Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Te a pénzt vagy a nyugalmat választanád?

2016. március 19. - Szarvas Norbert

flying-money.jpgBárcsak annyi pénzem lenne, ahányszor ezt hallottam már... Ismerős ez az örökzöld? És a következő epica? Azért nem vagyok gazdag, mert nem loptam, csaltam és hazudtam. De mihez akarsz ezzel az állítólagos felismeréssel kezdeni? Tényleg választanod kell a pénz és a nyugalom között? Két napja egy nagyon jó barátommal beszélgettünk és szóba kerültek a prostik. Viccesen megemlítette, hogyha lány lenne, akkor ezt a szakmát választaná, mert pár év alatt össze lehet térdelni egy luxus életet. Én mondjuk a munkában és a kitartásban hiszek, de egye fene... Végül abban maradtunk, hogy az élet minden területére igaz: 

Mit akarsz? 5 évig jól érezni magad és 50 évig szopni vagy 5 évig szopni és 50 évig jól érezni magad?

Tegyük fel, hogy választhatsz. Igazából sosem fogsz választani, de mégis ringassuk magunkat ebbe a tévhitbe!

Mit választasz? A pénzt vagy a nyugalmat?

Tök mindegy, mert úgysem választhatsz... Akinek van pénze az tudja miről beszélek. Akinek nincsen az pedig még nem érti a lényeget. A pénz és a nyugalom nem egymásnak az ellenpólusa. Mint ahogyan nem hazug tolvaj minden gazdag ember. Sőt! A gazdagok (vagyonos emberek) 80%-a alapvetően kemény és becsületes munkával szerezte a vagyonát. Nem ölt meg senkit, csak élt a lehetőségével, amit az élet elé tárt. 

De itt már megint egy hatalmas képzavar van a fejekben!

A LEHETŐSÉG, amit az élet elénk tár gyakorlatilag semmit nem ér. A lehetőség nem váltható pénzre. Te egy házat akarsz magadnak. Az álomházat jakuzzival, bejáró nővel, három emelettel, medencével és minden extrával. És egész életedben mindenki azt mondta neked, hogy a lehetőség az álomházad lesz. 

Még mindig nem érted?

A lehetőség egy háznak a kulcsa. Nem tudod, hogy melyik háznak a kulcsa, nem tudod hol van ez a ház és nem tudod, hogy mi vár rád, ha benyitsz. Lehet csalódni fogsz. A lehetőség tehát egy kulcs, amit vagy megragadsz vagy eldobsz. Ismerd el, hogy nem erre vágysz.

Minden ember alapvető szükséglete a nyugalom és a biztonság hamis érzete. A legkeményebb vállalkozó is vágyik ezekre. A gazdagok és a szegények is erre vágynak. Viszont sosem kell választanod a nyugalom és a pénz közül. Általában mégis ezt hiszik az emberek. Ha jobban belegondolunk, akkor ez egy olyan tévhit, amivel mindenki megnyugtatja a saját lelkiismeretét és megmagyarázza a "gyerekkori énjének", hogy miért nem érte el a céljait, valósította meg az álmait!

Hát mert felnőttem!

Akkor a felnőttek olyan emberek, akik félnek? Más magyarázatot nem találok arra, hogy emberek miért nem hajlandóak kockáztatni és megragadni a lehetőségeiket, amiknek a végkimenetelét nem látják előre. Félnek a bukástól? Félnek a sikertelenségtől? Félnek a pénztől? Félnek attól, hogy megváltoznak? Félnek a félelemtől? Félnek az ismeretlentől?

A gyerekek ezért a világ legnagyszerűbb élőlényei. Ők semmitől nem félnek. Amikor megszületnek akkor nem ismerik azokat a félelmeket, amik miatt a felnőttek nem hajlandóak megragadni a lehetőségeiket. A gyerekek vágynak az ismeretlenre és szeretnek kockáztatni! Amikor először szeretne a játszótéren felmászni a mászókára. Benne is megvan az ösztönös félelem, de mégis valamiért egyre közelebb kerül ahhoz, hogy felmásszon!

A gyerek akarja a változást!

Cselekedni fog és biztosan felmászik arra a játékra. Majd eldönti, hogy ez jó vagy nem jó. A társadalmi előítéleteket és félelmeket a szüleink és a környezetünk neveli belénk! Képzeljétek el, hogy a dongó tud repülni! Tudjátok, hogy miért? Mert még senki nem magyarázta el neki, hogy fizikailag képtelen a repülésre...

Azzal kezdtem a gondolatmenetet, hogy a választás sosem volt a tiéd! Hogy miért nem? Mert lehetsz gazdag, de nyugtalan. Lehetsz szegény és nyugodt. De lehetsz szegényen nyugtalan (mondjuk a pénz miatt) és gazdagon nyugodt. Felelősséget kell vállalni a saját életedért és bátornak kell lenni. Nem kapaszkodhatsz bele abba, amit mondanak neked! Saját magadnak kell mindent megtapasztalni, mert enélkül sosem fogsz új dolgokat megismerni. Márpedig az új dolgok tartalmazzák majd azokat a céljaidat, amiket eddig még nem értél el, de szándékodban áll. 

Tehát megkérdezem tőled:

Te a pénzt vagy a nyugalmat választanád?

Én a harmadikat

 

kepernyofoto_2016-03-19_23_02_34.png

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr908505670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asgabad 2016.03.21. 13:10:27

1.Szerintem a lényeg valahol itt van: " csak élt a lehetőségével, amit az élet elé tárt. " Na pont ebben vannak óriási különbséget, a lehetőségekben:)
Nekem ezért is visszás -nem is kicsit- a sok amerikai "sikersztori", "selfmademan" stb...
Egészen más lehetőségeik voltak/vannak. Amit persze elfelejtenek kihangsúlyozni, ha a tudatában vannak egyáltalán ennek.
2. Mindezek mellet mégis azt mondom, hogy óriási jelentősége van a kemény munkának/tanulásnak, pozitív attitüdnek.
3. Konklúzió: lehetőség + munka=siker
Viszont újra hangsúlyoznám a lehetőség fontosságát és azt, hogy mindenki csak ezek korlátain belül lehet sikeres...
süti beállítások módosítása