Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Sokezer ember dolgozna szívesen vasárnap. Köszi KDNP

2015. július 22. - Szarvas Norbert

whcqzjhnr1qmap81g6o5.jpgTöbb, mint 3 ezer emberrel kevesebben dolgoztak májusban a kereskedelemben, mint február végén. A kettő hónap között mi a különbség? Időközben történt egy KDNP féle vasárnapbezárós történet. Ami számomra még ennél is ijesztőbb, az a tény, miszerint a kereskedelem és a foglalkoztatottság a nyári hónapokban jobban pörög bizonyos területeken (nyári munkák), így a foglalkoztatottságnak nőnie kellett volna és nem csökkennie. Ezek a KSH adatok, amikben csak az 5 fősnél nagyobb vállalkozások szerepelnek. Az biztos, hogy aki emiatt elvesztette a munkáját, annak nem esett jól. Ezek a számok újabb alátámasztásai múltbeli félelmeimnek, amik a foglalkoztatottsággal kapcsolatosak voltak. Nem volt nehéz megjósolni, hogy munkahely megszűnések fogják övezni a vasárnapot. Mégis sok embernek nehezére esett ezt belátni és inkább felültek a kormányzati kommunikációs vonatra. És akkor most reagálok!

Szemezgettem néhány kommentet a hírrel kapcsolatban (origo), amiket most meg fogok válaszolni. Odamondok, jól figyelj!

"Azt még megértem, ha valaki kényszerből szeretne, de hogy szívesen, na ahhoz már komplett idiótának kell lenni... :D"- írja beeble

Nagyon humoros megjegyzés, ami bicskanyitogatóbb, mint Lázár cinikus vidámszerdái a kormányzati kommunikációban. Nem tudom mikor lett ciki, ha valaki szeret dolgozni és élvezi a munkáját. Miért kötelező olyat csinálni, amit nem szeretünk? Pénzkeresetért? Azért mert neked szar az életed? AMúgy félhetően azért dolgoznának szívesen vasárnap, mert jelen pillanatban nincsen ezeknek az embereknek jövedelmük a boltbezárást követő létszámleépítések következtében. 

""Háromezer ember szívesen dolgozna vasárnap is"
MENJENEK A PIACRA ÁRULNI!!!"- köszönjük Kurir

És mit áruljanak a piacon? Nagyon hiányos a mezőgazdasági tudásom, de itthon próbálkozom balkon paradicsom termesztésével. Sajnos a lakásomba a nap nem süt állandóan, ezért limitált a fejlődési lehetőség. Másfél hónapja űzöm az ipart, de még nincs termés. Én mit adjak el a piacon városi lakástulajdonosként? Csak remélni tudom, hogy segély és mindenféle adókedvezmény felvétele helyett te is a piacon űzöd az ipart...

" Háromezer ember menjen dolgozni,több millió viszont nem szeretne vasárnap dolgozni!!"- Regata

Szerintem Orbánék lennének a legboldogabbak, ha több millióan dolgoznának az országban legálisan adót megfizetve. Milyen több millió emberre gondolsz, akit érint a vasárnapi munka? Hol található ez az embertömeg? Ha 10 millió ember él az országban, amiből közel a fele eltartott (nyugdíjas, gyerekkorú), a maradék jelentős része pedig munkanélküli vagy minimálbérre bejelentett, akkor marad kb 2 millió aktív dolgozó. Nagyon könnyü dobálózni random számokkal, hiszen jól hangzik. De néha nem árt belegondolni a dolgokba. Nagyon maximum pár százezer embert érint a vasárnapi munka, hiszen a legtöbb szektorban hétfőtől péntekig tart a munkaidő. Erről jut eszembe a hír, miszerint Észak-Korea nemzeti tv-je bemondta, hogy egy észak-koreai lépett először a NAP!!! felszínére mindenkit megelőzve. Reggel indult a NAP!!!!-ra és estére haza is ért. Működik a kormányzati kommunikáció?

Konklúzió?

Gyakorlati haszna egy átlagos magyar ember számára nincs a vasárnapi boltbezárásnak. Ellenben gyakran nehezíti meg az életünket. 

Mondok egy példát:

Az unokaúgomat (10 éves) levittem vasárnap a velencei korzó szabad strandjára, ami elképesztően jól meg lett csinálva. Mikor vinné le a gyereket az ember a strandra, ha nem hétvégén (és inkább vasárnap)? A vicc az egészben, hogy a strand mellett van egy Spar, ahol mindent meg lehet(ne) venni, ami kell (fagyi, hűtött üdítő stb..) normális áron. De mivel vasárnap van ezért sajnos nem lehet ilyen luxust megengedni magunknak, mint Sparban enni, inni. Ha ez a stand spontán ötlettként jött és nem készültünk fel rá egy nagy bevásárlással, akkor bizony rábasztunk. Még szerencse, hogy a kajáldák nyitva vannak háromszoros árért...

Sok ismerősöm szerint jó dolog ez a boltbezárásos dolog, hiszen így nem mennek vásárolni. Ellenkeznem kell velük, hiszen emiatt nem tudok menni vásárolni szabadnapon, amikor időm lenne vásárolni. Ha őszinte akarok lenni, akkor engem ez érdekel a legjobban a témával kapcsolatban. Most tűnhetek bunkónak, de közegidegen számomra mások munkája és munkaideje. Nem kell dolgozni vasárnap nekik? Nem érdekel. És biztos vagyok benne, hogy a folyamatosan a társadalmi empátiába belecsimpaszkodó embereket sem érdekli igazából, hogy egy vadidegennek kell vagy nem kell dolgoznia. Baromi jól hangzik érvként, hogy megvédjük a másik szabadidejét, de ez mind bullshit és üres duma, ami jó vitalapot és érvrendszert ad a kezedbe. 

Az igazság az, hogy az embernek azért tetszik ez a bezárás, mert így egy picit nevelve és "kényszerítve" van, amit valamiért szeretnek az emberek. A többieknek meg pontosan azért nem jön be, mert nevelve és kényszerítve vannak. Közben pár ezer ember elveszti a munkahelyét az nem oszt, nem szoroz. Tavaly is többen veszítették el más miatt és a jövőben is lesz hasonlóra példa. A gazdaság változik, az emberek alkalmazkodnak. A mondjuk nagy rejtély számomra, hogy miért kell törvény ahhoz, hogy ne menjek le vásárolni.

Nagy rejtély, hogy az emberek nagy része miért az Államtól vár mindenre megoldást és segítséget? Miért nincs önfegyelem és miért szükséges az állami kontroll? Oviban vagyunk? 

Ovinéni, ovinéni! Azt mondták nekem, hogy vasárnap nem jöhetnek óvodába!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr897646350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fudosin 2015.07.22. 11:50:56

Én is sokat szívok a vasárnapi boltzár miatt és utálom is, viszont nem szeretem, amikor összemossák a tényeket. Ne felejtsük el, hogy volt két nagyobb esemény: a Baumax kivonulása és a Tesco tizenpár üzletének bezárása. Ezek függetlenek a vasárnapi boltzártól, bár nem függetlenek a kormány egyéb intézkedéseitől, mégis külön kéne nézni az itt elbocsátottakat.

csoio csagasz 2015.07.22. 13:09:09

Könyörgöm, zárjunk be minden munkahelyet vasárnap.
Akkor végre eljön a hőn áhított szabadság, és a retkes kádéenpés és fideszes barom ha felhívja a mentőt mert a büdös kurva anyja éppen az utolsókat rúgja, akkor biza hallgassa csak az üzenetrögzítőt, hogy "Hívjon hétfő reggel", és mondja a kibaszott mocskos k. anyjának, hogy bocs mutter, de most elpatkolsz mert idióta a fiad.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.07.22. 13:17:54

@fudosin: Biztosan függetlenek? Csak mert a boltzár bejelentése után született / lett ismert mindkét döntés.

És igen, én is sokat szívok a vasárnapi boltzár miatt, és anélkül is tudom, hogy kik a felelősök érte, hogy bármit összemosnék bármivel.

Scagnetti 2015.07.22. 13:54:20

Mint általában, amihez a fiúk hozzányúlnak, az szarrá válik.

Netuddki. 2015.07.22. 14:20:54

Há' zsóti! Csuklasz-e még?

Mr. Waszabi 2015.07.22. 14:25:37

Öntudatlan emberrel azt csinál bárki, amit akar. Nincs akarata sem. Beleadhatja a szájába a szavakat bárki, épp azzal fog egyetérteni, aki meggyőzőbben vakítja. Aki a pult másik oldalán dolgozik, az nem nagyon lázongott eddig sem, mert kellett a della. Hát most hétköznap kell túlóráznia, cserébe vasárnapja sem szabad, mert bár a pénztárba nem kell beülnie, de árut feltölteni be kell mennie vasárnap (pl. a tesco-ban). Mindez csak arra volt jó, hogy a KDNP is jól érezze magát vasárnap a réges-régi szocreál feelingben. A többiek? Le vannak szrva, nagyjából.

Bafana 2015.07.22. 14:28:41

Nem vagyok KDNP szimpi, de beb@szna, ha vasárnap dolgoznom kellene. Dolgozzon vasárnap az, akinek Imre az anyja...

Gyorgy Nagy 2015.07.22. 14:42:24

A KDNP egy nemlétező megélhetési ( Semjénel az élen a fővadász aki apucitol aki munkásőr ès masziv pàrtag volt orvos létére a Kapás u rendelőben urizálva vadászgat ) TÖRPE PÁRT.Kicsi Viktor ugyanugy kezeli öket mind szegény Jozsi bàcsiékat.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.07.22. 15:01:13

@Bafana: Hát, akkor ne dolgozzál. Olyanok dolgoztak, akik másfél- kétszeres bérért vasárnap akartak. Téged ez nem érint, nem kell vele foglalkoznod.
Én viszont szerettem vasárnap vásárolni, mégiscsak "vásárnap", és ahány eladóval beszéltem, nekik sem volt bejuk vele, mert több volt a pénz, és hétközben volt szabadnapjuk cserébe. De ami a leggázabb, hogy ebbe aztán tényleg igazán nem kellett volna belesemjénkedni.

sas70 2015.07.22. 15:05:10

Ez a vasárnapi boltzár egy rohadt nagy ökörség! Az is hülye aki kitalálta és az is aki megszavazta! És mivel KDNP nincs FIDESZ nélkül, köszönjük nekik is ezt az állatságot. Cserében én sem fogom elfelejteni, amikor majd választani megyek!

inebhedj - szerintem 2015.07.22. 15:11:33

"Erről jut eszembe a hír, miszerint Észak-Korea nemzeti tv-je bemondta, hogy egy észak-koreai lépett először a NAP!!! felszínére mindenkit megelőzve. Reggel indult a NAP!!!!-ra és estére haza is ért. Működik a kormányzati kommunikáció?"

Ezt a részt nem nagyon értem. Egyrészt hogy kapcsolódik a szöveghez, másrészt honnan jött? (Mivel nem az érintett tévéből.)

Lady Ann 2015.07.22. 15:23:12

@Bafana: Ne dolgozzál, a te dolgod, de ne is akadályozd, aki dolgozni akar.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.22. 15:32:16

A társadalmi szolidaritás érdekében el kell tűrni a vasárnapi bezárást.

Ez pont olyan, mint a minimálbér. Valószínűleg akadna ember, aki minimálbér alatt is dolgozna, de mégis érdemes korlátozni ezen emberek szabad munkavállalását.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.07.22. 15:35:36

"Baromi jól hangzik érvként, hogy megvédjük a másik szabadidejét, de ez mind bullshit és üres duma, ami jó vitalapot és érvrendszert ad a kezedbe."

A legjobb, hogy azok a kommentelők, akik ezzel az érvvel védik a fidesz/kdnp-t a vasárnapi boltzár ügyében, máskor kevésbé empatikusan mint egy satu... ha a párt érdek éppen úgy kívánja. Most éppen halomra lövetnének embereket, ahogy az ország területére lépnek. Bammeg, ugyanaz a kommentelő, aki pár hete egy másik embertársának a vasárnapi szabadidejéért aggódott bőszen.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.07.22. 15:37:53

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: De jó, hogy megjöttél. Eddig volt értelmes a társalgás, ugye? Még szólj a többi narancs-csicska nicknek is légyszi.

Vicces, hogy ilyenkor társadalmi szolidaláítás miatt a többség tűrjön (kb 1 millió vasárnap vásárló vs 30 ezer "'kedvetlen" vasárnapi eladó). Máskor -ha éppen az a mantra - akkor meg a többség érdeke az érdekes. A kisebbség le van szarva. Ahogy Finkelstein diktálja, ugye?

Józsi01 2015.07.22. 16:15:36

Sok 10.000 viszont köszöni, hogy nem kell dolgoznia.

Szarvas Norbert 2015.07.22. 17:11:28

@inebhedj - szerintem: de ez a napos sztori ko kreta. Az eszak koreai allami adon ment le mint vezeto hir...

Szarvas Norbert 2015.07.22. 17:14:08

@Józsi01:

Legalabb harom konkret emebrt irj aki koszoni, hogy nem kell vasarnap dolgoznia es emiatt kevesebb a fizetese vagy mar nincsen munkaja! Harom konret peldat...

Untermensch4 2015.07.22. 21:51:44

@Szarvas Norbert: humbug.blog.hu/2015/07/16/eszak-korea_leszallt_a_napra
Vasárnap ügyében pedig lenne egy szekuláris és értelmes "megoldás" : simán a vasárnapi bérpótlék emelése. Utána majd a piac szabályoz. Sztem (csak a példa kedvéért) 500%-os bérpótléknál már "elválna az ocsú a búzától" és akit kényszerítenek hogy dolgozzon, az se járna olyan rosszul (mint munkanélküliként).

hanta boy 2015.07.22. 23:14:19

Ki volt az a vadbarom, aki kitalálta, hogy vasárnap zárva vannak a boltok?

Itt a 11. ker-ben legalább száz bolt nyitva van....

Gondolom máshol ugyanez a helyzet!

inebhedj - szerintem 2015.07.27. 12:13:03

@Szarvas Norbert:

Dehogy ment le, ez egy közismert hoax, tizenkettő egy tucat alapon, mint az eltitkolt mindent gyógyító superfood, az indiaiak közismerten hosszú élettartama, a gyíkemberek és társai.
süti beállítások módosítása