Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Meg kell emelni a politikusok fizetését?

2016. február 09. - Szarvas Norbert

contract-keyboard-d-render-illustration-word-blue-key-47632649.jpgNagyjából lecsengett az ilyenkor szokásos, menetrendszerű hüledezés a leadott honatyai vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatban. Az egész rendszer létjogosultsága megkérdőjelezhető, de ideológiailag sem indokolható. Önbevallásról és becsületről beszélünk, miközben a vállalkozói szektorban elképzelhetetlen lenne egy ilyen rendszer kiépítése. Ha kontextusba helyezzük a két helyzetet, akkor felmerül bennünk a kérdés, hogy a parlamenti emberek mitől mások, mint bármelyik vállalkozó? Ők jobb emberek? Becsületesebbek? Ez nem szimpla fröcsögés, hanem társadalmi megállapítás. Azt gondolom látatlanban, hogy nem szabadna különbséget tenni a jövedelembevallás és más esetében sem. Mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoztathatóak (és mégsem).

A politikai önkiszolgáló vagyonnyilatkozatoknak egyetlen értelme a politikai haszonszerzés.

Ez egy csont, amit évről évre bedobnak a közösbe. Ez a csont összezavarja a halandó embert és hamis értékítéletet kelt mindenkiben. 

Az a jó honatya, aki nem gazdag? A mi borjúnk kölke? Vagy milyen eltorzult értékítélet uralkodik ma Magyarországon (és általában a világban), ami azt mondatja az átlagos szavazóval, hogy az a szimpatikus, aki ugyanolyan szar helyzetben van, mint saját maga? Zavarnám az asztalomtól azt a manust, aki úgy akar az életemről dönteni, hogy a saját életét sem tudja (papíron) kordában tartani! De ez egy másfajta felfogás. Sajnos nem jellemző.

Évek óta mondom mindenkinek, hogy a választott képviselőinknek nem százezreket, hanem sok milliót kellene havonta keresniük. Pontosan annyi pénzt, amennyi már elég "pofátlan" összeg ahhoz, hogy fedhetetlenek legyenek azok az emberek, akik amúgy 10 millió ember életről és sok tízezer milliárd forintról döntenek napi szinten. Ehhez képest, ha az átlagos ember meghallja, hogy Kis Pista képviselő bruttó 700 ezer forintot visz haza, már éleződik a kasza.

Tessék már megérteni végre, hogy amíg az ország vezetőit nem fizetjük meg rendesen, addig mindig aktuális lesz a mutyizás és a feltételezés... Gyakorlatilag egy közepes méretű vállalkozás vezetője többet keres, mint Orbán Viktor illetménye. Miközben a felelősség sokkal nagyobb Orbán oldaláról. Ezzel nem mentesítem, hanem minősítem az egész helyzetet, aminek a morbid megkoronázása azok a vagyonnyilatkozatok, ahol egyes képviselők szegényebbek papíron, mint te, vagy ahol egyesek kifelejtenek pár tíz-száz millió forintot megemlíteni... És ez mire jó? Arra bíztatnak mindenkit az országban, hogy lopjon, csaljon, hazudjon, hiszen a legfelső szinteken sem szólhat másról a játék.

A NAV-nak van egy nagyon aranyos jellemzése az ilyen helyzetekre:

"Nem életszerű"

És ha nem életszerű, akkor bizony kőkeményen vizsgálódnak és büntetnek. Kivéve, ha politika, mert az mindenek felett áll. 

Akkor viszont el kell dönteni a hogyan tovább-ot! Mert ez ennyiben nem maradhat! Vagy megemeljük a képviselők bérét egy olyan pofátlan összeggel, amikor már nem a csaláson gondolkozna (és ezzel párhuzamosan a büntetést is hűtlen kezelésért, korrupcióért növelni), mert megérné neki a munkáját végezni.

Ha nem ezt választjuk, akkor pedig el kell törölni ezt a vagyonnyilatkozatos szatírát. Mert ennek így semmi értelme nincsen!

Én az előbbit választanám. Persze most jöhetsz a saját életed tragédiájával, hogy neked el kell végezni a munkát, különben kirúgnak. Jöhetsz azzal, hogy neked mégszarabb, és senki nem emeli a fizetést.

Én erre azt mondom, hogy igazad van. De ide a bökőt, hogy te is ugyanúgy okoskodsz és ügyeskedsz a boldogulásod miatt. Nemzeti sport lett a kisbetűk olvasása, kiskapuk megtalálása és a trükközés.

Ha tetszik, ha nem, de te is trükkös vagy! Trükközöl, amikor nem kérsz számlát, mert olcsóbb. Trükközöl, amikor csak azért veszed fel a pénzed 2 részletben a hónap elején, hogy ingyenes legyen és ne kelljen adót fizetned. Te is nagyon okos vagy, amikor a munkahelyed kedvezményeit igénybe veszed. 

És ez a lényeg. "Odafent" is pontosan ugyanolyan emberek vannak, mint te vagy én. Annyi különbséggel, hogy ők valójában sok tízmilliárd forintról döntenek. És nekik ezzel a pénzzel van lehetőségük trükközni... Igazságtalan? Szemétség? Kit érdekel? Valami megfog változni, mert te azt mondod, hogy erkölcstelen? 

NEMNEMNEM

Akkor viszont azon gondolkozzunk, hogyan lehetne ezeket a dolgokat kivédeni. Nem állítom, hogy egyesek akkor már nem lopnának, ha nettó 5M forintot vinne haza havonta. Viszont azt állítom, hogy sokkal kevesebben csábulnának el, hiszen ez már az a pénzmennyiség, ami miatt nem biztos, hogy megéri...

Kicsit átvezetném az adórendszerre. Az elmúlt húsz évben Magyarország kész katasztrófa volt ilyen szempontból. Egyik politikai erő sem merte bevállalni, hogy drasztikus adócsökkentésbe kezd a szigorítások és emelések helyett. Pedig külföldi példák mutatják, hogy akár több bevételre is szert tehetne az Állam, ha jobban megérné adózni kevesebbet, mint azon gondolkozni, hogyan csald el a pénzt. Ha a vállalkozókat nem terhelnék brutális adók, hanem azt mondaná az Állam, hogy a teljes árbevételed 10%-át kell adóba fizetni, a többivel azt csinálsz, amit akarsz, akkor csoda történe...

Az árbevételt nem tudod egy ponton túl elcsalni. Az egy egyszerű dolog, ahol nem tudnak trükközni. "Mennyi pénz jött a cégbe?"- ennyi az egész. Merem állítani, hogy megváltozna az élet és a KKV szektor ebben az országban, ha ez így lenne. És fejlődnénk. Na mindegy.

Addig pedig csak mosolygok, amikor honatyáink többet tudnak megtakarítani, mint amennyi a bruttó jövedelmük. Már meg sem lepődök, ha lemaradnak a nullák a nyilatkozatokról. Az, hogy miért van az ózdi jobbikosnak 1M forintos fizetéssel három roncs autója papíron, már meg sem kérdezem. Igazából nem érdekel. Mint ahogyan az sem érdekel, hogy valaki ezen csámcsogjon. Parasztvakítás az egész. 

Tessék felfogni, hogy nem magaddal kell összehasonlítani ezeket az embereket, akik a Magyarország nevezetű vállalkozás top managment-je. Aranyos, amikor egy buszsofőr vagy pék a saját fizetését és munkáját párhuzamba állítja Szijjártó Péter munkájával és fizetésével. Inkább a munkahelyed tulajdonosának, igazgatójának a jövedelmét és felelősségét tessék párhuzamba állítani. Garantálom, megfogsz lepődni és elgondolkozol.

Állítsuk meg a biciklit! Ez most nem egy fidesz vagy politika párti írás lett. Nem akarom megvédeni ezeket az embereket. Egyszerűen be kell látni, hogy az ország érdeke lenne az, amiről írok. Nem azért kell megemelni a fizut, hogy nekik jobb legyen. Azért kell megemelni, hogy nekünk jobb legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr588374342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tralalala 2016.02.09. 17:04:29

"Évek óta mondom mindenkinek, hogy a választott képviselőinknek nem százezreket, hanem sok milliót kellene havonta keresniük. Pontosan annyi pénzt, amennyi már elég "pofátlan" összeg ahhoz, hogy fedhetetlenek legyenek azok az emberek, akik amúgy 10 millió ember életről és sok tízezer milliárd forintról döntenek napi szinten"

Én ezzel egyrészt teljesen egyetértek, másrészt ha pl. a fidesz ezzel előhozakodna, az ilyen blogok ezrei üvöltenék, hogy burzsujgazdag, pusztuljon.

Celtic 2016.02.09. 18:02:01

Az a nagy gond, hoyg az emeles sem segitene. Nem magamhoz hasonlitom ezeket az embereket, de akarhogy nezem, _ezen_ a szinten en is el tudnam latni a munkajukat. Ebben 100% biztos vagyok.

Ha annyival jobban csinalnak, mint ahoyg en tudnam, akkor kurvara nem ezen a szinten lenne ez az orszag. Akkor pedig megerdemelnek a nagyobb penzt.
Jelenleg a szardobalasert es toketlenkedesert kellene nagyobb penzt kapniuk? Na ne....

nevetőharmadik 2016.02.09. 18:05:53

@tralalala: Legtöbben tényleg üvöltenének, de a baj valójában nem az 5 milliós fizetéssel lenne, hanem azzal, ha továbbra is teljesen elszámoltathatatlanok maradnak. A kettő ("versenyképes" fizetés + elszámoltathatóság) csak együtt működhet.

nevetőharmadik 2016.02.09. 18:13:50

@Celtic: Ez igaz, csak sajnos az is, hogy egy (legális) politikusi jövedelemért melyik valóban tehetséges, kompetens és tisztességes ember vállalná a feladatot? Mert a valóban kompetens embereknek az elég nagy visszalépés lenne.

A mostani feltételekkel csak olyan megy vezető politikusnak, aki kb máshol nem jó semmire és belefér neki, hogy mutyizzon. Arról álmodozni, hogy valaki krisztusi jellem majd hazaszeretetből csinálja... hát, álmodozás.

Kovi1970 2016.02.09. 18:58:38

Sajnos olyanok a politikusaink amilyet megérdemlünk. Gyakran látom a kommentekben a kisstílű és rövidlátó önzőséget, pedig akármennyire is nem tetszik, ha a vezetés rossz akkor mi hiába hajtunk.

A cégvezetésnél is igaz, hogy a vezetők nem annyit keresnek mint a dolgozók a szalagnál. A közigazgatási vezetőknek és a politikusoknak ésszerűen ugyanígy kiemelt fizetés kellene adni, hogy ne a következő maszek állás járjon a fejükben az aktuális döntéseiknél.

A jó módszer valahol a rendes fizetés és a lebukás reális veszélye és megbüntetése lenne. A fizu önmagában nem elég garancia. De szerintem alapfeltétel lenne.

Sequoyah 2016.02.09. 19:36:19

@tralalala: Az ilyen politikusfeleknek sohasem lesz eleg. Minel tobb penzt kapnak, annal tobbet akarnak majd. Hiaba sikkasztottak 100 milliokat, most megis mar milliardokat, 10 milliardokat sikkasztanak.
nagyon naiv azt hinni, hogy van egy felso hatar. Nincsen, es ez a vilagtortenelemben mar szamtalanszor bebizonyosodott.
A vilag nem eleg...

Sequoyah 2016.02.09. 19:39:55

Az en otletem az, hogy politikusi fizetest maximum 4 (-8?) evig kaphasson valaki.
Egyreszt ekkor viszonylag kevesebb idejuk maradna a kiterjedt korrupt kapcsolatok kiepitesere, masreszt eltunnenek a megelhetesi politikusok. Eltunnenek az Orban-felek, akik soha egy percet nem dolgoztak az eletukben, es fogalmuk sincs a valosagrol, mert mar az egyetem ota el van zarva tole.
.
tapasztaljak csak meg a valosagot eloszor, aztan ugy politizaljanak, hogy tudjak, a vegen vissza kell illeszkedniuk a tarsadalomba, amit tonkretesznek.

igazi hős 2016.02.09. 20:23:51

Hibás az érvelés: ha kapsz 5 millát havonta, azt nem a néptől, hanem a téged támogató politikustól kapod, hiszen ő tett téged a megfelelő helyre (pártlistára, egyéni körzetbe). Nyilván ő "kérni fog" valamit cserébe, mert fent nem évi százmilliókról, hanem száz milliárdokról van szó.

asgabad 2016.02.10. 09:19:50

"A mi borjúnk kölke" ez mi? Csak nem a "mi kutyánk kölyke" akar lenni?

Untermensch4 2016.02.10. 09:43:30

"...annyi pénzt, amennyi már elég "pofátlan" összeg ahhoz, hogy fedhetetlenek legyenek azok az emberek,..."
Nincs annyi pénz. Csak egy példa: egyik volt főnököm a főasztalnál ült az orbán-esküvőn (manapság már csak olyan kép van róla interneten amit azért nem lehet törölni mert újságban is megjelent, túl sok helyen van mentve offline is...), neki, exportra gyártó cégével egy "jókor" jövő és előre tudott forintleértékelés helyből többszázmilliós-egymilliárdos pluszt jelent ami évente kb 2-3 alkalommal érvényesíthető. Ha úgy számolunk hogy évi 900mFt-ot jelent neki egy megfelelő helyen lévő politikus jóindulata akkor az vajon megér-e 10%-ot (90mFt)? Ha évi 90mFt nettót adunk a politikusoknak akkor nem lesz olyan aki a duplázásért évente hármat telefonál..?
És vannak ennél nagyobb volumenű cégek is...
"Nemzeti sport lett a kisbetűk olvasása, kiskapuk megtalálása és a trükközés."
Próbáltam belefogni egy tevékenységbe amit lehet "egyszerűsített"(-nek csúfolt) adózással, adószámos magánszemélyként. Könyvelő javasolta hogy a halálra büntetéses csapdák elkerülése végett kérjek részletes írásbeli állásfoglalást a nemzetiávh-tól mert a saját állásfoglalásuk többet ér ellenük bíróságon mint a törvény maga. Válaszként az szja-tv bekezdéseinek "címét" kaptam, bogarásszam csak az apróbetűket... annyira nem pénzes hobbi hogy ügyvédnek is fizessek hogy ne bántson a méltóságos állambácsi de gondoltam hogy ha túlfizetésben vagyok a védelmi pénzzel, ez elkerülhető. Azt már nem sikerült kiderítenem hogy hova a picsäba is kéne negyedévente befizetnem az adót (ami összesen 38 és 44% közötti összeg is lehetett mert ez is annyira "egyszerűsített" hogy még ez sem derült ki egyértelműen), így végül abbahagytam az egészet, majd ha vmikor a jövőben külföldön dolgozok és ott is megpróbálom, kiderül hogy egyszerűbb-e szabályosnak lenni idegennyelvi közegben.
Aki politikusnak megy az tudja hogy mennyi pénzért mennyi felelősséget vállal (büntetőjogit semennyit {mentelmi jog amihez csak a többi politikussal kell kartellezni} "politikait" szóban teljes mértékben {amivel ha sikeresen kartellezett a többi politikussal akkor beejtőernyőzik egy jó kis kádertemetős állásba}), tudtommal senkit nem kényszerítenek arra hogy politikus legyen.
"Inkább a munkahelyed tulajdonosának, igazgatójának a jövedelmét és felelősségét tessék párhuzamba állítani."
Megtettem. A nem balkáni cégeknél egyre magasabb szintre jutva aránytalanul jobban nő a felelősség mint amennyire a fizetés és a szabadidő is kevesebb. Ezért is van az hogy "más világ" a közép- és felsőbb vezetői szint mint a "melósoké" akik a normálisan működő országokban nagyrészt nem is akarnak "feltörni" hiszen jól megélnek a (nem önbevallásuk alapján) jól elvégzett heti 35-40 órányi munkájukból, ezért aztán nem sajnálnak némi "kiskaput" a nagyfőnöktől akinek úgyis túlságosan a munkáról szól az élete.
"Ez most nem egy fidesz vagy politika párti írás lett."
Ha szándékaid ellenére is, de az lett. Pl: "Trükközöl, amikor csak azért veszed fel a pénzed 2 részletben a hónap elején, hogy ingyenes legyen és ne kelljen adót fizetned." Azzal kezdődött az átidomításunk bankkártyahasználatra hogy hűdejó mert készpénzkímélő és olcsóbb mert nem kell a "hardverrel" (bankjegyek és érmék) sz@rakodni. Aztán egyszercsak kitalálták hogy meg kéne adóztatni a témát mert... miért is..? Most az a nagy helyzet hogy alacsonyabb jövedelemnél adottnak veszik hogy átutalással fizetnek, kp kizárva, a bankszámla költsége meg a havi bevételed 1-5%-a is lehet (jó, a fickó akinek 5%-volt kissé extrém, bár valós és az országos átlagfizetésnél nem sokkal kevesebbet keresett) miközben nekem a pénztárcám még soha nem tüntetett el pénzemet olyan "szolgáltatásért" hogy belenéztem mennyi van benne? Azzal a csúsztatással hogy az ehhez a csapdahelyzethez való optimális alkalmazkodást "trükközésnek" nevezed, bizony propagandaszagú lett az írás.

Reactor 2021.03.22. 23:11:57

Emelni, hogyne...mire föl? Nem kapnak így is milliókat? Nem nyúlnak le így is milliárdokat? Az ő szótárukban nincs olyan szó, hogy "elég"?
Konkrétan minimálbérre kéne fogni mindet. Amit csinálnak, köze nincs a munkához, a bűnözéshez annál inkább, és mégis akkora összegeket kapnak havonta, mint egy szegényebb ország GDP-je.
De leginkább le kéne lövetni mindet.
süti beállítások módosítása