Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

3 hasznos tanács a most érettségizőknek az előttük álló feladatról

2016. május 08. - Szarvas Norbert

unknown_13.jpegA Facebook bennszülöttek, azaz a most kifutott gyerekhad teljesen máshogy szemléli a világot, mint akár én vagy akár a szüleik tették, amikor leérettségiztek. A világ is megváltozott, a technológiai is és a gyerekek is. Emiatt nem is lehet olyan tanácsokat adni a friss érettségizőknek, mint ami a "mi időnkben" még tuti módszer volt. Jó esetben ma már aktualitását vesztette a mondandó fele. De akkor mire figyeljenek és mi legyen a fókuszpont? Nézzünk 3 gyakorlati tanácsot, ami már kilép a kádár rendszer árnyékából és abszolút up to date információt fog jelenteni!

1. Tudom, hogy beszélsz idegen nyelvet. 

Tudom, hogy beszélsz idegenet nyelvet. El sem hiszed, hogy mennyivel könnyebb helyzetben vagy, mint amiben mi voltunk vagy a te szüleid. Nekünk még kő keményen kellett a szarabbnál szarabb könyvekből magolni. A szerencsésebbek a Cartoon Network kényszerből (és választás hiányából) angol nyelvű meséiből megtudtak tanulni szavakat. Ma már nem kérdés, hogy elpötyögsz e angolul, amikor az internet nyelve az angol. A filmek nyelve az angol. Az elmúlt 4 évednek egy jelentős részét angolul élted. Yolo hashtag LOL! 

Az iskolában persze röpködtek az angol nyelvtan bullshit szabályai és kényszeredetten erőltették rád a past presenteket. Persze nem rossz dolog érteni, amit beszélsz. Az iskolának ez a feladata. Biztosan kételyek vannak benned (vagy lesznek). Egyrészt mi még összeszartuk magunkat, amikor egy külföldivel találkoztunk, hiszen hirtelen kevertük a past presentet a másikkal. Féltünk, hogy nem ért minket. Te bezzeg már rajtam is jót mosolyoghatsz, hiszen pontosan tudod, hogy a világ nem így működik. Jó eséllyel az internet miatt sok külföldit hallottál, láttál és akár beszéltél is velük. Pontosan tudod, hogy nem a nyelvhelyesség a legfőbb szempont, hanem a megértés. Arra figyelj, hogy ne feszülj be a nyelvtani helyesség miatt, amikor az első igazi munkád során meg kéne szólalnod. A legfontosabb, hogy mindig folyamatosan lökd a rizsát. 

2. Nem tudod, hogy mit akarsz! Elkéstél?

A te generációd már valószínűleg saját magát feszélyezi. El sem tudom képzelni ti mit érezhettek, amikor már én is elkésve éreztem magam 21-22 évesen, hogy nincsen saját autóm, házam. Pedig a mi világunk lassabb volt, mint a tied. Persze fontos figyelembe venni, hogy a világ baromi gyorsan változik. Celebek emelkednek ki a semmiből, majd hullanak el két reklám blokk között. Olyan, mintha egyetlen dobásod lenne... Aztán majd mégegy dobásod lesz... És mégegy... Majd addig dobálsz amíg valami majd bejön neked. Képzeld el, de te pont a köztes állapot vagy a téged megelőző Mama-hotel (30-35 évesen is otthon laknak)  generáció és az azt megelőző "Bezzegék" ("bezzeg én már 15 évesen dolgoztam, 18 évesen már három gyerek lógott a csöcsömön) generációja között. Ha tippelnem kéne, akkor ti nagyjából 25 éves korotokra "teljesedtek" be és kezditek el a valódi felnőtt életet.

Tehát 18 évesen még van legalább 7 éved arra, hogy kitaláld mihez kezdesz, mi okoz neked örömet!

De mit jelent ez a 7 év a te életedben? Megmutatom:

kepernyofoto_2016-05-08_18_55_49.png

Amint láthatod az a 7 év, ami nagyjából elötted áll, mielőtt a generációt belecsap a nagy önmegvalósításban baromi messze van. Semmivel sem vagy elkésve, nem kell kapkodni. Eddig 2 db 7 éves periódust éltél le teljesen, amiből az egyikre pont annyira emlékszel, mint Tibi atya egy jól sikerült mise után!

241253_tibi_atya.jpg

 

3. Jobb életet akarsz, mint a szüleid

Most éppen a hatalmas önmegvalósítások és képzések korszakát éljük. A munkaerőpiacon van nagyjából 20% munkás, 40% vezető és 40% coach. És biztos vagyok benne, hogy nem akarsz a 20%-ba tartozni, mert nem kecsegtet túl jó kilátásokkal. Aki keményen dolgozik, az nem lehet szabad? Számotokra talán ez a legveszélyesebb gondolat, hiszen az elmúlt évtizedben a társadalom megpróbálta kiírta a valódi munka értékét. Helyette küldi el minden szülő felsőoktatásba a gyerekét, hogy majd jobb élete legyen. Képzeld én sok munkanélküli diplomást ismerek, és mégtöbb BMW x6-osal járkáló kőművest. 

Nem lehet mindenki vezető, főnök. 

Először tapasztalni kell, mindennek megvan az ára. Nézz meg engem. Én is megfizettem az árát annak, hogy túl hamar alapítottam meg az első vállalkozásomat és lettem egyből főnök. Persze, hogy nagy volt nekem a gatya. Még mindig élek, de utólag már látom, hogy nagyjából egy TESLA autó árát vettem ki a saját zsebemből azzal az elmúlt 10 évben, hogy nem mentem el alkalmazottnak egy már működő szervezeti struktúrába, ahol tanulhattam volna. Persze nincsen tuti recept. Számodra sincs semmi jó ötlet. A lényeg, hogy ne főnök akarj lenni, hanem sikeres. 

A te feladatod a következő években, hogy megtaláld a két fogalom közötti közös metszetet...

Hát sok sikert a szóbelihez és a nyári lazuláshoz!

Ha jól csinálod a dolgokat, akkor nem ez a nyár lesz életed legjobb nyara:)

 

Ha tetszett a rizsa, nyomj egy like-ot:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr178696830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andráska8 2016.05.08. 22:36:19

vagy szüless fideszesnek!

Homie 2016.05.09. 11:43:37

Érdekes cikk, és érdekes megtapasztalni, hogy 9 évvel az érettségim után mennyire mások külsőségekben a most érettségizők. Néha azt érzem, mintha komplett generáció választana el tőlük, pedig 9 év az viccnek is kevés. Ugyanakkor csodálom is őket, mennyivel talpraesettebbek, nyíltabbak, befogadóbbak, mint én voltam annyi idősen.

Kovi1970 2016.05.10. 12:13:37

"Cartoon Network kényszerből (és választás hiányából) angol nyelvű meséiből megtudtak tanulni szavakat."

Nem volt semmi kényszer. Kicsit fordítva mentek a dolgok, azaz a CN miatt tanultunk angolul. Akit nem érdekelt, az majd később kezdett neki, legkésőbb amikor nem kapta kézhez a diplomáját :)

Ez volt a furcsa előnye annak, hogy mi nem voltunk rajta Európa térképén...

Ellenben manapság sajnos nincs ilyenre igény, minden ott van szépen előre pépesre rágva könnyen érthető de féltudású szinkronnal.

"mi még összeszartuk magunkat, amikor egy külföldivel találkoztunk": igen, ez annyira tipikus volt, de ne gondoljuk hogy jobban állunk azon területeken ahol még mindig az iskolai tudásra kell hagyatkoznunk.

"mi világunk lassabb volt, mint a tied"

Ezt nem mondanám, a nagy változásokat a 70-es években született generáció tapasztalhatta meg, a 75 előttiek ráadásul hatalmas hátránnyal, mert a karrierük tervezésénél egy kulcsbeosztású mérnöknek és egy kétkezi munkásnak azonos bár "járt"...

"18 évesen még van legalább 7 éved arra, hogy kitaláld mihez kezdesz" ha sikerült a továbbtanulás persze :)

"Aki keményen dolgozik, az nem lehet szabad?" Remélem ezt a marhaságot gyorsan kiverik a fejükből.

Amúgy akár tetszik akár nem az ipari forradalommal a "munkás" kifejezés értelmét és jelentőségét vesztette.

Akár olajos overálban akár nyakkendőben számítógép előtt, ugyanúgy "munkás" szintű ember lehetsz, valamivel több fizetésért persze, de azért lássuk be, ez a hét év türelmi idő is egy befektetés, pénzben és időben.

Azonban a nagy különbség nem a diploma megléte, hanem a valódi szellemi munka megléte. Az X6ossal járó kőmáves nem azért jár X6ossal mert jó kőműves volt, hanem mert vállalkozozott, továbblépett azon hogy téglákat pakolgat.
Ugyanez lesz igaz a diplomásra. Attól hogy kijártad az egyetemet semmi sem "jár" neked. Ugyanúgy valódi szellemi munkára van szükséged mint az X6ossal járó kőművesnek. Valami kiemelkedőt kell nyújtanod hogy kiemelkedj.

Vannak spéci ellenpéldák, de ezek vagy rövid életűek, vagy nem adattak meg a legtöbb embernek...
süti beállítások módosítása