Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Tényleg azért drukkolsz, hogy a Közgép nyerjen?

2015. július 15. - Szarvas Norbert

20120119-a-kozgep-zrt-altal-vezetett3.jpgA világ dicsősége megint elmúlt, titánok zuhannak a mélybe, ahonnan újak emelkednek ki. A magyar közbeszerzési show folytatódik tovább immár a Simi(cska) féle Közgép nélkül. Hiába ajánlott százmillióval olcsóbb ajánlatot, mint a Strabag féle régi-új állami kiskedvenc, mégsem nyertek. A sztorit nem fogom leírni, mert a nagyon lényeget az imént említettem (sztori) . De azért mennyire morbid, amikor az állam csöcsén lógva közpénzek milliárdjait minimum kétes körülmények között kilapátoló Simi(cska) és a Közgép azon háborodik fel, hogy a közbeszerzést bucira adták oda és nem a legjobb ajánlatot fogadták el? Visszanyalt a fagyi? Ennél már csak az a legbrutálisabb genyóság, hogy (még én is) az emberek elkezdtek a másodperc tört részéig azon izgulni, hogy a Közgép nyerjen. A Közgép, amelyik a hatalom ánuszából kifarolt...

Azért ennek az esetnek is van egy brutális üzenete az ország számára. Gyakorlatilag a hatalmat önkényesen gyakorolják az éppen kedvező széljárás szerint. Az üzenet persze nem ez, hiszen ez eddig is nyílt titok volt, maximum egy újabb példázatot kapunk. Az üzenetet inkább Simicska küldte fel az éterbe, aki bizonyítja, hogy a lojalitás és bajtársisasság semmit nem számít. Az ember kapzsi. A kapzsiság miatt pedig hajlamos a felejtésre. Kit érdekel már az a sok milliárd forintnyi közpénz, ami a Közgépen és egyéb érdekeltségeken keresztül áramlott a zsebbe? Itt bizony komoly érdekekről és elvekről van szó. Ha pedig elzárja a csapot az elvtárs, akkor nagyon gyorsan kiborul a bili. Aki eddig a barátom volt, az holnap az ellenségemmé válik. Ez pedig csak üzlet.

Azt üzenem: üzlet!

Nagyon sokan hisznek még a pártszellemben és a társadalomszerveződési elméletek miatt választott politikai oldalakban. Ezek az emberek vakon állnak be az illetékes vezér mögé, hiszen állítólag egy oldalon állnak. Az élet viszont folyamatosan ennek az ellenkezőjét vágja az arcunkba! Nem létezik ilyen összetartás. Amit ti politikai egyenoldalúságnak hisztek, az nem más, mint egy mentális csali, amivel maguk mellé láncolnak titeket. A politika nem más, mint üzlet. Üzletember színtere, akiket a pillanatnyi érdek képvisel. Nem azért kötnek üzletet (vagy közbeszerzést), mert az az ország érdeke, hanem mert a saját pillanatnyi érdek csak így elégül ki. Lehet, hogy emberileg gyűlöli egymást két látszólag barátnak mondható ember, de kizárják az érzéseket. Kizárólag a haszon és az érdek számít. Ilyenkor állnak össze Orbánok és Simicskák, akik az érdek gyengülésével egymás látszólagos ellenségeivé válnak. Közben ők nem ellenségek, csak az ellentétes érdekeiket védik.

És ha azt hiszed, hogy te különb vagy, akkor felvilágosítalak, hogy tévedsz. Kúrvára nagyot tévedsz. A nyugdíjas végső soron arra fog szavazni, akivel a saját személyes érdeke a leginkább biztosítottnak látszik. A fiatal, a családos, az okos, a buta, a mindenki ugyanezen elv alapján szavaz. Az ország és a demokrácia nem más, mint egyéni érdekek morbid szerveződése, amiben a közösség érdekévé a többek személyes érdekét nevezik ki. Jó buli, nem? Ebből következik, hogy soha nem lesz mindenkinek jó.

A veszélyes az, amikor a sokak egyező érdeke helyett a hatalom elkezdi a kevesek érdekeit megvalósítani beáldozva ezzel a demokratikus hatalomgyakorlást. Innen már csak egy lépésre vagyunk a személyi kultusztól és a diktatúrától, ami akár jó is lehet, ha a diktátusz személyi érdeke valami perverz módon saját népének a jóléte és fejlődése.

Miért drukkolnak egyre többen a Közgépnek a közbeszerzésekkel szembeni csatájában? Valószínűleg azért, mert az érdekük, hogy a szembenálló hatalom gyengüljön és a saját igazukat bebizonythassák. Ez kicsiben tökéletesen letükröz és megmagyaráz mindent, ami a demokráciát irányítja. Ezek a divatszurkolók a sportból, akik mindig a pillanatnyi legjobbnak szurkolnak, és sosem tartanak ki jóban roszban.

Érted? Nem érted? Lefordítom neked:

Nyer vagy veszít a Közgép, téged nem érint. Azért szurkolj, hogy a sokak érdeke a te érdeked legyen.Minden más esetben neked szar lesz...

Az én pártállásom:

Az én pártállásom pontosan ezért független és teljes mértékben érdektelen. Tudom, hogy az érdekek nem csak jobbra vagy csak balra húznak. Az érdekeket nem érinti és érdekli semmilyen politikai nézet. A politikai nézet csak a maszlag, amivel eladják neked a bulit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr287630178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2015.07.15. 22:14:17

azabaj a közgépnyer

azabaj nemaközgépnyer

sosem lesz életed

Behajtó70 2015.07.15. 22:38:57

Ha nem a közgép, akkor ki? Valami osztrák izébau, aki az m6-ra is 4 alagutat épített? Miért vagytok ilyen ostobák?!

miketbeszéltek 2015.07.15. 23:33:16

@Larry Silverstein: Ennél azért okosabb vagy!

"azabaj", hogy a "nemaközgépnyer" állapot még jobban bizonyította, hogy korábban a közgép a FIDESz-hez=Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolat alapján nyerte a megbízásokat, és nem a minőség/hatékonyság alapján.... Ezáltal sajnos Hazánkban egyáltalán nem a Kövér László által retorikailag ismét előrángatott polgári berendezkedés épül ki, hanem éppen ellenkezőleg: egy verseny nélküli kliens rendszer, amelynek következtében tovább csúszunk lefelé. És ezen az sem segít, hogy ezzel a "komcsi" vagyon/gazdasági erő átmentést akarnák utólag, elkésve kompenzálni. Veled szemben engem egyáltalán nem tölt el örömmel, hogy zuhanásunk közbe legalább jól kitolunk az exkomcsikkal! A PR nem egyenlő a valósággal!

nu pagagyí 2015.07.16. 07:34:37

A poszt is rávilágít, hogy egy torz rendszerben élő emberben csak torz gondolatok születhetnek.

A közbeszerzés lényege, hogy a kiírásban megfogalmazott beruházási célt és műszaki tartalmat az valósítsa meg, aki a legkevesebb ráfordítást igényli az adónkból. Teljesen lényegtelen a nyertes nacionáléja, pártállása. Ha az utóbbi dolgok bejátszanak, akkor csak az történhet, hogy veszünk egy Trabantot Audi árban.

csoio csagasz 2015.07.16. 08:15:52

A magyar már csak ilyen hülye. Tényleg elhiszi, hogy az ellenség ellensége barát.
süti beállítások módosítása