Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Magyarország mégis megrendezi az Olimpiát?

2017. április 10. - Szarvas Norbert

olimpia.jpg

"Furcsa paradoxont követnek: arról döntenek, hogy nem döntenek, a megoldásuk az,hogy nincs megoldás, hajthatatlanul sodródnak, szilárdan cseppfolyósak és a hatalom teljes birtokában tehetetlenek – mondta Winston Churchill a Chamberlain-kormányról 1930-ban. – A halogatás kora hamarosan véget ér. Helyébe a következmények kora lép” – szögezte le Churchill.

"Az olimpiai pályázat visszavonása után a kormány megerősítette, hogy valamennyi olimpiai helyszínt fel fogja építeni. Mindig is azt ígértük, hogy így teszünk, s ez azt jelenti, hogy a 2024-re vonatkozó pályázat 2028-ban, és 2032-ben is releváns lehet” – mondta az Inside the Games nemzetközi internetes sportoldalnak Fürjes Balázs, a Budapest 2014 olimpiai projekt vezetője.

Tehát akkor most miről (nem) szavaztak az emberek? 2024-ben nem akarnak Budapesten Olimpiát látni, vagy addig, amíg a magyar gazdaság önállóan képtelen a gazdasági fejlődésre mindenféle külső támogatásnak álcázott gazdasági beágyazódás nélkül? Fürjes szavaival élve, ez a szerelem az Olimpia iránt plátói, költői vagy éppen valódi cselekvésre késztető?

Minek tekinthetjük azokat a lépéseket, amiknek köszönhetően Budapest (nem) leszavazta a rendezvényt, és mégis úgy fogják költeni a pénzt, mintha mégis akarnánk az Olimpiát? A lakosság többek között attól félt, hogy túl sokba fog ez nekünk kerülni, túl sok pénz veszti el közpénz jellegét. Tehát nem az olimpiai szellemiségre mondtak nemet, hanem a költekezésre.

És akkor a szellemiség az kuka, de a költekezés az marad? Elég elintézni annyival az egészet, hogy átcímkézzük a dolgokat? Mert a Duna-partra tervezett Olimpiai stadionnak Olimpia nélkül is EL KELL? készülnie? És mi az új indok? 2023-ban Budapest akarja megrendezni az IAAF atlétikai világbajnokságot? 

Atlétikai világbajnokság minimum követelményrendszere

  • minimum 1 millió fős lakosság
  • minimum 30.000 ülőhelyes stadion (Stadion 1-es kategória, 6 sávos 400 méteres futópálya)
  • 3 edző létesítmény
  • minimum 2.800 4 csillagosnál jobb szálláshely a rendező városban
  • minimum költségvetés: 40 millió dollár , ami mai árfolyamon 11,7 milliárd forint

(forrás: IAAF World Athletics Series fact sheets)

Magyarországon a KSH legfrissebb adatai szerint 46 098 négycsillagos és 3 296 ötcsillagos férőhely volt kiadható 2017. februárjában az egész országban. Papíron tehét Budapest megfelele az IAAF ezen feltételeinek.

 

olimpiai.jpg

Más kérdés, hogy például az Olimpiai stadionra mi szüksége lenne az Olimpián kívül és néhány sportesemény megrendezésén kívül az országnak. És itt most gondolok olyan dolgokra, minthogy ki és miből fogja fenntartani a létesítményt, miből fognak majd fejleszteni és így tovább?

És a lényeg

"A kormány a korábban elmondottaknak megfelelően több, az olimpiától függetlenül szükséges sportlétesítmény építését tervezi, e tervek megvalósítását többször is megerősítette" - szögezte le, majd úgy folytatta: "Amennyiben a 120 éves magyar olimpiai álomból egyszer valóság lesz, akkor az minimális költséggel járna a sportlétesítmények tekintetében".

Nagyon helyesen a kormányzati agytröszt felmérte, hogy az Olimpia olyan mértékű összegeket mozgatna meg, ami a mezei szavazók fülét is már sértené.Akkor mit lehet tenni? Ketté kell bontani a költségeket. Mivel Olimpia/2 ezek szerint egy tolerálható összeg lenne...

Mivel nem lehet mindenért kivonulni az utcára, ezért néhány sportlétesítmény felépítése a hátsó kertben még bele fog férni. Mikor pedig megint szóba kerül a budapesti olimpia megrendezése, akkor már kénytelenek lesznek az emberek belemenni, hiszen a drága sportlétesítmények készen vannak (azokra már nem kell költeni- hogyne kéne...a szerk.) és tulajdonképpen azért kell Olimpia, hogy kihasználjuk.

És körbeértünk! Ha a kereslet nem éri körbe a kínálatot, akkor majd a kínálatot visszük a kereslet közelébe- gondolhatja bármelyik alapszakos közgazdász palánta. És tulajdonképpen ez történhet ebben az esetben is. Ha apránként adagolják a költségeket, akkor az már nem olyan lesz...

A kóla esete

Mindenkinek megvannak a saját számára kevésé tolerálható összeghatárok. Sokak számára ilyen lehet egy karton kóla, amiért ki kéne fizetni egyszerre 1800 forintot. Helyette sokkal kényelmesebb lelkileg, ha minden nap veszünk egy üveggel 360 forintért. Összességében többet költöttünk és ugyanazt vettük, de mégsem éreztük soknak, hiszen nem egyszerre kellett szembesülnünk a kiadásokkal. Ha pedig ehhez hozzáveszük, hogy a 6 vásárlásból 4x csak a kóla miatt mentünk botba, ésha már ott voltunk, akkor vettünk mást is (feleslegesen) és ezáltal mégtöbbet költöttünk, akkor láthatjuk, hogy az egész kész katasztrófa... Már ami a pénztárcánkat érinti.

Szóval most nincsen Olimpia, de az nem azt jelenti, hogy nem lesz

 

Saját határkörben pedig ugyanazokat a közpénzeket el lehet majd költeni, csak más indoklással. Nem az Olimpia miatt építünk Olimpiai stadiont (pl), hanem az Olimpiai stadion miatt kell majd Olimpiát rendezni.

 

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr5012414241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2017.04.10. 16:48:23

Ha nem lenne lopás, támogatnám, ésszerū megcsinálni olyan dolgokat, amelyek amúgy is használhatóak (metró pl.), nem csak az olimpia alatt.

A nemzetközi olimpiai bizottság megmondta, hogy elônyt élveznek majd azok a helyszínek, ahol vannak már létesítmények.

De ez csak akkor lenne igaz, ha ésszerûen csinálnák.

Sir Galahad 2017.04.10. 22:27:43

Ha jól emlékszem, már tudott volt, bejelentették, hogy a létesítményeket egy korábbi sportfejlesztési program keretében olimpia nélkül is megépítik. Az aláírásgyűjtés tétje így az lehetett, hogy a csatlakozó infrastruktúra (híd, út, közlekedési eszközök stb) sorsa mi legyen. Erre nemet mondtak, így az a pénz szabadult fel. Hogy mire költik majd, arról még nem hallottam.

fidesz maszop dk egykutya 2017.04.10. 22:41:04

@Sir Galahad: pénztáros lőrinc kapja mutyiban. Bár amúgy is ő kapta volna.

John Doe3 2017.04.10. 22:52:04

@Sir Galahad: azért egy olimpia méretű sportfejlesztési program csak egy olimpiához illeszthető, máshoz nem.

John Doe3 2017.04.10. 22:53:21

@Sir Galahad: az aláírásgyűjtés tétje az volt, hogy az olimpiai létesítmények (sem) kell, hogy felépüljenek.

muszaka 2017.04.10. 23:12:12

Megpróbálok eltekinteni attól, hogy nem kellenek ezek az intézmények, és hogy ez az egész arra megy ki, hogy a a több mrd-os beruházást miként végzik el töredék áron és teszik zsebre a kivitelezők a különbséget. (És mindenki érzi, hogy finoman fogalmaztam.)
És ha felépítjük a stadionokat, akkor sincs garancia, hogy itt 2028-ban olimpia lesz. Hogy lesz ütemezve az építkezés? 2024-re elkészül a tervezett épületekből néhány, és ahogy a cikk is említette, rohadásra ítéljük. Majd várjuk a döntést, hogy akkor 28-ban lesz olimpia. Ha nem, akkor eláll az még 4 évig, a következő sorsolásig... (Számtalan, már meglévő és világörökség részét képező intézményünk rohad ily módon. Megépül, majd miután átadták, az üzemeltetésre nem jut pénz, és amortizálódik. Ezután jön az újabb Uniós pénzadomány és gatyába rázzák szemérmetlenül nagy összegekért, mert nálunk a fokozatosság egy nem létező módszer. Vagy van, vagy nincs pénz, kis összeg nem létezik...)
Másfelől, jajj annak a sportolónak, akit sérülés ér, mert a FINA, a IAAF stb feltételeinek megfelelő uszodák, csarnokok után meglátja a véres valóságot, hogy a kórházaink nálunk ocsmányabbak, lepusztultabbak, mint náluk a börtönök.

gtri 2017.04.10. 23:21:45

Ezek a Fürjes féle emberek otthon az asszonyt is így viszik ágyba? Ha azt mondja, hogy nem akarja akkor is megy az unga-bunga? Csak ismételgetik az asszonynak, hogy nem unga-bunga történik vele éppen, hanem bunga-unga, így hát ne szóljon semmit, teljesen rendjén való a dolog. Komondoron történő átesés meg kényszerített unga-bunga. A párt ami erkülcsről prédikál.

Egyre csak feszül a húr...

OkoskaTo:rp 2017.04.10. 23:27:09

Innen is látni, hogy nem az olimpiai álom volt a lényeg, hanem a beruházásokból ellopható lé.

Az meg már csak bónusz, hogy most az olimpia visszamondására hivatkozva újfent lehet büntetni a bűnös várost az amúgy is erősen szükséges infrastrukturális beruházások törlésével.

lobaszopiatej 2017.04.10. 23:34:28

Teljesen mindegy lesz-e olimpia, a lényeg legyen honnét lopni mindenféle néphülyítő címszavakkal.
Kérdés ki az az idióta fidesz-zombi aki még ezt is beszopja.

2017.04.10. 23:36:10

@VT Man: "ésszerū megcsinálni olyan dolgokat, amelyek amúgy is használhatóak (metró pl.),"

De itt csak a sportlétesítmények megépítéséről van szó. Semmi másról.
Az olimpia miatt valóban fejlesztettek volna egyéb, hasznos infrastruktúrát is, de ez most nem lesz, csak stadionok, csarnokok. Meg persze lopás.

Nzoltan 2017.04.11. 07:51:29

Egyébként vicces, hogy az ellenzők érve az volt, hogy az olimpiától csődbe menne a gazdaság, pedig az elmúlt néhány év kölségvetési többleteiből kijött volna az a 700 milliárd.
És mindehhez azok asszisztáltak a legkeményebben, akik olimpia nélkül is becsődöltették a gazdaságot.

Ez bizony egy kibaszott nagy LOL.

Nzoltan 2017.04.11. 08:01:54

A probléma abból fakad, hogy a népek csak azt hallgatják meg, amit hallani szeretnének.
Feltételezem, hogy az itt kommentelők fele soha nem hallgatta meg az államtitkárt, csak az index és a 444 cikkeiből téjékozódik. Ezért lehet az, hogy amikor jönnek a választások valamiért az ellenzék kapja a nagyobb pofont. És csak megy a pislogás folyamatosan....

Kicsit erl kéne szakadni a "lopás, mészáros , orbán" szentháromságtól és akkor nem érné a baloldaliakat annyi csalódás.

2017.04.11. 09:03:50

az olimpiai létesítményekben csak úgy tolonganak majd a nézők, m ahogy az NB-I-es meccseken is.
www.sportfaktor.hu/2017/04/02/siralmasnal-rosszabb-nezoszamok-az-nb1-ben/31114/
"De legalább minden stadionban négyszámjegyű volt a fizető közönség. A környező országok adataival összehasonlítva azonban a magyar első osztály maga a tömény érdektelenség."
egy sportközgazdász az mondja, ekkora nézőszám mellett fenntarthatatlanok ezek a stadionok, az építés meg állami pénzből megy, és nem a csapat tulojdonosa fizeti

Untermensch4 2017.04.11. 09:45:35

@Nzoltan: " kölségvetési többlet" miközben az éves költségvetési hiány 3% alattisága volt a siker..? De örülök hogy van "költségvetési többlet", lehetne belőle közlekedési infrastruktúrát is fejleszteni, a legtöbb ember többet közlekedik mint sportol vagy meccsre jár.

erol 2017.04.11. 10:12:39

@Nzoltan: Látom te valamennyire érted a fidesz logikát, áruld már el miért nyomják a sportot ennyire? A kutyát nem érdekli, de azért öntik bele a lóvét számolatlanul. De miért?

Nzoltan 2017.04.11. 15:03:40

@Untermensch4: Ebben igazad van. De az tervezett hiány. Mint tudjuk a tervezett költségvetési többlet "talál"t pénz. Én nem értek egyet a folyamatos hiánnyal, de ez az ortodox közgazdászok szerint nem hogy nem baj, hanem egyenesen szükség van rá.
Az meg már tényleg csúsztatás, hogy egy olimpiàba belebukna az orszàg, attól függetlenül, hogy másra is lehetne költeni. És költenék is.

Nzoltan 2017.04.11. 15:05:59

@erol: Nem bonyolult. A sport építi a nemzettudatot. Az pedig a jobboldal felé tolja a szavazókat.
Ott van példának a foci eb.

Untermensch4 2017.04.12. 08:52:09

@Nzoltan: A kádár-korszakból visszamaradt sport-finanszírozással ez nem túl jó nemzettudat-építési módszer.
Az olimpiába két dolog miatt buknánk bele.
1) az olimpiák költségei végül nagyobbak mint a tervben
2) lopás ami tovább növeli a költségeket
süti beállítások módosítása