Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Most a Kiszámolóval van baj

2015. június 11. - Szarvas Norbert

persely_preview.JPGFolytatom sorozatomat. Elhatároztam és megelégeltem hitelesnek tűnő/hiteles emberek félrevezető és gyakran féligazságokat tartalmazó írásait. Hogy miért? Mert olvasod őket, mert hallgatsz rájuk, hiszen hitelesek. Formálják a véleményedet egy adott pénzügyi termékről vagy csoportról, látszólag igazuk van, közben csak bevisznek az erdőbe ugyanúgy, mint egy gátlástalan bróker. Most olvastam a Kiszámoló egyik posztját, ami nagyon komoly féligazságokat , és ráadásul baromságokat is tartalmaz. Nagyon sajnálom, hogy elő kell vennem Cs.Miklóst ebben a cikkben, hiszen alapvetően a legtöbb interneten irogató agyhalott tanácsadóval szemben, a Kiszámoló baromi hasznos és jó cikkeket szokott közölni, amik igenis hasznosak az átlag emberek és akár pénzügyesek számára is. De ez most nagyon nem jött össze. Na nézzük...

Végrehajtható-e a unit linked biztosítás?- a címe

"Ha már az egyik legdrágább befektetési mód a unit linked biztosítás..."

Egy nagyon komoly problémám van ezzel a kijelentéssel. Gyakorlatilag a mai pénzügyi tanácsadó piacon két fajta ember létezik. Az egyik használja a unit linked típusú megtakarítási és/vagy biztosítási formulát (helyesen vagy sem, azt most ne boncoljuk), a másik típusú (jellemzően nem közvetítői szerepben tetszelgő) független tanácsadó (aki első nekifutásra tőled kapja a pénzt) pedig azzal házal, hogy a unit linked egy fos. Ez ma Magyarországon a globális megszólítási formula, ha saját magadat akarod eladni, mint pénzügyi tanácsadó. Ez nem Kiszámoló specifikus, hanem mainstream egy bizonyos körben. Mondjuk érthető az elv, hiszen az "ellenségem ellensége a barátom". Rengeteg ember "csalódott" ezekben a termékekben, akiket könnyű ezzel megszólítani.

(Csalódások: Azt valamiért mindenki kifelejti a globális vitából és fikázásból, hogy nincsen reprezentatív példánk valóban kifutott unit linked termékek eredményéről, hiszen maga a konstrukció nem létezik 15-20 éve, ami előre vetíti neked, hogy alapvetően csak fiatalabb szerződések hozadékáról tudunk értekezni. Ha egy 20 éves szerződést a 10. évben bontok, akkor egyértelmű, hogy csalódott leszek. Ez hatványozottan igaz, ha a második év után bontom fel/ nézem az eredményét, amikor a biztosító nyílt titokként az első 3 év díját zabálja általában a legjobban különböző időszakra lebontva. Ez pontosan ugyanúgy működik, mint egy jelzálog hitel, amit felveszel 20 évre és csodálkozol, hogy 10 év törlesztés után miért tartozol még a tőke 2/3-ad részével.)

"végrehajtás esetén nem nyúlhat hozzá a végrehajtó? Nos, a hír igaz. "

A cikk egyetlen igazi közlése, aminek örülök, hiszen ez valóban így van. Mindezt paragrafussal és hivatkozással megtámogatva. 

"Ugyanis abban a pillanatban, hogy kifizetésre kerül a pénz, a bankszámládról máris le fogják foglalni az összeget, teljesen jogszerűen."

Máris egy féligazság, hiszen a cikk írója nem számol/nem akar számolni az elévülési idővel. Márpedig egy unit linked típusú szerződés megnyitása hosszú távú projekt. Azt viszont én sem javaslom, hogy csak a végrehajtás elkerülése miatt nyisson valaki ilyen számlát valamelyik biztosítónál. 

"Ha a jogalkotók végre észbe kapnak és kiveszik a befektetési alapokba fektető biztosításokat a törvény hatálya alól (mert nonszensz, hogy egy alapkezelőtől elvihetik a pénzed, ha ugyanott van, de unit linked biztosításban, akkor pedig már nem), akkor gyorsan pórul jársz"

Nem is értem, hogy miért egészségesebb a frissen szűrt alamlé, mint a Tesco 12%-os akciós... Ugye milyen hülye példa? Mindkettő folyadék, de mégis más kávéház. Ugyanez igaz az író felvetésére is. Teljesen más a jogi értelemben vett funkciója a unit linked típusú terméknek és azon keresztül elérhető alapkezelésnek, mint egy alapkezelőnél elhelyezett pénznek. A törvénynek általános érvényűnek kell lennie és nem kivételezhet (CBA). A unit linked biztosítás alapvetően kockázati elemeket tartalmazó biztosítási forma, amin keresztül lehetőség van a költségek kompenzálására a befizetés egy részének befektetési alapokba való elhelyezés esetén. Ez viszont nem opcionális, hanem kötelező. De ettől függetlenül még mindig kockázati életbiztosításnak számít a termék. Végrehajtásnál ez annyit jelent, mintha az ügyfélnek lenne egy 10 millió forint értékű sima kockázati életbiztosítása. Akkor most a végrehajtó követelhet 10 millió forintot a biztosítótól? NEM!

Egyértelmű, hogy vannak olyan szerződések, amikbe nem kerül plusz kockázati biztosítás, de még mindig tartalmaz egy minimális védelmet, amin felül a gyakorlatban megtakarítás céllal működik a szerződés. De a törvény nem bonthatja szét, hogy akinek 5M kockázatija van a szerződésben, az nem végrehajtható, de akinek csak 4,9M, az a szerződés végrehajtható. Tetszik érteni? Ez nem egy joghézag, hanem a termék specifikációja. Alapkezelőnél elhelyezett pénzt nettó befektetési céllal raksz be minden körítés nélkül. A pénz elkülöníthető a hatóság és a jog számára is, amivel rendelkezni lehet. Summa summarum ez valóban kiskapu sokak számára, de mégtöbben vannak, akik nem ebben gondolkodnak. 

 

Biztosabban látszik, ha inkább önkéntes nyugdíjpénztárba teszed a pénzed, az sem végrehajtható. (1993. évi XCVI. törvény 13. § (3) bekezdés"

Na megjött az első bumm, ami felhúzott, és amivel szemben komoly problémáim, aggályaim vannak. Tök jó és szép az önkéntes nyugdíjpénztár. Tök jó és szép, ha megfelelő céllal, lehetőséggel és hatállyal használjuk. Jogos helye van a mai öngondoskodási piacon. Sokkal értelmesebb, mint mondjuk egy NYESZ. De!

A Kiszámoló egy pénzügyi tanácsadó oldal egy magasan kvalifikált pénzügyi tanácsadóval. Az írásainak befolyásoló ereje van. Innentől fogva nem engedheti meg magának a hasonló kijelentéseket. Ugyanis az önkéntes nyugdíjpénztárt (továbbiakban ÖNYP) nyugdíjcélú öngondoskodással tudod megkötni, míg a unit linked-et (továbbiakban: UL) bármilyen célra vagy nyugdíjcélra. Mivel a cikkben nem a nyugdíbiztosításokról értekezik a szerző (sőt inkább nem, mint igen, hiszen végrehajtás elkerülő céllal az ember ritkán köt 30-40 évre egy szerződést, ha köthet 10-15 évre is...), így a mérvadó cél az UL esetében a közelebbi "bármi" lesz. Innentől kezdve meredek tanács egy szakembertől, hogy a kamatadó, EHO és SZJA mentes UL helyett kössön ÖNYP-t, aminél nyugdíjszolgáltatás előtti kivételnél (lásd: 30 éves ember 40 éves korában akar pénzhez jutni) 27%-os EHO terheli. Tényleg jó ötlet? Olcsó megoldás az ÖNYP "bármire céllal", ha minden befizetésből a pénztár levon 10%-ot (10.000 forintos havi befizetésig, felette eltérő: általában 5-6%), majd a végén még 27% elment? Adómentesen a 10. évben csak a hozamot tudnánk kivenni, de a "bármire cél" valószínűleg a teljes összeget felemésztené.

“Ugyanakkor bár a tőkepiacot mindenképp fejlesztette a rendszer, a nyugdíj-megtakarítások szempontjából távolról sem tűnik optimálisnak, hogy a befektetések egésze hazai eszközökbe legyen beszorítva magas árazás mellett. A leendő nyugdíjas jövedelmének eleve nagyobb része a hazai gazdaság teljesítményétől fog függeni, nem célszerű mindent erre a fogadásra feltenni. Elég egy évtized rossz gazdaságpolitikája, és máris jelentősen leértékelődött a leendő nyugdíj reálértéke. Másképp fogalmazva jó dolog egy fejlett tőkepiac, de még jobb lenne azt nem szabályozással mesterségesen elérni, hanem olyan gazdaságpolitikát folytatni, amely mellett tisztán piaci alapon létrejön ez az áhított állapot.”

- Concorde Vagyonkezelő -

Az ÖNYP-nek van egy másik, ritkán hangoztatott tulajdonsága is. Kizárólag magyar értékpapírokba lesz befektetve a pénzünk, ezen belül is 40-60% magyar állampapír. Vagyis hozamaink követni fogják a jegybanki alapkamat alakulását (most éppen történelmileg alacsony, de majd lesz ennél jobb is a köv. 20 évben), másrészt teljesítményünk erősen függ a magyar gazdaság mutatóitól. Tényleg érdemes kizárólag a magyar gazdaságra támaszkodni? Mi történik akkor, ha az ukrán helyzet évtizedre betobzódik? Mi lesz a magyar gazdasággal, ha kikerülünk az EU-ból? Mi történne, ha Görögország becsődölne? Számos aktuális kérdés, ami komoly befolyással lesz a magyar gazdaság alakulására, ha a politikai kockázatról nem is akarunk tudomást venni. Jó ötlet? Ha végrehajtás elkerülni akarsz, akkor az UL-nél is rosszabb ötlet a Kiszámoló tanácsa, vagyis az ÖNYP-be való menekülés! Ne csináld!

(Ha meg állítólagos joghézagról beszélünk, akkor nem értem, hogy az ÖNYP pénzeket mi védené meg a jövőben jobban a végrehajtási törvényváltozástól, mint az UL-es pénzeket? Ezt a részt nem is értettem azon kívül, hogy éppen egy bújtatott UL ellenes véleményt olvasunk hasznos információkkal.)

"Ha már mindenképpen biztosításba akarod kimenteni a pénzed, legalább annyi bölcsességed legyen, hogy csak olyan biztosítást kötsz, aminek a költségmutatója (TKM) a lehető legalacsonyabb (pl. Allianz Életprogram, cikk róla"

Még hogy nem fizetett tanácsadóról beszélünk? Ahhoz képest túl gyakran kerül az oldalon megemlítésre mindenféle termékfrissítés nélkül az Allianz életprogram terméke, mint egyetlen választható út. Régebben még az AXA univerzum volt preferálva, mint korrekt termék, ami mostanában az író tollából "kimaradt". Pedig az Axa univerzum koncepciója nem szűnt meg, csak az AXA helyett Vienna life biztosító lett és univerzum helyett Aktív Max. Lehet, hogy a biztosítóváltással elzáródott a csap a fizetett írásokra? Mert mással nehezen magyarázható az író szemüvegén és értékítéletén keresztül preferált két UL termékből való Univerzum lemorzsolódása. 

Voltál már vásárolni? Ugye, hogy egy családi bevásárlást ki lehet hozni 30.000-ből és 120.000-ből is? Mi a különbség, hiszen mindkét esetben táplálékot és folyadékot veszel magadhoz? Szerintem a minőség és az egészségesség. Na pont ugyanez a helyzet az UL-eknél is. A legijesztőbb tanács, amit egy szakértőtől hallani lehet, ha arra bíztat, hogy kizárólag a TKM mutató alapján válassz terméket. Gyakorlatilag mindenféle minőségmutatót nélkülözni fogsz, mögöttes befektetési alapok minőségét és megbízhatóságát nem fogod figyelni. Fogsz 4 A4-es MABISZ listát és kiolvasod belőle a "legolcsóbbat". Mondjuk azt nem értem, hogyha ez a lényeg, akkor miért nem említi meg a Kiszámoló soha a Generali megoldás nevezetű UL-jét, aminek TKM mutatója 20 évnél Allianz magasságokat mutat?

SOSE a TKM alapján válassz terméket! SOSEM!

A TKM egy konkrét példával számol és nem a te konkrét szerződéseddel! Ha kevesebbet és többet fizetsz be, fiatalabb vagy idősebb vagy, akkor máris változik drasztikus mértékben a TKM. Érvként olvastam a Kiszámoló korábbi írásaiban, hogy azért jó a TKM, hiszen a legtöbb költség %-os arányban létezik. Ez nem feltétlenül igaz, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy 10e forintból akar a biztosító 600 forint havi admin díjat levonni (6%) vagy 30.000 forintból. Már itt torzul az egész kép. Az sem mindegy, hogy az adott befizetéshez milyen bónuszokat rendel hozzá a biztosító. Van olyan Uniqa termék, aminél egyik bónuszként a biztosító 30.000 forintos havi díjnál 2,5%-ot ír jóvá minden befizetésnél! EZ egy olyan érték, ami nem jelenik meg a TKM számokban. Máris csökken az érték...Ráadásul vannak olyan termékek, ahol elszakadtak a %-os értékektől és egy előre meghatározott módszertan szerint az első éves díj arányában von le költséget. Számtalan számítási módszertan, amit a TKM baromira nem tükröz. 

Van egy másik trükk. Azoknál a termékeknél, ahol az indexálás kötelező elem, ott a TKM is kedvezőbb lesz, hiszen kötelezően magasabb tőkéhez arányítja a költségeket. Így érik el a társaságok az Allianz féle magaslatokat... Ahol nem kötelező elem az indexálás (értékkövetés), ott a TKM máris magasabb lesz annak ellenére, hogy az ügyfél egyébként tervezné az évenkénti emelést.

Néhány érvet leírtam a TKM ellen, ami miatt illene a helyén kezelni ezt a táblázatot. Ne ez alapján számolj, hiába tanácsolja a Kiszámoló, hiszen nyílt titok, hogy a biztosítótársaságok trükköznek ezekkel az értékekkel és előfordulhat, hogy a látszólag számodra legkedvezőbb TKM szerződés a való életben a legdrágábbá válik, mivel nem pontosan azokkal a feltételekkel kötöd meg (befizetés..stb), mint amivel kiszámolták az értéket. 

Ha már mindenképpen UL-t akarsz kötni, akkor sokkal fontosabb a TKM értéknél a valódi tényleges költsége a saját szerződésednek illetve a mögöttes alapkezelő megbízhatósága, szakmaisága. Komoly különbségek vannak a biztosítók alapkezelői között. A Kiszámoló folyamatosan rúgózik akár fél % hozamkülönbségen is. Akkor érthetetlen számomra, hogy miért nem ez az egyik legfontosabb szempont, hiszen az alapok között sokkal nagyobb különbség is lehetséges éves szinten. 

Tovább most nem viszem az UL témát, mivel a cikknek nem az volt a lényege, hogy kiselőadást tartsak neked a termékről. Egyszerűen idegesítettek ezek a félinformációk és terelések, amiknek egyértelmű üzenete:

Mivel szakértő vagyok, ezért fikázom az UL-t, de ami ennél is jobb, ha Allianz életprogramot kötsz. Ha nem Allianz, akkor pedig ÖNYP végrehajtás elkerülő céllal. 

Az meg kit érdekel, hogy a két termék a legtöbb esetben teljesen más időtávot és célt ölel fel?

Kérdésed vagy véleményed van?: szarvas.norbert@iflgroup.hu 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr667533346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pöcsköszörű · http://sunt.blog.hu 2015.06.11. 13:29:07

Ehhez azért már komoly egó kell. A kispályás félanalfabéta ügynökcsávó fikázza a leghasználhatóbb pénzügyi oldalt. A Kiszámoló előre megírta, hogy a Quaestor-kötvények lufit jelentenek, te meg csak utólag okoskodtál baromságokat. Most is szövegértési problémáid vannak úgy látom, de a pofád akkora, hogy nem fér be a lengőajtón. Szánalmas.

Szarvas Norbert 2015.06.11. 13:31:28

@pöcsköszörű: na oke megtudtuk hogy fasz vagyok de az meg mindig nem derult ki h erdemben az allitasaim szerinted helytalloak vagy sem es ha nem akkor miert nem

Etniez 2015.06.11. 13:47:29

Személyes ismeretségi körömben kiderült: unit-linked egy fos termék. A biztosítónak jó csak.

Attila 1981 2015.06.11. 13:51:34

Imádom ezeket a megwuduzott kommentelőket. :D:D:D:D

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 13:57:55

Istenem, anniy baromságot hortál össze, hogy kár reagálni rá.
Amúgy mind a ketten Budaörsön laktok, sőt én is, összehozzak egy találkozót?

Szarvas Norbert 2015.06.11. 14:00:47

@Csibefogó:

nagy keres lenne ha megosztanad velem es a tobbiekkel hogy melyik reszt gondolod baromsagnak es miert? mert igy baromi nehez haladni hogy random beirja nehany ember h " fasz vagy csak mert"

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 14:01:23

Különben érdemes lenne ezt a posztját is elolvasni, mielőtt vádaskodsz: kiszamolo.hu/egy-abra-a-unit-linked-biztositasokrol/

Etniez 2015.06.11. 14:04:41

Leírom. Amikor befűzték őket, akkor mutattak szép grafikonokat, bemutattak több variációt nekik. Aztán 10 év múlva, amikor lejárt, kiderült, hogy az annak idején legrosszabb verzióként bemutatott kifutás is vágyálom lett volna.
5 ilyen szerződésről tudok, mind az öt szarul zárult. Te megint felvázolsz egy szép elméletet, amit majd a következő gazdasági válság majd felülír, most nem látható arányban.Ez az igazság. Elég konkrét hozzászólás?

Attila 1981 2015.06.11. 14:06:51

@Etniez: Bocsáss meg, de muszáj megkérdeznem a válság alatt mitt tettek a szerződéssel, illetve előtte?

Szarvas Norbert 2015.06.11. 14:07:11

@Etniez:

amite reagaltal az egy zarojeles apro megjegyzes es elfogadom a velemenyed.

viszont a cikk lenyegehez es a kiszamoloval kapcsolatos felinformaciokhoz smemi koze

megegyszer: ez a cikk nem a ul felszopasa hanem targyi tevedesek megvalaszolasa

Attila 1981 2015.06.11. 14:07:20

egy t -vel természetesen

Etniez 2015.06.11. 14:10:43

@Attila 1981: Választhattak, hogy betolnak még egy kis pénzt és akkor talán jobb lesz később, vagy realizálják a veszteséget.
Ők realizálták mivel szükségük volt a pénzre.

Ez az unit linked dolog nem az átlagembernek való, mondhatnám úri huncutság. A biztosítók még is az átlagjánosnak adják el.
A világon kb. 10 évente van valamilyen gazdasági válság, ez az időtartam kalkulálhatatlan pénzügyi termékek szempontjából.

Szarvas Norbert 2015.06.11. 14:11:38

@Etniez: u.i: a ul alapvetoen nem tartamos szerzodes tehat nem 10 ev a lejarat. valsag idejen hiaba "jar le " a 10 ev nem erdemes kivenni amikor a piac rosszul all hanem tollni akkor 1-2 evet

Etniez 2015.06.11. 14:14:10

@Szarvas Norbert: Ezt annak mond, akinek a válság miatt kell a pénze. Ott és akkor.

Szarvas Norbert 2015.06.11. 14:22:26

@Etniez:

ez nem ul specifikus

Fundamenta 2011 utolso negyedev 180-as deviza vegtorlesztes

amikor azbugyfelek elohitelt akartak felvenni meglevo fundijukra a szerzodesi feltetelek szerint h kifizessek ebbol a hitelt akkor a fundi felfuggesztette a hitelezest...

Attila 1981 2015.06.11. 14:24:11

@Etniez: Nyilván nem a vésztartalékot pakoljuk egy UL szerződésbe, ebben egyetértünk. Azt is elfogadom, hogy egy ilyen szerződés intelligensebb réteg számára alkalmas befektetési szempontból, vagy állandó tanácsadói jelenlét kell mellé, amit meg is fizetsz valamennyire igazából.
De, ha azt mondod, hogy csak intelligensebb befektetőknek való, akkor kérdezem én, hogy lesz mondjuk nyugdíja valakinek, mondjuk egy Nyesz számlával? Ahol valóban befektetési ismeretek szükségesek ahhoz, hogy eredmény is legyen belőle. Vagy, hogy lesz egy olyan ÖP-on keresztül, ami a magas államkötvényi állománya miatt, ugyanolyan kockázatokat fut be, mint a magyar állam?
Elfogadom, hogy "percügynökökkel" senki ne szerződjék, de azt nem tudom elfogadni, hogy ebben a körben nincs jó megoldás. Azért, mert a saját szerződéseim a konkrét bizonyítékok az állításod tagadására.
Magam is azt vallom, hogy 5-6 alkalmas termék van, aminek a befektetési háttere és a költségszintje is olyan, ami eredményes lehet. Ezért kell alaposan válogatni. És nem kóklerkedni kell a befektetéssel, hanem portfólióban gondolkodni. A leginnovatívabb megoldások már ezt is tudják a piacon.
Álságos, amikor valaki úgy szerez piacot magának, hogy lehúzza a versenytársát, üzletileg inkorrekt, főként, ha nem is ismeri az összes megoldást ezen a piacon.

Etniez 2015.06.11. 14:25:24

@Szarvas Norbert: Az teljesen mindegy ebből a szempontból.

Volt neki valami ígérve és a közelében nem volt a végén.

Ha akkor még beletol egy kis pénzt, azzal sem lett volna előrébb. 2008-2010 között jártak le. Mennyi volt az árfolyam akkor és mennyi most? Érdemes lett volna tovább nyomatni? Nem.

Az UL egy nagyon-nagyon kockázatos termék. Ami nem feltétlenül baj, csak nem annak van eladva.

Etniez 2015.06.11. 14:28:29

@Attila 1981: Az önkéntes pénztárral tévedsz, ott elég kevés az állampapír. A magánban volt sok az elején, mert törvényi előírás volt.
Az önyp pont az átlagjánosnak való.

Nekem is van, szépen fialt az elmúlt 13 évben. 7 év múlva meg kivehetem az egészet, adómentesen, ha akarom.

Attila 1981 2015.06.11. 14:35:06

@Etniez: Egyáltalán nem kockázatos, sőt biztonságát tekintve a legbiztosabb jogviszony a piacon. Az utóbbi 2- 3 évben a válság idején padlón levő szerződések is pozitívak már, ha az ügyfelek bizonyos tanácsadók hatására idő előtt nem mondták fel a szerződést.
A legnagyobbat az vétkezik, aki fölmondatja, vagy fölmondatta ezeket a szerződéseket az ügyfelekkel. Nem egy olyan alap van a nagy társaságoknál UNIQA , Generali... pl. amik a válságban is szépen teljesítettek. Csupán ha elkezdünk valamit, akkor egy másik információ hatására nem lépünk homlok egyenest mást.... ha pedig a tanácsadó nem keres minket akkor tessék odamenni a közvetítőhöz, vagy a biztosítóhoz és verni az asztalt, hogy a tanácsadás az jár Önnek. Ennyi a titok.

Szarvas Norbert 2015.06.11. 14:35:11

@Etniez: na pont erre valo egy jo tanacsado

ugyanis az altalad felvazolt helyzetben harmadik opciokent megemlitenem a dijnentesitest vagy dijszuneteltetest amig a piac helyreall

nem csak ugy mehet 10 evnek tovabb a ul ha fizetsz tovabb

koltsegeket nyilvan vonni fognak, de

mivel a legtobb ul %os koltseget von ezert aranyaiban kevesebbet vesz le ha nem fizetsz be tobbet
raadasul nem terheli a kasszat ha bajos a szitu

Attila 1981 2015.06.11. 14:36:57

@Etniez: Sajnos nem tévedek, tessék csak megnézni az állampapír arányokat és a magyar eszközök arányát.

Attila 1981 2015.06.11. 14:40:02

@Etniez: majd nézzük meg a következő évben a hozamokat azért, most nem volt művészet a hosszú lejáratú papírokkal szép hozamokat elérni. Persze nem vagyok ÖP ellenes, főleg, ha a munkáltató fizeti, bár akkor meg az adójóváírás ugrik.

Attila 1981 2015.06.11. 14:47:15

@Etniez: Azért azt biztosan tudja, hogy az elvárt havi nyugdíj -kiegészítéshez szükséges tőke 150 szerese alsó hangon kell egy 20 éves nyugdíj-kiegészítéshez, ha az megvan, akkor Ön egy boldog ember és gratulálok. Bár megvallom én még ilyen ügyféllel nem találkoztam, ahol a tőkeigény le lett volna fedve teljesen nyugdíjra sajnos.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 15:11:10

@Szarvas Norbert:
Nézd, a fenti általam belinkelt cikk pont egy az egyben lenyomja úgy ’álgemejne’ az összes állításodat. Ha az UL olyan sikeres lenne, akkor nem az összes megkötött UL-biztosítás kevesebb, mint negyedét futtatnák végig, azaz ebből én azt veszem ki, hogy a szerződő emberek csupán elenyésző töredéke van tisztában azzal, hogy mit is írt alá anno, amikor az ügynök minden fűt-fát megígért neki.
Nézd, én dolgoztam kinn Németországban és Svájcban is bankszektorban, ott sem volt sikertermék, csak itthon valamiféle őrült módon lett az. Ajánlom, hogy Csekő László–Galambos András: Biztosítás, mit legális csalás című könyvét olvasd el, ez nagyrészt a németországi helyzetről is szól. Ha ez megvan, akkor vitázzunk tovább.
Szép napot!

Szarvas Norbert 2015.06.11. 15:14:44

@Csibefogó: nezd en azt gondolom hogy nincsen pelda 20 eves magyar ul-re

a legtobb szerzodest azert vasaroljak vissza 5-10 evnel mert az emberek nem tanultak meg hosszu tavra elore tudatosan epikezni

a tavlati celokat felulirjak a pillanatnyi szuksegletek

ha ma azt mondod az embernek h 20 evig teljesen ingyen fix evi 6%kamatra elteheti a havi penzt akkor is bontana 5-10 even belul a legtobb... ez jelen pillanatban nem a termekbol fakad hanem a kulturabol

Szarvas Norbert 2015.06.11. 15:15:32

@Szarvas Norbert: de erdekes latni ahogy meg senki nem reagalt a kiszamolo teves vagy feligaz allitasaira es kifejteseimre...

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 15:21:58

@Szarvas Norbert:
Oké, de ez mire volt válasz?
Az egész poszt arról szól – burkoltan -, hogy az UL nem is annyira rossz. Mondjuk ki más végre: de rossz, minden tekintetben. Drága, rugalmatlan és mérföldekkel kevesebbet hoz, mint a versenytársak. Ezáltal csak egyetlen egy dologra jó, hogy pénzzel tömje be a biztosítási ügynök zsebét. Ha ezt te nem látod be, akkor sajnos menthetetlenül hiszel valami nem racionális dologban, amiben nem kéne.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 15:24:31

@Szarvas Norbert:
Bocs, de miért nem a saját oldalán szólsz hozzá, akkor első kézből kaphatnál választ. Vagy az túl bonyolút?

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 15:27:30

Amúgy azt írod, hogy nincs példa 20 éves magyar UL-ra. Tényleg nincs, mert az NN hozta be anno 1997-ben. De akkor miért mernek kötni az ügynökök 20 évest? Te vennél olyan autót, aminek nincs szerzivhálózata, csak ígéretei, és az országban csak egy éve van jelen?

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2015.06.11. 15:27:59

Barátom, annyira szánalmas vagy, ahogy megállás nélkül fikázol.

Eddig szó nélkül hagytam, mert nem akartam erre a szintre lesüllyedni, de kezd kicsit sok lenni.

Értem én, h9gy abból akarsz megélni, hogy ilyen szemeteket adsz el az embereknek és már nem megy a bolt, de akkor írd azt.

Kíváncsi leszek, ez a komment megjelenik-e, vagy csak gyalázkodni mersz a háttérben.

Szarvas Norbert 2015.06.11. 15:40:37

@Kiszámoló:

ez igazan szakmai es szinvonalas hozzaszolasra sikeredett

toled nem erre szamitottam hanem racionalis indoklasra

Szarvas Norbert 2015.06.11. 15:41:32

@Szarvas Norbert: es nem az UL-el
kapcsolatban hanem a posztoddal kapcsolatos felveteseimre, felinformaciokra

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2015.06.11. 15:54:30

Racionális indoklásra? Parancsolj, lassan már egy könyvet kitesz.
kiszamolo.hu/tag/unit-linked/

Szarvas Norbert 2015.06.11. 16:06:17

@Kiszámoló:

na mégegyszer fussunk neki!

NEM az UL-ről, hanem azokról a szakmai feltevésekről, amikben szerintem hibáztál az idézet cikkedben, amik féligazságot tartalmaznak:ű

1. Ha a TKM a legfontosabb, akkor a Generali Megoldást miért nem nyomod?
2. UL-t (de bármi mást) hogyan lehet csak költség alapján megítélni

3. a TKM mutató hogyan segít egy olyan embernek, aki életkorában, tervezett időtávjában és befizetett összegében is eltér a TKM szabványtól?

4. az ÖNYP-t mi védi meg az általad említett joghézagtól abban az esetben, ha az UL-től elvennék a végrehajtási jog mentességet?

5. jelen felállásban miért jobb nyugdíjcélú ÖNYP-be menekülni végrehajtásnál, mint UL-be (ami rövidebb időtáv a legtöbb esetben és embernél?)

6.

Szarvas Norbert 2015.06.11. 16:07:26

@Szarvas Norbert:

u.i.: te írtad a cikked végén, hogyha UL, akkor Allianz, mert...

Én sem írtam többet az UL-ről, mint: "ha UL, akkor ... ezek a szempontok"

Vagy ha te írod, akkor jó tanács, ha én írom, akkor házalós ügynök és UL mániás?

Attila 1981 2015.06.11. 16:10:11

Dehogy veszik el az UL-től a végrehajtási mentességet.:) Egy csomó politikus abba tartja a vagyonát, ki lenne olyan hülye, hogy ilyet megszavazna akár melyik oldalról, Pillantsunk már rá a politikusi vagyonnyilatkozatokra.... Életbiztosítási díjtartalék..... :):):

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 16:12:31

Különben nem zavar, hogy semmi tényszerű dolgot nem sorolsz fel az UL mellett, és a kiszamolo.hu által megírt cikk cáfolataként? Mivel tényszerű ember vagyok, leírom képletet: befektetési jegy + kockázati életbiztosítás > UL. Másképp, bővebben: befektetési jegy + kockázati életbiztosítás = UL- biztosítási ügynök jutaléka (értsd: a szerződő vesztesége). Te mit választanál?

Szarvas Norbert 2015.06.11. 16:18:15

@Csibefogó:

tényleg utoljára írom, mondom

nem az UL megítélése most a tárgy, nem mellette vagy ellene kampányoltam.

Beszéljünk azokról a tárgyi tévedésekről, amik megjelentek a kiszámoló bejegyzésében és amiről írtam, megválaszoltam!!!

Attila 1981 2015.06.11. 16:18:43

@Csibefogó: Te akkor a bankban ingyen dolgoztál ugye?

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 16:21:02

@Szarvas Norbert:
Istenem (lesüllyedek a poszt írója színvonalára!!), neked teljesen mindegy, hogy a teniszpályán, vagy a pénisz táján, vagy, hogy a nyúl fingik, vagy a fing nyúlik, vagy fal mellett sírni, vagy sír mellett falni?
Annyira szánalmas vagy és esetlen, hogy ha az ostobaság növesztene, akkor már ülve nyalnád a Holdat.
Én kérek elnézést a stílusomért, de ha Rómába mész, viselkedsz rómaiul = Si fueris Romae, Romano vivite more!

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 16:21:34

@Attila 1981:
Nem pénzért, mint minden normális ember!

Szarvas Norbert 2015.06.11. 16:21:57

@Attila 1981:

az a baj, hogy a kiszámolós ürge megerősítette az emberekben
a mentalitásukat, hogy az a tanácsadó, aki jutalékot kap, az egy lehúzós geci, hiszen neki ingyé kellene tuti tippet adni

arról már nem szól a dolog, hogy ki fizeti meg például az én időmet, mikor az ügyfeleim bármilyen befektetését, megtakarítását az elmúlt 8 évben legalább éávente egyszer úgy menedzseltem, alapváltoztatást javasoltam, hogy egy fillért nem kaptam utána, viszont időm és utazási költségem ment rá a dologra...

Az a vicc, hogy az ügyfeleim ezt pontosan tudják és mindig megkérdezik mennyivel tartoznak a szervízért, hiszen "ingyé" dolgoztam nekik.

Erre mindig azt válaszolom, hogy semmivel, hiszen amikor szerződtünk, akkor azzal a feltétellel vállaltam el az ügyüket, hogy lehetőség szerint segítek menedzselni a dolgokat...

Szarvas Norbert 2015.06.11. 16:24:21

@Szarvas Norbert:

és akkor számoljunk, hogy ki húz le kit:

Én kapok mondjuk egy UL-ért 60-70e forintot. Cserébe évente minimum egyszer csak ezzel kapcsolatban beszélünk és átvizsgáljuk a dolgot, illetve más pénzügyi termék esetén automatikusan szólok az ügyfélnek

a kiszámolós ember pedig honlapja szerint alkalmanként 30 ezer (10 év alatt mondjuk 10 találkozó= 300.000,-)

akkor hogy is van ez?

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 16:25:27

@Szarvas Norbert:
"Ugyanis abban a pillanatban, hogy kifizetésre kerül a pénz, a bankszámládról máris le fogják foglalni az összeget, teljesen jogszerűen."
Máris egy féligazság, hiszen a cikk írója nem számol/nem akar számolni az elévülési idővel. Márpedig egy unit linked típusú szerződés megnyitása hosszú távú projekt. Azt viszont én sem javaslom, hogy csak a végrehajtás elkerülése miatt nyisson valaki ilyen számlát valamelyik biztosítónál.

Akkor most ez, hogy van? Ez teljes hülyeség, már ne haragudjon senki, a poszt írója végigolvasta, mit is írt? Mikortól is számít az elévülés??????

Attila 1981 2015.06.11. 16:26:41

@Csibefogó: Oké, már azt hittem, amiért itt a jutalékot emlegetted. Tudod én este 10 kor is felveszem az ügyfelem telefonját, elmegyek hozzá akár vidékre is, ha pénzügyi kérdése van, azért mert hosszú távú kapcsolatra szerződtünk és nem tartom a markom, ha egy hosszabb utazás elviszi az évekkel ezelőtti jutalékom mondjuk negyedét.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 16:28:16

@Szarvas Norbert:

Én elhiszem, hogy TE, és kizárólag TE vagy egyetlen egy becsületes UL huszár, de melletted van 56 ezer bescsületlen. Tudod, van az a magyar mondás, hogy aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók. Sajnálom, hogy ebben utazol, és drukkolok neked.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 16:34:18

@Attila 1981:
Sajnállak, én úgy todtam, hogy a pénzügy egy baromi és kőkemény racionális dolog, szolgáltatásért pénz jár, nem feltételezés, hogy egyszer majd bejön az ügynök számítása. Ismered a egyáltalán a hozam-kockázat-likviditás háromszöget?

Attila 1981 2015.06.11. 16:38:09

@Csibefogó: Hát kérlek ismerem. De tudod én a szakmát nemcsak a pénzért csinálom, hanem azért is mert szeretem. Aki mindent pénzért csinál, az pénzért mindenre képes.... engem erre tanítottak anno.:)

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 16:40:51

@Attila 1981:
És akkor nekem ilyet írtál: @Csibefogó: Te akkor a bankban ingyen dolgoztál ugye?

Attila 1981 2015.06.11. 16:41:13

@Csibefogó: Éppen ezért nem való hosszútávra banki termék, mert abból hosszú távon értékelhető hozam nem termelődik, ezért kell mondjuk közép hosszútávra alternatív megoldás.:) Sőt sajnos azt is tudom, hogy a banki befalapokat is tudják manipulálni a kedves bankár urak.... mert hisze egy bank fő célja a betétgyűjtés és a hitelezés elsősorban, nem pedig a befektetési üzletág. A befektetési bankok a nagy klasszikusok persze más világ... de ez egy külön téma.

Attila 1981 2015.06.11. 16:43:37

@Csibefogó: Ez egy költői kérdés akart lenni. Persze nyilván tudom általában a banki alkalmazott fizetést kap, illetve amit elad, amit éppen el kell abból még némi jutalék is cseppen. Én is dolgozom bankokkal nyolc bankkal ezen a piacon, de szabadon választok bárhonnan:)

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 16:46:12

@Attila 1981:
Ú, látom nem vagy képben, Te is valami UL akadémiát végeztél (= Brokernet)? Ne haragudj, de amit mondtál, az úgy ahogy van szemet szedett hazudság. (20 éves banki gyakorlattal mondom, eből 10 év nem magyarországi. )

Szarvas Norbert 2015.06.11. 16:48:19

@Csibefogó: miért releváns, hogy 10 év nem mo-n?

ettől el kell ájulni?

kérem, már nem a 70-es évek cocializmusában élünk, amikor bepisiltek és istenként néztek rád, ha közvetlen kapcsolatban kerültél a gazdag és fejlett nyugattal...

Szarvas Norbert 2015.06.11. 16:49:21

de érdekes, hogy a kiszámolósnak konkrét kérdéseket tettem fel, amiket vitattam és azóta nem kaptam sem tőle sem valamelyik követőjétől szakmai választ arra az 5-6 pontra...

Attila 1981 2015.06.11. 16:50:28

@Csibefogó: Sajnálom, de nem hat meg a banki gyakorlatod, mert látom az alaposságot az Ügyfeleknél banki vonalon....
Amit meg tagadni próbálsz az sajnos igaz, mert van bankár a családomban....

Attila 1981 2015.06.11. 16:53:47

@Csibefogó: Tudod azért a Bnetnél, ha még lenne megfordulnak olyan professzorok is, akiktől te lehet annak idején az egyetemen a szakmát tanultad.... ha már személyeskedni kezdtél....

Nagh 2015.06.11. 17:13:08

Szarvas Norbert!

Rád kár pazarolni az időt, de azért most felpaprikáztál annyira, hogy megint írjak!
Egy társadalmilag káros élősködő vagy, aki szar termékeket akar másokra rásózni! Mikor valaki erre (a termék által) felhívja a figyelmet, akkor írsz egy ilyen cikket, megpróbálva tisztára mosni a szart.

Hát nem sikerült! Menj el rendes állásba dolgozni és ne foglalkozz pénzügyekkel, ha nem értesz hozzá.
A 2 napos tanfolyam, amin a sales-es szöveget megtaníttatták veled nem jelent tudást!

Nem tűnik fel, hogy csak védekezned kell? Még az átlagember sem olyan sötét a pénzügyekhez, mint te!

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 17:47:35

@Attila 1981:
A Brokernet nem pénügyi, hanem sales vonalon nyomult, azért azt legyögezhetjük, nem de? Komoly pénzügyi terméket nem árult, a végén csak kizálólag a CIG Pannónia selejtjét terítették, ez sem igaz? Amúgy ott van a CIG Pannnónia tőzsdei indexe, vagy ez is egy félrevezető infó a piac által?

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 17:48:42

@Attila 1981:
Van bankár a családodban? Akkor az most mit is jelent? Nekem van miniszter is, és börtöktöltelék is egyben, akkor én most kicsoda vagyok?

Szarvas Norbert 2015.06.11. 17:52:05

@Nagh:

omfg nem az ul-t promozom hanem a kiszamolo irasara reflektaltam, amire meg mindig egyetlen ertelmes indoklast nem sikerult kapnon

ennyire elvakultak be legyetek mar pls

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 18:03:22

@Attila 1981:
Amúgy, a magyarországi banki gyakorlat nem mérvadó, sőt a takarékszövetkezeteket sem keverjük ide. Amíg egy Brókernet nevezetű rablóbanda úgy letaraolhatja fél Magyarországot kényszervállalkozó ügynökökkel, akik nem vállalnak semmi biztosítékot a tárgyaláson elmondottakért, addig ne beszéljünk itt tisztességről, meg UL-ről, vagy most is tévedek?

Attila 1981 2015.06.11. 18:05:26

@Csibefogó: Sajnos inkább ne ragozd. mert egyre rosszabb lesz, mert a sosem volt csak és kizárólagos partnere a CIG a BNETnek, ilyen soha nem volt, ez az első alapvető tárgyi tévedés. A CIG önállóan lépett a tőzsdére, amit már akkor is, abban a gazdasági periódusban egy elhibázott lépésnek tartottak sokan. Úgyhogy sajnos az első állítás az tárgyi tévedés egyértelműen. Az nyilván lényegtelen, hogy kinek milyen foglalkozásúak vannak a családjában, igaz nekem börtönviseltek nincsenek, de a banki kapcsolatot azért említettem, mert tudom, hogy hogy működik az értékesítés is a bankfiókban, tudom milyen viták voltak a devizahitelek kapcsán. Tudom, hogy már a középvezetői rétegben is kritizálták az árfolyamkockázat " halk hangoztatását", vagy mondjuk így kevésbé kiemelését.
Szóval előttem azért kár misztifikálni ezt a szektort, ugyanúgy ahogyan a biztosítóit sem kell. A biztosítók termékkörében is rengetek vacak termék van, amit nyomni kell az ügyfélnek, ezzel is tisztában vagyok. Sőt azzal is, hogy az értékesítési volumen olyan erőt jelent a pénzintézetek felé, amivel aztán jelentősen lehet az ügyfelek számára plusz előnyöket kicsikarni az ügyfelek számára. Ezt nyilván nem egy - két hónap alatt sikerült elérni. De tudod mit, meghívlak egy szakmai konferenciára,amiket havonta tartunk, jeles befektetési szakemberek vendégszereplésével a magyar és nemzetközi piacról látogatóként 30 000 forint ennek a konferenciának a díja és nézz szét magad, hogy is folyik a munka ezen a magyar piacon. Ne félinformációid legyenek, hanem lásd a valóságot, ami nagyon messze van attól, amit te is gondolsz a jelenlegi munkáról. Nem szeretem, aki név nélkül és félinformációkra alapozza, azt amit hangoztat. Azokat a szakembereket neked is érdemes meghallgatnod, ha mond neked valamit egy Templeton, vagy egy JP Morgan.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 18:07:54

@Szarvas Norbert:
Jó, akkor kezdjük az elején: "Ha már az egyik legdrágább befektetési mód a unit linked biztosítás...

Amíg 1997-ben kötötték az előst, és 20-25 évre is lehet kötni, akkor miről is beszélünk. amúgy, tényekkel aléátámasztva: kiszamolo.hu/megis-megeri-a-unit-linked-biztositas/ illetve: kiszamolo.hu/miben-gyujtsuk-a-megtakaritasunkat-osszehasonlitas/

Gondolom ezekm is hazugságok, vagy csak a blogféltékenység szól belőled?

Attila 1981 2015.06.11. 18:10:54

@Csibefogó: Egyébként, meg én nem ildomos itt más oldalán új frontot nyitni, ha valamire kíváncsi vagyok, akár pro, akár kontra, akkor nem ülök fel mari néni szavának, hanem elmegyek és megnézem mit is csinálnak ezek a fiúk. Utána lehet véleményed szerintem. Én sem mondtam, hogy a gazember bankárok eladósították a fél országot a devizahitelekkel.... Sajnos kerülöm a magyar mentalitást, ami oly módon próbál önigazolni, hogy másokat lehúz... én nem így dolgozom és élek. de úgy látom neked a 10 év kevés volt külföldön ahhoz, hogy ezt a rossz magyar szokást elfelejtsd... Pedig sokkal boldogabb az ember, ha tudja, amit tesz jó, aki meghallgatja előre léphet... aki másra hallgat, ahhoz meg szíve joga majd látja ( vagy nem) az eredményét.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 18:14:53

@Attila 1981:
Én is meghívlak egy komferenciára, most hétvégén lesz Páriszban, gondolom tudsz róla. Vagy csak szádad jártatod? Ha van repülőjegyed Stuttgartig, akkor pénteken elviszleg ingyen oda (Karsruhe-ből TGV-vel megyünk), ingyen szállás, és koszt dukál neked. Templetom? JP Morgan? Jaj, Istenem, mindig kell egy hívó szó, amúgy olyan egyszerű szólamok, hogy maginfáció, meg reálhozam, az megvan?

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 18:21:20

@Attila 1981:
Tisztázzunk valamit: még Magyarországon sem magyar mentalitással gondolkodom, Ez legyen az én hibám. Amúgy a magyar pénzügyi rendszer egyik legkorruptabb eleme a PSZÁF(+utódjai, beolvasztjai), sajnos. Dolgoztam nekik, innen bűzlik a hal. Az ismerős, hogy Szász Károly javasolta, hogy a biztosításokat ne lehessen MLM rendszerben értékesíteni? Ó, rögtön elkszálták!

Attila 1981 2015.06.11. 18:21:22

@Csibefogó: Az a baj, kedves bankárúr, hogy pindurkát nagy az arcod sajnos és a másikat teljesen hülyének nézed, van egy színvonal, ami alá nem süllyedek, de az tény, hogy ilyen hozzáállással mondjuk a pénzügyi szektor személyes értékesítési piacán sok eredményed nem lenne. Mert az ügyfelek is megérzik, ha valaki magasabb rendűnek tartja magát tőlük. Hívó szó? Ez nem hív szó, ez befektetési háttér:)
Szóval maginflációstól és reálhozamostól én lezárom veled ezt a csodás diskurzust azt hiszem, mert ha hiszed ha nem, nem szeretek személyeskedni és sajnos a nagy arc mindig taszított. A legnagyobb egyetemi előadóimban számomra pont a nagy tudásukhoz társuló szerénység volt, ami megragadott. Sajnálom így vagyok összerakva. Jó párizsi konferenciát, aztán ha sikerül én meg majd New Yorkban kipihenem a dolgos hétköznapokat:)

Attila 1981 2015.06.11. 18:23:36

@Csibefogó: Nagy Koppány sokkal szigorúbb ezen a vonalon egyébként, hála az égnek, hála a költségplafonnak is.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 18:27:16

@Attila 1981:
Köszönöm az Úrnak, hogy írhattam neked, sokat tanuiltam. Az Isten áldása vezesse az utadat!

Attila 1981 2015.06.11. 18:27:35

@Csibefogó: Arról meg ugye talán már tényleg nem én és a biztosítási szektor, vagy a pénzpiac tehet hogy az MNB magába olvasztotta a PSZÁF-ot ugye? Mert már lassan ezt érzem a mondataidból:)

Egyébként az Európia irányelv a közvetítői rendszer megreformálását tűzte ki célul, az is hasznos lesz minden bizonnyal, bár a függetlenség mondjuk a független szektor igazi értéke, de piactisztító szerepe mindenképpen lesz majd.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 18:30:41

@Attila 1981:
Ó, csak nem a MIFID irányelvekre gondolsz?

Attila 1981 2015.06.11. 18:30:51

@Csibefogó: Nem kell, hogy cinikus légy, tanulni pedig mindenitől lehet, csak nyitottan kell hozzáállni a másikhoz. ;) Én kíváncsi voltam a Te véleményedre is, csak amikor a személyiség pocskondiázása kerül elő, az szerintem már nem helyénvaló egy bármilyen véleménycserében. Hasonló szépet, jót kívánok:)

Attila 1981 2015.06.11. 18:33:53

@Csibefogó: De arra gondoltam, bár bevallom még nincs átfogó képem teljes egészében erről, mert még nem mélyedtem el a dokumentumban, majd unalmas óráimban sort kerítek rá talán.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.11. 18:49:26

@Attila 1981:
Sok kérdésre választ fogsz kapni. És ebben semmi irónia nincsen. Te vagy az az 0,5%, aki legaláb halott róla.

Attila 1981 2015.06.11. 18:53:39

@Csibefogó: Köszönöm szépen az elismerést, valóban elég kíváncsi természet vagyok és szeretek a dolgok mélyére is látni. Így majd el is olvasom.

Nagh 2015.06.12. 11:11:22

"az a baj, hogy a kiszámolós ürge megerősítette az emberekben
a mentalitásukat, hogy az a tanácsadó, aki jutalékot kap, az egy lehúzós geci"

Merthogy az egy lehúzos geci!
Ugyanis az ügyfél nem tudja, hogy te mennyit keresel rajta. Nincs tisztában a költségeivel, mert itt kettőtök közt érdekellentét van és naná, hogy nem fogod az orrára kötni, hogy "figyelj már, az első 3 évben kifizetsz fél millát, amiből semmit viszont nem fogsz látni soha. Én meg elteszek 300k-t, a többi a biztosítóé..."

Egy valamirevaló pénzügyi felügyeletnek azt a tevékenységet, amit te végzel simán be kellene tiltania.

Neked abból van pénzed, hogy átvered az ügyfeleid. Ennyi!
Ezt próbálod mindenféle módon kimagyarázni. Hiába!

Attila 1981 2015.06.12. 11:43:19

@Nagh: Nem tudom mi okozza benned ezt a zsigeri gyűlöletet a Norbert iránt?
Bár így arc nélkül nyilvánvaló elég könnyű egy bizonyos emberi stílus alá süllyedni. Ettől függetlenül én szívesen elbeszélgetnék Veled, hogy legalább amikről beszélsz abban teljesen tisztán láss és ne csak valakitől betanult fröcsögés legyen az, ha hozzászólsz egy ilyen poszthoz. Sajnos a modern biztosítási szerződésekről elég halvány ismeretekkel rendelkezel, valahol leragadtál 2002 tájékán... pedig, hidd el van már olyan szerződés ebben a termékkategóriában a piacon, amire te is azt mondanád, hogy hm...
Szerintem nem érdemes mások véleményét szajkózni gyerekes módon, hanem naprakész információk alapján kell emberhez méltóan vitatkozni, betartva a kommunikáció és udvariasság mindenkitől elvárható alapszintjét.
Tudod én elég kevés példát láttam arra, hogy valaki önerőből mondjuk egy Nyesz számlán értékelhető nyugdíjtőkét épített volna magának... pedig sokaknak van ilyen számlája. De ebben is fogni kell egy szaktudással nem rendelkező kezét. Elfogadom, hogy nem egyedüli és kizárólagos és mindenre gyógyszer az UL... de 25-30 év megélhetését szakértelem nélkül mondjuk tőzsdei üzérkedésre és alapvásárlási próbálkozásokra bízni egy nagyfokú felelőtlenség, ha meg óradíjas tanácsadókhoz fordulsz minden művelet alkalmával, na az sokkal drágább mulatság lesz, mintha egy UL jutaléka..
Tudod azért nem tudom elfogadni, amit sokan mondotok, mert az én számláim aktuális értékei minden költségelvonás mellett is pozitívak a kezdetektől és ha az ügyfelek szerződéseit is hasonló fogyelemmek kíséred. akkor ők is hasonló eredményt érhetnek el.... jah, hogy ezen a piacon is vannak kóklerek, na bőven akad minden szegmensben ilyen. Ezért fontos kivel dolgozol együtt.... Ha visszanézek bizonyos oldalak bőven találok rossz tanácsokat olyan guruk oldalán, akik a piac egyéb szereplőinek pocskondiázásával gyűjtöttek maguknak olvasótábort. egy különbség van, ők nem vonhatóak felelősségre, ellentétbe olyanokkal akik felügyeleti regisztrációval is rendelkeznek.....

Nagh 2015.06.12. 12:37:32

@Attila 1981:

A zsigeri gyűlölet nem Norbert felé van meg bennem, hanem mindazon tevékenységek irányába, melyek másokat megkárosítanak!

Feleslegesen tepersz, mert:
1. több olyan végzettségem és munkatapasztalatom van gazdasági területen, mint neked és Norbertnek együttesen valaha is összejöhet.
2. Nagyobb megtakarítás felett rendelkezek, mint 50 átlagos ügyfeletek együttvéve.
3. nem vagyok érdekelt a témában (értékesítés, tanácsadás...), szóval csak azért szólok hozzá, mert egyoldalúan félretájékoztatjátok az embereket.
4. Nincs a földön olyan UL, ami az ugyanazon időszakra vonatkozó alternatív lehetőségek hozamát megközelítené.
5. Aki nem ért a pénzhez és nem tud/akar normális tanácsadót óradíjban megfizetni az vegyen pl. állampapírt. 20 éves távlatban garantáltan jobban jár, mint bármilyen UL-el.

Ez az egész blog csak arról szól, hogy drága termékeket rásózzatok naiv emberekre, amiből nektek is leesik annyi jutalék, hogy megérje. Mondhatni jogszerűen mások kárára nyerészkedtek!

Attila 1981 2015.06.12. 12:45:27

@Nagh: Tudod aki azt sem tudja mit tagad, azzal nehéz vitatkozni:) és erre sem idő, sem energia nincs már bennem sem.
Egy biztos, ( noha arcot nem vállalsz!!!) hogy nem véletlen, hogy a gazdaságunk ott tart, ahol tart, pont az ilyen kiváló és nyitott és előítéletektől mentes gazdasági szakemberek sokaságától.
Csupán annyi a baj, hogy minden hozzászólásodban teszel olyan megjegyzést, ami azonnal pénzügy és gazdasági szempontból is vitathatóvá teszi az általad említett nagy tudást.... és amit mondjuk egy alapfokú pénzügyi képzésen is első alkalommal megtanítanak annak, aki egy picit is foglalkozni akar a pénzügy világával. Hogy milyen megtakarítással rendelkezel, az meg szerintem senkit nem érdekel, akinek van, az általában erről nemigen szokott beszélni... bár arc nélkül bárki mondhat amit akar:)

Attila 1981 2015.06.12. 12:48:14

@Nagh: Ettől függetlenül én kívánom neked a további szép eredményeket és hozamokat. Egy azonban biztos tudod: "A stílus maga az ember."

Nagh 2015.06.12. 13:03:01

@Attila 1981:

Alapfokú "biztosítási tanácsadó" képzésről beszélsz? Mert azzal ellentétes állításaim tényleg vannak.
A probléma az, hogy a pár napos értékesítésre kihegyezett ügynöki képzéseken a résztvevőkkel elhitetik a sok baromságot. Ráadásul a sok szerencsétlen el is hiszi, hogy ő pénzügyi tanácsadó lett ennyitől. Tele van téves ismeretekkel a saját termékéről és nincs rálátása a piac további részére. + nem ismeri az alapvető folyamatokat sem.

A te blogodon is ott a jobb oldalon az "álláslehetőség". Gondolom szinte bárkit beszervezel magad alá/mellé ügynöknek és az illető 1 hét múlva már "dolgozhat" is.

Úgy gondolod a sok csalódott munkanélküli 1 hét alatt össze tud annyi tudást szedni, ami elég bármire is?
Már eleve azok mennek UL ügynöknek, akik semmi másra nem kellettek a munkaerőpiacon.

Attila 1981 2015.06.12. 13:15:52

@Nagh: Tudod egy baj van, hogy igazából Te nem kommunikálsz, hanem személyiségében próbálod megalázni a vizapartnered. Nagyon érdekes emberi tulajdonság rajzolódik ki mögötte. Megvallom ma már ritkán jövök fel ilyen hozzászólós fórumokra, de pszichológiai szempontból érdekes tapasztalatokat gyűjthet az ember, hogy bizonyos elfojtások hogy teljesednek ki az internet arctalan világában. Ma már ennek szakirodalma is van... tudom ajánlani.:)
Sajnos ismételten elárultad magad, hogy nem sok ismerettel rendelkezel a biztosítási piac működésével kapcsolatban.
De mivel reagálsz így megtisztellek a válasszal is, bár mindig a klasszikus kabaréidézet jut eszembe a Hacsek és Sajóból: " én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitázni..."
Látod már ez is óriási különbség kettőnk között, hogy én a szavaimat arccal is vállalom, míg te egy fantomképp mögött mondod a magadét. ;)

Nagh 2015.06.12. 13:41:03

@Attila 1981:

Annyira bírom, ahogy átmész ellentámadásba. Szembemegy veled 1000 autós az autópályán és te mindegyikről igyekszel megmagyarázni, hogy miért hülye.

Mindenki mondja nektek, hogy szembe mentek a forgalommal, de nem. Nem hiszitek el.
Sajnos csak az első komolyabb karambolnál fogtok elgondolkodni, de annak rajtatok kívül is sok áldozata lesz.

A népharag majd elsöpör titeket, amikor az ügyfeleitek eszmélnek mit adtatok el nekik. Eljön az a pont, hogy nem fogjátok tudni kimagyarázni. Viszont nagyon sok ember, nagyon sok pénze fogja bánni és ekkor már hiába fogjátok megérteni, hogy mit tettetek.

Attila 1981 2015.06.12. 13:45:00

Ja volt még egy kérdés. Nem sajnos, bárkit nem... csak olyat, aki hajlandó tanulni, aki képes kommunikálni, aki azért dolgozna ebben a szakmában, hogy értéket teremtsen hosszú távon. Aki hajlandó elfogadni, hogy ő sem ismer minden alternatívát a piacon és van benne kellő nyitottság az új dolgok ismerete iránt. És persze egy nagyon fontos tényező a személyiség, hiszen ez minden munkatársi kapcsolat alapja. Én büszke vagyok arra, hogy elismert gazdasági szakértőkkel dolgozhatok egy cégben magas minőséghez ma már nem lehet mindenkinek helyet biztosítani ebben a szakmában. Megjegyzem, régen sem szabad lett volna.

Nagh 2015.06.12. 13:51:12

@Attila 1981:

Micsoda bullshit! Mint valami MLM-es szektában. "Mi vagyunk a legjobbak, mindenki mást meg kell térítenünk, hogy nekik is jó legyen."

Attila 1981 2015.06.12. 14:02:43

@Nagh: Sajnos az a baj, hogy odajutottál a kommunikációdban, hogy már érdemileg arra válaszolni sem lehet.:) Mert igazából semmit nem mondasz.
Két dolgot mondok
1.) Vállald fel magadat, ki vagy mi vagy, mert így semmi súlya nincs a szavaidnak.
2.) Másrészt kritizálni csak azt tudjuk érdemben, illetve arról tudunk bármiről is véleményt formálni, amit ismerünk. Sajnos te csak mondod a magadét olyan dologgal kapcsolatban amiről az információd nagyjából nulla.

Így egy hosszabb beszélgetés utáni immár teljesen meggyőztél arról, hogy egy olyan kommentelő vagy csupán, akiket naponta látni az online világban. Ha esik, akkor azért kritizál, ha süt a nap, akkor meg azért.
Tézis, antitézis és szintézis.... ezen elvek mentén lehet érdemi információcserét folytatni, de nála sem tézis nincs ( csak betanult blabla) sem antitézis nincs, mert semmi konkrétum nincs a kezedben, valószínű sosem láttál ilyen szerződést sem, így nehéz szintézisre jutni veled abban is, hogy egyáltalán elgondolkodjam bármin, amit mondtál.
Nyilván mivel ismerem a típusodat, úgyis a Tiéd lesz az utolsó szó ... mert nehogy már leverve érezd magad egy vitában. Pedig a hozzászólásaid alapján, ha hallgattál volna bölcs maradtál volna. Mert ellenben veled én az állításaimat tényekkel is igazolni tudom, amit meg is tennék, ha lenne személyiséged, arcod. De egy fantommal ennyi elég is. Mivel tárgyalnom kell még ma így befejezem a fantomkommunikációt. Szép napot, jó hétvégét Neked. És sok sikert a pénzcsinálásban is.

Nagh 2015.06.12. 14:35:05

@Attila 1981:

Micsoda blog! Idejön valaki, akinek meg kell magát védenie. Fedje fel magát...

Fordított világban éltek!

Catinator 2015.06.12. 15:31:11

Érdemes lenne UL témában a Kiszámoló blog többi cikkét is elolvasni. Nem mondom, hogy mindenben egyetértek vele, de sajnos többnyire igaza van. Amúgy szerinte is van az ügyfél számára kedvező konstrukció, csak azt tipikusan nem az ügynökön keresztül lehet venni, köpdösik is rendesen. Az MNB és a fogyaztóvédelem képviselője nyilatkozott a rádióban pár hónappal ezelött, és a jelenleg értékesitett UL Élet és Nyugdijbiztositási konstrukcióknak már majdnem negyede akár az ügyfél számára is kedvező költségstruktúrával rendelkezik, hála a szigoritásoknak.

Az első UL életbiztositások most kezdenek lejárni, eddig túl sok jót nem hallottam róluk. A szerencsésebbek kb. a befizetett pénzt megkapták, az infláció bukta. Persze, ezek nem hosszú távúak csak 10+ év és biztos ez a baj...

Sajnos volt szerencsém belülről látni a BNET nevű rosszemlékű alakulatot, és saját tapasztalataim alapján Isten óvja a szerencsétlen ügyfelet! Az értékesitőt - bocsánat - "tanácsadót" értékesitésre képzik, többnyire az ügyfél számára nem kedvező, túlárazott konstrukciók eladására. Még elöttük is elhallgatnak lényeges információkat, mert elmondva az ügyfél "esetleg" megijed és nem köt! Daráld le az általuk megirt szöveget, és 4-ből 1 tuti kötni fog! Erről szólt a dolog.

Aki egyfajta pénzügyi terméket értékesit és annak a jutalékából él, az ügynök, nem pénzügyi tanácsadó!

Aki ebből él az nem fog megértést találni azoknál, akik már ráfaragtak ezekre a tudósitásokra, és sohasem fognak kibékülni azokkal, akik felhivják a konstrukciók és az értékesités visszásságára a figyelmet.

2015.06.16. 05:21:28

A végrehajtásoknak alaposabban utána kellene nézni, mert vannak hiányosságok . Sajnos jelenleg az a helyzet, hogy mindenen végrehajtanak és a törvényeket sem tartják be . Egy ismerősöm egész havi fizetését csápolták le az utolsó fillérig a számlájáról, illetéktartozás címén .Nem érdekelte őket hogy miből fog abban a hónapban megélni .A céges tartozások esetében , ha büntetésről van szó, akkor behajtható és nem csak a tőke erejéig .

2015.06.16. 05:26:50

Ebben az országban semmi ilyesmibe nem szabad fektetni, mert nincs meg a jogi háttér a befektetőnek ha bukta van .
süti beállítások módosítása