Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Jó üzlet a garázs bérbeadás? Adózástól a buktatókig...

2017. augusztus 20. - Szarvas Norbert

garazs2017.jpg

2017-ben is folytatódik a garázs-láz. Egyre inkább elterjedt a néphiedelemben, miszerint garázst érdemes vásárolni, mivel ez egy biztonságos, megtérülő befektetési lehetőség. Nézzük meg, mi mindenre nem szoktak az emberek gondolni!

#1 Inkább 10 garázs, mint 1 lakás

Garázst két fő céllal szoktak vásárolni! "Lakhatás" vagy befektetés. Az utóbbit vizsgálva azt kell figyelembe vennünk, hogy a befektető értelmezhető hozamot szeretne ezzel az egésszel realizálni. Van a kritikus IRR (megtérülési ráta) pont, amikor %-ban ugyan megvagyunk, de a forintban kifejezett nyereség szabad szemmel láthatatlan. Most őszintén! Te befektetnél 700 000 forintot, ha havonta a nettó nyereséged 2 000 forint lenne? 

Általános szabály alapján elmondható, hogy a garázs bérleti díja a bekerülési költség 10%-a /év szokott lenni.

Van 10 millió forintod és azon gondolkozol, hogy vegyél 10x 1 000 000 forintért garázst vagy pedig egy kisgarzonba fektess bele? Mit várhatunk bruttó bevételként? A 10 garázsból évente 1 000 000 forintra, azaz br. 83 333 forintra számítunk a nagykönyv szerint. Manapság egy átlagos állagú 10M forint értékű lakást ki lehet adni 80-100 000 forintért is. 

-  a lakásnak van állagmegőrzési költsége, a garázsnál ilyet nem kell fizetni

+ a garázsnál ebben az esetben 10 állandó vevőt kell felhajtanunk, a lakásnál 1-et

Merül fel a kérdés, hogy szerinted azonos anyagi feltételek mellett könnyebb számodra 10 garázs bérlőt megtalálni, mint 1 lakásbérlőt? Hosszabb távon te a garázsnak vagy a lakásnak az értéknövekedését vízionálod inkább? 

 

#2 A garázsnak is van rezsiköltsége

Valamiért beleégett az emberek tudatába, hogy a garázs üzletben nincsen járulékos költség, mivel a "betont" ritkán szokták tönkretenni a bérlők. Ez mondjuk valóban így van, ugyanakkor a garázs birtoklásával egy (társasház)közösség tagjaivá válunk, így a közös terhekből majd nekünk is ki kell venni a részünket.

Elromlik az elektromos kapuajtó és ezzel egyidejűleg az elektromos hálózatot is fejleszteni kellene? Semmi gond!  2 millió forint lesz, ami 100 tulajdonos között oszlik el. Akkor be kéne fizetni 20 000 forintot! Ez szerencsés esetben bruttó két havi bevétel a garázs kiadásából (1 000 000 forintos garázzsal matekozva). 

Mivel egy közösség tagjai vagyunk, ezért közös költséget is kell fizetnünka garázsunk után, ami legyen mondjuk 1 000 forint. Ez azt jelenti, hogy az 1 000 000 forintos példánál maradva a  bruttó 10%-os hasznunk 10%-a máris megy a közösbe. Ha mondjuk 700 000 volt a garázs és ugyanúgy 1 000/hó a közösköltség, akkor a %-os arány máris csúnyábban oszlik meg (-17% a bruttó nyereségből).

garage-wallpaper-4.jpg

#3 "Nincsen albérlő" költsége

Mi történik akkor, ha mégsem olyan könnyű levadászni a következő albérlőnket? Értelemszerűen nekiállunk felkutatni a következő pácienst. Először úgyis a Facebookon és az ismerősökkel kezdünk, illetve a szomszédokkal. Szokás elbagatelizálni ezt a részt, mivel ténylegesen "nem kerül semmibe".Szerintem igenis sokkba kerül, ugyanis a saját időnkkel fizetünk a kutatásért. Ahelyett hogy kutatnánk bérlőt, pihenhetünk vagy más hasznos dologba kezdhetünk bele. Számold ki, hogy ez neked mennyi veszteséggel járna.

A következő lépés a hírdetés feladása az ingatlanos oldalakon. Ezekért elszórunk mondjuk 10 000 forintot, mire megérkezik átlagosan a vevőnk. Ez azt is jelenti, hogy 1 000 000 forintos átlagos garázsnál 1 havi bruttó bevételünk máris ment a levesbe! És akkor mi a helyzet a kieső jövedelemmel? Tegyük fel, hogy 3 hónapon keresztül nem találsz senkit, aki elvinné a garázsodat. Akkor ez neked a példánál maradva 30 000 forint veszteséget jelentett az előzetes elképzelésekhez képest!

#4 A garázs biznisz legnagyobb ellenségei

A garázs piacnak leginkább azokon a túlzsúfolt helyeken van létjogosultsága, ahol egyrészt nincsen parkolóhely, másrészt a helyi önkormányzat pofátlanul emelgeti a köztéri parkolódíjakat. Ilyenkor dörzsöli a tenyerét a mezei garázstulajdonos, aki már vízionálja a garázsra vágyok hordáit az ajtaja előtt.

Amit az önkormányzat ad, azt könnyen el is veheti. A helyi lakosok bérlik jellemzően a garázst. Viszont ők kapnak kártyát, hogy ingyen parkoljanak. A kialakult kereslet inkább a fix parkolóhely miatt alakult ki. Ugyanakkor a parkolási horroron jellemzően az önkormányzatok is folyamatosan dolgoznak. Szerinted mit érezhetnek azok a garázs tulajdonosok, akik mellett éppen egy ingyenes és bekamerázott P+R parkoló települ (lásd: Kelenföld).

Megváltozik a városkép. Garázst sosem a szegények vagy a túristák bérelnek. Ha hirtelen túl sok túrista lesz a területünkön, akkor csökken a potenciális garázsbérlők száma, hiszen az AirBNB emberkék taxival szoktak járkálni vagy tömegközlekedéssel. De simán benne van a pakliban, hogy demográfiai szempontból is teljesen átalakul a környezet és egyfajta "züllés" veszi kezdetét, ami "elrémiszti" a fizetőképes keresletünket.

Terjed a városi nézőpont. Ma még mindenki ragaszkodik a saját autóhoz annak ellenére, hogy a legtöbb embernek nincsen napi szinten szüksége autóra. Ennek ellenére megfizeti a 0-24 rendelkezésre állás költségeit. Azonban elkezdett terjedni (pl.: Green Go Budapesten) az ad hoc bérelhető zöldautó, aminek a lényege, hogy egy tál rizsért cserébe szinte bárhol felvehetjük egyszerűen az autót és keretek között bárhova leparkolhatunk vele, majd ott hagyjuk. Ez véleményem szerint fél Budapestnek megoldást jelenthet az autós problémára. Márpedig, ha leteszi fél Budapest az autóját, akkor hirtelen rengeteg garázs szabadul a piacra, ami túlkínálatot eredményez (eladhatatlan garázsokkal, szinte ingyen bérleti díjakkal).

lgyseti.jpg

#5 Az árat mindig emelhetem?

Szeretjük azt hinni, hogy minden évben legalább az infláció mértékével megegyezően emelhetjük a garázs bérleti díját, így generálva magunknak folyamatosan emelkedő hozamkörnyezetet. A valóságban viszont sok minden függ az ingatlanpiac alakulásától. Ha hirtelen kipukkad az ingatlanlufi és zuhan az ingatlan ára, akkor egyértelműen zuhan a garázsunk értéke és ezzel egyidejűleg az elkérhető bérleti díj mértéke is. Ugyanígy hatással lehet a bérleti díjunkra, hogy a közelben éppen milyen mennyiségben áll az üres garázs és a többi tulaj hajlandó e árversenybe és akciózásba kezdeni.

Nem szabad elfelejteni, hogy a garázs kifejezetten kötött befektetési forma, hiszen nem biztos, hogy megfelelő áron és azonnal tudunk "szabadulni", ha szükségünk lenne a pénzre vagy meguntuk volna. Mi történik akkor, ha most 1 000 000 forintért veszel garázst, de 1 év múlva már csak 600 000 forintért lehetne eladni? Mihez kezdesz, ha úgy látod, hogy értéktelenedik a befektetésed és még hozamot sem hoz neked, mivel kiadhatatlanná vált?

#6 A garázskiadó kötelezettségei

  1. Ki kell választanunk a jövedelmszerző tevékenység formáját.  Az egyik egyéni vállalkozóként, a másik adószámos magánszemélyként lehetséges. 1 millió forint alatti várt bevétel esetén inkább az utóbbit érdemes.
  2. Ügyfélkapus regisztráció, hogy egyszerűsítsük a folyamatot
  3. ÁNYK nyomtatványon keresztül bejelenteni a tevékenységet a NAV-hoz.  17T101 számú nyomtatványon kell bejelentkeznünk.
  4. Szerződést kell kötni a bérlővel (itt lehet számolni ügyvédi költséggel, ha nem mi szeretnénk jogi okoskodni)
  5. Nyugta/számlatömb/szigorú számadású bizonylat beszerzése
  6. Nyilvántartást kell vezetnünk, ami alapvetően minimális adminsiztrációs terhet jelent egy garázs esetében
  7. Majd adóznunk kell...

#7 Adózás 2017

Az ingatlan bérbeadás adózása az összevont adóalap szerint adózó önálló tevékenység. Tehát legfontosabb napirendi pontunk megállapítani az adóalap mértékét. Áfa mentesség az ingatlan kiadásra igaz, de a garázs , az kivétel, az alapesetben ÁFA köteles. Persze az adószámos magánszemély is lehet évi 8 millió bevételig alanyi ÁFA mentes, szóval ez is jó eséllyel megúszható, de nem az az alapeset. Eldönthetjük, hogy tételes költségelszámolást vagy 10%-os költséghányadot szeretnénk alkalmazni.

Tételes költségelszámolás
Az összes bevételből ki kell vonni a költségeket, melyekről tételes kimutatást kell készíteni. Kizárólag olyan tételek számolhatóak el, amikről rendelkezünk számlával. Bevétel-kiadás, majd a kapott összegből fizetjük meg a 15%-os szja-t vagy pedig 1M forint éves jövedelem felett a 15%-os szja-t+14%-os eho-t (az EHO maximuma miatt viszont jó eséllyel ezt nem kell megfizetni)

Matek:

1 000 000 forintba kerül garázsunkat kiadjuk havi 10 000 (10%) forintért. Ebből le kell vonnunk a példában vett 1 000 forintos közös költséget (erről igazolást kell szereznünk a közös képviselőtől), így marad 9 000 forint/ hó, ami egy évben 108 000 forint. Ebből kell megfizetnünk a 15%-os szja-t, tehát maradt 91 800 forintunk, azaz 7 650 / hó nettó nyererség.

Figyelem! Ne felejtsük el, hogy befektetés szemüvegen keresztül vizsgálva ebből a 7 650 forintból kellene kidolgoznunk a hírdetés költségeit, az egyéb járulékos költségeket, illetve az üresen állás "kieső hasznát" is. Ha minden egyebet kivontunk, akkor el kell döntenünk, hogy a tényleges nyereséggel megelégszünk e vagy sem?

Valami mintha kimaradt volna...

Jah igen! Amiről senki nem beszél, az mondjuk a könyvelő költsége (mert te ezzel nem akarsz szórakozni) illetve a NAV felé küldött pénz átutalási díja, ami a saját számlacsomagod vérmérsékletétől függően több száz forint is lehet. Tudom bagatel tételek, de ezek is mind csökkentik a nyereségedet.

#8 Amiért mégis megérheti

 

  • Ha jó helyen vásárolunk garázst, akkor emelkedni fog az értéke
  • Ha gyorsan találunk megbízható bérlőt, akkor az évi 10% bruttó nyereség elérhető
  • Ha évente inflációkövetően tudunk emelni a díjon és nincsen üres járat, akkor évről évre emelkedő hozamkörnyezetet generáltunk magunknak az eredeti befektetéshez képest nominális alapon
  • 1-2 millió forintot jobban meg lehet forgatni, mint a bankban
  • Ha szerencsénk van, akkor gyorsan találhatunk vevőt

  

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. augusztus.20. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr2112765232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.08.21. 07:54:55

Jokor jött a cikk, éppen ezen gondolkozom.

Atiati 2017.08.21. 08:21:22

Azt megnèznèm Budapesten hol kapni 10 millóèrt átlagos állapotú lakás (világvège/"nyócker"). Azzal lenne annyi gond mint a garázzsal. Vidèken meg nem èrdemes garázsokkal foglalkozni.

ötköb 2017.08.21. 09:39:15

Megnézném az 1 milliós garázst. Ahol lakom (Bp) 3 M felett van az ára, a Balatonon 4,4 M-ért kínálják. 1 M-ért még zárt felszíni parkoló sincs.

kártékony 2017.08.21. 10:03:26

Az 1M Ft-os árat nem tudom honnan vetted, nekem a kiadható helyen vett legolcsóbb garázsom is 1.8 volt. Inkább a 2.2 - 3.5 M Ft a reális. Persze VII. kerületben láttam már 9.9M-ra árazott beállót is. :)
Kiadás nagyjából 15.000-25.000 Fti-ig, ebből kb. 5-8%-os megtérülés hozható ki. Nem az évszázad üzlete, de a jegybanki alapjamatot meg tudod verni.

Günther von Kastenfrosch 2017.08.21. 10:21:07

Ahogy a cikket olvastam, állandóan az volt a gondolatom, hogy jó, jó, de pont ugyanezek a kockázatok jelennek meg egy lakással és bérlővel is (fel kell hajtani a következőt, megváltozik a környék, közös költség, stb.). Szerintem a garázs óriási előnye, hogy a "kilakoltatás" egyszerűbb. Míg emberek, különösen kiskorúak esetén ez igencsak körülményes, addig egy garázsnál lényegesen egyszerűbb, ha a bérlő nem fizet, stb. Házat adok ki, garázst nem, de úgy érzem, garázst könnyebb lenne. És kárt sem tud annyit csinálni.

tommybravo 2017.08.21. 10:22:30

Mind a lakás-, mind a lakásbérbeadáshoz további 2 fontos információ:
1. A költségek között érdemes az értékcsökkenést is figyelembe venni, ami az (igazolható) bekerülési érték néhány százaléka (mondjuk 2%) évente.
2. Jövőre pedig már nem kell eho-t fizetni a bérbeadásból származó jövedelem után, csak szja-t.

tóninéni 2017.08.21. 10:26:13

Ekkora tőkével már érdemes részvény befektetésen gondolkodni, bár ahhoz nem árt ha egy kicsit ért az ember. Ez sem lehetetlen, 4-5000 forintért már vehetsz 1-2 könyvet, a netről nem is beszélve. A hozam simán meglehet ennyi, ha ügyes vagy, több is.

blasiusii 2017.08.21. 10:32:32

tavaly vettem egy garázst, mert hogy milyen jó befektetés lesz, meg nálunk még bővült is a fizetős övezet a közelben... hát, tavasz óta sehol senki, talán a legnagyobb hidegben lesz valaki kegyes "lefáradni" a mélygarázsba bérelni. Pedig egész sok itt a lakásbérlő, nem tudom, hogy parkolnak akkor. Szóval eddig nem vagyok lenyűgözve... VS lakáskiadás: még egy kis sötét lyukat is pikk-pakk ki lehet adni manapság Bp-en.

Executive Services · executiveservices.hu 2017.08.21. 11:02:26

A matek annyira nem stimmel budapesti viszonylatban. A mi környékünkön egy garázs 3-4 millió forint, és kb. 20 ezerért lehet kiadni + közös költség, ami 3-4 ezer. Én is gondolkodtam vásárláson, aztán inkább maradtam a bérlésnél.

cs.zoli 2017.08.21. 11:19:08

"Elromlik az elektromos kapuajtó és ezzel egyidejűleg az elektromos hálózatot is fejleszteni kellene? Semmi gond! 2 millió forint lesz, ami 100 tulajdonos között oszlik el. Akkor be kéne fizetni 20 000 forintot!"

Az ilyen költségeket leginkább tulajdoni hányad alapján fizetik a tulajdonosok. Egy garázshelyre eső tulajdoni hányad tipikusan sokkal kisebb, mint akár egy kislakásé.

báró Csekonics 2017.08.21. 11:37:15

@blasiusii: a válasz: ezen spórolnak.
Lakni kell valahol, de parkolni - ha nincs pénzed közel bérelni egy jó helyet - leteszed a kocsit messzebb, ingyenes, de tűrhető helyen.

Ezt is érdemes figyelembe venni, mert simán változhat úgy a helyzet egy környéken hogy hirtelen jobban megéri nem garázsozni (főleg annak, aki érzékeny költségekre és nem vadiúj luxuskocsit vagy valami egyedi v. ritka régi relikviát parkoltat).

2017.08.21. 11:41:10

Bárki bármit mond, még mindig a LEGO az egyik legjobb befektetés, az eszement méretű rajongói bázisával. Csak pl. Facebookon több tízezres tematikus adás-vételi csoportok vannak. (Tény, néminemű tag átfedéssel, de van azért diverzitás a tagok tekintetében
Alsó hangon rövid távon (1 év) 20%-os hasznot lehet kihúzni egy-egy készletből, míg 4-5 éves távlaton belül nem kizárt a 4-500%-os árnövekedés sem.

Főleg a licenszelt, keresett készletek árai lőnek ki az égbe, amint megkezdődik a kifutás. (Pl. Karib-tenger kalózai 2011, kastélyos és kalózos téma, mely a magyar lakosság kedvence, szuperhősök... stb.). A rajongók túlnyomó része keresettel rendelkező felnőtt!
A magyar nemzet árérzékeny, így a minimális befektetésből, az alacsonyabb árú készletek leárazásakor nagy biztonsággal be lehet tárazni a megfelelő témakör esetén. Ilyenkor - ha lyukra is fut az egyén - a bekerülési összeggel ki lehet szállni a dologból viszonylag könnyedén, de ritkán fordul elő az ilyen. Ha valaki nem drága helyen vásárolt, hanem leárazás során, akkor csak pluszban tud kikecmeregni belőle.
Tény, kell hozzá egy látásmód, hogy az ember észrevegye, mi az, aminek tartós növekedése lesz. Ráadásul 30-40 beállított termékfigyelő és pár bejáratott, árukeresőn nem lévő oldal rendszeres figyelgetése elégséges, hogy a 40-50%-os leértékeléseket ki lehessen fogni.
500.000 ft befektetés 2 év alatt hozott nekem 40% hasznot. Jobb, mint ha a bankban csücsült volna a pénzem.

Lakásbiztosítással meg le kell fedni az ingóságokat, nehogy egy marék olvadt műanyag maradjon a raktárkészletből lakástűz után.

De amíg sokan mosolyogva és sajnálkozva elnéznek e téma felett, addig nekünk, akik jövedelemkiegészítésként is tekintünk erre a témára - jó világ marad.

Blökifej 2017.08.21. 12:00:50

vagyonszerzési illeték, ügyvédi díj, ig.szolg. díj. ezeket is mind figyelembe kéne venni, ha már a bankban (kincstár) lekötött pénz után járó hozammal állítom szembe

Hivatásos Beszólóművész 2017.08.21. 12:26:40

Igaznak igaz, viszont ha szembe állítjuk a lakás kiadással, akkor sokkal biztonságosabb.

1. Lakást nem veszel ma 10m-ért Bp.-n, max egy patkánylyukat, amibe patkányok költöznek csak be, akik nem túl tisztességes társaság.
2. Lakás lelakás miatt sokkal többe is tud kerülni, mint amennyiért kiadod, csak egy bérlő cseszi össze neked a falat néhol, és már is ott tartasz, hogy fél évi bérleti díjadat neki adod egy festőnek.
3. Ha a lakás nincs kiadva, akkor kezdj el másodállást vállalni, mert egy alap rezsi, fogyasztás nélkül is elég kerek összeg.
4. Ha beköltözik Marika 2 gyerekkel és Józsival az élettársával, akkor buktad a kilakoltatást, pár év é a bíróságon keresztül vered, de addigra a lakásod belső állapota zéró.
5. Ha szükséged van a pénzedre egy lakást el tudsz bármikor adni 80%-s összegért. Egy garázst is el tudsz sütni bármikor veszteséggel. Viszont a két veszteség között több százezer forint van, és ha több garázsról beszélünk a többinél megy tovább a verkli.
6. Az adózás nem hátrány, mivel mindenhol van, ha szabálykövetően csinálod.

Értem én, hogy lakáskiadásból valamilyen szinten érdekelt vagy, de ne ferdíts.

commentes nikk 2017.08.21. 14:00:19

@HUN_Sector: jó játéknak tűnik ez a Lego-biznisz, de van elképzelésem, hogy mi időt elbasztál rá, ahhoz képest meg a fél milkára a két év alatt befolyó 2 kiló nem egy egetrengető összeg. Persze ha szeretsz is bíbelődni a legókkal, akkor ez jó kis hobby, de például van nekem egy mellékállásom, nem hiszem, hogy kategóriákkal több időt visz el, mint a legóvadászat-adásvétel, és évi nettó 540-em van belőle, szóval nulla befektetéssel az ilyesmi sokkal jobb biznisz :)

halaloszto 2017.08.21. 14:14:00

@tommybravo: ezt minden nagyokos kihagyja.

a mintapéplda egymillás garázsra havi pár száz forint plusz az is.

a közös költséget meg nyilván a bérlő fizeti, szinte sehol nem értik bele a bérleti díjba

VT Man 2017.08.21. 15:09:46

@HUN_Sector:
"500.000 ft befektetés 2 év alatt hozott nekem 40% hasznot. Jobb, mint ha a bankban csücsült volna a pénzem."

Igen, mellette rengeteg idot bele tettel, hogy felkutasd, megvasarold a keszleteket, figyeld a trendeket, a mozgasokat, listazd az eladast.

Mindezt mennyiert? 2 ev alatt 200 ezer Forintert. Ennyit siman ossze lehet szedni mondjuk 10-20 ora munkaval, aminel valoszinuleg te sokkal tobbet dolgoztal.

Burgermeister 2017.08.21. 15:23:40

@Executive Services: ott vmi nem kerek ahol 3-4 ezer a közös költség. Ami nekem van ott 1250 ft/hó a kk. Normál méretű autóbeálló teremgarázsban.

kártékony 2017.08.21. 16:45:42

@Burgermeister: Csili-vili lakóparkokban, portaszolgálattal, stb. el tud szaladni az egy garázsbeállóra jutó közös költség 2.500-3.000 Ft-ig...

Burgermeister 2017.08.21. 19:00:14

@kártékony: okés, ott lehet, de ott a közös költség is más dimenzió

2017.08.21. 20:16:32

@commentes nikk: @VT Man:
Tény, hogy kell egy kis idő, amíg az ember átlátja a dolgok csínját-bínját, de korántsem olyan nehéz, mint mondjuk devizapiaci mozgásokat, vagy tőzsdei áru-árfolyam mozgásokat követni. No meg ne felejtsétek, ez fél misi beleölt tőke volt. Ha teszem azt 5.000.000 ft-al, azaz tízszeresével (másként 2 garázs árával) állok neki, lazán kihozható lett volna - az adótól most tekintsünk el - kb. 2.000.000 ft haszon. Vegyük pesszimistaként a 1.5.00.000-t évente, hisz nagyobb készlet, nagyobb áruforgás, nagyobb bevétel.
Azért az úgy már nem olyan rossz. Ráadásul élvezettel csinálom, amolyan hobbiként (asszonyt lassan kiidegelem vele).

Mostanra azon a szinten vagyok, hogy fejből megy kb a fél árukereső, így minden felbukkanó tételre eséllyel megmondom, hogy olcsóbb-e, vagy sem, mint amennyiért legolcsóbban láttam. Illetve elég jó megérzéssel látom, melyik téma lesz sikeres a jövőben, az elmúlt 1-2 hónap tapasztalatai alapján.
:)

No de mint mondtam, ha olyat találsz jövedelemkiegészítésnek amit szeretsz - pl. süthető gyurmából apraja falvát készíteni, akkor két legyet ütsz egycsapásra. Ha ehelyett másodállásban húznám az igát, lehet nem lenne őszinte a mosolyom. (Szerencsére a főállásom egész jól fizet, relatíve hiányszakma)

bandigyerek 2017.08.21. 20:17:20

Megyeszékhelyen lakom, 1.8 M-ért vettem garázst bérlővel együtt 15e/hó, ez tíz %, bankban nem adnak ennyit... Elég sok hülyeség van a cikkben, és ami a garázs mellett szól: inkább tíz garázs, mint egy lakás, hiszen könyebb kibaszni a nemfizető bérlőt, mint egy lakásból. Ha hirtelen tőke kell, nem kell az egészet eladni, csak egyet, stb. Említik itt többen a mélygarázs-beállót, hát azért nem adnék pénzt, hiszen aki bérel, az nem csak kocsitárolásra bérel, hanem bicaj, limlom, krumpli, mifaszom...

Nancsibacsi 2017.08.21. 22:11:26

Ha már számolunk jó volna valós adatokkal, mert ez így nulla, nem poszt.

Kpete 2017.08.22. 00:34:38

Kedves Norbert!

Gratulálok a cikkhez, különösen ahhoz, hogy tisztán elméleti úton hasonló következtetésre jutott a garázsokkal kapcsolatban, mint én jónéhány garázs bérbeadása után.

Korábban én is írtam egy cikket a témáról, ami árnyalja az Ön által felvetetteket, ezt itt lehet olvasni.

docs.google.com/document/d/136X14zSM9WTIXiRX2tmq_aL97iZYzk5rdAo02OGzzOQ/edit#
süti beállítások módosítása