Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

28.000. Minden nap számít

2015. szeptember 20. - Szarvas Norbert

A második Budapesti Életbiztosítási Csúcstalálkozó sajtószobájában volt az ilyenkor szokásos tiszteletkörök mellett egy rendkívüli esemény is. Ugyanis itt mutatta be Sanjay R. Tolani dubai sztár előadő, coach és életbiztosítási szakember a magyarra lefordított könyvét, amit az Arab Emirátusokban az iskolásoknak kötelező olvasmánnyá tettek. Elsők között kaptam meg ezt a könyvet, amit sikerült is kiolvasnom, megemésztenem. Most a véleményemet szeretném erről elmondani nektek. Fontos tudni, hogy hatalmas várakozással futottam neki, hiszen nagyon jó promócióval rendelkezett a könyv. Nagyon érdekelt mi az a tudásanyag, amit Sanjay papírra tudott vetni és ami egyaránt megemészthető egy 6 évesnek vagy egy 50 évesnek. Nézzük!

sanjay_photo1-300x300.jpg"Az Egyesült Arab Emirátusok kivételes tehetségű és eredményű életbiztosítási tanácsadója. Dubaiban él, és szerte a vilagon tart előadásokat. Pénzügyi és gazdálkodási ismeretekről, a pénzzel való helyes bánásmódról, az egyes pénzügyi instrumentumok mindennapi életben történő használhatóságáról írt sikerkönyve idén jelent meg az Emirátusokban. Sheikh Mohammed bin Rashid miniszterelnök kívánságára a könyv kötelező olvasmány a dubai iskolákban. Angol után először magyar nyelven a Budapesti Életbiztosítási Csúcstalálkozón mutatjuk be!"- Pénzkultúra Alapitvány

unnamed-3.jpg

 

Sanjay előadását volt szerencsém még a bemutató előtt végighallgatni és nagyon megfogott. Egy hihetetlenül impulzív szakemberről beszélünk, aki szimpatikusságának minden morzsáját kihasználva tudja üzenetét eljuttatni a hallgatóságának. Az előadás után nem maradt kétségem affelől, hogy egy magasan képzett szakember áll előttem. Így a könnyvel kapcsolatos elvárásaim is növekedtek!

A könyvbemutatón számos fontos gondolatot osztott meg a hallgatósággal, amiknek így utólag belegondolva talán nagyobb súlya van, mint bárminek, amit a könyvben olvashattam. Engedjétek meg, hogy ezeket megosszam veletek:

"Sokan olvasnak mindenféle könyvet, és azt hiszik, hogy pontosan értik a pénzgazdálkodást. Közben erről szó sincsen!"

"Úgy írtam meg ezt a könyvet, hogy bárki megértse".

"Sokak fejében felmerül a kérdés, hogy a vállalkozás vagyonát hogyan lehet átadni? A vagyon mellett az értékek átadása is szerepet kap!!

" Egyszer a bölcs nagypapám megosztotta velem a bölcsességét: Ha adok neked sok pénzt, de nem adok neked értékrendet, akkor elveszik a pénz. Ha adok neked értékrendet, de hozzá pénzt nem, akkor az értékrend veszik el. A legjobban akkor járok el, ha adok sok pénz és átadom az értékrendet. A pénz nem jó vagy rossz, hanem hatalom. Az értékrended alapján tudod eldönteni, mit kezdesz ezzek a hatalommal" Sanjay Tolani

 

unnamed-5.jpg

A bemutató végén Sajnay minden jelen levőnek dedikálva adott egy példányt a könyvéből, hogy legyen lehetőségünk terjeszteni a gondolatait. Nagyon megörültem ennek a gesztusnak, hiszen valóban kíváncsivá tett. Elolvastam.

Bevallom, hogy a legerősebb és legelső gondolat bennem így utólag az, hogy "baromira mérges lennék, ha ezt a könyvet 6.000 forintért kellett volna megvennem". Úgy érzem, hogy azért a könyvért, amiért 6.000 forintot kiadok, azt nem akarom 1 óra alatt elolvasni. Véleményem szerint leginkább emiatt nem lesz sikerkönyv Magyarországon ez az alkotás. Túl drága és cserébe nettó 80 oldal (bruttó 103 oldal). Utánagondoltam és úgy érzem, hogy senki nem szólt Sanjay-nak a magyarországi árfekvésekről. Teljesen érthető, hogy a világ számos pontján 20 dollárért megvenni egy könyvet nem jelent túl nagy megterhelést (mintha itthon 1.500-ért vennél meg egy könyvet). Viszont ezt a 20 dollárt átkonvertálva és nem igazítva a magyar viszonyokhoz én kész öngyilkosságnak érzem. Nem lepődnék meg, ha pár hét múlva a Libri már a 3-at 2-ért akciójába illesztené be az alkotást. 

Tudom, hogy nem feltétlenül ezen kéne rugóznom ennyit, de talán sikerül ezt a kritikát eljuttatni az illetékeseknek és átgondolják a piacnyitást. Ugyanis 6.000 forintot kifizetni ma egy könyvért általában vagyonos emberek tudnak. A vagyonos ember véleményem szerint jobban használja a pénzügyi rendszert és osztja fel a tőkéjét (amiről ez a könyv is szól részben), mint a szegényebb társa. A másik potenciális réteg a szakma lehet, akik megtudják fizetni a könyvet. A szakmával az a baj, hogy ez a könyv nem feltétlenül a szakmának szól, hiszen olyan alap igazságokat ír le, amiket egy átlagos pénzügyi tanácsadáson számbavételeznek. Ahogyan meg tudom ítélni, ez a könyv leginkább a gyermekeknek, tinédzsereknek és a pénzügyileg kevésbé tudatos embereknek szólhatna.Szólhatna, de nem fog szólni, hiszen pont ez a réteg nem fogja tudni megvásárolni ennyi pénzért ezt az amúgy rendhagyó könyvet.

Magáról a könyvről:

Szakmaibeliként volt benne számomra 3 nagyon hasznos gondolat (50-30-20 elv, megadóztatni saját magunkat és   a hitelkártya felhasználása kizárólag luxusra és nem mindennapi megélhetésre) és néhány ötlet. Ezen felül nem sok újat tudott nekem adni. Először csalódtam benne, aztán rájöttem a lényegre: Ez a könyv nem nekem szól, aki érti a pénzügyeket és ezt a szakmát. Ez a könyv azoknak szól, akik jelen pillanatban semmilyen pénzügyi tudatossággal nem rendelkeznek, akik folyamatosan futnak a saját pénzük után és akiknek nincsen ötlete, hogyan tudná a gyermekét pénzügyileg tudatossá nevelni.

Nekik viszont baromi jó lehet a könyv, hiszen nagyon jól felsorolja azokat az alapelveket, amik nélkül esélytelen pénzügyileg tudatosabbá válni. Rendhagyó könyv, hiszen hasonlóan egyszerűen megfogalmazott "pénzügyi tankönnyvel" én még nem találkoztam. Valószínűleg ezt vagy ehhez hasonló könyvet be kéne kötelezően vezetni a magyar iskolákban is. Viszont a bevezetés újabb kérdést vetne fel: Ki fogja leoktatni a pénzügyi tudatosságot? Azok a tanárok, akik szintén nem tudatosan kezelik a pénzügyeiket?

Egyszer szerintem mindenkinek érdemes elolvasnia, hiszen szinte végig a tudatosságról van szó. Mivel én nem csak a biztosítási szakmában vagyok otthon, ha pénzügyről beszélünk, így maradt egy kis hiányérzetem, hiszen a könyv számos kérdésre nem ad választ. 

Például: Azt megtudjuk, hogy a havi jövedelem mekkora hányadát különítsük el, viszont a különféle pénzügyi lehetőségekről alapszinten sem esik szó, hogy miért érné meg egy biztosítás vagy egy folyószámla, esetleg egy lakástakarék. Ezt mikor és milyen helyzetben kéne felhasználni (megkötni). 

Szinte kizárólag a biztosítás világáról szól (érintőlegesen beszélve a hitelkártyáról) a könyv, ami alapvetően nem meglepő egy biztosítási szakembertől, de szerintem a pénzügy többet jelent, mint biztosítás (és hitelkártya). 

Egyetlen okot tudok végső soron mondani, amiért megéri kifizetni a 6.000 forintot. Ha ez az ok számodra nem elegendő, akkor próbálj összeállni több emberrel és közösen megvenni vagy könyvtárból beszerezni, hiszen egyszer érdemes végigolvasni szerintem. Könnyen olvasható, könnyen megérthető. 

Az egyetlen ok:

Sanjay 0 azaz 0 forintot, eurót, dollárt vesz el a bevételből. A teljes bevételt jótékonysági célra ajánlja fel! 

 

::

Egyre többen írtok, mert hitelt szeretnétek felvenni vagy kiváltani. Tudok segíteni jó ötletekkel ebben! írj bátran szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy klikk

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr57803342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.09.20. 21:31:27

És ha mindenki pénzügyileg totálisan tudatos lesz és ki lesz okosítva, akkor miből fognak jól élni a bankárok, a mások pénzén élősködők és a szélhámosok?

Szarvas Norbert 2015.09.21. 08:39:32

@Diorella Queen: attol mert egeszsegugyileg tudatos valaki, az azt jelenti hogy nem kell elmennie orvoshoz?
süti beállítások módosítása