Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Pénzügyi tanácsadó: a belső vagy a külső számít?

2017. február 10. - Szarvas Norbert

penzugyi_tanacsado.jpg

Van az a társadalmi berögződés, hogy mindenki pénzügyi tanácsadó, aki pénzzel foglalkozik és valamilyen tanácsot ad. Legyen ez egy valóban független tanácsadó, alkusz, bankár, befektetési tanácsadó, bróker, forex huszár vagy tényleg bárki. Most nem kezdem külön bontani őket, vegyük egy kalap alá. 

A következő berögzülés, hogy az a jó pénzügyi tanácsadó, aki gazdag. Ez abból az alapvető gondolatból származik, hogy más pénzét hogyan lehetne sikeresen menedzselni, ha a sajátját sem tudja? Visszakérdeznék! De ha valaki a saját pénzének a kezeléséből gazdaggá válik, akkor mi szüksége lenne arra, hogy hülye ügyfelek baromságait hallgassa pár ezer forint jutalékért cserébe?

Azért itt van ellentmondás! Most is láttam hasonló beszélgetést a témáról! Ott az volt az elmélet, hogy az a jó pénzügyi tanácsadó, aki Opel helyett BMW-vel jár, aki palotában lakik, aki állandóan egzotikus helyeken nyaral és fél milliós öltönyben járkál. 

Ez érdekes, de akkor meg az átlagos lakossági ügyfél kezdi magát szarul érezni, amikor megérkezik a tanácsadó a 30 milliós autójával a háza elé és szembesíti olyan dolgokkal, mint például:

  • az életed kilátástalan
  • semmit nem értél el
  • semmid nincsen
  • Egyébként "Én"  belőled élek és miattad engedhetem meg magamnak az autót, ami kétszer annyi, mint a lakásod

Provokatív vagyok? A valóságot írom le és nem öltöztetem rózsaszín nyusziba...

De folytassuk a gondolatmenetet! Ha egy tanácsadó annyira sikeres, mint amit elvár a közvélemény, akkor a vagyona eléri mondjuk a 100 millió forintot. Ha egy hónapban dolgozik 25 napot és minden nap találkozik 3 ügyféllel (mert a meglévőket is kezelni kéne), akkor az azt jelenti, hogy ügyfelenként kéne keresnie 111.111 forintot ahhoz, hogy ezt egy év alatt prezentálni tudja. (Márpedig akinek van 30 milliós autója, fél milliós öltönyei, egzotikus utazásai és egyéb elvárásoknak is megfelel, annak valóban szüksége van az évi 100 milkára...).

Akkor most tegye fel a kezét, aki komolyan gondolja, hogy ez a tanácsadó 111.111 forintot keres akkor, amikor köt veled egy 20.000 forintos lakástakarékot  vagy egy olyan lakásbiztosítást, aminek az éves díja 14.000 forint. Vagy akkor keres 111.111 forintot, amikor megmondja, hogy a Te 200-500.000 forintodat hova rakd?

Most nem degradálni szeretnék, hanem rávilágítani egy olyan megvalósíthatatlan eszmére, amihez hasonlóak azok az álláshírdetések, amikor olyan 22-24 éves három diplomás 8 nyelven beszélő embert keresnek, akinek van már 10 év szakmai tapasztalata...

Ha elfogadod a matekomat, akkor eljutunk oda, hogy ez a "jó tanácsadó" már nagypályán játszik és milliárdos ügyfelekkel foglalkozik. Ő nem fog Marikával vagy az informatikus gyerekkel szóba állni! Pláne nem fogja hallgatni az életét órákig. Ez a tanácsadó egy igen elit és szűk ügyfélkörrel foglalkozik, akikből a pénze származik.

Szóval amikor pénzügyi tanácsadót választasz, akkor a belső vagy a külső számít?

Persze valamilyen szinten mindkettő. Viszont el kell fogadni, hogy a lakossági ügyfelekkel foglalkozó tanácsadók, akiknek korrekt az üzletmenetük, biztosan nem 30-50 milliós luxusautókkal fognak leparkolni a házad elé. Nem azért, mert ennyire hülyék, hanem azért, mert a világ minden ideje sem elég arra, hogy az átlag ügyfelenként megfogott 5-10-20.000 forintos jutalékokból ezt az összeget biztonságosan összepakolják.

Tessék okosan választani, de érdemes a sztereotípiákat elhagyni. Én most kifejezetten provokatív és szókimondó cikket írtam erről és remélem, hogy értékes gondolatokat tudtam közvetíteni számodra, amit átgondolva igazat adsz nekem ebben.

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr3812247416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pan Modry 2017.02.12. 11:03:39

Hat nem tudom hogy ennek m az alapja, en mar a karrierem elejen megtanultam hogy ugyfelhez draga kocsival, draga oraval stb nem megyunk, mert ezzel azt a kepet adjuk a cegrol hgy tul magas marginnal dolgozunk.
Mondjuk en szemelyes püi tanacsadasban sosem utaztam.
süti beállítások módosítása