Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Vedd észre a mozgássérült embereket!

2016. március 06. - Szarvas Norbert

12509243_925826514171325_4621937798600757945_n.jpgMost beszéltem telefonon Brandt Viktorral, az Álomszállító megálmodójával és kivitelezőjével. Viktor 8 éve folyamatosan a szabadidejét és saját pénzét belerakva akar segíteni a mozgássérülteknek azzal, hogy ingyen szállítja őket és hozzásegíti egy teljesebb élethez. Gyerekként átélte a nagymamája mozgáskorlátozottságát, ami miatt küldetésének tekinti, hogy jót tegyen a mozgássérültekkel és minden erejével segíteni tudjon nekik.  Több, mint egy órát beszéltünk telefonon, amin keresztül átjött a fanatizmusa és a határokat,akadályokat nem ismerő lelkesedése. Egy nagyon önzetlen emberről beszélünk, aki SOHA nem fogadott el egy mozgássérülttől sem pénzt. Most a közösséget hívja segítségül, ugyanis...

Végtagkölcsönzőt üzemeltetek. Én vagyok a szeme annak, aki nem lát. Én vagyok a lába annak, aki nem jár. 

Viktor nagyon sokat beszélt arról, hogy nem működik az egészséges emberek és a mozgássérültek közötti kommunikáció. A világnak le kéne lassulnia, mert nem állapot, hogy az emberek segítség nélkül elrohannak a mozgássérültek mellett. Meg kell változtatni a gondolkodásmódot. Például nem elég akadálymentesíteni az épületeket, ha nem tudnak az érintettek eljutni oda.

Ebben segít Brandt Viktor, hogy a mozgássérültek eltudjanak jutni oda, ahova szeretnének! És most nekünk kell segíteni neki, hogy ez megvalósuljon. Ha 5000 ember 2015 forint/fő befizet, akkor összejönne a pénz az új autóra, a speciális kialakításra és egy évnyi üzemanyagköltségre.

alomszallito-3-750x330.jpg

(ez a cél, ezért gyűjtenek Alapítványon keresztül)

az emberi elméket kell akadálymentesíteni

Viktor ingyen szeretné szállítani az embereket, mert így nem tudják támadni. Sokat beszéltünk az internetes trollokról, akik már most megtámadták bizonyos fórumokon. Vannak olyan emberek, akiknek nem elég ha Viktor minden szabadidejét erre áldozza, saját pénzét is beleteszi és mindezt anélkül, hogy pénzt kérne. Szörnyű látni, ahogy ebben az önkéntességben is sikerül rosszat látni. Pedig több, mint 500 embernek az életét könnyítette meg, tette boldogabbá önzetlenségével.

van egy gyönyörű kerekesszékes barátnője, aki sokat segít bizonyos helyzetek kezelésében

Viktor mottója, hogy nekik is ugyanaz az élet jár, mint az ép emberenek. Ezért pedig tennie kell mindenkinek. Nagyon felemelő érzés, ahogyan kibontakozódik Viktor lelkesedése és egy eredményes alakolt ölt.

Ő egy trolivezető a BKV alkalmazásában. Nem ért különösebben a marketinghez, az értékesítéshez, a gazdasághoz. A szándékai gyermekien tiszták és valósak. Egy jobb világot szeretne felépíteni és ezért hajlandó küzdeni. Mégis látom, ahogyan a kezdeményezés egyre jobban fejlődik. Ma már ezekből a 2015 forintos adományokból összejött 1,5 millió forint az Alapítvány számlájára 3 hónap alatt. Ez nagyon komoly eredmény és szeretném hinni, hogy ez csak a kezdet volt és minden olvasómnak lesz 2015 forintja erre a célra. 

Ez nem nagy összeg!

Te ennyivel szállsz be, miközben semmi mást nem kell tenned az adományon és a megosztásokon kívül. Ez 3 perces meló. Viktor az elmúlt 8 évben több száz órát tett már bele ebbe. Ő az, aki 8 óra trolivezetés után pihenés helyett elmegy 250 kilométerre, hogy egy mozgássértültet Budapestre hozzon, majd dolga végeztével hóviharban hazavisz. Mindezt ingyen, önköltségből. Akkor tényleg a te feladatod a nehezebb?

Mit jelent 2015 forint?

  • egy felnőtt mozijegy másfél órás filmre 1.760 forint
  • egy Burger King menü 1.600-2.200 forint
  • egy pár minőségibb zokni 1.500 forint
  • két doboz cigi 2.120 forint
  • egy üveg nutella 1.500 forint.

 

Ha most melletted állna egy rászoruló embertársad, akkor odaadnád neki a kezedben levő egy darab mozijegyet, hamburgert, zoknit, cigit vagy nutellát? Számodra ez milyen komolyabb lemondással járna? Neked lehet, hogy egy vállrándítás, míg a másiknak magát az életet jelenti.

Nem minden magától értetődő mindenkinek. Ami egy egészséges embernek alap, az egy mozgássértülnek komoly szervezést igénylő nehézség!

A cikkben dirket Viktorról akartam írni és nem elárasztani titeket mindenféle statisztikai adattal. Az adatokkal már tisztában van mindenki. Mindenki tudja, hogy milyen nehéz így az élet. Viszont a "mozgássérülteket" nem ismeritek meg, így arctalanságukkal közegidegenekké válnak számodra, akiknek a nem támogatása nem okoz álmatlan éjszakákat. Viszont most kaptál egy arcot, egy hétköznapi hőst, aki megmutatta, hogy ő mit tesz ebbe a dologba bele! Mellette már nem mehetsz el szó nélkül!

www.alomszallito.hu

 képek forrása: http://eszak-magyarorszag.com/az-elme-akadalymentesitese/

 

kepernyofoto_2016-02-02_1_33_01.png Ha kérdésed van, akkor írj emailt:

szarvas.norbert@iflgroup.hu

 

kepernyofoto_2016-02-02_1_33_08.png

Ha segítségre van szükséged, akkor jelentkezz:

www.iflgroup.hu

 

facebook_icon_256.png Ha követnél minket Facebookon, akkor nyomj egy:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr298448040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2016.03.06. 21:46:17

Amit eddig tapasztaltam az, hogy a mozgássérült embert mindenki segíti. Ha kell előre engedik felszállásnál, ha kell kikerülik. Az elektromos kocsival közlekedőknél sem tapasztalok türelmetlenséget. Persze lehet, hogy ők nem igy látják a saját helyzetüket.
süti beállítások módosítása