Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Tanulj már meg gépelni!

2017. március 03. - Szarvas Norbert

tanulj_mar_meg_gepelni.jpg

Te még nem unod, hogy Gizike egyesével üti a billentyűket a hivatalban?

Eltelt tíz év, eltelt húsz év, de a legtöbben még a mai napig képtelenek normális ütemben begépelni bármit is. A szörnyű, hogy nem csak a mai 50 évesekre igaz ez (apropó: mi a francot csináltak 15 évvel ezelött 35 éves fiatalként, amikor már javában email forradalom volt????), hanem 30+-os technológiai analfabétákra is. Mármint csak azzal vigasztalják sokan magukat, hogy technológiai analfabéták.

Mert a valóságban ennek semmi köze a technikához. A gépelés egy egyszerűen és akár autódidakta módon is elsajátítható (alapszintig) képesség. Minden csak gyakorlás és szorgalom kérdése. Onnan indul a történet, hogy Gizike, aki minden nap 8 órában adatokat visz fel a kormányhivatalban, 10 év után ne keresgélje már a billentyűzeten a betűket, mert nagyjából minden ugyanott található.

Első lépés: tanuljuk meg, hogy melyik betű hol helyezkedik el a billentyűzeten

Azon kívül, hogy baromi bosszantó tud lenni, igazából saját magaddal cseszel ki, hiszen dupla-tripla-sokszoros időt cseszel el a saját életedből feleslegesen. 

Ha minden nap megírsz 10 email-t, amiben van 60 karakter, akkor naponta 600 karaktert ütsz le, évente kb. 175.200 karaktert (pihenőnapokat nem számoltam), az elmúlt 10 évben pedig 1 752 000 karaktert!!!!

Tehát közel kétmillió leütés sokak számára nem volt elegendő ahhoz, hogy minimum normális sebességben legyenek képesek gépelni. És ez a számítás egy igazi vicc, hiszen számoljuk hozzá a napi Facebook poszjaidat, messenger beszélgetéseidet is...

Most gondolj bele, hogy minden egyes karaktert csak 1 másodperccel gyorsabban tudnál leütni (mert pontosan tudnád, hogy hol helyezkedik el).

Akkor az elmúlt 10 évben 1 752 000 másodpercet spóroltál volna a példa alapján!

Ez 29 200 perc! 

Ez 486 óra!

Ez 20,2 nap!

Ez majdnem annyi, mint amennyi napot egy hónapban dolgozol!

Az elmúlt 10 évben elcsesztél majdnem egy hónapot azért, mert folyamatosan keresgéled a billentyűzeten a karaktereket...

És akkor itt most tényleg 1 másodperc/karakter veszteséggel számoltam és mindketten tudjuk, hogy ez ennél sokkal több szokott lenni... És akkor mi a helyzet a speciális karakterekkel, kiemelésekkel, betűméret állításokkal, tabokkal...stbstbstb???????

Ha tudsz gépelni, például itt letesztelheted milyen gyorsan, én 81 wpm-et (word per minute) kaptam eredménynek. Ha 60 alatt vagy, gyakoroljál. 

 

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 Köszönjük a gondolatébresztőt:

y2ycoaching.blog.hu/2016/12/31/tanulj_meg_gepelni_kerlek

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6912309855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mighty 2017.03.03. 17:57:42

Ez a wpm mérés azért szar, mert a szavak tök értelmetlen sorrendben jönnek fel. Elég gyorsan tudok gépelni, de ennél nekem 34 jött ki. Talán azért mert nem vakon gépelek, hanem mert figyelem a billentyűzetet is.

Ettől függetlenül a hivatalokban elég bénák a nénikék...

Szubrina 2017.03.03. 18:49:12

Azt hittem ez a poszt rólad fog szólni, mert tegnap vagy tegnapelőtt valaki említette, milyen sok a félreütés az írásodban...

Pál Greguss 2017.03.03. 20:16:19

Azért a plágiumot - ráadásul csak a végén eldugva mindenféle következményelhatárolódási jogi nyilatkozat után - gondolatébresztőnek titulálni, az egy kissé erős, Szarvas Norbert! :-( .

y2ycoaching.blog.hu/2016/12/31/tanulj_meg_gepelni_kerlek

Szarvas Norbert 2017.03.03. 20:31:47

@Pál Greguss: gyorsan essünk túl rajta

1. gondolatmenetet nem lehet birtokolni. nem lehet eltulajdonítani, mert máskülönben a fél internet lopott már tőlem Magyarországon

2. a cikk gondolatébresztő volt, de aki elolvassa mindkét bejegyzést, az látni fogja hogy a végkövetkeztetés és a felvetés közötti tartalom párhuzamos ugyan, de eltérő

3. Beszéltem erről Dórával, a másik blog szerzőjével és minden rendben van közöttünk. Átbeszéltünk a helyzetet és megfelelt neki ez az elhelyezés

illiberalisberlo · http://illiberalisberlo.blog.hu/ 2017.03.04. 16:26:19

@Szarvas Norbert: ne is törődj velük Norbi. Legalább csinálsz valamit. Szerintem itt legalább kevesebb bujtatott reklám van mint a kiszámolon. Na az szánalmas.

Untermensch4 2017.03.04. 18:14:02

@Szubrina: Arra az esetre ha nem vagy régi olvasó: Norbi folyamatos fejlődést mutat az írás tekintetében és nem az előíró hanem a leíró nyelvészeti megközelítést pártolja. A félreütés az lehet technikai okú, érintőképernyőnél. Vannak impulzusírásai ahol fel-felbukkannak egyéb kisebb problémák de a folyamat nagyon jól halad.

Szarvas Norbert 2017.03.05. 12:44:38

@Tamas71:

"Norbi mikor nyilatkozott utoljára médiában? "

Amikor megkérdeztek legutoljára:)

Untermensch4 2017.03.05. 18:35:12

@Tamas71: A médiában való nyilatkozási gyakoriság és a reklámetika között mi az összefüggés?

Kjos 2017.03.06. 06:14:52

Mondjuk, hogy elfogadom a modell számait, s valóban 20 napom ment rá az elmúlt 10 évben. Amatőrként. Egy kis posztolgatás, néhány e-mail, stb.
Ahhoz, hogy "jobb" legyek, vehettem gyakorolnom kellett volna. Mondjuk egy tanfolyamon vagy online programmal. Vannak 36-40 órás tanfolyamok, melyekhez házi feladat is jár, plusz elmenni a tanfolyamra, várni a tanárt, hazautazni, ebből, ha valóban gyorsan szeretnél gépelni, lesz kb. 240 óra. Középiskolában sok helyen van gépírás oktatás, (egyik gyermekemnek is volt), a tematika kb. 160 órára osztja el a megtanulandókat. Persze, ehhez is kell kiegészítő gyakorlás.
Tehát itt is áll a kétszáznegyven óra.
Vagyis 240 ezer forint. Ennyi pénzért (energiáért) tíz év alatt megspórolhatsz újabb 240 órát.

Én azt gondolom, hogy nem kell mindenkinek mindenhez értenie. Ha például havi 5-6 ezer km-es futásteljesítményhez keresek autót, biztosan preferálom a választásnál a fogyasztást. Ha ötszázat fogok utazni, akkor biztosan azt nézem, hogy kényelmes, gyors, jól parkolható, stb. legyen. Attól függ, mire használom.
Szerintem nem kell mindenkinek gyorsan gépelnie.
Aki meg sokat gépel amatőrként (szintén jól mérhető a gyerekeken), az tud is.
Aki meg profi, az meg biztosan tud. Vagy ki kell rúgni :)

Szubrina 2017.03.06. 18:53:36

@Untermensch4: Azt ne mondd, h telefonról írja a posztjait, mert akkor kardomba dőlök...egyébként semmibe nem kerül egy élesítés előtt átnézni még is mi a faszt húz alá a renCer...
Erről az írásbeli fejlődésről az jutott eszembe, amit Besenyő Pista bácsi mondott egy kis süti vagy keksz alján olvasta az összetevőket..."térfogatnővelőszer????" "Eleve nem volt nagy, mekkora lehetett eredetileg?":DDD

Untermensch4 2017.03.07. 11:22:45

@Szubrina: Hát őszintén, némelyik régebbi poszt meglehetősen meredek volt, ez az impulzusírás velejárója. Ha tabletet is használ és az idő is kevés akkor a hibalehetőségek összeadódnak. Az átnézésnek két gyengéje van, az egyik hogy a saját maga által ejtett hibát sokszor nem veszi észre az ember. A másik hogy a smittpálellenőrző sem mindentudó, és ennél a résznél ütközik ki a nyelvészeti szemlélet dolga amit említettem. Abban meg az előíró, az bizony bináris és totalitárius... a helyesírási ajánlásgyűjtemény meg nem teljesen önkonzisztens.
De egyébként az "Azt hittem ez a poszt rólad fog szólni..." vicces volt... :)
süti beállítások módosítása