Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az EU és Görögország játéka, avagy mindketten fonaljárnak

2015. június 26. - Szarvas Norbert

gorogorszag.jpgIsmered a fonaljárást, amit egy hibbant srác és a Sebestyén Balázsék vezettek be a köztudatba? A lényeg az volt, hogy a srác csajozási tippeket adott youtube-on (is), amiben kifejtette, hogy határozottan és egy irányba kell járni az utcán (fonaljárás), senkit ne érdekeljen, ha egy babakocsi jön velünk szembe (, majd kikerül minket). Ha pedig két fonaljáró egy úton halad, akkor mi történik? Ősrobbanás vagy a gyengébbik fonaljáró kitér? Elnézést a mini színjátékért, de valami ilyen jutott eszembe a görög kormány és az EU/IMF elmúlt hónapokban mutatott játékáról. Tulajdonképpen ez az igazi politika. Egy sakkjátszma, aminél meg kell várni, amíg a másik nem figyel. Görögország csődbe fog menni? A piaci hangulat alapján kizárt dolog. Mindenki ijesztget, de senki sem gondolja komolyan, hogy az EU engedni fog egy eurós országot beborulni az árokba. Közben számtalan kiskapu létezik.

2015.06.30 a határidő, amikor utalni kell a görögöknek. Hiába egyeznének meg, időben már nem fog teljesülni az utalás, hiszen nem érkezik meg az újabb kölcsön. Így vagy zsebből kell finanszírozni vagy az Európai Központi Bank gyorskölcsönével (amit az IMF hitelből visszafizetnek júliusban).  Az EKB engedélyezheti azt is, hogy 2 milliárd euró értékben rövid lejáratú állampapírokat bocsássanak ki. 

Mi lesz, ha nem fizetnek?

Az IMF késedelmes kötelezettségekkel foglalkozó szabályai szerint a szervezet egy hónapos türelmi időt ad. Vagyis Görögország biztosan nem fog június 30.-án csődbe menni! Lesz még 1 hónapja a legrosszabb esetben is arra, hogy valamit kitaláljon. Ha ebben az 1 hónapban fizetnek, akkor semmi nem történt. Amennyiben letelik ez a végső határidő, akkor az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközzel (EFSF) kötött szerződés szerint az eurócsoporttól kapott kölcsönök vonatkozásában is csődben levőnek kell tekinteni a görögöket, de a szabályzat szerint az EFSF-nek nem kötelező kimondani a csőd tényét. Csak az eurócsoport tagjain és az EFSF-en múluk, hogyan lépnek fel, csődöt mondanak ki, vagy részcsőbben gondolkodnak, vagy más szankciókat alkalmazva eltekintenek a csőd tényétől.

Mi ez a játék?

Nekünk magyaroknak ismerős lehet a játék, amit az IMF alkalmaz, amikor "megmenteni" érkezik egy országban. Nagyon komoly megszorítási csomagba burkolja a pénzét, amivel tulajdonképpen más kölcsönöket lehet finanszírozni ezen a ponton. A magyarok nem kértek legutóbb ebből. A görögök a kormányváltás után nem kérnek ebből. Érdekes játék, hiszen az IMF és EU nem engedhet, hiszen már adtak engedményeket a görögöknek és valós félelmük, hogy a jövőben komolytalanná válnának más országok szemében, ha megint engednének. Ez egy dominó effektust eredményezne, aminek a végén gyakorlatilag az IMF-nek és EU-nak csorbulna a szankcionális ereje, senki semmit nem tartana be és (jogosan) várná az engedményeket. Másik oldalról a görögök sem engedhetnek, hiszen a Sziriza pártot pontosan szélsőséges álláspontja miatt szavazták meg. Identitását vesztenék, ha most belemennének a feltételekbe. 

És ilyenkor van az, hogy két fonaljáró kerül egymással szemben, akik politikai megfontoltságból a józan észt felülírva a végletekig tartják magukat az álláspontjukhoz. De ez már hanyadik végső dátum? Szerintem mindenkinek a könyökén jön ki a "görögök holnap államcsődöt mondhatnak" című hírek. A probléma, hogy a görögök beragadtak saját blöffjeikbe, hiszen hátrálni nem tudnak, viszont egyre kevesebben veszi őket bárki is komolyan. Nyílván nem cél, hogy csődöt mondjanak, ellenben cél a lehető legjobb tárgyalási pozíció kiharcolása az EU-val szemben.

Az EU-nak nagyon sürgető lenne a kérdés, hiszen alapvetően egy amúgy folyamatosan rothadó európai közösséget kellene megmenteni az egyre tetőződő válságtól, amit egy görög csőd bebikázhatna. Amíg az EU belső sebeit nyalogatja, addig az ázsiai országok és az oroszok egyenként is egyre jobban elhúznak az EU mellett, ráadásul már hallani olyan hangokat, amik egy esetleges gazdasági megaszerveződést jelentene az oroszok és a kínaiak szereplésével (lásd: Szuperbank). Másrészről itt van a menekült probléma, ami talán még fontosabb jelen pillanatban, mint a görögök soros blöffje.

A Bloomberg elemzői szerint a görögöknek van elég pénze zsebből fizetni. Nagyon érdekes helyzetet eredményezne, ha a görögök végül zsebből fizetnének, amivel végleg hiteltelenné válnának a világ előtt. Onnantól kezdve már tényleg senki nem hinné el nekik, amikor államcsődről beszélnek. 

Olvastam több véleményt, miszerint nem szabad a görögöknek túlmenni a jún. 30 határidőn a türelmi idő ellenére, hiszen ezzel elvesztenék a piac bizalmát. Pont Magyarország bizonyította be, hogy a piacnak a bizalma egy nem létező fogalom. Helyette a kihelyezett pénz megtérülési rátája a fontos. Hogy ez mit jelent? A piac nem haragtartó (pláne nem eu országok esetében). A piacot csak a garanciák érdeklik és a nyereség. Ha a görögök az EKB engedélyével és garanciájával bocsájtanak ki rövid lejáratú állampapírokat a szokásosnál magasabb kamatra (hasonló: magyar prémium állampapír két éve), amit ráadásul az IMF-el való megegyezés alapján garantáltan ki tudnak majd fizetni az IMF hitelből, akkor a piac hajlandó vásárolni.

Nem olyan szörnyű a helyzet, a görögök még mindig pozícióban vannak

Nem szabad a görögökre úgy gondolni, mint kéregető hajléktalanra. Ők ugyanúgy teljes jogú tagjai az EU-nak, ráadásul euró zónások, akiknek meglévő politikai kapcsolataik vannak. Biztosan nem zárkóztak el a világtól saját sebeiket nyalogatni. Nem lehet tudni, hogy a háttérben más országokkal milyen megegyezéseik vannak, amik alapján "fonaljárhatnak". Elég csak a számos kikapura gondolni, amiről az előbb írtam. Lehet, hogy az eurócsoport néhány tagja elköteleződött a görögök mellett és ennek érdekében szavaznának a csőd tényének kimondása kérdésnél (vagyis nem mondanák ki a csőd tényét)?

Minden jel abba az irányba mutat, ahol az EU és IMF nem hivatalosan engedményeket fog tenni MEGINT. Egyszerűen nem engedhetik meg, hogy az eurózóna mégjobban megboruljon. Ha ez a helyzet mégjobban elmérgesedik, az egyértelműen az oroszoknak lesz jó, amit megint nem engedhetnek. A görögök pontosan tudják, hogy az IMF-el szemben voltak már hátralékos országok, de még senki jelentett államcsődöt. Ez egy komoly fegyvertény újfent.  

Véleményem szerint a görögök a lehető legnagyobb engedményt akarják kiharcolni, amivel egyrészt szabadon határozhatnák meg a saját gazdasági jövőképüket, ráadásul az új radikális kormányuk elkönyvelné politikai sikerét és megszilárdítaná a helyzetét (ismerősaz IMF-el szemben fellépve politikai hatalmat szilárdítani?). A görögök valószínűleg nem fognak teljesíteni 30.-án és belemennek a türelmi időbe. AZ EU-nak és IMF-nek egyre kellemetlenebb lesz a dolog és egyre forróbb a hangulat. Én sem hiszek Görögország csődjében.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr607574240

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az Európai Központi Bank nem ad több eurót a görögöknek 2015.06.28. 13:52:02

Beszünteti a görög bankok likviditási támogatását a frankfurti Európai Központi Bank. Eddig gyakorlatilag ez tartotta életben a görög bankrendszert. Hétfőn bankszünnap jöhet Görögországban, ha a Ciprasz-kormány úgy dönt, tőkekorlátozásokat vezet be.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikimackó 2015.06.26. 10:10:50

borítsák be őket, aztán kész, álljanak saját lábra. már túl sokat lélbecoltak más pénzéből !

Tudományos libsizmus 2015.06.26. 13:06:25

Jómagam azon röhögök, hogy a magyarországi libsik szétverik a faszukat, hogy Magyarország a kőkorszakba zuhanna, ha nem lenne EU. A görögök 2010 óta ötszáz részben vetített szappanoperájához egy szavuk nincsen. Miért is lenne?

Mindazonáltal ha Magyarország eurozónás ország lenne, a görögök dolcsevítájába is be kéne szállnunk a nigger népvándorláson felül. Az most pont jól jönne.

Flavian1984 2015.06.26. 13:29:26

Természetesen nem fogják engedni, hogy Görögország csődbe menjen, mert a görög állampapírok nagy részét német bankok tartják. Görög államcsőd esetén több német bankot is lehúzhatnának a WC-n, ezért a németek rosszallása is csak színjáték, pont nekik fűződik leginkább érdekük a görögök "megmentéséhez".

Természetesen ha nem fűződnének mögöttes érdekek a görögök megmentéséhez, nem igazán izgatná a spekulatív nagytőkét, mert a görögök az EU gazdaságának kb. 2 % -t teszik ki.

Amitől viszont félnek, az az, hogy megemelkednek az állampapír hozamok Olaszországban, és Spanyolországban amik fejenként 15-15 % -t tesznek ki. A központi bank legfőképpen ezért is kezdett bele az állampapírok felvásárlásába (ami mellékesen nem tartozna a hatáskörébe), hogy visszaszorítsa a hozamokat. Ennek "köszönhetően" az alacsony hozamkörnyezet, és alacsony kamatok "áldásos" idejét éljük.

Ebben a rózsaszín ködben felszabaduló pénzmennyiség a piacokra vándorolt (legfőképpen a részvény és ingatlan piacokra), ami rendkívüli drágulást eredményezett a fent említett piacokon (direkt nem használom az érték növekedés szót, hiszen erről szó sincs, csak drágulás történt). Véleményem szerint hatalmas lufi alakult ki a részvénypiacokon (legfőképpen a fejlett piacokon: Amerika és Európa viszi a pálmát...).

Nem csoda, hogy félnek, hiszen egy esetleges hozamemelkedés láncreakciót indíthat, és a lufi kipukkanhat... Szerintem ez várható amint abbahagyják a kötvények felvásárlását, vagy elég egy még nem látható rossz hír is. (Lehet érdemes lenne növekvő volatilitásra spekulálni?)

Lényeg a lényegben, hogy szerintem a központi bank által elkövetett pénznyomda következményei nem fognak elmaradni, és rendkívüli, soha nem látott válságot hozhatnak maguk után, aminek természetesen nem ők fogják meginni a levét.

Ti hogy látjátok?

terrer 2015.06.26. 13:31:37

Ezt nem Balázskáék találták ki, a játékelmélet és a politika régesrég ismeri (ilyen volt pl. a kubai válság is). Ha gazdaságelméletről akarsz írni, neked is ismerned kell.
en.wikipedia.org/wiki/Chicken_(game)

terrer 2015.06.26. 13:39:29

@Flavian1984: ez egy sima pilótajáték az állampapír-piacon, ilyen blődségekkel, mint pl. a negatív hozamú német állampapírok. A bukta jelei. Újabb válság fog jönni, mielőtt még kilábalunk a régiből.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez lesz a legkisebb bajunk, amikor majd az EU politikailag is összeomlik, nem utolsósorban saját balf.szságának, tehetetlenségének és a legújabbkori népvándorlásnak köszönhetően, lásd Róma anno, és a külső-belső okok.
Dehát a világ márcsak ilyen. Panta rhei, mondaná a művelt orosz.

Szarvas Norbert 2015.06.26. 13:40:20

@terrer:
ismerem, de a blog profiljaként célul tűztem ki, hogy egy kicsit szinezem a cikkeket és nem csak a száraz gazdaságelméletet írom meg. IGyekszem olyan elemeket és hasonlatokat belevenni a cikkekbe, amik közérthetőek,az átlagnak jobban fogyasztható.

az a cél, hogy a blog olvasása egy dinamikus élmény legyen, ami elgonoldkotat és alkalanként megmosolyogtat

Szarvas Norbert 2015.06.26. 13:41:27

@terrer:

ennek tükrében érdekes hír volt a szuper unio a németekkel és franciákkala, amiből a kicsik: pl mi kimaradnánk...

Éhbérkommentelő 2015.06.26. 13:42:14

Roma tempó (remélem ezt a kifejezést már nem fogja letilatani a blog szűrője) amit folytatnak a görögök, és nem éppen most kezdték

Úgy 10 éve már mindenki tudja hogy az "ezer apró trükk" kitalálója Veres Jani kiscsekész hozzájuk képest. De a Szocimutyi Ltd. maffiaszervezet mindig védernyőt tartott nekik, egyúttal viszont rohasztva az EU hitelességét

Szét is rohad belülről az egész EU. Iimpotens amikor cselekedni kell, annál fürgébben készen áll mutyizni bármikor

terrer 2015.06.26. 13:44:54

@Szarvas Norbert: "elgonoldkotat és alkalanként megmosolyogtat"

Nos, ha ez volt a cél, máris sikerült!:-)
Bármit is jelentsen ez itten...

Tudományos libsizmus 2015.06.26. 13:49:31

@Flavian1984:
Szerintem Görögországot hagyni kéne csődbe menni. Nekik is jobb lenne a "rettenetes vég, mint a vég nélküli rettenet". Ha szabad egy meglehetősen elcsépelt fordulattal élnem.

Nem tudom, mennyire múlik a német bankok érdekein a görög tragikomédia, de mindenesetre röhejesnek vélem, hogy egy 1-2%-os Görögország az egész EU-t táncoltatja 5 éve.

terrer 2015.06.26. 13:52:24

@Szarvas Norbert: Európai Egyesült Államok? Hah! Sohaazéletbe nem lesz két olyan eurót használó ország, amelyik ebben meg tudna egyezni! Pláne hogy mindenféle unió csak úgy működik, ha egy góré van, é a többiek sokkal gyengébbek. Nos, a francia-német tengely nem ilyen. Nem is lesz belőle semmi. Kétsebességes Európa persze előbb-utóbb lesz, de majd nem az Unió keretein belül, mert az életképtelen. Visszajönnek majd a lazább szövetségek, mint a Montánunió volt.

Tudományos libsizmus 2015.06.26. 13:55:49

Figyelj blogger. Húzzál már a picsába a letiltott szavaiddal bazdmeg, meg a "két komment között várnod kell" faszságaiddal, bazdmeg. Arról nem is beszélve, hogy az hozzászólás, nem pedig "komment", te fasz.

Tudományos libsizmus 2015.06.26. 13:57:42

Nézd meg, ez átment. A roma - mármint annak magyar megfelelője- nem ment át.

Tudományos libsizmus 2015.06.26. 13:59:04

@Éhbérkommentelő:
Pontosan: roma (itt annak becsületes magyar megfelelője értendő) tempó.

Tudományos libsizmus 2015.06.26. 14:02:05

Na bazdmeg. Ez is átment. Mekkora hülye vagy te, baszod.
Nigger. Fogadjunk, ez is át fog menni.

Tudományos libsizmus 2015.06.26. 14:03:42

Úgy látszik, blogger barátunk kurvára szereti a romákat (itt ennek becsületes magyar megfelelője értendő). A zsidrákokat és a niggereket ellenben nem szereti. Így a mi kedves bloggerünk egy rasszista!

Tudományos libsizmus 2015.06.26. 14:09:58

@Szarvas Norbert:
Figyelj mér. Mi a büdös lófasz az a "dinamikus élmény"?
Ettől a sumlidumától a faszom is felállt öcsém, pedig az én koromban az már nem megy olyan könnyen.

Untermensch4 2015.06.29. 12:36:17

@Tudományos libsizmus: A bonyolultabb összefüggéseket közelíteni akarja a tömegek felfogóképességéhez. Ez akár még működhet is. A helyesírási (és szavaid alapján a moderálási) problémákkal együtt is.
süti beállítások módosítása