Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért nem érti a magyar a korrupciót?

2017. január 25. - Szarvas Norbert

korrupcio.jpg

Valószínűleg minden napra jutna egy korrupciósbotrány...

 

1. A hétköznapjaink része

 

Valószínűleg azért nem értik a magyarok a korrupciót, mert mindenki találkozik vele hétköznapjai során. Sőt! Állítom, hogy a legtöbben még profitálnak is ebből. És itt most nem az állami milliárdok sorsára kell rögtön gondolni. Sokkal egyszerűbb dolgok jussanak eszedbe, mint például:

  • amikor elmész az orvoshoz, ahol soron kivül enged be az ismerős
  • amikor a tanárnéninek nagyobb ajándékot veszel, mint a másik szülő abban a reményben, hogy a gyerekedet előtérbe helyezi
  • amikor ajándékokkal, kedveskedésekkel, anyagi javakkal arra bíztatod a másikat, hogy különleges elbírálásban részesülj...

 

unknown_22.jpeg 

2. Nem a mi pénztárcánkból megy (állami kassza)

 

Sajnos a legtöbb ember azért nem érti a korrupciót, mert nem tanította meg nekik senki az  Állam működésének az alapelveit. Valamiért a lakosság egyre kisebb hányada realizálja a tényt, hogy az Állam javarészt az adóbevételekből él. Az adó pedig nem szükséges rossz, hanem szükséges jó, hiszen enélkül nem létezne az ország, nem lenne rendőrség, közkórház, oktatás...stb. Az adóval az Állam mindent átfogó szolgáltatását fizetjük meg. Tulajdonképpen a mi pénzünkből gazdálkodik.

Érdekes, hogy az embereket hidegen hagyja 1-1 milliárd forint eltűnése (ez már akkora összeg, amit az egész család teljes élete során sem keres meg), elherdálása, de ha 1.000 forinttal többet akar tőle beszedni az Állam, akkor utcára vonulnak. Ennek oka, hogy azt hiszi az átlag, hogy az állami milliárdhoz semmi köze nincsen ("elvesztette közpénz jellegét"), míg a saját pénztárca szent és sérthetetlen. 

 

3. Rokonok (mindenkinek van egy ismerőse, meg az a szeretetre méltó ember)

 

Tisztelet a jelen levő kivételnek!- Ismerős szöveg? Úgy vagyunk bekötve, hogy nem szeretünk vitába keveredni a másikkal és szemtől szembe megmondani, hogy "lopsz". Jellemző az a társadalmi mechanizmus, ami felmenti a bűnöst, ha jelen van egy társaságban. Onnan indulunk ki, hogy a jelen levő tökéletes és fedhetetlen. Ő a mi "fiunk", egyenesen sorstársunk. 

Hasonló elven működik nagyban a történet. Amikor valamelyik politikai garnitúra jeles tagjai elkezdenek lopni és a korrupcióban részt venni, akkor a saját "sorstársak" felmentik őket, immunissá vállnak. Viszont a felgyülemlet feszültséget és igazságérzetet is ki kell magunkban elégíteni. Ilyenkor kezdenek el bűnösöket kreálni és megtámadni a másik politikai oldalt. 

"Mert ti többet loptatok"- De ki az a "Ti?", ugyanis a politikánál maradva a politikai elvek nem tudnak lopni. Csak emberek tudnak lopni. Azzal, hogy egy komplett politikai szemléletmódot vádolsz meg lopással (pl.: "ti tolvaj libsik"), az olyan, mintha azt mondaná egy amerikai (miután egy magyar kizsebelte), hogy "Ti magyar tolvajok"...

 

4. Nem tudunk számolni (mi egy milliárd?)

 

Ez a személyes kedvenc érvem. Szentül hiszem, hogy 1 millió forint felett a teljes lakosság túlnyomó többsége képtelen érzékelni a különbséget. Mivel nem dolgozik ilyen számokkal, ezért számára az 1 millió forint is sok és az 1000 milliárd forint is sok. De el sem tudja képzelni, hogy mennyire sok. Talán nem véletlen, hogy már régen nem milliók  vesztik el "közpénz jellegüket", hanem milliárdok... Mert a 8 millió forintra könnyebben felkapja a fejét az egyszerű ember,mivel az már egy lakás ára. - Tudja társítani valamihez az életében.

Ha 8 milliárd megy el, akkor ahhoz már hozzá sem akar szólni, mert felfoghatatlan és annyira távol áll, hogy teljesen közegidegen.

"Ha lopsz, akkor lopj minél nagyobbat, mert ha kicsit lopsz, azt észreveszik"

Van egy nagyon jó példám, hogy megmutassam neked mi a különbség pénz és pénz között...

free.jpg

 

És mennyit jelent az Olimpia 2024 megrendezésének a becsült költsége, azaz 2000 milliárd forint?

 

1_4.jpg1_4.jpg1_4.jpg1_4.jpg1_4.jpg1_4.jpg1_4.jpg1_4.jpg1_4.jpg1_4.jpg1_4.jpg1_4.jpg1_4.jpg1_4.jpg1_4.jpg1_4.jpg1_4.jpg

 

Ez itt eddig 28,9 milliárd forint, azaz 28.900 x 1 millió forint, ha a 2.000 milliárd forintot akarod megtudni, akkor amit eddig láttál házat (1 kép= 1,7 milliárd forint) szorozd be 69,2-vel... Tehát nagyjából 70x kéne ugyanennyi képet elhelyeznem ahhoz, hogy kijöjjön az Olimpia becsült költségvetése... Nah ennyi pénzt kéne az országnak nélkülöznie (jellen pillanatban becsült költségvetés alapján)... 

 forrás a becsült összeghez: Klikk

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr912152445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.25. 11:36:31

A valódi ok: a magyar korrupció mértéke nem nagy. Ha afrikai mértékű lenne, zavarná az embereket, de így nem okoz gondot.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.25. 11:37:25

Az olimpia meg lehet simán nyereséges, azaz demagógia keverni a korrupcióval.

upsidedooown 2017.01.25. 12:07:30

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
Ha félre tudná tenni a kormány iránti feltétlen rajongását, s elolvasná legalább a PwC által összehozott, az olimpia megrendezhetőségéről szóló megvalósíthatósági tanulmány első 100 oldalát, illetve a visszalépők indokait, a korábbi rendezések mérlegeit, rájöhetne, hogy nem lehet nyereséges egy budapesti olimpia. Szép lenne, ha lehetne.

Abban sincs igaza, hogy a szerző demagóg, inkább csak lelkes tudatlan. (Elképzelni sem tudom, miről szól ez az írás.)

Az pedig, hogy Ön afrikai diktatúrákhoz, "anarchiákhoz" viszonyítja hazánkat!
(Lásd első pont a rajongásról.)
Valóban, hozzájuk képest jól állunk....

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.25. 12:12:53

@upsidedooown:

Ugyanezt mondtam Gyurcsány alatt is: a ballib korrupció se volt komoly mértékű.

A PWC elfogult szervezet.

upsidedooown 2017.01.25. 14:18:51

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
A PwC elfogult, igen. Mindig a megrendelő felé.
Annak ellenére kiolvasható a tanulmányukból, hogy nem a mi pályánk az olimpia.

SzAdam 2017.01.25. 15:45:51

Alapvetően gond, hogy nem értjük a demokráciát, nem is nagyon létezik nálunk.
Úgy állítod be az államot, mint valami tőlünk független céget, aminek fizetünk (adó) és cserébe kapunk szolgáltatást, pedig az állam mi vagyunk sok-sok millió állampolgár, akik felhatalmaztunk néhány bűnözőt izé képviselőt, hogy a helyettünk döntsön a közös javak felhasználásáról.

vénkujon 2017.01.26. 08:00:09

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: de a nokiás doboz! és még mondod, hogy nem volt nagy a korrupció?!

para_noir 2017.01.26. 08:52:58

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: szóval amíg nincs afrikai szint, addig ne is törődjünk az egésszel?

dunántúli gyerek 2017.01.26. 09:00:03

Az emberek 98%-át nem érinti az állami korrupció. Ergo nekik tökmind1 melyik állami garnitúra lop, a saját zsebét fogja nézni, hogy abban mennyi pénz marad (pl. hogy mennyi a jövedelemadó).

Tehát lehet racionális alapon állni ehhez, bár tény hogy jó sokan, főleg a sikertelenek, inkább érzelmi alapon vagy protest alapon szavaz.

Az olimpiai kalkuláció szerintem hatásvadász vagy demagóg, mert bár én nem vk sem olimpiapárti, sem ellene nem vagyok (ha budapesti lennék, nem vennék részt a népszavazáson), komolytalan egy befektetésnél csak a kiadási oldalt számolni, és azt is úgy mintha 100%-ban magyar állami pénzből épülne, holott ez nem igaz.

dunántúli gyerek 2017.01.26. 09:11:23

@upsidedooown: Bevallom neked nem olvastam a PwC tanulmányát, de nem is venném szentírásnak. Ki rendelte meg? A PwC nem viccből és nem ingyen ír tanulmányokat, és lehet olyan tanulmányt írni ami azt hozza ki hogy nyereséges lesz, lehet olyat ami szerint veszteséges.

S ez nem is bonyolult. Ha a kiadási oldalba olyat is beleszámolnak ami olimpia nélkül is megépülne(pl. autópálya szélesítés), már drágábbnak tünik, mintha nem számolnák bele....ha a bevételi oldalon csak a jegybevétellel+közvetítési jogokkal számolnak, biztosan veszteséges volt minden olimpia.

De be lehet számolni a következő 10 év teljes turizmusának többlet-teljesítményét ha és amennyiben lesz olyan, mert az olimpia olyan reklám az országnak, ami még a forma1-nél is nagyobb (a nyugatiak főképp a Szigetet, a Forma1et és esetleg a Balatont ismerik Mo-n).

Ezen kívül ha elvernek olimpiára 1000 vagy 3000 mrd forintot mert stadiont kell bővíteni, vagy utat, szálllodát építeni, az itteni vállalkozások tőkéjében, s itteni alkalmazottak fizetésében csapódik le, nem csak úgy eltünik....

Én nem vk olimpiaellenes se meg olimpiapárti se, de ezek a megvalósíthatósági tanulmányok nem szentírások, simán tudok én is írni 100 oldalt mellette is meg ellene is.

dunántúli gyerek 2017.01.26. 09:23:34

De legfőképpen, csekély az esély arra, hogy a magyar olimpiai pályázat nyer Párizzsal vagy LA-el szemben. Még soha nem voltunk ilyen közel, de az esély így is kb. 10% szvsz.

Netuddki. 2017.01.26. 09:24:53

Mindig mondom, hogy nem kell hülyének nézni a zembereket. Nagyon jól tudja itt mindenki, hogy "ezek" (is) lopnak. Még többet, még pofátlanabbul mint az elődeik.
Csak félnek az emberek, illetve nem tudják hogyan érvényesítsék a tulajdonosi jogaikat. A sok sérelem meg csak egyre gyűlik. Ilyen esetekben szokott véres megoldásba torkollni a sok felgyülemlett sérelem. Qrva nagy szerencséje volt az országnak, hogy nem a romániai módi szerint zajlott le a rendszerlopás. De még akár az is lehet. Az ostobenkó, sudribunkó tolvajok fejedelme meg úgy látszik nem tanul a történelemből.

Netuddki. 2017.01.26. 09:28:24

@dunántúli gyerek: A mocskos tolvaj bandád nagyon jól tudja ezt. A pályázat is azért kellett, hogy lefoglalják vele a közvéleményt és legyen egy újabb lehetőség a lopásra.
De nagyon egyszerű a képlet. Felelősségre kell vonni őket mire basztak el egy rahedli pénzt ha netán mégsem nyerné meg Budapest a pályázatot. Na ez hogy tetszik?
Tudom, amíg a fidesz lesz itt "hatalmon" ez a felelősségre vonás se fog megtörténni.

elemes 2017.01.26. 09:30:38

elég jók a rajzok :)

Netuddki. 2017.01.26. 09:31:13

@upsidedooown: "Ha félre tudná tenni a kormány iránti feltétlen rajongását,"

Látszik, hogy nem nagyon látogatod a blog.hu fórumait, ha ilyet tudtál írni az ocsmánybuleszbirkaszarnak.
Muhaha!
A lepényhal meg utoljára.

Bellagio 2017.01.26. 09:51:34

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:

Leirnad pontosan, hogy mekkora a magyar korrupcio merteke? Ugyanis a 'nem nagy' nem tul egzakt.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.26. 09:53:00

@para_noir:

Tőrődhetünk vele, ha a dolgot a helyén kezeljük.

Ha földrengéskár éri a házadat, mit fogsz tenni? A penészes fallal fogsz törődni? Ugye nem? Pedig nyilván az is fontos.

Mo. problémája NEM a korrupció.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.26. 09:57:30

@Bellagio:

Kelet-európai mércével abszolút közepes.

A legnagyobb korrupciós baj Mo-on a túlzott borravalózás szokása, ez társadalmi szokás kérdése, s ezt kellene csökkenteni.

A magasszintű korrupció a kisembert nem érinti.

Ma Baker 2017.01.26. 10:08:31

Állítólag világviszonylatban bődületes korrupció van itthon és az állam kilopja a szemünket is (egyesek szerint). Akkor valaki magyarázza már el, hogy miért produkálunk most teljesen hasonló növekedési mutatókat mint a régiós szomszédaink és az "elmútnyócévben" miért maradtunk le a teljes régiótól erősen közelítve Romániát? Akkor hol volt az index, hogy non-stop sírjon?
Mindeközben napjainkban apad az államadósság, nőnek a bérek, stb stb.
Honnan lopták el azt a mérhetetlen mennyiségű pénzt? És ha nem lopták volna, akkor tényleg 228%-os GDP növekedésünk lenne? Baromság!

Szögezzük le, minden országban van korrupció, ráadásul a fentebb említett néhány gesztust (korrupciót) azért követjük el, mert emberek vagyunk és nem kib@szott robotok. Perszehogy a legjobb barátomnak előbb fogok segíeni, mint kisbüdös Jóskának, aki ugyanazért jött. Tévedés ne essék, cégek között is ugyanez megy (rosszabb körökben pl vallási alapon). De most a kisemberbe próbálják beleverni, hogy az a minimális érdekérvényesítési erő is gonosz, amivel csekély kapcsolatai által élhetne az ember.

Netuddki. 2017.01.26. 10:12:53

@Ma Baker: "Szögezzük le, minden országban van korrupció"

Lehet, de nem mentség, és a mocskos tolvajok akkor is lógni fognak.

ogli dzsí 2017.01.26. 10:18:01

@Ma Baker: A korrupció kultúrafüggő, a mi kultúránknak valóban nem elhanyagolható része. Kb. ugyanez a szintü korrupció van a többi régióbeli országban is, mégis az utóbbi 15 évben nagyjából sehol nem volt érdemi fejlődés Európában, csak itt.

A dél-európai görög, olasz korrupció szignifikánsan magasabb mint a miénk, mégis gazdag országok. A német, skandináv korrupció pedig alacsonyabb mint nálunk, de ott sem ismeretlen.

Konklúzió: a korrupció nem a legfontosabb problémánk, de naivitás azt gondolni hogy megszabadulhatunk tőle (7-8 szabad választás után nyugodtan mondhatjuk, nem akarunk megszabadulni tőle).

tetrahidrokannabinol 2017.01.26. 10:21:16

Amit senki sem fog fel, az az a pénzmennyiség, illetve az azzal járt volna jólét, amit elloptak itten.
Pl egy kiszámolt érték, az elmúlt huszonévek alatt felhalmozott államadósságról, ami elveszítette közpénz jellegét ( by kósa )
Ha 1 millió forint 20.000-esekben 1 cm, akkor az államadósság ( mostanság 300 milliárd dollár ),
az 600 Km hosszú lenne, ha lenne egyáltalán ennyi forintnyi pénz. Na ezt nem házikókkal lehet értelmezni, bár a házikót lehet jobban értik a zemberek.
@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
És igaz, nem a 200-300 milliárd forintok ( eltolcsi, orbán&mészáros, sajátlábon, jaj kastélyon álló. . .), ellopása, hanem az elv a lényeg, már minthogy nem tudatosul a zemberekben, hogy tőlük lopják.
Hogy a semmire veszik el tőlük adó formájában a pénzt.
Bár ov megmondta, a család a legfontosabb. Azt nem, kinek a családja.
És a zemberek csak néznek mint hal a szatyorból.
Merthogy azt sem mondta még senki, hogy korrupció= lopás.
És a fidesz a rendszerszintű lopásra volt determinálva.
És bármilyen értelemben

dr kíváncsivagyok 2017.01.26. 10:28:40

@vénkujon:
"de a nokiás doboz! és még mondod, hogy nem volt nagy a korrupció?! "

Ja,...10 millió ft miatt elvesztettek egy választást,...amint kiderült később, hogy nem is volt .
fideszék jókor vezettek láncon néhány megvádolt , később felmentett szoci politikust...
Istenem,...de szép is lenne, ha a mostani hírek is 10 MILLIÓKRÓL szólnának...

ogli dzsí 2017.01.26. 10:30:52

@dr kíváncsivagyok: Szerntem azért vesztették el a választást mert elqrták a gazdaságot, mindenkit eladósítottak mindent eladtak és elinfláltak. Magyarul elqrták. Hagyóék is bünözők de az huszadrangú csakúgy mint a bohóc igazságbeszéde vagy az utcai terror.

dr kíváncsivagyok 2017.01.26. 10:34:15

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
"A legnagyobb korrupciós baj Mo-on a túlzott borravalózás szokása, ez társadalmi szokás kérdése, s ezt kellene csökkenteni.

A magasszintű korrupció a kisembert nem érinti. "

Te nagyonhülye !
A pincérektől, fodrászoktól akarod elvenni a borravalót ?
A geciorbán még el is veszi, aztán csak önkiszolgáló éttermek lesznek ,mert nem lesz már pincér se...
( Már most is lasszóval kell fogni...)

A kisembert nem érinti ?
Ki a jó kurva anyádtól veszik el, ha nem a kisemberektől ?
A befizetett adójukból és az EU- s pénzekből , amit nem az Orvbán család kapott , hanem a "kisemberek"

dr kíváncsivagyok 2017.01.26. 10:36:01

@ogli dzsí: 6.5 év alatt mit tud Orvbán felmutatni ?
4 millió koldust ?

ogli dzsí 2017.01.26. 10:40:56

@dr kíváncsivagyok: '6.5 év alatt mit tud Orvbán felmutatni ?
4 millió koldust ?'

1990 óta a legnagyobb reálbéremelkedést? Európa megvédését a barbároktól? A magyar nemzet újraegyesítését?

ilyen apróságokat pl.

Untermensch4 2017.01.26. 10:47:45

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: "A magasszintű korrupció a kisembert nem érinti. "
De igen. Ugyanolyan mértékű adóprés közepette kevesebbet kapunk a tőlünk elvett pénzünkért mint a belgák.
A máv korrupcióhalmazának az életbentartása is minden adófizető pénzéből megy.

igazi hős 2017.01.26. 10:49:07

@dunántúli gyerek: Megnézték mindkét oldalt, sőt azt is, hogy mennyi magánpénzt lehet bevonni (elsősorban szálloda építésre). Kijött, hogy nem éri meg. Ettől függetlenül az infrastrukturális fejlesztéseket teljes mellszélességgel támogatom: új hidakra szükség van (Demszky is, Tarlós is ígért már többet is, de valahogy még mindig nem tudunk haladni rajtuk), közösségi és bringás közlekedésen is van mit javítani. Ezek a beruházások nem lehetnek elsődlegesen nyereségesek, hiszen nem termelnek bevételt.

ogli dzsí 2017.01.26. 10:51:00

@Untermensch4: 'De igen. Ugyanolyan mértékű adóprés közepette kevesebbet kapunk a tőlünk elvett pénzünkért mint a belgák.'

Értelmes mondat. Ha a te 600 eurós béreden ugyanannyi adó van (mondjuk 20%) mint a belga 3600 eurós bérén, akkor nem is értem, hogy kaphat ő a több pénzéért többet.

Te érted?

igazi hős 2017.01.26. 10:53:00

@dunántúli gyerek: Sokkal több dologgal számoltak, mint amennyi egy hét alatt az eszedbe jutna. Ez nem egy Századvég (ha már a korrupció a poszt témája, akkor ne felejtsük el őket megemlíteni :-) tanulmány, amit 10 perc alatt kellett összeollózni, hogy legyen valami, amire fizetnek.

Untermensch4 2017.01.26. 10:54:44

@Ma Baker: "De most a kisemberbe próbálják beleverni, hogy az a minimális érdekérvényesítési erő is gonosz, amivel csekély kapcsolatai által élhetne az ember."
Tegyük fel hogy mindenki él a (kapcsolati tőkéjében lévő) lehetőséggel. Mondjuk egy hétköznapi helyzet, orvoshoz megy a zember és nem akar sorbanállásra időt vesztegetni. Első lehetőség, soron kívül. Második lehetőség, előzetes időpont. Ha az első lehetőséggel sok ember (akár mindenki) tud élni akkor kb ugyanoda jutnak vissza mint ahonnan indultak, egy helyett lesz annyi "sor", ahány ember... a másodiknál meg (ha sokan vagy akár mindenki csinálja) elérhető hogy senkinek ne kelljen várakoznia.

Szarvas Norbert 2017.01.26. 10:57:57

@Ma Baker: kenyeret es cirkuszt a nepnek

Az "emutnyocev" nem lehet hivatkozasi alap

Hogy mibol csokken aznallamadossag? Tobbek kozott meg kene nezned az MNYP vagyon most hol van.... mekkora az orszag tartaleka... mennyi az arany tartalek (segitek...mar nincs) es igy tovabb

Masreszt a lopas nem csak a mi penzunkbol hanem az EU tamogatasokbol is megy, aztan majd jonnek a buntetesek, amiket mar neked kell majd visszafizetned a korrupcio miatt

Untermensch4 2017.01.26. 10:59:36

@ogli dzsí: Olyan szolgáltatásnál ahol a munkaerő-költség hasonló arányt mutat..? Ha itt az orvos-nővér-tanár-rendőr-szocgondozó is 600eurós...

ogli dzsí 2017.01.26. 11:00:31

@Szarvas Norbert: 'Masreszt a lopas nem csak a mi penzunkbol hanem az EU tamogatasokbol is megy, aztan majd jonnek a buntetesek, amiket mar neked kell majd visszafizetned a korrupcio miatt'

- mint pl. a szoci-szadesz 4es metró mutyija (cca. 170 milliárd), ahhoz közel sem volt eddig semmilyen lopás a másik oldalon, igaz, Norbi?

igazi hős 2017.01.26. 11:00:48

@Ma Baker: "miért produkálunk most teljesen hasonló növekedési mutatókat mint a régiós szomszédaink" Talán azért, mert mindegyiknél rosszabbak a mutatóink. Csak a csehek haladnak úgy mint mi, de jóval magasabb szinten állnak. Még 3-4 hónap mire a végleges 2016-os adatok kijönnek és látszani fog, mire képes az Orbán kormány EU-s pénzek nélkül: lemaradásra. 2017-et persze meg fogja dobni a béremelés, de az is egyszeri hatás. Magyarország a rendszerváltás óta lassul a V4-ekhez képest, elsősorban az elmulasztott/félbehagyott/elrontott/elszabotált reformok (eü., oktatás, nyugdíj), másodsorban a korrupció miatt.

ogli dzsí 2017.01.26. 11:01:06

@Untermensch4: mit hablatyolsz? inkább add fel...:)

Untermensch4 2017.01.26. 11:04:25

@Szarvas Norbert: Lehet hogy az is a probléma része hogy a "jó" és a "rossz" korrupciót sikerült fejben összemosni, hiszen mentelmi jogú bűnözőinknek ez az érdeke.
A "jó" korrupció pl az amikor az egyik cég/magánember inkább egy helyi másik cégtől/magánembertől vesz vmit mert annak az ő kis életterében csapódik le a hozadéka.
A "rossz" ugyanez is lehet túltolva, akkor a realizált korrupciós nyereség megy egy biztonságos másik országban lévő bankszámlára, helyben csak a hiány csapódik le.

Untermensch4 2017.01.26. 11:10:12

@ogli dzsí: Megpróbálom konkrétabb példán. Mondjuk oktatás. A NAT túlnyomórészt munkaerő-költségből készül(t). A "gyártása" is szinte kizárólag munkaerő-költség.
Ott járunk hogy egy elvileg szakképzett burkoló nem csak nem tudja kiszámolni sík falakra az anyagszükségletet de rajzos illusztrációval együtt sem tud feltétlenül elindulni a probléma megoldásának irányába.
A belga nyolcéves gyerek meg házifeladatként kiszámolja a szobája tapétázásának és festésének a teljes anyagszükségletét.
De úgy becsülöm, az oktatás nem munkaerő hanem egyéb -költségeire fogsz fókuszálni. Ne add fel... :)

ogli dzsí 2017.01.26. 11:11:30

@Untermensch4: Az előbb asszem az adóékről próbáltál papolni valamit.

Terézágyú 2017.01.26. 11:11:48

Mindig a másik lop, csal, hazudik és korrupciózik. Sose mi.

konrada 2017.01.26. 11:13:39

@igazi hős:
...egyetértek veled abban, hogy benne van a sok meg nem lépett reform is, de speciel amiket felsoroltál, azoktól másutt sem gyorsultak jobban a gazdaságok, mert azok olyan kategóriák, melyekben legfeljebb a mniőség javítható, de pénzt igazán se nem teremtő, se nem megspórolható kategória. (Lásd pl. nyugdíj: sehol sem lett attól jobb, hogy például próbálkoztak a manyuppal, inkább ők is visszaléptek...
Oktatás, egészségügy dettó...)

konrada 2017.01.26. 11:16:02

@Terézágyú:
...vagy ahogyan a klasszikussá vált mondás tartja: "a korrupció az, amiből minket kihagynak..."

Untermensch4 2017.01.26. 11:22:03

@ogli dzsí: Jól terelsz. Arra utaltál hogy hiába azonos százalékosan az adóterhünk, összegszerűen ez a magasabb bérszínvonalú országban több. Erre válaszoltam azt hogy azokon a területeken ahol az államtól kapott ellenszolgáltatás költségének a nagyobb része munkaerő-költség, "ugyanannyit ér" a százalék. A 3600 eurós belga fizujának adójából a 3600 eurós rendőrt-tanárt-orvost bérezni ugyanakkora kunszt mint a 600 eurós magyaréból a 600 eurós rendőrt-orvost-tanárt.
Az egyéb költségek nem annyira beugratós, megpróbálhatnál inkább abba belekötni. A maszatolós-csúsztatós személyeskedésnél időtállóbb a tényszerű kritika. :)

Szarvas Norbert 2017.01.26. 11:27:05

@ogli dzsí: nem tudom, hogy feltunt volna neked, de ezen a blogon nincsenek masik oldalak... itt egy oldal van es a most van.... nem erdekel hogy fidesz, mszp, bolsevik vagy ki lopja a penzemet, az erdekel hogy lopja. Az sem erdekel hogy 6 evvel ezelott 8eve mi volt.

ogli dzsí 2017.01.26. 11:29:17

@Szarvas Norbert: Hát engem meg érdekel hogy ki lopja a pénzemet.

A korrupció örök, de erről is írtam fentebb.

Bellagio 2017.01.26. 11:31:04

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:

OK, kovetkezo kerdes: mi a kelet-europai merce?

Vannak adataid arrol, hogy mekkora merteku Kelet-Europaban a korrupcio?

Bellagio 2017.01.26. 11:36:09

@ogli dzsí:

"- mint pl. a szoci-szadesz 4es metró mutyija (cca. 170 milliárd), ahhoz közel sem volt eddig semmilyen lopás a másik oldalon, igaz, Norbi?"

Nem ertem, miert szamit az egy kormany lopasanak megiteleseben, hogy mas kormanyok mennyit loptak.
Ez mar nem altalanos iskola, ahol a szuleidnek azt mondtad, hogy "de masok is 1-est kaptak".

Felreertes ne essek, utalom mindket oldalt, nekem csak a hozzaallassal van problemam. En az 'egyetlen hatalomra kerulo kormany se lopjon az adofizetoktol' cimu utopiat tamogatnam.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.26. 11:39:44

@Untermensch4:

A fő gond az ország által megtermelt profit nyugatra porszívózása a brüsszeliták által. Ehhez képest a korrupció morzsa.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.26. 11:40:23

@Bellagio:

Nagyobb, mint nyugaton, de jóval kisebb, mint Afrikában.

Untermensch4 2017.01.26. 11:40:24

@ogli dzsí: "Hát engem meg érdekel hogy ki lopja a pénzemet." Pedig ez így relativizáláshoz és lövászárkok ásásához vezet. Ami jó a tolvajoknak akik egyébként a díszletektől nagyjából függetlenül jól elkartellezgetnek ellenünk.
És tényleg van mindenhol vmennyi korrupció, nem a korrupciómentes utópia elérése a szent cél. Csak a "jut is, marad is". Ebből a nézőpontból akárki akar annyit lopni ami már veszélyezteti a "marad is"-t, az átlépte a rubicon-t, az ellenségünk lett, mindegy milyen zászlót és pártjelvényt lobogtat.

ogli dzsí 2017.01.26. 11:41:46

@Bellagio: 'Nem ertem, miert szamit az egy kormany lopasanak megiteleseben, hogy mas kormanyok mennyit loptak.'

Akkor elmagyarázom, mert nem bonyolult.

Az állam ugye a mi pénzünkből van, az élére keresünk vezérigazgató elvtársat. Van 2 jelentkező, őket már ismerjük korábbról. Olyan jelentkező, hogy bárki, csak ezek nem, vagy tisztességes kormány(zó), nem létezik, ilyen nem jelentkezett.

Igy annyit számít a megítélésben hogy az lesz a nyerő jelölt aki kevesebb kárt okozott korábban.

Untermensch4 2017.01.26. 11:42:13

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Pont a korrupció teszi lehetővé a porszívózást. Anno Indiát sem néhány ezer fazon gyarmatosította a brit k-indiai társaságtól, kellettek a helyi korrupt kollaboránsok.

Bellagio 2017.01.26. 11:42:41

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:

Utananezhetsz a szamoknak es tenyeknek, nem gond, raerek, kivancsiva tettel.

Bellagio 2017.01.26. 11:43:50

@ogli dzsí:

Szoval a kisebbik rossz a jo? Erdekes megkozelites.

ogli dzsí 2017.01.26. 11:46:34

@Bellagio: Nemcsak 'bárki csak ezek nem' és 'tisztességes kormány(zó)' nem jelentkezett az állásra, hanem 'jó' sem.

A gondolkodásod valóban érdekes, hány éves vagy?

Untermensch4 2017.01.26. 11:46:37

@ogli dzsí: "Igy annyit számít a megítélésben hogy az lesz a nyerő jelölt aki kevesebb kárt okozott korábban. "
Ha az egyik vezérigazgató 5 év alatt juttatja csődeljárásba a céget, a másik 10 év alatt, akkor az utóbbi nem "jobb" hanem "kevésbé rossz". Én a cég résztulajdonosaként azt mondom, ha csak két ilyen jelentkező van akkor más szervezeti formát is megpróbálhatnánk, ha 10+ év múlva becsődölünk vele akkor is jobban jártunk.

ogli dzsí 2017.01.26. 11:49:42

@Untermensch4: Erről majd döntenek a választók.

konrada 2017.01.26. 11:51:34

@Bellagio:
...reális...
Az inkább érdekesebb, mely szerint akkor senkit, mert a realista tudja, valaki úgyis lesz, és nem abból, akik nem jelentkeztek...

Bellagio 2017.01.26. 11:53:14

@ogli dzsí:

Ahol tanultam azt mondanak rad: your critical reasoning is seriously flawed

Untermensch4 2017.01.26. 11:55:13

@ogli dzsí: " Erről majd döntenek a választók. " A jelenlegi (ám egyáltalán nem "kőbe vésett") jogi-technikai peremfeltételek adottak, ezt kiválóan összefoglaltad az idézett mondatban.
Felhívnám ugyanakkor a figyelmedet hogy a "kisebbik rossz" -gondolkodásmód melletti "érv"-nek teljesen alkalmatlan.
Az oktatási rendszeres példámban tényleg van a költségeknél egy támadási felület. Megpróbálhatnád érvekkel megtámadni... :)

Bellagio 2017.01.26. 12:16:44

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:

Ugyan Birca, a magyar blogoszferaban meg soha nem talalkoztam olyan erdekes egyeniseggel, mint te, aki professzionalis szintre emelte az elfogultsagot ugy, hogy kozben mindig azt hangoztatja, hogy totalisan fuggetlen es racionalis, mint egy valodi ELEMZO :)

De ezert szeretunk :)))

okoska77 2017.01.26. 12:30:02

@Bellagio: "Utananezhetsz a szamoknak es tenyeknek, nem gond, raerek, kivancsiva tettel."

Most komolyan ezt kered @MaxVal BircaMan ELEMZŐ-tol? Egy munkanelkuli adatrogzitotol? Aki meg adatrogzitonek sem volt eleg jo? Kerdezd meg tole, mennyi ido alatt lehet megenni egy fel disznot! Tuti megirja neked a 3 legjobb reszidejet. Ennel bonyolultabb dolgokkal felesleges ot farasztani.

gmihaly621 2017.01.28. 10:30:46

Jé, az elvtársvilág idején protekcióról beszéltek, és nem annak eme "vonzatáról". Szóban azt is elítélték, de tudomásul vették. Amúgy is az egész korrupció-hablaty propagandaszagtól bűzlik. Hibás a probléma megközelítése. Amíg a "vadkeleti" és a "vadnyugati" kapitalizmus "tisztességtelen", és sokaknak ez imponál - a hamis (?) kép kialakításában a lefizetett (korrumpált) média igencsak sáros -, a tisztességest pedig kikacagják, balknek mondják, stb., stb., addig bizony "kutyából nem lesz szalonna".

gmihaly621 2017.01.28. 10:32:02

A fenti fejtegetésemből levezetett kósza gondolatom az, hogy a magyar igenis érti a korrupciót, ami ellen a vázolt feltételek mellett csak alibiharcot lehet folytatni.

Lady Scarlett 2017.02.03. 04:36:56

Azert nem erti a magyar a korrupciot, mert minden at van itatva vele es fel sem tunik ha napi szinten az eleted resze!
A magyarnak nem letezik ez a szo hogy korrupcio. A magyarnak ez termeszetes es ki nem mondott tarsadalmi elvaras!
Szomoru, es elkeserito, de a Fidesz a legkorruptabb kormany evör.
Rajtuk majd csak a kovetkezo part fog tultenni mocskossagban.

Reactor 2021.03.05. 18:08:20

A korrupciót nem érteni kell, hanem irtani.

@dunántúli gyerek: Mindenkit érint a korrupció, aki adózik, vagy valamilyen módon tartozást ró le az állam felé, esetleg boltban vásárol. Ez, néhány barlanglakó trogloditát kivéve a lakosság 99,9999999999 százaléka. Tehát gyakorlatilag mindenkit érint a korrupció, téged is. Az olimpia felett pedig azért nem lehet elsiklani, mert velünk, adófizetőkkel fizettetik meg. Olyan isten nincs, ugye, hogy egy politikus a magánvagyonából akár egy forintot is elköltsön az ország javára.

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Az ország egyik vezető problémája a korrupció. Akkor is, ha ostoba vagy, és nem látod be. És te, barátom, az ostobaság világrekordját döntögeted már régóta.

@Ma Baker: Ki állítja, hogy pozitív növekedési mutatóink vannak? Vagy hogy apad az államadósság és nőnek a bérek? Jaaa, a fidesznyalonc médiák! Oké, akkor az ő állításuk annyit is ér. Persze te kapásból elhiszed őket, mert el akarod hinni.
Honnan lopták el az a mérhetetlen mennyiségű pénzt? Egy részét az EU által folyósított támogatásokból, a többit meg a cégek, vagy állampolgárok zsebeiből. Többek közt a tiedből is. Csak te jó szorosan becsukod a szemed, és látni se akarod, úgy viselkedsz, mint az ötéves óvodás amikor bújócskázik: ha becsukja a szemét, őt se látják.
Az meg külön cuki, hogy próbálod bagatellizálni a dolgokat, hogy "há' de minden országban van korrupcijó". Oké, tehát ha a szomszéd Józsi lop, nekem is szabad? Nem is értem, minek dolgozok egyáltalán.

@ogli dzsí: Értem, akkor meg se próbáljunk megszabadulni tőle. Lopás, emberölés, rablás több EZER éve van már? És akkor? Vegyük ki a BTK-ból, mondván, szélmalomharc az egész, mindig lesznek tolvajok meg rablógyilkosok? Nem szeretnél te olyan országban élni, barátocskám. És hosszabb ideig nem is tudnál.
Ja, és van olyan választási lehetőség, hogy "bárki, csak ezek nem". Akkor is, ha nem óhajtasz tudomást venni róla, inkább erőlteted tovább a hamis dilemmádat.
süti beállítások módosítása