Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Perelheted a bankod, de abszurd néhány ügyvédre hallgatni!

2015. november 30. - Szarvas Norbert

www_nyugat_hu.jpgAkkor fussunk neki megint, mert úgy látszik az elmúlt hónapokban semmi nem változott meg a "pereld a bankod" féle hozzáállások során. Nyugodtan állj bele a téged ért valós/vélt igazságtalanságokba és lehetőség szerint álljál ki magadért. Nem ezzel van a probléma, hanem az egész helyzetet körülvevő közeggel, hibás cselekvésekkel és hamis hitegetésekkel. Az valami hihetetlenül abszurd, hogy valaki nem hajlandó fizetni a szerződésben foglalt havi törlesztőrészletét azért, mert dr. ügyvéd úr azt mondja, hogy ez hülyeség. És mi van ha nem? Az ügyvédek legalább akkora zsiványok, mint a pénzügyi tanácsadók, ha nem rosszabbak. Ülök a székemnél és szinte napi szinten hív valamelyik ügyfelem, hogy képzeljem el mi történt...

...Házvásárlás közepén tart, az ügyvéd mindig elérhető és korrekt volt. Miután ki lett fizetve az ügyvéd és még az utolsó simításokhoz kellene egy ügyvédi ellenjegyzés hirtelen elérhetetlenné vált az ügyvéd, nem hajlandó sietni, vagy éppen 1-2 hét múlvára ígéri az aláírást. Szóval általában azt tapasztalom, hogy az ügyvédek is addig dolgoznak gyorsan, amíg nincsen meg a pénzük.

Erről egy személyes sztori, hogy mennyire igaz ez a "telibeszarom mert megvan, amit akarok" mentalitás: lakásomban probléma akadt a fűtőtest szabályozójával. Főbérlőm garanciával kiküldte a szakit, aki megtapogatta, leszerelte majd ígéretet tett, hogy visszatér a megoldással. Ez volt májusban. Havi egyszer hívtam az embert és mindig megkaptam a majd jövök választ. Belenyugodtam, mivel nyáron nem fűtünk. Most októberben erősebb támadást intéztem a közelgő hideg miatt. Hívom a főbérlőt, aki meglepődött, hogy még nem lett kicserélve. Mondta, hogy pont ott van mellette a szaki. Balszerencséjére addig nem kapja meg a fizetést, amíg nálam nem cseréli ki az eszközt. 5 perc!!!!!! múlva már az ajtóm előtt kopogott...

Amit kiakarok hozni az ügyvédes témából, hogy tapasztalataim szerint nekik még annyi felelősségük sincsen a tanácsaik miatt, mint egy pénzügyi tanácsadónak. Nem kell vállalni a felelősséget, hiszen egy átlagos embernek esélye nem lenne feljelenteni egy ügyvédet. A "pereld a bankod" féle ügyvédek egy része pedig azzal bíztat, hogy ne fizesse senki a törlesztőt, aki pereli a bankot, mert teljesen fölösleges!

A Központi Hitelinformációs Rendszerrel kapcsolatos jogszabályok:

  • 1996. évi CXII. törvény (Hpt.) a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról, amely meghatározza a Központi Hitelinformációs rendszer üzemeltetésével és felhasználásával kapcsolatos szabályokat.
  • 2001. évi CXX. törvény (Tpt.) a tőkepiacról, amely tartalmazza a KHR-el kapcsolatos adatkezelési szabályokat.
  • 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól, amely tartalmazza a KHR-el kapcsolatos adatkezelési szabályokat.
  • 361/2009 (XII. 30) Kormányrendelet a körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról, amely a hitelező által elért hitelinformációs rendszerből való lekérdezési kötelezettséget írja elő.

Azaz, ha valamely pénzintézettől felvett hiteledet nem törleszted megfelelően, és 90 napon keresztül a minimálbérnél magasabb összegű lejárt tartozásod van, akkor felkerültél a listára!

Nincs mese, nincsen mellébeszélés!

Akkor pedig jöhet bármilyen sztárügyvéd, aki arra bíztat, hogy ne fizesd a hiteledet, mert perben állsz a bankkal. Álljon már meg végre az a bicikli! Most éppen hitelkiváltási lázban égünk, mivel a legtöbb ügyfélnek olcsóbb, jobb hiteleket tudunk intézni. Tudjátok, hogy az elmúlt pár nap hány ügyfél mesélte szomorúan, hogy hallgatott valamelyik idiótára és emiatt felkerült a BAR listára? Gyakorlatilag öngyilkosságot követtek el ezzel, hiszen így esélyetek nincsen jobb feltételekkel átkonstruálni a hitelt.

Márpedig ezek a perek sokadfokon sok évig eltarthatnak. Ügyfelek elmondása szerint általában áll az ügy és mindig a következő évszakra várnak, amikor talán beindul a dolog. Addig nem történik más, mint fizetik az ügyvédet, és benne vannak egy drága hitelben. A megoldás a jöztes években az lehetne, ha kiváltjuk a pereskedéstől függetlenül a hitelt, hiszen a per alapja a múlt és nem a jövő. Innentől kezdve nem kötelező drága hitelben maradni, mert ti perelitek a bankot, hiszen az eseméény bekövetkezett. Úgy is lehet perelni, hogy közben kevesebbet fizettek egy másik banknak.

De a másik bank meg fogja vizsgálni a negatív adósok listáját. Ha rajta vagytok, akkor szóba nem áll veletek senki. Innentől kezdve süket duma bizonyos ügyvédek részéről az ígérgetés, hogy simán támadható a szerződés és emiatt ne fizesd a törlesztődet. Mit gondoltok, mi lesz a végjáték? Tegyük fel, hogy két év múlva nyerni fogtok és a bíróság szerint semmis a szerződés. Magyarul matekoznak egy picit és azt mondják, hogy a 15 milliós hiteledből még tartozol 10 millióval, amit most fizessél ki! Miből fogod kifizetni? Mert mástól hitelt nem fogsz kapni, hiszen rajta vagy a KHR-ben. Ha a drága ügyvéd eléri a törlésedet a listáról, akkor is ott lesz a neved, mit törölt versenyző. Így viszont kamatfelárral fogsz indulni, ami azt jelenti, hogy megint drága hitelt tudsz csak felvenni, ha szerencséd van. Ráadásul tetőzöd a problémát azzal, hogy két évig a példa szerint nem fizetted a hiteledet és azt a pénzt elköltötted. Hiába érzed azt, hogy x+2 év van hiteled és fizeted. A valóságban csak x éve fizeted és ebben a 2 évben elcsesztél mindent.

És ha nem jön be az ügyvédi optimalizmus, amivel teletömték a fejed akkor mi van?

Ki fogja visszaadni neked az elvesztegetett idődet? Ki fogja kifizetni a különbséget, ami a nem fizetett hiteled és a nem kiváltott új hitel között van törlesztőrészletben és kamatban? Ki fog neked pénzt adni, amikor aktív BAR listán vagy? Ha szerencséd van, akkor az ügyvéd mondani fog egy "bocsi"-t. A peched van, akkor többet nem fogod tudni elérni az embert (hány ilyen ügyfelet mutassak neked?).

A probléma az, hogy itt csak te kockáztatod az életedet, senki más. Hidd el, hogy nincsen az a zugügyvéd, aki a saját hitelét hasonló helyzetben nem fizetné. Csak neked adnak ilyen tanácsot, aki el van keseredve és aki reménysugárra vágyik. Ezzel erősítik meg benned a "win it all" mentalitást, ami a kulcs a pénztárcádhoz. Csak ebben a hiszemben fogsz éveket várni az eredményre és folyamatosan fizetni az ügyvédet és a per költségeit. Csak akkor van cumi, ha nem jött össze. Mert akkor sokkal többet buktál...

És ismétlem: ha perelni akarsz, akkor perelj! De a pereskedés nem zárja ki, hogy közben racionálisan és okosan viselkedjél! Fizesd a hiteledet, mert kötelező! Gondolkodj kiváltásban, ha kapsz jobb ajánlatot! Különítsd el a dolgokat a fejedben, mert egyre nagyobb lesz a káosz.

És mi van ha fizetted a hiteledet és megnyeritek a pert? Elárulom, hogy ebben az esetben sem dobtad ki kukába a pénzt, hanem jóváírják neked a tartozáson! Csak akkor veszíthetsz, ha tovább ásol magad alatt...

:::

kérdésed van? írj: szarvas.norbert@iflgroup.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr908127638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palladrin 2015.12.01. 08:20:27

Látszik, hogy nem is konyítasz a komplett devizahiteles témakörhöz ...

netnepper 2015.12.01. 08:35:21

Te szerencsétlen..., hogy akarsz másoknak tanácsokat osztogatni, amikor még az anyanyelvedet(?) is csak mekegve beszéled.
"Gyakorlatilag öngyilkosságot értek el ezzel" "Értek" helyett követtek.
Vagy "hitelben maradni". Lehet, hogy neked jelent így valamit, de magyarul az ég világon semmit.
Mi az, hogy "eseméény"?
Na, eddig olvastam.

marika777 2015.12.01. 08:51:27

"hitelikiváltási"? az mi?
"álla z ügy"? most komolyan?

Egyébként meg aki hitelt vesz fel az fizesse, azért hitel, ha meg nem érti akkor meg kérdezzen. Aztán csak a pereskedés van, mert az ügyfélnél nincs okosabb, pláne, 2-3 éves felhalmozódott hátralékokkal, előtte meg fizette a 100 - 150 ezres törlesztőket.

2015.12.01. 09:31:12

Végre egy értelmes cikk a sok agymosó idióta bankellenes szöveg között.

2015.12.01. 09:32:04

Milyen szánalmasak a kommentelők, hogy betű elütésekbe kötnek bele. Értelmi szint a zérón.

netnepper 2015.12.01. 09:54:39

@Kulics: Tudom, hogy neked ez újdonság, ám ha valaki magyarul se beszélni, sem pedig írni nem tud, akkor legalább másolja be az irományát egy helyesírás ellenőrzővel ellátott szövegszerkesztőbe és első körben az elütéseket már ki is szűrheti. A stílus hiányosságait ezzel a módszerrel nem lehet kijavítani, mivel ez utóbbihoz jó sokat kellett volna korábban szépirodalmat olvasni, amit a poszt toló egykor nyilvánvaló módon elmulasztott.
Értelmi szintjük nyilván azoknak van, akik az elhúzódó perekkel további évekig görgetik maguk előtt az egyre növekvő tartozást, hátha majd a hazai bíróság kihúzza őket a x@rból. Sok sikert hozzá...:-))))

Szarvas Norbert 2015.12.01. 10:15:44

@netnepper: a helyesírás melyik szabályzat szerint? frissítetted már a tudásod vagy még a helyesírás 1.0 program fut?

számtalan szó van, amit évek óta szerintetek helytelenül írok, de a mostani update helyesírás szerint meg helyesen... az elütésektől függetlenül (mivel dolgozó emberként limitált időm van ingyen blogolgatni) az élő nyelv folyamatosan változik és egyszerűsödik. inkább nyelvet "újítok", mint másolok.

szerintem amúgy sokkal komolyabb probléma a helyesírásnál, ha az ember nem tud szöveget értelmezni. Ez a blog az őszinteségen alapul és nem a jópofizáson. nem irodalmi kávéházban vagyunk, itt a szépirodalomnak nincsen helye az én olvasatomban. Ami szerinted stíus hiányosság az szerintem stílus jegy.

2015.12.01. 10:46:35

@netnepper: szerintem aki itt van az mind tud magyarul, de én is gyorsan gépelek és elütöm a betűket. márpedig arra senkinek se ideje se kedve hogy utólag bogarássza ezeekt.
Kukacoskodás és életidegen dolog ezen csámcsogni. Olyan vicces kis egó harc, hogy jólbeszólni a másiknak.
De ez az én véleményem, te meg indíthatsz ez ellen kereszteshadjáratot.

thebear 2015.12.01. 10:55:51

Őszinteségen,persze.Minden ügyvéd hülye....annyiban egyetértek a cikkel,hogy fizetni kell a hiteleket a perek alatt is.A többi demagóg önreklám.

Beer Monster 2015.12.01. 11:08:41

Szerintem két szélhámos, az ügyfeleit megtéveszteni akaró bank, és a más pénzét eltenni próbáló adós harcába felesleges beleszólni. Bukjanak mindketten minél nagyobbat - természetes szelekció a tisztességes emberek előnyére.

netnepper 2015.12.01. 12:14:17

@Szarvas Norbert: Köszi, hogy közölted, mi szerint másoknak is szúrja a szemét az itt tapasztalható, kirívó stílus és helyesírási probléma.
Az igazi gond ezzel csak az, hogy ha valaki másokat írásos formában informálni kíván, annál a szöveg helyes megfogalmazása, a stílusos szóhasználat és alapvető módon a helyesírás, valamint a publikáció előtti gondos szövegellenőrzés megléte a leírtakat és a leírót hitelesíti, illetve a fentiek részleges, vagy teljes hiányában hitelteleníti.
Kiemelt módon érvényes mind ez az olyan témák esetében, amelyek jelentős számú érintett egzisztenciális kérdéseivel kapcsolatos.
A magyar nyelvet nem szükséges megújítani, sokkal inkább érdemes pallérozottabban használni.
Amúgy sem a nyelv egyszerűsödik, hanem maguk a nyelvhasználók...

netnepper 2015.12.01. 12:22:43

@Kulics: Más nyelvi igényességet kíván valamit publikálni és más dolog alatta valamit gyorsan hozzászólni.
A birkák nyilván megértik egymás mekegését, maradjunk is ennyiben.

netnepper 2015.12.01. 12:23:41

@Kulics: Más nyelvi igényességet kíván valamit publikálni és más dolog alatta valamit gyorsan hozzászólni.
A birkák nyilván megértik egymás mekegését, maradjunk is ennyiben.

Beer Monster 2015.12.01. 17:20:53

@netnepper: Jajmár. Rossz évszázadba érkeztél. Most a tanulatlan pórnép nem a libát kopasztja, hanem pennát ragad és valamiféle véleményt nyilvánít.
süti beállítások módosítása