Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

5 pontban, miért nem tűnhet el a készpénz az országból!

2015. október 30. - Szarvas Norbert

images_12.jpgAz origonak olvastam egy amúgy nagyon jól megcsinált tartalmas írását a témával kapcsolatban. Ez a cikk elgondolkoztatott. Valóban a jövő a fizikai pénzünk felhőbe küldése és ezzel egyidejűleg az eltűnése? Ez egy kényelmesebb vagy kiszolgáltatottabb jövőt hozhat el számunkra? Mindenki a világról beszél, de ritkán esik szó konkrétan magyar kontextusban a témáról. Mi magyarok hogyan élhetnénk meg ezt a történetet? Összeszedtem pontokban a magyarok "követeléseit". Mindezt teszem úgy, hogy gyűlölöm a kp-t és lehetőleg mindenhol kártyával fizetnék. De én is tudom, hogy ez nagyon utópia. Talán túlságosan is...

1. Nem bízunk az Államban!

A készpénz megszűnésével eljönne a gazdaság kifehéredése és (állami segítség nélkül- szembehunyás nélkül) gyakorlatilag megszűnne a korrupció és a "nemszámlázás". Az illetékes hatóságok minden pénzmozgást nyomon tudnának követni és szükség szerint megakadályozni. De ha őszinte akarok lenni, akkor a makrogazdasági érdek nem fogja érdekelni a mikrogazdasági szinten élő Pistát, meg Jóskát, meg Lizát... Ők a mindennapi megélhetésükért küzdenek. Az Állam pedig nem bizonyította, hogy meg lehet benne bízni. Gyakorlatilag a korrupció fellegvára. Ráadásul fél perc alatt képes bárkit eltüntetni a bürokráciában. Elég arra gondolni, hogy egy "könyvelési hiba" miatt a NAV inkasszót küld a számládra és minden vagyonodat levonja (true story- nekem csináltak már ilyet a cégemben...). Ezután hiába ismeri el, hogy nincsen igazuk, lazán megfenyegetnek, hogy a pénzt három hónapon belül visszaküldik egy NAV ellenőrzéssel együtt. Másik opció, hogy kussba maradok és túlfizetésben hagyom az egyenlegem. De ez csak a leányzó egyik oldala, a vállalkozói szféra.

Sokkal többen alkalmazottak. Esetükben elég a Magánnyugdíjpénztári vagyonra gondolni. Gyakorlatilag egy döntéssel a magyar Állam elvette sok tízezer ember nyugdíjcélú megtakarítását, majd egy hamis biankó ígérvénnyel beolvasztotta az adott évi költségvetésébe (stadionépítés power). Nyílvánvaló, hogy egy életet nem lehet arra alapozni, hogy mikor látja szükségességét a magyar kormány a teljes számlavagyon elvételének. Az Államot és szerveit pedig nem nagyon szokta érdekelni hivatalból, hogy holnap mit eszik a szerencsétlen.

2. Nem vagyunk fejőstehenek

Magyarország tipikusan egy olyan ország, ahol életveszélyes lenne mindent az Állam orrára kötni. Ugyanis a magyar Államot igazgató politikai elitnek az alap programja az adóztatás. Ők nem abból indulnak ki, hogy mennyit bír el a jó ízlés. Onnan indulnak, hogy mennyit lehet levonni az embertől maximálisan. Persze ezt ideológiai szinten megmagyarázza mindig mindenki, de közben a lényeg felett elsikkadunk. Az általuk meghatározott létminimumig akarnak minket adóztatni. Ha jön a miskolci kisköcsög, aki szerint 47 ezer forintból meg lehet élni, akkor az adókat addig emelik, amíg a jövedelmet nem csupaszítják le 47 ezer forint megmaradó vagyonig. Ha az Állam pontosan látná mindenkinek a megtakarítását, akkor gyakorlatilag beleszámolná a levonható tételekbe, hiába adóztunk már utána többször. Már most is próbálkoznak a tranzakciós adókkal, kamatadókkal és mindenféle olyan tétellel, ami arra irányul, hogy a már leadózott pénzedet megadóztassák, mielőtt adót fizetnél az elköltésével.

3. Nem akarunk a pénzünk után futni

Amikor a magyar átlagról beszélünk, akkor általában nem a megtakarítással rendelkező réteg kerül szóba. A legtöbb ember napról napra él. Egy ilyen helyzetben pedig létfontosságú, hogy mindig hozzáférjünk a pénzünkhöz. Két konkrét esett történt idén, ami ennek a megakadályozója lehet:

1. becsődölt takarékok/bankok. Ilyen esetben hiába biztosít az OBA, a kifizetések és bizonyítások akár hetekig, hónapokig elcsúszhatnak. Ez pedig sokaknak a végét jelentené, amennyiben nem létezne kp és minden pénzük online számlán lenne, amelyik éppen OBA védelem alatt áll.

2. Egyszerűen rendszerhiba lép fel és nem tudod használni a kártyád, nem tudsz belépni az internet bankodba vagy nem tudsz kp-t felvenni. Velem idén mindhárom eset megtörtént és nem volt kellemes. Bevásárlásnál az mentett meg, hogy volt nálam kp, máskülönben nem tudtam volna hazavinni a család vacsoráját és másnapi reggelijét.A legtöbben pedig nem azért dolgozunk, hogy éhezzen a család....

4. A költekezési szokásaink egy rendszer maradványa

Az átlagos magyar ember még a régi rendszerben szocializálódott pénzügyileg. Számára létszükséglet, hogy lássa a pénz fizikai valóját, máskülönben nem tudja elképzelni azt, nem tudja jól beosztani. Hiába vagyok szakember, saját magamon is észreveszem, hogy kártyával könnyebben költekezem, mint készpénzel. Volt olyan napom, amikor elmentem ruhát venni és a nap végére 100 forint körüli összeget boltoltam le a számlámról. De én ezt nem így éltem meg, hiszen több tételben vásároltam. és fejben nem követtem az eseményeket. Máskor pedig ha a kezemben van mondjuk 30 ezer forint, mint elkölthető pénz, akkor sosem megyek rajta túl, hiszen pontosan látom, hogy mennyi az annyi. Így nem ér meglepetés. Szerintem sokan vannak így ezzeé, bár azt gondolom, hogy ez egy tanulható képesség. Nyílván tudnánk alkalmazkodni, ha eltünne a kp.

5. Gyakorlatilag mindent a bankok uralnának és nem lennék szabadok

Ha minden fizetés online történe, akkor azzal egy olyan világot alkotnánk meg, amiben a legnagyobb hatalommal a bankok rendelkeznek, akik pontosan látják, mikor hol vagyunk és akik egy "rendszerhibával" korlátozhatnák az életünket. Innen már csak egy lépés lenne véleményem szerint egy globális nagyhatalmi bank létrejötte, ami mindent ural. Egyértelmű, hogy mindent a pénz irányít. Az országok is pénzel működnek és ha ez a pénz a továbbiakban már nem vegyesen lenne (kp, online, arany...stb), hanem kizárólag a bankok által rendszerrögzített bináris számkódokban, akkor az országok ki lennének szolgáltatva ennek a rendszernek. A többi képzeljétek el magatok...

Szóval...

Én nagyon örülnék egy ilyen utópisztikus világnak, ahol nyugodt szívvel lehetne megszabadulni a kp-tól. Viszont ez a világ sosem fog  eljönni abban a békés formában, ahogyan én elképzelem. A kp-nak számos funkciója van. Sokan azt hiszik, hogy a feketegazdaság a legnagyobb hozománya, közben a szabadságot is a kp fogja mindig jelenteni. A kp az, amivel még valamilyen szinten tudjuk irányítani a saját anyagi életünket mindenféle ellenőrzés nélkül. Ha feladjuk a készpénz jogát, akkor feladjuk az ezzel kapcsolatos szabadságunkat. NAivitás lenne azt hinni, hogy mi (a társadalom) ellenőrizné a bankrendszert és magát a rendszert...

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr138036364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.30. 17:50:05

Pedig egyre inkább arról kezd szólni a történet, hogy egy maroknyi nagy hatalmú ember irányítsa milliók életét és életminőségét.Sőt, a létét és a nem létét is.
Főleg ebben a nem túl nagy országban.

2015.10.30. 17:51:40

Egy ismerősömnek volt illetéktartozása, nem túl nagy összeg.
Egy az egyben levonták az egész havi munkabérét, pedig nem is vállalkozói számla volt, hanem magánbankszámla.Igaz a jog elvileg nem engedi, de a NAV megtalálta azt a kiskaput, amikor még is .
Így mennek itt a dolgok.Senkit nem érdekelt hogy miből fog élni a következő fizetésig.

2015.10.30. 17:54:51

Szerintem meg nem fog szűnni soha a kp, ellenben nem kizárt, hogy valamilyen digitális módon nyomon követhető lesz téve, illetve fel lesz ruházva valamilyen valódi értékkel.
A Lajos arany bezzeg megtartotta az értékét.
Simán el tudom képzelni a nemesfém ötvözetű kp bevezetését újra.Már csak azért is,mert az országok folyton trükköznek a fedezetekkel.Véleményem szerint titokban nyomtatnak is dellát, illetve hamisítanak is.De ez csak egy magánvélemény.

Unerwünschter Gast 2015.10.30. 18:09:35

Pedig el fog tűnni. Ugyanúgy, ahogy a lektorok eltűntek az újságírásból. :-(
(A cikkben nincs több elírás, mint egy átlagos bejegyzésben, de azért bosszantó.)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.10.30. 22:10:02

@Diorella Queen: A nemesfémfedezet korszaka a 70-es években elmúlt. Addig a pénz egy elismervény volt az állami banktól adott mennyiségű aranyról, most viszont a pénz egy feljogosító igazolás arról, hogy igénybe vehetsz adott mennyiségű munkát másoktól. Ezt a bizonylatot a munkáért cserébe átadod. Aki megkapta, a más munkákért cserébe továbbadja azokat másoknak. A pénzt végül senki nem "használja el", mert mindenki csak odaadja másnak. Ehhez fölösleges volna az aranyfedezet, hiszen az állam egyik alapszabálya. hogy a pénz és az elvégeztethető munka összehasonlíthatóságát egységesen fenntartsa. De az aranypiaci árak és az állami aranytartalékok mennyisége ezt már elképzelhetetlenné is teszi. Ma aranyfedezet helyett munkaerő-fedezet van a pénz mögött.

Én programozó vagyok, és még magamról sem tudom elképzelni, hogy olyan programot írjak, amely sebezhetetlen, ez technikai okokból lehetetlen, sajnos. Ha a bankjegyek és pénzérmék értékhordozósága kérdésessé válik, az az ország gazdaságának végét jelenti, ami ma már maga után vonná szinte az egész világ gazdaságának összeomlását is. Hiszen a pénzzel továbbadogatott "ígéret" számonkérhetetlenné válik. Amíg egy informatikai alapú pénzforgalmi rendszert nem tudnak hibátlanná és feltörhetetlenné tenni, addig az nem veheti át a bankjegyek szerepét. Számos nyugati ország próbálja kierőszakolni az átállást, de egy hajszálon lóg az egész ország stabilitása. Ha a rendszert valaki megakasztaná, és a felhalmozott egyéni vagyonok felhasználhatósága bizonytalanná válik - és ma elég lenne ehhez csak hihetően elterjeszteni ennek a hírét -, akkor az ígéretpénz értéke a padlóig zuhanna. Informatikai rendszerek nyilvántartásaiban tárolt vagyon nagy tömegű megsemmisítése sokkal könnyebben oldható meg, mint nagy tömegű ember készpénzvagyonának a megsemmisítése. Akkor is, ha az államok szétszórják a kezelés feladatát bankok között, mintegy elszeparálva egymástól a lángra lobbani képes erdőket. Ha valaminek a megsemmisítéséhez kevés helyen kell támadást indítani, akkor az veszélyben van. Ma veszélyben vannak a nagyvárosok is, mert az ivóvíz vagy a szennyvíz mozgásának néhány ponton való megállítása katasztofális helyzetbe sodorhat egész kerületeket. A pénzmozgás biztonságát ugyanígy hiba könnyen sebezhetővé tenni.

Ha a készpenz megszűnik egy olyan államban, mint mi, akik nem lettünk idomítva a hitelrendszer együgyű haszálatára, akkor hamar meg fog jelenni valami más értékhordozó. A háború idején a tojás volt a "pénz", mert az emberek enni akartak. Nagyon régen a só volt alkalmas pénzként való használatra, aztán a réz, ezüst, szóval amit a magánember nem tudott előállítani, csak megszerezni. Ha összedől a világ, akkor akár a kártyanaptár is lehet pénz, vagy a gombelem, mert nem lesz meg a lehetőség a munkaerő-fedezet nélküli tömeges előállítására. Egy időben az aranyat kiáltották ki egységes értékhordozónak, de ez csakis megegyezés, ami egy világgazdasági hisztéria hatására meg is változhat. És az nem lesz jó világ.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.10.30. 22:14:48

A pénz csak egyezményes jelkép, fogyasztási felhatalmazás. A pénz önmagában nem ér semmit. A pénz értékének téves megítélésére egy elgondolkodtató példázat egy indián mondás:

"Ha majd a fehér ember megmérgezte az összes folyót, kivágta az összes fát, leölte az összes állatot, a fehér ember akkor majd rájön, hogy a pénz nem ehető."

VALAKI1969 2015.10.31. 05:14:30

Poster: a globalizált világ áldozata vagy, kívánom is neked, hogy minden pénzed elektronikus formában legyen egy "ENTER" mögött, s legyen az életed mások kezében, s a családodé is... Utálod a készpénzt? Én imádom, egy egész páncélszekrényt megtöltöttem vele, de nem bírom megutálni. Remélem, egyszer eljön a világ(od), amikor állsz a pénztár előtt, és leoltják a villanyt.

2015.10.31. 06:01:42

@VALAKI1969: Utálod a készpénzt? Én imádom, egy egész páncélszekrényt megtöltöttem vele, de nem bírom megutálni.
Válasz erre;
Nem lehetsz egy nagyeszű ember, ha minden értékedet kp-ban tárolod.
Mit csinálsz ha holnaptól azt mondják be a tv-ben, hogy a Forintot leértékelik 80% ?

Az a véleményem hogy ha valakinek ilyen sok pénze van, akkor 1/4 -részét kell kp-ban tárolni valahol a párnacihában vagy a ház mellé elásva, 1/4 részét ingatlanokba kell fektetni, 1/4 részt folyton mozgásban kell tartani és fialtatni kell ( üzlet,áru vagy más formában) és 1/4 részben jó ha aranyba van fektetve.Vagy más likvidebb dologba, ami könnyen eladható ha szükséges.
Szerencsére nekem ilyen problémám nincs, lévén elköltöm az utolsó fillérig az összes kp-mat.
Ha nem lenne utódom, akkor felhalmoznék egy gigantikus hitelt, majd elvinném a másvilágra a " tartozom neked" cetlit.DDD

odamondó 2015.10.31. 11:17:22

Per pillanat már a kp is csak egy virtuális fizetőeszköz. Értéke annyi amennyit mondanak. Ugyanúgy lenullázható máról holnapra mint a virtuális számla.

Ennek ellenére Mo.-n biztos nem fog eltűnni jó sokáig. Ennek legfőképpen az állam és a mutyi az oka. Amíg így működik az ország senki sem fog bízni a csak online pénzben. Továbbá vidéken egy jó fizetés félig igazi félig boríték a zsebbe és még lehetne sorolni a millió meg egy kp-s trükköket.

Amúgy nem baj ez. Majd ha lesz igazi rendszerváltás akkor talán.

VALAKI1969 2015.10.31. 17:09:58

@Diorella Queen: Kerestem a hozzászólásomban a "forint'" szót, de nem találtam meg... Ne nézz madárnak... :)

2015.10.31. 23:17:46

@VALAKI1969: Pedig vazzeg elég nagy turulnak látszol ha minden pénzedet egy páncélban tárolod.
Egy lakástűz pont úgy hatna a te értékeidre, mint a poszterre az enter billentyű.

2015.10.31. 23:20:07

@odamondó: Engem is érdekelne hogy mi tartja életben a Forintot.
Az aranyfedezet az biztos nem és a "száguldó gyorsnaszád" sem.

Untermensch4 2015.11.09. 09:34:45

@Diorella Queen: "Ha nem lenne utódom, akkor felhalmoznék egy gigantikus hitelt, majd elvinném a másvilágra a " tartozom neked" cetlit.DDD"
Az örökségről le lehet mondani, egyben, se lakást se adósságot nem örökölve a néhaitól. Ha a cetlid egy részét még életedben neki ajándékozod (ajándékozási illetékre figyelni!) azután esetleg még ki is tagadod hogy eleve ne legyen az örökösöd (jogászmondás:a papír mindent elbír), akár működhet is a konstrukció.
A pénzeket (a forintot is) a hit tartja életben.

Gerilgfx 2015.11.18. 17:54:38

véleményem szerint ha eltűnne a fizikai pénz, akkor a helyét ezüst, és arany venné át a kereskedelemben. a digitális világban pedig a litecoin, dogecoin, és más valuták cserélnék fel a virtuális forintot. a fizikai pénz eltűnése lényegében a forint hiperinflációjával, majd 1-2 éven belüli teljes megsemmisülésével járna.

MAndor · http://teletrade.hu/ 2015.11.21. 12:14:25

Biztosan kerülne más értékhordozó, ha a készpénz eltűnne. Szerintem nemcsak Mo.-n, hanem a szerte a világon hosszú ideig fogják még használni. Lehet, hogy nem lesz majd a legfontosabb fizetőeszköz, de meg fog maradni mint alternatív elszámolási egység.

Reactor 2021.03.23. 20:36:48

A készpénz nem fog eltűnni. Ha mégis, olyan veszi majd át a szerepét, aminek van saját belső értéke. Arany, ezüst, drágakő, élelmiszer stb. Olyan nincs, hogy semminek nem lesz értéke.

@: Ezek után SZVSZ senki nem túlzott, amikor a bankszámla államosításától rettegett. Először a MANYUP-ot nyúlja le az állam, most, ahogy írod, a NAV nyúlta le egy ember egész havi fizetését "me' mé' ne" alapon, a következő lépés ez lesz, hogy korlátlan hozzáférést szerez az állambácsi mindenki bankszámlájához, aztán önkényesen kiszolgálja magát majd. Főleg most, hogy elzárták az EU-s pénzcsapot, nem kapunk egy fityinget se, de olyan isten nincs, hogy egy politikus ne lopjon, vagy kevesebbet lopjon...!
Ami engem illet, én maradok a párnacihánál. Lehet, hogy így nem kamatozik a zsé, de legalább senki nem veheti majd el. Legfeljebb erőszakkal lehet próbálkozni, de nálam igen drágán mérik a zsákmányt.
süti beállítások módosítása