Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mi a baj a gyerekeiddel?

2017. január 18. - Szarvas Norbert

facebook_dopamin.jpg

Tegnap találkoztam a cikk végén található videóval, amiben Simon Sinek brit/amerikai író és tanácsadó beszél az ún. Y-generáció problémáiról, akik valójában rossz nevelési stratégiák áldozatai. Ráadásul egy olyan világba születtek bele, ahol a közösségi háló és a mobiltelefon jelenti a kapcsolattartási lehetőségeket, miközben a fiatalok képtelenek igazán mély kapcsolatokat létrehozni.

 

spoiler! 

Szerintem van abban igazság, hogy az Y generáció tagjait alapvetően a rosszul megválasztott gyermeknevelési stratégiák rontották el. Pár hónapja részt vettem egy generációkutató előadásán, aki egy nagyon érdekes megállapításra jutott:

Az Y generáció (azon belül is három csoport van: Y1,Y2,Y3) egy hihetetlenül kreatív generáció, akiknek a szülei úgynevezett felügyelő szerepet töltöttek be. Az Y generáció egy dolgot tanult meg a szüleiktől: semmiben sem akarnak hasonló életet! Persze ezt nagyon hosszan és logikusan fejtette ki az előadó. 

Sokat gondolkoztam, hogy hozzáadjak a videóhoz, vagy leírjam részletesen a témát! Aztán arra jutottam, hogy nem veszem el az élményt tőletek!

 

Nézzétek meg a videót és kommentbe írjátok meg a véleményeteket! Tényleg a szülők rontották el egy komplett generáció életét?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8612135315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szubrina 2017.01.18. 17:31:43

A szavazás állása érdekes, mert ahogy az tudva levő a szülők bizony vastagon benne vannak. Akár azzal, ha engednek a gyereknek, amikor a Tescoban a földhöz veri magát, amíg meg nem veszik neki XY-t. Akár azzal, hogy dicsérik, hogy ő milyen okos, ügyes, miközben sötét, mint az állat. Továbbá, hogy nem szerveznek közös programokat a gyerekekkel, hanem mindenki a számítógép/tv bűvöletében van otthon, ami nagyon rossz hatással van a gyerek lelkére.

SzAdam 2017.01.18. 21:04:11

Már a kérdés arra alapoz, hogy az Y generáció el van rontva. Miért lenne, mert nem érted őket? Az előttük levőket a szocializmus baromságaival nevelték félre. Az jobb volt? Még most sem értjük ezt a "szép új világot." Esetleg nagyapáink jobb nevelést kaptak a Horthy rendszerben? Az egyházi neveltetésről ne is beszéljünk. A leírt általánosítások talán nem igazak a Z generációra is?

tnsnames.ora 2017.01.31. 10:58:12

Köszönöm a videót, tanulságos, érdekes volt megnézni.

Magam részéről azt gondolom, hogy ez az igazságnak csak az egyik fele. Ha VAN/LÉTEZIK tér, idő, erőforrás hozzá, akkor tudunk a videóban elhangzottakon gondolkodni, változtatni (érdemben/érzékelhetően).

A probléma az, hogy növekedő és öregedő társadalomban, egyre többet kell dolgozni, egyre kevesebb megállási lehetőséggel.
Egyre többen vagyunk egyre kevesebb munkára. Valahol jogosan, hiszen a kapitalista piacon egyre kevesebb humán erővel tudunk egyre többet termelni az idő haladtával (akár 20% társadalom elég a 100% igényeihez).
Ez a munka egyre kevésbé minőségi, illetve ha minőségi, akkor egyre többet kell egyre rövidebb idő alatt beleinvesztálni, "ingyen", térítés nélkül (régen volt nyelvvizsgapótlék, ma már triviális elvárás, rögtön a startnál: itt most csak a folyamatot akarom érzékeltetni, nem további konkrét ám offtopik problémát felvetni).
Egyre jobban nyílik az olló, egyre nagyobb tömegek szakadnak le egyra nagyobb mélységekbe, miközben egy vékonyodó réteg brutális jövedelmezőséggel gazdagodik. Igen: például a Facebook vezetője.

Egy-egy ember túl tudhat lendülni a fenti stresszen, szorításon, de társadalmi léptékben nézve az egész létharcot mintha menthetetenül sodrodnánk függőségekbe, tévedésekbe és tartunk valamiféle fájdalmas betonfal felé, ha ez az egész egy kritikus ponton túlpörögne.

PS: Amúgy meg meg lehet nézni egy Trumpot (vagy kicsiben Orbánt), mint felelős pozicióban lévő ember(eke)t. Mi üzenetet sugalmaz személyük a videó kontextusában, a "nevelés", "értékes vezető", "függőség", türelmetlenség" valamint a "környezet" szempontjából?

tnsnames.ora 2017.02.01. 10:39:51

@tnsnames.ora:

By the way a fickónak van még két további nevezetes videója. Az első szintén elérhető magyar felirattal. Az angol v erziója 7+ milliós megtekintésével állítólag minden idők harmadik legnézettebb TED-es videója. A másik már csak angolul érhető el (nem találtam magyar feliratost) és csak 1+ millióan látták. Egy belegondolást szerintem mindenképpen megér mindkettő.

Simon Sinek - Hogyan ösztönöznek cselekvésre a nagy vezetők
www.youtube.com/watch?v=a0exmsp7ca8

Simon Sinek's Top 10 Rules For Success
23:49-ben látszik egyben mind a 10 szabály
www.youtube.com/watch?v=nJxQ2kUGJkA
süti beállítások módosítása