Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A végső következtetés migráns ügyben

2015. szeptember 28. - Szarvas Norbert

questions_english.pngAzért eltelt pár hónap a migráns őrület óta. Úgy érzem mostanra minden álláspontot sikerült megismernünk, mindenkinek a prioritását a magunkévá tettük. Ma már a nemzetközi és magyar sajtó beszállt a futókerékbe és körbe körbe futkorászik, amikor a témát akarja kivesézni. Ugyanazokkal az érvekkel és ellenérvekkel dobálózik mindenki. Megoldás még mindig nincsen. Annyi történt, hogy a kezdeti napi pár száz migráns felduzzadt napi tízezer feletti tömeggé. Az emberek jönnek, miközben átfogó megoldásról még álmodni sem merünk.

Az a baj, hogy rossz kérdéseket tesznek fel az emberek. Ráadásul mindenki a saját érdekét védi. A politika továbbra sem komplex megoldásokban, hanem szavazatokban gondolkodik.

Miért ennyire fölényesek az emberek a migránsokkal szemben? AKár liberális embervédőkről, akár a helsinki bizottság ügyvédjéről, akár a fejlett országbeli sajtóról vagy éppen Orbán migránsellenes embereiről beszélünk, mindegyik esetben a közös nevező a felsőbbrendűség. Arról beszél mindenki, hogy ezek a szegény menekültek ugyanolyan emberek, mint mi. Ugyanolyanok, csak közben kutyaként bánunk velük. A migráns védők és liberálisok javarészt úgy viselkednek velük, mint valami cuki magatehetetlen kiskutyákkal, akiket meg kell védeni és akik helyett dönteni kell, miközben a másik oldal szerint ezek az "embererek" veszett farkaskutyák, akiket azonnal "el kell zavarni". Rendkívül álságos és ijesztő az egész helyzet. Az én olvasatomban ez a legfontosabb kérdés:

Képesek vagyunk úgy viselkedni velük 100%-ban, mintha a szomszédjaink lennének? Vagyis emberként, aki vagy egy barom vagy nagyon jó fej, esetleg semleges.

Nem létezik olyan, hogy 10 szomszédunkból 10 lenne velünk azonos hullámhosszon. Te sem kezeled a szomszádjaidat egyetlen egészként. Attól mert valamelyik este hangosan döngeti az asszonyt, még nem lesz a komplett szomszédság szexőrült. Ennek ellenére a migránsokat mindenki egyetlen hatalmas személyként kezeli. Ha az egyik megtámadja a rendőrt, akkor " a migránsok agresszívak lesznek". Ha az egyik migráns megmenti az utcán valakinek az életét, akkor " a migránsok magasan képzett jó szívű emberek". És így tovább... Se füle se farka a számtalan jelzőnek, amikkel illették már a migránsokat. Holott migránsok nem léteznek, csak bevándorló személyek személyes célokkal.

Szóval számomra rendkívül frusztráló látni, ahogyan a magyarok és úgy általában az Európai Únió lakosai egymással vannak elfoglalva, egymást próbálják meg általánosításokkal legyőzni, miközben az igazi problémát nem hajlandóak kezelni.

És mi az igazi probléma?

Divat az igazi problémának a migránsok befogadását a  demokrácia próbájának tekinteni. Holott ez teljesen lényegtelen. Rosszul hangzik, de attól még igaz: a bevándorló személyek nem próbajátékosok, akik ideiglenes időre érkeznek tesztelni a demokratikus közösséget. Demokratikus alapokra helyezzük a sztorit, miközben nem akarjuk tudomásul venni, hogy ezek ugyanolyan emberek mint mi, csak más szokásokkal.

Az igazi probléma az, hogy ezeket a más szokásokat hajlandóak leszünk megszokni vagy sem?

Ha azt mondod, hogy ők is emberek, akkor viselkedjél emberként velük. Emberként viselkedni pedig nem azt jelenti a demagóg populista maszlaggal ellentétben, hogy mézesmázos és megengedő vagy. Emberként viselkedni a másikkal azt jelenti, hogy szabadon eldöntheted, hogy az ő szokásaival tudsz e azonosulni vagy sem. Ha nem tudsz vagy nem akarsz, akkor ott hagyod az embertársadat vagy elküldöd (ha például a te lakásodban van). Európa kész megtanulni egy másik kultúra szokásait?

Tulajdonképpen Európa már megtette ezt!

A nyugati sajtó nem érti, hogy a magyarok, szlovákok, csehek és a keleti blokk miért ennyire kirekesztő és elutasító a bevándorlókkal szemben? Mintha nem ismernék pontosan a történelmet.

Kelet-Európának az emlékezetében még él a múlt. Európa ezen része folyamatosan háborúzott a történelem folyamán és általában nem megszálóként, hanem megszálottként. Ha Magyarországot nézzük, akkor mi mindig vesztesen kerültünk ki ezekből a "nemzeti keveredésekből". Egy időben el kellett fogadnunk a törökök szokásait, volt amikor a németekkel kellett azonosulni, máskor pedig az oroszokkal. Gyakorlatilag önálló, egészséges és saját nemzeti identitás nem tudott ebben a régióban kialakulni az elmúlt pár száz évben. Azt mondják, hogy Magyarország nem befogadó. Magyarország több nemzet és kultúra gyermekét integrálta a társadalmába, mint Franciaország vagy Anglia. Kelet-Európa nem választhatott a történelem során szabadon. Mindig rákényszerítették őket az éppen aktuális nagyhatalmak a részvételre és integrálódásra. A demokrácia azért izgalmas dolog, mert lehetőséget ad az országoknak arra, hogy nemet mondjanak. Kelet-Európa nemet mond. Ők már nem akarnak megint befogadni, megint azonosulni, és megint kisebbségbe kerülni a saját területükön.

Ellenben a Nyugat-Európa hangja egyre halkul. Amíg nem érintette őket közvetlenül a bevándorlók  tömege, addig nagyon vehemensen támadták a periméter országokat. Ma ott tartunk, hogy már kezd savanyú lenni a szőlő nekik is. Tulajdonképpen ők sem akarnak minmdenkit mindenáron befogadni.

Ha nagy nehezen megtalálta saját identitását az EU, akkor fel kell tenni a legfontosabb kérdést:

Mit akarnak a migránsok? Amit akarnak, azt feltétel nélkül hajlandóak vagyunk megadni vagy mondhatunk nemet is?

Nagyon nehéz kérdések ezek, hiszen az eddigi történések bizonyították a kilátástalanságot. A bevándorló személyek menekülnek a saját bevallásuk szerint. Ehhez képest számukra nem elegendő az első vagy második sorban következő háborúmentes ország menedékül. Miért is lenne, ha mehetnek tovább? De miért mennek tovább? Biztos nem azért, mert üldözik őket, hanem azért, amiért te is mennél tovább. A jóléti rendszerekbe akarsz becsatlakozni és ott felépíteni egy új életet. Ez egy természetes emberi reakció. Ez az érzés munkálkodik benned, amikor az újabbnál újabb telefont akarod megszerezni magadnak vagy amikor mindent megveszel, csakhogy kényelmesebb legyen az életed.

A kérdés az, hogy a környezeted ezt milyen mértékben tolerálja és ki fizeti meg ennek az árát?

Ha akarsz egy jobb autót vagy telefont, akkor ritkán fordul elő, hogy a város liberális polgármestere megveszi neked vagy odaadja a sajátját. Ha jobb élet reményében kiakarsz utazni Londonba dolgozni, akkor ritkán fizetik ki helyetted a számlát.Ha nem vagy hajlandó fizetni munkanélküliként az egészségügyi ellátásodat,  akkor nem veheted ígénybe az egészségügyet. Ha nem dolgoztál papíron még soha (csak feketén adót nem fizetve), akkor nem fogsz kapni különféle segélyeket, amikkel élhetsz. Ha pedig ezek a szabályok, amik ránk vonatkoznak, akkor miért akarunk a bevándorló személyekkel engedékenyebbek lenni, miközben haladnak a jobb élet reményében előre?

Ugyan a legtöbb ember képtelen érzékelni és megérteni az Állam pénzének a miértjeit. Nehezn értik meg, hogy az ország vagyona az ország adófizetőinek a befizetéséből származik. Amikor 1-10-1000-1000000 embert kell ellátni ideig-óráig, akkor az ebből a zsebből megy. A zseb pedig nem feneketlen. Forrásokat kell átcsoportosítani. Ez különféle formákban jelenhet meg és nem törvényszerű, hogy az oktatásból vagy egészségügyből veszik el. Viszont törvényszerű, hogy valamire kevesebb fog jutni az országban. Hajlandóak vagyunk egységesen megfizetni ennek az árát?

Ha pedig igen a válasz, akkor ezek az emberek hol voltak az elmúlt évtizedben, amikor a devizaeladósodott embereknek az életét kellett megmenteni vagy az utcán élőket kellett volna felkarolni? Ők nem ugyanolyan emberek, mint te vagy a bevándorló személyek? Milyen alapon helyezi bárki előrébb a más kultúrából jövőket, mind akik itt élnek, itt próbálnak élni?

Jelen pillanatban nem a bevándorlók mennyisége rémiszt meg a legjobban, hanem a tehetetlenség, ahogy a társadalom tagjai egymást bénítják meg, ahogyan egymásnak kell magyarázkodni a semmiről. Amíg a társadalom fele kisállatként kezeli a bevándorló személyeket, és nem emberként, addig az egyetlen megoldás az lesz, hogy megágyazunk nekik, előkészítjük a vizet és a tápot. Ha a társadalom minden rétege hajlandó felnőni és felnőttként kezelni a helyzetet, abban a percben elkezd kérdéseket feltenni, és ezeket a kérdéseket kíméletlenül megválaszolni. Ettől a perctől kezdve nem migránsokkal kell foglalkozni, hanem bevándorló személyekkel, akik különböző céllal érkeztek, érkeznek. Nekünk pedig azt kell eldönteni, hogy kit vagyunk hajlandóak elfogadni és befogadni és kit nem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr597849772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2015.09.28. 17:51:30

Egy fiatalasszony ki a napokban utazott Budapestről Bécsbe a vonaton, ugyan azon, melyet megrohamoztak a migránsok. Minden a szeme láttára történt, és nem ismerve az arab nyelvet lehet, hogy más benyomásai lettek volna, de az történt hogy a beszélgetőpartnerünk Aida Bolevár, mindent értett amit a háta mögött mondtak. Nos ezeket hallotta.
www.youtube.com/watch?v=GeCX9ifQ7ZM

arpika23 2015.09.29. 08:40:03

Csak egy icipici hozzáfűzni valóm van a cikkhez. Következetesen kerülöd a vallásukat. Lehet hogy ez PC gondolkodás, de pont ugyanaz a hiba, ami ellen a cikket írtad. A legnagyobb probléma éppen a vallásuk és nem a bőrszínük. Éppen ez az ok , ami miatt nagyjából képtelenek beilleszkedni. Lehet szemérmeskedni, desemmi értelme.

belaim7005 2015.09.29. 11:08:18

@arpika23: Szerintem ha a vallásuk miatt képtelenek beilleszkedni egyszerű a helyzet. Menjenek oda ahol ez nem probléma. A fennálló elvek alapján saját magukat zárják ki az európai közösségból.

arpika23 2015.09.29. 12:33:06

@belaim7005:
Ez már nem rossz. Egyébként mint az elmúlt napok példái is mutatták nem ez az egyetlen nehézség. Még egymás között sem férnek meg, úgyhogy német barátainknak kicsit át kell szabniuk a befogadótáborokat etnikai szétválasztással. Kíváncsi vagyok azokban mi lesz majd a konfliktusforrás? Merthogy balhé az lesz az hóttziher...

werecke 2015.09.29. 12:37:40

Emlékezzetek Beszlánra !!!

2015.09.29. 15:24:14

"Ha a társadalom minden rétege hajlandó felnőni és felnőttként kezelni a helyzetet, abban a percben elkezd kérdéseket feltenni, és ezeket a kérdéseket kíméletlenül megválaszolni. Ettől a perctől kezdve nem migránsokkal kell foglalkozni, hanem bevándorló személyekkel, akik különböző céllal érkeztek, érkeznek. Nekünk pedig azt kell eldönteni, hogy kit vagyunk hajlandóak elfogadni és befogadni és kit nem."

Nos, most már ez zajlik, és ennek megfelelően ezerszám deportálják vissza a migránsokat, oda, ahonnan jöttek. Az Indexen ma délután fent is volt egy cikk erről, de valószínűleg nem tartották elég pc-nek, mert hamar levették.

Exploiter 2015.09.29. 15:29:52

A gazdasági kérdések is itt vannak már. Külföldi oldalon láttam már felhúzott nyugdíjast, Ákos ledolgozott élete után a harmadát kapja egy bevándorló havi segélyének. Hogy a számokat honnan vette, nem tudom, de szerintem sokan fognak ebbe belebukni.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.09.29. 15:30:21

A probléma felvetése se helyes.

Alapvetően igazad lenne, ha szimplán Európai emberekről beszélnénk.
De mivel más kultúrkörből érkeznek, nevezetesen 99%-ban muszlimok, így a hasonlatod nem állja meg a helyét a szomszédokat illetően.

Vallásuk alapvetéseit tekintve teszem azt, a muszlim hitet követők a nem muszlimukat teljesen magától értetődően átverhetik, kihasználhatják, és ha szükséges megülhetik.
Nem számít egy nem muszlim élete a szemükben szart se.
Az EU közepén nem egy esetben muszlim vezetők a melegek kiirtásáról, vagy épp a nők elnyomásának szükségességéről szónokol a mecsetben.

Így alakulhattak ki azon a statisztikák, mely az EU nagyvárosaiban muszlimok lakta negyedekről szól.
Mely szerint a nemi erőszakok száma a többszöröse a többi városrészhez képest, a nemi erőszakok elkövetői túlnyomórészt muszlimok, holott a népesség 2%-át se érik el.
Hogy létrehozták a "NO GO ZONE"-ákat az EU nagyvárosaiban, ahol nem ihatsz sört, és egyéb sária beli követelményeknek kell megfelelned ha arra jársz.

A hasonlat úgy állja meg a helyét, hogy ha a körülötted levő lakásokba beköltözik 10 muszlim család, akkor szeretnéd-e hogy gyermekeid és te is a muszlim életforma szerint élj, amit rád kényszerítenek.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.09.29. 15:34:49

@...elmúlik...:

Az eredeti terv szerint Olaszoknál, Görögöknél és nálunk hoztak volna létre az EU országai migráns lerakatokat, úgynevezett Hot Spototkat, ahol többszáezezr migránsról kellett volna gondoskodni, némi EU-s alamizsnáért cserébe.

A Dublini rendelet is arról szól, hogy az első EU-s országba toloncolhatják vissza az illegális bevándorlót.

Ennek a hazánkat illegális bevándorlókkal elárasztani kívánó Nyugat-Európai, és hazai ballib tervnek baszott oda a kerítés, aminek folytán nem nálunk hanem a Horvátoknál lépnek be az EU-ba.
Így fura módon az EU azonnal levette a Hot Spotok felállításának szükségességét.

StanLee · https://newsroll.net 2015.09.29. 15:42:21

Nemetorszagban dolgozom, felsooktatasban. Most jottek az elso zarolasok, ez ugye csak az idei 500 millio euros zarolas. Tobb kutatonak, akinek iden jar le a projektje, jovore be volt igerve a hosszabbitas. Az elso zarolasi hullamban kiszortak oket, nem lesz munkahelyuk, mert ez volt a legegyszerubb modja a sporolasnak.

Kozugyek: van egy ugyunk az egyik "jarasi" birosagon. 3. honapja varjuk, hogy megkuldjek az ugyunk megszunteteserol a hivatalos papirt, a nagy szamu menekult fellebbezesei miatt tulterhelt birosag nem kepes lezarni a lassan fel eve tarto eljarast. Mivel nem fugg tole semmi, igy nem surgetjuk, csak jo lenne mar tulleni rajat.

Igazabol mar nem erdekel, hogy naponta kb. 10 ezer menekult erkezik, egyszer majd kiborul a bili. Addig is tagra nyilt szemekkel, racsodalkozva a nemet politikai elit tehetetlensegere es celtalansagara elem mindennapjaim.

Ja, es ez volt eddig a blogger legertelmesebb posztja, amiota olvasom.

Ad Dio 2015.09.29. 15:44:54

"Ettől a perctől kezdve nem migránsokkal kell foglalkozni, hanem bevándorló személyekkel, akik különböző céllal érkeztek, érkeznek. Nekünk pedig azt kell eldönteni, hogy kit vagyunk hajlandóak elfogadni és befogadni és kit nem."

Ez nagyon optimista megközelítés. A valóság az, hogy százezres tömeget kellene hazazsuppolni, ami akkor is szinte megoldhatatlan, ha 1. nincs utánpótlás, 2. van hova hazamennie 3. nem áll ellen aktívan.

Ami működik havi párszáz esetben, az nem hiszem hogy működni fog havii tízezreken.

Ad Dio 2015.09.29. 15:48:08

"A nyugati sajtó nem érti, hogy a magyarok, szlovákok, csehek és a keleti blokk miért ennyire kirekesztő és elutasító a bevándorlókkal szemben? Mintha nem ismernék pontosan a történelmet."

Ezen sokat gondolkoztam. Nem hiszem hogy a "történelem" a fő ok. Szerintem az ügy sokkal prózaibb és egyben összetettebb.

preshaz.blog.hu/2015/09/23/centrum_es_periferia

Eliot Rosewater 2015.09.29. 16:41:10

@Ad Dio: az valahogy mindig elfelejtődik, hogy a németeknek egyszer ez már sikerült a délszlávokkal.

Ad Dio 2015.09.29. 16:58:14

@Eliot Rosewater:

Vannak azért különbségek:

- a délszlávoknak volt hova hazamenni, csak jobb volt nekik Németországban
- létezett az ország ahova hazamentek, így volt kivel tárgyalni a hazatoloncolásról
- nagyságrendekkel kevesebb emberről beszélünk
- nem akkor kellett őket kitenni, amikor még javában jöttek befelé

Nem mondom hogy lehetetlen, de sok tényező van, ami minimum bizonytalan, de inkább negatív kimenetet prognosztizál. És ha elszabadulnak az indulatok, akkor nagy bajban vagyunk, mert egy pillanat alatt kiderülhet, hogy meztelen a császár...

2015.09.29. 17:07:44

Hát.Én azt csinálnám a németek helyében hogy mindet beiskoláznám minden létező szakmára.Ha nem képes megtanulni a nyelvet és nem tudja elvégezni az iskolát záros határidőn belül, akkor azonnal eltakarítanám az országból.
A magyaroknak ugyan ezt kellene csinálni az itt ragadt vagy itt ragadni szándékozókkal!
Még lehet hogy át is kereszteltetném őket.

Untermensch4 2015.10.03. 20:25:13

@Ad Dio: Van szerencsém sokat beszélgetni a piramis alján küszködő kelet-európaiakkal. Két hete hallottam az első (általam nem ellenőrizhető) sztorit a fickóról akit a németországi munkahelyéről azért küldtek el mert van helyette egy még olcsóbb migráns. A "jön a török" vicces, ha jól tudom a németeknél ez tükörfordításban más asszociációkat kelt (majd az akkori hibákból tanulva a mostani embertömeget sikeresen integrálják - önmegvalósítás...), míg magyarországon inkább a "dögöljön meg a szomszédé + kidobjuk őket megint és nem fog 150 évig tartani" a hirtelen reakció. A baj csak az hogy mire gettósodással, bűnözési hullámmal mérhetően leszerepelnek ny-eu-ban a "szírek", a visszaáramló k-eu-i vendégmunkások/migránsok miatt itt keleten akkor is roskadás lesz ha egy db migráns nem marad nálunk.
süti beállítások módosítása