Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az egészséges életmód ára. Nem drágább, mint a Cola...

2016. augusztus 01. - Szarvas Norbert

zdrowy-styl.jpg

Az embereket az elmúlt években egyre inkább elkezdte érdekelni a tudatos és egészséges életmód. Kezdetben ezt a gazdagok kiváltságának gondolhattuk, mára azonban sokkal elterjedtebb, mint azt gondoltuk volna. Valamilyen szinten mindenki megpróbál tudatosabban élni és étkezni. Többet mozognak az emberek, törekszenek elhagyni a cukros üdítőket vagy éppen minőségi alapanyagokat vásárolnak.

Ez azonban sok pénz

 

"Testünk a kert, akaratunk a kertész."  William Shakespeare

De tényleg sok pénz? Tényleg be lehet árazni az egészséget? És mi van akkor, ha ezt csak el akarják velünk hitetni, és nem feltétlenül drágább tudatosan étkezni, mintha folytatnánk a már megszokott "hazai" ízeket? Nézzünk aktuális példákat azzal a céllal, hogy elgondolkozz. Azzal nem akarom bonyolítani a dolgot, hogy hosszútávon mennyivel kifizetődöbb számodra, ha ásványvizet iszol Cola helyett...

 

Szerintem olajat mindenki használ egy jó vasárnapi ebéd elkészítése közben. Első nekifutásra biztosan a napraforgóolaj juthat eszünkbe, aminek a fogyasztói ára a mai napon 519,-/liter (Vénusz). Ha egészségesebb helyettesítő olajat szeretnénk találni, akkor egy kis internetes kutatás után rábukkanhatunk az olivaolajra, a kókuszolajra vagy a mogyoróolaj. Én most a kókuszolajat fogom vizsgálni, mert nekem ez jött be. 

A kókuszolaj, vagy másnéven kókuszvaj legnagyobb különlegessége, hogy laurinsavat tartalmaz. Ilyen anyag van például az anyatejben is, ez erősíti az immunrendszert, az emberi szervezetben baktérium- és vírusölő hatást fejt ki. Védelmet ad többek között az influenza ellen, vagy gátolja a herpeszek kialakulását.

kepernyofoto_2016-08-01_17_05_34.png

Ezen a ponton szerintem az egészségtelen életmód nyerne, hiszen az olaj esetében jelentős árbeli eltéréseket tapasztalhatunk. 1 dl Vénusz napraforgóolaj: 51,9 forint míg 1 dl zafír extra szűz kókuszolaj 571,4 forint. Egy nagycsalád 1 dl olajat biztosan elhasznál szerintem egy kiadós vasárnapi ebéd elkészítéséhez. 

A különbséget adhatja például a köret. Ha krumplit használunk, akkor maga a 3 kg krumpli 507 forintba kerül. Ha kicsit színezni szeretnénk a krumplit és édes burgonyával operálunk ( messze a legfinomabb krumplifajta), akkor 599,-/kg= 1.800 forint. Ha egy picit egészségesebb vízekre szeretnénk evezni, akkor viszont a köretet salátaágyon képzeljük el. Ebben az esetben két fej jégsaláta 400 forint, 1 kg paradicsom 370 forint, 2 konzerv kukorica 300 forint. Zusamenn: 1070 forint. 

2378.png

Egy tipikus magyar családi étkezésnél nagyon fontos szerintem az innivaló kérdése. Állapodjunk meg abban, hogy a tipikus család a Coca-Cola Company vagy alternatíváinak a cukros innivalóját issza, szofisztikáltabb esetben gyümölcslevet, ami a 100%-os felirat ellenére sem egészséges. Egy rendes étkezéshez vegyünk 

2x2,25 liter Coca-Cola-t= 858 forint

vagy 4 liter 100%-os gyümölcslevet= 1.600 forint.

Ha tényleg egészséges életmódot szeretnénk kialakítani, akkor viszont 4 liter szénsavmentes ásványvizet szerzünk be potom 250 forintért.

Nézzünk egy gyors összeadás-kivonást, mennyivel drágább az egészségesebb életmód, mint a Cola...

Átlagos életmód:

1. olcsó verzió

napraforgóolaj+ sima krumpli+Coca-Cola= 1.417 forint

2. drágább verzió

napraforgóolaj+édesburgonya+gyümölcslé= 3.452 forint

Egészséges életmód:

zafír kókuszolaj+ salátatál+ásványvíz= 1.891 forint

Most sokan meglepődtünk az eredményen!

Egyértelmű, hogy most a példában kiragadtam három olyan fontos pontot az ebédből, ami szerintem nélkülözhetetlen (innivaló, köret, olaj). Számtalan másik összetevője van a dolognak és sok az átfedés (pl: hús ára), amivel nem foglalkoztam. A lényeg viszont jól körvonalazódik a számokból...

A legdrágább a család számára, amikor "azt hiszik", hogy egészségesen étkeznek.

Ez a tévhit kerül a legtöbb pénzbe, hiszen emiatt a tévhit miatt veszik meg a nagyon drága 100%-os gyümölcslevet, ami gyümölcsöt évekkel ezelőtt látott, ízét pedig nem a gyümölcs, hanem a mesterséges anyagok adják. Megveszik a bio édeskrumplit (tényleg baromi finom!!!!), mert bio és mert nagyon drága (emiatt biztosan egészségesebb). Az olajjal pedig nem foglalkoznak, mert ránézésre nagyon soknak és túlárazottnak tűnik a kókuszolaj vagy más alternatív helyettesítő. 

Persze nagyon nehéz levetközni nagyszüleink berögzüléseit az étkezés terén. Nehéz elfogadni, hogy az olaj drágább lehet, mint a köret alapanyaga. Vagy azt, hogy a szervezetünknek nem a cukros üdítő a jutalom, hanem az ásványvíz. Ez utóbbi valószínűleg onnan ered, hogy a rendszerváltás előtt hihetetlenül nehezen lehetett hozzájutni a Colához és emiatt tényleg "ünnepi ital" volt. Ma már egyszerűen bármelyik sarkon bármennyi és bármilyen üdítőhöz hozzájuthatunk. Ezért lehet az, hogy az "ünnepi különleges italt" ipari mennyiségben isszuk és ezzel károsítjuk saját szervezetünket.

►►►►

Ha segítséget szeretnél a pénzügyeidhez vagy kérdésed van, nekem is megírhatod:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

 

Itt találsz meg minket:

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr358928604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzerződésSertés 2016.08.02. 00:40:30

Ha megengeded: az édesburgonya (batáta) nem krumpliféle, tele van vitaminnal és rosttal, de még fehérje is van benne, nyugodtan mehet az egészséges étkezés alapanyagaihoz.

loading 2016.08.02. 10:53:59

Lehetne még csökkenteni, ha a nagyon drága kókuszolajat extra szűz olivára cserélné. Az hosszú távon egészségesebb is.
De akinek emésztési problémái vannak (epe-, máj- vagy hasnyálmirigybetegség), annak valóban célszerűbb kókuszolajat használni.
Azonban kizárológas használata károsító is lehet és inkább az állati eredetű zsírok kiváltására használjuk.

Másrészt nem tudni mekkora családdal számolt a szerző, de 3 kg krumpli eléggé nagy mennyiség. És semmiképpen sincs összhangban a 2 (általában kis) fej jégsalátával, valamint a saláta összetevőivel.

Összegezve: a mondandó rendben, a példák egyáltalán nem.

Treff Bubi 2016.08.02. 11:07:36

Kiegészítés: még jobban csökkenthetők a költségek, ha csapvizet iszunk. Ahol nem zavaros, vagy rossz ízű a vezetékes víz, felesleges pénzkidobás ásványvizet fogyasztani többszörös áron. Az ásványianyag-tartalma elhanyagolható, nem ettől lesznek erősek a csontjaink. Én mindig tartok behűtve csapvizet itthon, tökéletes szomjoltó.

indapass 2016.08.02. 11:34:37

Nálunk mindig is csapvíz volt, viszont ki is térne a család a hitéből, ha csak saláta lenne a köret (lakass jól növésben lévő kamaszt jégsalátával és paradicsommal...).
A sült krumpli felejtős (alkalmanként van mint extra, akkor is sütőben sütős verzió, bár tudom, nem egészséges), ellenben gyakran készítek barna rizst és egytálételeket, csőben sült zöldséget héjában sült krumplival.
És ha már kukorica - akkor már ne konzervet vegyél, hanem szezonban frisset, egyébként meg mirelitet és egy-egy adagot párolj meg akár mikróban.

ö...mikó? 2016.08.02. 12:58:23

B@zd meg a kókuszolajat, csak az egészséges étrend számít, a környezeti terhelés az smafu? Nézz már utána, hogy milyen óriási károkat okoznak az ilyen barmok. Olivaolajjal mi a baj?

megadeth1 2016.08.02. 13:11:24

A példák kicsit elnagyoltak. A csóró család nem Vénuszt vesz, hanem ukránt kétszázötvenért és sajátmárkás cukros löttyöt. Oliva-, vagy szőlőmagolajat kap sokkal olcsóbban, mint a most felkapott kókuszt. Paradicsomot is lehet kapni 300 alatt és senki nem iszik meg 4l 100%-os akármit ebédre. Még a tizenfős ebéden se fogyott el ennyi. Amúgy szódával hígítva nyáron a grapefruit, citrom, narancs egész jó és sokkal kiadósabb. De akkor már dobozos helyett inkább a hűtött, frissen préseltet érdemes választani (és nem, nem olcsóbb a frissnek csúfolt gyümölcs, mert annak felét kidobod). Csapvíz dettó, ha unjuk, akkor jó sűrűre főzött, jégkockába fagyasztott teát dobunk bele. És hazai idénygyümölcs, -zöldség alap.
Friss salátára nem teszünk konzervet, csak ha nagyon muszáj, mindenféle, vízben megfőzött hüvelyest viszont lehet rá rakni. Köretnek ott van még a köles pl., ami baromi kiadós és főzve olyan ízű, mint a kukorica. És ne felejtsük a tojást minden verzióban.
Nem sorolom tovább, ki lehet hozni olcsón jó dolgokat, ha ráér az ember foglalkozni vele és mondjuk van egy jó piac a közelben.

bobijub 2016.08.02. 15:38:15

jól vagy rosszulértelmezett egészségmánia ide, jól vagy rosszulértemezett gazdaságosság oda, aki ajánlásokat tesz arra, hogy ezt vagy azt az olajat tessenek használni, az szíveskedjék azt is tudni, hogy melyik fajta (és itt nem a minőség számít) olaj való hevítésre (sütés), melyik az, amelyik a hevítéstől lesz kifejezetten ártalmas és melyik az, amelyik tűri ugyan a hevítést, de nem az a legnagyobb előnye, ezért értelmetlen sütésre használni.

mindig röhejesnek gondolom, amikor azt mondják, hogy ez vagy az az olaj olyan nagyon szuper extraszűz, hogy olyan kíméletesen bánnak vele, hogy pálmalevelekkel legyezgetik a magot, nehogy melege legyen, amikor símogatással kísérve szép szavakkal kérik meg, hogy szíveskedjen kiengedni magából az olajat, de csak szép kellemesen, nehogy a magnak rossz kedve támadjon közben, mert a boldog mag jobb olajat ad. ... aztán a jó drága hiperextraszűz olivaolajat beöntik az üres forró serpenyő aljára, hogy ott sisteregjen és égjen ki belőle az összes szíve-lelke, meg az az ízvilágja, ami nyersen, a salátára csepegtetve tényleg megmutatkozik, mint az egyik igazi értéke.

c4ine 2016.08.02. 17:23:08

Az a baj, hogy már a cikk elején baromságokat beszélsz, ami az egészséges életmódot érinti. Innentől kezdve pedig hiteltelen az egész.

Javaslom: alimento.blog.hu és kodpiszkalo.blog.hu

Larry Silverstein 2016.08.02. 18:07:19

Az ipari olívaola semmivel sem egészségesebb mint az ipari napraforgóolaj. Csak messziről ött így drágábban veszi meg a paraszt.

Görögországban az olívaolaj olcsó és a napraforgóolaj drága. Meglepődtél, mi? Nádcukor - répacukor, kősó - tengeri só dettó.

conchita wurst 2016.08.02. 18:12:46

Biztos az egészség, nem ám a konzumidiotizmus miatt hozzák ide a világ másk feléről a kókuszolajat. Mer a kókuszolaj-országokban élnek vagy 50 évig a zemberek.

Az ottani konzumer meg majd megeszi a vénuszt, mer unja a kókuszolajat.

A narancs is mennyivel egészségesebb a teszkóban, mint az alma, mer a narancsot zölden szedik és neonlámpa alatt érik meg a hajóban, attól olyan finom.

midnight coder 2016.08.02. 19:23:48

Tök fasza a kókuszolaj (vagy nem, nem próbáltam), aztán lehet hogy ha egy kutatóintézetet azzal bíznának meg jó pénzért, hogy keressen benne káros anyagot, akkor két hét alatt kiderülne hogy ezer káros hatása van.

A salátaágynak pedig nem az árával van a probléma, hanem hogy én szeretem magam és a saláta közé elhelyezni a táplálékláncba a nyulat.

Amúgy a 4 liter szénsavmentes ásványvíznél még egészségesebb a mezei csapvíz.

Sol Durka 2016.08.02. 19:59:13

@conchita wurst: miről beszélsz? A "kókuszolaj-országokban élnek vagy 50 évig az emberek?" ! Elgurult a gyógyszered. Nagyon is sokáig és nagyon is egészségesen élnek! És nem ostobák az iparilag manipulált, gyulladáskeltővé tett napraforgóolajat megenni. Ki is öklendezné azonnal. Midnight codernek: A kókuszolaj épp a benne lévő laurinsav miatt (ez van az anyatejben is) a föld egyik legegészségesebb, sőt gyógyító olaja. Szükségtelen az extra szűz-et fogyasztani, csak ne legyen hidrogénezett. Nem mellesleg isteni finom. A lényeg, hogy gyulladáscsökkentő zsírsavakkal van tele.

Ane 2016.08.02. 20:17:42

Egyébként mi ez a fixa ideája az összes egészséges életmódos blognak, hogy aki kövér, az nyilván literszámra vedeli a kólát, meg a cukros löttyöket? Komolyan az agyamra megy... nyilván azért vagy kövér, mert kétpofára tömöd a csipszet, vedeled a kólát és nem emeled fel a segged a tévé elől, azé'. Aha.

Meg ezeket is imádom, hogy az egészséges életmód nem drágább... aha, akkor hasonlítsd össze a cukrot a xilittiel vagy eritrittel, vagy még jobbat mondok: fehér zsemle 20 ft (igazából fogalmam nincs, mennyi), rozsos 80. Vagy a fél kilós rozskenyér, ami 500 huf, a fehér meg töredéke. Édesburgonyát akciósan sem láttam és 800 ft alatt. Ne csúsztassunk már, a minőségi alapanyagok igenis több pénzbe kerülnek, legyen az pékáru, de akár nézheted a parizert és a minőségi csirkesonkát is. Ja, majd nem veszek akkor kólát, és a különbözetből veszek egészséges cuccokat. Hogy eddig is csapvizet ittam? Pech...

conchita wurst 2016.08.02. 20:18:22

@Sol Durka: Mondj már egy olyan országot ahol sok a kókusz, és annyi ideig élnek mint Európában.....

Hmm?

conchita wurst 2016.08.02. 20:20:57

@Sol Durka: 'A kókuszolaj épp a benne lévő laurinsav miatt (ez van az anyatejben is) a föld egyik legegészségesebb, sőt gyógyító olaja. '

A lángosban meg bifidus essensis van, ugyanaz ami az apatejben. Garantáltan 8 évvel növeli meg az életkort, napi fogyasztás esetén.

conchita wurst 2016.08.02. 20:24:01

@Ane: Édesburgonya hagyjuk már....:DDD A legparasztabb trópikus parasztkaja evör. Azért eszik mert krumpli nincs.

De ha leszedik zölden, hajóban érik, sőt a teszkóban nem édesburgonyának nevezik hanem batátának, akkor máris fizetnek érte 10x annyit.

Treff Bubi 2016.08.02. 22:34:30

@megadeth1: most, hogy mondod, a gyümölcsleveket én is higítani szoktam, nekem bármelyik változat nagyon édes. 1 liter így kb. 2-3x annyi innivalót ad ki.

conchita wurst 2016.08.02. 22:51:43

@Treff Bubi: Jól teszed, vitamin az úgysincs egyikbe se egy deka se, cukor viszont szarásig. 90% egy centivel se jobb a kólánál, csak más az íze.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2016.08.03. 06:21:39

@Ane: Korrekt!
Dietetikusként hazugságnak tartom, hogy az egészséges és VÁLTOZATOS táplálkozás nem drágább. Ki lehet hozni olcsón a napi fehérje- vitamin- stb. minimumot, de ahhoz nagy monotóniatűrés szükséges.

Sol Durka 2016.08.03. 11:25:48

@conchita wurst: Nagyon sajnállak. Csak az ír ilyen cinikus, mást hülyének néző hsz-t, akinek baj van az önismeretével. Őszinte részvétem a családtagjaidnak!

Sol Durka 2016.08.03. 11:28:55

Nem adhatok tudást annak, akinek ennyi idős korára még nem alakult ki. A Google-ban vagy más keresőben megtalálod.

2016.08.03. 23:24:16

Hát szerintem teljesen mindegy hogy milyen a zsiradék ha, sütni akarnak benne. Attól kezdve az összes egészségtelen és rákkeltő.
Arra kell törekedni hogy a táplálék amit elfogyasztunk az minél közelebb álljon eredeti állapotához. A grillezést és a sütést hanyagolni kellene, a húsok közül csak pulykát illetve csirkét,halat és egyéb szárnyast. A disznó és marhahúsban lévő zsiradék sajna lerakódik az érrendszer faján.

2016.08.03. 23:25:53

@Treff Bubi: De minek kell gyümölcslé, amikor ott van a sok friss gyümölcs és a turmix meg egyéb présgép?

Treff Bubi 2016.08.04. 00:02:58

@Diorella Queen: Mert azért lusta is vagyok:)
Viccen kívül, a gyümölcsöket jobban szeretem enni "mindenestül".
süti beállítások módosítása