Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Megérkezett a Youtube-generáció! NBA és a munkaerőpiac

2015. november 02. - Szarvas Norbert

evo_1.jpgÜlök a szobámban és nézem a League Pass-en (NBA applikáció tableten) az amerikai kosárlabda (NBA) szezonnyitójának a meccseit. Nézem és közben egy igen erős gondolat születik meg bennem, ami először kizárólag az NBA-vel kapcsolatos, majd azonnal kiterjesztem a világra, gazdaságra, munkaerőpiacra, lehetőségekre, jövőre, jelenre. Nagyon izgatottan várom az idei bajnokságot, mivel valami csoda történt és a liga történetében elérkeztünk egy mérföldkőhöz, egy fordulóponthoz. Ennek pedig komoly üzenete és jelzésértéke van/lesz számunkra. Nézzük, mire gondoltam:

Előzményem az NBA szezonnyitás

Az NBA csúcsa egyértelműen a Space Jam-Dream Team bermuda háromszögben teljesedett ki, amikor egy hihetetlenül tehetséges és karakteres generáció jött össze (Jordan, Magic, Bird, Ewing, Malone, Pippen...stb). Mióta ez a másfél generációnyi játékos visszavonult, azóta a liga a gazdasági robbanása mellett is keresi saját magát. Mindig az új Jordaneket, az új MAgic-eket kereste mindenki. Egészen az elmúlt időszakig, amikor kiteljesedtek a Durant-ek, James-ek, Bryant-ek. De a liga szempontjából ez sem feltétlenül jelentet sok jót, hiszen az elmúlt közel évtized néhány sztárjátékosról szólt, akik mellé beszereztek a csapatok jó fegyverhordozókat. Úgy nézett ki, hogy a Dream Team féle karakterek kivesztek a sportágból, helyüket az iparosok vették át. Évekig úgy indultam neki a szezonnak, hogy maximum 10-15 csapatnak az összefoglalója fog érdekelni, és a liga másik fele annyira érdektelen a számomra, hogy még a 3 perces összefoglalót sem éri meg elpazarolni.

Idén valami megváltozott. Úgy érzem, hogy elérkeztünk a fordulóponthoz. Őszintén bevallom, nagyon izgatott vagyok, hiszen gyakorlatilag minden NBA csapat érdekel és tartogat számomra izgalmat, csemegét (kivéve a Memphis, mert a Memphis számomra emészthetetlenül boooooooring). Az elmúlt két év draftolt újoncai nagyon keményen felkavarták az állóvizet. Idén a liga nem a szupersztárokról fog szólni és nem ugyanarról az 5-6 csapatról. Idén megtörténik a szemünk láttára az a csoda, amikor megint összejön másfél-két generáció, amelyik karakteres, amelyik tehetséges, amelyik egyenrangú és amelyik érdekel minket. Idén James királyságát nem csak Curry, Davis, Harden és a szupersztárok veszélyeztetik. Ugyanúgy izgalmas lesz kitalálni, hogy a Magic kezdőhatosa (Hezonja, Gordon, Vucevic, Oladipo, Payton, Harris) mikor fogja szétrobbantani a ligát. Idén a csapategység, a hero-ball, a tehetséggyár vagy valami más fog uralkodni? Nem tudom, de baromira érdekel.

Mi kellett ehhez? Egyértelműen egy trendforduló, amikor a liga felfedezte magának a sokszínűséget. Szükség volt két brutális draft-ra, amikor megérkeztek a ligába a Mudiay-ek, Towns-ok, Hezonják, Wiggins-ek, Okaforok. Idén több brutálisan tehetséges generáció fut egymásnak, ahol a szupersztárok jelentős része (Harden, Durant, Westbrook, Love, Davis) is még a fiatal kategóriába sorolható. Mindemellett a liga még évekig nem fogja elbúcsúztatni a James-eket, Paul-okat, Anthony-kat. Sok szupertehetséges generáció összeért, ami örömmel tölt el, lelkesedéssel és izgalommal. A kérdés, hogy ez miért történhetett meg?

Erőszakosan érkezett meg a youtube-generáció

Szerintem minden egyes generáció nagyobb tudásanyagra tesz szert és ez által tágabb és jobb lehetőségekkel rendelkezik. Pont a napokban jöttek át a barátaink kisgyermekükkel, aki elkezdte a LCD tv-met úgy simogatni, mintha érintőképernyős lenne. Számára már természetes az érintő képernyő, miközben a mai 40-50 évesek még csak megpróbálják lelkileg feldolgozni ezt a technológiát. A mai generációknak természetes az internet, a youtube és a korlátlan, azonnali információáramlás. Aki ma kezd el focizni vagy kosarazni , azok a trükköket már nem csak a grundról lesik el egymástól, hanem felmennek az internetre, és neten keresztül megtanulnak mindent, amire szükségük van.

A tanulás a lényeg és annak folyamata.

Szerintem az elmúlt 1-2 évben futott ki a világban az első youtube-generációk sora, akik tudásukat már nem kizárólag az edzéseken, iskolákban szerezték. Ők azok, akik önszorgalomból, kíváncsiságból az interneten fellelhető információkból, videókból táplálkozva fejlődtek. És ez nem kosárlabda specifikus, igaz a világ minden iparágára és területére. Amikor én voltam gyerek és érdekelt az ókori egyiptom, akkor több hónapos zsebpénzgyűjtéssel tudtam magamnak egy drága könyvet megvásárolni, amit elolvashattam. Mivel nem feltétlenül volt számomra elérhető bármilyen könyvajánló, így a szerencsére voltam bízva, hogy vagy jót veszek vagy sem. Az internet térnyerésével viszont ingyen és azonnal bármilyen információhoz azonnal hozzájuthatunk. Ki tudja, hogyha a 90-es években is lett volna ilyen technológia, akkor ma az ókori egyiptom professzoraként élném a mindennapjaimat.

Az NBA mostani újoncai tökéletes példái a világ fejlődésének. Egyszerűen erősebb, jobb és intelligensebb emberek érkeznek a helyünkre. Az NBA újoncainak volt lehetőségük megtanulni és megérteni a játékrendszereket, megtanulni a legjobb cseleket, kijavítani a technikájukat az internet és a youtube segítségével.

Én gimisként atletizáltam és többszörös megyei bajnok voltam sprint illetve ugró számokban. Több atlétikai számban is megdöntöttem akkoriban az atlétikacsapatom csúcsait. Ez nagy dolognak számított. Időnként ma is megnézem az aktuális eredményeket, mivel nyernek a srácok. Szörnyű kimondani, de az én akkori eredményeimmel ma a saját atlétikacsapatomban is csak a középmezőnyben lennék. Gyakorlatilag a legtöbben tudják hozni azt a szintet. Sokat gondolkoztam, hogy ennek mi az oka. Arra jutottam, hogy sokat számít a táplálékkiegészítők térnyerése, a youtube-on tanulható technikák és a világ adta lehetőségek.

Nekünk anno az edzés abból állt, hogy lementünk heti 8x, csináltuk az edzőnk által random kitalált, megálmodott feladatokat (ha belegondolok, hogy a ma elérhető információknak köszönhető Usain Bolt edzéstervét is végezhetném...), majd edzés után azt és annyit ettünk amennyi belénkfért (hiszen úgy is ledolgoztuk). Kábé ennyi volt. Ha ma lennék 15 éves atléta, akkor jobban és szakszerűbben odafigyelhetnék a táplálkozásra (mert nekünk nem volt pénzünk szakembert mellém rendelni), profi edzésprogramokat végezhetnék, megfelelő tápláékkiegészítőket használhatnék és így tovább... más lett a világ és a világban az emberek fejlődtek.

Nem győzöm ismételni önmagamat, minden szakterületre igazak ezek az állítások. A mai informatikus palánták nem tapasztaltabbak, de rugalmasabbak. Számukra természetesek azok a módzserek, amikkel a 40-50 éves informatikusok csak ismerkednek. Minden megváltozott az internettel. Most futnak ki a világban az első youtube.generációk és mi nem fogjuk tudni velük tartani a lépést. Én még csak most leszek lassan 30, de már érzem a lemaradásom a mai 20 évesekkel szemben. Én pötyögök angolul, németül, ők pedig társalgási szinten beszélnek általánosságban véve. Az én tini időmben kivételesnek számított, ha valaki edzésekre jár, és elér egy fizikai állapotot. Ma már youtube-rambók lepik el az utcákat, mindenki tökéletesre kigyúrmázott testel. Egyszerűen minden megváltozott. Noha azt hisszük, hogy mi diktáljuk az iramot (felnőttek), de a valóságban a fiatalok, gyerekek diktálnak, mi pedig próbálunk fejlődni.

És tudod mi a legdúrvább? Hogy amit most leírok az egy állandóan ismétlődő érzése bizonyos generációknak!

Szerintem a szüleim korosztályának "bloggerei" is ugyanezeket a sorokat érezhették, amikor a személyes kapcsolatokat felváltotta a online, amikor a tollat a billentyűzet, amikor a vezetékest a mobil. Fejlődünk, változunk. Ez engem izgalommal és reménnyel tölt el. Az biztos, hogy fel kell kötni a gatyát, hiszen a világ felgyorsult. Most már nem 100-200 évente van egy történelmi és technológia fordulópont, de már nem is 5-10 évente. Ma már akár óránként történik egy fordulópont. A mai tudásod holnapra elavultá válik. Holnapután már kevesebbet tudsz egy adott dologról, mint a gyereked (például tablet).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr968044286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2015.11.03. 16:48:43

Azért ez a netről tanulás téves is lehet. Van egy téma, amivel sokat foglalkozom és a yt-n sok videó van róla. Vannak remek tanácsok, de olyanok is, amik konkrétan balesetveszélyesek és rádásul pont a rossz tanácsra hallgatnak többen. Amit a neten leírnak/elmondanak, az nem feltétlenül igaz. Ha a Youtube-generáció nem tudja kiszűrni, hogy mi a téves (mit csak tanulással, jegyzeteléssel és megfelelő háttérismerettel lehet, ami nem egy 10 perces yt videó megnézése), akkor nagy bajban lesznek sokan.

inebhedj - szerintem 2015.11.03. 19:48:07

Ez is egy olvasat, van is benne igazság jócskán.

De egyúttal az ellenkezője is igaz, tehát legalább annyira felvillanyozó és pozitív, mint amennyire lehangoló és negatív a helyzet.

(A nyelvtanulás az egyik példa, örvendetes, ha beszélnek idegennyelveket, viszont az, hogy közben az anyanyelvükön sem képesek megérteni mást, és kifejezni magukat, megkérdőjelezi az idegennyelvű tudásuk használhatóságát.)

A leglehangolóbb, hogy időközben az értelmiség eltűnt, és ez akkor sem kevésbé baljós, ha közben a proletariátus (saját magához mérten) zseniális.

efi 2015.11.03. 21:43:19

Azért vannak határok, még olyanok is, amiket már elértünk.
Egyszerű példa: mennyi idő alatt tudok kapcsolatot teremteni hangban egy másik emberrel. Beláthatjuk, hogy ez - mondjuk a római birodalomtól kezdve - kb fél évtől indult és már elért az azonnalira. Ennél nincs tovább, az azonnalinál nincs gyorsabb. Ezen a téren már a mi generációnk sem lesz megelőzhető.

vilagpolgar 2015.11.03. 23:35:29

Jó ez a poszt. Ha nem lett volna az utolsó bekezdés, akkor azt mondtam volna hogy ez puszta önsajnáltatás, meg hogy a szerző azért sír, mert a semmiből nem lesz valami, de szerencsére más a végkicsengés. Azért látszik hogy megvan az akarat hogy jobbá váljon, és ne hagyja magát félrenyomni. A youtube nem csak a tizenéveseknek van, hanem mindenkinek. Nyelvet tanulni sem nehezebb, csak kitartás kell hozzá.

Helyszíni zsemle 2015.11.04. 01:57:27

"Ma már youtube-rambók lepik el az utcákat, mindenki tökéletesre kigyúrmázott testel."

Hat ezzel elentetben, az utcakon nagyreszt szethizott, mindenre alkalmatlan, szinte beszedkeptelen idiotakat latni.

nevetőharmadik 2015.11.04. 08:35:53

@Serrin: Nagyon igaz. Elég eltölteni a facebookon is egy órát és látni mindenféle ismerős megosztásait, hogy rájöjjünk: ebben az információdömpingben a legfontosabb készség a forráskritika lesz.

Serrin 2015.11.04. 09:48:36

@nevetőharmadik: Ráadásul pont a forráskritika hiányzik a legtöbb nethuszárból.

Untermensch4 2015.11.09. 09:43:23

"Amikor én voltam gyerek és érdekelt az ókori egyiptom, akkor több hónapos zsebpénzgyűjtéssel tudtam magamnak egy drága könyvet megvásárolni, amit elolvashattam."
Összetett szó: könyvtár.
"Most futnak ki a világban az első youtube.generációk és mi nem fogjuk tudni velük tartani a lépést. Én még csak most leszek lassan 30, de már érzem a lemaradásom a mai 20 évesekkel szemben."
Üdv a jövősokk klubban! :)
süti beállítások módosítása