Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Egy generáció, amelyik mindent elfelejt

2017. április 05. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu_generacio_x.jpg

Ma jöttem rá, hogy mindig, mindenhol a fiatalokkal foglalkoznak, a fiataloknak adnak tanácsokat. A fiatalokat akarják sikeresebbé tenni. Pedig az idősebb generációkat (X generációtól felfele)sem lenne szabad temetnünk, lehetőség szerint segítenünk kéne nekik is ötletekkel. Most a modern (?) technikához való kapcsolódási pontokban szeretnék egy nagyon fontos tanácsot átadni, mert már a sokadik embernél látom, hogy egyáltalán nem működik a valóságban.

Felhívott egy nagyon kedves x 50+-os ismerősöm, aki világvége hangulatban, hatalmasakat sóhajtozva szinte könyörgött a megváltó segítségért, mivel be akart lépni az email fiókjába, de két dolgot nem tudott:

  • az email címét
  • és a jelszavát

Ez annyira tipikus amúgy. Ha ehhez hozzávesszük, hogy én készítettem el neki a máig egyetlen email címét 5 évvel ezelőtt és azóta is aktívan használta a tableten, akkor már lassan elkezdhetjük a fejünket fogni.

Én már az első percben mondtam, hogy írja fel ezeket a dolgokat, mert nem fogja tudni. Elfelejti. Ehelyett mi történt? Kaptam egy átlátszó ígéretet erről,én pedig tudtam mit kell tennem: Majd én felírom ezt is a másik helyett...

Bevallom elgondolkodtam, hogy az elmúlt évtizedben nem érintkezett Chichén Itzá (maják városa)-nál egy minimálsan fejlettebb közeggel, hogy 2017-ben még ekkora streszt okozhat egy email fiókba történő belépés és egyáltalán a számítógépes alapfunkciók használata? Persze tudom, hogy erről szó sincsen, hiszen itt élt mindig Budapesten és évek óta ott is érintőképernyős telefon+tablet kombó operál.

De valamiért nem történt fejlődés vagy előrelépés a dologban. Másik ékes bizonyítéka erre az emailes dolgot megelőző beszélgetés, amikor a tableten kereste a beállítások ikont! Ez az ikon mindig ugyanúgy nézett ki, és egy oldalon maximum 20 ikon van (neki 13 per pill). Ebből 5 perc verejtékes keresgélés után sem sikerült kiválasztani a Beállítások ikont, aminek az aljára pontosan ez van kiírva:

Beállítások

Megkérdeztem ismerősöket, hogy ők hasonlót szoktak e tapasztalni és sajnos nagy általánosságban a válaszuk az volt, hogy az 50+-os korosztály jellemzően teljesen analfabéta a számítástechnikával kapcsolatban, egy email cím is hatalmas problémát okoz (természetesen kivétel egy elenyésző kisebbség, akik valamilyen formában ezzel foglalkoznak, vagy érdeklődnek a téma iránt.).

Szóval az kezdett kirajzolódni, hogy azok az 50+-os emberek, akiket alapvetően nem érdekel a számtech világ, még az elvárható minimumot sem voltak képesek az elmúlt 10 évben elsajátítani. Ezzel a konklúzíióval én szerettem volna vitatkozni, mert azt gondolom, hogy azért a Facebook miatt alapszinten már tényleg az 50+-os korosztály jelentős része rákényszerült elsajátítani az alaptudást.

De még ennek tudatában is van egy fontos ötletem, ami nagyon jellemző! (Főleg a férfiakra)

Egyszerűen nem hajlandóak leírni az email címüket, elektronikus dolgaikat és jelszavaikat valahova (biztonság miatt fontos, hogy lehetőleg valami titkos helyre) , ahonnan bármikor utánanézhetnek bárminek, ha véletlenül elfelejtenék. 

Ma már tényleg annyi jelszavunk, email címünk, kódunk, felhasználónevünk van, hogy egyszerűen képtelenség fejben tartani. Az agyunkat nem is az információ raktározására találták ki, hanem az információ feldolgozására. Ettől függetlenül sokan egyszerűen nem hajlandóak meglépni ezt a nagyon hasznos funkciót. Helyette próbálnak egyetlen jelszót használni mindenhol.

Az egy jelszó problémája: Ha egy hacker megszerzi a jelszavadat (mostanában többek között a hiperbiztonságos Apple-től loptak el 600 ezer Apple jelszót...), akkor pontosan tudja, hogy lusta vagy. Minden szóba jöhető helyre megpróbál belépni (Facebook, email...akár még ebank) a megszerzett jelszavaddal. Ezért nem túl szerencsés, ha megkönnyíted a dolgát azzal, hogy gyakorlatilag egy kulcs nyitja ki a házad, az autód, a nyaralód és a széfed is... Azért kell mindenhol más és lehetőleg bonyolult jelszavakat megadni, hogy ilyen ne fordulhasson elő.

Akinek nincsen esze, legyen notesze egy hatalmas hazugság

És ezt a hazugság volt generációk mantrája az esettel kapcsolatban. Sokan emiatt nem hajlandóak leírni információkat egy helyre, mert úgy érzik, hogy akkor lehülyéznék saját magukat!

Akinek van esze, annak van noteszei

Pedig pontosan fordítva működik a játék! Akinek van esze, az nem stresszeli magát feleslegesen. Nem terheli felesleges infókkal az agyát. Akkor van eszed, ha kiírod magadból a megjegyezendő dolgokat, hogy esélyed ne legyen elfelejteni bármi fontos dolgot!

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8712402751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.04.05. 11:26:29

Megtörtént eset:
Kétségbeesett telefont kapok arról, hogy nem látja a leveleit. Kérdezem, hogy belépett-e. Nem tudja.
Mondom, hogy írja be a címsorba, hogy gmail.com
"Mi az a címsor?"
Ok, leírom neki, hogy hol keresse. (Nem lehet lebeszéni az IE használatáról 2017-ben sem.)
Rendben, eljutunk addig, hogy beírja.
Továbbra sem látja a leveleket, de jobban nem tudja elmagyarázni.

Kiderült, hogy csak kilépett a böngésző, vagy a cookie törtődött, vagy ilyesmi, mert csak be kellett volna újra lépni.

A másik meg a kérdéstől, vagy hibaüzenettől való megijedés. Akkor is, ha csak egy popup, amibe beleírták, hogy "sikeresen beléptél". Egyszerűen félnek akár ebben az esetben is egy OK gombot megnyomni.

Kész, ezzel nem lehet sajnos mit kezdeni.

Untermensch4 2017.04.05. 14:44:18

"akkor pontosan tudja, hogy lusta vagy. Minden szóba jöhető helyre megpróbál belépni (Facebook, email...akár még ebank) a megszerzett jelszavaddal."
Erre azt a biztonsági megoldást találtam ki hogy nem használok e-bankot. A hekker tud a nevemben kommentet írni meg megnézheti mit nézegetek a neten.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.06. 07:12:15

Teljesen egyetértek a poszttal. Ugyanilyen tapasztalataim vannak. Szomorú a helyzet.

John Doe3 2017.04.06. 08:35:59

Nem notesz kell, hanem Keepass.

John Doe3 2017.04.06. 08:39:50

Facebook? Ammia? Ja, ahol azok az ari képecskék vannak? Azt csak a hülyéknek találták ki. A poszt címéről meg annyit, hogy kellene egy másik poszt is, kb. olyan címmel, hogy "a generáció, akinek fogalma sincs semmiről, de igen nagy mellénnyel osztja az észt." Kb. ez is ennyire lenne igazságos.

John Doe3 2017.04.06. 08:41:30

@Serrin: A "sikeresen beléptél" az most kérdés, vagy hibaüzenet?

Serrin 2017.04.06. 09:43:22

@John Doe3: A lényeg, hogy bármilyen aklakra, amire nem számít félellemmel kell reagálni. Még a végén elront valami. Ha magyarul van a szöveg és egyértelmű, akkor is.

Duplaxiii 2017.04.06. 10:46:54

Mit akartál írni? mert ez így egy full kirekesztő fogalmazvány!
Milyen generáció? Az 50 feletti? én is az vagyok, de szerintem még évekig taníthatnálak olyan dolgokról, amit te leírsz.
Miért kellene egy 50-60 évesnek genderalapú kozmopolitának lennie? Szerinted csak az az élet alapja? Te a társadalom egészét tagadod? A sokszínűséget, a az egyedek különbözőségét?
Te arról miért nem írsz, hogy egy 50+os tapasztalt, diplomás, nyelveket beszélő ember nálunk miért segédmunkás? Miért nem kap semmiféle állást, csak mert annyiu éves? És erről nála fényévekkel ostobább 30-asok döntenek, akiknek az intelligenciát egy mobiltelefon, egy app jelenti, aki netes társkeresőkön próbál ismerkedni, mert az emberi kommunikációra képtelem zombi?
Fejlett országokban az általad itt leköpött 50+osok tanácsadói állásokba kerülnek és szép jövedelemért pátyolgatják a hozzád hasonlókat! Átadják a tudást, a kapcsolatrendszert. Szólnak előre, ha ostoba hibát vétesz, ami a cégnek sokmilliós buktát jelentene.
Nem, szerinted ez a generáció - bűnös kollektív címkézéssel! - azért haszontalan, mert nem tud megjegyezni egy email címet? És te attól vagy a zseni, mert meg tudod neki csinálni?
Te lenézed nagyszüleidet, mert nem a neten élnek? És ha ők meg azért, mert te meg nem tudsz ásni, varrni, mosni, főzni, ügyet intézni stb.?
Vállalkozóként, 35 év tapasztalattal, rutinnal a hátam mögött látom, hogy az általad szátrolt generáció valójában alkalmatlan a piaci területen! Kutatóként, meg támogatott propagandalénynek jók, de berakni őket a folyamatokba? Egy év intenzív képzés és hatalmas munka lenyesni a belőleg is áradó elvi "büszkeséget". Nálunk a startupok a baromság példái, a cégek lelkiismertetének megnyugtatói, szemben más országokban a ipari fejlődés melegányaival. Nálunk egy nemzetközileg egyeti fejlesztést, szabadalmat nem lehet megcsinálni, mert csak priváttőkére számíthatsz, de a hazai statupokban a banángörbület vizsgálatásra milliós támogatások mennek. Egy újj appért... Egy ezredik kávéző berendezéstervéért. És a fiatal később képtelen egy cégnél beilleszkedni, mert az életben minkaidő van, felelősség, határidő. Nem babzsákfotel meg csocsóasztal.
Nem berátom, nem a 50+ generáció a probléma! Ti vagytok azok, akik a életfolyamatok átugrásával akartok izomból, erővel hatalomra kerülni, és ehhez bármit felhasználtok. Ilyen kirekesztő, megbélyegző írásokat is.
A ti generációtok, ha nem változtok, el fog veszni! Értéketn nem hoztok létre, társadalmi szempontból haszontalanok vagytok, nem is látjátok, hogy fogaskerekek egy multigépezetben. Ami bármikor kicserélhető egy FIATALABBRA!
(A GE megvette az Egyesült Izzót a gengszterváltás korában. Első lépése az összes döntéshozó lecserélése volt fiatalokra. Azok kaptak szép autót meg juttatásokat, és igáslóként, kritikia nélkül húzták az igát. Amikor eljutottak egy pozícióba, kirúgták alóluk a sámlit és helyettük ismét fiatalokat tettek. Hogy igáslóként húzzanak, egy autóért, egy telefonért... Hogy este a szótrakozóhelyen ők legyenek a menők! És amikor nem éri meg, a cég elsétál...)
Túl sok hozzád hasonló hibáját kellett az eltelt 10 évben kijavítanom. 50+osként szopok miattatok! Te meg egy email cím, jelszó alapján komplett generációt köpsz le. Szeretheted a szüleidet...

Duplaxiii 2017.04.06. 11:00:52

Egyébként te meg számológépet és naptárt vegyél!
Egy 50+os a hazai számítástechnika indulásakor volt fiatal, valójában az a generáció építette fel még a COCOM árnyékában a mai világot.
Most ez a generáció az 50+os és jellemzően a mai szakértők, cégvezetők, vállalkozók többségét jelentik, azaz hatalmas tudással és rutinnal bírnak. A multiknál, divat a gyengébb fiatalok alkalmazása, mivel ott nincs szükség a kreativitásra, ott a végrehajtás és a hűség kell.
Minden más oldalról a probléma nem évjárat kérdése, mert számos fiatal meg csak játék, mobiltelefon fészbúk vonalon éli az életét. De nem minősíthető egy pék sem azon az alapon, hogy 10 órát mobilozik vagy egyet sem. Függetlenül, hugy 20 éves vagy 50 éves a pék!
Ezt én tudom, de te és a generációd nem!
Ti vagytok a valódi IT analfabérák, a csőlátok, a farkasvakságban szenvedők!
Mert szerintetetk a mobil a számítástechnika és a tablet, Linux a jövő és a szabadélet, Apple a megfelelő mindenre, mert abban hisztek.
Miközben nem is észlelitek, hogy a világ IT rendszereinek 90% NEM a mobiltelefon, a webprogramozás, vagy a grafikusság. A világon dolgoznak és a feladatokhoz alkalmazzák az infrastruktúrát, és nem szcientológiai alapokon.
Ti hiszitek, hogy a programozó a menő, miközben az az alja meló! A programozó egy betaanított melós és jellemzően mgasan képzett 50+osok döntéseit hajtják végre. Nem kell minden gyerekből programozót képezni, mert még a számítástechniát alkalmazók 90%-a sem fog (nem is szabad neki!) programozni! Alkalmazástudás kell és gondolkodás! De az meg megint tapasztalat, így életkor alapú, tehát nem igazol titeket.
A posztotban megoldások is egy hobbihalmaz számára ötlet és semmiféle értelmes megoldást nem jelent a munkaalapú felhasználás területén. Most ez a alap?
A leírtaidat oldalakon keresztül tudnám cáfolni és nem nyernél! Minden felvetésedre adonék valódi és hasznos megoldást. Mert a te véleményed: divat és trendi alap, az enyém szigorú szakmai vonal.
És az IT szakma, a mobiltelefon és a fszbúk szórakozás. Nem akard a szórakozást ráhúzni a munkára.

John Doe3 2017.04.06. 12:11:26

@Duplaxiii: tökéletesen egyetértek. Még megfejelném azzal, hogy én pl. COBOL-ban fejlesztek, amiről a mai fiatalok még csak nem is hallottak (ez persze nemcsak, illetve nem elsősorban az ő hibájuk). Lehet mondani, hogy a nyelv elavult, de a világ szoftvervagyonának több, mint fele ebben van megírva! A lebonyolított tranzakcióknak pedig több, mint 80%-át ilyen alkalmazások valósítják meg.
A sztárolt Y-generáció reálszakos egyetemi hallgatóinak gondot okoz két kétjegyű szám összeadása. Hexában pedig nem is megy... Volt olyan hallgatóm, aki az 1-gyel való osztást elvégezte -- számológépen. Ezek lesznek a jövő mérnökei és programozói. Érettségi feladatokban évek óta visszaköszön a százalékszámítás, ahol a százaléklábnak egyetlen releváns jegye van, nehogy megerőltesse magát a jelölt. Csakhogy sajnos a világ nem efelé megy...

John Doe3 2017.04.06. 12:13:57

@Untermensch4: E-bankolásnál jellemzően már az azonosító sem publikus, úgyhogy nem ez az igazi kihívás, hanem amikor a kuncsaft maga adja meg valami adathalász mailre válaszolva.

Untermensch4 2017.04.06. 15:27:36

@John Doe3: Mivel nagyon nem látom át a működését, a hibák elkerülése felől közelítem meg a problémát. Amely hibákra hozzáértők igyekeznek jószándékúan felhívni a fogyasztó zemberek figyelmét.

A generációs "különbségre" műszaki területen:
voyager.blog.hu/2013/08/21/77_a_csoda_szelkerekekrol_avagy_a_mernoki_becsles_fontossaga

Szarvas Norbert 2017.04.06. 16:01:38

@Duplaxiii: senki nem köpte le az 50+-os korosztályt. Egy jellemző problémát vettem elő, egy adottságot. És ebben próbáltam egy jó tippet adni. Ennyi történt

Nem kell mindent sértésnek venni.

Amúgy imádom az ilyen fajta véleményeket:

"hidd el hogy bármit mondasz, én jobbat mondok, azért mert én biztosan idősebb vagyok, mint te és a koromnál fogva előjogom, hogy bármiben bármit jobban tudjak"- zseniális érvrendszer:)

Szarvas Norbert 2017.04.06. 16:04:10

@Duplaxiii: "A posztotban megoldások is egy hobbihalmaz számára ötlet és semmiféle értelmes megoldást nem jelent a munkaalapú felhasználás területén. Most ez a alap? "

egyetlen fontos gondolat köré épül a cikk. Aki ezt a gondolatot megérti és elfogadja, az a munka területén brutális módon tudja egyébként a hatékonyságát növelni... Ezt a gondolatot magyarázza el zseniálisan a könyvében David Allen a GTD könyvében.

Szarvas Norbert 2017.04.06. 16:12:07

@Duplaxiii:

"Te lenézed nagyszüleidet, mert nem a neten élnek? És ha ők meg azért, mert te meg nem tudsz ásni, varrni, mosni, főzni, ügyet intézni stb.? "- te kérsz számon tőlem olyat, hogy bárkit lenéznék, de közben mindegy mondatod arról árulkodik, hogy te nézel le engem, te nézed le a fiatalabb generációkat.

A cikkben senki nem néz le senkit, hanem egy tényleges állapotot jelenít meg.

Remélem nem kapsz traumatikus élményt, ha bevallom, hogy tudok és szoktam főzni, mosni, takarítani, ügyet intézni pro szinten, és értek a számítógéphez, és még ezer másik dologhoz:)

nem értem a sarkos tulajdonság szerinti felállításaidat! Miért kell bármelyik generációnak jobbnak lennie a másiknak? Ez nem verseny. Minden generáció a saját korában a lehető legjobb volt. a történelem pedig utólag minősít, hogy jó volt e az irány vagy sem.

minden generációnak más kihívásokkal kell megküzdenie. mára teremtettünk egy online világot. Ehhez kell alkalmazkodnia mindenkinek.

John Doe3 2017.04.06. 16:49:03

@Szarvas Norbert: Azt mondod, hogy a cikkben leírtak egy tényleges állapotot jelenítenek meg. Azt gondolom, hogy példát mindenre, és mindennek az ellenkezőjére lehet találni. Egy befolyásos bloggernek arra kellene koncentrálni, hogy a ténylegesen belül *jellemző* állapotokat tűzzön tollhegyre. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy itt ez történt.

Untermensch4 2017.04.06. 18:12:51

@Szarvas Norbert: "minden generációnak más kihívásokkal kell megküzdenie. mára teremtettünk egy online világot. Ehhez kell alkalmazkodnia mindenkinek."
Sztem Duplaxiii: arra utalt hogy a fiatalabb korosztályban meg jellemző hogy az offline világban meglehetősen esetlenek szakmai területen. És ez olyan szakmai területen is jelentkezik ahol részben online tevékenység van. Vszeg azt figyelte meg hogy az offline "bénázást" olyan jelleggel viszik át egyesek az online térbe ami így mindkét dimenzióban egy üvegplafon alatt tartja az érintetteket (tehát nem mindenkit de vannak akik "tipikusan" hozzák a jelenséget).
És ez részben azért is van így mert alanyaink elsőként és elsősorban online szocializálódnak és rosszul is csinálják, így az offline segítség sem tud nekik eléggé hatékony lenni.
Mondok egy példát. Végzett infós, elvileg. Gyakorlatilag nem tud weblapot csinálni (mármint jól vagy legalább a megfelelőnél jobban). Be akar szervezni vkit a projektbe aki tud de nulla "social engineering"-skill, érdemi alkut kötni esélye sincs és rá sem fog jönni hogy miért... ehhez képest ha egy 50+ -os IT-szakit megnézel, ha kocka is, jó a formatervezése, áramvonalas offline is.

Szarvas Norbert 2017.04.06. 20:41:42

@John Doe3: elgondolkodtattál... ezt köszönöm! biztosan felhasználom a jövőben és fontolóra veszem

Szarvas Norbert 2017.04.06. 20:43:45

@Untermensch4: az igazság az, hogy ez sokkal mélyebb beszélgetésbe csapott át, mint ami a célom volt az írással!

Egy egyszerű problémára szerettem volna felhívni a figyelmet és egy jó megoldásra.

Persze lehetett volna erről egy 500 oldalas könyvet elemezni, szakszerűbben leírni...de nem volt célom, mert úgy voltam vele, hogy aki eddig el volt ilyen siznten veszve, az nem biztos, hogy fogékony a tudományos magyarázatra. Őket akartam megszólítani, egy könnyen fogyasztható, ámbár érzelmeket kiváltó írással!

John Doe3 2017.04.06. 21:09:28

@Szarvas Norbert: Örülök, hogy üzenetem torzítatlanul célbaért. Hidd el, sokan figyelnek rád, és ez bizonyos felelősségel is jár. Most sikerült kavicsot dobnod a tóba, de ez nem is baj.

Untermensch4 2017.04.06. 22:36:35

@Szarvas Norbert: Ritka az egyszerű probléma. Még ritkább az egyszerű megoldás. Mármint egyszerű és jó megoldás. Ironikus hogy miközben véletlenül leszóltad a másik generációt, egyúttal parodizáltad a sajátodat...
A technika fejlődése egyre gyorsabb. Már a mostaninál kisebb sebességnél is feltűnő volt a "jövősokk" jelensége. Amikor emberek egyszer szétnézve úgy érzik mintha hirtelen a jövőbe kerültek volna, körülöttük az eszközök... furcsák.
Az igazán vicces az hogy a "mai öregek" már nem fognak ettől olyan sokat szenvedni mint a mai fiatalok, akik előtt még hosszú élet áll, további gyorsulással a fejlődésben.

Untermensch4 2017.04.09. 19:59:10

@Szarvas Norbert: Közben eszembe jutott még vmi. A jelenség azért látványos mert akik az 50+ -osok közül nem eléggé zárkóztak fel a mai technikához, nem szép csendben "lefagynak" hanem egy másik embertől segítséget kérnek. Azért ami egyúttal visszamutat arra hogy miből fejlődött ki a "túl domináns offline életmód". Amikor ez a korosztály szocializálódni kezdett akkor a világ országai közül az utolsó néhány között voltunk az ezer lakosra jutó vezetékes telefonvonalak számát tekintve (de groteszk módon elsők között az ezer lakosra vetített legyártott vezetékes telefonkészülékekben... kgst-rulez). Ha egy napon vkinek 4-5 hivatalfélében volt ügyintéznivalója, megpróbálhatott elfoglalni egy telefonfülkét, birkózni a kapcsolási problémák, rossz minőségű és megszakadó telefonvonal problémahalmazzal, vagy offline személyesen végigjárta a helyszíneket. Az utóbbi volt a hatékonyabb. Erre ráerősített hogy a "ki kit ismer", ki kin keresztül tud vmit elintézni, az bizony nélkülözhetetlen skill volt a hiánygazdaság idején. (*) Ezek a dolgok erősen beépülgettek a kultúránkba, idő (akár több generáció) amíg teljesen kikopik ennek a nyoma.
(*) '80-as évek közepe. Iskola gazdasági vezetője majdnem sír egy tüzép-telepen, az egész országot végig kutatta és nem talál klinkertéglát. Az iskola felújításából már csak egy nyomorult kémény van hátra, a terven és az összes papíron ez van. Átpapírozás kb hónapokba telne (k-európai bürokrácia rulez), átadási határidő közeleg. Maszek fuvaros odalép, "én tudok szerezni..." megalkusznak egy jó fuvardíjban. Mert a fuvaros véletlenül emlékezett hogy egy világvégi falu egyik tüzéptelepén feltűnt neki pár hete hogy "nahát, itt van klinkertégla pedig a kádár-kockákhoz meg ólakhoz tuti nem vesznek a helyi tsz-tagok".
süti beállítások módosítása