Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Van értelme az életkezdési támogatásnak?

2017. augusztus 21. - Szarvas Norbert

eletkezdesi_tamogatas.jpg

A gyerekmegtakaritási szakértő szerint a szülők 99%-a azért köt gyerekmegtakarítási programot, hogy 18-20 éves korban odatudja adni.

Gyűjtsünk a gyereknek életkezdési támogatást

Veszek egy lakást- az elmélet alapját az adja, hogyha majd a gyerek kirepül a családi fészekből, akkor már ne kelljen megküzdenie a lakhatás igen idő és energiaigény problematikájával. Milyen jól hangzik, hogy a gyerekünket egy saját lakással tudjuk támogatni, amivel két legyet üthetünk egy csapásra? Az egyik a saját lakás, a másk pedig, hogy ezáltal megússzuk a kollégium/albérlet költségeit.

20150921terkep-lakas.jpg

Az a probléma, hogy a mama-hotel megnyitotta kapuit...

Számos kutatás eredményéből kiderül számunkra, hogy a magyar fiatalok kifejezetten élvezik a mama-hotel nyújtotta biztonságot, kényelmet és full service-t. Mondhatni, az elnöki lakosztályból járnak be a felsőoktatási intézménybe. Persze számos okra vissza lehet vezetni ezt a kialakult helyzetet. De valóban megoldást jelenthet, ha egy saját lakást ajándékozunk egy 20 éves fiatal felnőttnek?

Pár hónapja részt vettem egy generációkutató előadásán, aki elmagyarázta a teljes generációt érintő mama-hotel effektus lényegét. Alapvetően a mostani 20-30 éves generáció (Y) úgy nőtt fel, hogy látta a szüleit éjjel-nappal dolgozni, miközben se idejük, se pénzük nem volt. Ők ezt nem akarják. Viszont a helyzetet a felnőtt léttel azonosítják tudat alatt, aminek első lépése lenne a saját lakás/otthon. A megoldása ennek a generációnak, hogy otthon marad és soha "nem kell felnőtté vállnia".

newstatista.jpg

Hogyan váltsuk a saját lakást repülőjegyre?

A szülőknek a jövőben nem csak a mama-hotel lakóival kell közelharcot vívnia. Újabb "veszélyként" jelent meg az elvándorlás problémája. A magyar fiatalok lassan fele tervezi a külföldre költözést. Ennek okait is lehetne órákon keresztül taglalni. Én szeretném azt hinni, hogy legfőbbképpen nem az aktuális politikai helyzet vagy gazdasági állapot az oka, hanem a globalizáció és multikulti szellem terjedése.

Ebből a szempontból egyáltalán nem mindegy, hogy gyermekünk megtakarítását lakástakarékban helyezve képzeljük el vagy pedig sokkal likvidebb megoldásokat sikerült találnunk? Nem a lakástakarékkal van a probléma, hanem a felhasználhatóságával. A szülő köt minimum 10 éves LTP-t (vagy a fundi-mini által hosszabb konstrukciót pakol össze) és csak reménykedhet abban, hogy a gyerek fel fogja tudni használni Magyarországon. 

Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy 1-2 maximum LTP szerződésben összegyűlt összeg kevés lesz a teljes önerőre. Hitelt kell felvenni (hitelbe kényszerítjük a gyereket?), amit nem biztos, hogy bevállal az éppen külföldre igyekvő fiatal. Akkor mi marad? Vagy lemondunk az állami támogatásról vagy a szülők tulajdonképpen maguknak gyűjtöttek éveken keresztül és majd az örökség távoli víziójával vígasztalják magukat ( "majd úgyis a gyerek örökli meg").

Fizetem a tandíját

Másik nagyon tipikus elképzelés, hogy az amúgy igen borsos tandíjat szeretné a szülő kifizetni a gyermeke helyett. Itt már viszonylag nincsen veszíteni valója, hiszen ösztöndíj vagy egyéb költségcsökkentő tényező esetén az összegyűjtött pénz egy része szabad felhasználásra megmarad. Én még ezt az elképzelést tartom a legjobb ötletnek, ha egy 18-22 év körüli fiatal felnőttet szeretnénk támogatni. 

De mi történik abban az esetben, ha a gyerekünk offolja a felsőoktatást és inkább utazgatna, szórakozna 1-2-3 évig? Igen komoly dilemma alakulhat ki, hogyha a gyerek tisztában van szülei öngondkoskodásával és a számlán nyugvó x millió forint gyermekmegtakarítási összeggel. Ilyenkor jogosan kérheti el a pénzt utazgatásra, bulikra, ruhákra? Statisztikai valószínűséggel ezek a cselekvések hozzáadnak a későbbi életéhez vagy pedig ablakon kiszórt pénzt volt?

kozepiskolasok_szokasai01.jpg

A legnagyobb kérdés, hogy mitől más egy 19 éves?

Nem szeretném a végtelenségig sorolni a szülők megtakarítási elképzeléseit. Helyette tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mitől érettebb, felnőttebb vagy megfontoltabb egy 19 éves, mint bármelyik átlagos középiskolás? Elárulom: semmitől...

Hiába mondogatjuk magunknak, hogy egy 18 éves gyerek már nagykorúvá vált, igazából egyáltalán nem biztos, hogy fejben is az. Sőt! A mai fiatalok bizonyos értelemben egyre később érnek meg az önálló, felnőtt életre. Egy csapásra senki nem tud átalakulni, felfejlődni. Az igazi kérdés az, hogy egy 17 éves gyereknek nyugodt szívvel adnád oda a gyerekmegtakarításban összegyűlt 5-10 millió forintot?

Mitől más odaadni egy vagyont a 18-19 évesnek?

Érdemes lehet kitolni a kitűzött időtávot és a néphiedelemmel ellentétben az életkezdési támogatást a tényleges életkezdéshez igazítani, ami lehet 20 éves korában vagy akár 25 éves korában is (függően egyedi személyiségétől). A tapasztalatok alapján ritkább az érett 20 éves, és a legtöbben inkább 23-25 éves korukra kezdenek "felnőni" a szó hagyományos értelmében.

Ha ezt belátjuk, akkor elképzelhető, hogy érdemes lenne a megtakarítási időtávot is kitolni és nem megrettenni a 20-25 éves megtakarítási időszaktól, amivel egyrészt több pénzt gyűjthetünk össze, másrészt biztosíthatjuk, hogy nem egy gyereknek adjuk oda, aki elherdálja a nehezen összekanalazott pénzeket.

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. augusztus.21. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6312769322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.08.22. 16:54:58

Nagyon örültem annak, amikor végre el tudtam költözni. Persze sosem voltam az a drága ruhákat viselő, bulizós típus, inkább a nyugalmat értékeltem, amit így megkaptam.
süti beállítások módosítása