Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Hogyan védd meg a gyerekedet a Facebookon?

2017. január 09. - Szarvas Norbert

gyerekvedelem_facebook_1.jpg

Szülőként a legfontosabb feladatunk gyermeink védelme. Ma már nem csak a fizikai befolyástól kell védenünk és óvnunk, hanem a Facebook (és társai) káros behatásaitól. 20 évvel ezelött a szülők attól féltek, hogy a gyermekük rossz társaságba kerül (egy társaság 10-20-30 fős). Gondolj bele, hogy ma már a Facebookon vagy az interneten több ezer emberrel érintkezhet közvetetten vagy akár közvetlenül a gyerek és nem akar mindenki jót...

Nem tilthatunk, de odafigyelhetünk. Sokkal jobb, ha mi mutatjuk meg a Facebookot, mintha a gyerekünk saját maga akarna rájönni.

 

Az alsó korhatár a Facebookon: 13

 

Tudtad, hogy a Facebookra 13 éves kortól lehet regisztrálni? Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek 13 év alattinál fiatalabb gyerekek. Sőt! Egyre többen regisztrálnak valahova. Hogy miért? Mert ezt látják a szülőktől, rokonoktól, barátoktól, osztálytársaktól, de még a vadidegen emberektől is. Mindenki mindig valamit nyomogat és ez természetesen "izgalmas".

Ha "izgalmas", akkor "én is akarom". Nem véletlen, hogy egyre több "13 éves" jelenik meg az oldalon... Hiba lenne azt hinned, hogy ez ellen bármit is tehetsz. Ettől függetlenül érdemes minél tovább "távol tartanod" a gyereket az oldaltól, mivel ebben a korban egyáltalán nem képesek még feldolgozni a kapott információ cunamit és azt megfelelően kezelni.

Sebezhetőek és befolyásolhatóak. Ha szerinted az rossz hatással van a gyerekre, ha a szomszéd hülyegyereke megtanít egy csúnya szót, akkor gondold el, hogy milyen hatással lesz a 10-12 éves gyerekedre, amikor szembekerül a FB trollok hadseregével...

 

Ellenőrizd a biztonsági beállításokat

 

Egy ponton túl már nem ellenkezhetsz. Eljön az idő, amikor támogatnod kell a regisztrációt. Ahelyett, hogy lelkiismeret furdalást próbálsz okozni (és ezzel magára hagyod a gyereket a témában), kezeld természetesen a helyzetet és segíts mindenben. Tanítsd meg az eszköz használatára és ne várd meg, amíg magától jön rá (ami vagy jól sikerül vagy nem...).

Az első legfontosabb teendőd, hogy beállítsd a Facebook-ot biztonsági szempontból.Ilyenekre érdemes odafigyelni, mint:

  • Who can see my stuff? (ki láthatja az oldalamat?) - javasolt a "csak barátok"

  • Who can contact me? (ki léphet velem kapcsolatba)- legelőször érdemes a "Friends of Friends" (barátok barátai) opciót kiválasztani

  • Who can look me up? (Ki találhat rám?) - Szintén érdemes korlátozni a "Friends"-re (csak barátok)

  • Who can add things to my Timeline? (Ki írhat az oldalamra?)- "Friends"

  • Who can see things on my Timeline? (ki láthatja a kiírásaimat?) 

    - "Friends"

 

És így haladsz tovább a beálításokon! A lényeg ezen a ponton, hogy próbáld meg leszűkíteni a kört a "Friends" azaz barátokra. Így elkerülheted a "hivatlan" embereket a gyermeked oldalán és ideig-óráig (amíg maga át nem állítja)  tudhatod, hogy a lehető legnagyobb biztonságban van, akire "csak" a barátok lehetnek hatással ezen a szinten. 

 

kepernyofoto_2017-01-09_15_18_08.png

 

 Ne irogass állandóan az oldalára

 

Szakértők szerint a Facebook haldoklik és a fialatok elmenekülnek innen a szüleik miatt. Sajnos a szülők is eshetnek túlzásba. Senki sem szereti, ha egy haveroknak posztolt bulis képre érkezik a szülőtől a komment, vagy egy "feszítős-csücsörítős- megmutatom mennyire szép vagyok " képre anya beírja, hogy de szép vagy, mint kiskorodban...

El kell fogadni, hogy a Facebook alapvetően egy privát szféra, ahova minden ember egyedileg enged betekintést. A problémát az okozhatja, ha túl sok a szülő reakciója, mert ilyenkor a gyerek nagyon gyorsan megtalálja a "hide" (elrejtés) gombot, ami után a szülő már nem fogja látni a posztokat. Ha ezután sem veszi észre magát, akkor pedig a gyerek átmegy snapchatre vagy más közösségi platformra...

 

Ne kémkedj! Nézd meg a videót és megérted, mennyire ciki..

 

 

A számítógép legyen központi helyen

 

Bizonyos értelemben a laptop-tablet-telefon egy 12 éves gyereknek a "halálos ítélete". Lehetőséget adsz neki, hogy ezeket a dolgokat majd egyedül a szobájában végezze. Ott pedig mindig merészebben kattintgat mindenki, mint a nappali közepén, ahol mindenki rohangál! Kerüld a hordozható eszközöket és egy asztali számítógépet biztosíts a gyereknek az internetezéshez. Így 1-1 futó pillantással a távolból is tudod valamilyen szinten kontrollálni az eseményeket... Ez egy 12-13 éves gyerek esetében hihetetlenül fontos... 14-15 éves korban már úgysem tehetsz semmit- TELEFON KEEEEELLL

 

Nézd meg a keresési előzményeket

 

baad9453-477d-4dd2-8863-4396a6691157.jpg

Bizonyos értelemben át kell szellemülnöd egy oknyomozó riporterré! Nagyon fontos viszont, hogy a megszerzett információval ne élj vissza! Ne azért nézegesd az előzményeket, hogy napi szinten lehessen a gyerek fejére olvasni a dolgokat. A szülő feladata a megelőzés és nem a folyamatos vita generálása. El kell fogadni, hogy a gyerekek kiváncsiak és van, amikor tényleg véletlenül keverednek 1-1 oldalra.

Viszont a keresési előzményekből szépen leszűrhető az érdeklődési kör és az irány, amerre tart a gyerek. Ha látjuk, hogy az irány rossz, akkor sem szabad ajtóstul a házba ronatni, hanem finoman kell reagálni a helyzetre...

 

Beszélgessetek gyakran arról, hogy mit látott

 

Érdemes belevenni a napi "na mi volt a suliban?" rutinba a "ma láttál valami jót Facebookon?"-t... Meg fogsz lepődni a reakciókon, hiszen a az unalmas suli helyett elmeséli majd neked a vicces videókat, jó sztorikat, amiket ott élt meg. Ráadásul azt érezteted, hogy ez egy természetes dolog és nem valami rejtegetni való. A legfontosabb, hogy kiérdemeld a gyermeked bizalmát Facebookkal kapcsolatban is!

De nem csak kérdezni kell, hanem tanítani is. Beszélgess vele arról, hogy nem minden valóság, amit lát vagy olvas. Hívd fel a figyelmét a trollokra, akik megkeseredett emberek és itt élik ki magukat (de nem szabad komolyan venni őket). Beszélgessetek arról, hogy a Facebookon mindenki a legjobb oldalát akarja mutatni és a hibáit elrejti. Nem szabad azt gondolni, hogy másoknak tökéletes az élete.

Ezt a videót érdemes megmutatni...

 

 

A zaklatók...

 

Amikor zaklatókról beszélünk, akkor sokan a pedofilokra asszociálnak. Viszont a pedofilnál sokkal gyakoribbak azok a zaklatók, akik a gyerek közvetlen környezetéből kerülhetnek ki. Ők azok, akik már nem csak szemtől szembe, hanem a Facebookon is meg akarják a másikat szégyeníteni. 

Sajnos amerikában több olyan esetről tudunk, amikor ezek a zaklatók öngyilkosságba kergették az erre fogékony és lelkileg nagyon is sebezhető tinit! Ez ellen nagyon komolyan fel kell lépni! Egyértelmű, hogy előre nem lenne jó erről beszélni, mert aztán olyan félelmet és gátat húzhatunk fel a gyerekben, ami nem indokolt és az életminősége romlik emiatt. 

Szülőként pontosan emiatt létszükséglet, hogy képesek vagyunk e észrevétlenül a közösségi életének a közelében maradni.Csak így van esélyünk még időben észrevenni a Facebook zaklatókat és fellépni ellenük. Azt tudnod kell, hogy az áldozat szégyelni fogja magát és megpróbálja felmenteni ezeket az embereket. Neked az a feladatod, hogy a gyerekek "feje felett" leülj beszélni a másik szüleivel és próbáljátok meg rendezni a helyzetet. 

A legtöbb esetben nem direkt viselkednek így a gyerekek. De nem gondolnak bele a mondataik következményébe. Ráadásul arc nélkül az interneten könnyebb trollként viselkedni. Azt hiszik, hogy ez vicces. A felnőttek feladata rádöbbenteni mindenkit, hogy 1-1 viccesnek tűnő gonosz mondattal igen komoly lelki sebeket lehet okozni a másikban és ez egyáltalán nem vicces!

 

Szerinted érdemes ezt a cikket megosztani más szülőkkel?

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr4712112275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.01.09. 16:52:11

+1 pont: Valahogy vedd észre a valódi regosztrációját. Nem azt a kirakatot, amit te is látsz, hanem azt, amin a barátai elérik.
Az összes védelem nem ér semmit, ha egy havernál simán kikerüli az összes védelmet és a valódi accountját használja.
A mobil/pc ellenőrzése sem megoldás, mert egy pböngésző private módja pont arra való, hogy ne maradjon nyoma a ténykedésnek.

Kémszoftverrel esetleg meg lehet figyelni a gyereket, de azt biztos nem veszi jó néven...

hamstermajszter 2017.01.09. 17:01:27

Keresési előzményben turkálni... hát nem tudom, ez az a határ, amit már nem szeretnék majd átlépni. Olyan kicsit mintha nyomkövetőt raknál a gyerekre. Ha pedig kiderül, akkor a bizalmat nagyon alá tudja ásni. Ezzel lehet belehajszolni abba a gyereket, hogy otthon már nem akarja a facebookot bújni, inkább átmegy a haverokhoz.
A fenti videó pedig nem kémkedés volt, hanem egy borzasztó jól sikerült paródia és egyáltalán nem ciki :D

Untermensch4 2017.01.09. 19:27:18

"El kell fogadni, hogy a Facebook alapvetően egy privát szféra, ahova minden ember egyedileg enged betekintést"
"Bizonyos értelemben át kell szellemülnöd egy oknyomozó riporterré! Nagyon fontos viszont, hogy a megszerzett információval ne élj vissza!"
Itt érzek némi ellentmondást...

" Ők azok, akik már nem csak szemtől szembe, hanem a Facebookon is meg akarják a másikat szégyeníteni.
"Sajnos amerikában több olyan esetről tudunk, amikor ezek a zaklatók öngyilkosságba kergették az erre fogékony és lelkileg nagyon is sebezhető tinit! Ez ellen nagyon komolyan fel kell lépni!"
"Neked az a feladatod, hogy a gyerekek "feje felett" leülj beszélni a másik szüleivel és próbáljátok meg rendezni a helyzetet."
Kissé túl idealista. A másik gyerek szülei kedvesen és együttműködően elfogadják hogy a gyerekük egy gennyláda troll és hirtelen jól korrigálják az addigi nevelési eredményeiket..? Ez nagyon idealista, főleg a balkánon ahol a szülők egy részének, esetleg, talán, mintegy véletlenül korrelál a gyereke agresszív bunkósága azzal hogy a szülő is ilyen bunkó, mintha csak... mint... mintha "mintaként" a gyerek alapul vette volna hogy milyenné fejlődik ő mint személyiség.
A "nagyon komoly" fellépést, tekintve hogy életveszéllyel is fenyegethet a helyzet, ennek megfelelően tervezem kezelni. Tehát nass-korlátozás nélkül mozizva együtt megnézzük a gyerekkel a Végjáték c filmet, utána megbeszéljük és levonjuk a saját életünkre alkalmazható tanulságokat. Az űrhajósok ugye pozitív példaképek... :)

Kjos 2017.01.09. 21:22:47

Erdekelne, hogy a szerzonek van-e gyermeke, s ha igen (szerintem nem), akkor hany eves. Ha tobb van, hany evesek.
Szomszed gyerek, hguom gyerekei nem ér.

Kjos 2017.01.09. 21:29:00

Erdekelne, hogy a szerzonek van-e gyermeke, s ha igen (szerintem nem), akkor hany eves. Ha tobb van, hany evesek.
Szomszed gyerek, hugom gyerekei nem ér.

Ez igy megint egy "van egy jo tema, de nincs eleg idom, meg felkeszultsegem hozza, de hat a blognak mennie kell, ezert irok valami felszinest, ugyis kommentelgetik, s ez a lenyeg" tupusu iras lett.

Az internet nem egyenlo facebook. A facebook csak egy reszhalmaza az internetnek.
Korabbi hozzaszolokkal egyetertve kiegesziteskent annyit, hogy jot mosolyogtam az idealizalt kepen, a nappali kozepen levo, lopott pillantasokkal kontroll alatt tarthato szamitogep naivsagon. Hat hogyne. Apa mosdik, anya foz, egyutt lenni jo. A fazek viznotat futyol, a gyerek meg Arany Janosrol (200 eve szuletett!) gyujt plusz informaciot a holnapi irodalom orara. Idilli.

Szarvas Norbert 2017.01.09. 21:49:20

@Kjos: sokat gondolkoztam azon, hogy szűkítsem a témát vagy sem. senki nem mondta, hogy az internet=facebook, viszont ez a cikk kifejezetten a Facebookra koncentrál...

kiváncsi lennék, hogy te fél oldalon hogyan tudnál minden részletre kiterjedő cikket írni a témában...

de kommentben is a kritizálás mellett el kéne férnie néhány ötletnek, tanácsnak is, ami segíthet másokat

Untermensch4 2017.01.09. 22:04:08

@Szarvas Norbert: Sztem Kjos a " a nappali kozepen levo, lopott pillantasokkal kontroll alatt tarthato szamitogep naivsag" mint túlzott idealizmus kapcsán arra utal hogy nem kivitelezhető az elképzelésed a probléma kezelésére.
Egy ötlet/tanács, a gyereket tanítsuk meg gondolkodni, az nem árthat. Ha a "feje felett" akarunk intézkedni és nyomozni utána, az igen. Mert ha okos (de legalábbis nem hülye) akkor rájön és lázad. Ha meg rá kell jönnünk hogy nem jön rá mert nem eléggé okos, akkor aggódhatunk hogy még nagyobb veszélyben van. És attól még lázadhat a releváns életkorban...
Mondjuk ez segítségnek jó?: liberatorium.blog.hu/2016/12/16/tudomanyos_modszertan_orvossag_alhirek_ellen
Nem lebeszélni kell a seggfej barátairól, ha magától rájön hogy hoax-fogyasztók akkor annyira nem kattan bele a nyájba, talán.

SzAdam 2017.01.10. 03:53:07

Védelem helyett szerintem Inkább a nevelésre kellene összpontosítani, legyen csak a gyerek bizalmatlan és gyanakvó, ilyen világban élünk. Még ha paranoiás is jobb, mintha behúzzák a csőbe.
Segíteni lehet az ilyen beállítássokkal ha nem ért hozzá/nem érdekli, de a "Who can add things to my Timeline? (Ki írhat az oldalamra?)- "Friends" helyett only me-t állítanék, ne posztoljon senki a tilmeline-jára csak ő.

5 ezer Ft-ból amúgy megvan egy használt okostelefon, wi-fi meg bárhol elérhető, szóval megvédeni felnőtt tartalomtól, rossz társaságtól lehetetlen, megint csak marad a nevelés, vagy a zárda :)

Kjos 2017.01.10. 06:44:54

@Szarvas Norbert:

Azt javasolnam, ne a facebooktol, hanem magadtol vedd majd meg leendo gyermekedet.
Nem, nem vagyok "megkeseredett troll", nem celtalan bantasbol irom ezt. Kifejtem.

Sajat meghatarozasod, hogy reggel kilectnol hajnal egyig, kettoig dolgozol. Bar kivalo lehetoseged van (mert valamikor kitalaltal magadnak egy blogot, ami valahogy mukodik, s igy elfogulatlan valaszokkal, tanacsokkal lat el olvasokozonseged), megsem elsz vele, s mindenaron (valoban: barmi aron!) Apple szamitogepet fogsz venni, hiaba bizonyitottak neked eszervek tomegevel, hogy neked nincs ra az egvilagon semmi szukseged. Ha elolvasnek meg vagy tizenot irasodat, biztosan megtudnam, hogy autot is ugy valasztasz (valasztottal), hogy sznob szempomtjaid ervenyesuljenek, a felirat a legfontosabb az oltozeteden is, stb. Gondolom, szinten zenesz asszonyka is dolgozni fog a programozott szules utan (ittvarra gondolok, hogy be van tervezve, mikor johet a baba, mikor alltok ugy amyagilag...) ket honappal, eloszor csak besegit nehany projektbe, aztan megveszi a berletet valami fitnesz ize klubba, hogy viaszanyerhesse tokeletes formajat, s mehessen az ugfelekhez, uldozni a sikert.
Es maris jogos a cim.
Ilyen szulok mellett igazan feladat megvedeni a facebooktol a gyereket. Engedj az elegans Volvobol, nyertel napi mehany orat. Vegyel Lenovot, amivel buksz tiz percet a kepbeillesztesek miatt, de irj fele ennyi cikket, s maris nyertel nehany ujabb ertekes percet, stb. A felszabadulo idodben kiserd el a gyereket az ágyáig, ulj le 'melle, olvass neki meset. Vele egyutt nezd a hatalams kepernyos teveden a filmeket, jatssz vele scrabble-t, tanitsd meg kartyazni, Legyel ort a szuloi ertekezleteken, a sulik altal szervezett csaladi napokon, az anyak napi ovis rendezvenyen (nem baj, hogy apa vagy.)
Mire eljut. Facebookig, talan kialakul olyan ertekrendje, hogy kevesse kell rettegned.

metal · http://electric.blog.hu 2017.01.10. 08:56:54

Az IFL blog most már a facebookhoz is ért:)

Bár ez egy kicsit ellentmondás:

"Ne kémkedj! Nézd meg a videót és megérted, mennyire ciki.."
"Nézd meg a keresési előzményeket
Bizonyos értelemben át kell szellemülnöd egy oknyomozó riporterré!"

Szarvas Norbert 2017.01.10. 09:41:26

@Kjos: es mi lenne ha szemelyeskedes helyett a cikk temajaval foglalkoznal?
Mar sokadik cikk ota a szemelyemmel foglalkozol a tema helyett, minden tovabbi szemelyeskedo kommentedet kerdes nelkul moderalom, mert ennek semmilyen epito jellege nincsen, kizarolag rombolni akarsz.

Szarvas Norbert 2017.01.10. 09:43:56

@SzAdam: ez a cikk az atlagos szuloknek szol, akiknek a gyerekei ma 11-13 evesek... ok nagyon nehezen tudtak felkeszulni a Facebookra az elmult 13 evben, mivel csak az elmult evekben valt ennyire szerves reszeve az eletnek. Termeszetesen nem valtja ki ez a par tipp a nevelest, de a privat visszajelzesek alapjan sokaknak hasznos es fontos tanacsok... van akinek mind es van akinek csak 1-2 volt jo gondolat.

para_noir 2017.01.10. 09:46:42

Ez valami sznobság, hogy angolra van állítva a fb-od Norbert? Vagy valami ettőlkomolybizniszmennektűnök dolog?Továbbra is javaslom, hogy maradj a kaptafánál, a gazdasági témájú posztjaid legalább valamennyire szakszerűnek tűnnek (nem értek a témához), de amikor közéleti észosztó témákba mész bele, akkor rendszerint felsülsz a naiv hülyeségekkel. Arról írj, amihez értesz.

Szarvas Norbert 2017.01.10. 09:47:10

@metal: vegigneztem az aktivitasod es hozzaszolasaid a blogokhoz (nem csak az enyemhez), mert ismeros voltal valahonnan....

Konkretan egyetlen pozitiv vagy epito jellegu gondolatot nem irtal tobb szaz kommentbol, csak mindig a negativ lehuzos kritika, ami jellemzoen a blogot tamadja.

Te hivatalosan is egy troll vagy, kerlek ezt ezen a blog hagyd abba. Erdekelnek az epito jellegu hozzaszolasok de a rutinszeru fika nem, mert rontja az oldal minoseget

Szarvas Norbert 2017.01.10. 09:48:23

@para_noir: tehat szerinted a Facebook zaklatok temakor egy meretes naiv faszsag, akik ellen nem lehet mit tenni?

para_noir 2017.01.10. 10:00:35

@Szarvas Norbert: hol írtam én ilyet? Egész mást állítottam. Olvasd újra, ha nem érted.

Kjos 2017.01.10. 10:01:22

@Szarvas Norbert: ha elengeded a szemelyedet, s behelyettesitesz egy tetszoleges mas, sajnos hasonlo modon elo szulot, akkor talan epitove valik irasom. Nem?
Az miert van, hogy az enyemhez hasonlo kritikai eszrevetelekkel vannak tele a hozzaszolasok?
Az miert van, hogy kommentelok velemenye negativ, csak a privat hozzaszoloknak tetszik, amiket irsz?
Talan ezt valtod ki az emberekbol.

Gyakorlo szulo vagyok, s bosszanak amiket leirtal.

Ezt sarkitom.

Nem tudsz tenni szinte semmit. Csak a nevelessel.
Errol szolt a hozzaszolasom.

Telefon is kell. Mar tiz evesen. A gyerekek ma osszevissza vannak, szakkor, aportfoglalkozasok, stb. Jo ha elered oket. Az iksolaban nagyjabol otodik evfolyamtol facebook csoportokat joznak letre, s itt osztjak a feladatokat. Rengeteg csak interneten keresztul megildhato fealdat van, klasszikus konyvtarblol megoldhatatlan.
Elavult az irasod, attol tartok.
Ha nem birod a kritikat, torolj. Mododban all. :)

Void Bunkoid 2017.01.10. 10:06:48

@para_noir: a legtöbb ember, akinek angolra van állítva a fészbuk, azért van, mert csak angolul működik a graph search - ugye magyarul csak a hótbuta keresés működik, egyedül nevekre lehet rákeresni, amivel máris meg van lőve az illető, ha pl keres egy Kovács Tamást, de az illető a - igaz ma már annyira nem divatos, de pár éve menő "To Mi", vagy "Démoni Faszharcos" név alatt tevékenykedik FB-on. Graph searchhel viszont már lehet rákeresni olyanra, hogy "aki velem egy évfolyamra járt", vagy "szőke csaj a Radnótiból".

Magyar facebookkal nem lehet effektíven stalkolni embereket, ezért nyomják sokan angol beállításokkal, amcsi lokalizációval.

Void Bunkoid 2017.01.10. 10:16:41

Amúgy már írtam, a tizenévesek folyamatosan menekülnek/bujkálnak a szüleik/tanáraik elől az interneten, egészen egyszerűen azért, mert legtöbbje nagyon is tisztában van azzal, hogy mindenféle közösségi felületeken igen sokszor meglehetősen alpári/gáz/infantilis (még a saját korosztályához képest is) módon nyilvánul meg, és habár lesz*rja a világ véleményét (kivéve a saját korosztályát, ahol valamiért dicsérnivaló alpári/gáz/infantilis módon viselkedni, talán a lázadásjellege miatt), viszont azok előtt, akik még valamiféle bizalmat/szeretetet mutatnak iránta - ezek leginkább a szűkebb családja, szülei illetve tanárai - azért még NAGYON nem szereti égetni magát.

Így inkább elbújik. Ami nem látszik, az nem is létezik.

para_noir 2017.01.10. 10:22:59

@Void Bunkoid: bevallom, ez nekem tök új, ez a graph search eddig kimaradt, igaz, nem is szoktam embereket (meg kb semmit) keresni a fb-on, nekem az egész fb csak 3-4 tematikus hobbicsoport fóruma, meg csetfelület nagyjából :)

Hörömpő cirkusz világszám 2017.01.10. 10:35:12

Mire a gyerek facebook-korba ér, már rendelkeznie kell azzal a zsigeri bizalommal, amellyel a szülei felé fordul. Ha ez a bizalom nem épült ki, minden ellenőrzési kísérlet veszett fejsze nyele.

A kamaszkor küszöbén sok egyéb más, számára fontosabb problémával kell szembenéznie a gyereknek, ha saját gondjai mellett még azzal is szembesülnie kell, hogy a szülei folyton-folyvást ellenőrzik, beleturkálnak a keresési előzményeibe, csekkolják, okkal-ok nélkül kommentelik a posztjait, még inkább eltávolodik és titkolózni kezd, mint annak előtte. Egy kiskamasz nem hülye, simán létrehoz egy másik account-ot, ahol a valódi kommunkáció fog folyni a barátaival, aztán neked, szülőnek annyi. Nem fog bevonni a netes életébe, nem fog a gondjaival hozzád fordulni, mert már megtapasztalta, mennyire számíthat rád.

Szerinted mennyi ideig tart, míg megtalálja a "keresési előzmények törlése" opciót?

A gyerekemnek 10 éves kora óta van telefonja, 8 éves kora óta számítógéphasználó, 14 éves kora óta önálló számítógéppel rendelkezik (a szobájában!!). Netes életének ideje alatt egyetlen dolgot korlátoztam: a NFS játszását. Olyan szinten behergelte magát, ami már egészségtelen volt. Megbeszéltük, megértette, később saját maga korlátozta magát, amikor észrevette a jeleket.

Halálos ítélet a laptop-tablet-telefon? Már bocs, de ez önmagában marhaság. Add a gyerek kezébe minél hamarabb és NEVELD, TANÍTSD a felelősségteljes használatra!

Válj oknyomozó riporterré? Ja, persze. Amikor először lebuksz, elveszíted a bizalmát és véged van, mint szülő. Kérdezheted aztán, mit látott a facebook-on, a válasz az lesz: "semmit".

Bullying? Mára már hatalmas irodalma van, megtudható belőle, hogy igenis ELŐRE kell beszélni róla, a gyerek nem csak áldozat lehet, hanem zaklató is. Ez kb. olyan, mintha a mutogatós bácsikról csak akkor beszélnél vele, amikor már megtörtént az eset.

Szarvas Norbert 2017.01.10. 10:47:11

@Kjos: amit írsz az azt jelenti, hogy nálatok még nem volt senki kitéve ennek a dolognak és ezért eszedbe sem jut ez ellen fellépni.
Az a nagy büdös helyzet, hogy az online védelem és felügyelet egyre fontosabbá válik és erre szakmai csoportok is létrejöttek már.

bedughatod a fejed a homokba és kötheted az ebet a karóhoz, hogy csak a nevelés számít... de ezt magyarázd el azoknak a szülőknek , akiknek a tini gyereke öngyilkos lett, mert az osztálytársai már nem csak az iskolában, hanem a Facebookn is megszégyenítették és ezt nem tudta lelkileg feldolgozni...

ezek sokkal bonyolultabb és fontosabb dolgok annál, minthogy rávágjunk annyit: nevelés kérdése

Untermensch4 2017.01.10. 10:53:38

@Szarvas Norbert: Az a baj hogy hogy tabu téma, de nem feltétlenül mindenki alkalmas szülőnek. Aki igen, az tud úgy nevelni hogy egy akármilyen új technika megjelenése ne "sodorja el" a gyereket.
Kjos-nak ugyan sztem nem eléggé passzol a rólad szóló személyiség-elemzése (én elolvastam "még vagy tíz-tizenöt írásodat") de abban igaza van hogy aki neveléssel nem ért el a gyereknél egy bizonyos szintet, annak a "tűzoltás" nem segít, főleg ha ő maga nem rutinos facebook-felhasználó (a gyerek első facebook-sikerélménye az lesz hogy "sikerült lerázni a szülőket", ez a gyerek megvédése szempontjából game over már a rajtnál).
Akik szerint nekik hasznos volt az itt leírtak egy része, azokat meg érdemes lenne hosszabb távon megfigyelned, hogyan tudták alkalmazni a tanultakat. Az a gyanúm hogy akinek fél oldalnyi tanács nagy fellélegzést okoz annál idővel ki fog derülni hogy nem tudnak facebook-on védeni, a neveléssel meg már részben elkéstek.
Az oktatás pedig részben szintén áttelepül a facebook-ra (ha az kihalna akkor a következő használatos platformra). Mert "közösségi tér"-ként sokan használják. Ha a korábbi nevelés nem tűnik elégnek akkora "legyünk kicsit magánnyomozók (úgy hogy esetleg a célszemély otthonosabban kezeli a platformot ezért megvédheti magát a hekkeléstől... )" helyett SzAdam javaslata
("Védelem helyett szerintem Inkább a nevelésre kellene összpontosítani, legyen csak a gyerek bizalmatlan és gyanakvó, ilyen világban élünk. Még ha paranoiás is jobb, mintha behúzzák a csőbe.")
is jobb "tűzoltásként" alkalmazva. Némi paranoiát könnyű "hirtelen" belenevelni a gyerekbe ha jól adjuk elő, az "eggyel felnőttebb" élet és tevékenységi kör komolyabb hozzáállást is kíván, bla bla, tehát ne úgy hogy "hülye vagy fiacskám de megvédelek" hanem "segítek hogy egyedül is meg tudd védeni magadat, nem úgy mint azok a hülyék". Ez szülőként nagyon nehéz mert tudjuk hogy nem lehet előre tökéletesen felkészíteni a gyereket mindenre. De azt is tudhatjuk hogy lehetetlen a tökéletes "testőrség" és azt is hogy ennek a lehetetlennek a megpróbálásához nekünk mennyi időnk van (segítek, egyedül biztosan túl kevés, a két szülőnek együtt is kevés). A gyereknek kell felnőnie a feladathoz, erről szól a nevelés, hogy felnőjön a gyerek.

Untermensch4 2017.01.10. 11:07:42

@Szarvas Norbert: "magyarázd el azoknak a szülőknek , akiknek a tini gyereke öngyilkos lett, mert az osztálytársai már nem csak az iskolában, hanem a Facebookn is megszégyenítették és ezt nem tudta lelkileg feldolgozni...

ezek sokkal bonyolultabb és fontosabb dolgok annál, minthogy rávágjunk annyit: nevelés kérdése"

Bocs a cinizmusért de azok a szülők már csak a gyerek sírját védhetik meg a facebook-on. Még facebook-korszak előtti "offline" lelkizős zaklatás esetében hugommal "játszottuk" (nem tervezetten, őszinte volt) a "jó zsaru - rossz zsarut". Anyjához fordult a problémával, "ne törődj vele, vedd semmibe", hozzám fordult "vedd fel a ritmust, alázd vissza, ha sikerül kiprovokálnod a közvetlen támadást akkor pedig nagyon csavard le, a szaktanárival/igazgatóival ne törődj" (*). Önmagában az komoly biztonságérzetet ad a gyereknek hogy ha elfajulnak a dolgok akkor neki van "hátországa", lesz aki segít a probléma eszkalációja esetén. Nem feltétlenül holttestek elásására gondolok, csak a tömegpszichológiai résznél a csoportnyomásra, ha a gyerekre lelki nyomást gyakorol egy csoport és ő egyedül érzi magát akkor az végzetes lehet. Ha tudja hogy neki is van csoportja, nincs egyedül, lehetetlen véglegesen sarokba szorítani, az a segítség.
(*) ez egy régebbi bölcsesség aktualizálása napjainkra: "inkább a csendőr kísérjen mint a pap"

Kjos 2017.01.10. 11:43:26

Nem igaz, hogy nem figyelek, homokba dugom a fejem. Csak azt allitom, nem kell specifikusan facebookra nevelni. Az alapertkekek beultetese segithet csak abban, hogy Marika nagyneninel, a facebookon, a boltban, etteremben, vagy egy iskolai taborban megfeleloen viselkedjek a gyerek.
Nem nagyobb veszelyforras a net, a facebook.
Van felnott gyerekem, van nagykamasz, kiskamasz, es meg fiatalabb is. Ez negy. Mindet igyekeztem valahol azonosan nevelni, mind masmilyen lett :).
Egyszeruen nincs erre keplet, algoritmus. Csak a remeny, hogy tobbnyire helyes donteseket hoztal.
Ismetlem, bosszanto, hogy gyerek nelkul, tapasztalat nelkul (s szakiranyu kepzettseg nelkul) csak igy tippeket adsz, iranyitasz egy ilyen temat.

Kiemelnem az ongyilkos vonalat.
Azt gondolom, az a gyerek, akit ongyilkossagba lehet kergetni netes zaklatassal, az elobb-utobb megoli magat internet nelkuli vilagban is. Ha egy "egeszseges" gyermek profilkepet kigunyolja ezer troll, attol az a gyerek meg nem dol ossze lelkileg.
Ha meg vannak problemak (szulok olik egymast, anyagi nelkulozes, valas, testi fogyatekossag, tartos betegseg, stb., akkor pedig egy elszant szomoru lepest kivalthat az is, ha a zebranal piszkaljak.
süti beállítások módosítása