Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az Urambáttya nemzedék

2016. február 16. - Szarvas Norbert

index_7.jpgBeszélgetek emberekkel, tagja vagyok szakmai csoportoknak, és így tovább. Bátran állítom, hogy még mindig jellemző az "urambáttya" rendszer és rendszerezés. "A Béla a legjobb a szakterületén. Azért a legjobb, mert ismerem. Azért ismerem, mert a legjobb. "- tetszik érteni? Nagyjából ezzel az okfejtéssel leírtam a teljes mondanivalómat a helyzetről. Persze ezen semmi meglepő nincsen, hiszen még nem futott ki egyetlen igazi 21. századi modern magyar generáció sem, akik nyugati (amerikai film) mintára megtanulták jobban elismerni és felismerni a tudást és zsigerből elutasítani az "urambáttya" féle hatalmas öngólokat.

De mi ez az urambáttyázás?

Röviden arról szól a törrténet, hogy képtelen az urambáttyázó ember reálisan értékelni szeretett ismerősének a valódi képességeit. Helyette gyermeki naivitástól fűtötten próbálja a tudtunkra adni, hogy a világ legjobb szakemberéről van szó, aki nélkül egyszerűen nem létezhet az adott szakmai terület. A realitástól teljesen elrugaszkodik az illető és azt hiszi, hogy ezzel majd jót fog bárkinek okozni.

Közben erről szó sincs és reméljük, hogy nem ez lesz a példa a jövő nemzedékei számára...

Ha demagóg szeretnék lenni, akkor az állami klientúrával példálóznék, ahol az urambáttyázás ipari mennyiségben folyik. De nem kell annyira messze mennünk, hiszen gyakran a saját környezetünkben is észrevesszük ezt  a tevékenységet.

Itt szeretnék különbséget tenni az egészséges támogatás és az urambáttyázás között.

Egészséges ajánlás:

Ő Péter, akit én nagyra tartok ezért, meg ezért.

Urambáttyázás:

Csak Pétert válaszd, mert ő szakmájának az atyaúristene.

Ilyenkor könny csordul a szemembe, ha belegondolok, hogy ezekben a hetekben adja oda a miniszterelnöki papa a lányának a komplett turizmus szakosztályát az országnak. Finoman szólva a második verzió teljesül...

Mi a probléma ezzel?

Szerintem komplett társadalmi probléma, hogy az emberek egyszerűen nem tudják reálisan értékelni a saját életüket, helyzetüket és tudásukat. Magyarország a 10 millió szakértő országa, ahol csak kivételes esetekben szembesítenek minket azzal, hogy fejlődnünk kellene (Itt most nem a fizetős self-made-be succes féle bizniszekről beszélek).

Bármilyen szakterület bármilyen képviselőjét hallom egy sima beszélgetés közben, az alapfelállás szerint ő tökéletesen végzi a dolgát és a körülmények illetve mindenki más az elviselhetetlenül hülye. Egyszerűen rossz a fókuszpont, hiszen saját magunkat gátoljuk meg a fejlődésben, ha egy pecig elhisszük, hogy nem kéne fejlődnünk.

Persze ahogyan alakul a társadalom, úgy változik ez is. Ma már egyre többen beszélnek a fejlődés fontosságáról. De értik is, hogy ez miért fontos? Vagy csak felültek a mainstream vonatra és az egymillió coach országában nem akarnak lemaradni? Ha engem kérdezel, akkor utóbbiról van szó.

A blog miatt (és amúgy magamtól is) gyakran hívnak meg különböző fejlesztő konferenciákra, előadásokra. Az elmúlt 8 évben végigültem, ahogyan az emberek arra a pár órára "megnyitják" az elméjüket, hatalmas fogadalmakat tesznek, okosan bólogatnak, majd másnap nyomnak egy delete gombot és mindent folytatnak a megszokottak szerint, hiszen az alapbeállításuk szerint nem kell változtatniuk, mivel mindent jól gondolnak és csinálnak.

De miért lenne reálisabb az önértékelés, amikor senki nem mondja a szemünkbe a reális értékelésünket? Szerencsére továbbra is minden rendben van, minden tökéletes és mindenki kicseszett szomorú...

Jah és néhány önértékelési és helyzetértékelési példa a mából:

autókereskedő: az emberek nem autót, hanem kilométert akarnak venni

ingatlankereskedő: az emberek a legjobbat és a legolcsóbbat keresik. A kettő a valóságban nem rokonlélek...

hitelközvetítő: a hitelfelvevő a következő 20 évet egy változatlan, konstans állapotnak ítéli meg a hiteltörlesztés tekintetébe, azaz biztosan semmi nem fog változni...

befektetési tanácsadó: az átlagos emberek kizárólag az évi 20%-os hozamot és a kockázatmentes kötvény alapokat keresik.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr108396056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.02.17. 00:01:28

Tágabban ez a feudalisztikus mentalitás, "urambáttya" ennek egy szelete.
Azért is vagyunk az egyik legatomizálódottabb társadalom mert (leegyszerűsítve) nem az a cél mint "nyugaton" hogy egyenlő jogaink legyenek hanem az hogy előjogaink. Minél többeknek van egyenlő joguk, annál jobban működik az egyenlő jogokat vágyó társadalom. Minél többeknek vannak előjogaik, annál inkább elinflálódnak ezek, ha mindenkinek sikerülne elérni akkor pedig pont le is nullázódnának...
Így marad az a módszer hogy az "ÉN" fókuszpontból kiindulóan próbálunk egy ismeretségi-születési alapon birtokolt kapcsolati hálóval feljebb jutni az előjoghajhászásban, praktikusan a "MI" (ezen háló) tagjaival kartellezve. A saját hálózatunk specialistáinak konkurenciáját nem kell legyőzni ha ki is lehet fúrni, nekünk is könnyebb a "verseny" ha jó a hálózat. Mivel úgy általában hiánycikk a bizalom (ami a társadalom működéséhez kell), csak a "MI" tagjai megbízhatóak. Amíg és amennyire van átfedés a különböző "MI" csoportok között, annyira működik maga a társadalom, olyan darabosan és olyan (minőségi és mennyiségi) hatásfokkal amennyire az átfedésből adódó bizalom megvan.
A rossz hír hogy ahogyan a "kádári kisember" archetípusa örökölte a magyar nemesi gondolkodásmódot (illetve annak elkorcsosult változatát), úgy a 21.századi generáció is örökli a "kádári kisemberét" (mert társadalmi léptékű bizalomhiány mellett a "MI" beváltnak tűnő gondolkodásmódja jobban átadódik mint a kívánatos jövőbeli társadalomé), így csak a kevés, a tömegtől "lemorzsolódó" és továbbfejlődő egyén keletkezik. Többségük lábbal szavaz.

Pan Modry 2016.02.17. 13:09:35

@Untermensch4:
En gyerekkoromban megtapasztaltam mar az urambatyam rendszert, es sohasem tudtam megerteni hogy mi az oka annak hogy az emberek ne lassak tomgesen hogy ez mennyire szar.
Amikor egy ilyen millioben a szopoagon vagy, azt nem kell sokat magyarazni, de velem az is megesett hogy tulsagosan probaltak helyzetbe hozni. Az utobbi azert volt szar, mert meg a kis sikereket amiket elertem sohasem ereztem magamenak, illetve sokaig csinaltam egy dolgot amihez egyebkent se tehetsegem, se kedvem nem volt. (es persze helyette csinalhattam volna olyat amihez van tehetsegem meg kedvem)

Egyebkent szerintem ez az urambatyam az egyik leggazabb, legszarabb dolog az orszagban, ha valaki megkerdezi hogy miert nem jonnek haza, mi a fo oka, akkor arra azt mondom hogy nem akarom hogy a gyerekem lassa, neadjisten egy ilyen fos mentalitasu kornyezetben szocializalodjon.

Terézágyú 2016.02.17. 14:09:09

"Bármilyen szakterület bármilyen képviselőjét hallom egy sima beszélgetés közben, az alapfelállás szerint ő tökéletesen végzi a dolgát és a körülmények illetve mindenki más az elviselhetetlenül hülye."

Az a gond, hogy a magyar ember tényleg csak saját magát látja. Az irodában a "körmét reszelő Gizike", aki fél négykor már nem fogad klienst, mert négykor lejár a munkaideje, fel van háborodva, amikor a boltból kitessékelik a zárás után (!). A rendszergazda, aki elhajtja a búsba a rendszerre panaszkodó felhasználót felháborodik, hogy a buszsofőr nem várja meg. A buszsofőr felháborodik, hogy a gázszerelő szar munkát végez, a gázszerelő felháborodik, mert a kalauz a vonaton nem fogadta el azt a kifogást, hogy "nem volt kedvem sorbaállni a jegyért", a kalauz felháborodik, amikor a tanár megszidja a kisfiacskáját, aki nem csinálja meg a háziját, a tanár meg felháborodik, amikor fél négykor elküldi Gizike a hivatalban, hogy ma már "nem fér bele"... és a kör bezárult...

Szputya 2016.02.17. 15:11:22

@Terézágyú: tetszett a kör... :/ Tényleg ilyenek vagyunk... bár, kinek nem inge, ne vegye magára... :)
Nem lenne gond az urambátyámmal, ha nem lenne kötelező a visszaosztás... :P (szerintem Géza a legjobb gázszerelő, ezért őt ajánlom, cserébe Géza tejel nekem 10%-ot)

paráznabillegető 2016.02.17. 16:05:45

@Terézágyú: kihagytad a kaller fiát meg a boltost is!
epic fail.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2016.02.17. 16:16:52

Egy dolgot legalább megtudtunk.

Hisz önértékelésileg leírtad, hogy a fejlesztő konferenciáid szart se érnek, hisz másnap a részvevők DELETE gombot nyomnak.

Terézágyú 2016.02.17. 16:19:20

@paráznabillegető:
a kaller fia nem szerepel a sztoriban, az csak indok, de a boltos valóban kimaradt, ebben igazad van. Akkor mondjuk úgy, hogy a boltosnak van panasza a bolti rendszerrel kapcsolatban a rendszergazda felé, aki lepattintja...

nemecsekerno_007 2016.02.17. 16:23:48

Ha Orbán eltakarodik, akkor vele tűnik el az urambátyám rendszer. Vagy mi?!
De egyszerű is lenne ez.

Akkor nem 30-40 éve megy az urambátyám rendszer, ugye?!

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.02.17. 16:25:37

@Terézágyú: jah, a magyar ember. Aha.

Amikor ilyeneket olvasok nem tudom eldönteni, hogy az író komolyan gondolja-e és még soha nem volt szerencséje "külföldihez", vagy csak szatíra akar lenni.

Minden ember ilyen. Önző, beképzelt, törtető, kapcsolatokat építeni próbáló, aki saját magának kapar. Csak egyes helyeken, civilizált helyeken ezért a torkára lépnek ezért kétszer is meggondolja, hogy tényleg érdemes-e a rokont, ismerőst beajánlani vagy sem. Ennyi a különbség.

A prosztó brit proli, különösen az újabb generáció pont ettől az "entitlement" jelenségtől szenved, amit sikerült itt felvázolni, hogy képtelen felfogni, hogy ő nem különb senkinél és rá is ugyanazok a viselkedésbeli és professzionális szabályok vonatkoznak, mint mindenkire.

A feudalizmus pedig megint csak az emberi természetből fakad. A lekötelezések, szívességek hálója, a meritokrata rendszer kijátszása, a hivatalok, pozíciók "megszerzésének" művészete, majd önös célra fordítása. Ez a világon mindenütt így megy, ha nincs kellő kontroll.

És nálunk az a baj, hogy nincs kellő kontroll. Nem a Fidesz-nemességnek, a feltörekvő "osztályoknak" és kis klánoknak kell mélyen magukba nézniük és elmerengeniük, hogy helyes-e amit csinálnak.

Nem az ismerősét ajánlgató szakinak kell a saját üzlete ellen beszélnie. Hanem annak, akit ez megrövidít. Ha nekem ajánlanak valakit, akkor az én felelősségem, hogy elhiszem-e, hogy olyan remekbeszabott mesterember, mint mondják, vagy a fele csak hanta. Ha az én bőrömre megy a vásár, akkor nekem kell fellépnem a saját érdekemben.

Ugye politikában a fékek és ellensúlyok. Ezt verte le sajnos itthon több évszázados folytonos idegen elnyomás. Mert amíg a nagy Amerikában mindenki a saját magáért való kiállást és a racionális értékítéletet tanulta, addig itthon mindig volt egy "határ" amíg el lehet menni, afölött pedig a Szultán, a Császár, a Baráti Elvtársak eltapossák a hangoskodót.

Mindenkinek joga van önzőnek és ostobának is lenni. Másoknak kell gátat szabniuk és helyrerakniuk őt.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.02.17. 16:26:21

@nemecsekerno_007: van az több is. Jobb kérdés, hogy mikor NEM volt itt urambátyám rendszer.

Terézágyú 2016.02.17. 16:31:24

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:
Én a magyarokat ismerem, mert magyar vagyok, itt élek, nem fogok elköltözni. Itt fogok meghalni is, brühühü....

Szalay Miklós 2016.02.17. 16:32:51

Apropó, itt egy írás az érdekek erejéről, arról hogy sokkal inkább azok mozgatják ezt a világot, mint bármi más.

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid071

(A legfelső sor a kép tetején, "Érdekek". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

nemecsekerno_007 2016.02.17. 17:38:20

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Voltak és vannak olyan közösségek ahol nincs és nem volt urámbátyám rendszer. A Kádár-rendszer 30 éve nagyon sokat rontott a helyzeten, de szerencsére kezd kikopni. Volt olyan időszak amikor, az adott szó számított. Egyébként az USA-ban, Németországban meg még egy csomó helyen ma is így van. Csak ott nem volt 40 év kommunizmus.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.17. 18:00:45

Nincs ebben probléma. Nyugaton ugyanez van. Ez valójában a társadalom természetes összetartása. Aki ezt ellenzi, az ultraliberális romboló, s valószínűleg homokos is.

Untermensch4 2016.02.18. 00:57:05

@BircaHang Média: Ha te vagy az Max akkor javult a humorod :)

Untermensch4 2016.02.18. 01:16:29

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: "Minden ember ilyen. Önző, beképzelt, törtető, kapcsolatokat építeni próbáló, aki saját magának kapar. Csak egyes helyeken, civilizált helyeken ezért a torkára lépnek ezért kétszer is meggondolja, hogy tényleg érdemes-e a rokont, ismerőst beajánlani vagy sem. Ennyi a különbség."
Ez a "torkára lépés" a keleties individualizmussal megáldottaknál elengedhetetlen akik annyira korlátoltan önzőek hogy az már kontraproduktív. A viszonylag bölcsen önzőek (ilyen példakép-szerűségeket szoktak álmodozni egyesek nyugatabbra ahogy állnak a kolbászból készült kerítések mellett) igyekszenek szolidaritást tartalmazó kapcsolati élményeket is kaparni maguknak, nem csak elvárják maguknak mások altruizmusát.
Egy példa a kontraproduktív korlátolt önzésre: közlekedés. Azt mindegyik alany kétségtelenül tudja hogy neki most a világon a legfontosabb haladnia de gyorsan, minden másodperce olyan drága hogy nincs túl sok kockázat, a (saját) sebesség szent, isten előtt az első, az univerzum fókuszpontja. Miközben élete majd' minden közlekedésben töltött idejét ebben a lelkiállapotban tölti, nem gondolkodik el azon hogy tényleg annyira fontos ő a világban hogy külön a lelassítására ennyien és ilyen jól koreografáltan összeesküdtek vagy jobban akar sietni mint amennyire objektíven lehetséges (a kerekek és az út közötti tapadás a végső fizikai korlát amit kár hitel erőltetni), vagy esetleg mások is ugyanígy gondolják magukról de összhang hiányában nem érhetik el az egyébként elérhető legnagyobb sebességet mert egymást is gátolják? Esetleg előfordulhat olyan hogy akkor és ott vki másnak valójában sürgősebb, esetleg rendszer-szemléletűen nekem 5 másodperc veszteség nem rögtön nekiszaladni a fehér csíkoknak az úton, ha mégis akkor két irányból 8-10 autóban (1,2 átlaggal 9,6-12 embernek fejenként 5 másodperc amíg átvonulok előttük, mögöttük meg horizontig üres út), a buszon 50-100 embert várakoztatok pedig ha megkérdeznének vagyok én annyira nagy tudású autóvezetésben (eleve senki nem jobb nálam csak a gyökerek nem ismerik be) hogy egy sávváltással és két villanásnyi fotonnal segítsem elindulni azt a buszt...

Untermensch4 2016.02.18. 01:23:49

@nemecsekerno_007: Pár éve magyarisztánban is találtam ilyet. A bolt tulajdonosa telefonon beszélt a cég raktárosával. Más boltosok mondták neki hogy a cég a csőd szélén áll és nem szokott 30 nap után fizetni (sőt, 60, 90 stb csúszások rendszeresek), de neki elég lett volna telefonon(!) egy általa sosem látott ember adott szava hogy tartják a 30 napos határidőt (amiről nem akarna papírra vetni holmi megállapodást, adott szó kell...). A raktáros arc pedig mondta neki hogy ő nem tud a cég pénze felett rendelkezni ezért nem adja a szavát.

Pan Modry 2016.02.18. 10:21:21

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:

ROkon/ismeros stb... protezsalasa olyan alapon hogy a rokon/ismeros faktor erosebb szerepet jatszik mint a szakmai kompetencia, egyszeruen nem logikus dontes.
Ha te ilyet teszel, akkor igazabol nincsen upside potencial-od, de annal nagyobb downside risk-ed...

Ugyanis... ...ha annyira jo szakmailag akkor nem kell annyira tolnod hogy megkapja az allast..
..viszont ha nem jo szakmailaag es te tolod, akkor igazabol ugy vallalsz a kockazatot, hogy semmit nem nyerhetsz, hanem szinte csak veszthetsz. (ha bejon nem tied az erdem, ha bukik tied a felelosseg)...

Ugyhogy az urambatyamozas semmilyen szemszogbol nem logikus, minel inkabb jellemzo ez egy tarsadalomra, annal butabb az a tarsadalom.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.02.18. 10:35:18

@Pan Modry: igen, pont ezt írtam, hogy ez nem a magyarokra, hanem általában a szociálisan elmaradottabb népekre jellemző, és az már a fejlettség egy jelzőszintje, hogy ezt sikerült kiküszöbölni.

A "risk" faktorra pedig nálunk azt lehet mondani, hogy hát ezért vagyunk mi a következmények nélküli ország. És ezért is kap lángra a szocializmus és az állami kontroll és beavatkozás fejletlenebb országokban és okoz sokkal nagyobb károkat, mint egy nyugati társadalomban. Mert a kontraszelektáló rendszer remekül alájátszik ennek és sok más hasonlóan káros folyamatnak, és szépen kiegészítik egymást.

A nyílt piacon az életképtelen döntések csődbe viszik a vállalatot. Ha minden fölött uralkodik a gondos atyai kéz és mindenkit kiment ha gond adódik, akkor nyugodtan tenyészhet a belterjes urambáttya mentalitás, mert nem számít, ha hülye, de legyen legalább lojális, elég ez nekünk, jó ez így.

Kovi1970 2016.02.18. 11:39:26

Kiemelkedően jó poszt, egy két nagyon magas röptű kommenttel. Mi ez itt? Biztos hogy magyar oldalon járok? :)

Pan Modry 2016.02.18. 11:40:40

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:
sot, a lojalis emberek nagyobb valoszinuseggel hulyek mint a nem lojalisak. Ugyanis nincs logikus ertelme egy szemelyhez lojalisnak lenni egy olyan helyzetben amikor a szemely/hatalom buta/szakmaiatlan dolgokat tesz.

Amitol a gyerekemet feltem es ez a fo ok hogy otlet szintjen sem merul fel hogy visszakoltozzek MO-ra, az az hogy sokan ugy szocializalodnak hogy a lojalitast/szervilizmust ertekesnek itelik a sikerhez vezeto uton es ok maguk is azza vallnak jo esellyel.

Ezzel tarsadalmi szinten egyebkent a meritokracia nem ervenyesul, es ez meglatszik majd az adott nemzet teljesitmenyeben is, es jol is latszik hogyan csorosodnak el a magyarok meg a kozvetlen regios versenytarsakhoz kepest is.

Pan Modry 2016.02.18. 11:57:20

@Untermensch4:

szerintem egyebkent raadasul nem is logikus ugy vezetni ahogy leirtad a vezeto szempontjabol sem, ugyanis:
Az ilyenfajta vezetes nagy koncentraciot igenyel, es viszonylag nagy kockazattal jar (pl: a busz leszarja hogy nem akarod kiengedni az obolbol is beledmegy stb...)

Mit nyersz ezzel a vezetoi stilussal???? Nehany percet
Milyen kockazatot vallalsz??? Baleset, ami jarhat anyagi es egeszegugyi kockazatokkal
Milyen erofeszitessel jar??? Nagyon kell koncentralni.

Tehat feladod a nyugodt vezetes "luxusat", plusz anyagi es egeszsegugyi kockazatot vallalsz nehany percert. Ez nem egy logikus dontes, ha valaki igy vezet az buta, ha egy nemzetre jellemzo ez a stilus, akkor az adott nemzet butabb mint azok a nemzetek amire nem ez a jellemzo.

Untermensch4 2016.02.18. 12:50:41

@Pan Modry: Ugyanakkor (hogy beelőzzem a trollokat) vannak akik tényleg sietnek. Meg tudom érteni, velem is előfordul évente kétszer, másokkal is előfordulhat. Nem nagy mutatvány egy többsávos úton úgy elhelyezkedni hogy másoknak legyen lehetősége előzni, nem nagy áldozat lemondani pár másodpercről az elsőbbséggel ha a sietős úgyis a legrövidebb ideig tart ezzel fel, merthogy siet. Sőt, a sebességtúllépéshez megfelelő alkalmasság esetén használhatónak tartanék vmiféle kiegészítő opciót a jogsiba, persze baleset esetén nő a felelősség de vannak akik tényleg tudnak gyorsabbnál gyorsabban jól vezetni (én pont nem). Ilyen szempontból (mentális-szociális) a szabályfétises "nemengedemötvennéltöbbelmenni" önjelölt hatóságpedagógusok sem jobbak, csak biztonságosabbak és legalább az ő metódusuk kiterjeszthetősége maximális (úgy értem a "nekemalegsürgősebb" nem működik ha mindenki vagy túl sokan csinálják, a "szabályazszabály" teljes elterjedtségnél is működne).
Azért a kedvencem az amikor a tűzoltóautót szívatta egy gyökér, az egyik tűzoltó meg mikor sikerült megelőzni kikiabált neki "remélem anyádhoz megyünk!" és a mama házánál újra találkoztak... :)
A meritokrácia és lojalitás összeférhetőségére tudok egy területet: csapatmunka. Pl a közvetlen főnököm csökönyösen ragaszkodik ahhoz hogy nem akar mézzel és korbáccsal, nagy energiabefektetés árán uralkodni hanem a képességek alapján összeválogatott emberhalmaz működjön csapatként, külső (felső) manipuláció nélkül, ő oldja meg a szélesebb perspektívájú problémákat és a keretek megszervezését, tompít a fel-le konfliktusokban a piramison belül és nyugodtan kávézik egyet ha akar munka közben ("a gép dolgozik, az alkotó pihen" jelleggel). Az a kisebbik probléma hogy ebbe a szisztémába olyan emberek nehezebben illeszkednek be akik önállóak és nem akarnak hozzákötve lenni olyanokhoz akik náluk gyengébbek mert az visszafogja őket. A nagyobbik probléma hogy ezt a fajta csoportlojalitást és hatékony együttműködést nagyon nehéz olyanoknak is elmagyarázni akiknek ez lenne a legtesthezállóbb (kényelmesen, jobban elvégzett több munka, több pénz, ilyesmi... én pl kifejezetten lusta vagyok ezért gyűlölök feleslegesen erőlködni csak azért mert merő ostobaságból nem a leghatékonyabb módszert alkalmazzuk). Az a baj hogy sztahanovból is a "teljes erőből" és a tervszámbűvészkedés maradt meg a fejekben, a (rész)feladatok meg- és szétosztása nem... :(

Pan Modry 2016.02.18. 14:21:11

@Untermensch4:

En a kozlekedesi dolgot nem feltetlen a sebessegtullepesre ertettem, azok engem speciel nem nagyon zavarnak addig, amig engem nem zavarnak.
En kozlekedesi szempontbol inkabb azt tartom pofatlannak, ha vki nem all meg a zebra elott, nem engedi ki a buszt a buszobolbol, levillog es kozbe a seggembe maszik stb...
A sietseg meg egy erdekes dolog, van amikor en is ugymond sietek mert jobb lenne hamarabb megerkezni stb..., de alapvetoen ha eppen kesek az sem nagy gond. (Talan az utobbi 5 evben haromszor kellett sietnem, es mind a haromszor a sajat hibambol, mindharomszor kisse tovabb aludtam es a repterre kellett sietnem, mondjuk helyettem a taxis sietett, de ha epp lekesem a gepet az sem lett volna veszes, max kicsit kellemetlen hogy le kellett volna mondanom a meetingemet, illetve nehany szaz euro lett volna az uj repjegy, semmi olyasmi amibe szokas belehalni...)

"Az a kisebbik probléma hogy ebbe a szisztémába olyan emberek nehezebben illeszkednek be akik önállóak és nem akarnak hozzákötve lenni olyanokhoz akik náluk gyengébbek mert az visszafogja őket"
ezt a visszafogas dolgot sohasem ertettem, engem soha nem fogtak vissza masok, illetve egy csapatmunkaban pont az a szep hogy masoknak lehetnek olyan skill-jeik amikben te gyengebb vagy, illetve neked lehetnek olyan skilljeid amiben jobb vagy mint masok. Igy ha jol mukodik a csapat mindenki leginkabb azt csinalja amihez a legjobb a skill-je, es a vegeredmeny kevesebb melo es jobb PnL. En egyebkent nem a kemeny meg sok munkaban hiszek, hanem abban hogy okosan es hatekonyan kell dolgozni.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.02.18. 15:47:14

@Pan Modry: no nem is akarom a "circlejerk"-öt tovább folytatni, de annyit még megjegyeznék, hogy ez a fajta szervillizmus és langyon félázsiai entalitás sokkal, de sokkal veszélyesebb, mint ahogy azt Hátasztánban láttatni szeretik.

Mint a legtöbb valóságtól elrugaszkodott rezsimben, de itt különösen az a legveszélyesebb, ha ez egy stabil, tehetetlen rendszer. Márpedig ez a langyos urizálás és féldemokrata haverokrácia az. Ebben a csükosoknak jól el lehet lenni, ha pedig valaki tud a szabályok szerint játszani akkor jobbágyként is egész élhető egy bizonyos mértékig.

Csakhogy az ország maga borzasztóan sebezhető a külföldi nyomással szemben, és különösen mint kis nemzet, soha nem lehet tudni, hogy mikor sújt le Damoklész kardja. Ha pedig elzárják a pénzcsapokat, akkor bizony borul a bili. Még élhető diktatúrát sem lehet úgy működtetni, hogy nincs egy minimális reality check, egy minimális önkontroll a rendszerbe építve, ha nincs egy ésszerű belső ellenzék legalább, aki nem bólogat minden ordas baromsághoz.

És ez most sajnos nincs meg, így vakon repül az ország.

Untermensch4 2016.02.19. 00:49:44

@Pan Modry: A közlekedésben az a rendszerszemléletűségi hiányprobléma hogy pl van "A" aki nem siet, "B" aki nem siet, "C" és "D" akik sietnek. "A" vígan megy az ő megengedettnél lassúbb tempójával és hisz benne hogy 50 helyett 45 mindenkinek elég KELL legyen, bár szerinte is mindenkinek szabad a megengedett 50-nel menni. A "KELL" mentális alapja miatt nem jut eszébe esetleg előzékenyen belenézni időnként a tükörbe hogy vki meg akarja-e előzni és mondjuk ha lemaradva egy "beelőzésnyi" hellyel követné az előtte lévőt (ugye a túl kicsi és a túl nagy követési távolság között jókora különbség van) akkor neki ugyanúgy kijutna az egyenletes 45-ös tempó viszont aki mögötte jön, látva a stabil helyzetet zökkenőmentesen megelőzgethetné egyenként a lassabbakat ha van rá lehetőség (=szemből nem jönnek). "A" számára az egyetlen "hátrány" amit elszenved hogy nem süllyed a rutinszerűség langyos és veszélyes állapotába mert tényleg defenzíven vezet és ezzel még másnak örömet is okoz. "B" hóbortja az üzemanyag-takarékosság, a sajátja. Ennek az "üresben gurul, egyenletes sebességgel megy" metódusát követi ami neki pont optimális de eközben azt nem is gondolja hogy miközben ő szép lassan odagördül üresben a piros lámpához, mögötte esetleg vki aki pont sietne és ez fontosabb neki mint az üzemanyaga, megelőzné hogy majd a zöldnél jóval nagyobb gyorsulással indulva biztosabban tudja meglovagolni a zöldhullámot mint "B" aki eleve arra számít hogy a 2-3. lámpához már megint begurul mert nem gyorsít annyira dinamikusan hogy végig tudjon érni. "C" siet de szerinte csak ő és mindenki másnak takarodnia kéne előle mintha megkülönböztető jelzésekkel menne, aki nem az meg csak nyomja a gázt és haladjon egyenesen, pedig lesz aki itt-ott lekanyarodik, lesz aki rá akar kanyarodni arra az útra (aljas módon arra számítva hogy nem annyival gyorsabban jön hogy ne lehetne fel is gyorsulni mielőtt odaér, ha mégis akkor esetleg számítva erre szíveskedik a belső sávra orientálódni addig. "D" meg a hülye bringás aki esetleg addig már eljutott hogy nem az úton megy ha van kerékpárút, sőt a járdán is megy (esetleg tudatosítva magában hogy az mégiscsak a gyalogosoké ezért nem jogos elvárás hogy adjanak neki utat akkor sem ha centire lehetséges lenne és a kedvéért hátul is növesztenének szemet) de a "zebrához" érve leugrik mert neki így elsőbbsége van mint gyalogosnak, ám félpedálon rollerezve kezd átimbolyogni, kb gyalogos sebességgel de ez sem biztos mert lehet hogy mégis elfikál, így az érkező autósnak nem elég lassítani és örülni hogy hamarabb átgurul a nyomorult mintha gyalog sétálna, meg kell állni a biztonság kedvéért. Az fel sem vetődik benne hogy nem csak közvetlenül a járdaszegélyen lehet megállni, ha kinézte hogy jobbról balról néhány autó után egy üres úton kelhetne át akkor esetleg a bal lábát lerakva láthatóan "nem mozdulok be" testtartással, esetleg (ez már tényleg komoly erőfeszítés) halvány gesztussal adjon vmi kommunikációs utalást arra hogy nem siet át, autók el, mindenki haladhat(na) tovább.
Nem csak a közlekedésben, akik örömet éreznek ha várakoztatni vagy sürgetni tudnak másokat (függetlenül a helyzethez képesti ésszerűségtől), azokkal vmi nem stimmel.
Vannak olyan emberek akiknek a skill-je az hogy tudnak önállóan jól csinálni dolgokat de csapatba illeszkedni nem, az illeszkedésre fordított energiájuk hiányzik a teljesítményükből. Ha olyanokhoz kellene illeszkedniük akiknek az egyéni (és a csapatból visszaátlagolt egyéni) teljesítménye kisebb náluk akkor pedig végképp nem értik hogy miért kerülgessenek másokat ha azok ettől nem lesznek eredményesebbek, ő maga viszont kevesebbet tud kihozni magából. De ez a kisebbik gond mint mondtam, az ilyenek arra törekszenek hogy egyedül megmutassák és ez lehet is eléggé hatékony. A gond az hogy akiknek meglenne a képessége hogy csapatban 3>1+1+1 eredményt érjenek el kényelmesebben, azok sem próbálják ezt mert jobb stratégiának tűnik ha a saját kényelem mellett mások véletlenül sem tűnnek nagyobb teljesítményűnek. Kreativitás a feladatmegosztásra minimális, egymás kiegészítése csak ötletszerűen. És természetesen ha már csapat akkor többen is főnökök akarnak lenni mert ők a tízmillió általános szakértő egyikeként "nekemazjár". Utóbbi abból adódik hogy a főnökség lényege a (lehetőleg összes) munka és felelősség lefelé tolásáér cserébe több pénz... ("az nekem is menne amit EZ csinál, miért nem lehetek főnök").
Én is az okos és hatékony híve vagyok, lustaságom miatt is de még olyanokkal is nehéz legalább szóban-fejben megértetni ezeket akik maguk is ellenzik a "teljes erőből" hozzáállást.

Reactor 2021.03.22. 23:08:12

@nemecsekerno_007: Lehet hogy nem, de ha marad,akkor egész biztos nem fog eltűnni. See how it workz?

nemecsekerno_007 2021.03.23. 09:16:14

@Reactor: Csak az a gond, hogy ha Orbán eltűnik akkor azzal például az egykulcsos SZJA, a KATA meg még egy csomó olyan dolog eltűnik ami miatt 10 éve 2/3-a van a Fidesznek.

Reactor 2021.03.23. 15:47:17

@nemecsekerno_007: Az egykulcsos SZJA-ért nem fog különösebben hullani a könnyem. A KATA szintén nem érint. A csomó egyéb dolog 90 százaléka pedig javarészt kártékony, lakosságellenes, diktatórikus borzalom, ami nagyjából senkinek nem fog hiányozni a fanatikus orbánistákon kívül. Ők meg nem paraméter.

nemecsekerno_007 2021.03.23. 17:02:32

@Reactor: Neked így csapódik le, ahogy az elején írtad, de ebből ne általánosíts.
Amit a második felében írsz le, az meg egyszerűen tévedés.

Reactor 2021.03.23. 17:09:57

@nemecsekerno_007: Így van, nekem így csapódik le, mint ahogy sok-sok millió embernek is, akik nem látogatják eme blogot. Valamiért nem úgy érzem, hogy annyira fájdogálna a szívük az egykulcsos SZJA-ért, vagy pláne a KATÁ-ért. Megvoltak ezek nélkül is vidáman.
Semmi tévedés nincs a második felében, nincs olyan intézkedése a Fidesznek, amivel bármilyen mértékben is jobbá tették volna az emberek életét vagy az ország gazdaságát. Elég megnézni, 2010 előtt hol voltunk mondjuk a GDP-listán, és hol vagyunk most...
süti beállítások módosítása