Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Most már álljatok le, ti szülők!

2015. július 18. - Szarvas Norbert

images_16.jpegBeszélgettem egy cégvezetővel, majd még eggyel és még eggyel. Sok minden szóba került, közte a cikk lényegi mondanivalója is! 2015-ben a fiatalok egyszerűen nem hajlandóak dolgozni! Akárhány fiatal 18+-os gyerekkel beszélgettem, mindegyik esküdözött, hogy dolgozna, de nincsenek lehetőségek. Sokat és sokan panaszkodnak a magyarországi munkaproblémákkal kapcsolatban, ami számos munkáltatói oldalon levő emberrel történt beszélgetés után inkább tűnik "social crying"-nak és üres fecsegésnek, mint ténynek. Nyilvánvaló, hogy vannak térségbeli eltérések, de meglepő és egyben ijesztő volt ugyanazokat a tapasztalatokat hallani különböző iparágak képviselőitől Budapestről, Győrből, a Balatonról ... Meséltek nekem egy történetet, miszerint az egyik vidéki munkanélküli hivatalba bement az egyik vállalkozó, akinek kellett 5 dolgozó ember. Kínjában (mivel nem jelentkeztek az álláshirdetéseire mezőgazdaságba) elkiáltotta magát a hivatalban az ott munkáért panaszkodó emberek előtt, hogy menjenek hozzá dolgozni. Elmondása szerint senki nem jelentkezett, hanem kerülte a tekintetét és fejlebiggyesztve ült tovább. Erre már tényleg felhúzta magát és a képükbe vágta: "Basszátok meg! Itt van a munkalehetőség és senki nem jelentkezik...."

Hogy miért a szülőknek kell leállnia, visszavenni és megváltoznia? Úgy érzem, hogy most érkeztünk el a válaszúthoz. Most futnak ki azok a generációk, akik már a hatalmas szabadság és szabad Magyarország jegyében szabadon lettek nevelve. A most kifutó gyerekgenerációk jellemzője, hogy nem kellett gyorsan felnőniük, mint szüleiknek, nagyszüleiknek. Mivel általában a szülő a legjobbat akarja a gyermekének, ezért ennek tudatában cselekszik és nevel. Elterjedt egy téves felfogás, miszerint a rendszerváltás utáni Magyarországon a diploma pontosan olyan fix ponttá válik, mint amilyen volt a rendszerváltás előtt, amikor a diploma=garantált munka és garantált jólét szerint alakult. Azt kifelejtette a rendszerváltást előidéző majdani szülői generáció, hogy a diploma értéke is inflálódik. Elfelejtették ráadásul a kapitalizmust értelmezni. A kapitalizmusban a papír szerepe le, a vállalkozói felfogás szerepe felértékelődik. A magyarok elfelejtettek váltani és gyermekeiket ebben a hiszemben nem vállalkozónak nevelték, hanem akadémistának.

A magyarok elfelejtettek váltani és gyermekeiket ebben a hiszemben nem vállalkozónak nevelték, hanem akadémistának!

A mániákus "értelmiséginek mindenáron" hullám az elmúlt években kezdte kitermelni az első kapitalizmusra képtelen generációit, akik szerint a papír a legfontosabb. Mivel a tanulás mindent felülírt, ezért változtak a szülői attitűdök is. Innentől kezdve a szülők nem igyekeztek 18 éves korukban "kilökni" a való életbe a fiókáikat. Inkább rátelepedtek az életükre, mindent fontos döntést maguk hoztak meg a gyerekek (fiatal felnőttek) helyett. A "gyereknek" egyetlen dolga a tanulás volt. Gyakran a szülők az iskola melletti munkát nem tapasztalatszerzésnek és fejlődésnek értelmezték, hanem a tanulás akadályának, ami fontos időt és figyelmet von el a "gyerektől". Nem egy "gyerektől" hallottam, hogy a szülői zsebpénz és mama hotel tagság feltétele, hogy ne vállaljon munkát a suli (egyetem/főiskola) mellett, hanem kizárólag a tanulásra fókuszáljon. Ennek fényében pedig több szülő tapasztalataim szerint megengedőbb volt a tanulás utáni lazítással szemben (fesztivál, buli), mintha munkát vállalna szabadidejében a "gyerek". Ennek eredményeképpen kaptunk egy hamisítatlan " fesztiválozó generációt", akik számára a szorgalmi időszak és a nyári leállás nem a munkára lehetőség és a tapasztalatszerzésre, hanem a fesztiválról fesztiválra életérzésre (amit persze a szülők finanszíroznak általában).

Gyakorlatilag a munkaerőpiac azzal a nehéz helyzettel szembesül, hogy képtelenek általánosságban véve egy megfelelő felvételiző létszámot kialakítani. A tapasztalatok szerint a "munkakeresők" már önéletrajzot sem küldenek el (amíg 2011-ben a cégem kapott 2-300 önéletrajzot 1 hónap alatt, addig ma ugyanazon a fórumon örülünk, ha 10-20 összejön egy felvételi időszakban). Egyszerűen nincsen merítési lehetőség. Ráadásul további probléma, hogy a leegyeztetett interjúra magas arányban nem jönnek el az emberek. Ezt nem én mondom, hanem számos cégvezető és HR-es. Tehát nem jelennek meg a felvételin ezek az emberek. Aki megjelenik, annak pedig általában nem munka iránti vágya, hanem elvárásai vannak. Az elvárások gyakran nincsenek köszönőviszonyban a valósággal. Valamiért elterjedt az a tévhit, hogy már a legelején magas elvárást kell támasztani ahelyett, hogy mindenáron bekerüljön az ember valahova, legyen munkája és onnan lépjen tovább.

Ez egy folyamat egyik pontja. A másik része, hogy a tehetséges és dolgozni akaró diákokat már az oktatások során felszívják a nagyobb potens vállalkozások, multik. Leszerződnek az iskolákkal és kiválogatják a minőséget. Így a munkaerőpiacra nagy arányban csak a kevésbé tehetséges, gyakran dolgozni nem akaró diák fog jutni. emiatt komolyan torzult az elmúlt években a kép.

A legnagyobb probléma vélemény szerint a "mama hotel felfogás", aminek keretében a szülők nem hajlandóak elengedni a fiókákat és ösztönözni őket a mihamarabbi önálló életkezdéshez. Nem tudják elfogadni, hogy a diploma önmagában egy leértékelődött értéktelen árú, ami már szinte mindenkinek van, és amit szinte már senki nem keres önmagában. Sokkal inkább keresi a piac a diplomás komoly munkatapasztalattal bíró egyéneket. Évek óta probléma, hogy a friss diplomásoknak nagy arányban nincsen szakmai tapasztalata. Hihetetlen ellentmondás, hogy a diák úgy tanul évekig, hogy "tiltják" a melótól, majd amikor vége a tanulásnak, akkor a piac elvárja a tapasztalatot. Az igazság az, hogy a diákok nem gépek és nem hülyék. Szerintem pontosan tudják már, hogy dolgozni kéne, de nem forszírozzák, mivel más sem forszírozza. Amíg van pénz otthonról, és van buli, addig minden király. Így saját magukkal elhitetik, hogy kizárólag tanulni kifizetődő dolog. A valóságban pedig egyáltalán nem az. A szakok közel 80%-ában a szakmai tapasztalat legalább olyan fontos, mint az elméleti tudás. Mikor értitek már meg?

 Ha tetszik, ha nem, de a mai magyar felsőoktatásos generációk sikertelensége a szüleiknek a sikertelensége, ami az új társadalmi helyzet (rendszerváltás) téves értelmezésén alapul. Viszont a jövő szempontjából sokkal lényegesebb, hogy a mai "gyerekek" szülőkké válásakor hogyan értelmezik az aktuális társadalmi és gazdasági rendszert, és ezek alapján milyen szellemben fogják nevelni a gyerekeiket. 

Mire van a gyereknek szüksége?

Gyakorlati vagy elméleti tudásra? Hamar válljon felnőtté, vagy minél később?Saját maga döntsön (fiatal felnőttként) nehéz helyzetekben vagy a szülei? Korán kezdjen el dolgozni, vagy csak iskola/diploma után? A szülő elvárása a gyerek irányába megegyezik a munkaerőpiac elvárásaival (ezzel összhangban van)? Mi ért többet: diplomás munkanélküli vagy diploma nélküli munkavállaló? A diploma és a munkavállalás egyre inkább vagy-vagy perspektívát jelent a gyereknek? Vagy tanulsz vagy dolgozol?

Te hogyan látod?

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr817638238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prognosys 2015.07.19. 04:10:37

Nehéz ügy. A rendszerváltás idején született (vad)kapitalizmus mechanizmusait inkább csak a beavatottak értették. Így a gazdaságtan mindenkire vonatkozó részeinek félreértelmezése, társadalmi szélességekben eleve kódolva volt. Nem akadt senki, aki segített volna megérteni a kapitalizmus lényegét, sőt! Állítom, hogy a politika még hátráltatta (és hátráltatja ma is) az ehhez fűződő polgárosodás kialakulását.

Szerencsés az, akinek van szeme és van füle erre a világra. Látható, hogy viszonylag kevesen vannak...és persze mindenhol az öröklődik tovább, ami van. Ahol a nyomor, ott az...ahol a jólét (és ahhoz kapcsolódó tudás), ott az. Az átjárás szinte a lehetetlennel egyenlő. És ezen a végtelenül elavult oktatási rendszer sem segít...csakúgy, mint a vállalkozások, amelyek egy forint befektetés nélkül akarnak 'kész' embereket felvenni (persze ócsóé)

Így nem megy...

búvár kondér 2015.07.19. 06:41:03

Ekkora böszmeséget ritkán olvas az ember mint a fenti írás. Nagyon jól látszik hogy a szerzőnek lila fingja sincs a mai magyar munka viszonyokról. Először is meg kell teremteni azt a társadalmi megegyezést hogy megfelelő munkáért megfelelő bért ....metrt 47 ezerből nem lehet megélni s a nagy "magyar vállalkozó" ne kizsákmányoló legyen ne akarjon eleve adót és járulékot csalni . ....ha ez rendben van akkor de csak akkor lehet elvárása.

A sok sok adócsaló szarfaszú mű vállalkozóktól kell megtisztítani az országot! Emelni kell a béreket cc40-50%-kal. Emelni kell a társasági adót s behajtani!!!! ... s szigorítani a vállalkozások pénzügyi ellenőrzését úgy hogy a tulajdonos felelőssége egyetemleges legyen. ....na ezek után rend és fejlődés lenne az országban.

Szarvas Norbert 2015.07.19. 08:12:06

@búvár kondér:

komolyan tisztellek... nehéz lehet mindig másban és a körülményekben megtalálni a hibát.

de jó látni ezt a demagóg bullshitet, amit kommentként írtál, hiszen tökéletesen igazolja a cikkben leírt mentalitást.LÉTEZIK!

elárulom, hogy a gazdaság a következőképpen működik számodra is:

ahhoz, hogy a köcsög vállalkozó emelni tudja a béreket, ahhoz emelni kéne a termelékenységet és maximalizálni a bevételt. ehhez pedig növekednie kell a vállalkozásnak. a növekedéshez új munkaerő szükséges, akit nem tud első perctől kezdve túlfizetni. tehát először kell ember alapbérért/normál bérért, ami után ha bejön a dolog és van bevétel akkor lehet elgondolkozni az emelésen.

érdekes amúgy látni, hogy mennyi ember számára jobb alternatíva a passzivitás, mint akár kevesebb pénzt, de PÉNZT keresni.

és a cikkben még csak nem is erről beszéltünk, hisezn több vezető akivel beszéltem pont arról panaszkodtak, hogy rendesen megfizetnék az embert ha lenne. De nincsen ember, alig van jelentkező és azok sem akarnak dolgozni!!

Surci11 2015.07.19. 08:12:19

@búvár kondér:

Olyan ostoba vagy mint a föld, komcsikám. Ótvar adócsaló vállalkozós hazudozást végig se olvastam, mi a faszomat akarsz még te egy olyan országban ahol 60-70%-ot húznak le egy vállalkozásról? Fizessenek 100%-ot? Idióta. Na vissza a péklapát mellé, az való neked elvtárs, nem a klaviatúra.

Mégis mennyit fizessenek egy takarítónőnek vagy egy trógernek, 400 ezer nettót?

bibi bi 2015.07.19. 09:24:21

Surci nem kell 400000 ezer de anyiért amenyit adtok takarits és trogerkodj te meglátjuk hogy hogy tetszik ingyen melo az kell a tulóra orvérzésig kifizetve nincs csak elvárás van tápénz szabadság csak papiron a járulékrol meg nem a melós tehet sok mindenben van igazatok de van a melos oldal is hiába gürizel mint álat az ismerös a rokon több fizuért feleanyit nem dolgozik fizetés emelés csak akkor jobb esetben ha törvény irja elő csak gürizz és ha ... majd emelek ..és jönnek a kifogások h miért nem de évente cserélve a verda világkörüli ut stb a melós meg gürizen éhbérért nem nagy elvárás sztm ha a dolgozó szeretne tiszteséges munkáért tiszteséges bért is nem csak nem teljesülő ígéreteket kapni hozzáteszem én mindig dolgoztam sokszor nagyon kicsiért is válalkoztam is láttam amit itt látni kell sok a hiba minden oldalon

bibi bi 2015.07.19. 10:00:14

Röviden eljutottunk odáig h a fiatalok azt mondják h enyiért /80-90 \ e ft magad uram mert szolgád nincs az is igaz h a közterhek ireálisak szóval összetett a probléma

Motorman 2015.07.19. 10:33:05

Nem értem.... Senki nem kérdezi meg az üvöltöző vállakozót, hogy milyen munkára és mennyi pénzért keresett rabszolgákat ez a nagypofájú köcsög?!

2015.07.19. 10:49:27

Azt hiszem valamit nagyon nem értettél meg . Ez ugyanis amit itt leirtál az olyan messze van a valóságtól, mint a fidesz-kdnp a Tiz parancsolattól !

De akkor kezdjük. Elvégezted a gimit vagy a szakközépiskolát. Menni akarsz fősulira vagy egyetemre, de nem vesznek fel, mert dakota félti a helyét és fél hogy a keményen dolgozó kisemberek fiai megtudják az igazat. Meg amúgy is elég ha ők tanultak a mi pénzünkből, a zemberek gyerekei fizessenek csak, mert akkor tudnak miből lopni a " fijug " .

Majd miután nem vesznek fel továbbtanulni, hatalmas karrier előtt áll a fiatal. Választási lehetősége mint a tenger, lehet közmunkás, lehet valamelyik multinál robot, a szalag mellett vagy jobb esetben egy vállalkozó 4-8 órásba bejelenti és felveszi rá a támogatást, ami attól függ hogy hágy "H-s" helyen lakik. Majd a miután lejárt a támogatás, kirugja és elküldi munkanélkülire. Helyette felvesz uj rabszolgát, akire szintén felveszi a támogatást. És ezt a dicső magyar állam tapsolva támogatja és harsányan hirdeti.

De nem kellenek ide kiművelt fők hiszen akkor a dakota és barátai családja, nem tud szarért húgyért dolgoztatni és mellette lopni.Meg amúgy is meg lehet élni 47 ezer ft-ból, makogta a kdnp neves és lángeszű forradalmára, Zsiga Marcell. Igaz ő havi 2 millió felett keres, mert ő nem tanult, csak lopni csalni és hazudni. De azt magas szinten műveli.

De akkor menjünk tovább. A söralátét helyett a sörgyár nagyságú papirlapra sem fér rá a magyar vállalkozások adózásának törvényben foglalt szabálya. Vajon hágy adófajtát is vezetett be a kisembereket támogató kurmányunk ?Olyan 52 db-ot taksálnak egyesek. Te mennyit is tudsz , légy szives ird már meg.

A vállalkozásokat a kvk-at támogatja az állam, hirdeti a sok sok szófosó. Igen, ez igaz. De csak egyeseket és a csókosokat a seggnyalókat.Ilyen a Századvég, a vőm uram kft-je, a hugyozós Lőrinc gázszerelde, a nyuggerverő takony féle zsiványbanda , a türkös Tóni és bandája lopásainak és rablásainak támogatása agy a rezsibiztos "biztoshogyhazudok " ömlengése és lopásai. De ne felejtsük el a papcsák féle wc szrelde hatalmas világpiaci áttörését sem.. Aztán a stadionok épitése, aminek a szlogenje, a minden faluba stadiont, nem egyet hanem százat ezret--mert Viktornak elment az a kis esze is ami még valaha volt. Igaz, ahol nem lehet számolni a pénzt, abból és onan annyit lopnak amennyit akarnak.

És akkor miért is tanuljon, miért is dolgozzon a keményen dolgozó kisember gyereke ? Hogy ő is úgy élje az életét mint elődei , mint az anyja és az apja ? Hogy rabszolga legyen, azok rabszolgája akik szétlopták, elsdták és kifosztották az országot ?

És akkor rádöbben hogy magasról tesz a politikusokra, a bértollnokokra a pártpropagandistákra és ha teheti elmegy az országból. És lassan majd nem lesz aki a zsivány tolvaj patkány politikai elitet eltartsa és az ország lassan elkopik.

De te csak biztasd a fiatalokat és csesztesd a szülöket. Jut eszembe, hány gyereked van , milyen sulit végeztek , hány nyelven beszélnek, hl dolgoznak és mennyit is keresnek ?

És végül csak egy jó tanács. Neked kedves bérkommentelő, semmi közöd hozzá hogy ki hová és minek akar tanulni. Mert addig amig a szeretve tisztelt vezérednek és hű talpasaidnak az adófizetők adják azt a pénz amiből megélnek, és amit még ellopnak, addig illik csendben maradni. Majd ha dakota fog engem eltartani, majd az ő pénzét fogom ellopni és az ő pénzéből fogok bő 6 év alatt milliárdos lenni, mint ő és a barátai, seggnyalói, akkor ugathat bárki. De addig a kibic az hallgasson. Nagyon nagyon.

István Tamasi 2015.07.19. 11:02:17

@Szarvas Norbert:
Felhívom szíves figyelmét janos551 hozzászólására amivel megelőzött és nem ismételném, inkább kiegészítem: A vállalkozásokra olyan kesze-kusza szabályok vonatkoznak, hogy ha az egyiket betartja akkor a másikat sérti meg. Egy vállalkozás akkor tud megélni netán nyereséget termelni, ha a nemzetmegvezető által preferáltak szűk csoportjába tartozik.

Satyala 2015.07.19. 12:21:06

Nagyon sok vállalkozó, vállalkozás saját magát hozta olyan helyzetbe, hogy normális bért már nem is tud fizetni. Persze nem is akar! Addig ígérgettek egymás alá, hogy már alig van a munkán nyereség, de hallottam olyanról is aki a beszerzési ár alatt szerződött egy egyéves munkára, csak azért hogy a konkurenciát kiüsse. Hála istennek ő is tönkre ment. A vállalkozók maguk alakították ki az áraikat, és most sírnak hogy nincs rabszolga aki 4 órára bejelentve, 8 órás fizetésért 10-12 órát akar dolgozni! A fiatalok, meg szórják a puszit anyuéknak külföldről, ahol betanított munkásként is minimum 3x annyit keresnek mint itthon. Akarnak ők dolgozni, csak nem akarják újrajátszani anyuék életét, akik hiába dolgoztak, csak a tisztes szegénységre tellett a tisztességtelen bérekből!

Surci11 2015.07.19. 12:28:20

@bibi bi:

Nem kötelező elvállalni a munkát ennyiért. Akinek meg nem jut más az tényleg csak magára vessen, soha nem fognak kulimelóért sokat fizetni, ez mindig is így volt és mindig is így lesz.

A vállalkozókat szidalmazó prolikat pedig kérdezném, hogy mennyi időt töltöttek eddig vállalkozóként, cégtulajdonosként? Nem érdekel az "ismerek egycsomó audis adócsaló rabszolgahajcsárt"-féle szar demagóg proliduma, személyes tapasztalatok érdekelnek. Ugyebár semmi más dolga nincs az embernek ilyenkor, mint felmarkolni a kibaszott sok állami támogatást, elcsalni az adót, közben meg a BMW-katalógust lapozgatni. Akkor meg nem értem mi ez a sírásrívás, holnap már mehet is mindenki kiváltani a vállalkozóengedélyt.

Surci11 2015.07.19. 12:34:13

Azt fogja már fel mindenki, hogy a vállalkozónak 2 bért kell fizetnie: egyet a lumpen-nyuggerkommunista rablóállamnak, egyet meg a melósnak. Ezt nem látja, nem éri fel ésszel az átlag alkalmazott (tisztelet a kivételnek), csak az aki maga is volt már vállalkozó. És ez nem minden, emellett van kismillió adó, hipa, díj, biztosítások, tételes adó, forgalom utáni adók, stb... amit szintén ki kell termelnie egy vállalkozásnak. És még csak ezen felül jön a profitból az osztalék-nyereség meg egyéb adók,

Úgyhogy az ilyen búvárkondér-féle nyomi proli hőbörgés irreleváns. egyetlen ellensége van itt válalkozónak és melósnak is, mégpedig a rabló nyuggerállam, amelyik mind a kettőt fejőstehénnek tekinti. Ezt kellene belátni végre, nem a demagóg óbégatást nyomni, mert azzal már a fasz kivan.

Untermensch4 2015.07.19. 13:06:46

@Surci11: ott a pont. Dolgoztam már olyan vállalkozónak aki a kusza szabályozás közben valahogy felszínen tud maradni (mondjuk a bakancslistáján nagyon hátul szerepel az audi meg egy akkora ház ami nagyobb a mostani garzonjánál) de teljesítmény-arányosan fizetett és ez lenne a működő módszer. Hogy néhai nszk-állampolgár nagyapámat idézzem: a főnöknek mindig igaza van amíg fizet. A proli hőbörgés azokra a részekre találó amikor az alvállalkozó alvállalkozója szóban sok mindent ígér de miközben szorgalmasan dolgozik vki rájön hogy tényleg az a csapat a kedvezményezett ahol a főnök anyósa is dolgozik, de egyébként is elterjedt ez a balkáni "ki kinek kicsodája" pozicionálás. Erre jön a racionális reakció melós oldalról "amíg fizetgetnek addig dolgozgatunk", a termelékenység megreked egy alacsony szinten és a kör bezárul. Azt viszont tényleg sok embernek el kellene magyarázni hogy az ő teljes költsége a cég részére a nettón felül az ilyen-olyan álnevű adó is. A nyuggerállam azért is veszélyes jelenség mert a rákosan túlhízott bürokrácia önigazolja magát a büntető-papírgyártó szerepében, a benne dolgozó kollaboránsokkal együtt, a nyuggerek meg pont nem azokon kérik számon a befizetett-megérdemelt nyugdíjukat akik annak idején gazdálkodtak azzal a pénzzel. Nehéz ügy mert a gondolkodás nélküli hőbörgés egyszerűbb.

búvár kondér 2015.07.19. 14:32:29

@Szarvas Norbert: No nézzük: van pl a Jani a melós. Ma kap kézhez 100 ezret egy magyar vállalkozónál napi 9-10 óráért (4 v. 6 órára van bejelentve) ....de ez kevés a Janinak a melósnak ...mert az élethez kevés az éhenhaláshoz sok. A vállalkozó hajtja mert a Jani keres neki havonta 6-700-at.
A Jani azonban többet akar a vállalkozó nem ad. Megoldás a Jani hagyja hülyén a vállalkozót s írány nyugat ... A Jani nyugaton havonta megkeresi a 4-500 ezret .ugyan azt csinálja mint itt ugyan úgy dolgozik.
A vállalkozó eszi a kefét mert nincs olyan hülye melós vagy legalább is egyre kevesebb aki szívére veszi a vállalkozó jólétét.
Bizony bizony meg kell fizetni a melóst!!! Ez a titok nyitja.
S abszolute de nem érdekes hogy a vállalkozó csődbe megy vagy sem. Menjen csődbe de a melóst meg kell fizetni.

búvár kondér 2015.07.19. 14:35:20

.... majd elfelejtettem. a szrfaszú művállalkozóktól meg kell tisztítani az országot mert csak lenyúlják az államot és a melóst is.

Surci11 2015.07.19. 14:41:38

Ha a melós elmegy nyugatra vagy nem vállalja el a melót, akkor mit vonyítasz itt fogyatékos? A vállakozó dönti el hogy mennnyit fizet, a melós meg hogy elvállalja-e a munkát.

De az is nagyon jó hogy csak útkaparóban meg kubikosban tudsz gondolkodni, látszik is a kommentjeid színvonalán.

Surci11 2015.07.19. 14:43:06

"abszolute de nem érdekes hogy a vállalkozó csődbe megy vagy sem. Menjen csődbe de a melóst meg kell fizetni"

Na ez mindent elmond az agyi színvonaladról prolikám. Nem csoda hogy csak kubikosban meg útkaparóban tudsz gondolkodni.

Surci11 2015.07.19. 14:44:29

Retardált, ha csődbe meggy a vállalkozó, akkor mi a francból fizet a melósnak? Istenem, ilyen idiótákat még a gép elé engednek...?

búvár kondér 2015.07.19. 15:05:24

@Surci11: Nem majd a vállalkozó óvni kell mert Ő csődbe nem mehet mert akkor mi lesz? ....de a Jani az dögöljön meg de 100 ezernél tőbbet nem kaphat mertz akkor csődbe megy a vállalkozó..... NAAAA NEEE: Hagyjuk ezt a újkomcsi fideszdroid gondolkodást!!!!

A MELÓST MEG KELL FIZETNI.

István Tamasi 2015.07.19. 15:15:42

@Surci11:
Ön hibásan, rosszul számolt. Kis hazánkban a vállalkozónak - beleszámítva a csúszópénzeket is - kb 6-8x annyiba van egy melós mint amennyit a melós nettban kézhez kap.

Surci11 2015.07.19. 15:24:56

@búvár kondér:

Sajnos ki kell hogy ábrándítsalak: a vállalkozó az érték, nem a proli. Elhiszem hogy neked mint az utóbbiak csoportjába tartozónak ezt nehéz tudomásul venni, de attól még így van. Amúgy egy Jani mindig előbb fogja megszívni ment a vállalkozó, úgyhogy hiába óbégatsz.

Mariann19 2015.07.19. 15:52:23

@Surci11:
Kár, hogy az emberek nem értik a gazdasági összefüggéseket, nem látnak túl a saját empíriáikon, és harsogva szidják a vállalkozásokat.
A legnagyobb probléma, hogy Magyarország egy lepukkant ország, ahol nincs kereslet, nincs fogyasztás. Gondol-e arra valaki, hogy egy gazdaságban az optimális inflációs ráta 2.5 - 3%, és nem a Matolcsy féle 1.5%. A vállalkozók az alacsony árak miatt kénytelenek áron alul bevállalni munkákat, a költségeik egy részét nem tudják az áraikban érvényesíteni, ez az alacsony infláció törvényszerűsége. Emiatt nem képes a vállalkozó elfogadható munkabért ajánlani, mert akkor egy út van, felszámolni a vállalkozást, és mindenki mehet a levesbe. Ezt kéne megérteni.
Továbbá az elképesztó adóterheket. Az élő munka /bér/ munkavállalói és munkaadói járuléka 62-63%, társasági adó a KKV-nál már elenyésző, mert nyereséget képtelen kitermelni, és még van 56 adó e mellé.
Szétröhögöm a fejemet, amikor a jóságos állam cáratyuska képében megemeli a minimálbért, és a sok ember áldja őt ezért, mert beszedi a nyájas jótéteményt. Az állam jár ezzel a legjobban, mert a megemelt bér még több adóbevétellel jár, a plusz bérből fogyasztás lesz, melyből dől az Áfa.
Az a tragikus, hogy a magyar embernek még a saját testközeli közgazdasági ismeretekről sincs halvány lila pótfogalma sem, de magabiztosan ócsárol minden gazdasági szereplőt, mert ő aztán tudja....

Szarvas Norbert 2015.07.19. 16:24:52

az a resze mindenkinek megvan hogy legnagyobb problemakent odaig eljutottunk h az emberek nem jelentkeznek munkara, nem mennek el a megbeszelt interjukra?????? tehat a zsigerbol kizsakmanyolos bertargyalasig el sem jutnak...

búvár kondér 2015.07.19. 19:35:14

Mivel Magyarországot cc 600ezer ember hagyta el s a fiatalok mintegy 37%-a tervezi elhagyni az országot ....ezek a számok azt mutatják nem a munkához való hozzáállással van baj hanem azzal a foglalkoztatói réteggel/ vállalkozókkal és IGEN az állami szabályozással amely elüldözi a magyart!
Miért tud egy ALDI 250 ezres bért fizetni s miért csak 130 ezret fizet a CBA? Miért tud egy AUDI szombat éjszakai műszakra akár 280%-ot is fizetni miért csak +50 %-ot fizet a magyar ...ha fizet?
A mentalitással van a baj! Az ország vezetésének és vállalkozói rétegének mentalitásával.
Ma már sereghajtók vagyunk a bérezést tekintve Európában ...ma már a kinai minimálbér is magasabb mint a magyar.
Saját maga alatt vágja a fát a nemzet ha képtelen megfizetni és csak rabszolgának csicskának tekinti a melóst!
Ébresztő valódi magyar vállalkozók ébresztő Magyarország! ...s most már álljatok le Ti hatalom kegyencei Ti megmondó emberek Szarvas Norbertek ....tudomásul kell venni Európa túlhaladt ezen a félkommunista-félfeudális szemléleten amit képviseltek .... s a tömegek akár gazdasági menekültként is de elhagyják a feudál-kommunista rendszereteket!

2015.07.19. 19:52:12

Az enyém 16 múlt egy kicsivel és talált magának munkát nyárra . Sajnos pont azokat a multikat és külföldi cégeket üldözi az orbán ,melyek a diákoknak a legnagyobb számban adnak munkát jelenleg is ! És a vasárnapi zárva tartással is a legnagyobb részben diákokkal és a részmunkaidős csórókkal csesztek ki a legjobban !
De ez már persze senkit sem érdekel !És az is baromság, hogy a fiatalok nem akarnak dolgozni mert ez nem igaz !Mindent elvállalnak , láds az út mellett állnak tűző napsütésben és osztogatják a szórólapot meg hasonló igazán szar munkák !Az enyémet a meki " szívta fel " , féltem is nehogy elvegyék a kedvét egy életre, de eddig úgy tűnik hogy állati korrekt munkaadó a meki !

2015.07.19. 19:55:23

Én nem hibáztatom azokat sem, akik nem akarnak éhbérért napszámban dolgozni , egy kicsi darab szalonnáért, mint ahogy tette azt az én nagymamám 3 gyerek mellett a háború után !
Ezt a korszakot akarja ez a mocskos fideszgeci visszahozni, az ingyen munkaerőt és aki ehhez asszisztál és gályára küldené az embereket, na azt kéne a gályára rakni , száraz kenyéren és poshadt vízen ! Az utána pofázhat a melósokra !

Derex 2015.07.19. 20:32:07

Micsoda cikk! Komolyan..
Nem is tudom hol olvastam ennél nagyobb baromságot ezelőtt. A cikkben a mezőgazdasági munkával példálóznak, de abba bele sem gondol valaki, hogy a mai fiatalok nagy része nem a fizikai munkaterületen fog elhelyezkedni. Én 20 éves vagyok, és vidéken élek. Van egy pár betegségem, amiket nem részleteznék, de dióhéjban csak annyit, hogy számomra lehetetlen a fizikai munkavégzés, mert így is 0-24-ben fájdalmaim vannak. Van egy OKJ-s szakmám, amivel a seggemet kitörölhetem ugyanis az oktatás amiben részesültem elavult, manapság mindenhol sokkal többet kérnek. Naponta nézem a szakmámnak megfelelő munkákat, azonban a térségben összesem 8 IT munka érhető el, ebből 1 az ami megfelel. Jelentkeztem egyetemre, ahova sajnos nem kerültem be, jelentkeztem volna ismét, viszont 30-40 ezreket kellene kiperkálni javítóérettségire. Lehet mondani azt, hogy tanultál volna korábban, akkor nem kellene ezen gondolkozni. Azonban nem rossz az érettségim, átlag feletti. Ráadásul nem orvosira jelentkeztem, akár fel is vehettek volna. Hónapok óta nézem a szakmámhoz közeli, vagy legalábbis az irodai munkákat. Eddig 1x hívtak vissza, amin szerettek volna állásinterjúra hívni, de időpontot nem egyeztetett, azóta is egyeztet.
Mi akarunk dolgozni, de nincs a számunkra megfelelő munkalehetőség. A cikk fizikai munkával példálózik, de vannak olyanok akik nem tudják elvégezni, hiába szeretnék. Általánosságban egyetértenék vele, hogyha konkrét vizsgálatokat végeztek volna a ország különböző pontjain, mennyire is van munkalehetőség, illetve milyen munkalehetőség van. Azt is figyelembe kéne venni, hogy a mai fiatalok milyen végzettséggel rendelkeznek. Egyébként valaki írta, hogy rengetegen utaznak külföldre, szerintem nem viccből teszik, így tehát semmi mondanivalója nincs a cikknek. Nem feltétlenül a jobb fizetés hajtja őket, hanem maga a munkalehetőség. Viszont a kezdőtőkét is meg kéne teremteni ahhoz, hogy valaki elmozduljon valamerre, ha a jelenlegi helyén nem talál semmit. Amiről pedig tudjuk, hogy nem sok esély van.

Szarvas Norbert 2015.07.19. 21:29:00

@Derex:

Bocs, de ha nem tudsz egy cikket ertelmezni, akkor csokkennek az eselyeid a szellemi munkara

A cikk nem a mezogazdasagi munkat emeli ki, csak felhoz egy peldat...

Speciel mi szellemi munkara kerestunk embereket, mint ahogy azoknak a fele is, akikkel errol beszelgettem...

2015.07.20. 07:13:48

@Derex: @Diorella Queen: Nálatok a pont ! Ezért többet ezzel nem érdemes foglalkozni. Itt semmi nem fog változni.

Husz_János_Puszita 2015.07.28. 16:01:25

Magyarországon még mindig szocializmus van a fejekben, ami nem csak itt tetten érhető. Képtelenek piaci mechanizmusokban gondolkodni az emberek.

Reactor 2021.03.24. 04:59:04

Ja, hát munkalehetőség az van, csak lóvé nincs...csak ezt már nem tette hozzá a legendabéli vállalkozó.
Tudná emelni a béreket, mert van miből (ha nem lenne, alapból nem is vállalkozott volna)...csak nem akarja. Mert ő ugyan nem fog normális fizetést adni, a büdös rabszolgája örüljön, hogy munkát ajánl, még neki kéne fizetnie ezért.
Ezek után nem demagóg bullshit, hogy a munkavállalók a körülményeket okolják, ennek titulálni szimpla ténytagadás, szerecsenmosdatás.

@Surci11: Annyit, kis barátom, amennyiből meg tud élni itthon egy aránylag jó színvonalon. Máskülönben elmegy Németbe meg Svájcba, ahol actually meg is kapja a 400 nettót, sőt, ennél jóval többet, a vállalkozó meg szépen lehúzhatja a rolót. Ez van, apám, vadkapitalizmus, ezért vinnyogtatok 89-ben, most megkaptátok: fel kell venni a versenyt, jelen esetben a többet fizetőkkel. Nem tudod? Akkor alulmaradsz és veszítesz. We all can't be winnerz, mondja a míves angol.
Lehet ezt így is, nem a trógernek meg a takarítónőnek fog ám fájni.
Nyugodtan prolizhatsz, tombolhatsz, toporzékolhatsz bugyborikáló szájjal, nevezhetsz mindenkit hazugnak, a saját mélyhülyeségedet illusztrálod vele.

@Motorman: Persze hogy nem, egyből kilógott volna a lóláb. Tipikus esete, amikor mondja a gyerek hogy megverték, de azt nem, hogy miért.

@Untermensch4: Madarat tolláról pretty much, ye?

@István Tamasi: Ennek hiába beszélsz, olyan sötét mint clgányasszony seggén a májfolt.

@Mariann19: Akkor tedd fel magadnak a kérdést. Miért nincs fogyasztás? Vigyázz, 40 milliós kérdés!
Szabad a gazda?
Nos, elmondanám: mert amit az átlagmagyar kézhez kap fizetés gyanánt, az lónak a fasza esti fénnyel. Konkrétan az EU legalján vagyunk, már jópár afrikai ország is megelőzött minket. A kisember az ötszázmilliárd adó miatt nem lát ki a nyomorból, a kormány minden létező eszközzel igyekszik nincstelenné tenni a lakosság kilencvenöt százalékát szép apránként (ide sorolható a MANYUP elsíbolása, a kiskeresetűek adójóváírásának megszüntetése, a nyugdíjjárulék átváltoztatása adóvá, és sok más egyéb nyalánkság), következésképpen az átlagmagyar már annak is örülhet, ha hónap végén szárazkenyérre meg krumplistésztára futja a keresetéből. A nadrágszíjak tökig vannak húzva, az ember spórol amin tud, hogy ne jusson koldusbotra, ráadásként a befizetett rezsijét az alapjáraton 0 Ft nyereségre beállított, évtizedek óta veszteségesen működő állami vállalatok kapják meg. Fogyasztana az átlagember nagyon szívesen, de nincs miből. Ha nem tud pénzt költeni, mert nincs neki, mitől pörögne tehát a gazdaság? A nullát te szorozgathatod bármivel, az nulla marad.

@: Idehaza a multi se fizet jobban, mint a magyar vállalkozó. Azért jött ide pont, a helyi olcsó rabszolgáknak nem kell német fizetést adni. Plusz évi 400 óra ingyen robot is dukál ugye, aki ellenkezik, kivágják a francba, vannak ötszázan a helyére.
süti beállítások módosítása