Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mit csináltak veled devizahiteles ügyben?

2015. május 26. - Szarvas Norbert

eurhuf7-20141110.jpgMára "elméletben" mindenkihez megérkezett az elszámoló levél, aminek a hivatalos politikai álláspont szerint feltétlenül örülni kéne. Számtalan megkeresést kaptam már ezidáig is tőletek ezzel kapcsolatban. A valóság sajnos az, amit több régebbi cikkemben sejteni véltem. Ennek sírás lesz a vége. Egyre többen kerültetek kilátástalan és kétségbeesett állapotba, hiszen legkésőbb mostanáig már realizálódott mindenkiben az a hatalmas kaki, ami kerültek a legtöbben. Számtalan olyan kérdés fogalmazódott meg, amire a legtöbb újságban valódi választ nem lehet olvasni. Általában vagy a kormány popsikáját fényezik vagy minden racionalitást kikerülve mennek vele szembe. Számodra viszont ez a dolog nem politikai, hanem megélhetési kérdés. Az életedről van szó, és nem az éppen aktuális kiskirályról a szemétdombon. Ők jönnek-mennek, de te maradsz a hiteleddel együtt még jó sokáig...

Túl sok a tartozás

Ahogy kivettem, a legkomolyabb problémát a devizehitelek (forintosított hitelek) természete adja számotokra. A kilátástalanságot nem feltétlenül a magas törlesztőrészlet okozza, hanem a múlt. Átlagos ügyfél az elmúlt 9 évben befizetett 6-8 millió forintot a felvett 10 millióra és a mostani elszámolásból kiderült, hogy a bank még további 11-13 millió forintot követel nettó! Ha ezt bruttóban akarod kiszámolni, akkor a kiszámított havi törlesztőrészletet szorozd fel a hátralevő hónapok számával és kijön egy még brutálisabb szám. A példában ez simán elfuthat 17-20 millió forint végső kifizetésig is! És még ez sem garantált, hiszen a rendkívül alacsony alapkamat mértéke a következő években biztosan nőni fog, ami hatással lesz a hitelre is. 

De mi a probléma?

Nem akarlak téged makrogazdasági magyarázatokkal untatni. Nehezen lenne megemészthető az "azért szopsz, mert senki érdeke nem volt ennek ellenkezője" féle magyarázat. Sokakban biztosan felmerült már a híres "180-on végtörlesztés" emléke, amire a devizamentős kormány adott az embereknek pár hónapot. A valóságban a legtöbb embernek esélye sem volt kilépni a hitelből, hiszen a bankrendszer keményen összezárt. Ezt az időszakot jelemezte a bankok működésének a belassulása és az indokolatlan (és időhúzó) hiánypótlások bekérése egy hitelkiváltás esetén devizáról forintra. Hiába adtad le a hitelígénylésedet októberben, ha a bank januárig elhúzta a dolgot, akkor a törvény nem adott lehetőséget a váltásra 180-as árfolyamon. De voltak, akik saját megtakarításaikat próbálták meg felhasználni. Jellemző volt a Fundamenta lakáskassza öngondoskodóinak a végtörlesztés kísérlete egy megtakarítás+fundi előhitel kombóval. Ijesztő, hogy a Fundamenta erre az időszakra gyakorlatilag megszűntette a hitelezését. Számomra ez volt egyébként az a pont, amikor felfedte magát a Fundamenta (is). Az addig betonbiztosnak gondolt intézet egy ilyen kényes helyzetben kiállt az emberek mögül, ami nekem minimum nem volt szimpatikus. 

Közben történtek azért 180-as végtörlesztések. Több bankos mesélte vidéki városokból, hogy a bejelentés másnapján sorban álltak az ügyfelek. Mindenki besétált készpénzzel a bankba (volt, aki 200 milliós hitelt fizetett így ki!!!) és realizálták a kormány által kapott kedvezményt. Néhány "családtól sos-be minden pénzt kölcsönvettünk" kivételtől eltekintve jellemzően azok éltek a lehetőséggel, akiknek a zsebükben volt azidáig is a pénz és nem éppen ők fognak megjelenni a "tipikus menteni való adó" jellemzésében. Hogy ez miért történhetett meg? Magánvéleményem szerint ez politikai döntés volt az Orbán-kormány részéről. Érdekes lenne olyan statisztikákat látni, amiben a magyar politikusok, üzleti érdekeltségeik és családtagjaik devizahitel alakulását mutatják abban az időszakban. Minden jóindulatomat összeszedve sem tudom elképzelni, hogy ebből a döntéshozók nem profitáltak volna lényegesen jobban, mint az átlagos magyar devizahiteles.

Törlesztőrészlet, magas átváltási árfolyam

Következő csokrunk a problémáról leginkább a fizetéssel kapcsolatos. Nagyon érdekes volt az elmúlt másfél évben az embereket gondolatvilágát megismerni a helyzetről. Sokan azt hitték, hogy a kormány megmenti őket és igazságot szolgáltat. Ahogy Hofi mondaná: Lehagyták az igazságszolgáltatásról az i-t....  Az emberek ügyesen ki lettek játszva annak ellenére, hogy (szerintem is) kockázatot vállaltak és haszonszerzés miatt mentek bele a devizahitelbe (vagy többet vehettek fel, vagy csak így kaphatták meg vagy a forinthoz kedvezőbb kamat-törlesztő kombó volt a háttér). Szerintem egy bizonyos pontig igenis a felelősséget a devizaadósokra kellett volna hárítani. Magyarul, ha kockáztatnak és az árfolyam emelkedik, akkor ugyanúgy illik elfogadni, mint amikor csökken az árfolyam és kevesebb a tartozás. Viszont! Ami ma Magyarországon devizamentés címen történt, az netto rablás szerintem. Ugyanis a forintosítás már évekkel ezelőtt megfogalmazódott és végbe lehetett volna ugyanígy vinni. Csak nem mindegy, hogy 200-210 a váltó árfolyam vagy 256/280. Az emberek lehetőség szerint azért nem váltottak át forint alapú hitelre 210-es árfolyamon, mert a kormány ígéretett tett a segítségre és mert arról nem szóltak Rogánék mondatai, hogy a következő években szépen legyengítik a forintot.

Az ígérgetésekkel ellentétben a törlesztőrészletek alig lettek alacsonyabbak, közben a tőketartozást bebetonozták (már nem fog számítani az árfolyam, tehát nem is változhat a tőketartozás az árfolyam miatt se pozitív, se negatív irányba...). Nekem úgy tűnik, hogy megy a paraztvakítás, amiben a bankokat, mint hatalmas veszteségeket elkönyvelő intézményként, a politikát, mint az emberekért küzdő szentként és az embereket, mint megsegített állampolgárokként akarják bemutatni a médiában. Minden kommunikáció ebbe az irányba mutatt. 

Közben olyan hülye kérdések fogalmazódnak meg bennem:

1. Ha 210-en forintosítanak, akkor a bankoknak nagyobb vesztesége keletkezett volna, mint állítólag most? Ha a bankok megvásárolták a devizát előre aktuális árfolyamon (140-160), akkor nekik melyik a jobb? 210-en vagy 256-on forintosíttatni a hiteleket? 

2. Ha 210-en forintosítanak, akkor az emberek kevesebbel vagy többel fognak tartozni a bankszektornak? Miért volt érdeke az embereknek, hogy 256-on közel 20%-al magasabb tőketartozást kapjanak? 

3. A politika miért hazudott a forintosítás előtt? Miért hitették el, hogy ez valódi segítség lesz, és mindenkinek jelentősen csökken a törlesztőrészlete? Szerintem hitelre pontosan kikalkulálható volt, hogy nagyságrendileg mennyivel csökken a törlesztő. És a kapott számok köszönőviszonyban sincsenek a politika által beígérttel. Vagy félrevezettek titeket vagy ennyire nem értenek hozzá (és mégis ők döntenek)? 

4. A rekordalacsony jegybanki alapkamatnak van köze a forintosításhoz? Könnyebb így "eladni", mint egy optimális (és lényegesen magasabb) alapkamatnál? Mi lesz később? Visszaemelik az alapkamatot és ezáltal a törlesztőd ugyanott lesz, mint forintosítás előtt?

5. A Fidesz kormány megmentett több tízezer devizaadóst, vagy évekre mégjobban eladósította őket?

És ami érdekel téged Innen már tényleg nehéz lesz győzni. De mégis mindenki szeretne lépni valamit lehetőségeihez képest. Szerintem nincsen ember, aki elégedett a jelenlegi helyzettel.

Mit tudsz csinálni?

1. Bemész azonnal a bankodhoz és újraszámoltatod a hiteled, ugyanis egyre többen panaszkodnak az elszámolt hiteleikkel és jóváírásokkal kapcsolatban. A bankrendszer egy általános és látszólag hibás képlet alapján dolgozott. Meglepő, hogy az MNB jóváhagyta ezt a folyamatot és az egyre növekedő ügyfélpanaszok tudatában sem tesz semmi globálisat azért, hogy mindenkivel rendesen számoljon el a bankja.

2. Ha már újraszámolták a hiteledet, akkor kérsz egy "jobb" ajánlatot a saját bankodtól.

3. Felkeresel szakembert (nem pszichológust:) vagy magad indulsz útnak és megpróbálsz kedvezőbb hitelkonstrukciót találni a piacon. Jelenleg versenyeznek a bankok a hitelkiváltásos ügyfelekért, de van néhány fontos pont, amit kérdezz meg magadtól:

- Az ingatlanom értékének maximum 75%-a a forintosított (és összes) jelzálogtartozás?

- A jelzálog és minden más hitel (hitelkártya, személyi kölcsön, árúhitel...stb) törlesztője összesen nem több, mint az adósok által leigazolható nettó jövedelem 50%-a?

- Minden hitelt rendesen fizettél és nincsen elmaradás?

- Van igazolható jövedelmed?

4. A legtöbb embernek sajnos nem lesz lehetősége kiváltani a hitelt, mivel valamelyik pontnak nem fog megfelelni (általában vagy igazolható jövedelem vagy ingatlanérték). Tovább kell lépni. Mik a lehetőségek?

- Lakáskasszát beleépíteni a személyes hitelkonstrukciódba (nem feltétlenül bank által és nem kötelezően a hitelhez kötve). Ez azt jelenti, hogy ki kell számolni mivel jársz jobban. pl.: hitelből 15 év van hátra, adott egy havi törlesztő és te nem tudsz többet belerakni a hitelbe. Ki kell számolni, hogy mi a jobb: ezt fizetni vagy pedig a futamidőt kitolni (csökken a törlesztő) és a csökkent törlesztőnek a különbözetét lakáskasszába fizetni az állami támogatásért, amiből idővel előtörlesztetek?

- megtakarítást indítani, amiből idővel elő/végtörleszteni lehet

- futamidőt kitolni és bevállalni, hogy hosszabb ideig fizetsz kevesebb havi törlesztést (összességében viszont többet fizetsz vissza).

- futamidőt csökkenteni. Több lesz a törlesztő, de kevesebbett fizettek vissza. 

- Cafeteria esetén a cafeteriad egy részét a hitelbe fordítani (idei évtől van erre lehetőség).

- Optimalizálni a pénzügyeidet a legapróbb részletig. Minden létező álami támogatást ígénybe venni az életed más részein, ami miatt összességében csökken a család kiadása. A fennmaradó összeget pedig félretenni lakáskasszába/megtakarításba és gyűjteni

Az már szerintem megfogalmazódott mindenkiben, hogy lépni kell, mert így nem maradhat. Viszont ne kövesd el a hibát, hogy egyszerre csak egy irányba indulsz el vagy vársz valamire. Érdemes minden lehetőséget végigzongorázni, többször átszámolni és akár párhuzamosan több irányba elindulni (pl.: újraszámoltatod a bankoddal a hitelt, de közben már más banki ajánlatokat is begyűjtesz, és emellett már indítod is a megtakarítási programodat is (ha belefér a legrosszabb esetben is!)).

Kérdés esetén írj bátran: szarvas.norbert@iflgroup.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr137491874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

program készítő 2015.05.26. 17:28:12

Orbán asztalán volt a MANYUP pénzek fedezettkénti elfogadása,de inkább ellopta.eladó: egressy péter egressyp@citromail.hu
Címzett: orbanviktor@orbanviktor.hu
Tárgy: Lakáshitelesek megsegitése
Érkezett: 2011.02.28 11:28

bankvezér 2015.05.26. 19:44:31

A bíróságokon a kölcsönszerződések teljes kezdeti érvénytelenségét kell elérni az adósoknak. Akkor nem kell foglalkozni a blogban leírtakkal.

röf 2015.05.26. 19:51:16

Aki nem forintosított 180 Ft-os árfolyamon amikor lehetett, az most mit szeretne? Ilyen ostoba uszító cikkeket olvasni kommentelni? Rajta :)

Szarvas Norbert 2015.05.26. 20:04:51

@röf: te tenyleg ennyire hilye vagy?

Leirom megegyszer hatha... Az igazan bajban levo adosoknak soha nem volt eselyuk 180on forintositani mert vagy nem volt eleg a jovedelem vagy az ingatlan, az atlagos adosoknak sem volt sok mert mind a fundamenta mind a bankok hatraltattak a folyamatot.... Nagyon keves az az ember aki nem zsebbol valtott 180-on hanem banki kivaltasbol...

Faxni 2015.05.26. 20:15:29

@Szarvas Norbert: sztem nem hülye csak provokál és/vagy unatkozik. max igazad van mindenben, egy hozzáfűznivalóm van: én azt nem értem, hogy miért most lepődik meg mindenki. anno mikor elfogadták a 256-os forintosítást, azonnal tudtam, hogy ez kb egyenlő a devizások nyílt rabszolgapiacon történő eladásával. hogy szabad rablás. pedig én nem vagyok szakember, mégis egyértelmű volt. konkrétan nem értem, miért most szólnak a szirénák, akkor miért nem lehetett olvasni úton-útfélen, hogy ez nagyon gáz lesz? mikor igenis nyilvánvaló volt.
a java még hátra van, ami most fog következni: az ingatlanok jelentős része nem éri el így a 75 %-ot. akár fel is mondhatják a hiteleket. mehet a lakás a nemzeti eszközkezelőnek, az adós pitizhet élete végéig, majd a családi csődbiztos megmondja mit merre hogyan. azt sem véletlenül találták ki pont mostanra. kb akkor fog életbe lépni, amikor eltelik a reklamációra, kiváltásra szánható 30-60-90 nap. ördögi ez az egész.

Szarvas Norbert 2015.05.26. 20:23:48

@Faxni: tudom nem vígasztal, de spec én a blogon időben még a forintosítás előtt megírtam a gondjaimat ezzel:

iflgazdasag.blog.hu/2014/11/09/forintositott_devizahitelek_avagy_a_kormany_hogyan_szivatja_meg_az_embereket

EGYIKRESEM 2015.05.26. 20:44:38

Viszonylag egyszerű üzenete van a dolognak:
Vagy megválasztjátok újra a Fideszt 2018ban, vagy Matolcsy bosszúból megemeli az alapkamatot, ezzel szítva általános elégedetlenséget a nép körében.
Egy Járai nevű ürge már eljátszotta ezt...

Le Orme 2 2015.05.26. 20:46:29

Rosszul kommunikálták a forintosítást, ennyi az egész. Az eredeti felvett forintösszegben tartották számon a tartozást az emberek, nem az aktuális árfolyamon. A forintosításnál az eredeti összeghez viszonyítottak, nem a beavatkozás nélküli, 20-25%-al magasabb összeghez. A forintosítás nem volt segítség, de a tőkejóváírás mindenképp igazi segítség volt minden adósnak, nekem 20%-al csökkent a törlesztőm, plusz a z árfolyamgát miatt is nyertem egy csomót.

kvadrillio 2015.05.26. 20:54:40

GONDOLATBŰNÉRT - ÍTÉLET ??? MEGHÜLYÜLT A MAGYAR KORMÁNY A BÍRÓI KARRAL EGYÜTT ???!!!
A legbizarrabb kérés portálunk 9 éve alatt: holoközpont-látogatáshoz nyújtott segítség és Karsai-könyv kellene Reklám Az alább olvasható, most előrehozott felhívásunk eredetileg március 24-én jelent meg, az ismételt közzététel oka az, hogy kiderült, erről az olvasónkról van szó A zsidó gyarmat diktatúrájának kegye: futni hagyják, ha felveszi a holokausztvallást című hírben. Mivel eddig senki sem jelentkezett, hogy segítene, a hivatkozott írás viszont sokakat mélységesen felháborított, újra megpróbáljuk, hátha a bajtársiasság és a kommentáradat konkrét lépésekben is testet tud ölteni. Korábban írtuk: De nem azért [kellene a címben említett segítség], mert olvasónk a fejére esett volna - hanem azért, mert gondolatbűnt követett el, amiért az alábbi határozatban olvasható kínzási műfajokra ítéltetett a holokauszt nevű államvallás országában. Anyagi helyzete viszont még azt sem teszi lehetővé, hogy felutazzon a fővárosba a megnevezett agymosoda meglátogatása végett, ezért kéri, aki segíteni tud ebben, s ezáltal a súlyosabb büntetés elkerülésében, vegye fel vele a kapcsolatot. Zoom Zoom Zoom (Kuruc.info)
Forrás: kuruc.info/r/6/141117/

186 HOZZÁSZÓLÁS...
kuki matyi • 2 hónapja

nem normálisak ez most már kétségtelen - szürreális, megfordult a világ a bolondok vannak szabadon a normálisok pedig bezárva -

..hmmm......a havi 3 millát bezsebelő zsidó tanácsadói veszik RÁ ilyen oltári nagy baromságokra A MADZSAR KORMÁNYUNKAT ????!!!

kvadrillio 2015.05.26. 20:56:43

KEDVES ORBÁNVIKTORKA.....ALIAS SZ..ARTÚRÓ...UI !
JÓ LENNE VÉGETVETNI ENNEK AZ ÁMOKFUTÓ ZSIDÓ-KULTUSZNAK, MERT KURVÁRA SZENVED TŐLED 26 ÉVE AZ EGÉSZ MAGYAR NEMZET !

kvadrillio 2015.05.26. 20:57:21

GONDOLATBŰNÉRT - ÍTÉLET ??? MEGHÜLYÜLT A MAGYAR KORMÁNY A BÍRÓI KARRAL EGYÜTT ???!!!
A legbizarrabb kérés portálunk 9 éve alatt: holoközpont-látogatáshoz nyújtott segítség és Karsai-könyv kellene Reklám Az alább olvasható, most előrehozott felhívásunk eredetileg március 24-én jelent meg, az ismételt közzététel oka az, hogy kiderült, erről az olvasónkról van szó A zsidó gyarmat diktatúrájának kegye: futni hagyják, ha felveszi a holokausztvallást című hírben. Mivel eddig senki sem jelentkezett, hogy segítene, a hivatkozott írás viszont sokakat mélységesen felháborított, újra megpróbáljuk, hátha a bajtársiasság és a kommentáradat konkrét lépésekben is testet tud ölteni. Korábban írtuk: De nem azért [kellene a címben említett segítség], mert olvasónk a fejére esett volna - hanem azért, mert gondolatbűnt követett el, amiért az alábbi határozatban olvasható kínzási műfajokra ítéltetett a holokauszt nevű államvallás országában. Anyagi helyzete viszont még azt sem teszi lehetővé, hogy felutazzon a fővárosba a megnevezett agymosoda meglátogatása végett, ezért kéri, aki segíteni tud ebben, s ezáltal a súlyosabb büntetés elkerülésében, vegye fel vele a kapcsolatot. Zoom Zoom Zoom (Kuruc.info)
Forrás: kuruc.info/r/6/141117/

186 HOZZÁSZÓLÁS...
kuki matyi • 2 hónapja

nem normálisak ez most már kétségtelen - szürreális, megfordult a világ a bolondok vannak szabadon a normálisok pedig bezárva -

..hmmm......a havi 3 millát bezsebelő zsidó tanácsadói veszik RÁ ilyen oltári nagy baromságokra A MADZSAR KORMÁNYUNKAT ????!!!

kvadrillio 2015.05.26. 20:57:57

NU..., MEGNÉZLEK SZARVAS NORBERT, KI IS VAGYOL TE IGAZÁN ???!!! :)

kvadrillio 2015.05.26. 21:01:14

NÉZZÜK...CSAK: ORBÁN...ZSIDÓ, ROGÁN...ZSIDÓ, LÁZÁR...ZSIDÓ, DEUTSCH...ZSIDÓ..., SZÁJER...ZSIDÓ..., ...A TÖBBI...IS ZSIDÓ.....NO ! KI NEM ZSIDÓ A MAGYAR PARLAMENTBEN ????? AKI TALÁL EGYET, KAP 100 EZER FORINTOT ???!%!! :o)

kvadrillio 2015.05.26. 21:02:40

@kvadrillio: hmmmm....és ezek büntetik gondolatbűnért a magyarokat ????????????

kvadrillio 2015.05.26. 21:04:12

...és ORBÁN MÉG KI MERI EJTENI A SZÁJÁN, HOGY AZT AKARJA, HOGY MAGYARORSZÁG MAGYAR LEGYEN ???? :o)))))))))))))))))))))))))))))) EZT... A VILÁG LEGNAGYOBB HAZUG DISZNÓJÁT ! :o)

sanyix 2015.05.26. 21:11:35

@Faxni: simán hülye és még provokál is. Fütyiszes, ez már elárulja, hogy nem egy észlény.

Untermensch4 2015.05.26. 21:18:10

@kvadrillio: kövesd az orvos adagolási utasítását...

nick papagiorgo 2015.05.26. 21:25:27

igazán nem akarnék beleszólni ebbe a nagyívű gondolatmenetbe, de a lényeg a hitelek forintosításán van - tehát azon, hogy ha a svájci frank "elszáll" akkor a hiteleseknek ettől nem lesz dupla törlesztőrészletük.
Magam csak ugatom ezt a témát, meg nem vagyok Orbán szekértolója se de egyfelől ezt egyik előző kormány se lépte meg, másfelől meg a frank legutóbbi elszállásakor mintha hallottam volna olyan hangokat a nemzetközi pénzügyi világtól, hogy "Obánt általában utáljuk, de ezt most pont jól látta előre", meg valami olyat is, hogy a lengyelek meg a románok a "magyar példát" akarták volna követni. Mindezt csupán az objektivitás kedvéért. A törlesztőrészletek ettől persze nem lesznek kisebbek, dehát én még olyat sose láttam, hogy egy törlesztőrészlet (legyen akár forintban, akár devizában) csökkent volna. Az viszont, hogy nem lesz kétszer akkora, mint amekkora lehetne, akár lehet előny.
Mégegyszer elnézést, hogy hozzászóltam.

anyadmajma 2015.05.26. 21:38:16

@Szarvas Norbert: no, igen megírtad, meg volt még pár józan ember, aki próbálta figyelmeztetni a népeket, de ki hallgatott rájuk/rátok? Látták a tv-ben, annyit kapnak vissza, hogy még végtörleszthet is belőle!
Én jó pár évvel ez előtt árultam lakáshitelt (is, Fundamentával), de csak hobbiból, (nem vagyok jó kereskedőnek). Nem is adtam el túl sokat. Főleg, mert én nem voltam hajlandó nyomorba döntetni az idiótákat a jutalékért(nem ebből éltem, ez csak "hobbi" volt).
De megtették ők saját magukkal, hiába magyaráztam nekik, hogy ne úgy csinálja, mert rábaszik, de ők megmutatták, hogy okosabbak nálam, mer ők vótak a bankba, oszt ők a zsenik. Most meg sírnak, mint a fürdőskúrvák, hogy megint rosszul jártak.
Elég lett volna, ha nem extrafelárral meg büntikamattal kapunk pénzt külföldről, meg a bankok is úgy kapják, és hát a 0%-os eur/chf jegybanki kamat mellett nem 6-8% kapták volna itthon a devizahitel törlesztőjét. 3-4% kamat mellett kb akár a felére is eshetett volna törlesztő.
MOst én 6,5% kamatot kaptam átváltás után. kb12%-al csökkent a törlesztőm. Mi lesz, ha tényleg emelik a kamatot?
Mondjuk, jelenleg kb 14e a havi törlesztő, tán még akkor is ki tudom fizetni, ha felmegy húszezerre.....

anyadmajma 2015.05.26. 21:42:02

@nick papagiorgo: jó, de melyik előző kormányról beszélünk? Ez úgy kb 2008-2009 körül kezdett elindulni, aztán 2010 kormányváltás után zuhant egyet a forint. Persze, a chf elszállása nem a mi érdemünk.
De az igaz, valahogy senki sem mondta az embereknek, hogy ne vegyél fel devizahitelt.
A bankok is, a kormány is, meg az ellenzék is kurva jól élt belőle 2010 előtt.
Mikor mondta orbán 2010 előtt, hogy ez így nem lesz jó, elvtársak?
Soha, pont leszarta.

Larry Silverstein 2015.05.26. 21:49:24

Nagyszerü, majd kampányoljatok libsik a devizahitellel....:)

Végül is ti tömtétek a lakosságba.

sanyix 2015.05.26. 22:22:39

@Larry Silverstein: nemnem, ezt bizony a fütyisz vezette be 2000-ben. Persze ilyenkor szelektrív az emlékezet :)
Amúgy feltűnt hogy egyre pofátlanabbul hazudoztok, már a 2 másodperc alatt cáfolható dolgokat is benyögtök, pedig hiábavaló.

Le Orme 2 2015.05.26. 22:34:34

@sanyix: A Maszop kormányzása alatt tartották 9-10% fölött a jegybanki alapkamatot, ez tette népszerűvé a devizahitelezést. Most 1,8% az alapkamat.

Larry Silverstein 2015.05.26. 22:36:35

@sanyix: Nem érdekes hogy ki vezette be.

sanyix 2015.05.26. 23:50:22

@Larry Silverstein: há persze, nem érdekes mert a fütyisz csinálta. Ha nem a fütyisz vezette volna be, akkor érdekes lenne :D "a mi kommunistáink jó kommunisták, az övékéi rosszak" ;)

"Most 1,8% az alapkamat", a deviza árfolyamok meg nagyobbak, köszönhetően a fütyisznek :)

Egyébként most az euro kamat is kisebb mint akkor, meg minden kamat... talán azért mert ez a világgazdaságtól függ?

Le Orme 2 2015.05.27. 00:29:03

@sanyix: Az árfolyamok nem nagyobbak, mint 2009-ben, amikor 317 forint is volt egy euró. A svájci franknak erősödött az árfolyama a világ összes devizájához képest (erre nincs befolyása a magyar gazdaságnak), a devizahitelek túlnyomó többsége pedig svájci frankban volt.

Faxni 2015.05.27. 11:31:38

@Szarvas Norbert: köszi ezt nem láttam, jó írás. valóban, volt 1-2 partizán aki már akkor mondta a valóságot, ez igaz. kevés és nem a fősodor média, az kussolt szépen.

sanyix 2015.05.27. 13:35:55

@Le Orme 2: Ja hogy arra nincs befolyása a magyar gazdaságnak? Dehogy nincs, egyszerűen szárnyalni kéne a magyar gazdaságnak és akkor nem nőtt volna a különbség :)

Az Euro árfolyama volt 317, csak az a gond, hogy csak egy rövid időre, aztán visszaesett. Aztán jött a fütyisz, és eltolcsy akik feltornászták tartósan magasra.

Nyilván az a rövid ideig tartó EUR árfolyam az semmiképpen nem köszönhető a világgazdaságnak, meg a válság nevű dolognak. Hiszen ha a fütyisznek nem sikerül valami, annak mindig külső oka van, és más a hibás. Viszont ha az ellenségnek nem sikerül valami, annak mindig az ellenség az oka (és fordítva) ;)

Ahogy mondani szokás: Együtt tették tönkre az országot, fütyisz maszop két jó barát együtt szopatják egymás táborát ;)

sanyix 2015.05.27. 13:36:29

@sanyix: jaj, majd elfelejtettem.
http://finance.yahoo.com/echarts?s=EURHUF%3DX+Interactive#{"customRangeStart":1204326000,"customRangeEnd":1432677600,"range":"custom","showPrePost":false}
süti beállítások módosítása