Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mi az életbiztosítás valódi üzenete?

2015. szeptember 19. - Szarvas Norbert

unnamed-1_1.jpgA tegnapi napon rendezték meg Budapesten a Kongresszusi Központban a második Budapesti Életbiztosítási Csúcstalálkozót, aminek keretében az elhangzottak szerint a magyarországi szakma legjelesebb 1000 képviselője volt jelen és hallgatta végig a nemzetközileg elismert biztosítási sztárok gondolatait. Mivel meghívtak erre az eseményre (amit ezúton is köszönök), ezért nem csak vaktában írok valamit, hanem a konkrét tapasztalataimat fogom veletek megosztani. Ennek az eseménynek másik vonatkozása, hogy Sanjay Tolani dubai sztárértékesítő magyar nyelvre szinkronizált könyvének (cím: 28.000) a bemutatása is. Mivel Magyarországon elsők között foghattam a kezembe ezt a könyvet, amit az Arab Emirátusokban a dubai iskolások számára kötelező olvasmánnyá tettek, ezért egy következő cikk formájában elmondom a konkrét véleményemet a könyvről. Reményeim szerint a mai napon ki is tudom olvasni:) Addig nézzük, mi az életbiztosítás valódi üzenete?

Magáról a rendezvényről

Amikor először megláttam  rendezvény jegyárát (egész napos VIP belépő) 35.000+ÁFA, akkor nagyon komoly elvárásaim lettek. Szinte biztos voltam benne, hogy itt kizárólag profin előadott és megszerkesztett know-how fog landolni a zsebekben. Kicsit féltem attól, hogy a sokadik "hogyan csináld" féle kongresszusra érkezem, amin habzó szájjal figyelő "self-made milliomos akarok lenni" palánták fognak árgus szemekkel figyelni. Hatalmasat csalódtam! Gyakorlatilag a rendezvénynek 20-40%-ban sikerült teljesíteni az előzetes "elvárásaimat". És én ennek nagyon örülök. Többet kaptam ettől a naptól, mint egy kétnapos "mostmegváltomavilágot" féle életérzés. Szerintem, amit tanultam, az tovább fog tartani. Bloggerként kaptam a meghívást, de pénzügyi tanácsadóként voltam jelen. Nem a "hogyan" a kérdés, hanem hogy "miért" adjunk el életbiztosítást. Nem a termékről szólt a rendezvény, hanem a misszióról és a valódi hozzáadott értékről. Nyílvánvaló, hogy az emberek nem értik az életbiztosítás lényegét. A legtöbb értékesítő sem érti, hogy ez miről szól. 

Nekem személy szerint két előadó tetszett igazán, a már "megénekelt" dubai Sanjay Tolani, aki egy hihetetlenül szimpatikus és rendkívül magasan képzett (ezt egyetemi diplomák sokaságával tudja igazolni) pénzügyi tanácsadó, a másik számomra leginkább "betalált" előadó az USA egyik legnagyobb életbiztosítási sztárja aka Sol Hicks, aki annak ellenére fellépett a rendezvényen, hogy rendkívül komoly vírust kapott el és még az eőladás előtt is orvost kellett hívni hozzá! A többi már történelem, ami ott történt, de erről még később mondok pár élményt!

Mi az életbiztosítás valódi üzenete?

Az első előadó, Helen-Eleni Gryparis görögországból érkezett hozzánk néhány érdekes gondolattal és egy átlagosnak mondható "az én utam" előadással. Helenről fontos tudnod, hogy három éve agytumort diagnosztizáltak nála, és kizárólag a biztosításnak köszönheti az életét. Innentől kezdve hivatása a kritikus betegségek biztosításának a terjesztése a világban. Az életbiztosítás életet menthet, hiszen általa olyan orvosokhoz jutthatsz el, akikhez ezidáig nem. Helen szerint a hit a legfontosabb, és ebben  termékben az értékesítőnek kell leginkább hinnie, hiszen csak ezután tudja megfelelően átadni az üzenetet. 

Bevallom, mindig felemelő és megríkató érzés olyan élettörténetét hallani, akit megérintett a halál és legyőzte azt. Két újraértelmezése nagyon megfogott, amivel kifejezi, hogy nincsen lehetetlen és nem létezik végzetes tévedés:

FAIL (kudarc) heleni értelmezése:  First Attempt In Learning ( a hiba a fejlődés első lépése)

NO (nem): New Opportunity (új lehetőség)

"Senki nem szegenyedik el, ha életbiztosítási kötvényt vásárol"- Helen


sanjay_photo1-300x300.jpgSanjay Tolani, aki egy számos olyan gondolatot osztott meg az emberekkel a maga nyers és lehengerlő stílusában, amivel sikerült az üzenetét "betalálni". Nyíltan bevallotta, hogy hiába a sok ezer megkötött életbiztosítási szerződése, véleménye szerint az emberek a mai napig nem értik, hogy mivel "foglalkozunk" (az életbiztosítási ügynökök), ezért mondják, hogy "nincsen szükségem rád".  Nem az a lényeg, hogy mit csinálsz, hanem hogy miért! Számára ez nem munka, hanem egy misszió, amivel pénzt is kereshet. Az életbiztosítással segít az embereknek a nehéz helyzetekben. Ez a szakma a szeretetről szól. Az életbiztosítás is a szereteről szól, hiszen gondokosni akarunk a szeretteinkről, miután eltávoztunk. Sajnay egy nagyon erős példát hozott arra, hogy életbiztosítási ügynökként tőle miért nem várható el, hogy az embert gazdaggá tegye:

"Ismered a Titanicot? Én nem azért jöttem, hogy megmuttassam hogyan kell megépíteni a hajót. Én a mentőcsónak vagyok, s minél nagybb a hajó, annál több mentőcsónak (életbiztosítás) kell".

Mi a legjobb befektetés? Ingatlan? Nem! " Buy today, die tomorrow"- Sanjay Tolani

 

Dale Martin amerikai sztárszakember, aki egy nagyon érdekes témáról osztotta meg a véleményét. "Bárcsak tudhattam volna". Veled is előfordult az életedben, hogy a fejedhez csaptál és mondtad: "Bárcsak tudhattam volna, mert akkor másképpen cselekedtem volna"?  Higgyétek el, hogy a legtöbb biztosítással nem rendelkező ember, akit utolér a tragédia, pontosan ugyanígy viselkedik. 

"Az embereket az érdekli, mi van a szívedben és nem az, mi van a fejedben"- Dale Martin

solpic2014yellowtie_kep-243x300.jpgSolomon Hicks komoly vírusos fertőzéssel érkezett. A felkonfban elmondták, hogy nagyon szép hangja van, szokott is előadásain énekelni, de a betegsége miatt nem fog tudni. Megérkezett Hicks és látszólag senki nem szólt neki erről a tényállásról, mivel hatalmas erővel belekezdett és énekelt a hallgatóságnak. Valóban megérintett a hangja és az áradó energiája. Amikor megtudtam, hogy az általam valalaha látott legenergikusabb (pedig sok ilyen rendezvényen voltam már) előadó már 71 éves és ráadásul beteg, akkor nem akartam elhinni. Azt gondolom, hogy őt mindenkinek életében egyszer meg kellene hallgatnia.  Persze az életbiztosítással kapcsolatban beszélt, de mégsem éreztem ezt hangsúlyosnak. Sokkal inkább ragadt meg bennem a tanítása az élet szeretetére és a felnemadás művészetére. Az ő öröksége: "Van hely a csúcson neked is". 

Ismered azt a személyiségi tesztet a fallal, amiben a tesztelő megkérdezi tőled, hogyan jutsz át a fal másik oldalára? Eddig azt hittem, hogy én is ismerem és jól alkalmazom a mindennapi életemben, munkámban. Sol egy más dimenzióba helyezte a kérdést: " A kérdés nem az, hogyan jutsz át rajta, hanem hogy mennyire akarod azt, ami a fal másik oldalán van". A győzelem belülről indul, ha van okod és tudod miért cselekszel. Sol szerint mindig lesz valaki, aki megírja a sztoridat (életedet)- tudja hogy nézel ki, hány éves vagy. De azt senki nem tudja, mi lesz a sztorid vége. A te kezedben van az ecset és ne add oda senkinek, mert teljesen más képet fog rólad festeni! 

Figyeltem ezt az embert és nem hittem el, amit láttam. Sok kiégett huszon éves értékesítőt láttam már, erre jön egy 71 éves pali, aki szenvedélyes, aki szétrobbantotta a Kongresszusi Központot a szenvedélyével, alázatával és szeretetével. Még a végén meg is énekeltette a hallgatóság, mintha valami vidám vasrnapon lettünk volna. Tudod olyan afroamerikai hitgyülis stílusban. Nekem ez nem pálya, de a fenébe is! Ez ott nem érdekelt és részese akartam lenni annak a szeretetnek és szenvedélynek, amivel elárasztotta a termet. 

" A siker nem végállomás. A siker szokás! A siker nem holnap vagy jövőre jön el, hanem egy szokás, amit nap, mint nap megteszel, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból"

 

A Pénzkultúra Alapítvány és a támogatás!

Szóval van ez a Pénzkultúra alapítvány, amit Solymár Attila álmodott meg. Az Alapítványnak van egy edukatív oldala (az ilyen rendezvények) és egy jótékonysága vonala. Ne legyünk álszerénynek! Életbiztosításokról beszéltek életbiztosítási ügynököknek. Őket fel kell tölteni a megfelelő lelki munícióval a munkájuk elvégzéséhez. Esetünkben két részletben az Alapítvány munkáját bemutatva vetítettek le nekünk olyan családok szívszorító történetét, amikor a kenyérkereső  hirtelen eltávozott és a család pénz nélkül, eladósodva ott maradt egyedül és védtelenül. Az egész terem megkönnyezte (én is), hiszen nagyon szomorú ezekkel a helyzetekkel szembesülni. Valóban jogos feltevés, hogy mindez elkerülhető lenne egy havi pár ezer forintba kerülő életbiztosítással. Amikor a videókban elhangzott, hogy mekkora életbiztosítás kellett volna (általában tíz millió), azt picit hatásvadásznak éreztem, mint ahogyan azt is, ahogyan kiállították a színpadra ezeket a meggyötört özvegyeket és mellé a félárva gyermekeket. Bennem még élt a videókban látottak, amikor volt olyan gyerek, aki elbőgte magát, miközben apáról kérdezték. 

unnamed-6.jpg

Aztán először egy család, majd egy másik blokkban öt család sorakozott fel. Solymár Attila beszélgetett velük, néha picit hatásvadászan, viszont rendkívül emberien. Hihetetlen kedves volt a gyerekekkel, ami számomra pozitív meglepetés volt, hiszen gyakran láttam eddig életem során, hogy a gyerekeket eszköznek használják és nem veszik emberszámba hasonló szituációkban. Ezzel szemben Attila a gyerekeket helyezte előtérbe, megszólaltatta őket a "saját nyelvükön" és játszott velük. A sok gyerek közül két gyerek álmát tudta az alapítvány teljesíteni (Xbox és zongora). Vakartam a fejem, hogy a többi gyerek miért nem kapott valamit, de ne legyünk telhetetlenek, hiszen ez is hatalmas dolog. Mint ahogyan az Alapítvány tette, ugyanis a kiválasztott rászoruló családoknak (Attila hangsúlyozta nagyon korrektül: EZ nem szegénységi verseny, nem ez alapján döntött a kuratórium!) 500-500 ezer forintot, illetve az első blokkban megismert családnak 1M forintot adományoztak abból a pénzből, amit magántámogatók és a rendezvényt felkaroló biztosítók, vállalkozások tettek össze. Ezen felül hatásvadászatként minden család kapott a szülőre életbiztosítást 5M forint értékben, hogy ne maradjanak védtelenül, ha megtörténne mégegyszer a baj.

És itt vertem képletesen az asztalra! Ugyanis beszélek itt hatásvdászatról, de közben nincsen jobb ötletem, alternatív megoldásom. Mi a hatásvadász? Hogy egy életbiztosítási csúcstalálkozón életbiztosítást (is) odaadnak a megárvult családoknak, akiknek az életben maradt szülője már belátja, hogy kellett volna, most is kéne, csak nem tudja megfizetni? Ebben a percben értek bennem össze azok a dolgok, amiket ez a konferencia el akart nekünk mondani!

Az életbiztosítás a gondoskodásról és a szereteről szól. Védelmet vásárolhatsz a családodnak és a gyermekeidnek, ha te már nem leszel ott, hogy megvédd őket. És hogy erre a körítésre mi szükség? Pontosan a sok hisztis pimaszúr miatt, akik (itt kommentbe is) számtalanszor leírják, hogy mennyire nincsen szükség biztosításra, hogy az egész csak átverés. Ők azok akik eltántorítják az embereket ettől a területtől, és ők azok akik olyan károkat okoznak ezzel, amit fel sem tudnak fogni. Feltszem a világtörténelemben nem egyszer fordult elő olyan eset, amikor jött az ügynök, a család kötött volna, de a caslád jó megmondóember barátja lebeszélte őket erről, majd pár hónapra rá bekövetkezett egy katasztrófa, és pénz nélkül maradtak. Felteszem ilyenkor ezek a megmondó emberek nem mennek oda a temetésen és visznek a részvéten kívül pénzt a családnak, hogy túl tudjanak jutni a dolgokon. 

Összességében

Szerintem volt két iszonyú erős előadás, meg néhány (a jegy árához képest) gyengébb is. Összességében viszont korrekt és teljes volt a sztori. Nem voltak kilengések, helyette egy konrkét mondandó köré épült az egész rendezvény. Szerintem mindenki pozitív élményekkel gazdagodott. A kérdés csak az, hogy ezt a mindennapokba hogyan tudják majd használni a jelen levők. És itt nem az értékesítési számokra gondolok, hanem arra, hogy az életbiztosítás valódi üzenetét hogyan fogják tudni átadni, értelmezni ezek az emberek?

Az Alapítvány most tudott néhány családnak valódi segítséget nyújtani és megkönnyíteni picit az életüket! Jó volt ilyet látni, és remélem egyre többen fogják támogatni a hasonló kezdeményezéseket!

 

:::::

Ha kérdésed van hitellel kapcsolatban, akkor írj bátran szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy klikk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr927801092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csepke 2015.09.20. 13:45:44

az életbiztosítás valódi üzenete az, hogy fogadást kötsz a saját halálodra, és közben reménykedsz hogy elveszted a fogadást

Ez kiez? 2015.09.20. 13:57:19

Végig a kockázati életbiztosítást tömjénezed (saját halálodra fogadsz); de Mo-o 10-ből 9 eladott életbiztosítás unit linked szutyok, ami halál esetén kb a befizetett pénzt adja vissza, egyébként meg annyit sem; hacsak nem fizeted végig az aláírt 10-15-20 évet.

Szóval a unit linkednél pont arra fogadsz, hogy ha 15-20 évig végig tudod fizetni (azaz végig lesz munkád, munkaképes maradsz) akkor talán fizet egy minimális hozamot, egyéb esetben a biztosító vitte a pénzedet.

Szarvas Norbert 2015.09.20. 15:09:45

@Ez kiez?: a unit linked biztosítást kezdetben azért adták, hogy az a vegyes életbiztosítást felváltva nyújtson alternatívát a befizetett pénz megtérülésére. A unit linked biztosításba jelentős mértékű kockázati elemet lehet elhelyezni és egy optimálisan összeállított arányban a megtakarítási díjrésznek a kockázati költségeket kellene kitermelnie.

Az ígény viszont szimplán megtakarítási volt Magyarországon, ezért használják ezt a terméket megtakarítási számlának és a biztosítás kevésbé fajsúlyos ebben az esetben.

Pop40 2015.09.20. 16:30:07

@Ez kiez?: "Szóval a unit linkednél pont arra fogadsz, hogy ha 15-20 évig végig tudod fizetni (azaz végig lesz munkád, munkaképes maradsz) akkor talán fizet egy minimális hozamot, egyéb esetben a biztosító vitte a pénzedet."

Alapesetben ezzel nincs is gond.
Az UL ugyanis sokkal inkább befektetés, mintsem biztosítás - a biztosítási rész az csak kiegészítés, a hangsúly a tőkefelépítésen lenne. A manusz 20 évig rendszeresen félretesz x összeget, és ebből, meg a hozamaiból felépít magának egy olyan tőkét, ami később járadékként a bevételének egy részét, akár döntő részét adja.

A gond nem ez, hanem az, hogy Mo-n ezt is sikerült elb.szni: egy csomó MLM-rendszerben értékesítő cég rázúdított egy rakás képzetlen ügynököt a képzetlen népre - nyilván ebből jó dolog nem sülhet ki. Miután megkapta a jutalékot, magasról tett az ügyfélre, akinek meg persze gőze nem volt, miért fizeti 5-6-7 év után is a "semmit", hisz nem magyarázták el neki, hogy a tőkét jórészt az idő építi. Így persze abbahagyta, nyilván a legrosszabbkor.

Ettől még nem maga az UL a hibás, mint ahogy gyilkosságnál sem a pisztoly a hibás - az unit linked nem tehet róla, hogy a képzetlen ügynökök miatt a képzetlen ügyfelek rosszul használták.

Ne küldj levelet 2015.09.20. 19:45:26

Az UL egy sz@r. Életbiztosításnak, mint bármilyen biztosításnak van értelme. A kiesett keresőt helyettesíti egy ideig.

Ez kiez? 2015.09.20. 20:11:44

@Szarvas Norbert: tévedsz, a unit-linked biztosítás eredeti céljának semmi köze sem a megtakarításhoz, sem az életbiztosításhoz.

Ezt un.vagyonstrukturáló eszköznek találták ki, és az a célja, hogy a kedves ügyfél válópere/bírósági tárgyalása/börtönbüntetése/adóvizsgálata alatt ne legyen kimutatható vagyona, de ha a kellemetlenségnek vége, akkor vissza tudja kapni. Ez a célja, nem más. Ilyen körülmények között pedig másodlagos, hogy a befektetett összeg hozamát lenyúlja a biztosító.

Ha hozamot szeretne az ügyfél elérni, akkor megveszi simán a biztosítás mögötti befektetési alapokat, és nem kell kifizetni a biztosító évi 4-6-8%-os díjterhelését. Alacsonyabb díjterhelés, bármikor visszaváltható, magasabb hozam.

Az, hogy Mo-on ezt a pénzügyi eszközt "lakossági" szolgáltatásként árulják, már önmagában egy vicc. Havi néhány 10e HUF-os megtakarítást bevállaló embereknek a unit linked a létező legpocsékabb megtakarítási forma. A mögöttes befalapon elért hozam jó részét leveszi a biztosító, szerződéses időszakon belül csak úgy lehet kiszállni, hogy a biztosító elveszi a befizetett pénz 20-100%-át. És a UL nagy előnyét, hogy a befizetett összeg nincs az ügyfél nevén, valójában soha nem használják ki az ügyfelek.

@Pop40: neked kb ugyanez a válaszom. A unit-linked nem versenyképes befektetési forma, a magas díjterhelése és a borzasztó kötöttségek (10-20 éven belül nem férhetsz hozzá) miatt nem tud versenyképes lenni semmilyen alternatív befektetési formával (befektetési alap, részvény, kötvény, bármi).

A unit-linked egész egyszerűen nem arra van kitalálva, hogy a befizetett pénz fialjon, hanem arra, hogy ne kelljen elfelezni az asszonnyal/NAV-val/bárkivel. Aki azt állítja, hogy a UL versenyképes a mögöttes befalapokba való direkt befektetéssel, az vagy hülye, vagy hazudik.

xGéza 2015.09.20. 22:44:05

Áruld már el, hogy mentette meg a Helen nevű hölgy életét az életbiztosítás? Az csak akkor fizet, ha meghal a kundschaft. Ha unit linked biztosításban volt megtakarítása, és azt használta fel, hogy a TB által nem finanszírozott kezelést kapjon, azt veszteséggel tudta kivenni. Jobban járt volna, ha azt máshol gyűjtögeti. Ha meg valamilyen kiegészítő egészség-biztosítása volt a kötelezőn felül, akkor az meg nem életbiztosítás.

Pop40 2015.09.21. 05:33:07

@Ez kiez?:

"Ha hozamot szeretne az ügyfél elérni, akkor megveszi simán a biztosítás mögötti befektetési alapokat"

Há' hogyne, persze. Majd Mari néni elkezd bef alapokat adni-venni, mi? ;-)
Márpedig a mai nyugdíjrendszer recseg-ropog, ez nem titok. A 20-30 év múlva nyugdíjba menőknek nevetséges nyugdíjuk lesz. Ennek kiegészítésére hivatott a megtakarítás, ugyanis nevetséges nyugdíja lesz mindenkinek, nem csak azoknak, akik értenek a tőzsdéhez. Azoknak is, akik nem.

Az ul díjterhelése valóban magas - ha a futamidő vége előtt kiszállsz. Ugyanis a biztosító sem ingyen dolgozik.
Ugyanakkor az ul-nek ÉPP AZ LENNE A LÉNYEGE, H NE SZÁLLJ KI A FUTAMIDŐ VÉGE ELŐTT. Ennélfogva az, hogy 20 évig fizetned kell, nem borzasztó kötöttség. Olyan tőke ugyanis, ami eltart téged 60 éves korodtól halálodig, sajnos nem 2 nap alatt épül fel. Aki ezt nem érti meg, az tényleg jobban jár, ha elkerüli a témakört, más kérdés, hogy ő meg nagyot fog szívni idős korában.

Persze takarékoskodni nem csak az ul-lel lehet, csak ugye általános tapasztalat, hogy a magyarok megtakarítási hajlandósága a béka segge alatt van: ha 1-2 évig félre is tesznek, utána tuti elköltik valamire. Na, ebből pedig nem lesz lóvé öregkorban.

Ez kiez? 2015.09.21. 07:57:42

@Pop40: miért ne vehetne Mari néni befjegyet? Amikor unit linked biztosítást köt, akkor is döntenie kell, hogy mibe fektessen (tudod, ez az a "globális növekedési", meg "kiegyensúlyozott" stb.), ezek általában 1:1-ben megfeleltethetők 1-1 befalapnak. Befjegyet venni ugyanolyan egyszerű, mint betétet lekötni.

"Ugyanakkor az ul-nek ÉPP AZ LENNE A LÉNYEGE, H NE SZÁLLJ KI A FUTAMIDŐ VÉGE ELŐTT. Ennélfogva az, hogy 20 évig fizetned kell, nem borzasztó kötöttség."

Itt egy kicsit megbicsaklik az érvelésed. A szar büdös, ami rossz. De mivel direkt büdös, ezért jó, hogy büdös. Wtf?

Ahogy az előbb is írtam, megtakarításra, hozam elérésre teljesen alkalmatlan a unit linked. Ha te konkrétan a nyugdíjrendszer összeomlásával paráztatod az ügyfeleidet, nyugodtan ajánlj nekik NYESZ-re vagy TBSZ-re kötött befjegyet; ugyanazt, amit UL-ben is megvenne az ügyfél. Ezek az előnyei a UL-hez képest:
- a biztosító díjterhelésétől függően 4-8%-kal magasabb hozam
- ha 20 év alatt bármikor úgy alakul az életed, nyugodtan leállhatsz a befizetéssel, akár évekre is, senki nem veszi el a pénzed.
- ha mégis korábban szükséged van a pénz egy részére, mind visszakapod a hozamaival együtt, csak az adókedvezményt ill. állami támogatást bukod. A biztosító nem veszi el a befizetett pénzed 20-100%-át.

Összességében tényleg az a legbosszantóbb a unit linked ben, hogy a biztosító az ügyfél saját befizetett pénzét nem adja vissza. Ha ezt egy brókercég vagy egy bank csinálja, az botrány és csődhelyzet; a biztosítóknál viszont ez üzemszerű, a "termék" lényegi jellemzője.

Pop40 2015.09.22. 06:18:14

@Ez kiez?:
Nyugodtan vehet, de légy erős, nem fog.
Csak nézz körbe a környezetedben: hányan vannak, akik évtizedeken keresztül kitartóan spórolnak? Egy kezeden meg tudod számolni, ugye?
És azok hányan vannak, akik értenek a befjegyekhez, tőzsdéhez? Őket is meg tudod számolni egy kezeden, ugye?

Na, akkor most vedd ennek a 2 halmaznak a közös részét. _:-)
Alig van benne 1-2 ember, ugye?

Na, erre kell egy olyan szervezett keret, mint pl a biztosító: aki egyrészt leveszi a tőzsdézés terhét Mari néniről, másrészt a rendszeres megtakarítást szervezett keretek közé tereli, ezáltal kisebb az esély, hogy Mari néni 2 év után elunja, és elkölti a lóvét plazmatévére.

"A szar büdös, ami rossz. "

Ezt nem teljesen értem, mire írod. Azért "büdös", mert a biztosító nem ingyen csinálja?

"megtakarításra, hozam elérésre teljesen alkalmatlan a unit linked."

Ha 2-3 év után kilépsz, akkor valóban.

"Ha te konkrétan a nyugdíjrendszer összeomlásával paráztatod az ügyfeleidet"

Én nem paráztatok senkit, nincsenek ügyfeleim, nem foglalkozok ilyennel.
Jó pár éve mellékállásként elkezdtem, de nagyjából addig terjedt a karrierem benne, hogy elücsörögtem pár fejtágítón :-)
Pont az első kommentemben vázolt problémák miatt. Szóval nincsenek ügyfeleim, nem is voltak, és garantáltan nem is lesznek.

" 20 év alatt bármikor úgy alakul az életed, nyugodtan leállhatsz a befizetéssel"

Ez az ul-ben is lehetséges, ott is szüneteltethető, díjmentesíthető a számla.

"Összességében tényleg az a legbosszantóbb a unit linked ben, hogy a biztosító az ügyfél saját befizetett pénzét nem adja vissza. "

Ha a biztosító szemszögéből nézed, ez teljesen logikus: ő sem ingyen dolgozik. Levonja az első években a költségeit, utána mehet a buli. És mivel ez egy 20 éves program, ez csak azoknak okoz gondot, akik nem megfelelően használják. Igen, ha valakinek 2 év múlva kelleni fog a pénz, az ne nyisson ul-t.
Kb mint a körfűrész: ha valaki ért hozzá, klassz dolgokat tud vele csinálni. Ha én nekiállnék szórakozni vele, max levágnám az ujjaimat. De emiatt nem a körfűrész a hibás, hanem az, aki nem arra használja, amire való.

Egy 5 éves TBSZ, vagy pláne egy részvény-kötvény NEM fogja megoldani a nyugdíjgondodat, mert megfelelő tőke NEM épül fel ennyi idő alatt.
Természetesen nem kell ul se, ha valaki rendszeresen, évtizedekig hajlandó félretenni a pénzét valami olyan szisztémában, ami hozamot hoz. De valljuk be, Mo-n nem ez a jellemző.

Pop40 2015.09.22. 06:20:18

@Ez kiez?:

Ja, és még valami: szerinted az "paráztatás", ha azt mondom, hogy a nyugdíjrendszer jelen formában fenntarthatatlan, és akik 20-30 év múlva mennek nyugdíjba, a nyugdíjuk kb az éhenhaláshoz lesz elég?

Ez kiez? 2015.09.22. 18:17:35

@Pop40: A befjegy vételhez pont annyi ész kell, mint a unit linked biztosításnál a portfoliótípus választáshoz. Ezt írtam a múltkor is. Tőzsdézésről szó sem volt.

Azért büdös, mert a biztosító feleslegesen korlátoz. Ha azt próbálod bemagyarázni, hogy a UL rugalmatlansága (azazhogy a biztosító elveszi a pénzed 20-100%-át, ha korábban szállsz ki) egy termékelőny, akkor kemény fába vágod a fejszédet. Talán egy mazochista fórumon lehet esélyed ezt így elsütni.

Lehet ,hogy a biztosító szemszögéből logikus, hogy elveszi a pénzed 20-100%-át, az egyszerű ügyfél szempontjából viszont nagyon nem az.

A TBSZ-t 5 év után újra lehet kötni.

Egyébként meg a UL egyébként sem tud 4-8%-os THM-mel hozamot csinálni. Gondolj bele, az irányadó kamat kb 1%, a jobb alapkezelők mondjuk 3-4%-kal tudják megverni a kockázatmentes hozamot hosszú távon, ebből az alapkezelő levesz mondjuk 1.5%-öt, a biztosító mondjuk 6%-ot, az ügyfélnek meg marad az eredő -2.5%. Veszteség, érted. Akkor, ha véges-végig rendesen fizeti ezt a szutykot, egyébként meg még rosszabbul jár.
Méeg egyszer leírom, a unit linked nem megtakarítási termék, nem az a lényeg, hogy hozamot érjen el az ügyfél, hanem, hogy ne legyen jogilag a tulajdonában a vagyon. Vagy anélkül lehessen örököltetni a pénzt (pl. egy törvénytelen gyermeknek), hogy ez a végrendeletbe akárcsak bekerüljön.

Persze, hogy paráztatás. A biztosítást áruló ügynökök első lépése, hogy ráparáztatnak valamire, hogy aztán kössél rá biztosítást. Víz%viharkár/szar nyugdíj, bármi. Probléma tudatosság növelésének hívják az ügynökképzőben, de ezt te biztos jobban tudod.

Pop40 2015.09.24. 05:37:30

@Ez kiez?:
"Tőzsdézésről szó sem volt."

Dehogynem. Emlegettél feljebb részvényt-kötvényt is.
Amúgy meg a bef alap kiválasztásához is kell némi gazdasági ismeret, ha nem alapkezelő csinálja, hanem Mari néni személyesen.

"Ha azt próbálod bemagyarázni, hogy a UL rugalmatlansága egy termékelőny"

Ne forgasd ki a szavaimat, kérlek. Semmi ilyet nem mondtam. Az ul rugalmatlansága nem termékelőny, hanem annak az ára, hogy 20 évig kezelik a lóvét, és hogy 20 évig "rá vagy kényszerítve", hogy fizesd - pozitív értelemben kényszerítve, hisz nehezebb elköltened lcd-re.

"A TBSZ-t 5 év után újra lehet kötni."

Csúcs. A részvényt is újra lehet venni, pl aki daytradel, minden nap 23-szor újra is veszi :-D
Csak momentán ez egy újabb alkalom arra, hogy az illető azt mondja, áh, hagyjuk a fenébe.

A hozamos részt értem, csak te is értsd már meg végre, hogy az ul elsődleges célja nem a legmagasabb hozam lenne. (Mellesleg azt is elérheti, hisz 20 év nagy idő - minimum 1-2 tőzsdei szakadás, és tőzsdei eufória beleesik, mikor jó áron lehet bevásárolni, illetve jó áron lehet kiszállni, zsebrerakni a nyerőt, és átmenni pl pénzpiaci alapba. Ezt a TBSZ-szel nem feltétlenül lehet megtenni, az 5 éves ideje alatt.)

"hanem, hogy ne legyen jogilag a tulajdonában a vagyon. "

Ez nyilván benne van, akit ez érdekel, emiatt köti, ezt én nem is vitattam.

"Persze, hogy paráztatás."

Hát, ha neked paráztatás az, hogy 30 év múlva lósz*rt nem ér majd a nyugdíjad, én nem akarlak kiábrándítani ;-)
A közmunkások biztos jó kis nyugdíjat dobnak majd össze annak a pár milliónyi nyugdíjasnak. :-DDDDDD

"Probléma tudatosság növelésének hívják az ügynökképzőben, de ezt te biztos jobban tudod."

Mondtam már, én nem vagyok, és soha nem is voltam ügynök. Egyetlen egy darab ul-t sem kötöttem soha életemben. Ha neked attól már valaki ügynök lesz, hogy részt vesz pár ilyen előadáson, akkor nekem sok foglalkozásom van, mert igencsak sok, különböző témájú előadáson megfordultam már. :-D
süti beállítások módosítása