Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Skalpolás technikával a megtakarítási portfóliónkban?

2017. augusztus 14. - Szarvas Norbert

skalpolas_technika.jpg

A skalpolás egy  devizakereskedés stratégia, melynek lényege, hogy a kereskedő az apróbb ármozgásokból próbál meg profitot csinálni. Ezen stratégia alkalmazói, az úgynevezett skalpolók, akár több száz ügyletet bonyolítanak egy-egy kereskedési napon, és az ügyletek során a sok kis profit, egy nagyobbá áll össze.

Elgondolkodtam, hogy ez a brókercég privilégiuma?

Alapvetően ez a technika egy igen intenzív kereskedési platformon állja meg a helyét, hiszen igen aktív befektetési részvételt igényel. Az egyből nagy profit helyett a sokból kis profit elvét alkalmazva forgatják meg a pénzt. A komoly profit pedig a sok kicsinek az összegéből származik. Nem nehéz belátni, hogy messzire nem jutnánk a közép és hosszútávú megtakarítási portfoliónkban, ahol az ehhez hasonló aktivitásr jellemzően nincsen lehetőségünk.


De akkor mégis hogy tudnánk ezt a technikát felhasználni közép és hosszútávon?

Csodák nem léteznek és hagyományos lakossági befektőknek a hagyományos befektetési csatornák a legoptimálisabb választás. Ilyen a lakástakarék, a banki termékek, állampapírok, biztosítói termékek, a párnaciha, a garázs, ingatlan...stb.

A diverzifikáció jellemzően a biztonság miatt használatos eszköz, azaz az előtérben nem a profitmaximalizáció, hanem a kockázatcsökkentés kerül

Ilyen értelemben a devizakereskedésből ebben a percben átvett skalpolás technika másfajta szemléletmódot jelent. Ebben az esetben akkor a diverzifikáció, mint kiindulópont (ugyanis 1-1 középtávú terméknél nem tudunk napi szintű beavatkozást végezni) nem a kockázatcsökkentés miatt, hanem a profitelvárás csökkentése miatt lehet érdekes.

Ha csökkentjük a profitelvárásunkat, akkor hogyan járunk jól?

A skalpolás technika azt mondja, hogy ne várjunk az aranylóra, az unikornisra, amelyik egyetlen movement-nek köszönhetően elhozza számunkra Eldorado minden kincsét, hanem vegyük kezünkbe a sorsunkat és elégedjünk meg a reálisan elvárható alacsonyabb hozamszintekkel, amikből viszont csináljunk több lábat és gyakrabban cselekedjünk.

Magyarul, ha van 10 millió forintunk, akkor azt 5 évre állampapírba helyezzük évi 3%-os kamatra és várjuk a csodát, hanem vegyük ígénybe a különböző lehetőségeket, mint lakástakarék, a különböző pénztárak, banki termékek...stb.  Lesz, amelyik alacsonyabb annualizált kamatot hoz, és lesz amelyik többet ad hozzá az öszképhez. Végső soron pedig jól lépésekkel igen komoly esélyünk kínálkozik egy magasabb szintű hozam elérésére.

De nézzük meg a kockázatszintek beállítása felől ezt az elméleti technikát! Ahelyett, hogy egy fundamentumba helyezzük a pénzünket és az általunk elvárt magas kamatért cserébe hajlandóak vagyunk kockáztatni, inkább hosszuk fel a pénzünket több, alacsonyabb hozammal kecsegtető termék között, amiből egy optimális szint alatt szinte biztosan többet érhetünk el, mint várni a csodát!

Te mit gondolsz erről? Írd meg kommentben!

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. augusztus.14. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8812748718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása