Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mi történik, ha CSOK építkezel és közben összeomlik az ingatlanpiac?

2016. szeptember 12. - Szarvas Norbert

property-market-crash-investwithalex.jpg

Elgondolkoztál már azon, hogy mi történik veletek, ha CSOK támogatással szeretnél építkezni többek között hitelből, és menet közben az ingatlanpiac összeomlott, mert például ...

  • Oroszország lerohanta Ukrajnát
  • Észak-Korea atomháborút robbantott ki
  • A kínai tőzsde újabb sokezer milliárd dollárt varázsolt el
  • Megállt az indiai növekedés
  • Újabb bankválság alakult ki
  • A Portugália-Olaszország-Görögország hármas valaki tényleg becsődölt
  • ...stb

Mi történt legutóbb?

A 2008-as gazdasági világválság kirobbanásával (,ami idővel a bankokkal szembeni bizalmi válságba fordult át) az ingatlanpiacok jellemzően összeomlottak. Ennek a folyamatnak a jellegzetessége volt, hogy túl sok bank által olcsón a piacra dobott ingatlan lett, miközben az amúgy is egyre fizetésképtelenebb keresletet jelentősen túlszárnyalta a kínálat. Ez pedig az ingatlanlufi kipukkadásához vezetett többek között. Ma már megint nagyon kevesen akarnak erre emlékezni, pedig alig telt el pár év. Jelenleg mindenki a nyereséget számolgatja a szárnyaló ingatlanpiac miatt. Pedig jellemzően a lufi kipukkadása 30% körüli azonnal értékvesztéssel járt. Azok a lakások, amik értek a válság előtt 12M forint, utána évekig 6-8M forintért futottak a hírdetésekben.

Egy hatalmas kockázattal kell számolnod, ha építkezésbe kezdesz és ezt hitelből és/vagy CSOK-ból szeretnéd megvalósítani. A hitel és a CSOK alapja a jövőbeni ingatlanérték lesz, vagyis az az érték, amit vélhetően képviselni fog a házad. Ezt a bank a tervekből állapítja meg és ez alapján ad neked hitelt és megelőlegező CSOK támogatást is.

A várható jövőbeni ingatlanérték 40M forint lesz. Neked van 6M forint önerőd, három gyerekre szeretnél CSOK 10M forintot és banki hitelből 10M támogatott és 14M piaci alapú hitellel szeretnél építkezni. Ez a példa minden szempontból megfelel a finanszírozás feltételeinek, tehát el tudtok kezdeni építkezni és a bank is nyugodtan utalja a pénzt, hiszen a hitelének a fedezet a te 40M forintos jövőbeni házad lesz (60%-os terheltség).

A használatbavételi engedély megszerzése előtt, a második és harmadik építési szakasz között, összeomlik, a gazdaság és az ingatlanlufi megint kipukkadt. Mi történik? A banknak joga van új értékbecslés elrendelnie és felülvizsgálnia az egész finanszírozást. Itt most nem minimális változásokról beszélünk, hanem például egy 30%-os értékvesztésről. Az értékbecslő megállapítja, hogy az új jövőbeni értéke a házadnak már nem 40M forint, hanem 28M forint, mivel ennyire "elértéktelenedtek" az adott településrészen az ingatlanok.

28M forintos ingatlanértékre maximum 80%-os finanszírozásban kaphatsz 22,4M forint hitelt. Ez probléma, hiszen a teljes költségkeretben 24 millió forint hitel szerepelt és még hátra van az építkezésből 35% (példa). A bank ebben az extrém esetben a saját érdekeit védve elrendelheti,hogy maximum 22,4M forintot hitelez, tehát a további hitel kihelyezéséhez szükség van 1,6M forint önerőre, amit az igénylőnek kell kipótolnia vagy pedig előírhatja a pótfedezetet.

Na ez egy kockázat, hiszen amennyiben az igénylő nem tud pénzt szerezni vagy nincsen pótfedezet, akkor a CSOK szempontjából nagyon problémás lehet a teljes ügymenet, hiszen kifuthatnak a határidőkből, ami pedig később a CSOK teljes visszafizetésével is járhat. A kérdés tehát, hogy mennyi önerőd van ahhoz, hogy építkezni tudjál?

Írd meg kommentbe, hogy te milyen kockázatokat tudsz elképzelni a CSOK esetében?

►►►►

Ha segítséget szeretnél a pénzügyeidhez, CSOK-hoz vagy kérdésed van, nekem is megírhatod:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

� Ajándék ingyenes családi vagyontervező

Letölthető itt: Klikk

Itt találsz meg minket:

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9511696491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank August 2016.09.13. 20:18:09

Minek a CSOK?Ki van raszorulva?
Arveresen hitelre vasaroltak a foldeket.majd mikor mindenki bevasarolt,fold arveres leallitva.
Felkeszules az oszi agrartamogatasok bezsebelesere.Aranyeso lesz itt,csak gyozzek titkolni.
Aki tovabbra is hitelbol epitkezik az nem tanult a devizaspekulacios vesztesek hibajabol.

VT Man 2016.09.14. 21:36:02

Kockazat: osszevissza netes blogokbol tajekozodni, majd pofaraesni.

Kockazat: felrobban Paks (2) es az egesz orszag sugar "fertozott" lesz.

Kockazat: 30 millio nigeriai menekultet telepitenek a szomszed hazba. Miutan nemetorszag megszallta Magyarorszagot.

Kockazat: idejon egy kommentelo trollkodni.

Untermensch4 2016.09.17. 18:46:23

"Észak-Korea atomháborút robbantott ki"
Ez részben pörgetheti is az építőipart, óvóhely/bunker -építési láz... :)
süti beállítások módosítása