Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mi a megoldás a CSOK helyett?

2017. július 18. - Szarvas Norbert


csok_helyett.jpg

Sokan kérdezitek tőlem, hogy én mit vezetnék be a CSOK helyett, ha már annyira fázom ettől az egésztől. Ezen sokat gondolkoztam, hogyan lehetne egy társadalmilag igazságos rendszert megalkotni, ami alapvetően nem az egyenlőtlenséget szünteti meg, hanem a társadalom fejlődését segíti elő. A kettő között hatalmas különbség van, amit nem mindig érzékelünk a határok összemosódása miatt. 

A probléma a CSOK

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a CSOK alapvetően egy szociális alapon járó társadalmi támogatás, amit felcímkéztek a "család" és a "gyerekvállalás" hívó szavaival. Úgy érzem, hogy a felelős döntéshozók egyszerre túl sok lovat akartak ezzel a támogatással meglovagolni, hiszen a CSOK egyszerre szól(na) a szegényeknek, a gazdagoknak, a gyermekteleneknek, a gyermekeseknek, a fiataloknak és az időseknek. 

Szóval mindenkinek. 

Annyira belekavarodott ebbe a jogalkotó, hogy lassan másfél évnyi prüszkölés után sem teljesen egyértelmű mindenki számára, hogy mikor és hogyan érdemes a CSOK támogatást megigényelni, mikor kell elfelejteni és milyen kockázattal jár. Sajnos a szabályozás egyre bonyolultabbá válik, a rendszer egyre kevésbé átlátható.

Ha lehámozzuk a politikai rétegét a CSOK-ról, akkor láthatjuk a mögöttes alapeszmét, ami alapvetően a szegények esélyegyenlőségének a  megteremtése, az építőipar fellendítése és legfontosabb pontként Magyarország fogyatkozó lélekszámának a megállítása , mint gyermekvállalási ösztönző.

A program már az első percben megbukott.

Megbukott, hiszen a pénz meglévő gyermekre is jár, amivel alapvetően nem növekszik a születésszám - Magyarország lélekszáma tovább fogyatkozik

Megbukott, hiszen a gazdagoknak is jár a pénz, sőt kifejezetten számukra érdekes a CSOK, hiszen ők rendelkeznek a szükséges önerővel, anyagi fedezettel.

Megbukott, hiszen egyáltalán nem könnyebb lakáshoz jutni, mivel a piac vadkapitalista üzemmódba kapcsolt, áraiba teljesen beépítette a CSOK támogatás összegét.

Akkor pedig valójában hol keressük, miben keressük a CSOK valódi identitását?

Meg kellene szüntetni az egész rendszert

Nem lehet ennyi lovat megülni egyszerre, mégha a mögöttes szándék pozitív is lenne. A CSOK és a Szocpol egy teljesen elhibázott gazdasági és szociális lépés, ami nem jó másra, mint üres pénzosztásra, amivel egyszerre inflálják el a lakosság lakáscélú megtakarításait (hiába gyűjtött össze valaki 5M forint önerőt, ha az emelkedő árak miatt már 7-8M önerőre lenne szükség) és hamis ígéretekbe hajszolják a pénzügyileg kevésbé tudatos lakosságot.

Amennyiben a legfontosabb célként a gyermekvállalási hajlandóságot akarjuk előtérbe helyezni, mindezt szociális alapon, akkor egyértelműen a fészekrakó programok önkormányzati felügyelettel, állami támogatással a legmegfelelőbb lépés. 

A CSOK könyv azoknak, akik informálódni akarnak

A fészekrakó program alapelve, hogy a helyi önkormányzat állami támogatással megfelelő életteret (értsd: lakás) biztosít pályakezdő fiatalok számára (tehát akik még a családalapítás előtt állnak) azáltal, hogy ingyen vagy rendkívül kedvezményes összegért cserébe biztosítanak lakhatást 4-5-6 évig. Ez alatt az idő alatt viszont kötelező a párnak stabilizálnia saját anyagi helyzetét és ellenőrizhető módon megtakarítást felhalmozni (pl.: indítani több lakástakarékot).

Ezt a fajta támogatást a piac már nehezebben tudná beárazni, hiszen folyamatos és nem érint mindenkit. Emiatt önmagában nem emelkednének az ingatlanok árai, hiszen nem lenne viszonyítási alap. Nem úgy, mint most a CSOK esetében, ahol a céltáblára nagy piros betűkkel van felfestve, hogy 10M, hogy 2,4M hogy ...

Az Állam rendszerszinten tudná ellenőrizni és szabályozni a teljes működést. Nem lenne olyan mértékű pénzpazarlás, mint a CSOK esetében, ahol olyan emberek is megkapják a CSOK 10M forintot, akik már 6-8-10 éves gyermekeik vannak, gazdag körülmények között élnek és semmi szükségük nem lenne a pénzre.

Akár szociális alapon, körülményeket mérlegelve is lehetne a korlátozott számú lakást kiosztani, amivel viszont tényleges esélyegyenlőséget tudnának teremteni két fiatal pár között, ahol az egyiknek a szülei adnak nekik lakást, a maásik viszont semmit nem hoz otthonról.Értelemszerűen a második pár kapná meg a fészekrakó lakást. Ezt jelenti az esélyegyenlőség.

Sokat gondolkoztam ezen, és a fészekrakó programoknál nem ismerek jobb megoldást arra, hogy társadalmi egyenlőséget teremtsünk, ösztönözzük a gyermekvállalást és kiemeljük a fiatalokat saját szegénységükből.

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2017. július 13. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr1312655983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.07.18. 13:34:41

Ez tényleg jó lenne.

Kolompár Deszpászító 2017.07.18. 13:44:55

Az ötlet szép, de életszerűtlen.

2017.07.19. 02:57:27

a CSOK mondjon le... a megjelenés napján beépült az ingatlanárakba, ezért került vidéken is egy egyszerű 50 nm-es új építésű lakás 30 millióba. Szuper...

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2017.07.20. 05:54:10

"...hiszen a gazdagoknak is jár a pénz, sőt kifejezetten számukra érdekes a CSOK, hiszen ők rendelkeznek a szükséges önerővel, anyagi fedezettel."
A CSOK a hitelkérelemnél önerőnek számít, tehát akinek nem volt elég saját tőkéje, az állami kiegészítést kap, hogy hitelképessé válhasson.

"...olyan emberek is megkapják a CSOK 10M forintot, akik már 6-8-10 éves gyermekeik vannak, gazdag körülmények között élnek és semmi szükségük nem lenne a pénzre."
A 10 milliós támogatás kizárólag új lakás építésére jár, nem puszta ajándék, mert valakinek van három gyereke. Olyanok veszik igénybe, akik vállalják a folyósítással, majd az építkezéssel kapcsolatos összes kockázatot. Emellett nem is egy összegben folyósítják.

A fészekrakó programról pedig: majdnem minden (!) településen lennie kellene ilyen lakásoknak, nem csak a nagyobb városokban. Emellett a korábban ilyen céllal épült lakások
túlnyomó többsége 20-30 négyzetméteres, lepukkant, egyszobás panel. Egy fiatal, pályakezdő pár esetén nem nagy perspektíva egy ilyen lakásban lakni 4-5-6 évig, mert ekkor egy gyermek vállalását is tízszer meggondolják, nemhogy többét. Hogy ez a program működhessen, minimum másfél / kétszobás, új építésű lakásokra lenne szükség. De ezt ki és miből építi fel?
Szóval én mégis inkább a CSOK mellett vagyok, megengedve azt, hogy a rendszer még mindig szorul finomításokra.
süti beállítások módosítása