Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A macska szerinted olcsó mulatság? Nézzük meg a gazdasági hasznát!

2015. szeptember 25. - Szarvas Norbert

10479049_1097240690302252_2437185859538106849_n.jpgSzóval a kínaiakat leszámítva (miez? Macccka? Micsoooda? Cirke!) a házimacskának véleményem szerint nincsen közvetlen gazdasági haszna. Ellenben közvetetten fel tud valamit mutatni. Ez a valami pedig a macska lénye, ami a gazdi lelki nyugalmára van igazán jótékony hatással, ami miatt a gazdi jobban fog hosszútávon teljesíteni a munkában, jobb döntéseket fog hozni az éetben és ez már bizony gazdasági előny. Még mielőtt beleolvasnád, szólnék, hogy a macska nem = meggazdagodás:) Én kisgyerek óta szerettem volna kiscicát, helyette sorsrészemként megkaptam a magam törpehörcsögét és halait. Tavaly végül az asztalra csaptam és cica gazdi lettem. Egy cicában gondolkoztam, helyette lett kettő 4 hetes fiú és lány kombóban. A többi már történelem... Most be fogom neked mutatni, mikre érdemes készülni, mik azok a kiadások és kötelezettségek, amikről soha senki nem szól neked vagy nem gondolsz bele.

A történet ott kezdődött, hogy egy cicát céloztunk meg. Gyakorlatilag bele sem gondoltam a hosszú távú következményekbe és annak az egy cicának a lelki világába, aki kénytelen lenne az életét egyedül és magányosan letölteni (sokat dolgozom, de ezzel szerintem mindenki így van). Az élet úgy hozta, hogy a tesóját is el kellett hoznunk, különben a kegyetlen gazdi agyonütötte volna (nem tudom felfogni, hogyan lehet egy kiscicát agyonütni by the way). Úgy voltunk vele a párommal, hogy ahol van hely egy cicának, ott lesz hely kettőnek is. Anyagilag pedig nem lesz jelentős költségnövekedés. Akkor még nem abban gondolkoztunk, hogy minden költség 2x-es szorzóval fog jelentkezni, hiszen pénzügyesként sem éreztem szükségességét egy üzleti terv felállításának a cica miatt. Úgy voltam vele, hogy "aprópénz" az egész buli.

Hány macskát szerezzünk be?

Ez leginkább a kezdőknek fog szólni. Gyakran tömik a fejünket a különböző szakportálok azzal, hogy a macska egy önző állat, amelyik nem ígényli a szociális életet, más macskákkal nem tud jól kijönni. Legalábbis nekem ez volt az érzésem, amikor elolvastam néhány szakoldalt a neten. Eltelt lassa másfél év és bátran állítom, hogy a lehető legjobb döntést hoztuk a két cicával. Azt tapasztalaom, hogy a cicáim hihetetlenül kötődnek hozzám és egymáshoz is. Gyakorlatilag nem tudnak 3 percet egymás nélkül meglenni, folyamatosan közös légtérben akarnak maradni. Ha véletlenül becsukódik az ajtó, akkor egymást hívják. El sem tudom képzelni, micsoda pokol lenne ezeknek a cicáknak, ha egyedül kellene élniük. Nincsen felesleges energia, mivel egész nap megy a fogócska, a bunyó és a játék. Hol egymással, hol velünk incselkednek. A legfontosabb, hogy amikor a gazdi nincs otthon, ők akkor sem maradnak egyedül. Én csak javasolni tudom, hogy legalább kettő cicát szerezz be és egyben sose gondolkodj. Nyílván megszokja bármelyik macska az egyedüllétet, de sokkal egészségesebb lelkileg és testileg azok, akik macskaközösségben élnek. Most persze sok egycicás gazdi háboroghat, meg hülyézhet, hogy a cicája mennyire jól érzi magát egyedül. Én azt gondolom, hogy akármennyi szeretetet tud megadni egy gazdi a cicának, időlegesen (a nap nagy részében) úgyis egyedül kell hagynia meló és egyéb elfoglaltság miatt a kis állatot, aki az unalom következtében a lelki betegségtől kezdve a meghízáson át különböző dolgokon mehet át.

Macskát beszerezni a legdrágább?

Úgy voltam a cica keresésnél, hogy nem akarok érte fizetni, hiszen számtalan kiscicát akarnak ingyen odaadni. Én imádom a házi cicákat, ezért erre a fajtára esett a választás. Ingyen szereztük be, majd nagy lelkesedéssel berontottunk a Freshnapf nevű kisállat kereskedésbe, ahol első nekifutásra ellelkesedtünk egy 30 ezer forint körüli összeget. Vettünk kaparófát tizenezer forintért akciósan, aminek a későbbiekben kizárólag annyi haszna volt, hogy a tetejére fel tudnak mászni, ami nagy buli. Kaparni természetesen nem ezt kaparják, hanem általában a kanapé alját (erről később). Vásároltunk sok ezerért cicapárnát, aminek annyi értelme volt, hogy amikor kicsik voltak, akkor a fiókos alvószekrényem alsó részébe beraktuk a párnát és ott aludtak a kicsik. Hosszú távon semmilyen szinten nem használjuk ezt az eszközt. Utólag azt mondanám, hogy egy 1.000 forintos IKEA pléddel ugyanúgy jól fogtok járni, sőt jobban. Ugyanis a cicáim imádnak a plédbe bevackolódni és relax helyzetet teremteni. Ezen felül persze vettük csomó sokszáz forintos cicajátékot, amiknek semmi, de SEMMI értelme nem volt. Azt kell tudnod ezekről az állatokról, hogy imádnak BÁRMIVEL játszani. A tapasztalat szerint az üres wc gurigával többet játszik, mint azzal a sok játékkal, amit megvettem mégtöbb pénzért.

Ha játékot akarsz neki (miért ne akarnál), akkor legyél kreatív és ne feltétlenül pénz kérdést csinálj belőle (az a jó játék, ami pénzbe kerül). Nálunk nagyon fut az üres wc guriga, a 100 forintos pattogó labda (imádják a labdát pofozni) és az összegyűrt alufólia. A labda formává összegyűrt alufóliát lehet csinorra is kötni, azt a macska előtt huzogatni vagy a feje fölött belengetni. Mivel benne van a vadászösztön, levadássza:) Természetesen vettünk ivó és evőtálat (2x2-es) és macskaalomhoz dobozt, amibe tudjuk önteni az almot. Gyorsan letudnám az orvosi költségeket, a kötelező oltások és ivartalanítás az első két hónapban (ha jól emlékszem) közel 40.000 forintot emésztettek fel.

Orvosi költségek:

Nagyon fontos szerintem, hogy a védőoltásokkal ellássátok a cicákat. Mivel nem szerettük volna, hogy a tesók párosodjanak, illetve a fiú időnként végigpisilje a lakást, míg a lány mindent összevérez és állandóan rinyál, ezért megtörtént, aminek meg kellett történnie. A fiú ivartalanítása egy viszonylag gyors dolog, ami után pár óráig kába lesz, de aztán minden rendben. A lány ivartalanítása viszont egy komoly műtét volt, aminek igen komoly lelki és anyagi következményei is lettek. Egyrészt a cica benn maradt egy éjszakára a dokinál, később menni kellett varratszedésre és (ha jól emlékszem) 1-másfél hétig nem szabadott engedni, hogy a cica ösztönből nyalogassa a varratot és a sebet a hasán, különben elfertőződik. Nem akartuk lámpabúrába csomagolni a macsakot, ezért vettünk cicarucit 1.500-2.000/ darab. Egyből kettőt vettünk, hogy tudjuk cserélni, mivel előfordulhatott (és elő is fordult), hogy a cica bepisilt, amíg a gyógyszerek hatása alatt volt. Az egyik ruha élt 1 napot, a másik további fél napot. Harmadnapra vettünk még két rucit, de azt is szétszedte, mivel hozzá akart férni a sebhez és alapból fürödni akart. Mivel hosszú volt még a várakozási idő, ezért úgy döntöttünk, hogy beruházunk egy 1.000 forintos lápabúrába. Hihetetlenül gyűlölte a cica ezt a pozíciót. Átment arra a hétre depi cicába. De nem tudtunk mit tenni, hiszen a saját életét veszélyeztette a seb nyalogatásával. Utólag azt a bölcseletet mondanám, hogy egyből kezdjél a búrával, és ne fogsz komoly pénzeket elkölteni értelmetlenül. Az biztos, hogy erre az időszakra a párommal felváltva vettünk ki szabit és igyekeztünk minél többet a cicával lenni. Mivel lelkileg nagyon rosszul volt, ezért vendég stop-ot vezettünk be, hogy senki ne zavarja meg az életterét és tudjon pihenni. Természetesen hatalmas feladat volt a fiú cicát távol tartani, aki ment volna a tesót megvédeni és "meggyógyítani" illetve játszani.

10383951_850661878308927_4795723546202536171_n.jpg

Élelem:

Nagyon fontos kérdés, hogy milyen módon és minőségben akarod a cicát etetni? Mi felmértük a lehetőségeinket és úgy döntöttünk, hogy a cica menza reggel 7-8 illetve este 8-9 között fog üzemelni. A kezedektől fogva erre állítottuk be a cicákat (kiegészítés: kis cicának gyakrabban kell ételt- folyadékot adni. Az első pár hétben, amikor ismerkedtünk egymással, szintén sok szabadnapot vettünk ki felváltva és gondoztuk a kicsiket.), így egyáltalán nem kérdés, hogy mikor van kaja. A cicák tudják, sőt megkövetelik az időpontot. Amikor hétvégén aludnánk 9-10-ig, akkor sem tudunk, mivel óramű pontossággal 7-től elkezdve a fülem mellett dorombolnak, fejüket hozzám dugják, mellém lefekszenek, hasamra felvennek. Magyarul finoman jelzik, hogy baromi gyorsan kelljek fel. Sok helyen olvastam, hogy a macska attól hízik el, ha sok kaját adsz neki, mert mindent megesz. Mi nagyon figyeltünk a cicákra (nem akartuk, hogy elhízzanak), de gyakran előfordult, hogy több ételt adtunk, mint amennyit egyből megettek volna. Mi a cicáknak utólag látva nem is időpontra, hanem időszakra adunk élelmet. Van a nappali és az esti időszak. Viszont azt vettem észre, hogy a rendszer beálltával a cicák nem eszik teele magukat, mindig pont annyit esznek, amennyire éhesek. Tudják, hogy a kaját senki nem veszi el, így nap közben csipegetnek.

Nagy kérdés, hogy milyen kosztot akarunk adni? Mi a macskakaják mellett tettük le a voksunkat. Ezt úgy értelmezd, hogy időnként kapnak nyers csirkemájat, csirkemellett és egyéb húsokat is, de 90%-ban a hivatalos macskakaja a nyerő. El kell dönteni, hogy csak száraz vagy csak konzerves vagy vegyes étkeztetést akarunk. Mi fele ilyen fele olyan arányban. Regel száraz, akkor este tasakos vagy konzerves. Ezen felül folyamatosan ügyelünk a változatosságra. Kiválasztottunk egy márkát és azon belül végigmegyünk mindig a különféle ízesítéseken. Meg kell határoznod az étel minőségét. Legelőször nagy lelkesedésemben képes voltam Prémium szárazeledelt venni a kicsiknek ( 2 hónapos korukig nagyon figyeltünk, hogy mindenből a legjobbat kapják, még a víz sem csapvíz, hanem babavíz volt cicáknak). Aztán beláttam, hogy 1,5 kg szárazeledel öt-hatezerért nem lesz túl nyerő, amiko egy hónapban elfogy 3-4 ilyen csomag is. Próbálgattuk a kajákat (javaslom, hogy mindegyiken menjetek végig, kinek mi jön be). Mi a Purina ONE szárazeledel és Purina Felix alutasakos mellett tettük le a voksunkat, ami nagyon ízlik a cicáknak és árban középkategória (1,5kg szárazeledel 2.000 forint körül van, a 12 csomag alutasak pedig 1.500 körül). Egy hónapban így elköltünk a lassan másfél éves cicákra 3x2.000+ 4x 1.500 kb= 12.000 forintot. Szerintem egyébként 15.000 is elmegy macskakajára, csak azért nem érzékelem, mert többször megyünk venni és keressük az akciókat. Van, hogy a szárazkaját 1600-ért, az alutasakosat 1.000-1.300-ért meg tudjuk venni. A legjobb tanácsom, hogy amikor van cicád, akkor legyen félretéve legalább 20-25 ezer forintot az ilyen alkalmakra, amikor hasonlóan dúrva akcióba botlasz, mert akkor jól be kell vásárolni, akár 3-4-5 hónapra előre. Komoly összegeket spórolhatsz! A macskának úgyis szüksége lesz élelemre, ezek pedig nem romlanak pár hónap alatt. Emellett mint minden gazdi, mi is elcsábulunk, és időnként kapnak Gourmet konzervet (olyan jó illata van, hogy én is megkostolnám) illetve más felsőkategóriás élelmet.

Mit csinálnék, ha ma akarnék cica gazdi lenni?

Egyrészt minimum kettő cicában gondolkodnék, és nem egyben. Csak akkor szereznék be cicát, ha az életemet át tudom emiatt alakítani és rugalmasan tudom kezelni a helyzetet. A cica bizonyos esetekben olyan, mint a baba. Amikor még pár hetesek, akkor ismerkednek a világgal. Szerencsémre, az anyjuk megtanította őket az alom használatára (soha nem pisiltek vagy kakiltak máshova), viszont a higéniai szokásokat és más játékszabályokat nekünk kell felállítani. Az első pár hétben gyakorlatilag 3 óránként kelltem a cicákkal, amikor kakiltak és mentem popsit törölni, ha kakis volt. Ha a mancs is kakis, akkor irány a fürdő. Ezt nagyon utálták, de pont emiatt rászoktak arra, hogy gyakorlatilag "mancsot mosnak" a wc után. Addig simogatják az alomdoboz oldalát, amíg tisztának nem érzik a mancsukat. Az életed át fog rendeződni, mivel gyakran (reggel és este) kell a kakit kiszedni lapáttal (szerezz be egy homokozó lapátot).

Kakiszedés: először nettó a kukába dobtam a kakit, de hihetetlenül büdös volt. Aztán vettünk szemeteszacskót, hogy abba pakolva, vagy összecsomózva landoljon a kukában. Ma már odáig fejlődtünk, hogy a baba pelenkának készült illatos zacskót használjuk, ami tényleg elnyomja az áradó szarszagot. Hasznos dolog, és megér 500 forintot 1-2 havonta.

Akkor legyen cicád, ha van a zsebedben macskánként 50-70 ezer forint indulásnál, ugyanis sok dolgot meg kell venned, még ha ki is hagyod az általam feleslegesnek gondolt drága macskajátékokat. Akkor is kell alom (gyerekként 2,5kg-val kezdtünk, ma már kettőjüknek hetente egy 10kilós kell, aminek darabja (10kg zsák) 800-1000 forint, kell alomdoboz, kell valami kaparófa (vagy kanapé, ha engeded nekik) és még pár dolog, illetve az orvosi költségek az első két hónapban.

Fel kell készülni, hogy havonta két cica esetében 15-20 ezer forint simán elmegy alomra és ételre. Amikor belevágtunk, akkor nem gondoltam volna. Ez az az összeg, amiért már maximális lakástakarékpénztárat vagy egy jó nyugdíjprogramot lehet már indítani. Hihetetlen, hogy 10 év alatt egy normális autó árát fogom elkölteni rájuk. A kérdés az, hogy neked megéri ez az üzlet? Nekem feltétlenül megérte, hiszen gyakran töltenek fel lelkileg és imádom őket. De ehhez az kell, hogy ne csak etessem őket, hanem neveljem és foglalkozzak velük. Legyen minden nap játék. Naponta többször legyen pocisimi és puszilgatás.

Utólag belegondolva cicát akkor érdemes bevállalni, ha gondoskodást ígénylő élőlényként tudsz rá gondolni, akinek vannak érzései. Ha ez számodra nem megy, akkor felejtsd a témát. Másrészről anyagilag is tudni kell finanszírozni a dolgot. Amiket leírtam, azok az én költségeim. Ettől bőven el lehet térni. Főleg, ha házi koszttal eteted a cicát. A néphiedelemmel ellentétben a cicának nem jó a tej magas laktóztartalma miatt. Fisi fosi lesz a vége, ami kikészíti a bélrendszert. Néha lehet adni neki egy keveset, mert imádja, de többet ne! Ha macskatápra adod a fejed, akkor szerintem kerüld az olcsó szarokat, amik tele vannak mérgező adalékanyagokkal. Gondolom nem azért fogadsz magadhoz egy cicát, hogy megmérgezd minden szarral.

+1 dolog

Vannak ezek a méregdrága jutalomfalatok. Mi úgy voltunk a neveléssel, hogy nem ételhez kötjük a nevelést, így elmaradtak a jutalomfalatok. Az étel egy alap dolog. Mi úgy neveltünk, hogy simogattunk illetve kis korban grabancánál elkaptuk a cicát és fenékre ütöttünk, ha tilosban járt. Nem kellett agybafőbe verni őket:) (ne is tedd, mert velem kerülsz szembe), de néha 1-1 atyai fenekelés belefért (gyengébbek kedvéért nem ököllel , hanem tenyérrel és nem teljes erőből, hanem pont annyira, hogy érezze az utalást). Pár hét alatt a játékszabályok letisztázódtak, mint például az asztalra tilos felmászni. Ezt az asztalos dolgot néha incselkedésszerűen megszegik, de amint meglátják, hogy látom, egyből sipirc van ki a szobából is. Szóval a jutalom falat egy tök fölösleges dolog, amit akkor veszünk meg, ha fel akarom dobni az étkezést, és valami különlegeset akarok nekik adni mondjuk délutáni nasira.

Fontos, hogy mi lakásban élünk, tehát szobacicákról beszélünk. Nyílván sok tanács egy kinti cica esetében nem működik, vagy máshogy csapódik le. Így kezeld helyén ezt az írást.

+1+1

Ha hiszed, ha nem, de hihetetlen érzékeny kommunikáció alakult ki közöttünk. Már egy pillantásból is tudják, hogy mi szabad és mit nem. Ezen felül hallgatnak a nevükre és ha hívom őket név szerint, akkor jönnek.

::::

Sokakban ottvan a kérdés, hogy lehetne a hitelét jobbá tenni, olcsóbbá Vedd fel a kapcsolatot velem és segítek benne: szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy klikk

10580962_932484783444511_2503380207149724459_o.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr57820258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsakMintTe 2015.09.25. 13:49:20

Hetente 10 kg alom?! Szilikonosat próbáltad már? Amit én veszek, az 10 literes kiszerelés (4,3 kg), 3500 Ft körül adják, és egy macskának - nálunk - több mint két hónapig elég. Hihetetlenül szagtalanít (sőt enyhén illatosított), nem porlik, tehát könnyebb feltakarítani, ha szétszórják, valamint a macskaalommal teleragadt macskaszar mehet egyenesen a klotyóba, nem dugítja el, és nem kell hozzá mindenféle nejlonbiszbasz, csak egy alomlapát.

Szarvas Norbert 2015.09.25. 15:57:23

@CsakMintTe: es nem fogy el a sok lapatolastol az alom?

CsakMintTe 2015.09.25. 18:39:24

@Szarvas Norbert: Ó, nem, mert épp csak a pottyadék felszínére ragad belőle, az alomlapát meg rácsos, tehát a többi alom visszapotyog a helyére további használatra.

camilló 2015.09.26. 07:31:52

Gazdasági haszon? Egy fia egér sincs még a környéken sem, és a patkányokat is a szomszédból hozza megmutatni, hogy kérem ha nincs egér, akkor van itt más! Elég sokáig nem volt macskám, de amióta van, a szomszédok csak hálálkodnak, hogy ilyen jó macsekot szereztem be. Nyilván nekem egyszerűbb, a kertes házban, ezért felelőtlenség kijelenteni, hogy nincs gazdasági haszna. Nagyon is van!:))

Szarvas Norbert 2015.09.26. 10:04:58

@camilló: jah igen ez kimaradt: nekem a lakasban azota nincsen se pok, se bogar, se semmi mert mindent levadasznak:D
süti beállítások módosítása