Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Hogyan kerüld el, hogy a párod anyagilag tönkre tegyen?

2016. február 29. - Szarvas Norbert

finance-market-crush-dollat-currency-recession-46450100.jpgHa megkérdezik, hogy mi volt az elmúlt 8 év (nem a fideszes 8 évre gondolok) egyik legnagyobb tanulsága az ügyfelek életével kapcsolatban, akkor bizony az egymástól való anyagi függőséget fogom válaszolni. Ijesztő módon az emberek egyre több mindentől függenek. Függünk a munkától, a pénztől, a barátoktól, a családtól, a vágyainktól, az ellenségeinktől és végső soron függünk a párunktól is. Én most lebontanám a férfi-nő megkülönböztetést, mert azt gondolom, hogy a nők ugyanannyira tudnak szemetek lenni, mint a férfiak és fordítva. Nem találtam még meg a különbséget. Rengeteg egyéni sorsba futottam bele az évek alatt, és rossz volt látni, hogy amikor egy hosszabb kapcsolatbnak (főleg házasságnak) vége, akkor az egyik fél anyagilag tönkremegy. És ez az általános...

1. A szívedet és nem a pénztárcádat ajánlod fel a másiknak!

Sajnos ma még tabunak számít az átlagos családokban a házassági szerződés, az előzetes vagyonfelosztás és egyáltalán annak a hozzáállásnak az intézménye, ami tiszteli a magánvagyont (ebben az esetben is van ilyen!) és nem állít választás elé. Ma még nagyon sokan (főleg nők) azzal érvelnek, hogy: " ha szerződést kell kötnünk a pénzünkről, akkor nem is szeretsz engem igazán..."

Pedig pont fordítva van. Ugyanis egy normális kapcsolatban az emberek legfontosabb értéke a szívük és a szeretet, amit adni tudnak. A pénznek ehhez semmi köze nincsen. Viszont másik oldalról nagyon veszélyes játék kezdődik, amikor belevágnak a közös kalandba, mivel megvalósulhat a hangya és a tücsök esete. Az egyik kidolgozza a belét, a másik fél pedig sokkal kevesebbett tesz bele. Akkor mégis milyen alapon lenne igazságos a végén elfelezni a teljes vagyont, amit gyakran az egyik fél pakolt össze?

2. Nem csak közös megtakarításban kell gondolkodni!

A legtöbb családnak viszonylag korlátozottak a lehetőségeik. Nem tudnak fejenként 30-40 ezer forintokat havonta félretenni. Így valahol rákényszerülnek a közös megtakarítások kötésére, mivel az adott pillanatban közös a cél. De mi történik, ha szétmennek? Mi lesz a közös megtakarítással? A tapasztalat szerint ezek a pénzek mindig a "dominánsabb" félnél maradnak. Szörnyű, hogy a limitált lehetőség ellenére akár az életük "legtermelékenyebb" korszakának anyagi előnyeit bukják azok az emberik, akik ráhagyják a másikra ezt a dolgot. Nagyon sok emberrel beszéltem, akik anyagilag tönkrementek az elválás során/után, ugyanis nem volt saját megtakarításuk. Helyette minden pénz a másiknál maradt. Ez kész öngyilkosság, hiszen minél idősebbek vagyunk, annál nehezebb újrakezdeni. És a legtöbben nem is képesek rá. Helyette elkezdenek süllyedni az élet fertőjébe. Kisebb lakás, kevesebb étel... Míg a végén összenyomja őket a teher.

Ezért nagyon fontos véleményem szerint, hogy mindkét félnek legyen önálló és független megtakarított pénze, amivel csak ő rendelkezik. De mi van, ha erre a kapcsolatban jövedelme alapján csak az egyik fél lenne képes? Most durvának tünök, de ebben az esetben akkor az egyik fél kezd el takarékoskodni (ha két kereső emberről beszélünk). Amennyiben már vannak gyerekek és mondjuk a nő feladata a gyereknevelés, akkor természetesen megváltozik a szereposztás és a családfenntartónak kell gondoskodnia arról, hogy mindkettőjüknek legyen önálló megtakarítása.

Hogy miért? Tegye fel magának minden családfenntartó a kérdést: "Képes lenne ennyit keresni és dolgozni, ha neki kellene a gyerekekkel foglalkoznia null 24-be?"

3. A közös kassza miatt válnak el a legtöbben

Az embernek alapvető igénye a szabadság és a motiváció. Kell annál több motiváció a "miért menjek minden nap dolgozni" dologra, mint az, hogy a megkeresett pénzed egy részével azt csinálsz, amit akarsz? Nem hinném. Lehet álszenteskedni, de végső soron minden embernek természetes lelki vágya, hogy a "megtermelt" dolognak kiélvezhesse a hasznát. A közös kassza pontosan ezt a természetes vágyat szorítja háttérbe, hiszen minden költésről be kell számolni, nagyobb dolgokhoz engedélyt kell kérni. Ha pedig nem ugyanazok a céljaitok (pl: a nő egy éven belül lakást akar felújítani, a férfi viszont 5 év múlva új autót akar), akkor folyamatos konfliktusotok lesz, hiszen nem fogjátok tudni a saját erőforrásotokat (saját jövedelem) maximálisan koncentrálni. És ez a jobbik eset. Mi van akkor, ha eljön az a korszak az életükben, amikor egyszerűen nem jut mindenre pénz? Ilyenkor kezdik egymáshoz vágni a felek, hogy "bezzeg kellett ez a konyhaszekrény!!! Emiatt nincsen most pénzünk...". És kész a baj. A párok egymást kezdik el okolni és a feszültség addig nő, amíg nem érkezik megoldás. Sajnos az átlagos embereknél ez a megoldás sosem érkezik meg, hiszen nem kezdenek el hirtelen kétszer annyit keresni. Ez a feszültség pedig a válás egyik kiváltó oka.

Mennyivel nyugodtabb lenne az élet, ha felosztanátok a rendszeres kifizetni valókat egymás között és az ezen felül megmaradó pénzzel mindenki szabadon rendelkezne? Persze ennek is megvan a veszélye, hiszen ha nem közös a cél, akkor továbbra is lesz konfliktus:

pl: az egyik fél mindent elkölt és pazarol, míg a másik mindent megvon magától, hogy tudjon venni egy lakást. A lakás persze "közös" lesz és idegörlő, hogy ezt a lakást az egyik fél teremti elő, amíg a másik a mindennapoknak élt. Fontos a kompromiszzum és az, hogy nagyjából egy irányba haladjatok egy közös értékrend szerint.

4. Tiszteld a másikat és amit a másik beletett a "közösbe"

Az emberek hajlamosak szentimentálisnak lenni és nagyon hamar közösnek érzik azt, amihez amúgy semmi közük nincs. Mondjuk ki bátran: "amiért én küzdöttem az elmúlt években, az  nem a miénk. Megengedem, hogy te is élvezd, mert szeretlek, de attól még az enyém! Már megint nagyon bunkó és határokat feszegető vagyok, de nem bánom. Lehet anyázni, de túl sok megtőrt emberrel beszéltem, akik egész életükbe szorgalmasan és keményen dolgoztak, mégis 40-50 éves korukra a válás után albérletbe végezték szerény körülmények között, mert a másiknál maradt a közös lakás, a közös megtakarítás, a gyerek, az autó...Hogy miért? Mert ez így önfeláldozó. És a társadalom szereti a mártírokat. Ez főleg a férfiakra igaz, mint akik nem lehetnek soha gyengék. Ha egy férfi igényt tartana arra, amiért ő (is) megdolgozott, akkor mindenki elitéli és kinézi, mert a szegény nőt tönkre akarja tenni. Ha egy nő csinálja ugyanezt, akkor minden rendben van és így természetes. Ez egy hihetetlenül eltorzult értékrend.

Azt gondolom, hogy nem azért küzdünk nap mint nap és teszünk közösbe dolgokat, hogy az elszámoláskor az utcára kerüljünk, mert a társadalom ingerküszöbébe ennyi fér bele...És ezért a felek nagyon sokat tehetnének, ha a kezdetektől fogva tisztelnék és elismernék a másik munkáját (nem csak munkahely, hanem otthon vagy a családban elvégzett "munkája...stb...), amire a legnagyobb gyűlölködés közepette is emlékeznének. Nem lehet kérdés, hogy a másik mit ért el és mit tett le az asztalra. Mégis azt látom, hogy nagyon gyakori, amikor egy válás során a felek teljesen megőrülnek és elfelejtik a másik érdemeit. Ebből pedig egyenesen következik az egyik fél "megkopasztása".

5. Hogyan kerül eld, hogy a párod anyagilag tönkre tegyen?

A szeretetet nem kevered össze az anyagi függőséggel. Közös céljaitok ellenére se öntesz minden vagyon egy közös edénybe. Törekszel az anyagi függetlenségre a kapcsolaton belül, ami nem zárja ki, hogy mindent megosszatok egymással. Mégis kell lennie egy saját rekesznek a "közös szekrényben", ahol csak a te dolgaid vannak. Ha összeköltöztök, akkor a legelején tisztázzátok ki mit vitt bele a dologba és egyértelmáen elkülönítitek, hogy egy szakítás esetén ne legyen probléma. Ha menet közben közösen vesztek dolgokat, akkor azok közösek. Ha közösen veszitek a te pénzedből, akkor szakítás esetén azokról a dolgokról te neked kell döntened, hogy kinél marad. Maradj emberi, de ne mártírkodj! Ne akard tönkretenni a másikat, ha vége a bulinak, de hülye se légy. Saját életedet ne tedd azért tönkre, mert ez így "helyes".

Tudod mi történt? Tudatosan és sarkosítva meg akartam benned valamit mozgatni. Lehet, hogy anyázol, de érdemes belegondolnod, hogy az életed milyen lenne, ha ma véget érne a házasságod/kapcsolatod. Holnap hol laknál? Mit ennél? Miből élnél?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr988425820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.02.29. 20:49:50

Külön kassza, külön vagyon, es szerzodes.

Untermensch4 2016.03.01. 01:28:58

" ha szerződést kell kötnünk a pénzünkről, akkor nem is szeretsz engem igazán..."
Ha szerződést kell kötni arról hogy szeretjük egymást akkor... ja persze, a hagyomány. Az ne zavarjon senkit hogy a monogám házasság mint intézmény eredetileg a vallásé csak jelenlegi hatalmi dominanciájának elérése közepette az állam lenyúlta a díszleteket (polgári házassági SZERZŐDÉS) mint anno az egyház a karácsonyfát...

Szzzz 2016.03.01. 11:29:59

@Untermensch4: A monogám kapcsolat eredendően épp, hogy gazdasági közösségre való szerződés... Aztán a vallás nyúlta le, és mindenféle díszletet meg misztikumot csinált köré... csak hogy tiszta legyen a kép

Szalay Miklós 2016.03.01. 11:35:06

Egy elemző írás az érdekek és érzelmek összjátékáról:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid055

(A legfelső sor a kép tetején, "Érzelmek és érdekek". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Hornstul 2016.03.01. 11:47:16

És ha együtt marad a pár??? Az eszedbe se jut, hogy nem minden kapcsolat végződik szakítássall?

Gondold el, együtt maradnak, 80 évesek, otthon fekszenek, ápolja egyik a másikat, egész életükbe világkörüli útra vágytak, de sosem mentek el, mert apunak lett volna rá pénze, hogy anyut is elvigye, de nem tette, mert ugye csak ésszel, anyunak nem volt rá pénze. Így nem mentek. Apu meg nagy okosan a sírba viszi a pénzt....
Állati okos volt, megérte.

A másik, hogy az ilyen nagyon okos és takarékos emberek szokták az öregek otthonában végezni. Ha már észnél sincs, akkor még ráadásul a legolcsóbban. Bizots anya szívesen ápolja apát majd 80 évesen, ha az 50 évig féltette a pénzét tőle, mert mi lesz ha....

Nem azt mondom, hogy semennyire nincs igazad, de meg kell találni a középutat.

Pan Modry 2016.03.01. 12:03:18

@Hornstul:

ez elegge marginalis eset, es szerintem nem is eletszeru.
Viszont sok ferfi tudja elbaszni a penzt autokra, nyaralasokra, nok inkabb ruhakra, fashion dolgokra.

Szerintem a total kozos kassza nagyon frusztralo lehet, nalam meg otlet szintjen sem merult fel soha.
Szerintem az a fair, hogyha a par tipikus kozos koltsegei mint pl. rezsi nagyjabol felezve vannak, autot ki-ki olyat vesz amit megengedhet maganak (esetleg itt a jobban kereso besegithet), nalunk ezen felul en allom az osszes nyaralas, etterem, meg nem a napi standarddel kapcsolatos koltsegeket amiket kozosen csinalunk.

Faszerkezet 2016.03.01. 12:13:38

@Pan Modry:

"total kozos kassza nagyon frusztralo lehet"

És mi fusztráló van benne?

"Szerintem az a fair, hogyha a par tipikus kozos koltsegei mint pl. rezsi nagyjabol felezve vannak, autot ki-ki olyat vesz amit megengedhet maganak (esetleg itt a jobban kereso besegithet), nalunk ezen felul en allom az osszes nyaralas, etterem, meg nem a napi standarddel kapcsolatos koltsegeket amiket kozosen csinalunk."

Muhahaha...

Mr. Neutron 2016.03.01. 12:25:59

Hiánypótló ez a cikk. Én szintén a biztonságra szavazok, ezért nősüléskor vagyonjogi szerződést kötöttem a nejemmel. Továbbá vigyázok a testi épségemre, ezért - bár van közös franciaágyunk - ezt csak rendeltetésszerűen használjuk és esténként a házaséleti aktust követően a hálószobámba visszavonulva, az ajtó eltorlaszolását követően térek nyugovóra, mert inkább nem kockáztatom, hogy alvás közben, amikor öntudatlan vagyok, ott legyen a a közelemben és ki tudja, mit forgasson a fejében. Ugyanezen okból kulcsra zárható a sifonér, ahol a késeket és ollókat tartjuk. Valamint vettem a nejemnek karácsonyra egy házastársi szájpecket, amit bizonyos szituációkban fel szoktam szíjazni fejére, hogy ne tudja összecsattintani a fogsorát.

XEP 2016.03.01. 13:00:15

Az ilyen "szerződéses" pár mit csinál, ha netán fogyatékos gyerekük születik?

Faszerkezet 2016.03.01. 13:09:18

@XEP:

Leírják veszteségként...

metal · http://electric.blog.hu 2016.03.01. 13:17:25

Akit egy normális kapcsolatban, és annak végén ki lehet semmizni, azt ki fogják akkor is, ha az itt leírt pontokat betartja. Mert a végén úgyis eljön a posztban említett hadviselés, és odaadja mindenét. Akinek meg van a józan esze, az a közös vagyonból is felezve távozik. Amúgy eszembe nem jutna (ha véletlenül szétmennénk párommal) kevesebbet adni neki a közös vagyonból azért, mert én jóval többet keresek. Egyszerűen ilyen az élet, én a sok pénzt keresem, ő meg a gyereket neveli. De a vagyonunkat közösen szerezzük.

CyberPunK 2016.03.01. 13:31:37

@metal: Akkor is ezt mondanád, ha épp valami arab töcskölé az asszonyt és a válópapírok várnának az éjjeliszekrényen?

Hornstul 2016.03.01. 14:21:48

Ráadásul azért marha nehéz ez a kérdés, mert honnan tudod mi lesz a jövőben? Lehet, hogy most te állsz jobban anyagilag, de biztos így lesz 20 év múlva is?

Oké, most mondjuk Apa jobban keres, sőt egy kecót is örökölt. De elüti az autó holnap vagy kap egy szívszélütést, 40 évesen és utána anya ápolhatja még 30 évig, amíg apa kb segélyből fog élni, meg ugye anyu fizujából...

Meg nem csak a pénz, hanem pl a másik fog ápolni, másik szül neked gyereket, stb. Nem csoda, hogy egyre keveseb nő akar gyereket, mert már a párjától sem várhat segítséget, míg gyeden van vagy míg csak 6 órában tud visszamenni dolgozni a család miatt vagy aggódik, hogy megtörik a karrierje...

Hornstul 2016.03.01. 14:26:25

METAL-nak tök igaza van. Érdemes ezt a cikket elolvasni és megfontolni, de akit lehet úgyis átvernek és bukik mindent. Akinek megvan egy kis becsülete, az nem vágja tönkre a másikat, ha tehetné sem...
(Igen, akkor sem ha a másik félrelépet a gyrosossal, mert a félrelépésnek is van oka pl, stb - de ez már egy másik történet)

Kicknick 2016.03.01. 15:27:03

Ha mindkét fél bepakol egy használható összeget a havi rendszeres és nemrendszeres kiadásokra egy közös kasszába, akkor nincs vita a többi zsetonról, azzal mindenki gazdálkodik ahogy akar.
Egészen odáig amig az asszonyka otthon nem marad a gyerkőccel, ami átmeneti állapot és ilyenkor apu illendően kipótolja anyu részét.
Ha anyu visszatér a munkaerőpiacra akkor vissza az elejére.
Persze ha anyu fillérekért dolgozik és apu gáláns akkor ez nem 50-50%...ahol ezt meg lehet beszélni az lehet jól működő kapcsolat anyagi szempontból, ahol nem ott meg ugyis bukik a történet.

arty1977 2016.03.01. 17:26:51

kicknick: és ha egyik este nincs kedved kipórszívózni, a feleséged megcsinálja, amíg te nézed a tévét, akkor egy ezrest ilyenkor az éjjeliszekrényre teszel? vagy amikor te elmész a haverokkal, ő vigyáz a kölökre? vagy amikor otthon marad a beteg gyerekkel és a táppénz kevesebb, mint a fizu? vagy amikor téged előléptetnek, de őt nem, mert sokat hiányzott a kölök miatt?

minden nap, héten, esetleg hónapban tételesen elszámoltok a kapcsolatba tett erőfeszítés és keresetek arányában?

még ha igényem volna is ilyesmire, akkor se bírnám a napi fillérezést, borzalom erőforrásigényes (lenne - márpedig ha KORREKT akarsz lenni és nem önző, akkor erre szükség van!)

a cikkel nincs nagyobb gond, mindössze annyi, hogy a legtöbb felvetése totálisan életszerűtlen és megvalósíthatatlan, lásd fentiek - hogy ki mennyit érez mondjuk egy plusz porszívózásért, az meg egyből lehet vitaalap, kapcsolatot romboló, már ha az abszurditásán egy ilyen beszélgetésnek túl is lépünk.

sdani 2016.03.01. 17:31:16

@Mr. Neutron: És a legfontosabb: mindenkinek saját zárható(!!) hűtő! Ha erre nincs mód, akkor mindent lelakatolt tupperware dobozban kell tárolni, különben ki fog használni és kevesebb csirkecomb jutni, mint amennyi jár! Aki befőttet és lekvárt nem külön tesz el télire, az meg egy kihasználni való lúzer.

Faszerkezet 2016.03.01. 17:49:00

@Kicknick:

Tök igazad van. Csak ezeket nem úgy hívják, hogy házastársak, hanem, hogy lakótársak.:)

Kertes_Kata 2016.03.01. 20:46:24

Én is a kulon kasszában hiszek, however, a házassági szerződést nem fogadnám el. Hogy miért? Mert ugye szülök két gyereket magunknak, azokat nevelem, utána kívánatos formába hozom magam újra és újra, viszem a háztartást (mégha ez akár nem is konkrét takarítást jelent), főzök, párocskámat támogatom ÉS emellett még én is dolgozom - de azért láthatjuk, hogy egy nő ilyen teendők mellett sosem fog annyit keresni, és olyan karriert csinalni, mint egy férfi (meg már csak a nemi megkülönböztetés miatt sem, Magyarország 2016). Namost ha én vállalom hogy a csemetéinket szülöm, szoptatom, ápolom, plusz biztositom a hátteret a családnak, meg a Kedvesnek, hogy nyugodtan dolgozhasson, akkor ugy gondolom hogy bár konkrét óradíja nincs az elvégzett női munkámnak, azért ez legalább annyira esszenciàlis egy boldog és működő családhoz mint az, hogy apa tolja haza a pénzt. Tehát a szerződés nekem azt jelentené, hogy az en munkám így nem ér semmit, én nem 'fizetek' ezért. Na, akkor viszont inkabb megyek dolgozni jobban én is, magamnak egyedul úgysem szülök gyereket, inkabb elbulizom, elutazom a fizetésem, minthogy emellett még grátisz főzzek-mossak is egy pasira. Tartsa meg a pénzét, aztán csinálja egyedül akkor.

2016.03.02. 06:25:30

@Kertes_Kata:

"Mert ugye szülök két gyereket magunknak, azokat nevelem, utána kívánatos formába hozom magam újra és újra, viszem a háztartást (mégha ez akár nem is konkrét takarítást jelent), főzök, párocskámat támogatom ÉS emellett még én is dolgozom - de azért láthatjuk, hogy egy nő ilyen teendők mellett sosem fog annyit keresni, és olyan karriert csinalni, mint egy férfi (meg már csak a nemi megkülönböztetés miatt sem, Magyarország 2016). "

Na nézzük csak:
Én havi nettó 500e-t keresek, az asszony 80-at. Ez az arány gyakorlatilag azóta fennáll, hogy összejöttünk.

Az én családom adta a telket (kb 9 mio), amire építettük a házat, az ő családja ennek kb. egyharmadát kp-ben. A többit én fizettem.

Nekem van két másodállásom (mondjuk évi + 700e kb.), az asszonynak egy sem.

A ház körüli kinti munkákat én végzem el, a bentit az asszony.
A gyereknevelésben ugyanúgy részt veszek, mint ő.
És időnként még ki is porszívózok és el is mosogatok.

Nem látom, hogy miért kellene feleznem, ha esetleg szétmennénk?!

2016.03.02. 06:40:03

Arról nem beszélve, hogy ha elválnánk, akkor a magyar bírósági gyakorlatnak megfelelően a gyerekek az anyjukhoz mennénk, én meg fizethetnék gyerektartást, havi 200e értékben.

Irbisz 2016.03.02. 07:20:01

@Pan Modry:
egy fenet. csak akkor frusztralo a közös kassza, ha teljesen elterö ertekrendü es költekezesü szokasu parokrol van szo (bar azok mi a faxnak költöznek össze? tehetö fel a jogos es racionalis kerdes).
ilyenkor tenyleg sokkal jobb a külön kassza, egyebkent meg nem.
a poszt nem ir hülyesegeket, de kb. egy ovodas szellemi szinvonalan irodott abbol a szempontbol, hogy egyszerü fekete-feherben latja a vilagot, van a Jo es van a Rossz oldal.
a vilag meg a parkapcsolatok nem ilyen egyszerüek.

Irbisz 2016.03.02. 07:29:55

@Hornstul:
"Nem csoda, hogy egyre keveseb nő akar gyereket, mert már a párjától sem várhat segítséget, míg gyeden van vagy míg csak 6 órában tud visszamenni dolgozni a család miatt vagy aggódik, hogy megtörik a karrierje... "

ja, ez igy van, elolvasva ferfitarsaim mondandojat, a legtöbb akkora önzö tajparasztnak tünik, hogy ertelmes ES gondolkodo nö tenyleg nem szülne nekik gyereket, en mondjuk tuti nem ha az lennek.
persze amelyik nöszemely buta, esele sincs komoly allasra s fizetesre maga erejeböl, es örül hogy leakasztott egy jolkeresö ferjet az igen, mert ugy erzi megfogta az isten labat, igyekszik minel jobban bebiztositani a poziciojat, amihez a gyerek(ek) igen hatasos eszközök. En meg jopar ilyen esetet latok ... megsem altalanositok belöle.

Untermensch4 2016.03.02. 09:45:39

@Szzzz: Oké, de jelenlegi és nem csak múltbéli tiszta képet szeretnék. A jelen helyzet pedig az hogy az állítólag szekuláris állam a házasság alapesetének a keresztény vallási szabványt tette meg és enyhébb torzulások ellenére a konstrukció lényege nem változott. A házasságok nagy százaléka viszont válással végződik. A hiba lehet hogy az emberekben van (az ember megváltoztatására volt egy nagy horderejű társadalmi kísérlet, nem sikerült...) vagy a hiba a szabályozásban van, ez esetben gyors és egyszerű törvényhozási eseménnyel túl lehetne lépni a problémán...

Josagos 2016.03.02. 09:50:01

Látok néhány külön kasszás családot. Vagy állandó konfliktusokkal jár az együttélésük:
- kinek a kocsijával menjenek bevásárolni, mert az autók költségét mindenki magának fizeti
- szállj be kicsit többel a fűtésbe, mert itthonról is dolgozol

vagy másoknál időnként komoly szájhúzogatás van pl a nyaralás uticéljának meghatározásakor:
- menjünk ötcsillagosba, sokat keresek, megérdemlem
- nekem csak kempingre futja

A különkasszások egyik általam ismert modellje sem képes igazságosan és megnyugató biztonsággal kezelni pl a gyerekek születését, az emiatt kieső bért, a gyereknevelés költségeinek megosztását

Amikor a feleségemmel összejöttünk, jelentős vagyonom volt, de a cégem - betegségem miatt - széthullott, jövedelmem és használható pénzem semmi nem volt éppen. Ő nagjából vagyontalan volt, viszonylag tisztes fizetéssel. Tíz év alatt közös kasszán élve, gyereket is létrehozva elég sokat vagyonosodtunk - közösen. Hasonló értékrenddel is vannak vitáink az anyagiakkal kapcsolatban, de kezelhetőbbek mint az exceltáblás fillérbaszások az ismerősöknél.

Josagos 2016.03.02. 10:11:11

1. A szívedet és nem a pénztárcádat ajánlod fel a másiknak!

A működő házasság alapvetően gazdasági egysége a társadalomnak, legalábbis a világ azon részén, ahol működik, és nem 70% a válások aránya. Azaz elsősorban a pénztárcádat, az erőd, az eszed és legkevésbé a szíved ajánlod fel.

Ha nem így teszel, akkor 5-7 év után elválsz, mert lesz aki jobban tetszik, felkorbácsolja az érzelmeid... és akkor jó volt a külön kassza, de addig is csak lakótársak voltatok, akik időnként dugtak.

Kicknick 2016.03.02. 10:11:29

@Faszerkezet: indokot/megoldást nehéz találni, kifogást 10-et is azonnal. Te is bedobtál párat. Nem mondtam hogy csináld igy, de látom gyártottál ideológiát hogy még véletlenül se...
Akkor leirnád ,hogy miként is kell ezt csinálni hogy jó legyen?
@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: nem felezel, az asszony mindent visz :D

Hornstul 2016.03.02. 10:29:58

Kertes Kata tök jól összefoglalta. :-)

Meg normális esetben egy normális párról beszélünk, aki igenis tesz a karrierjéért, tehét a nyarat nem lekvárfőzéssel cseszi el, hanem végre lenyelvizsgázik, hogy megkapja a diplomáját, vagy tovább képzi magát, stb, amíg nincs gyerek...

Faszerkezet 2016.03.02. 11:06:03

@Kicknick:

Nah, mivel én összesen ennyit írtam.:

"Tök igazad van. Csak ezeket nem úgy hívják, hogy házastársak, hanem, hogy lakótársak.:)"

Ennek fényében.:

" kifogást 10-et is azonnal. Te is bedobtál párat. "

Bemutatnád azt a párat amit bedobtam kifogás gyanánt?

" de látom gyártottál ideológiát hogy még véletlenül se..."

Szintén előző kérdés. Milyen ideológiát, és hol gyártottam?

"Akkor leirnád ,hogy miként is kell ezt csinálni hogy jó legyen?"

Elmondom, de nem fog tetszeni. Próbálj meg úgy élni, hogy a pénz egy eszköz és nem cél.

Irbisz 2016.03.02. 12:50:41

@Josagos:
"- kinek a kocsijával menjenek bevásárolni, mert az autók költségét mindenki magának fizeti
- szállj be kicsit többel a fűtésbe, mert itthonról is dolgozol"

ezek valos peldak ? :))
szerintem a mereven bürokrata beallitottsagu egyenek közül is csak a különösen (betegesen) kapzsiak kepesek ilyen szinten költsegnyilvantartast vezetni egy együtteles soran ...
ilyeneket mi tart össze? a szex? ahhoz meg nem is kell együtt elni, es megusznak rengeteg papirmunkat (excelmunkat) meg konfliktust, veszekedest a masik fillerbaszoval.

Josagos 2016.03.02. 13:55:30

@Irbisz:

Teljesen azok, nem egy pártól, de az autós/fűtésköltséges csapat napi nevetség tárgya nálunk :)
Állandóan veszekszenek. Még a kajájukat is külön veszik, de van egy baszott nagy - közös - házuk.
rááadásul excel google drive helyett, hogy még jegyzetelniük is kelljen ....

arty1977 2016.03.02. 15:50:10

@Irbisz: ezek olyannyira valósak, hogy bármely különkasszástól hallod, látod (persze vannak szintek). ha pedig véletlenül mégse, akkor ott valamelyik fél masszívan szív (nem áll ki magáért) ... mondhatnám, hogy tönkreteszik szegénykémet, de ugye a bejegyzés arról szól, hogy akkor tesznek tönkre, ha NEM jártok külön utakon ;)

prognosys 2016.03.02. 21:07:17

Házasságon belül is igaz a mondás:

„...a jó barátság alapja a pontos elszámolás..."

Amiről Norbert írt, azt nagyjából 10-15 éve ismertem fel. Kidolgoztam rá egy rendszert: azóta csodák csodája: mindenkinek megvan a kellő felelősség tudata a családban és ez óriási lendületet adott az életünknek: pl. szinte teljesen kizártuk a hitelt. Nincsenek anyagi természetű vitáink. A „belső könyvelés" vezetése mindannyiunknak érzékelhető mértékben profitál -> nem a bank viszi a hasznot! Spórolunk, de e közben nem felejtünk el élni és így mindenre jut, amit csak szeretnénk

Irbisz 2016.03.02. 21:42:53

@arty1977:
ööö, en magamtol azt hittem volna, ezek extrem, mar kezelnivalo esetek :))
na mindegy, mindenki ugy teszi tönkre a mindennapjait ahogy akarja.

es ilyen szerencsetlen egyenek, hogy osztoznak teszem azt a mosasi költsegen? Nezik kinek hany dm3/nm2 netan kg ruhaja lett adott honapban kimosva, es ez mekkora hanyad a vizfogyasztasbol, mososzerfogyasztasbol? vagy külön is mos mindenki magara, hogy legalabb a mosoport ne kelljen kanalankent szamolgatni?
:)
Vagy a wc-papirfogyasztast is könyvelik, netan inkabb azt is külön vesz mindenki maganak, es jelöli, nehogy a masik hasznaljon belöle?
Es ha a ferj nem elegedett a felelsege ruhazataval, mert annak nem telik eleg csinos ruhara, akkor kölcsönbe ad csak zsetont, amit vissza kell adni? :)
Kesz kabare, illetve inkabb tragikomedia lehet egy ilyen kapcsolat.

Josagos 2016.03.02. 21:49:26

@Irbisz: Ezekről mélyen hallgatnak, pedig én próbálom kiszedni belőlük :)

A feleségem meséli a horrort, amikor a barátnője panaszkodik neki...

Beer Monster 2016.03.03. 00:07:01

@Hornstul: "mert a félrelépésnek is van oka pl"

Remélhetőleg téged se vesz el senki balek.

Beer Monster 2016.03.03. 00:09:10

@Josagos:
- kinek a kocsijával menjenek bevásárolni, mert az autók költségét mindenki magának fizeti
- szállj be kicsit többel a fűtésbe, mert itthonról is dolgozol

Az már a válás, meglásd; nem jó ezen nevetni.

2016.03.03. 06:27:18

@Kicknick: Hát azt azért nehezen tudom elképzelni, ugyanis nekem van pénzem jó ügyvédre :-)

De hálistennek azért nincs szó ilyesmiről.

Josagos 2016.03.03. 10:17:08

@Beer Monster: Nem, ezek ilyenek. Rohadt anyagias mindkettő, csak az egyikük a sznobságot hozta otthonról, mert ők voltak a kisváros fő zöldségkertészei, a másik meg a végtelen takarékosságot, hogy csak az ár számít.

Ettől eléggé viharos a kapcsolatuk. Én meg úgy vagyok az ilyenekkel, hogy beleszólás helyett élvezem a műsort.

XEP 2016.03.03. 16:34:41

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:

Felvesz hitelt ügyvédre, aztán majd te visszafizeted neki. :)

Beer Monster 2016.03.03. 19:50:05

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: A jó ügyvéddel kitörölheted, ha a bíró dilettáns vagy fasz.

2016.03.04. 06:53:51

@Beer Monster: Ez mondjuk igaz lehet. Tényleg, bírót választani nem lehet?
Mert mondjuk egy válóperes ügyben férfiként azt gondolom, hogy férfi bírót választanék, amennyiben lehet.

Untermensch4 2016.03.04. 08:21:33

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: A jó ügyvéd attól is jó hogy tud "jó" bíró elé törekedni. És tudja melyik bíró milyen.

Beer Monster 2016.03.04. 12:18:21

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:
A bírókat véletlenszerűen jelölik ki. Olyan esetben, ha egyszerre minden érintett fél számára elfogadhatatlan valamiért a bíró, olyankor is az a bíró hoz ítéletet. Elfogultság alapján sem kérhető Magyarországon másik bíró, olyan extrémnek mondható kivételeket leszámítva, ha valamelyik fél családi vagy üzleti kapcsolatban áll vele.

2016.03.04. 17:08:14

@Beer Monster: Szóval röviden: nem lehet. Ez viszont elég érdekes kérdéseket vet fel. Ha a bíró nő, akkor biztosan női szempontból nézi a dolgokat, bármennyire is függeteln akar (ha akar) maradni, nem?

Ez például nekem eléggé előnytelen lenne, ha odáig jutnánk.

Reactor 2021.03.22. 22:53:19

Úgy, hogy nem kell összejönni senkivel. Hosszú távra meg főleg nem. A párkapcsolat egy elképesztően kártékony, nagy veszteséget termelő dolog, amiből anyagilag sikeresen kb. sehogyan sem lehet kijönni. A leghasznosabb, legjobb megoldás az, ha en bloc kizársz minden párkapcsolatot az életedből. Ha dugni akarsz, vannak arra szolgáltatók, tehenet se veszel otthonra csak azért mert iszol minden nap egy pohár tejet.

@Hornstul: A kapcsolatok egyre nagyobb hányada végződik válással és szakítással, köszi hogy kérdezed.
Erre alapozni, hogy "ha együtt marad", nagyjából azzal egyenértékű, mintha besétálsz a kaszinóba minden vagyonoddal, és felteszed az egészet a piros tizennégyesre.

@Kicknick: Ott a megoldás fentebb.

@Irbisz: Sávosan megoldható a dolog. Az "egyszer te, egyszer én" módszer már a randevúnál is hatékony, és így egyik fél se fogja úgy érezni, hogy ő csak adott, a másik meg csak elvett. Nyilván lesz olyan, aki ebben is talál kivetnivalót, viszont aki élből, a kezdetektől elutasítja, arról kapásból lerí, hogy piócajellem.
süti beállítások módosítása