Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért fontos megtakarítási célt találnunk?

2017. június 03. - Szarvas Norbert

lepesrol_lepesre_www_iflgroup_hu.jpg

Ha nagyon egyszerűen szeretnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy azért fontos megtakarítási célt találnunk, mert szükségünk van rá. Persze azért ennél sokkal bonyolultabb a helyzet, hiszen nem szívesen mondunk le a biztos jelenről a bizonytalan jövő miatt. Mégis hiszem, hogy az erőfeszítéseinkért, mindennapos harcainkért fontos lenne egyfajta státuszszimbólumot állítanunk saját magunk teljesítménye előtt. 

Máskülönben semmi értelme nem volt az egésznek...

" Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban,hogy elfelejti élvezni a jelent. Az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben. Úgy él, mintha soha nem halna meg, aztán úgy hal meg, hogy soha nem élt"- Dalai Láma

Tehát mindennek akkor lesz értelme, ha "van látszatja". Márpedig a felelőtlennapi szintű költekezésnek semmi eredménye nincsen. Pillanatnyi örömöt vásárolunk magunknak a rendszeres éttermezéssel, sokadik felesleges termék megvásárlásával, de másnap ugyanolyan gyorsan feledésbe merül, mint ahogyan a gondolat megszületett a fejünkben a cselekvéssel kapcsolatban.

A legjobb persze az lenne, ha a munkánkért a "fennmaradó és komoly" eredményt már másnap a birtokunkba vehetnénk (ilyen eredmény tipikusan a lakás, autó, nyaralás, konyhabútor...stb). Azonban minél komolyabbak az elvárásaink, annál nehezebb ezt az eredményt prezentálni, a státuszszimbólumunkat betölteni. Ebben segít alapvetően a megtakarítás, amivel lépésenként kerülünk közelebb ahhoz a célhoz, amit végső soron elfogadható tekintünk és visszanézve büszkén érezzük, hogy nem cselekedtünk hiába!

Mi ez a státuszszimbólum? Jelen pillanatban azt gondolom, hogy ez annak az életminőségnek/tárgynak az összessége, ahol jelen pillanatban tartunk és amiért a múltban megdolgoztunk. Miért megy ki valaki Angliába dolgozni? Jellemzően azért, hogy Magyarországon tudjon venni egy lakást. Ez lesz az ő státusz szimbóluma, amiért megérte az egész.

Ha igazán őszinte vagy magadhoz, akkor nem más miatt kezdesz el takarékoskodni, hanem saját miatt. Azért, hogy ne menjen veszendőbe mindaz az energia, tudás és idő, amit éppen beletettél az életedbe. Hiszen miért dolgozna valaki éjjel-nappal, ha ugyanúgy él, mint a szomszéd, aki napi 4 órát dolgozik?

Persze ez az elmélet, amire rárakódnak az egyéni lehetőségek és képességek. Nem állítom, hogy ok-okozat összefüggés van a tehetség, a tudás és a pénz között. Minden verzóban tudunk példákat hozni az életből, de mégsem érezzük azt, hogy felesleges lenne küzdenünk.

Akkor tulajdonképpen miért közdünk? Ezekért a státuszszimbólumokért, vagy azért hogy mindennap apró csetreszekre (sokadik mozi, gyorsétterem...stb) elszórjuk a pénzt? 

Te miért kellsz fel minden nap?

 

 ►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2017. június 3. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr3912561795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peterpeterpeter 2017.06.04. 17:44:18

Tele van idegesito elutesekkel a poszt! En azert takarekoskodom hogy egyszer majd ne kelljen a magas alberlet arat fizetni. Ez azonban segitseg nelkul csak hosszu evek mulva fog elerkezni. Igy igazabol egyszerubb feladni mint a kovetkezo 10 evben behuzott nadragszijjal arra varni hogy hitelre tudjon venni az ember egy lakast.
süti beállítások módosítása