Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Így húznak le a Postán...

2016. május 18. - Szarvas Norbert

1x2.jpgTegnap rászántam magam és hosszú idő óta először utalások helyett csekken akartam befizetni egy szabad szemmel is látható összeghalmazt, ami a "rezsi és egyéb kiadások" kódnéven futott. Hogy miért jutottam el idáig? Rájöttem, hogy gyakorlatilag 3-4x több a havi számlavezetési költségem, ha minden tételt egyesével utalgatok, mintha egy összegben lekapom és csekken befizetem. Ez már önmagában őrület és egyik bankos szakember sem tud meggyőzni, hogy miért olcsóbb nekik, az országnak és az embereknek a készpénzforgalom a virtuális számlák helyett. Na mindegy... Bementem és leesett az arcom...

img_0674_1.JPG

(saját kép és én állónak fotóztam. A számítógépemen is áll. Itt fekszik. És nem tudom átállítani, szóval sorry)

 A gyanútlan balek

Én mindig ódzkodom a magyar rendszerektől, mert mindig el van valahol rejtve egy csavar. Természetesen hallottam már én is, hogy a Postán lehet fizetni kártyával és a korábbi szemét gyakorlattal szemben 2015 óta már bankkártyás fizetésnek minősül a bankkártyás fizetés a Magyar Postánál is és nem kockásfülü kisnyúlnak, kp felvételnek...

Tudtam, de még mindig nem hittem el...

Postára mindig egy zsák kp-val megyek be, hogy még a rámtukmált sorsjegyet (se) is zsebből tudjam fizetni. Apropó sorsjegy. Hihetetlen, hogy a fogyasztóvédelem szerint ez így teljesen szabályos és korrekt.

Bemész a Postára csekket fizetni, levelet feladni, hard core módban pedig bélyeget venni. Ehhez képest a pultnál töltött 2 perc alatt elakarnak neked adni folyószámlát, lakástakarékot, sorsjegyet, befektetést. Ez csak számomra nincsen rendben? By the way ha én elakarok adni egy megtakarítási terméket, akkor nagyjából 2-3 órán és 200 db igényfelmérőn kell túljutnunk, mire beszélhetünk konkrét termékről. Persze értem én, hogy diplomás szakemberként más szabályok vonatkoznak rám, mint egy érettségivel jó esettben rendelkező postai dolgozóra, aki a blue chip-ről azt hiszi, hogy a LAYS legújabb chips csodája (se). 

Szóval aranyos volt a hölgy és jelezte, hogy akár kártyán is fizethetek. Aztán bemutatott a jobb alsóba, ahol a képen látható kiíírásnak lehette, tanúja. Most őszintén! Hányan olvastátok ezt már el a postán befizetés közben? Én észre sem vettem, mert antipatikus vagyok a reklámokkal szemben és azt hittem, hogy ez is olyan fajta.

Itt húzzák le a néniket, bácsikat, gyerekeket és téged...

Szerintem az egész ország fellélegzett, amikor a kártyás fizetés (általában) ingyenes tarifával kezdett működni a Postán. De aztán mégsem, ha elég figyelmes vagy. Bár a legtöbben nem elég figyelmesek, sőt azt sem tudják, hogy mennyit vonnak le a számlakimutatásukban. Innentől kezdve lehet trükközni, mert az emberek 80%-ának az életben nem tűnik fel, hogy mégsem volt ingyenes a csekkbefizetés kártyával (helyette levontak 300-600-1000-2000 forintot).

Mindent lehet kártyával csekkbefizetni ingyé, kivéve:

  • lakásbiztosítás
  • életbiztosítás
  • KGFB
  • CASCO
  • törlesztési biztosítás
  • balesetbiztosítás
  • személyi kölcsön
  • jelzáloghitel
  • autólízing
  • megtakarítás
  • gyermekprogram
  • babakötvény-start számla
  • nyugdíjmegtakarítás
  • lakástakarékpénztár
  • stb...stb...stb.

Szerintem ahogyan végigolvastad a listát, akkor egy két szó ismerősként köszöntött vissza. Na ők azok, akiket összefogsz a rezsi halommal, bemész a Postára és a legnagyobb jóhiszeműségedben kártyával próbálod lerendezni. Ne tedd!!! Tényleg ne tedd! Mert ezek a tételek kp felvételnek minősülnek és egyrészt biztosan levonnak valami költséget (amit elkezdtem kibogarászni, de huszadik landing page után feladtam), másrészt ezek csökkentik a lehetőségeket a 150e ft-ig ingyenes pénzfelvétel esetében.

Ugyanis amennyiben egy pénzügyi terméket próbálsz hónap elején kártyával kifizetni a postán, akkor máris lement az első 2 kp felvétel ingyé opcióból 1. Erről a legtöbben nem tudnak. Így viszont elszámolhatják magukat és mire eljutnak oda, hogy a megmaradt fizut egy összegben levegyék, az pont a díjköteles 3. vagy 4. pénzfelvétel lesz kemény összegekért.

A bankok pont az ilyen trükkökből élnek

Jelzem, hogy nem született még meg az a korrupt felügyelőszerves maki, aki el tudná nekem magyarázni, hogyan lehet külön "megadóztatni" bizonyos kiemelt termékcsoportokat, amik alapvetően ugyanazt a rendszert használják. Azért meg én nem akarok fizetni, mert ezek a cégek "utálják" egymást. 

Konkrét példa, hogy mennyire jól jársz

Kötöttél az ERSTE-nél egy lakástakarékot. Jó magyar szokás szerint csekkes befizetést választottál. Már itt hatalmas bukásba kerülsz anélkül, hogy tudnál róla. Ugyanis az ERSTE LTP esetében (is) van a havi 150 forintos számlavezetési díj és csekkes befizetés esetén további 200 forintot számolnak fel. Mondhatod, hogy ez apró összeg, de nem a te beifzetésedhez. 

Például 4 évig akarsz havi 10.000 forintot befizetni. Erre minden befizetéshez kapsz 3.000 forint állami támogatást. Ebből lejön 350 forint, így máris az állami támogatás 11,6%-át elbuktad első nekifutásra (te ezt a legtöbben észre sem veszik, mivel annyival többet fizetnek be).

Bemész a Postára, ahol kártyával szeretnél fizetni és azt hiszed, hogy ingyé van. Ott még levonnak (átlag számokkal) további 300 forintot tőled (szintén nem veszed észre, mert nem nézegeted a folyószámlakivonat levonás részét). Így összességében már -650 forinttal indulsz minden hónapban, ami a támogatás 21,7%-a. Magyarul majdnem az állami támogatás negyedét a rendszerbe fizeted be tök fölöslegesen. 

Ugyanis, ha utalással/inkasszóval tudnál fizetni, akkor máris megspóroltad a 200 és 300 forintis kiadásokat (persze folyószámlafüggően lesz átutalási vagy inkasszós díjad, de az általában kevesebb)..

Zusammen

Szóval nagyon figyelj oda, hogy milyen számlákat akarsz a Postán kártyával befizetni, mert a végén pórul jársz. Én ezt a trükközést nem engedném...

 

Hasznos volt a cikk? Akkor nyomj egy like-ot:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr448727350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2016.05.18. 10:50:41

Csekkekre icsekk a legjobb megoldás és elég hozzá egy okostelefon. Sajnos a kézzel kitöltöttekhez nem lehet használni, de minden másra igen.

prognosys 2016.05.18. 13:46:12

Lényegében nem sokban különbözik e téren a posta az ukrán lehúzós "árubemutatóktól": közös bennük, hogy általános pénzügyi analfabetizmusból és erre rájátszott trükközésből (mondjam azt hogy az ügyfelek megtévesztéséből) élnek.

Évek óta nem tettem be lábamat a postára, de azért ez mégis csak döbbenetes. Csak azokat a postai kézbesítőket, pultosokat sajnálom, akiket ezekre a szakmaiatlan és felületes "pénzügyi szolgáltatás-nyújtás"-ra köteleznek.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.05.18. 14:10:16

Egy mondatban a poszt lényege: végre lehet kártyával fizetni a postán az eddigi készpénzfelvétel helyett, de a posta nem kapott engedélyt a biztosításokhoz és egyéb pénzügyi termékekhez (talán még szerencsejátékhoz is) kapcsolódó kártyás fizetések kezelésére.

Serrin 2016.05.18. 15:05:28

Eredetileg sem állították, hogy minden kártyás fizetés ingyenes lett, csak a csekk lett az.

A tukmálásuk tényleg zavaró.

Ostoba Mérnök 2016.05.18. 22:56:39

Szép kis tanácsadó vagy, ha nem tudod lemenedzselni, hogy a rezsiből inkább visszatérítést kapjál, minthogy egy fillért is fizess...

Anna Sussoger 2016.05.18. 23:43:02

NAVnak be kellett fizetnem 170e Ft-ot. Postán, hitelkártyával. 1700-at visszakaptam hó végén ☺

Trouw 2016.05.18. 23:46:01

Sajnos a cikk legalább két hibát tartalmaz, ami a szabályok, leírások félreértelmezéséből adódnak.
Az egyik a postai készpénzfelvétel és a "havi első két készpénzfelvétel díjmentességének" a viszonya. Csak az ATM-ből lehetséges havonta két alkalommal díjmentesen készpénzt felvenni, az arra jogosultaknak. Tehát a postai készpénzfelvétel nem tartozik a díjmentességi kedvezménybe.
A másik tévedés sajnos magát a cikk létjogosultságát is érinti:
Bármilyen csekk befizetésekor alkalmazható bankkártyás fizetés. A cikkben szereplő képen található tájékoztató arra vonatkozik, hogy bankkártyás fizetéssel a posta által nyújtott/közvetített pénzügyi szolgáltatások/termékek nem fizethetőek, viszont azok összegét lehetséges készpénzfelvételt követően kiegyenlíteni.
A csekk adataiból egyébként sem derül ki, hogy a díj, amit rajta befizetünk, milyen szolgáltatás ellenértéke, csak az, hogy kinek fizetünk, és esetleg egy azonosító a jogosultnak, hogy be tudja azonosítani a befizetést.
Még egy kiegészítés arra vonatkozóan, hogy a különböző (akár rezsi) díjak befizetésének milyen más, díjmentes (vagy alacsony költségű) fizetési módjai lehetnek:
- bankkártyás fizetés a szolgáltató online ügyfélszolgálatán vagy e-számla megjelenítésére szolgáló felületén (pl. díjnet)
- csoportos beszedési megbízás (nem feltétlenül díjmentes, de általában kedvezőbb díjúak, mint az egyedi átutalás)
- váltás olyan számlára, ahol (legalább) az elektronikusan adott átutalási megbízások díjmentesek vagy kedvezményesek
Tudatos pénzügyi hozzáállás esetén lehetséges olyan bank/hitelkártya igénylése, amely minden fizetési tranzakció után visszatérítést biztosít. Ha valaki ebben gondolkodik, akkor nem csak, hogy nullára csökkentheti banki költségeit, de akár (a kamatokat jelentősen meghaladó) visszatérítésekkel számolhat. Fontos, hogy minden részletét végig kell gondolni ezeknek a számláknak! (Milyen költségei vannak, hitelkártya esetén milyen visszafizetési kötelezettség van a kamatmentes időszak érdekében.)

GiaMarie 2016.05.19. 18:28:46

A posta amúgy is egy szürreális képződmény. Személyes kedvencem, hogy bankolj a postánál! Hát most komolyan....posta+ bank csak számomra = Postabank? A bankra bízod a pénzed, az életed, a megtakarításod...kezeket fel, ki bízná ezt a Magyar Postára? Nem tudom, sírjak vagy nevessek. Aztán ott a PostaBolt...ezt kár is lenne kommentálni. Ami még nagyon jó: postásunk mesélte, hogy van valami mozgóbér(?) keretük, amit akkor kapnak meg, ha a körzetükben eladnak X számú hírlap előfizetést. 2016-ban, mikor már Marinéninek is minimum 16 tévécsatornája van, amiből egy a hírek. Sírvaröhögős egy intézmény ez... beszánthatná már valaki

edsel 2016.06.17. 20:44:06

Kikérem magamnak a cikk írójától a postai dolgozók ledegradálását, a feleségem általános helyettes, érettségivel, posta forgalmi iskolával, és a pulttól a pénzforgalmon át, a posta vezetéstől a munkaügyig mindenhez értenie kell mindezt bruttó 178 ezer forintért, minden hónapban van valami tovább képzés,vizsgázás, vagy csak basztatás a kereskedelmi volumen növeléséért mindezt hol 8, hol 6 órás elszámolással úgy hogy az utazással 9-10 órákat van oda. Az hogy a nép buta a pénzügyeihez nem a a posta dolgozói okozták, hogy a felső vezetés kihasználja ezt, nem a posta dolgozói okozzák, de, hogy még van a dédinek, a nagyinak nyugdíj kihordás amiből a cikk írójának gyerekének tudnak oda dugni egy kis pénzt... na azt a postás dolgozóknak köszönhetik és az elődeiknek kinek befizetett járulékaiból tudott a cikk írója ingyenesen lediplomázni, amire most oly büszkén rámutatott, szerintem kár volt rá pazarolni, ha csak a felsőbb rendűség érzését tudta megtanulni.

zrx_xzr 2018.03.13. 05:37:00

miert nem kotelezo fizetes elott tajekoztatni, hogy keszpenzfelvetel lesz es nem kartyas fizetes ? miert nem irja ki a terminal sem ?
süti beállítások módosítása