Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Érkezik a CSOK 20+20 millió forintos támogatás?

2016. november 24. - Szarvas Norbert

bank-csok-e1452759831271-1024x577.jpg

Bevállalnál 4 gyereket, ha cserébe az Államtól kapnál 20M forint vissza nem térítendő állami támogatást, és igényelhetnél hozzá 20 millió forint államilag kamattámogatott hitelt? Mihez kezdenél ezzel a 40 millió forinttal? Betudnál költözni álmaid otthonába, vagy egy teljese új otthont építenél fel? Három szoba? Öt szoba? Nézzük meg, hogy mi történne egy ilyen esetben veled?

A gyerekek ára

 

Az a dramaturg szituáció állt elő Európában, hogy az Állam elsődleges feladatai között van a gyermekszületés drasztikus növelése, amit mindenféle ösztönző erőkön keresztül (támogatások, kedvezmények) tudnak valamilyen szinten előre mozdítani. Két problémával küszködik minden európai nemzet: nyugdíj és egészségügy. Egyikre sincsen pénz a kasszában. Mit lehet tenni? Nemzetállam szinten kell elsunnyogni a kifizetéseket, mégpedig olyan formában, hogy a jóléti rendszert menet közben elfelejtik és helyét a születendő gyerekek mindent megoldanak kevésbé popularista elképzelés váltja fel. 

Ez mit jelent?

  • a sok gyerek később sok adófizető lesz, tehát emelkedik az adóbevétel
  • a több gyerek egy családban nagyobb eséllyel tudja eltartani a szüleiket illetve összedobni az egészségügyi finanszírozást

Már most megpróbálta a kormányzat beárazni a gyerekeket, hiszen 3 gyerek esetében a gyerekek átagosan 3,3M forintot érnek meg azonnali támogatásként és további havi 20-30.000 forintot a támogatott hitel jövőbeni emelkedése miatt keletkező állami többletbefizetések által. De sajnos ettől még nem születik több gyerek, ráadásul az ingatlanokba beépültek ezek a támogatások. 

És amúgy mennyibe kerül egy gyerek felnevelése? A Generali Biztosító 3 évvel ezelötti felmérésében azt közölték, hogy szerintük a gyerek felnevelése átlagosan 15-20 millió forintba kerül a családnak. ehhez képest a gyerekenkénti átlag 3,3M forint a CSOK 10 esetében nagyon halovány támogatásnak tűnik szerintem. Akkor mit kell tenni? 

Ha most tervezed CSOK igénylését, akkor feltétlenül ajánlom figyelmedbe a CSOK könyvet, ami 100+ oldalon tanulmányokkal és rejtett információkkal oszt meg veled minden információt "magyarra" lefordítva:

www.csoktanacs.hu

Be kell vezetni a CSOK 20+20-at

 

És jól fogsz vele járni? Most felejtsük el az inflációt, amit egyből okozna egy ilyen projekt. Tegyük fel, hogy 40M forintért megvehetnéd a házat, és szuperjó! De azt ne felejtsd el, hogy a hitel majdnem 100.000 forint lenne havi szinten. Ki tudnád fizetni? Biztosan ki tudod fizetni havi szinten?

Akkor ez azt jelenti, hogy jelenleg minden hónapban havonta legalább 100.000 forintot teszel félre a párnád alá és már most milliókon csücsülsz? A legtöbben ott követik el a hibát, hogy nem a szabad pénzeikről döntenek ilyenkor, hanem kicentizve magukat irányítgatják át a számlákat, hogy kijöjjön a matek. Legalábbis addig működik a matek, amíg az első elektronikai eszköz tönkremegy a házban és áruhitelből kell pótolni. Onnantól kezdve borul a kártyavár!

Abban is biztos vagyok, hogy a legtöbben 40 millió forintból házat szeretnének építeni, álmaik otthonát...

Ami miatt ma sem nagyon működik a CSOK 10+10, az a megfelelő önerő hiánya. Ugyanis a CSOK 20+20-at is csak második szakasztól adnák oda, ahova el kéne jutni 40%-ig legalább. A hitelből megkapnál előre mondjuk 3-6M forintot, de a maradék 10-15 millió forintot honnan érkezik meg? Máris elakad az építkezés. 

Tehát egy megemelt CSOK támogatás egyáltalán nem a szegény rétegnek segítetene otthont teremteni, de legalább ellehetetlenítené a középosztály ezen törekvéseit is. Mivel 10-15 millió forint önerőket jellemzően a gazdagabb réteg tud mozgatni azonnal, ezért ők építkezhetnének mégnagyobb palotákba. 

Innentől kezdve pedig megbukik a CSOK szociálpolitikai jellege. 

 

Nem szabad bevezetni a CSOK 20+20-at

 

( félreértések elkerülése végett: nincsen szó a CSOK 20+20-ról, ez egy "mi lenne, ha " cikk)

 

►►►►

Megjelent a CSOK könyv: www.csoktanacs.hu

Ha kérdésed , akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

� Ajándék ingyenes családi vagyontervező

Letölthető itt: Klikk

� Ajándék lakástakarék választó 

Klikk

Itt találsz meg minket:

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr5311976264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása