Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért vágják át a termékbemutatókon az embereket?

2015. július 13. - Szarvas Norbert

1_jpg.pngMa olvastam az Indexen egy konkrét írást a témáról. Évvel ezelőtt én is leírtam egy konkrét esetet, amitől kinyílik minden jóérzésű ember zsebében a bicska. Ahogy látom semmi érdemleges nem történt azóta sem ahhoz, hogy a továbbiakban megakadályozzák a nettó lehúzásokat és a csodagépeket visszanyomkodják azok értékesítőinek az ánuszába és postázzák vissza németbe (kínába).Alapvetően vallom, hogy nem szabad általánosítani és nem lehet kizárni egy komplett iparágról, hogy nincsenek jó megoldásai. Ebben az esetben sajnos azt látom, hogy általánosságban kijelenthető a tisztességtelen üzletmenet. De erről hajtás után. Az mondjuk picit idegeít, hogy egyet kell értenem a vasárnapi boltbezárós KDNP-vel, akik benyújtottak egy javaslatot a szigorításra. Jó az irány, de semmi érdemleges nem fog történni.

Ugye mindenkinek ismerős a sztori, amikor egy patent konferenciaterembe elhívnak ajándékért cserébe, majd három órányi agyleolvasztás után kisorsolnak kedvezményeket, amikhez ingyen hitel is jár? Hazaviszed, örülsz, aztán rájösz, hogy hoppácska van, mert gagyit vettél vagy jó minőséget jelentősen túlárazva. A túlárazás alatt nem csak az index írásában közölt gagyi 400e-ért dolgot értem. Szerintem túlárazás az is, amikor az átlagos nyugdíjas Marika néni belevág egy 400-500 ezret valóban érő háztartási gépbe/csodalámpába. Neki ez egyértelműen túl van árazva, hiszen a mindennapi életben a havi nyugdíjából egy 20e forintos háztartási gép megvétele is gondot okozna. 

Sokakkal ellentétben én a legnagyobb problémát nem az agymosásban látom, amin a KDNP,  fogyasztóvédelem és a közvélemény pattog. Nem érzem a leginkább likvidálandó problémának a félreveztő kamukat (német minőség, most jöttünk a piacra, csak most és csak neked...stb.). Hogy miért nem? Bekapcsolod a tv-t és szinte csak ilyen téma jön veled szembe. Mindenki el akarja adni a saját termékét vagy szolgáltatását neked. 

Pénzügyesként egy pénzügyi példát mondanék nektek. A tv-ben egészen hosszú reklámokat találni az időskori nyugdíjbiztosításról, amelyik mindenféle egészségügyi vizsgálat nélkül mindenkit befogad apró pénzért és garantáltan fizetni fog. Meg ahogyan Móriczka megálmodta... Ilyenkor vakarom a fejem, hogy a fgyasztóvédelemnél miért nem veri ki a biztosítékot (vagy az MNB-nél) ez a dolog? Egyértelmű, hogy egy pilotajátékról beszélünk biztosítói körítéssel, amiben a "biztosító" addig tud kifizetéseket teljesíteni, amíg többen szállnak be. Amint már a kutya nem száll be, akkor becsődölnek és a pénz is elfolyik. Ezt most írásban adom bárkinek, hogy ez fog bekövetkezni. Ugyanis az életben csak a halál biztos. Tutira a halált biztosítani mindenféle kizárás nélkül pedig nagy butaság, hiszen akkor garantálod, hogy mindenki ki lesz fizetve egy nagyobb összegre, mint amennyit befizetett. Ez akkor is rizikós,ha tisztában vagyunk a kockázati közösségek jelentésével. Mivel most nem erről van szó, ezért nem kezdek okfejtésbe, de annyit elárulhatok, hogy a honlapjukat végigolvasva rájösz, hogy mégsem mindenkit mindenáron és minimum két ponton félrevezetnek a reklámjukban... Na mindegy.

Az igazi problémák

Gyors hitel

Az arcom lezsibbad, amikor meghallom, hogy egy árúbemutatóról valaki hitellel a zsebében távozott. Azért álljunk le egy pillanatra, még mielőtt tovább megyünk! Csak nekem fura, hogy az agyonszabályozott és szigorított hitelpiacon (minimum jövedelemigazolás, mindenféle gondolkodási idő...stb.) lehetősége van az embernek egy mamuszban és pizsomában mindenféle komolyabb jövedelem és munkaviszonyigazoló dokumentum nélkül hitelt kapni? Nem érzitek itt az ellentétet a mai piaci iránnyal? Bemész áruhitelért az Auchanba és itt is elkérnek tőled folyószámlakivonatokat, munkáltatói igazolásokat. De ha elmész egy ilyen bemutatóra, akkor semmi gond nincs, csak írd alá és dől a lé. Hát minimum érdekes a helyzet. 

Ha a problémát meg akarjuk szüntetni, akkor itt kell megfogni a dolgot, hiszen nem mindenkinek van a zsebében 400-500 ezer forint. Ráadásul a legtöbb helyen rábeszélnek a hitelre, mert azért bónusz jár... Nem azt akarom, hogy szigorítsanak és szivassák a népet. Annyi lenne az elvárás, hogy a piaci viszonyokhoz és az etikai kódexben leírtakhoz közelítsék ezt a folyamatot. 

  1. Ne lehessen helyszínen szerződni
  2. Szükséges legyen a munkáltatói igazolás, folyószámla kivonat és egyéb dokumentáció a szerződés kötéshez
  3. Szerződéskötést áruhitelre kizárólag banki alkalmazott által lehessen elvégezni, aki biztosítja a független és teljes körű tájékoztatást a hitel természetéről.

Hogy ennek mi lenne a következménye? Vége lenne az első felindulásból elkövetett hitelfelvételekkel egybekötött vásárlásoknak ezeken a bemutatókon. Az embereknek lenne törvényi lehetősége az átgondolásra anélkül, hogy szégyenérzet keltést vagy egyéb technikákat alkalmaznánk rajtuk. Másrészről a hitelfelvétel körülményei is javulnának és nem maradnának négyszemköztös megoldásban, ahol az értékesítő annyit mond, amennyit el akar mondani.

Ajándékozás

Szerintem a KDNP javaslata az ajándékozás megtiltásáról egy hatalmas bullshit, hangulatkeltés és látens intézkedés. Tulajdonképpen minden területen folyik az ajándékozással egybekötött értékesítés. Nézd meg a Vodafone reklájmait. "Kapsz egy tabletet ajándékba, ha..." vagy "Kapsz ajándék lebeszélhető perceket, ha...". Véleményem szerint az ajándékozás megtiltásával csak az ügyfeleket szivatnák, hiszen a talicska zsetonért cserébe még annyit sem fognak kapni, mint azidáig. Abban pedig biztosak lehettek, hogy ezek a cégek tudnak ajándékozás nélkül is értékesíteni... Nem leszek szimpatikus, de ezt a gyakorlatot felesleges babrálni. Annyiban lehet finomítani, hogy jól elkülöníthető legyen már a kezdetektől a vásárláshoz kötött ajándék a megjelenéshez kötött ajándéktól. Ezt az elkülnítést pedig megfelelő tájékoztatás jellemezze, hogy senki ne értse félre minek mi a következménye az ajándékozás esetében.

Elállási jog

Amikor tavaly intéztük a visszavételt az ügyfélnek, akkor 8 nap volt a törvénymódosított időtartam az elálláshoz. Nekem ezekkel a napokkal úgy általában komoly problémáim vannak, hiszen úgy érzem, hogy ugyanazokat a jogokat és időtávokat kell biztosítani minden félnek. Legjobb példám erre a NAV fizetési gyakorlata, ami a mai napig kiveri nálam a biztosítékot és gusztustalannak érzem. Amikor te tartozol a NAV-nak (tartozol= idő van fizetni), akkor 8 napod van fizetni, különben jön az inkasszó. Ha a NAV jön neked pénzzel (pl.: túlfizetés a számládon), akkor a gyakorlatban egy több hónapos játék veszi kezdetét. Magyarul a saját pénzedért könyörögni kell, fordított esetben pedig bűnözőként és adócsalóként viselkednek veled. (Az a baj, hogy az elmúlt években túl sok ilyen sztorit hallottam és tapasztalatam ahhoz, hogy meggyőzzetek ennek ellenkezőjéről...). Nálam az lenne a korrekt ha az Állam minden szervezete példát mutatna, vagyis ha elvárják a 8 napos fizetési határidőket, akkor ők is tartsák be ezt.

A témánkban ezt a 8-14 napos periódusokat el kellene felejteni és egy normális időtávot meghatározni. Életbiztosítások esetében 30 nap az elállási joga az ügyfélnek és működik. Úgy gondolom, hogy ezt a 30 napos elállási jogot meg lehetne tartani ebben az esetben is bizonyos feltételekkel. Nyílván a 30 napig agyonhasznált terméket már ne lehessen visszavinni, de a sértetlen, 1-2-3x kipróbált, de nem megfelelő terméket igen. 

Így a piacot ki lehetne jobban tisztítani, hiszen a kamu cégek nem azon izgulnának, hogy ússzák meg a 8 napot, aztán kalap kabát. Jobban rá lennének kényszerítve a valóságra. Ha szart árulsz, akkor mindenki visszaviszi és csődbe mész. Ha jót árulsz, akkor a kutya nem viszi vissza és tiád a pénz. Ilyen egyszerű.

Szállítási feltételek

Ez nagyon érdekes téma, hiszen alapvetően az eladó fél általában a kiszállítás költségeit magára vállalja. Viszont amikor problémád van egy ilyen termékbemutatós témával, akkor saját költségen kell visszaszolgáltatnod a terméket. Azt gondolom., hogy ha törvényileg szabályoznák ennek a költségnek a teherviselőjét, akkor egy ponton túl a cégek kétszer átgondolják, hogy megéri e nekik fűre fára rásózni a csodacuccot. Ezen felül meg kell tiltani a kötbér előírását illetve egyéb felmerülő költségeket. Ezen a ponton nem értem néhány biztosító gyakorlatát, akik az imént említett 30 napos elállási jog keretén belül kötvényesedési költségként levonnak a visszatérítendő összegből 5-10e forintot. Mivel a piac jelentős része nem csinál ilyet és enélkül is sikeres tud maradni, nem érzem indokoltnak ezt a "szemét" költséget egy darab kinyomtatott papírkáért (+ az admin munka). Persze nekem sem estek jól azok az ügyfelek, akikkel dolgoztam órákat, majd miután bemutattam nekik az ötletemet, megköszönték és nélkülem elintézték a dolgot. De szerencsére nem ez a jellemző. Úgy vagyok vele, hogy az a minimális % pedig legyen boldog a korrektségével együtt. Ha nekem belefér, akkor nem látom az okát, hogy egy milliárdos vállalkozásnak miért ne férne bele.

A cég központját nem lehet limitálni és kötelezni a területi elhelyezkedésre. Így előfordulhat, hogy Budaörs legeldugottabb helyén találod meg azt a céget, amelyiktől Budapest belvárosában vásároltál. Arra viszont lehetne és kell kötelezni a cégeket, hogy minimum egy internetes online és telefonos ügyfélbarát rendszer létesítsenek, aminek keretében az emberek otthonról és kényelmesen el tudják intézni a kívánt teendőiket (pl.: meghibásodás vagy elállás).  Vagyis az ügyfél telefonon vagy emailben bejelenti az elállást és a cég futárt küld a termékért. Ez egy korrekt üzletmenet lenne és számos más gazdasági területen működik!

KDNP szigorítások

  • A termékbemutatózó cégeknek kötelező lenne ügyfélszolgálatot fenntartani, aminek a hét legalább egy napján este nyolcig nyitva kéne tartania. Kötelező lenne telefonos elérhetőséget biztosítaniuk.

Ez egy nagyon megengedő szabályozás, bár nem meglepő. Megint egy közszféra példát hoznék fel. Hihetetlen, hogy kormányhivatalok megengedik, megengedhetik maguknak azt, hogy bizonyos napokon ne nyissanak ki, bizonyos napokon pedig rövidített munkarendben működjenek. Személy szerint kötelezővé tenném ott is, itt is a kötelező és teljes körű nyitvatartást. Ez azt jelenti, hogy a héten legyen lehetőség minimum 2 nap bemenni reggel 7-kor és legyen lehetőség este 7-kor is ügyet intézni. Azt gondolom, hogy a legtöbb ember nem tud szabadságot kivenni azért, hogy délben intézzen ügyeket, pláne nem árúbemutatós ügyeket...

  • Amikor a termékbemutatón meg is lehet venni a bemutatott termékeket, tilos lenne az ajándékjuttatás (sok termékbemutatón már a részvételért cserébe ajándékot adnak) és az ajándéksorsolás reklámja is. A párt érvelése szerint ugyanis részben az ajándékjuttatás és ajándéksorsolás miatt népszerűek a termékbemutatók, így ha ezeket nem lehetne reklámozni, az a fogyasztót védené.

Erről már megírtam a véleményemet.

  • Azt is megtiltanák, hogy a termékbemutató helyszínén a cég fogyasztói hitelt közvetítsen a vásárlóknak. Jelenleg ugyanis, ha valaki a termékbemutató helyszínén belemegy a vásárlásba, akkor a helyszínen pillanatok alapján megkaphatja az akár több százezer forintos áruhitelt is.

Erről is értekeztem.

Összessítve

Nagyon nehéz dolog ez a termékbemutatózás, hiszen alapvetően vannak csalók és vannak korrekt üzletelők is. Sajnos, nem sajnos, de a legveszélyeztetettebb és legbefolyásolhatóbb célcsoportot támadják meg, akikkel könnyebben lehet üzletet kötni. Személy szerint, amikor engem megkeres egy nyugdíjas ügyfél, ki szeretne az unokájának félretenni, akkor első teendőim között van, hogy megismerem az unoka szüleit és "kierőszakolom", hogy közösen döntsenek a termékről, ne pedig a nagymama magánakciója legyen. Így kerülöm el azt, hogy egy lelkes nagymama rossz döntést hozzon, amit a családja nem támogatna. Persze elhiszem, hogy egy túlárazott csodalámpával vagy porszívóval nem lehet ilyen üzletvitelt alkalmazni (kimondom bátran!!!!), mert nincsen olyan épeszű ember, aki átlag jövedelemből 400-500 ezer forintot költene egy porszívóra vagy háztartási gépre, ha nyugodt  körülmények között belegondol a helyzetbe. 

Rossz kiindulópont, mondhatni maintream politika onnan kezdeni, hogy ezek a cégek mind gonoszak és el kell lehetetleníteni őket. Ezek a termékbemutatós vállalkozások ugyanúgy a gazdaság részei, akik léteznek és létezni akarnak. Azt kell megakadályozni, hogy az ügyfelek első agyzsibbasztott lelkesedésükből döntsenek, pláne, ha nincsen rá pénzük (hitel). Azt embert a saját hülyeségétől nem lehet megvédeni, de lehet limitálni.

"A csodacucc azért kerül 400-500 ezer forintba, mert megveszik. Ha nem fogják ennyiért megvenni, akkor hatalmas akciók keretében már 100-150 ezer forintért is meg fogja kapni mindenki. Ebben segít a hitelezési gyakorlat felülvizsgálata."

Ha kérdésed van, egy jó sztorid van vagy szükséged van, akkor írj bátran: szarvas.norbert@iflgroup.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr437621524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.07.13. 11:49:51

Az igazi probléma az, hogy a törvénysértő termékbemutatók szervezőit néhány tízezerre büntetik, miközben egyetlen termék eladásán többet nyernek...

Netuddki. 2015.07.13. 12:16:24

Kár, hogy az Index cikknél nem lehet hozzászólni. Már régebben is írtam:

SZVSZ ezekben, az írjuk csak le, CSALÁSOKBAN, a bankok is vastagon benne vannak. Az index cikk alapján konkrétan az OTP. A nagy kérdés, hogy ez a "dolgozók" magánakciója, vagy a csányi tudtával folyik az egész ügymenet? Azt is hallani pletykaszinten, hogy pár ilyen csaló cég mögött levitézlett megélhetési politikusbűnözők is állnak.

Hogyan lehetne tenni ellenük? Feltéve ha valódi a kicsi de nem párt szándéka. Amit azért elég nehéz elhinni, hogy "ezek" a magyar állampolgárok érdekeit akarják képviselni és nem épen a "piacot" megtisztítani maguknak vagy éppen 15 perc hírnevet a sajtóban.

Pedig nagyon egyszerű lenne a képlet. Ha Bözsi néni a lila köd felszállása után rájön, hogy rútul átverték, szépen kihívja a sünöket és megteszi a feljelentést. Aminek következtében Bözsi néni befizetett pénze vissza, adóssága pedig szépen ráterhelődik az eladóra, aminek következtében a szajréért vagy kimegy az eladó, vagy ott marad ahol van. A bank pedig majd leveri az eladón a felelőtlenül nyújtott kölcsönt ha tudja. Esetleg ők is feljelentést tehetnek az üzletkötőjük ellen.
Persze ahhoz, hogy ez olajozottan működjön kellene valamiféle törvényi támogatás a törvényalkotók részéről és a részleteket se ártana kidolgozni. Amit ezektől a megélhetési politikusbűnözőkből szintén nem nézek ki.

A csalást pedig nagyon egyszerű lenne bizonyítani. Régen ugye ugyanezt csinálták az aranyos átveréseknél, talán markecolásnak hívták. Amikor a gyanútlan balfékre valami szépen csillogó rézvalamit sóztak rá olcó arany helyett. Ezt ugye a sünök hivatalból üldözték is.
Nagy kérdés, hogy a gagyit aranyáron eladókat miért nem üldözik? Ott a Google simán ki lehet keresni mennyi a valódi áruk ezeknek a veszélyes hulladékoknak. Vagy hasonló "tudású" szemeteknek.
Lenne egy tippem, amit fentebb vázoltam is. A bank biztos benne van ebben a szervezett átverésben, hát a rendőrség? Jó lenne cáfolni...

Mészáros Laci 2015.07.13. 12:16:48

Mi történik, amikor lottószelvényt vásárolok? Neeem, nem a nyerés esélyét kapom meg, az annyira nevetségesen alacsony, hogy tekinthetjük nullának.

Azért a 225 forintért valójában egy mozijegyet veszek meg, egy álomfilmbe. Kedd reggeltől szombatig, ha elém tolakidik valaki a postán, vagy kilyukad a zokni, vagy rálépnek a lábamra a villamoson: csak előveszem a 225-öt forintért vásárolt álomfilmet, és beletekerek: "ha megnyerem a főnyereményt..."

Naszóval, termékbemutatókon is csak egy ÉRZÉST adnak az embereknek. FIGYELEK RÁD. FONTOS VAGY. stb. Ez az érzés sokaknak kinyifja a pénztárcáját.

Mészáros Laci 2015.07.13. 12:17:46

Iszonyúan sok gépelési hibát vétek ma. Abba is hagyom az írást.

Mészáros Laci 2015.07.13. 12:19:43

A javaslatod (a hitelfelvétel körülményeinek változtatásáról) szimpatikus.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.13. 12:21:36

Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!

Ez mi a retkes farok?

Netuddki. 2015.07.13. 12:26:25

@bértrollbosszantó_kovi1970: Szóval még annyit tennék hozzá, hogy ez valójában 3 feles ügymenet.

1. Bözsi néni, mint balek.
2. A markecolást szervezők.
3. A bank ami a "hitelt" adja.

Hogyan történik?

Bözsi néni elmegy (vagy elviszik) a markec helyszínére, ahol megkapja a hitelt, a markecolók felmarkolják a banktól a lét, kiszállítják a gagyit.
Na, innentől lesz érdekes a dolog. A hitellel kapcsolatban Bözsi néni a továbbiakban a bankkal áll jogviszonyban. Ha nem fizet akkor a bank (OTP?) fogja Bözsi nénit basztatni, ráküldeni a végrehajtót. Miközben a markecolók eltűnnek a balfenéken.

Furfangos mi? Azt nem is említve, hogy a Banktól származó pénz egy szuszra így tisztára is van mosva, de ez már egy másik történet ami mellett szintén nem szabadna szó nélkül elmenni...

Mérnork 2015.07.13. 12:28:27

@bértrollbosszantó_kovi1970:
"Régen ugye ugyanezt csinálták az aranyos átveréseknél, talán markecolásnak hívták. Amikor a gyanútlan balfékre valami szépen csillogó rézvalamit sóztak rá olcó arany helyett"
Gagyizásnak hívták. Markecolást a prosti csinálja, amikor az "ügyfélet" ki is rabolja az aktus mellett/helyett.

Netuddki. 2015.07.13. 12:30:48

@Mérnork: Ja, lehet, nem voltam benne biztos. A lényeg, hogy régen ezeket üldözték.
A gagyizás erre meg telitalálat.

Netuddki. 2015.07.13. 12:34:33

@Mészáros Laci: Nem egészen. Érzést a reklámok adnak. Ami úgy-ahogy ellenőrzött keretek között folyik.
Az Index cikkben szereplő S*ar Warsos porszívó egyértelmű csalás. Az meg nem kérdés, hogy közben pszichológiai eszközöket is bevetnek. Ami lehet kedveskedés, de akár fenyegetés is...

mojoking77 2015.07.13. 12:36:10

@Mészáros Laci: Bocsass meg, de vagy fogalmad sincs a termekbemutatokkal osszekotott "akciok" valoasagarol, (de beszelhetnenk itt akar az udulesi jogoknak nevezett csalasrol is), vagy a masik oldalon vagy erintett.
Majd, ha a te csaladodbol is megvezettek valakit (persze tudom, te mindenkinek elmondtad, hogy nem szabad bedolni nekik, de tetelezzuk fel, hogy megis sikerul), akkor te is elgondolkodsz az alom asszociaciod alapveto hulyesegtartalmarol. Mar megbocsass a bardolatlanabb stilusert.

Netuddki. 2015.07.13. 12:39:39

Szóval Norbi jól kezdte kapiskálni. Az egész ügymenetben a hitel a legneccesebb, és elég érdekes, hogy az OTP a "nevét adja" a gagyizáshoz...

báró Csekonics 2015.07.13. 12:58:47

"vagy a masik oldalon vagy erintett." szerintem ott a pont :-D

kalbász 2015.07.13. 13:12:40

"a mindennapi életben a havi nyugdíjából egy 20e forintos háztartási gép megvétele is gondot okozna. "

Ebből is látszik, hogy fingod nincs a világról. A nyugdíjasok ma Magyarországon nem szegények. Sokan vannak, sok a szavazat (A világon a 2. legtöbb nyugdíjas itt él a népességhez viszonyítva), világrekorder nyugdíj az eredmény (meglepő mi? pedig igaz utánunk Luxemburg következik az átlag nyugdíj/átlagbér mutatóban).
Tehát jól érzik, honnan lehet pénzt hozni, ahonnan lehet, ahol van.

A másik: igen direktben amennyire lehet tisztességtelenek, ma ezzel lehet sikeresnek lenni. Ugyanilyen tisztességtelen a szabályai meg a kevés információra, a törvényi háttérre mutogató bankok, akik kiszolgálják ezeket. Ennéla történetnél is megmutatkozik.

Mérnork 2015.07.13. 13:14:14

@bértrollbosszantó_kovi1970:
Moldova Bűn az élet könyvéből lehet tanulni ilyen kifejezéseket, neten is fent van:
dia.pool.pim.hu/html/muvek/MOLDOVA/moldova00071_kv.html

kalbász 2015.07.13. 13:15:11

Egyébként az Auchanban szted ki kap hitelet?

Aki megengedheti magának, vagy akinél esélyes hogy bedől? Hogy aztán amíg lehet (a legjobb az élethosszig tartó) adós legyen?

Hm? Te pénzügyi szakember...

2015.07.13. 13:16:17

Nyilván szomorú, ha idős emberekre szállnak rá a droidporszívósok, de azért mégse lehet az embereket mindig önmaguktól megvédeni.
Egy cselekvőképes felnőtt embernek meg kell(ene) értenie külső segítség nélkül is, hogy 400 ezererért márpedig nem veszünk porszívót, ha egyszer a boltban 20 ezerbe kerül.
Aranyból se.

Nem lehet mindig azt várni, hogy a Zállambácsi megmentsen mindenkit önmagától, nem lehet minden felnőtt ember mellé egy gyámot állítani.
Aki el akar költeni egy vagon -nem is létező- pénzt valami irracionálisan túlárazott műanyag hülyeségre, az valahol megérdemli a sorsát.

Sajnálom, persze, én is az áldozatokat, de szvsz nem kéne a felelőtlenséget még azzal bátorítani, hogy Állambácsi majd jól megmenti őket még ettől is.
Akkor majd jön egy másik csaló.
Ahogy régen voltak az üldülősök, aztán mikor azt szabályozták, akkor jöttek ezek, ha ezekre írnak valami jogszabályt, holnapután jönnek mások.
A fejekben kéne rendet tenni végre egyszer, olcsóbb is lenne hosszú távon.

Netuddki. 2015.07.13. 13:29:13

@croc: "Nem lehet mindig azt várni, hogy a Zállambácsi megmentsen mindenkit önmagától, nem lehet minden felnőtt ember mellé egy gyámot állítani."

Hát elég nagy tévedésben vagy ha azt hiszed azért jártatjuk a billentyűzetet, hogy maguktól mentse meg a zembereket a zállam.
A csalókat kéne lecsukni! Meg azokat akik ebben a buliban benne vannak. Valójában ez lenne az állam feladata...

Kivlov 2015.07.13. 13:32:35

Azért meg piszkos rabló világ van.
Mindenből kispróolják az anyagot, a minőséget, cserébe horroráron adnak mindent.

monddazigazatmar 2015.07.13. 13:36:48

Azzal kezdeném, hogy nem tudom mi megy egy ilyen árubemutatón, csak olvastam meg hallottam róla.
Elolvastam az indexes erőltetett cikket, ami borzasztó nagyot akart durrantani, aztán az lett a lényege, hogy nehéz volt odajutni, de szó nélkül cserélték.
Tele volt elképzelt nehézségekkel, hogy milyen nehéz egy öregasszonynak egyedül végigcipelni a dobozt. - Szerintem pont ilyen nehéz lenne mondjuk villamosra szállni a nagy dobozzal.

Posztoló! Pont ugyanazt csinálod, mint amit a fidesz/kdnp. Mindent szabályozni akarsz.
"Ne lehessen helyszínen szerződni" - Miért? Ha tisztességes az ajánlat, akkor miért ne? Felnőtt ember, csak tudnia kellene, hogy mit akar venni, meg mikor.
Ha adott esetben tényleg jó az áru, és becsületes a kereskedő akkor miért kéne megnehezíteni a vásárlást a hazautazással.

Elállási jog 30 nap? Aztán utána jöhetnek a perek ezrei, hogy most mennyire használt cuccot kell visszavenni. Ne legyenek illúzióid, millió matrac/ jetski lenne visszaadva nyaralás után, meg ugyanannyi sífelszerelés tavasszal.
8 nap legyen már elég valakinek, hogy rájöjjön, hogy tetszik-e neki az áru, vagy nem.

A visszaszállításnál én speciel teljesen korrektnek tartom, hogy a kiszállítást az eladó a visszaszállítást a vevő fizesse. Mert ugye a kiszállításnak van egy kalkulálható költsége, a visszaszállítás meg a vevőn múlik, aki mehet bkv-val, autóval, taxival, repülővel első osztályon.

A cég telephelye is egy olyan dolog, hogy az egyik vevőnek kiesik Budaőrs, a másiknak meg közelebb van. Teljesen értelmetlen beszabályozni.
Abba pedig kár belemenni, hogy a nyugdíjas, akit bepaliztak vajon mennyire fogja tudni kezelni az online ügyfélszolgálatot...

Az én véleményem szerint az összevissza szabályozgatás helyett felvilágosítani kellene a népet, esetleg a jogaikról kellene kötelező jelleggel tájékoztatást adni.

2015.07.13. 13:38:50

@bértrollbosszantó_kovi1970: igen.
De a csalók nem fognak elfogyni - ezer éve büntetni (börtönnel ráadásul) a törvény a csalást, mégis mindig vannak újabb lelkes próbálkozók.
Valamit a tömeges és végtelen hiszékenységgel is kezdeni kéne, ami miatt olyan döbbenetesen sokan bedőlnek nekik...

recommented 2015.07.13. 13:39:00

Az igazi probléma, hogy az emberek nem gondolkoznak. A felesleges terméknek, a hitelnek, a túl drága autónak, lakásnak ára van, ezt kell megtanulni.
Amióta világ a világ, mindig voltak olyanok, akik a hülyékből éltek.

Netuddki. 2015.07.13. 13:42:46

@croc: "De a csalók nem fognak elfogyni"

Amiből következik, hogy a rendőröknek mindig lesz munkájuk. Hát akkor végezzék el csak szépen a munkájukat vazzeg!

mojoking77 2015.07.13. 13:44:57

@kalbász: Hu baratom. Hogy talalkoznal eletedben legalabb egyszer egy ket nyugdijassal, csak hogy eloadhasd nekik is ezt az elmeletedet...
Lenne siras rivas, mikor nyomorekka vernenek a jarokereteikkel.
Gazdagok es boldogok.
Meg az idiota agyad, az... A 28 000 Ft-os minimal nyugdijbol, ugye?

Mészáros Laci 2015.07.13. 13:47:13

@bértrollbosszantó_kovi1970:
@mojoking77:

Igen, tudom, ezek az úgynevezett termékek silány szarok.

mojoking77 2015.07.13. 13:51:16

@monddazigazatmar: Neked kedves baratom pedig javaslom, hogy nezz utana az adott forumokon, mielott irsz rola. Alapvetoen orulok, hogy a csaladod egy tagjat sem tudtak meg soha sem bepalizni ezek a csalok, de hidd el rengeteg emberrel jartak sikerrel. Nem csak az idosebb generacioval, de a fiatalabb, megteveszthetobb, kevesbe tajekozottakkal is.
Egyaltalan, megis te minek nevezed azt, ha egy kereskedo, a valos piaci ertek sokszorosaert csabit vasarlasra hiszekeny embereket? Gondolom szamodra ez egy termeszetes dolog, a piacgazdasag resze, es kuloben is igy jartak, minek vettek meg ? Kb ezt olvastam ki a hsz-edbol.
Szamomra ez csalas. Hala a jo egnek a vilag legnagyobb resze ugyanezt gondolja, igy hajlok arra, hogy te vagy kicsit eltevedve.
Aztan persze lehet, mi tevedunk, de ketlem...

Netuddki. 2015.07.13. 13:52:22

@Mészáros Laci: Ja, mer' a C3PO feleségének az atommeghajtású porszívója szerinted nem az. Ízlések és ízléstelenségek...

Netuddki. 2015.07.13. 13:53:47

@mojoking77: Haggyad, biztos hasonló biznicben utazik...

mojoking77 2015.07.13. 13:55:08

@Mészáros Laci: Ez meg a kisebb gond. 390 000 Ft egy porszivoert, meg ha ipari is, elore programozhato, automatikus es vizes takarito funkcioja is van egyben, nem mas mint csalas. 200000 mar egy full felszerelt Karcher takaritogep, ami raadasul szinten tul van arazva, az egyel kissebb kozel 100%-ban ugyanazt tudja 100 000-ert.

Szarvas Norbert 2015.07.13. 13:57:06

@monddazigazatmar:

ha gyakran olvasod a blogot, akkor pontosan tudod, hogy én vagyok az, aki hisz a szabad piacgazdaságban és az alulszabályozottság-adott szó értéke dolgokban.

Viszont az számomra felfoghatatlab, hogy mindenféle igazolás nélkül adnak első felindulásból hitelt évekre és adósítanak el embereket. Ha tényleg annyira jó a termék, akkor holnap is pont annyira jó lesz...

Saját édesapámmal megtörtént a Zepter által ez a dolog... 8 napon belül a termék sem érkezett meg, viszont kteyegett az elállási jog órája...vewle is aláirattak hitelt majd amikor visszamentünk az üzletkötő a szemébe hazudott.

Ha ismered Budaörsöt akkor tudod, hogy ügyfélszolgálatnak ebben a témakörben nagyon meredek az a telephely, ami élő embernek nem jó. Kiesik mindentől és nehezen megközelíthető. Ezért javasoltam az online és telefonos ügyfélszolgálatot...

Coix 2015.07.13. 14:34:20

@Szarvas Norbert: "számomra felfoghatatlab, hogy mindenféle igazolás nélkül adnak első felindulásból hitelt évekre és adósítanak el embereket"

MIért lenne ez felfoghatatlan? A jövedelemigaolás kérése a hitelnyújtó érdeke, ha neki nem kell, az legyen az ő baja. Eléggé irreális elépzelés, hogy egy hitelfelvételnél az ügyfél verje az asztalt, hogy márpedig ő addin nem veszi fel ezt a hitelt, amíg nem adhat le jövedelemigazolást.

A poszt egyébként jó szándékú, de kicsit úgy érzem, hogy picit túlzásba esik. Nem az állam és a törvények feladata az ügyfeleket megvédeni a saját hülyeségüktől. A jogban elsősorban azt kellene szabályozni, hogy az eladónak milyen tájékoztatási kötelezettsége van. Ha viszont az ügyfél mekapott minden tájékoztatást, akkor a felelőtlen döntéséért vállalja a felelősséget.

Érzékeny téma ez, mert az ember egyrészt sajnálja ezeket az embereket. Márészt legalább részben azért ők voltak a hülyék, és egyék meg, amit főztek.

A csaló eladókat keményen kell büntetni, de a felelőtlen vevőket nem kell mindenáron megvédeni.

Kicsit olyan ez, mint a Questor ügy vagy a devizahitelesek. Utólag mindenki fel van háborodva, de előtte kellett volna picit többet gondolkodni.

monddazigazatmar 2015.07.13. 14:43:49

@mojoking77: Na. Minek nevezem, ha a kereskedő a valós piaci értékénél magasabban elad?
Hát ügyes kereskedőnek. Mellesleg, minden annyit ér, amennyiért el lehet adni - ha annyiért eladta, akkor annyi a piaci értéke.
De persze, értem én, hogy ez csalás, egyszer sem mondtam hogy nem az.
Én azt mondtam, hogy beszabályozgatni értelmetlen. Az olvasmányaim alapján lesz olyan nyugdíjas, aki felbuzdulva a jó üzleten majd még a cég taxiján hazarongyol, és elhozza a közüzemi számláit.
A sok extra szabályozással a tisztességesek életét megnehezítik, a csaló pedig ugyanúgy vigan ellesznek.
Felvilágosíatani, megértetni emberekkel, hogy ez hülyeség- ezt kéne. Nem megtiltani, hogy mondjuk pl 50.000 Ft feletti porszívót áruljak.

monddazigazatmar 2015.07.13. 14:53:34

@Szarvas Norbert: Hogy én kinek és milyen hitelt adok az az én ügyem, nem? Ha nem fizeti vissza akkor bukok - ezért biztosítják be magukat a bankok.
Nem tudom pontosan hogy van a törvényben, de az elállás joga a kézhezvételtől kell hogy számítson, ha nem szállít a cég 8 napon belül, akkor sincs semmi. Legalább is szerintem.

Arra köteleznél cégeket, hogy BP valamelyik forgalmas pontján tartson fent vevőszolgálatot?
Lehet, hogy szar helyen van büdaőrs (jelen esetben nyilván nem véletlenül) de másnak pedig pont az a jó hely. Mert mondjuk adózásilag jobban jár.
Meg azért egy 400.000 Ft-os hülyeség miatt tényleg érdemes kimenni oda.

Szerintem szabályozgathatsz napestig, ha annyira hülye valaki, hogy bepalizzák, akkor be is fogják. A népet kéne kicsit képezni, mondjuk a tudomány jelen állásáról, meg a vásárlói jogokról

mojoking77 2015.07.13. 15:01:41

@monddazigazatmar: Ertem, Ezek szerint reklamozzuk a teveben (sajnos mas medium eseten nagyon kicsi a valos hirertek jelenleg magyarorszagon), hogy ne higyjenek el semmit, nincs emmi ajandekba, ha nyertek egy olyan utazast, ami egy termekbemutatoval van osszekotve, az valoszinuleg csalas lesz? Esetelg mondjuk el, hogy egy porszivo piaci erteke nem lehet tobb 50 000 Ft-nal? Vagy hogy gondolod a tajekoztatast?
Csak mert ez meg rosszabb, mint a mostani fogyasztovedelmi torvenyek modositasai. Szerintem.
az embernek joga van hulyenek lenni, de a hulyeseget a valos vasarloeron tul kihasznalni mar nem nagyon.

Netuddki. 2015.07.13. 15:26:46

@monddazigazatmar: "Na. Minek nevezem, ha a kereskedő a valós piaci értékénél magasabban elad?"

Tökkelütött! Nem az a probléma ezekben az esetekben, hogy egy kereskedő mennyiért ad el. Az egész értékesítés formája a csalás, és az a 3szög ahogy ez az egész felépül:
- palimadár, akinek tuti nincs több 100 ezer forintja
- gagyizó, aki többszörös áron ráveszi a palimadarat a vásárlásra
- bank, aki a pénzt adja és majd ráküldi a végrehajtót a palimadárra.

Mellesleg nincs semmi probléma a személyi kölcsönökkel. Bemész egy Eu...nincs üzletbe vásárolni, mindjárt megpróbálják rádtukmálni, hogy kölcsönből vedd meg amit akarsz. Azért az árért ami ott van a polcon az árcímkén, "0%" THM-el, csak számla és egyéb díjak jönnek hozzá. Opció, nem kötelező vele élni. Ennyi.
Amit meg a gagyizók csinálnak az bűnszövetkezetben elkövetett csalás az OTP segítségével.

De te biztos jobban tudod hogy megy ez, nem ebből élsz te is?

Netuddki. 2015.07.13. 15:46:30

@A bevándorlók elveszik a munkát és nem dolgoznak!: Mintha valamelyik levitézlett MDF-es megélhetési politikusnak is lett volna hasonló, gyógyeszközöket árusító biznice. Lehet valamelyik volt maszopos nővel együtt...

inebhedj - szerintem 2015.07.13. 16:42:45

"Szerződéskötést áruhitelre kizárólag banki alkalmazott által lehessen elvégezni, aki biztosítja a független és teljes körű tájékoztatást a hitel természetéről."

Ő...

Hajlamos vagyok azt képzelni, hogy erre egész egyszerűen nem csak hajlandóság, de lehetőség sincs. A deviza-alapú és/vagy lakáshitelek története és gyakorlata remekül megmutatta, hogy

1. Nincsenek (legalábbis mérhető számban) olyan banki (és egyéb pénzügyi szakembernek hívott) alkalmazottak, akik képesek biztosítani független és teljes körű tájékoztatást a hitel természetéről (egyébként nem csak arról, de úgy általában bármiről).

2. A haszonélvezőknek nem érdeke, hogy akár ilyen alkalmazottak, akár ilyen tájékoztatást elérhető legyen

3. Az a Teljes Hiteldíj Mutató, amely nem tartalmaz minden díjat (költséget), valamint ha tartalmaz is bármit, hiába, lévén a hitel költsége természetéből fakadóan bármikor megváltozhat, nos az a mutató teljesen fölösleges, viszont kifejezetten káros információ (hamis biztonság és tájékozottság érzetet nyújt). Márpedig a THM jellemzően ilyen.

Persze az is lehet, hogy nem így van, viszont akkor meg az a gáz, hogy simán elhiteti velem a rendszer a gyakorlatban, hogy márpedig de.

soseleszekelső 2015.07.13. 18:02:23

"Rossz kiindulópont, mondhatni maintream politika onnan kezdeni, hogy ezek a cégek mind gonoszak és el kell lehetetleníteni őket."

A gyakorlat azt mutatja, hogy mindegyik csaló. Én betiltanám ezt az értékesítési formát. A fogyasztói csoportokkal sem volt más megoldás. Évekig ment a szabályozgatás, meg a felvilágosítás, semmit sem ért. Egy maradt, ellehetetleníteni az egészet.

Ezt kéne csinálni az üdülési jog értékesítéssel és a termékbemutatókkal is.

monddazigazatmar 2015.07.13. 18:21:02

@mojoking77: Mondjuk igen, ahogy mondod reklámozzák a tévében.
Meg mondjuk csináljanak ilyen epizódot a barátok köztben.
Tudatos vásárló kell, nem egymillió szabály, hogy 50.000 nél ne legyen drágább a porszívó.
Akkor fogják adni 49.999 ért, és ugyanúgy lesz hülye aki beveszi.

Untermensch4 2015.07.13. 18:21:42

@Szarvas Norbert: Egy seggel nem lehet két lovat megülni. Nem hihetsz egyszerre az adott szóban és tarthatod megengedhetőnek hogy vki a terméke eladása érdekében hazudjon. Az hogy ez utóbbit sokan csinálják, erkölcsileg nem mentség hanem ostoba mentegetőzés. Nagyon egyszerű a határ, a hazugságra nézvést: igen vagy nem. Nincs "kis hazugság" (persze a blöff mint passzív hazugság, kissé eltér ettől, jogilag: "tévedésben tart") vagy "kegyes hazugság" mert az utóbbihoz kellene hogy tartozzon egy "kegyetlen igazság", akkor pedig magyarázhatóvá válik hogy az igazság=rossz, a hazugság=jó...
Nekem vmi kapszulás telefonos cég hazudott (az ajándék nem termékminta), éltem az elállási jogommal (egy, álláspontom szerint eleve létre sem jött szerződésben...) de direkt nem fizettem ki a postaköltséget, hátha támadnak. Volt rá esély mert a honlapjuk kb 80%-a a pénzbehajtásról szólt, ha esetleg vki nem rendes ügyfél.
Némi e-mail-váltás és pár telefonhívásuk után rájöttek hogy bár nekik van igazuk, mégsincs követelésük velem szemben...
A biztosan működő módszer hogy az összes reklám- és/vagy átverés-gyanús entitást első felbukkanásától kezdve őszintén és egyre fokozódóan gyűlöni kell, minden egyes agymosási célú szavától egyre jobban, míg vagy önként feladját a próbálkozást, vagy olyasmi történik ami jogilag "hirtelen felindulásból...". Mi a helyzet a termékbemutatókkal olyan országokban ahol szabadabb fegyverviselés van?

monddazigazatmar 2015.07.13. 18:29:54

@bértrollbosszantó_kovi1970: Te valami hülye vagy? Ja persze, az vagy már több helyen bebizonyítottad. Ez a mostani böfögésed teljesen értelmezhetetlen.

Fegyvert tartanak bárki fejéhez, hogy megvegyék a szart? Nem.
A kedves ügyfél el tudja olvasni a hitelfelvétel szerződésének a szövegét? Igen. Bárhogyan is kényszerítik rá, hogy megvegye, és hitelre vegye fel? Nem. Akkor miről beszélsz, hogy bűnszövetkezet, meg csalás? Kurvára a törvényes határokon belül vannak.
Megváltoztatod a törvényt, akkor azon is belül lesznek. Viszont kibaszol rengeteg olyannal aki tisztességes.
Mégis mi a baj azzal, hogy meg kell értetni a vásárlókkal, hogy
1. Nincsenek csodák
2. A NASA által kifejlesztett csúcsporszívókat nem termékbemutatón árusítják
3. Ha már megvette, akkor elállhat 8 napig.

eßemfaßom meg áll 2015.07.13. 19:35:55

Az a helyzet, hogy mióta megszűnt az árhivatal és ugynevezett kapitalizmus van azóta a terméknek annyi az ára amennyit kérnek-adnak érte. A gagyi gyűrűt kár idekeverni, a gagyizó rézgyűrűt adott el aranyként. De a porszívós porszívót ad el ami gondolom képes felszívni a port, nem csapja agyon árammal a használót max ótvarszar a minősége. Innentől kizárólag a vevő felelőssége, hogy egy ótvarszar minőségű terméket megvesz vagy nem vesz meg csillagászati áron.

eßemfaßom meg áll 2015.07.13. 19:37:18

@monddazigazatmar: pár hónapja már 14 napig állhat el.

eßemfaßom meg áll 2015.07.13. 19:50:41

@Szarvas Norbert: "Saját édesapámmal megtörtént a Zepter által ez a dolog... 8 napon belül a termék sem érkezett meg, viszont kteyegett az elállási jog órája..."

Itt valaki hazudott, mert az elállási jog a termék átvételével indul.

Untermensch4 2015.07.13. 21:59:15

@monddazigazatmar: ha fegyvert tartanának a fejéhez az rablás lenne. Attól csalás hogy pszichológiai trükkökkel próbálkoznak. Ennek részeként hazudnak a hitel, és az áru tulajdonságairól. Azért nem lehet magát ezt a metódust (a hazugságos részt) betiltani mert akkor sokakon a mentelmi jog sem segítene akik maguk a "termék"...
Nem kell a kereskedelmi szabályokat túlbonyolítani, a pénzmozgást okozó hazugságot kellene keményebben büntetni. Vagy szabadabbá tenni a fegyverviselést és az n+1-edik termékbemutató már nem éri meg mert túl sok (ezért drága) tűzerejű biztonsági őrség kell ha túl akarják élni a szervezők és rontja az üzletet ha bekerülnek a hírekbe azzal hogy nyuggereket lőttek le (mert nem vásároltak - teszi majd hozzá a bulvár...)

monddazigazatmar 2015.07.13. 22:25:54

@Untermensch4:
"Attól csalás hogy pszichológiai trükkökkel próbálkoznak. "
"a pénzmozgást okozó hazugságot kellene keményebben büntetni."

A második része megvalósíthatatlan. A reklámnak és marketingnek pont ez a lényege. Nem fogsz x cipőben úgy focizni mint Messi, de azt sugallja. Nem fogsz úgy csajozni mint Brad Pitt mert akármilyen dezodor van rajtad. És nem ugrik elő semmilyen Pingvin vagy nyúl ha megiszol egy kakaót.
Csak ezektől nem is várod el - mert tudod hogy csak reklám.

A pszichológiai trükk részét nem értem. Tényleg nem voltam ilyenen, én elhiszem, hogy dicsérik a szarjukat, meg erőszakosok, meg sorsolnak, de baszki, akkor is a vevő saját döntése.

eßemfaßom meg áll 2015.07.14. 08:46:54

@Untermensch4: "Attól csalás hogy pszichológiai trükkökkel próbálkoznak."

ezt megteszi minden hiper is amikor a bejárat elé halmozza az akciós árut vagy a polcon szemmagasságba rakja a legdrágább termékeket és bármelyik cég amelyik jónövel reklámoz pedig se jónö nem leszel a terméktől-szolgáltatástól senem válik töle jónövé az öreg kövér feleséged.

Netuddki. 2015.07.14. 16:40:30

@monddazigazatmar: Ostoba! A csalás az csalás, bárhogy próbálod szépíteni...

Netuddki. 2015.07.14. 16:50:28

@eßemfaßom meg áll: Nemtom mért véditek ezeket a csalókat? Csalás pedig attól lesz, hogy a nyugdíjasnak pénze nincs, de az OTP majd mindenféle keresetigazolás nélkül ad. Magyarul összejátszik a csalókkal.

A hipert meg ne keverd ide. Akinek nincs pénze a termékre az nem fog egy hiperben vásárolni. Nem liheg a gagyizó a nyakában, hogy 50ezerért vegye meg a 200 forintos májkrémet, amire az OTP ott helyben ad hitelt ha éppen nincs nála annyi.
Eh! Bammeg! Vagy értetlenek vagytok, vagy magatok is csalók vagytok. Különben miért védenétek őket?

Untermensch4 2015.07.14. 22:15:25

@eßemfaßom meg áll: @monddazigazatmar: A lényeget jól közelíti a retorikai okból alkalmazott "pisztolyt nyomnak a fejéhez". A személyes, közvetlen meggyőzés nem ugyanaz mint a "jól elhelyezett" polcszint és andalító zene. Első trükk: csoportnyomás - elsőként senki sem akarja megbontani az alakzatot és távozni. Viccesnek hangzik de ez annyira komoly hogy egy angol étteremben egyszer ezért fulladtak meg hatan egy tűzben, senki nem akart elsőként fizetés nélkül távozni, a fizetőpincér viszont a tűzjelzésre lelépett. Második trükk: sürgetés - ha kapkodásra (a neki megfelelő tempónál gyorsabb cselekvés) kényszerítenek valakit akkor hibázni fog ha nem teljesen rutinművele(ek)et kell végeznie, a fogyasztási hitel felvétele pedig senkinek sem rutin. Harmadik trükk: a kommunikáció "saját térfélen tartása", a kezdeményezés nem csúszhat ki a rábeszélő kezéből. A nyuggert nem akarják kiengedni a teremből de amikor kezdi átvenni a szót és kínos kérdései vannak akkor már küldenék is...
Egyébként a megfelelő óvintézkedések pont egyenlő hatást jelentenének a betiltással. Megfelelő alatt ugyanis azt értem hogy pl aki sürget az hazudik tehát azzal biztosan nem kötök üzletet, mindegy hogy mit is árul.
Egyszer poénból elmentem egy kozmetikai agitációra, 200 méter otthonról és nagyon ráértem, gondoltam a kozmetikumok aztán nem az amivel engem be lehet fűzni, egy ajándék arcradírozás (vagy hogyishíják) meg ártani nem árthat. Hát de, szerencsére vittem az asszonyt is mivel egyszerre csak egy embert tudtak relaxálni, közbe tudott szólni. A hiperes marketing-pszichológia se semmi de ott nincs sürgetés és van választék, nem egy bizonyos dologról akarnak meggyőzni hogy az neked kell akkor is ha soha nem jutott eszedbe. Ez pedig egyszerűbben kivédhető, bevásárlólista, számolás, az impulzustermék pedig nem, soha (szerencsére amikor listán szereplő cucc volt pont és csak a pénztárnál ez még azelőtt kiderült hogy beálltam volna a sorba, ellenkező esetben nem vehettem volna meg).

Reactor 2021.03.24. 05:14:17

Ugyanaz a szitu a termékbemutatóknál is, mint a szimpla MLM-átverésnél: gagyiszart próbálnak rásózni demensekre és idiótákra sokszoros áron. A hatóságok pedig hozzák itt is a szokott jó formájukat: egyet-kettőt mókusvakításból lekapcsolnak, a bő 80 százalék meg zavartalanul lenyúlhatja az embereket.
De az is igaz, hogy aki olyan szinten ostoba hogy bedől ezeknek, az meg is éri, hogy lehúzzák. Íme a kapitalizmus - az ostobák pénze a gátlástalanokhoz kerül.
süti beállítások módosítása