Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Nem mond igazat az ORIGO hitelezés ügyben? Utána jártunk!

2016. február 04. - Szarvas Norbert

digital-banking-feature.jpgKét órája jelent meg az Origon egy cikk, amiben a Bankrációval karöltve (ez azt jelentheti, hogy egy fizetett reklám keretében a Bankráció adatait használja fel a szerző...) nagyon okosan kiszámolták, hogy melyik bank adja a legolcsóbb hitelt. Már ott elvesztem, hogy egy CSOK cikkben mit keresnek a piaci hitelek. De ezen túllépve is olyan hülyeségeket írtak le, ami sajnos a magyar realitás. A Bankráció hírdeti, hogy korrekt módon számol, mégis hatalmas ferdítéseket találunk a kalkulációban. Nézzük részletesen, mert a te érdeked, hogy tisztán láss!

1. Piaci hitelek

Nagyon fontos megérteni, hogy minden bank különböző árazást alkalmaz. Ugyanakkor bankon belül is kialakítottak különféle ügyfélminősítési kategóriákat, amik nem publikusak. Így fordulhat elő, hogy például a KH honlapján a kalkulátor hihetetlen kedvező kamatokat ad, miközben a valóságban alig van ügyfél, aki eléri azt. A héten vittem be kalkulációra egy olyan ügyfél anyagát, aki nettó 800.000 forintos jövedelemmel szeretett volna 17M forintot felvenni (kb 110e törlesztő). Ez az ügyfél a K4-es kategóriát kapta, miközben a kalkulátor a honlapon K3-al (hitelkiváltás esetén a mégcsalókább K2-es besorolással) számol standard. Gondolkozz el, hogy akkor a K3-as szuper kamatra mennyi esélye van Erzsikének, aki havi 150 ezer forintos fizetéssel rendelkezik?

A különböző bankok különböző körülményeket vesznek figyelembe. Az árazás alapvetően ügyfélminősítési csoportokra szabott. Az átlagos ügyfél lényegesen drágábban kapja meg a hitelt, amit előzőleg kikalkulált otthon az interneten. Erre oda kell figyelni.

Ebben a cikkben sem derült ki, hogy a parasztvakításos adatokon kívül (10M, 15 év) az ügyfél milyen feltétleket tud teljesíteni? A probléma az, hogy még csak ki sem írták a cikkben, hogy erre oda kell figyelni. Így pedig megtévesztenek, és az átlagos ügyfél gondolhatja, hogy rá is ezek az adatok vonatkoznak!

Számoljunk két példát:

piaci.jpg

Látod a különbségeket?És itt még mindig csak alap paraméterekkel számoltunk. Ahány ügyfél, annyi élethelyzet-körülmény-lehetőség. Gyakran előfordul, hogy az egyik bankban például 3-a kategória az ügyfél, míg egy másikban 6-os a kockázati besorolása és ennek megfelelően az árazása. Gyakorlatilag ezek a netes összehasonlítgatások semmit nem érnek, hiszen nem ad senkinek valós képet a hitel törlesztéséről. Minden banknak megvan a saját kedvezményrendszere (keresztkötések, folyószámla, csop.besz kedvezmény, hűségkedvezmény...stb), amivel máris változik a kamat. És még mindig nem konstrukcióban gondolkodtunk (például előtörlesztések, lakástakarékok...stb), hanem szimpla alap hitelben.

Én is ezt tapasztalom

Sajnos az ügyfelek azt hiszik, hogy elég beírni a netes kalkulátorba az alap adatokat és máris megkapják a legjobb bankot. Ilyen szuper kalkulátor nem létezik! Még iránymutatásnak is nagyon kevés, hiszen nem tudhatod, melyik lesz a legjobb bank számodra. Hiába dobja ki a kalkuláció, hogy neked a BB Bank adja a legjobb kosntrukciót az alapadatokra, ha közben az élethelyzeted miatt be sem fogad, ráadásul a speciális feltételekkel már az OTP adná a legjobb megoldást. De oda meg nem jutsz el, ha a kalkulált eredmény alapján döntesz és választasz bankot. Érted miért nehéz ügy?

A független hitelügyintézők egyébként pont ebben segítenek neked, hogy ne keljjen 6-8 bankot felkeresned egyesével, hanem ő kiszámolja az ajánlatokat helyetted és bemutatja, mit talált. Mindezt remélhetőleg személyre szabva (bár ez is nagyon ritka egyébként...) és körültekintően.

Bankosokkal beszélgetek erről nagyon gyakran és nagyjából ugyanaz a tapasztalatunk. Az ügyfelek teljesen el vannak tájolva és az internetes kalkulátorok miatt elképesztő igényekkel érkeznek. Volt olyan, aki kiszámolta magának otthon, hogy a K&H lesz a legjobb, akik 3,1%-os kamatot adnak piaci hitelre!!!!. Amikor elmondtam neki, hogy egyrészt az ő ügyfélminősítésével jó lesz 4,65%-os kamatnak a dolog, ráadásul ez nem fix 5 éves, hanem évente változó, akkor megsértődött és nem akarta megérteni.

Hiába mondtam, hogy én nem rosszat akarok, hanem a valóságot. Sajnos meg kell tanulni az internetes kalkulátorokat is használni. Ebben pedig nem segítenek ezek az origo-Bankráció féle cikkek, amik pontosan arra jók, hogy bevigyék a hozzá nem értőt a zsákutcába, ahonnan baromi nehéz lesz kijönni.

Sosem törlesztőben, hanem konstrukcóban gondolkodj!

Gyakori hiba, hogy az emberek nem az élethelyzetükhöz igazítják a hitelt, hanem a bevállalható havi törlesztőhöz. Pedig egy hitel sosem csak ebből áll. Érdemes átgondolni a kamatperiódust (kockáztatunk vagy a tutira megyünk, futamidőt, kapcsolódó megtakarítási termékeket, fizetési tervet, munkanélküliség biztosítást, élet és balesetbiztosítást, a bank ajánlott folyószámláját és így tovább. Egy hitelfelvétel során számtalan létező körülménnyel kell számolnunk, amire nem is gondolnánk. Ezt nem várhatjuk el egy átlagos embertől. Viszont az átlagos embernek kell tudnia segítséget kérnie ebben a témában. Különben a vége egy kínszenvedés lesz.

Egy picit az ORIGO-Bankráció táblázatáról...

Ha a cikkre kattintottál, akkor láthattad, hogy első nekifutásra találtam jobb "legjobb" ajánlatot, mint amit a Bankráció a táblázatában leírt. Akkor mi az igazság? Hogy lehetséges ez? Ismétlem: Az ügyfél körülményei ls lehetségei nagyon fontosak!

Eleged van a félinformációkból? Valódi segítséget szeretnél?

 

kepernyofoto_2016-02-02_1_33_01.png Ha kérdésed van, akkor írj emailt:

szarvas.norbert@iflgroup.hu

 

kepernyofoto_2016-02-02_1_33_08.png

Ha segítségre van szükséged, akkor jelentkezz:

www.iflgroup.hu

 

facebook_icon_256.png Ha követnél minket Facebookon, akkor nyomj egy:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr358360666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2016.02.04. 22:21:51

Mit vársz egy Matolcsy féle antitalentum jegybank elnök által diktált kamatkörnyezetben? Hogy lehet olyan hülye bárki, hogy nem látja át, miszerint a jegybanki alapkamat csupán a betéti kamatokra lehet direkt hatással, de a hitelkamatokban árazott kockázatokat nem tudja az semmissé tenni, holmi elmebeteg képzelményei mentén? S hogy ezen téveszme/tévtanítás miatt nem érti ő maga, s hasonszőrűen képzett társai sem, hogy miért nem idomul a magyar hitelezési környezet ahhoz? Nagy baj, ha valaki nem érti azt, amihez eleve nem ért. Még nagyobb baj,ha elhiszi magáról, hogy ért hozzá - holott a gyakorlat bizonyítja, hogy nem. Hasonló elmebeteg intézkedések és szerzőik itt utoljára az '50-es években regnáltak. Innen lehet tudni, hogy Orbán és sleppje, nemhogy kádárista kommunisták, de mára már inkább rákosista/sztalnista komcsik. Mert Horthy konzervatív demokrata volt, erről rendszere működése ad tanúbizonyságot. Amihez a mostani ál-horthysta rendszernek köze sincs - és nem is lesz. Azért nem, mert aki kommunista, az nem tud mást létrehozni, mint kommunizmust.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.02.04. 22:37:05

Amikor legutóbb bementem egy profinak tűnő hitelközvetítőhöz, akit több ismerős ajánlott, kér banknál is olyan ajánlatot mutatott, amit már nem értékesített a bank :( Szerencsére nem fizettem neki ezekért a hasznos tanácsokért.

And67 2016.02.04. 22:58:51

A nettó 800 eFt-os jövedelmű ügyfél a 17 MFt-ot vajon milyen értékű ingatlanra kívánta felvenni? A jövedelem terheltsége mellett a hitel fedezettsége szokott a másik legfontosabb tényező lenni, gondolom a KH-nál se hagyják figyelmen kívül. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy vajon van-e egyéb hitele, hányan élnek abból a havi 800 eFt-ból, milyen iparágban dolgozik (attól tartok, akik az állami közigazgatásban, azok Lázár bejelentése után gyengébb besorolásba kerülnek, ha egyáltalán kapnak hitelt).
Egyébként egyetértek, a Bankráció és a hasonló oldalak összehasonlításaira alapozott különböző álszakmai cikkek borzasztóan megtévesztők, mert nem tudni, hogy milyen ügyfélprofil milyen hitelügylete alapján mondanak értékítéletet az egyes banki ajánlatokról.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.02.05. 07:28:17

Komoly értelmi képességek szükségeltetnek ahhoz, hogy valaki a zemútnyócév (ebből 5 fideSS) devizahiteles szopásai után még mindig a hitelfelvételen gondolkodjon.

Jelentéktelen Hangya 2016.02.05. 08:42:59

@Mr. Waszabi: " a hitelkamatokban árazott kockázatokat nem tudja az semmissé tenni"

Nem világos, mire gondolsz.

Tény: ma kedvezőbb THM-re lehet hosszabb kamatperiódusú hiteleket felvenni forintalapon, mint 10 éve devizaalapon.

Mr. Waszabi 2016.02.05. 08:57:07

@Jelentéktelen Hangya: arra, hogy ha felülről, politikailag kényszerítik ki az alacsonyabb kamatlábat, akkor a hitelfelvevőket fogják szigorúbban minősíteni a piaci szereplők - azaz, kevesebben kapnak hitelt. Ez már évek óta így működik, csak eleddig nem nagyon derült ki, mert nem a bizonytalan gazdaságpolitikai időszakban nem nagyon akart senki sem hitelt felvenni. Majd figyelni kell a felméréseket, statisztikákat mondjuk az év vége felé meg jövő ilyenkor, és meg fog mutatkozni, milyen kevesen vesznek fel hitelt. Már az NHP II. köre befulladt, nem kelt el az erre szánt keret - pedig csak 2,5% a kamata. Az ok egyszerű - hiába olcsó a hitel, ha nem tud megtérülni, ha nincs mire felvenni. Nyilván, a nyomott kereslet lefelé kényszeríti a kamatokat, ám a kockázati felár alá nem tud menni. A lakossági hitelfelvevők 30%-a BAR listára került, most is ott van. Nos, ez rengeteg bedőlt hitelt jelent, és ezt árazta a piac magas kamatlábbal korábban is. Természetesen ez vegyes halmaz, kisebb hányaduk került lakáshitel törlesztési probléma miatt oda, de hitelfelvételkor ez mindegy - nem kap hitelt.
További korlátozó körülmény a jövedelemigazolási kötelezettség, a jövedelemarányosan maximált törlesztőrészlet, valamint a kötelező önrész mértéke. Ebből nem lesz csoda.

igazi hős 2016.02.05. 09:18:40

@Jelentéktelen Hangya: Ez egy erős túlzás vagy elfogultságról vagy ismerethiányról árulkodik. Most sem kapsz infláció + 2,5-3% alatt hitelt és a frankhitelek is e körül voltak, de inkább alatta (természetesen az árfolyamváltozást is beleszámolva, anélkül sokkal alacsonyabbnak tűnne a kamatfelár). Pl. 2006 és 2011 között volt frankhitelem, ez alatt pont annyit fizettem rá, mint egy fix 6,1 %-os forinthitelre, miközben az átlagos infláció (mértani átlag) 5,4% volt.

Jelentéktelen Hangya 2016.02.05. 10:26:37

@Mr. Waszabi: "ha felülről, politikailag kényszerítik ki az alacsonyabb kamatlábat"

Ilyet nem lehet csinálni. Ha a gazdasági környezet nem tenné lehetővé, akkor teljesen elértéktelenedő forint lenne az eredmény. Szerintem az a hiba, ha lehetővé teszi és mégsem lépik meg.

Az sem tudom sajnálni, ha csak hitelképes emberek tudnak hitelt felfenni. Abban eltér a véleményünk, hogy ők valójában hányan vannak, de majd meglátjuk.

Jelentéktelen Hangya 2016.02.05. 10:38:06

@igazi hős: szerintem menj fel egy összehasonlító oldalra, és nézz körül (nem hirdetek egyet sem, így nem kapsz linket)!

Ilyeneket láthatsz (nem prémium jövedelemmel): 12 hó kamatperiódus: 3,87%, 4,45%, 4,56% THM; 36 hó kamatperiódus: 5,34, 6,26% THM

Ehhez képest 10 éve féléves kamatperiódussal adták a frankhiteleket 6% körüli induló THM-re.

daito 2016.02.05. 10:51:43

@Jelentéktelen Hangya:
Erről szólt a poszt. Hogy a hasonlító oldalak adatai lófaxt sem érnek, mert a valóságban még 1200 tényezőt néznek, számolnak a bankok. A piros almát meg a ribizlit hasonlítgatják. Te pont ugyanezt teszed.
Ergo egy lófaxni mai adatot hasonlítasz egy régihez, amit meg nem tudni honnan veszel. (Lehet konkrét példád, vagy akkori általános adat vagy valami átlag.)

daito 2016.02.05. 11:06:53

@Jelentéktelen Hangya: ja még két dolog, úgy, hogy jó eséllyel igazad lehet (hogy az akkori thm így, mai meg úgy).
1. Nem foglalkozom napi szinten pü-gyekkel, de mintha valami thm számításbeli változás lett volna az elmúlt 10 évben.
2. 10-12 éve picit nagyobb lendülettel szórták a hiteleket a bankok, és a hitelfelvevők is jóval aktívabbak voltak. Tippre mondanám, hogy az élénkebb keresletnek is "felára" van, valamint szigorodtak picit a hitelfelvételi körülmények... hiába alacsonyabb a thm, ha feltétel oldalon nem felelsz meg, vagy mégsem annyi a thm-ed. (Lásd poszt alapvetéae.)

Jelentéktelen Hangya 2016.02.05. 15:38:08

@daito: nem, a poszt sem állítja, hogy nem lehetséges ilyen feltételekkel hitelhez jutni.

Arról szól, hogy fordulj a hitelközvetítőhöz, vajon miért? :)

Szarvas Norbert 2016.02.05. 16:26:53

@Jelentéktelen Hangya: azert mert az a szakmaja, hogy tudja kinek hol lesz a legjobb es figyelembe veszi a kisbetuket, igy nem kell feles koroket futni

Tudom sokaknak sertes, de mindezt jutalekert es nem ingyen csinalja.
süti beállítások módosítása