyamat közben merülnek majd fel olyan kérdések, mint például "hogyan épüljön fel az értékesítési csatorna az oldalon", "mik azok a csalik"...stb, amik közelebb vihetnek mindenkit az online marketing egyes folyamataihoz. Aki ezt 2 évvel hamarabb elkezdi, az 5-8 évet spórolhat egy rakat pénzzel együtt a jövőben a többiekhez képest.

#3 Vezessen blogot

Az íráskészség egyre ritkább kincs. Lassan ott tartunk, hogy aki két mondatot egymás után le tud írni, az már keresett szövegíró lesz. Sokféle blog létezik. Sokféle blogot lehet vezetni. Ingyenesen elkészíted a blog.hu felületén például és máris megpróbálhatsz érdekes cikkeket írni arról, ami érdekel. Ha elég izgalmasak ezek, akkor kikerülhetsz az index2 oldalra, ami máris igen komoly elismerést jelent bárkinek.

Egy sikeresen felépített, olvasott és az adott területen szakmailag kiemelkedő blog sokkal komolyabb referenciát jelenthet az állásinterjúkon, mint a legtöbb főiskola vagy egyetem. Egy sikeres blogot felépíteni kitartást, szakmaiságot, a közösségi marketinghez való hozzáértést feltételez. Csupa olyan tulajdonság, amit minden cég keres a munkatársaiban bizonyos pozíciótól felfele. A blog egy olyan vállalkozás, ami élvezettel tölt el, kockázatmentes és mégis nyerhetünk valamit biztosan rajta.

#2 Olvasson önéletrajzi könyveket

Én nagyon nem szeretem az "1 perces Coelhokat". Ezek a bölcseletek semmire nem jók azon kívül, hogy 1 percig jó érzéssel töltenek el és megerősítenek saját hülyeségünkben. Viszont végigolvasni Richard Branson vagy Steve Jobs 500 oldalas önéletrajzi könyvét, már igazi motivációt jelenthet, inspirációt és megerősítést. Ugyanis ezekben a könyvekben igen komoly magaslatokat és mélypontokat mutatnak be, láthatjuk a sikeres ember útját, és megtanulhatjuk azt, hogy nem minden arany, ami fénylik.

A mai fiatalok életéből hiányoznak a mélységei az életnek. A Facebooknak hála mindig a csillogást és a sikert látják. Felmennek az oldalra, és Cinike a szomszéd képével találkoznak a tengerparton. Arról már nem esik szó, hogy ebben a FLOW élményben Cini hónapokig nélkülözött, hogy összekuporgassa az utazáshoz szükséges pénzt. Érdemes olvasni hiteles emberek életéről, amik ráadásul rendkívül szórakoztató módban vannak megírva, tehát itt most nem valamelyik magyar klasszikus olvashatatlanságára gondoljunk első körben...

#1 Tanulja meg kiereszteni a gőzt

Kétlem, hogy a bulik ebben a korban alkalmasak a gőz kieresztésére. Sokkal inkább egy "most buli van, kötelező jól érezni magadat" kényszer telepszik rá ilyenkor az emberre, mintsem a lehetőség, hogy a fáradt gőzt kieressze magából és újra egyensúlyba kerüljön. Az életbe be kell már ebben a korban is építeni azokat a rendszeres tevékenységeket, amikre mindig lehet támaszkodni, amik stabilitást adnak és ahol feltétel nélkül jól tudjuk magunkat érezni.

Mostanában ilyen hely lehet a konditerem vagy a futópálya. A lényeg, hogy egy relatív stresszmentes környezetbe tudjuk saját magunkat helyezni hetente több alkalommal, amihez a végsőkig ragaszkodunk, amiből egy jó csaj miatt sem vagyunk hajlandóak engedni. A fiataloknak is meg kell tanulni kiereszteni a gőzt és megérteni, hogy nem a kockahasért kell lemenni a kondiba, hanem azért, hogy a stresszt levezesse valamin, mivel csak így élhet egészséges életet, kerülhet egyensúlyba saját magával.

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. szeptember.04. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr2212802746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

illiberalisberlo · http://illiberalisberlo.blog.hu/ 2017.09.05. 04:41:46

Jó szakmai csoport. hm
Milyen jó befektetési vagy pénzügyi csoport van? Főleg ami magyar
Angolt kellett volna első helyre írni, akkor bővebb szakmai csoportot érsz el.

Közben eszedbe jutott a trader night, de ők is haldokolnak leginkább, 1 éves szünet van most is. Más jó nem jut eszembe egy sem.

2017.09.05. 04:45:58

"Az íráskészség egyre ritkább kincs. Lassan ott tartunk, hogy aki két mondatot egymás után le tud írni, az már keresett szövegíró lesz. Sokféle blog létezik. Sokféle blogot lehet vezetni. Ingyenesen elkészíted a blog.hu felületén például és máris megpróbálhatsz érdekes cikkeket írni arról, ami érdekel. Ha elég izgalmasak ezek, akkor kikerülhetsz az index2 oldalra, ami máris igen komoly elismerést jelent bárkinek."

Blogot írni bárki tud, a legtöbben pont két mondatot tudnak leírni hiba nélkül és úgy blogolnak, index címlapra kerülni pedig nem elismerés, elég csak megnézni, hogy mik kerülnek címlapra.
A helyesírás még a szövegszerkesztő ellenőrzőjét futtatva se megy sok bloggernek.
Ha végképp semmihez se ért a fiatal, akkor írjon gasztroblogot (angol nyelvű oldalakról lophat recepteket, senki se veszi észre, minden második gasztroblog ezt teszi), vagy swingerblogot, nem kell klubb se mennie, elég az élénk fantázia, vagy pszichológia-párkapcsolat témájú blogot, ahhoz mindenki ért...

A legfontosabb, hogy Steve Jobsról sok könyvet olvasson el, meg hogy úgy öltözzön, mint Steve Jobs, New Balance cipő, fekete garbó, farmergatya. Ettől lesz sikeres BÁRKI!

A legtöbb önéletrajzi könyv pont olyan nagy nulla, mint egy Coelho könyv.

"Egy sikeresen felépített, olvasott és az adott területen szakmailag kiemelkedő blog sokkal komolyabb referenciát jelenthet az állásinterjúkon, mint a legtöbb főiskola vagy egyetem." - ez ugye egy vicc? Blogolsz a gasztronómiáról, de egy étteremben mint szakács sose felelnél meg. Blogolsz az okostelefonokról, de sose venne fel a Huawei, Samsung vagy Apple, mert bem vagy mérnök. Blogolhatsz jogi vagy orvosi témában amatőrként, de ügyvéd, orvos sose lehetsz, csak ha orvosi vagy jogi egyetemet végeztél.
A blogolás esetleg egy ilyen online marketing, közösségi médiás állásnál jelenthet előnyt. A blogolás legfeljebb blogolni tanít meg. Vagy lehet utána főállású cenzor az illető ;)

midnightcoder2 2017.09.05. 07:09:51

Ne tanuljon meg wordpress honlapot készíteni.

Ha nincs vállalkozásod, akkor tökéletesen felesleges. Ha meg van, akkor jobban jársz ha profival csináltatod, és inkább a vállalkozásoddal kapcsolatos ismeretekben mélyedsz el. A honlapkészítés is egy szakma, a honlapkészítő főállásban csinálja amit csinál, rutinból használja azokat a szoftvereket amiket neked meg kell tanulni használni, és amit aztán utána soha a büdös életben még egyszer nem fogsz, hacsak nem ezzel kapcsolatos a munkád - amit itt leírtam természetesen a wordpresses honlapépítő vállalkozásokra nem igaz. De Pl. egy villanyszerelőre már igen.

metal · http://electric.blog.hu 2017.09.05. 08:34:00

Szakmai csoportok? Wordpress? Önéletrajz? Csomó orbitális baromság!
Ha már arról van szó, hogy mit érdemes tudnia egy 18 évesnek, akkor a nyelvet kellett volna első helyre tenni. Ha valaki csak közép szinten beszél angolul, akkor egy teljesen más világ nyílik ki előtte!

commentes nikk 2017.09.05. 09:00:42

Egy 18 évesnek nem sikeresnek kell lennie, hanem élveznie kell az életet. Basszus, ne nyomjuk már ezt a kretén dolgot, aki 18 éves, az frissen érettségizett, ne kelljen már ilyen farokságokkal nyomulnia, menjen egyetemre, szórakozzon, csajozzon, tanuljon, aztán legyen belőle ép, értelmes felnőtt, és ne egy karrierhajhász frusztrált barom.

A nép fia 2017.09.05. 09:23:47

Szerintem 18 évesen menjen el dolgozni, keressen pénzt, kezdje el értékelni azt, amiért megdolgozik.

Menjen kollégiumba, tanulja meg a szociális együttélés szabályait, az alkalmazkodást.

Olvasson valódi irodalmat. Az önéletrajzok - bármilyen viccesek és "motiválók" - nem számítanak irodalomnak. Nemrég Larry Hagman önéletrajzát olvastam, és bár tartalmas, humoros és tanulságos 300 oldal volt, a világon semmi haszna nincs a szórakoztatáson kívül.

Kezdjen el alkotni valamit. Legyen felmutatható eredménye: sport, színjátszás, zene, programozás, szervezés, önkéntes munka, stb. Bármi.

És persze tanuljon nyelvet! Az angol mellett valami érdekeset. Mondjuk észt, finn, orosz, portugál. Mindenki a divatos francia, spanyol, olasz nevekkel menőzik, de egy igazán érdekes munkahelyet akkor csíphet meg valaki, ha mondjuk középszinten beszél valami nem túl trendi nyelven. Az ilyenekért kapkodnak a konzulátuson, kereskedelmi cégeknél, stb.

Pl. megtanulhatna táncolni is. Menjen el egy rendes tánciskolába. Döbbenetes, hogy 28-30 éves nőket, ha felkérek, nem tudnak táncolni, holott végigbulizták az elmúlt 12-15 évet. A diszkóban vonaglás nem tánc, ugye tudjuk.

A blogvezetés pedig ... nos, maradjunk annyiban, hogy túl sokan vezetnek már így is túl sok fölösleges blogot.

A Facebook-szakmai csoportok pedig épp azért nem működnek jól, mert a sok hozzá nem értő kontár beszáll, beleszól, okoskodik, hisztizik, ellenkezik, a szakember pedig megunja és már nem is posztol.

commentes nikk 2017.09.05. 09:39:57

@A nép fia: teljesen egyetértek. Az önéletrajz olvasás meg a blogírás elég hülye vállalati Coelho ötletek, ezektől senki nem lesz okosabb vagy tapasztaltabb, mert ha valaki szarul ír, írhat évekig blogot, akkor is szar lesz, tele van ilyenekkel a blogoszféra, más emberek életútját olvasgatni meg a legritkább esetben célravezető, főleg ha például hatvan évvel ezelőtti amerikai sztoriról van szó, annak kevés relevanciája van ma. Ezek a tanácsok buta, filléres, értéktelen önfejlesztő könyvekbe valók. Amit egy 18 éves megtehet és a hasznára válik, az a tanulás (beleértve a nyelvet), a tájékozódás (napi hírek, politika, gazdaság, satöbbi terén), és a művelődés (olvasás, és nem csak feltétlenül magas irodalom). És tényleg szüksége van ebben a korban egy egészséges fiatalnak a szórakozásra, szocializációra, bulizásra (nem a beszpídezett hajógyárizásra gondolok), csajozásra, különben egy frusztrált, korszakos élettapasztalat nélküli hülye lesz belőle.

2017.09.05. 09:49:16

@A nép fia: nyelvtudáshoz: igen, az angol mellett egy egzotikusabb európai nyelv nyerő tud lenni. Ilyen a magyar, lengyel, szlovák, román is... Persze nem a magyarok szemében egzotikusak ezek, hanem mondjuk egy holland, ír, francia cégnek.
Ha meg németül tud az angol meg a magyar mellett, az se kutya. Az egy százmilliós piac.
De legfontosabb, hogy értsen valamihez azokon a nyelveken. Sok olyan ismerősöm volt, akik call centerekben kerestek szabad szemmel alig látható pénzt, pedig anglisztika-néderlandisztika, német-cseh vagy skandinavisztika-kínai szakpárokat végeztek nagy reményekkel. Csak amellett, hogy beszéltek mondjuk középszinten csehül, kínaiul meg felsőfokon németül, angolul, semmihez se értettek. Úgyhogy call centerben dolgoztak 40 évesen is.
Egy mérnök, pénzügyes, jogász, fogorvos, programozó meg csak angol nyelvtudással keres háromszor annyit.

@commentes nikk: középfokú angollal pobt jó lesz az illető bloggernek, a magyar bloggerek nagy része úgyse csinál mást, mint Daily Mail, Buzzfeed, TMZ és más angolszász médiákban megjelent cikkeket, videókat másol/fordít.

ekat 2017.09.05. 09:49:38

Már elnézést, de aki üvegházban ül, az ne hajigáljon kövekkel.... Ön is íráskészség nélkül vezet blogot. Értelmetlen fogalmazások (pl. az emberre telepedő lehetőség...), magyartalanságok, névmások helytelen használata, halomra hiányzó vesszők...

commentes nikk 2017.09.05. 09:58:22

@ekat: a blogos rész a fenti posztban önigazolással kevert wishful thinking a poszter részéről, valójában azonban ahhoz, hogy egy blogra hivatkozni lehessen egy állásinterjún, ahhoz nagyon-nagyon kiemelkedőnek kell lennie, brutális olvasottsággal és megkérdőjelezhetetlen szakmai hitelességgel (vagy parádés stílussal, rettentő szórakoztatóan megírva). Itt ugyebár egyikről sincs szó. Aki meg képben van kicsit is a magyar blogoszféráról, az tudja, hogy a szakmai anyagokra nincs igény, mert a szakma nem blogokat olvasgat, eredeti, érdekes blog rettentően kevés van, a többség egyszerűen szar vagy sima fordítás (jellemzően forrás nélkül). Szóval bloggal leginkább segget lehet törölni.

2017.09.05. 09:58:51

@commentes nikk: "olvasás, és nem csak feltétlenül magas irodalom"

Én ehhez hozzátenném, hogy ugyan a magyartanáraim szerint a szépirodalom volt az egyetlen dolog, amit olvasni szabad, én a szakszövegeket sokkal fobtisabbnak tartom.
A gimáziumi magyartanárom azokat, akik szakkönyveket olvastak (akár udegen nyelveken), szakbarbároknak tartotta. De mégis a német, angol szakkönyveket olvasó emberek lesznek sikeresek, fognak más dolgok iránt is érdeklődni, a magyar szépirodalomra onanizáló magyartanárok, irodalmárok meg pont semmit se értenek a világból, semmi se érdekli őket, ők a valódi szakbarbárok.
Én például nagyon örülnék, ha egy szakmunkás el tudná olvasni az általa használt gép német nyelvű használati utasítását, tanulna új technológiákat, csak hát a funkcionális analfabétákat képző magyar iskolarendszerben ezt nem tanulja meg, de még igénye se alakul ki ilyesmire.

metal · http://electric.blog.hu 2017.09.05. 10:01:17

@karandash: "A gimáziumi magyartanárom azokat, akik szakkönyveket olvastak (akár udegen nyelveken), szakbarbároknak tartotta."

Mit vársz egy gimnáziumi magyartanártól? Aki csak ennyire vitte, az nagy ész nem nagyon lehet!

2017.09.05. 10:03:07

@commentes nikk: a magyar nyelvű blogok többsége puszta reklám (pszichológusok, ingatlanosok, swingerklubosok, gasztromarketingesek blogjai) vagy forrásmegjelölés nélküli fordítás.

2017.09.05. 10:07:38

@metal: de vannak, akik hisznek nekik és azt hiszik, hogy a multinál majd arra kapnak fizetést, hogy novellákat írnak. Közben egy jogszabályszöveget vagy műszaki dokumentációt se tudnak értelmezni.
A magyar- és történelemtanárok többsége azért ment az adott szakra, mert jogi egyetemre nem vették fel vagy onnan kibukott. Ahogy biztosítási ügynök se azért lesz valaki, mert az volt a gyerekkori álma.

A nép fia 2017.09.05. 10:08:17

@ekat: @commentes nikk: Igen, ennek a blognak ez a "színvonala".
Ha a posztoló 18 évesen értelmes dolgokat csinált volna, nem blogol és amerikai önéletrajzokat olvas, akkor talán értelmes dolgot is fel tudna mutatni a magyartalan és trendi kamu-életvezetési tanácsok mellett. Érdemes elolvasni a többi bejegyzést is, néha még ezt a szintet sem üti meg.

commentes nikk 2017.09.05. 10:14:05

@karandash: kicsi ellentmondás van abban, amit írsz, mert a szakmelós nem azért nem olvas szakszöveget, mert Dosztojevszkijt tol helyette, hanem mert egyszerű, mint a bot. Persze lehetne pallérozni az elméjét az iskolában, de neki nem is erőltettek szépirodalmat valószínűleg, szóval máshol van az elásott kutya :) A szépirodalom szembeállítása a szakmai dolgokkal visszás dolog, mert az egyik elmecsiszoló, a másiktól sikeres leszel, és értem én, hogy a sikeresség fontos, de az ember célja az életben szerintem talán mégsem az, hogy szuperjól termeljen egy multinál, vagy hogy brutális vastagságú számláaegyenlege legyen, szóval én azért mégis csak a szépirodalom mellett teszem le a voksomat, mert abból több haszon származik, mint egy nagyon sikeres pénzügyi felsővezetőből. De elfogult vagyok, magyartanár vagyok eredetileg, olyan hülye bölcsész alapvetően, aki szerint az életben fontosabb az agy meg az intellektuális élmény, mint a termelékenység :)))

killercsiga 2017.09.05. 11:00:36

"sikeres 18 éves" - ez már eleve baromság. a 18 évesek 99%-ának max annyi lehet cél, hogy 10-20 év múlva sikeres emberré váljon.
ahhoz ebben a korban az kell, hogy tanuljon, szerezzen sok barátot, és hogy kövesse el az ifjúkori hibákat, amikből ilyenkor még kisebb veszteséggel tanul.

a fenti 5-ös lista azoknak való, akiket az érettségi találkozókon is cikizni fognak (még ha valahogy sikerül is közepesen sikeressé válniuk).

czinimini 2017.09.05. 11:37:29

Aki ezt írta, az fellengzős felnőttnek született? Egy 18 éves tudja ellátni magát otthon (mosógép elindítás, főzés), ha lehetősége van rá, tanuljon meg autót vezetni. Lassan érjen meg benne a gondolat, hogy egyáltalán mit akar csinálni majd felnőttként, milyen foglalkozás érdekli. Ez a cikk eléggé életidegen.

2017.09.05. 13:25:00

@commentes nikk: oké, látom a lelkedbe gázoltam. Én eminens diák voltam világ életemben, olvastam, mint a güzü, aztán egyetemen láttam, hogy az, hogy csak olvas valaki, valamit, amit valakik szépirodalomnak neveznek, az lófasz a való életben. Emberek egyszerű formanyomtatványokat nem tudnak kitölteni.
Tudom, hogy a szakmunkásoknak nem azért nincs igénye az irodalomra, mert az agyukat a szakmai tananyag angol és német nyelvű kiegészítő irodalomjegyzéke tölti ki. Egyszerűen nem is kapnak információt arról, hogy mik az önművelés útjai, hogy akár egyedül is felcsipegethetnének egy kis kultúrát. De talán az ibternet ezen is segíthet, a kultúra közkincs lett, az elérés demokratikus, az igény meg az egyénen múlik.
Ugyanakkor találkoztam már sok diplomás bölcsésszel, akik meg semmi hasznosat nem állítottak elő soha, viszont magyar, történelem, filmesztétika meg pszichológia szakkal a gátuk mögött arról siránkoznak, hogy a társadalom nem becsüli a diplomásokat.

Mindkét szakbarbárságot elutasítom, de a szakmunkás legalább nem nyelt be 5 évnyi állami támogatást huszonévesen azért, hogy egy haszontalan papírt szerezzen.

Művelődéshez, önműveléshez meg nem kell bőcsész diploma. Se a szépirodalmi műveket nem magyarszakosok írják, se a közönség nem magyarszakosokból áll. Ismertem jogászt, aki gyerekkönyveket írt meg mérnököt, aki zenét szerzett szabadidejében, orvost, aki csellózott egy kamarazenekarban, de bölcsészt egyet se ismertem, aki ne lett volna beoltva más területek ellen, egy bőcsésznek szabad szakbarbárnak lenni.

commentes nikk 2017.09.05. 13:28:18

@karandash: rosszul érzékelted, nem gázoltál bele semmibe, azt hittem csak beszélgetünk. Egyébként abban egyetértek, hogy túl sok a bölcsész, gyenge a tanárképzés, és a tanárok között rengeteg az, aki azért ment tanárszakra, mert máshová nem vették fel. Én meg kifejezetten tanár akartam lenni, aztán pár év tanítás után mégse az lett belőlem, hát van ilyen.

GMS 2017.09.05. 16:12:28

emberek, szepirodalmat nem azert olvasunk, hogy sikeresek legyunk, hanem inkabb azert, hogy a szakbarbar szakirodalom altal megkeresett merhetetlen vagyonunkat (:))) ne csak vacak szarokra szorjuk el, hanem muvelt kulturemberkent elvezzuk is. es ez valoban nem vegzettseg fuggo. egyetertek abban, h a lista trendi f@szsaggyujtemeny. mondjuk ez az egyik blog ahova kikapcsolodni jarok (ertsd: sirva rohogok), es van meg egy par ilyen. 18 evesen elvezni kell az eletet, tanulni, nyaron kicsit melozni, de csak ize kedveert, es el kell indulni valamerre. nyelveket tanulni meg alap muveltseget felszedni kozepiskola vegeig kell. utana is lehet, de ott mar nyokogve fog menni es joval tobb meloval. az egyetem mar bizony a szakbarbarsag kora. itt mar csak finomhamgolunk, meg az egonkat fenyesitjuk, hogy ugy ragyogjon, mint Salamon toke. :)) a magyar szakitol meg ne varjunk el mervado nyelvtudast, mikor a magyar gimnazistaknak sem mindig megy az erto olvasas (also tagozatos tananyag lenne egyebkent).

fillérbaszó vadász 2017.09.05. 18:40:26

@karandash: "Ugyanakkor találkoztam már sok diplomás bölcsésszel, akik meg semmi hasznosat nem állítottak elő soha, viszont magyar, történelem, filmesztétika meg pszichológia szakkal a gátuk mögött arról siránkoznak, hogy a társadalom nem becsüli a diplomásokat."

Én ennél mondok jobbat. Volt valami tüntetés (talán millás), egy csaj transzparensén az ált, hogy nem becsülik meg Magyarországon a végzettségét. Riporter odament, szóban is elmondta a csaj, hogy külföldre készül, mert itthon nem tud elhelyezkedni a végzettségével. Nem becsülik meg. Riporter rákérdezett, hogy mi a végzettsége: "OKJ-s képzésben nemzetközi tanulmányok" :)

Mire számított az OKJ-s szarjával? Hogy ő lesz majd az OTP vezérigazgatója? :)

2017.09.06. 04:45:49

@GMS: tudod, majd ha a bőcsészek is kiművelik magukat műszaki, jogi, orvosi területeken, akkor papolhatnak szakbarbárságról.
Míg egy jogász, orvos, mérnök zenél, sportol, irodalmat olvas (mert ha nem, akkor alávaló szakbarbár!), idegen nyelveket tanul, egy bölcsésznek elnézik, ha nem tud százalékot számolni (deriválást már nem is említem), C# nyelven kódot írni, nem tudja melyik oldalon van a mája, hogy az inzulin nevű hormon mit csinál a szervezetben, hogy a tömegspektrométer milyen elven működik, hogy egy atomerőműben mi folyik. A bőccsészek a legnagyobb szakbarbárok. Néhányszor segítségemet kérte egy fordító csaj, amikor egy műszaki, környezetvédelmi témájú cikket magyarra kellett fordítania. Ez nekem amúgy nem szakterületem, de nem vagyok teljesen hülye hozzá. Nem volt egy nagyon bonyolult cikk, inkább amolyan ismeretterjesztő írás, de pár e-mail váltás után kiderült, hogy a csaj alap kémiai, fizikai, biológiai fogalmakkal magyarul se volt tisztában, nemhogy egy idegennyelven. És ez egy ELTE-n nyelvszakot végzett fordító. Azt hittem tökönszúrom magam, pláne amikor meghallottam, hogy mennyit kér egy oldal lefordításáért. Én meg szívességből próbáltam neki segíteni, hogy ne komplett hülyeséget adjon ki a kezei közül.

@fillérbaszó vadász: igen, ez a szint, ezek mosogatnak, baby-sitterkednek Londonban és onnan osztják az észt, hogy mennyivel jobban megbecsülik ott őket anyagilag és Magyarország egy szar hely.

Reactor 2018.03.29. 22:43:41

Kimaradt a +1: Tanulja meg, hogy az MLM az átverés.
süti beállítások módosítása