Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Milyen érzés, ha egy ismert ember szlovák rendszámmal panaszkodik?

2015. július 14. - Szarvas Norbert

Milyen érzés, amikor a nehezen leadózott kocsid mellé beáll egy szlovák rendszámos luxuswagen, amiben a csücsörítő szájú pinabubus unott arccal szánakozva néz rád, te meg pontosan tudott, hogy nem fizetett adót a kocsira, de legalább veri a mellét? Sok ilyen és ehhez hasonló gondolat fogalmazódik meg nap, mint nap az emberekben. Tényleg igazuk van? Irigyek? Vagy csak buták? És mi van a szlovák luxuswagen tulajdonosával? Meg lehet érteni a helyzetét? A több pénz nagyobb társadalmi felelősséggel jár? A napokban szembejött velem a Facebookon egy poszt, amiben egy ismert ember rakta ki ellopott szlovák luxuswagenjét és kiírt félmillió forint jutalékot a nyomravezetőnek. Komment cunami vette kezdetét, amiben a két oldal egymásnak feszült. Irigység vs Megértés.

gyozike-szlovak-rendszam.jpg

 

"Az autóregisztráció Szlovákiában megéri ,mert Szlovákiában :
0 % - nincs súlyadó -teljesítményadó
0 % - nincs cégautóadó
20 % - ÁFA

Szlovák cég ÁFA mentesen vásárólhat gépkocsit EU-tagországokban, abban az esetben, ha a szlovák cég rendelkezik EU -ADÓSZÁMMAL !!

Forgalmi adó csak 19 %,
Kötelező biztosítás is olcsóbb mint Magyarországon
Tankolásból (benzinből is!!) visszaigényelhető az áfa. (személykocsinál is)

 

Tekintettel az adózás különbségére milliókat(Ft) lehet megtakarítani a gépjárművek forgalomba helyezésével Szlovákiában!" hírdeti magát egy erre szakosodott kisiparos

Te mit gondolsz erről?

A kék sarokban az átlag

Ebben a csapatban helyezkedem el én is, akiknek vállalnia kellett azokat a plusz költségeket, illetékeket és járulékokat, amik terhelik az embert magyarországi forgalomba helyezés és fenntartás esetén. Nem azért csinálják ezt ezeket az emberek, mert hobbijuk a ráfizetés, hanem mert nincsen más lehetőségük, mint hasznos magyar állampolgárnak lenni. Lehet, hogy csak félnek a szlovák rendszámtól, vagy nem akarnak a rendőrséggel konfrontálódni. Lehet, hogy nem értik az egész művelet mechanizmusát vagy csak nem akarnak ezzel szórakozni. A végeredmény mindig a beletörődés lesz. Fizetni kell és kész.

Ez a társaság két fő részre osztódik. Az egyik résznek a fasza kivan attól, hogy amíg ő az átlag fizetéséből százezreket, milliókat fizetett rá az autóra, addig a milliomos kollega/kollegina (aki egyébként jobban megtehetné) szarik az egészbe és kikerüli ezt a kötelezettséget.

A társaság másik fele pedig a bajtársisasság álságos köppenyébe bújik és mély együttérzéssel anyázza az "irigyeket", akiknek a fasza ki van ettől. Ilyenkor előkerülnek a komoly érvek, mint pl.: "Most neked mit fáj, hogy neki összejött?". Tulajdonképpen az fáj nekik, nekem, hogy velünk fizettetik ki ezeknek az aranyembereknek az adóelkerüléséből származó hiányt. Ráadásul vicces ülni az Opelban, ami annyiba került adóval együtt, mint a mellettünk ülő Ciccolina BMW-je szlovák rendszámmal...

A piros a másik oldal

Nagyjából kilogikázható a magyarázat is. Miért fizessenek, ha megtehetik, hogy ne? Tényleg létezik a társadalmi öntudat? A társadalom mit ad vissza azoknak az embereknek, akik többet dolgoznak, többet adóznak, többet tesznek a dolgokért? Az Állam folyamatosan a markát tartja, hogy a lehető legtöbb pénzt elszipkázza. A szlovák luxuswagenesek általában vállalkozók. Magyarországon a vállalkozó adja a pénzt, vállalja a kockázatot, majd az esetleges nyereségen az Állammal osztozik. Szerinted igazságos ez?

És vannak a celebek

Szóval itt volt az ismert embernek a posztja, amiben megtudtuk, hogy alsó hangon 10M+-os autóra telik neki, adót ezzel kapcsolatban elkerült és lazán futja a félmilliós jutalomra. Akinek nincsen félmillió forintja, annak bicskanyitogató magamutogatásnak tűnhet a dolog. Akinek meg van (vagy már látott ennyi pénzt egyben), az pontosan tudja, hogy félmillió forint még mindig kevesebb, mint újra megvenni az Audit. Én is ekkora jutalmat ígérnék hasonló helyzetben.

A szlovák rendszám az érdekesebb kérdés. Alapvetően halmozottan hátrányos helyzetű siránkozó-segítségkérő posztra sikeredett a dolog. Elég szarul fest ez a bejegyzés a rákos kislányok és éhező gyerekek mellett, akárhogyan próbálom nézni. De miért ne tehetné ki és kérhetne segítséget? A gazdag emberek ki vannak tiltva?

A kérdés inkább az, hogy ízléses e ezt a kommunikációs csatornát megjátszani és mások képébe tolni, hogy elkerült x millió forint közteher megfizetését, majd ugyanettől a közösségtől és a közösség által a közterhekből fizetett és fenntartott hatóságtól kérni segítséget?

A lényeg

Gyűlölök adót fizetni. Azért gyűlölök mert aránytalan, mert a legtöbb Európában és mert látom, hogy a politikusok hogyan kerülik ki a maguk által megszavazott adókat. Ha ők nem fizetnek, akkor nekem miért kell? (Teszem fel a jogos kérdést). 

De másik oldalon fel kell fogni, hogy az adókkal működtetjük az országo. Amikor a szlovák rendszámos emberkének közúti balesete van, akkor a következő dolog történik:

A közterhekből fenntartott autóúton fekszik vérben fagyva a köterhetfizetést elkerült autója mellett, amint a közterhekből fenntartott mentőt várja, hogy a közterhekből fenntartott kórházban meggyógyítsák. Majd a közterhekből fenntartott hatóságtól elvárja, hogy megfelelően végezzék a munkájukat, a felelőst elkapják és a közterheken fenntartott bíróság elé vigyék...stb

A lényeg a KÖZTEHER és az abból finanszírozott szolgáltatások összessége. Erkölcsi joga van egy olyan embernek ígénybe venni ezeket a szolgáltatásokat, aki nyíltan vállalja, hogy lehetőség szerint elkerüli ezeknek a terheknek a fizetését?

U.i.: a posztban változtatások történtek. Kérésre ki lett véve egy konkrét személy, akit a tájékoztatás szerint tévese "vádoltam" meg az ellopott autó tulajdonlásával. Mivel azonban ez a poszt nem egy emberről szólt, ezért úgy éreztem korrektnek, ha kiveszem belőle a konkrétumot és marad a cikk lényegi mondanivalója, ami nem egy személyt támad, hanem egy típusjelenséget próbál körbejárni. Peace.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr737627334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmihaly 2015.07.14. 14:35:49

A patriotizmus évtizedek óta "divatos" fikázása, a pánszlávizmus utódaként is értelmezhető tomboló internacionalizmus, nacionalistázás, és az elvtársi etatizmus, illetve az 1988-ig tartó nagy mértékű, a többséget kedvezően érintő adómentesség kiirtotta az adófizetési erkölcsöt.

István Tamasi 2015.07.14. 17:01:57

@gmihaly:
Szerintem ön téved. A helyzet sokkal egyszerűbb. Az adóforintok elherdálása, a csókosohoz csatornázása az ami kiirtotta az adófizetési erkölcsöt.

PAPÓ38 2015.07.14. 17:56:39

A kapzsi politikusok a hibásak nem az ügyeskedők. Magyarországon lassan luxus lesz új autót venni. Az állam sír, hogy mennyi 10-15 éves autót hozunk be külföldről és rontjuk a kocsik átlag életkorát. Ugyanígy rontjuk a levegő minőségét és egyáltalán az átlagpolgár életminősége is romlik.
Nálunk a tolvaj politikusok mindenkiről feltételezik, hogy tolvaj. Ez látszik a törvényeinkől is.
A magyar gyerek már nem csak a Biblia szerint, hanem a magyar alkotmány szerint is eredendően bűnös.
A magyar állam mindenkit bűnözőként kezel.
Az ártatlansá vélelme csak papíton létezik, de az is csak elvétve.
Ez a gondok eredője. A buta, kishitű, gyanakvó, irígy törvényalkotás.

Toportyán Zsóti 2015.07.14. 18:27:58

Szlovákrendszámoabayerzsóti országában nincs miről beszélni,narancsgecik hite szerint az erősebbnek van igaza oszt jónapot?!Szégyen ebben az országban élni nap mint nap becsületes magyarnak amíg ezek a putnpincsik kormányon vannak.

2015.07.14. 20:25:32

Én már túltettem magamat azon, hogy hazaárulózzak, ha látok egy ilyet. Pedig bizony hazaárulók.
Viszont én azt nem értem, hogy a kib.szott magyar politikai elit, benne a hazug gyurcsánnyal, benne a hazug orbánnal meg az összes többi sz.rházival miért ül a babérjain?
Ha ennyi hazaáruló adócsaló offshoros f.sz van hazánkban, akkor nem jut eszükbe ezeknek az agyhalott politikusoknak, hogy meg is lehetne ezt fordítani?
Igen és nem magyarok vennének szlovák rendszámos autót, nem magyarok vinnék Máltára, Ciprusra, Lichtensteinbe, Kajmán Szigetekre, Bahamákra stb. pénzt, hanem Magyarországra dőlne a pénz.

2015.07.14. 20:39:52

@PAPÓ38:
"Nálunk a tolvaj politikusok mindenkiről feltételezik, hogy tolvaj. Ez látszik a törvényeinkől is
A magyar állam mindenkit bűnözőként kezel."

Azért feltételezi az állam, hogy mindenki csal, mert az állam a qrva politikai elit amely belekényszeríti az embereket a tolvajlásba.
Sőt a qrva politikai elit szolgáltatja a követendő példát. Ők ezer milliárdokat lopnak, a legalsó szinteken meg pár tízezret.

Ez egy ördögi kör.

desw 2015.07.14. 21:12:32

Minden hozzászóló azt írja, hogy a köcsög politikusok a sok adó kivetésével kényszerítik bele az állampolgárokat az adócsalásba. Ez igaz!

De vajon miért kell ilyen kibaszott sok adót és járulékot kivetni? Alapvetően azért mert ez a birka Kádár-népe magyar mindent a gondoskodó állambácsitól vár el, nem?

Majd ha csökkennek az állami kiadások (kevesebb nyugdíj, kevesebb állami seggmeresztő, kevesebb államilag finanszírozott szolgáltatás, ...), akkor elég lesz kevesebb adó beszedése is => kevesebb adócsaló, ... ördögi kör.

Medgar 2015.07.14. 21:24:41

Az érem másik oldala: El kell zavarni az összes multit, autógyárat a ..csába mivel ők sem a két szép szemünkért jöttek ide, hanem az adókedvezmények miatt. A merci pl.: 30 milliárdért.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2015.07.14. 21:49:45

A hazaáruló ballib tetvek úgy vannak ezzel, hogy minnél szarabb az országnak annál jobb nekik.

Ezért akarják az illegális bevándorlók millióit a magyarokra ereszteni.

kalbász 2015.07.14. 22:00:41

A túlzott, elviselhető szinten felüli adók váltják ki az adókerülést barátaim.
Ez a rengeteg eltartott (nyugdíjas (2. vagyunk a világon)) miatt van és a rendszerből adódó súlyuk miatti átlag feletti jövedelmük (1. vagyunk a világon), de ezt úgy sem hiszitek el, mert a számok fájnak nektek és nem is erre kondicionáltak titeket (hanem, hogy szegény nyuggerek).

nick066 2015.07.14. 22:07:03

...és bizony, mennyivel jobb helyen van az pénz bárhol máshol, mint egy újabb focistadion betonjába beleöntve.

Untermensch4 2015.07.14. 22:34:12

"A lényeg a KÖZTEHER és az abból finanszírozott szolgáltatások összessége."
Amikor kampányoltak az EU-csatlakozás mellett, a vám MEGSZŰNÉSE volt az egyik nagy állítás. Pár évvel később már nyíltan ki merték mondani hogy a vám HELYETTESÍTÉSÉRE hozták létre a regisztrációs adót. Aki tehát ezt nem fizeti be az teljesíti azt amiért részben beléptünk, nem fizet vámot. Egyébként szintén az EU lényeges jellemzője az ÁRUK, SZOLGÁLTATÁSOK ÉS SZEMÉLYEK SZABAD ÁRAMLÁSA. Aki akar, bárhol európában vehet dolgokat, ott megfizeti az adót oszt jónapot. Piaci verseny lesz az országok között hogy hol alacsonyabb az adó és hol jobb a szolgáltatás. Érdekes módon a szlovák költségvetésre nem jelent olyan nagy veszélyt hogy valóban megszüntették a vámot, nem csak hazudtak róla (lehet hogy ők több cukrászdát nyitottak bécsben és ennek az adózási vonzata valahogy helyrebillenti a pénzügyi egyensúlyt). Ebben a felállásban itt érdekes módon százalékosan mekkora az adóteher és mekkora a "jóléti dínom-dánom", a szociális kiadások a költségvetés hány %-át is teszik ki? Mennyi is ez a két %-os érték svédországban (az egyetlen helyen európában ahol nálunk magasabb az össz.adóteher viszont a lakosság nem is akarja csökkenteni hagyni nehogy emiatt megnyirbálják a jóléti rendszert ami nekik mint szolgáltatás a KÖZTEHERért cserébe, megfelelő)? Ez a megközelítés nem jut eszébe egy pénzügyesnek?
Másrészt meg szlovákia felvidék tehát a rendszám magyar csak félig van rajta a címer :). Megfordítva, a szlovák rendszámmal sokat teszünk a két nép közötti barátságért, elismerjük hogy a szlovák állam és politikusok jobban megérdemlik az adót mint a mieink, ez igazán baráti gesztus és még anyagilag is megéri. A szlovákok szoktak szívózni azzal aki nemszlovák rendszámos autóval jár?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.07.14. 22:54:00

Kicsi kocsival kis pénzt lehet spórolni, ezért nem éri meg a hercehurca a külföldi rendszámért. Nagy kocsinál nagy pénzről van szó, ezért van a luxusautók jelentős részén külföldi rendszám.

@gmihaly: Mikor volt itt adófizetési morál? Már a labancok és a törökök idejében se...

Arcade Macho 2015.07.14. 23:12:56

tulzott adoztatas hehehe...
gyakorlatilag az ilyen bayerzsoti fele g3cik, egy nagyobb penisznovelot tudnak igy tartani, mert nekik egy Octavia az coki

4.2 es szutyok dizel, remelem viszik valahova el messzire, minel messzebb Budapesttol

fda 2015.07.14. 23:32:44

@Untermensch4: Az EU-s jogok nem írják felül a kötelességeket.
Azért nem olyan nehéz belátni, hogy aki azért alapít egy szlovák céget, hogy az megvegyen egy szlovák autót, aztán persze oda se dugja többé az arcát, hiszen egyébként Szlovákia nem menő hely, az csak trükközik. Igen, cipőt, hurkát és zsebrádiót vásárolhatsz bárhol az EU-ban. A törvény szerint a rendszámot azon a helyen kell kiváltanod, ahol élsz - hiszen itt fogod használni is. Nyugati országokban még egy-egy költözés miatt is cserélik a rendszámot, lásd Ausztria. Pedig ők is fizetik az adót, és ők is biztosan szeretnének kevesebbet költeni.

Csak meg kell nézni, milyen kocsikon van szlovák rendszám. Akinek van legalább 10 milliója egy autóra, na az mondja a leghangosabban, hogy a sok adó miatt milyen nehéz neki, milyen lépésekre kényszerül.

Végül a szegény szlovákrendszámos lesz az, aki persze a parkolójegyet is sajnálja, azért inkább index-szel parkol a járdán, és persze az idő is pénz, ő fog letolni 160-nal a belső sávban.

A regisztrációs adó ettől függetlenül tényleg pofátlanul magasnak tűnik, azt illene megszüntetni.

Megoldó 2015.07.14. 23:33:17

Ennek a bűnbandának egy forintot is bűn adózni ha nem okvetlen muszáj...
Úgysem a közjóra költik, hanem magukra, és közben még sajnáltatnák is magukat...
Tarkólövés, az járna nekik egy normális országban szerintem.

Larry Silverstein 2015.07.15. 00:26:23

aki pénzt tud keresni nem szívesen hajgálja ki adóra.....

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.15. 02:04:20

Regebben en is koptem azokra, akik igy ugyeskedve probaltak adot elkerulni, de ma mar latom, hogy akarmennyire is irritaloak ezek a luxusautos arcok, sehol nincsenek a politikusok mellett.
Egy Lezerjanos-fele luxus AUDI allami penzen mennyivel jobb?

@desw: "Majd ha csökkennek az állami kiadások (kevesebb nyugdíj, kevesebb állami seggmeresztő, kevesebb államilag finanszírozott szolgáltatás, ...), akkor elég lesz kevesebb adó beszedése is => kevesebb adócsaló, ... ördögi kör."

persze, az allam arrol hires, hogy maga fogja csokkenteni a kiadasait
ez ugy szokott menni, hogy elore meghatarozzak, hogy mennyit akarnak kolteni, majd ehhez merten vetik ki az adokat
altalaban ez se eleg, ezert ev kozben meg kivetnek ilyen-olyan terheket, birsagolnak
olyan sose volt, hogy a kasszaban maradt volna penz es az ev vegen megkerestek volna az adofizetoket, hogy nesze paraszt itt a visszajaro, amit nem hasznaltunk fel
az allam arra jo, hogy minden fillert elkoltson, sot meg hitelt is kenytelen felvenni
ha egy csalad ugy gazdalkona, mint az allam, akkor arra azt mondanank, hogy link, felelotlen, senkihaziak

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.15. 05:42:46

A sz.lovák rendszm európai alapjog. Nem értem, miért lenne ez gond.

Acmee 2015.07.15. 07:07:22

@fda: Akinek van 10 millája egy autóra, annak azért van, mert nem költötte el. Pl. magas adóra. Nem véletlen, hogy levezetett számítások alapján Mo.-n egy vállalkozásnak hófehéren megélni lehetetlen, egyszerűen a nyereségedet befizeted állambácsinak, ha nem trükközöl, akkor Neked nem marad meg semmi. Azért persze senki nem siránkozik, hogy a vállalkozó (és itt elsősorban ne a hurkanyakú seftesekre gondoljunk, hanem egy kisgépszervizre, boltra, ruhaüzletre, stb.) a gyerekek lefektetése után még beül a gép elé (ha hazaért fektetésre...) dolgozni egy kicsit, mert akkor már nem kell menni felmérni, eligazítani, hivatalba menni, stb.
Ez ugyanúgy megvan az egyszeri magyar szintjén is. Irigyli a mérnöki fizetést, de azt már nem teszi mellé, hogy Ő a műszak után eldobja a szerszámot és azt se tudja, hogy beomlott-e a tető, míg a mérnök a reggeli WC-n ülés közben is e-mailt ír...

befano 2015.07.15. 07:16:45

Épp most olvasom, h BIRÓ MÁRK tiszteletre "méltó" fideszes "politikus" 2010 óta 55 milliót vett fel , és egyszer sem szólalt fel a T. házban. - gondolom, bent se ült sokat- Ö volt az új KRESZ előkészítéséért megbízott miniszteri biztos. Mikor egyik fórumon felvetettem neki néhány kérdést, a motorok regadójáról, a B jogsikiterjesztéséről 125. motorra, LERÁZOTT MAGÁRÓL, MINT KUTYA A VIZET. Pedig EUBAN már ez sok helyen így van. Akkor miről is beszélünk mi itt?

manager2008 2015.07.15. 07:39:09

Amit törvény nem tilt, azt szabad megtenni. Az erkölcs meg már sok éve nem szempont, még a bíróságon sem. Az irigység meg árt az egészségnek. Ha céget, bankszámlát, termelést (adót) stb. visz valaki ki kedvezőbb helyre, az ő dolga. Ha valaki 1200 EUR -ért mosogat kint és nem 80000 Ft -ért itthon az mi? Nem itthon adózik a gazember.

króm nickel 2015.07.15. 07:42:13

Az milyen érzés lehet, ha egy ismert "ember" szlovák rendszámmal magyarkodik?

gipszj 2015.07.15. 07:45:31

Akik meg tudnak venni egy 10+ millás autót azok ki is tudnák fizetni az 1-2 millió adót. A probláma szerintem, hogy meg kéne tudni magyarázni, honnan van a 10+ millió. Az már nehezebb.

desw 2015.07.15. 07:58:58

@Kéne egy nick...:

"persze, az allam arrol hires, hogy maga fogja csokkenteni a kiadasait"

Nem fogja csökkenteni, mert nem tudja a nép miatt.

"ez ugy szokott menni, hogy elore meghatarozzak, hogy mennyit akarnak kolteni, majd ehhez merten vetik ki az adokat"

Meghatározhatnák úgy is, hogy jövöre kevesebbet költenek pl nyugdíjakra, gyes-re, szoc.támogatásra, állami seggmeresztőkre, ... Vajon mi lenne?

"az allam arra jo, hogy minden fillert elkoltson, sot meg hitelt is kenytelen felvenni

Alapvetően a buta rövidlátó nép miatt van ez. A nép arra szavaz, aki megígéri a rezsicsökit, a gázártámogatást, a zsíros nyugdíjat, az ingyen felsőoktatást, az ingyen eü-t, ...

"ha egy csalad ugy gazdalkona, mint az allam, akkor arra azt mondanank, hogy link, felelotlen, senkihaziak "

Ahogy mondod. Magyarrán az adócsökkentés feltétele az, hogy ELŐBB csökkentsék a kiadásokat.

sigma01 2015.07.15. 08:02:23

Ostoba poszter ,Sk-ban is van már pár éve regadó féle faszság,kw alapú és magasabb mintha magyarban akarnád forgalomba helyezni.
A szlovák rendszámnak nem ez az oka,hanem ugyanaz az mint pl a németé,vagy svájci vagy holland.
mindegy.Aki ilyen faszságokat ír gazdasági blog alatt,úgy sem érti...

Mészáros Laci 2015.07.15. 08:09:14

Adjuk meg a császárnak, ami a császáré.

Mészáros Laci 2015.07.15. 08:10:03

@sigma01:

Az ilyen adók megkerülését hirdető cégek vajon hogyan oldják meg?

Mészáros Laci 2015.07.15. 08:11:14

@desw:

+1

kiegészítés:

"ha egy csalad ugy gazdalkona, mint az allam, akkor arra azt mondanank, hogy link, felelotlen, senkihaziak" -

Egy szóval "hitelkárosultak"

hidroponi 2015.07.15. 08:19:06

@desw: idiota! nezd meg az allam mennyit kolt magara! minden szocialis kiadast megkurtitottak, kinyirtak. helyette epulnek a stadionok, a havaerok epitik 2x annyi penzert az utakat es a kormany tiz milliardokat kolt haveri cegekre altanulmanyok irasara...

desw 2015.07.15. 08:41:48

@hidroponi:
"idiota!"

Én?

Utálom Orbánt és bandáját és tényleg nem kellene stadionokat építeni falábúaknak, de azért szánalmas a stadionozásotok.

A 2015-ös költségvetés kiadási főösszege ~17.000 (17 ezer) milliárd Ft. Ehhez képest elég vicces 10 milliárdos tételeken vergődni.

Mészáros Laci 2015.07.15. 08:49:59

@sigma01:

amire azt írtad, hogy nem lehet, mert az ostoba poszter több éve elavult kedvezményeket írt. persze, lehet, hogy a sűrűn látható komáromi és érsekújvári rendszámok mind a kedvezmények megkurtítása előtt vásárolt autókon vannak.

sigma01 2015.07.15. 08:57:59

A regadót ott sem tudod megkerülni,be kell fizetni mert nincs rendszámod.De ha veszel kint autót ami már rendszámos akkor nincs regadód csak vmi 60 eur közötti költség a rendőrségen ,ha azonos megyéből veszed,nem kell rendszámozni akkor meg 30 eur.Amúgy más adó valóban nincsen,de pl a bizt.sok esetben drágább,nem sokkal,mint magyarban.Se ha céges akkor meg elszámolsz mindent.
Kb,pénzügyileg ennyi az előnye.

Cpeti123456 2015.07.15. 09:26:04

ahogy azt jó páran megírták, nem olcsóbb túlzottan a külföldi rendszám.
De céges mivoltját tekintve előnyösebb.
Egy céges személyautó szétadóztatása csak kis hazánkban történik.
A benzinből visszajár az Áfa, s az összes szervizköltségéből is, beleértve a gumivásárlást.
Ez már említett kis hazánkban nem így működik, ami rejtély, hogy miért.

Ha nálunk is olyan lenne az adózási környezet erre a témára vonatkozóan mint pl: Németország vagy Ausztria esetében akkor itt vennének az emberek, itt adóznának.
Amúgy meg a sztori törvényes. Akkor miről is beszélünk?

Pan Modry 2015.07.15. 09:36:24

A szlovak rendszamosoknak igazuk van, mi a faszert oda adot fizetni ahol ilyen mocsok modon nyuljak le a Meszaros Lorinc fele zsirdisznok az adofizetoi penzt.

Ha haza is latogatok mindig megtankolok inkabb Ausztriaban semmint az ilyen Meszaros fele mocskokat hizlaljak.

báró Csekonics 2015.07.15. 10:08:38

@króm nickel: nálam a csúcs az volt, mikor láthatóan külföldről behozott (francia matrica a hátsó szélvédőn) francia kocsin láttam meg a 'rántotthúsos' nagymagyarországos matricát. Kicsit tudathasadásos - vagy _annyira_ azért nem haragszik hogy ne onnan hozzon kocsit akikre Trianon miatt haragszik? :-)

Amúgy sok minden rossz a magyar adórendszerben (meg máshol is), de a 'belekényszerítés' fogalmát hagyjuk már.
A benzinkutas is rá van kényszerítve hogy átverjen tankolásnál, a devizahitelest is rákényszerítette a csúnya bank a hitelfelvételre, a vállalkozó is rá van kényszerítve a csalásra meg persze a melős is rá van kényszerítve hogy sz@r melót végezzen.

Az van bármire is kényszerítve, akinek kést fognak a nyakához / fegyvert a fejéhez. Esetleg ugyanez szeretteivel - de, persze nyilván nem kívánok ilyet senkinek!

daito 2015.07.15. 10:36:51

Nem tartom irigységnek a dolgot; de tarthatnám annak is. Alapvetően gazdasági, adózási szempontok szerint érdekes az ilyen kérdés; főleg, amikor EGYENLŐ, meg IGAZSÁGOS közteherviselésről beszélünk.

Ööö, mindig fáj a szívem a cégautósokért. Azért ezt megjegyzem.

1. Ha magánemberként elsétálok autókereskedésbe, és meg akarok venni egy új autót, akkor a kiválasztott példány mondjuk 5m. (Mert csóringer faszkalap vagyok, nem látok tovább a Ford Focus szintjénél.) Ha cégként jelenek meg, akkor már nem ez az ár. (Ma már hirdetésben is le merik ezt írni.) Ezeket lehet kicsit tovább centizni:
a) ha a kiválasztott autó bezúzható haszongépjármű kategóriába, akkor már nincs is áfa. Az az 5m hirtelen 3,93m forint.
b) ha valami "csókos" szakmát űzök (vagy a cégem) - pl. ügyvéd, orvos téma van (vannak márkák, akik 5-12% kedvezményt adnak ilyen vevőiknek), kapok kedvezményt. (Jó, ezek egy részét magánszemélyként is, vagy csak úgy.)
c) nyilvánvaló, ha nem az egyszemélyes bt-ként jelenek meg, és mondjuk 2-3 autóról van szó, további kedvezmény várható. Ez is érthető persze.
2. Viszonylag szűk az elszámolható témák száma cégautóként, de magánszemély SEMMIT nem számolhat el. Az átlag magyar vállalkozó a wc deszkát, a gyerek pelenkát is elszámolja. Ha tudja, de mindegyik megpróbálja. :-)
3. Ha megnézitek a magyarországi újautó eladásokat, akkor az jön ki, hogy az eladott járművek 80%-a kb. céges vásárlás. (Ergo még jobban érthető a céges vásárlónak adott kedvezmény, hiszen ők vannak többen.)
4. Ha olyan szopás volna a magyar cégautó téma, akkor a multiknál, állami cégeknél nem osztogatnák minden kétlábon járó felszopófiúnak és lánynak. Oh, elnézést, menedzsereknek, alkalmazottaknak, munkatársaknak bizonyos "POZIK" esetén.
Mert lehet, hogy az én ismeretségi köröm ilyen felemás, de vagy tucatnyi embert ismerek, akinek aztán a munkájához pont semmi szükség nincs céges autóra (max. havonta 1x, akkor meg lehetne kérni), de mégis kap. Mert az úriember, kisasszony azzal jár be dolgozni, és hát egy főosztályvezető vagy egy corporate sales account manager f.sztudjami simán elhalálozik, ha
a) saját autóval jár
b) tömegközlekedik
S ha az irigységet nézem, akkor itt már simán kitör; ugyanis pont senki adóbevallásában nem szerepel olyan tétel, hogy "kap-e Ön a cégétől cégautót, ha igen, milyen típust, hány évest?"
Mert legyünk őszinték, ha te keresel 400e-t havonta, meg Béla is, de ő kap egy Skoda Octavia-t (mondjuk belföldön korlátlan használattal), akkor Béla alsó hangon havi nettó 200-zal többet keres (autó havi bérleti/törlesztési díj, üzemanyag ára, szerviz+biztosítások).
5. S külön állatfaj a külföldi rendszámos cégautóval járó emberke; ezekből van egy apró százalék, ami érthető; ha sokat dolgozol az adott országban, akkor hiába vagy magyar polgár, jobban jársz az adott ország rendszámával.
De a többség nem ilyen, persze, tudom, nagy értékű autóknál éri meg igazán. Tényleg fáj a szívem, hogy szegény emberek/vállalkozók/sportolók/politikusok erre vannak kényszerítve. Hiszen csak így tudják megvenni az XC90-et, különben csak XC60-ra futná. Átérzem a nehézséget, ő ezért a pénzért megküzdött, minden nap harc az élete.

Azt tudom mondani, hogy tessék reggel 7 tájékán kimenni a nullásra saját autóval. Két fajta állat fog letolni:
a) szlovák/román/német rendszámos miskakancsó, tipikusan az A6-8/kurvanagyböhömSUV/vagy valami átlagautó, de sportos esetleg túlzó felszereltségű verzió, tipikusan a 3-4literV6-V8-ak, meg az ilyen-olyan RS verziók.
Igen, ezek között akad valóban külföldi, de többségük nem az.
b) cégautós pöcs, akinek nem fog számítani az, hogy ha esetleg finoman bánik az alátett szarral, akkor legközelebb a szervizben nem kell mondjuk megint féktárcsákat és szilenteket cserélni a 6,5m-s Ford/Toyota/Skoda/Peugeot akármiben.

Eközben hozzáteszem az alapvető elvemet, hogy minden állampolgár joga az, hogy a lehető legkevesebb adót fizesse. Törvényes keretek között. Meg etikus keretek között. Hiszen elvárjuk a rendőrtől, a tűzoltótól, a tanártól, az orvostól, az önkormányzati hivatalnoktól, a tescos pénztárostól, a mérnöktől is...

Pan Modry 2015.07.15. 10:52:52

@daito:
A magyar allam legyen vesenykepes az adok teren a szlovak allammal es akkor nem fognak ott kocsit venni.

Amig meg azt latom hogy az ilyen Meszaros Lorinc felek szarra lopjak az orszagot eppen kurvara leszarom hogy akar egy fillert is adozzak. (Mondjuk en kulfoldon is elek)
De szerintem teljesen felesleges Magyarorszagon adozni, a befizetett penz ugysincs aranyban az allami szolgaltatsok minosegevel, akkor meg mi a fasznak abrmit is fizetni.

befano 2015.07.15. 14:22:12

@Pan Modry:
Mondjuk azért kéne bármit is befizetni, hogy az itthon maradt idős szüleidet el tudják látni a kórházban, tudd használni az utat , ha hazajössz, és egyáltalán legyen még hova HAZAJÖNNÖD !!!
Más tétel az , hogy te ott kurvára sokat adózol, de ezt nem számolod, csak azt, hogy 12000 euróért-360000-ft.ért mosogathatsz diplomával, amit itthon szereztél. Megint más, hogy az állam szerényebb is lehetne, és képviselői megelégedhetnének mondjuk a felével, de ezek mind mi vagyunk, így : prolistúl , m.l.estül. gyurcsányostúl, orbánostúl gőgöstűl, simongáborostúl,
birómárkostúl............nem sorolom tovább.

desw 2015.07.15. 16:16:28

@befano:

Romantikus elméleted ott hibádzik, hogy demokaratikus úton nem lehet kikényszeríteni változást, ugyanis masszív többségben vannak a szavazók között az ilyen-olyan módon az állami csecsről élő állampolgárok (nyuggerek, kamurokik, állami seggmeresztők, segélykések, ...).

Ennek a 25 éve tomboló poszt-kádári komcsi rendszernek akkor lesz vége, ha végleg összedől a költségvetés és finnaszírozhatatlan lesz a jólét. (lásd Görögország) Ehhez az kell, hogy Pan Modry, én és mások ne Magyarországon adózzanak.

"Más tétel az , hogy te ott kurvára sokat adózol, de ezt nem számolod,"

:) Sok közöd nincs a külföldi adózáshoz. Nézelődj, nem szégyen tanulni!

Untermensch4 2015.07.15. 19:40:29

@befano: "te ott kurvára sokat adózol, de ezt nem számolod"
Svvédeknél élt ismerőst kérdeztem hogy nem-e akarnak a magas adókból csalni a vikingek? Mondta, nem mert azt látják hogy jó szolgáltatást kapnak a befizetett pénzükért, azt meg nem látják hogy ilyen-olyan drága autókkal járnának politikusok. Így aztán elégedettek. Mondjuk ha nálunk is olyan lenne a korrupciós hozzáállás hogy egy csokival örökre elbúcsúzhat a politikai pályától egy reményteljes és makulátlan előéletű miniszterelnök-jelölt akkor kb 3 műszakban dolgoznának a kivégzőosztagok a kossuth-tér tájékán és nem győznék a sírásók. A svédekkel azonos adóterhelés (%) mellett kevesebbet (%) költenek felénk szociális kiadásokra és többet bürokráciára, a lopásról nem is beszélve. Ezen a kellőképp véres összeomlás segíthet, amíg a felelősség és a hazugságok tologatását nem fojtjuk vérbe (főleg politikusokéba) addig marad a sz@rakodás.

fda 2015.07.16. 10:54:39

@Acmee: Ja, tizenmilliós szlovák terepjárója tipikusan annak a kisgépszerelőnek van, akit a sok adó úgy sújt, hogy utolsó lehetőségként megpróbált hárommilliót spórolni az új autója vásárlásán.

prognosys 2015.07.18. 01:53:39

@desw: nem tudunk annyit fizetni, amennyit lopnak. Az az érzésem támadt mostanság, hogy az állam a nép legnagyobb ellensége.
süti beállítások módosítása