Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Inkább hitelt veszel fel, mint öngondoskodsz

2015. május 14. - Szarvas Norbert

images_14.jpegMost egy nagyon aktuális pénzügyi paradoxonra fogom felhívni a figyelmedet. Talán tudatosan még nem is foglamaztad meg magadban, környezetedben ezt a dolgot, de ha belegondolsz, elfogadod az érveim, akkor belátod, hogy valóban torzul a téridő a magyar pénzügyi kultúrában! Azért komoly dolog a mai devizahiteles helyzetben, hogy te előbb kötöd meg a következő hiteledet, mint kezded el az öngondoskodást. Hogyan tudnám egy mondatban jellemezni a kettő közötti hasonlóságot és különbséget?

"Sokat fizetek, hogy kevés legyen és keveset fizetek, hogy sok legyen"- az öngondoskodás és a hitel hasonlóságáról, különbözőségéről. Szarvas Norbert,IFL

Ha életszerűek akarunk lenni, akkor már az elején belátjuk közösen, hogy a hitel és az öngondoskodás témája még a csapból is képes ránk támadni. Mindenhol hallani ezekről a dolgokról. Vannak akik megpróbálnak elrettenteni és vannak, akik megpróbálnak rábeszélni. Lesznek, akik rád hagyják a döntést, míg a többiek elveszik tőled a döntés jogát. 

Ha téged kérdeznek, akkor általában azon az állásponton vagy, hogy hitelt soha nem veszel fel, az öngondoskodás pedig nagyon fontos. Ha megkérdezik tőled, hogy eddig miben volt részed, akkor általában azt fogod válaszolni, hogy több hiteled is volt (hitelkeret, diákhitel, jelzálog, autó lízing), míg az öngondoskodásba nem mertél még belevágni, mert nem látod előre a kvöetkező 20 évet. Kezd körvonalazódni a paradoxon? Ahhoz a pénzügyi termékhez közeledsz, amitől távolodni akarsz, és attól távolódsz el, amihez közeledni akarsz.

De miért tennél ilyen butaságot?

Az öngondoskodás természeténél fogva egy vélt jövőbeni állapot ígéretét jelenti számodra. A legtöbbetekben tapasztalataim alapján megfogalmazódott már a lépéskényszer (szükség van az öngondoskodásra), viszont a félelemfaktor azonnal beütött. Félsz attól, hogy nem látod a jövőt. A vicces, hogy ezen még van aki meglepődik és valós érvként hozza fel (bocsi, hogy őszinte és provokatív vagyok). Szerintem eddig sem láttad a jövőt, így mitől lenne más az öngondoskodás? Viszont ha akarsz egy házat vagy autót, akkor mintha megrészegítene a "siker" és a kézhez kapott "játékszertől" hirtelen megvilágosodsz. Mivel ebben az esetben nem egy vélt jövőbeni állapotra fogsz befizetni, hanem a kézhez kapott csodádra (ház, autó...stb), ezért máris elfelejtesz érdemben foglalkozni azzal a fránya jövővel, ami egyébként az elmúlt 10 évben meggátolt abban, hogy öngondoskodja és esetleg mára összegyűjtsél annyi pénzt, hogy ne kelljen hitelt felvenned (paradoxon 2!!!!).

Már várom kommentekbe a "szegény magyar ember miből öngondoskodjon" féle reakciókat. Természetesen elfogadom, hogy aki nem dolgozik, annak nincsen miből féretennie. Azt is elfogadom, hogy 100.000 forintból nem fogsz milliókat gyűjteni. De azt már nehezebben tudom megérteni, amikor többször konfrontálódtam olyan emberekkel, akik bevallottan pénzszűkében voltak, viszont amikor adtam egy tippet, hogy tudnának egy pénzügyi terméken spórolni havi 2-3-400 forintot (ez már évi 3-4-5.000!!!), akkor nagyvonalúan elengedték a lehetőséget, mert ezért a kevés pénzért nem éri meg rám figyelni 1 órát. És itt megfigyeltem egy általános jellemzőjét a ma kialakult pénzügyi kultúrának: aki szegény, az öngondoskodna, csak nincs miből. Aki gazdag, annak meg éppen jól megy a szekér, így úgy érzi, hogy nem kell öngondoskodni. (Nyílván sok olyan embert ismerek, akik pont megcáfolják ezt az állítást, de általánosságban még mindig ezt érzem jellemzőnek). 

Hadd meséljek el nektek egy esetet a sok közül!

Pár éve találkoztam egy emberrel, akinek sürgősen hitelre volt szüksége. Elmondta, hogy rendkívűl jó jövedelme volt világ életében, emiatt soha nem érezte, hogy neki a folyószámlán és befektetéseken kívül direkt módon kellene havi rendszerességgel öngondoskodnia. Viszont a válság miatt elvesztette a munkahelyét, ráadásul a befektetései is majdnem elértéktelenedtek. Gyakorlatilag nem volt mihez nyúlnia. Ebben az esetben talán hosszú évek óta először rá volt kényszerítve arra, hogy tételesen átnézze, hol tudna spórolni akár pár száz forintot is! Tartottuk a kapcsolatot és 3 év múlva már megint sikerült egy olyan munkahelyen elhelyezkedni, ahonnan komoly jövedelem érkezett. Leültem vele beszélni az öngondoskodásról megint és emlékeztettem élete azon nehéz időszakára, amikor nem volt lehetősége hozzányúlni az öngondoskodott pénzéhez, mivel arrogáns módon nem érezte szükségességét annak, hogy gyűjtsön. (Mondhatni automatikusnak és örökérvényűnek gondolta a magas jövedelmét). A meglepő az volt, hogy amint minden helyreállt az életében, máris elfelejtette mi történt legutóbb. Újfent nem érezte szükségességét annak, hogy félretegyen.

Valamiért azt gondolják az emberek, hogyha szegények, akkor még nem tudnak öngondoskodni, ha gazdagok, akkor már nem kell öngondoskodni!

Szóval ez egy létező paradoxon a pénzpiacon, amit egyébként nagyon ügyesen meglovagolnak a pénzintézetek is. Véleményem szerint egy olyan pénzügyi kultúrában, ahol már a 18-20 évesek első fizetéseikből alapnak gondolják az öngondoskodást (bármilyen célra), ott jellemzően nem azért vesznek fel a 40 év felettiek hitelt, mert létszükséglet, hanem mert az addigra lejárt 20 éves programjaik által összegyűjtött pénzek tökéletes fedezetet szolgáltatnak a fejlődéshez.

Hogyan működik ez a játék?

Elhatározod, hogy akarsz egy autót vagy lakást. Nincsen rá elég pénzed (mert nem öngondoskodtál vagy a szüleid nem öngondoskodtak, emiatt nem tudtak támogatni), ezért a bankhoz és a hitelhez fordulsz. a célod azonnal megvalósul, a bank pedig kötelező arra, hogy minden hónapban fizess egy bizonyos összeget! Ez egy nagyon egyszerű és kötelező érvényű folyamat.

Elhatározod, hogy akarsz MAJD egy autót vagy lakást 10-15 év múlva. Ma még nincs rá elég pénzed, viszont minden hónapban szeretnél öngondoskodni ezekre a céljaidra. A kezdeti lelkesedésed a hónapok, évek múlásával egyre inkább alábbhagy, hiszen hiába tettél félre (akár) erőn felül minden hónapban, még mindig nem ott laksz ahol akarsz, még mindig busszal jársz és nem autóval. Ráadásul az élet számtalan nehézséget állít veled szembe, és még te is mindig változtatsz a céljaidon. Ahogyan múlnak a hetek, egyre jobban alábbhagy a lelkesedésed az öngondoskodásra, és idővel kihátrálsz (akár komoly veszteségek árán is) a (bármilyen) programból. Emiatt csalódni fogsz, és mindenki azt hírdeted, hogy az öngondoskodás hülyeség. Ez szintén egy kötelező érvényű folyamat.

Akkor most a hitel tényleg jobb, mint az öngondoskodás? Tudom mi jár a fejedben! Azt gondolod, hogy biztosan megbolondultam! Viszont mégis úgy viselkedik a legtöbb ember, ahogy az imént írtam! 

Ha kérdeznél, elérsz: szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy klikk

hitel_vs_ongondoskodas.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr327459552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2015.05.15. 08:28:59

Türelmetlenség, optimista jövőkép-nélküliség, magyarosch trükközés. Ha öngondoskodik valaki akkor a gyűjtött vagyonkáját államosíthatják/ellophatják/"megvéghetik". Ha hitelt vesz fel, ő lehet az előbbi relációt tekintve a lopó. Nem a csak úgy önmagában, mindentől függetlenül létezhetnő pénzügyi kultúrában torzult el a téridő hanem úgy általában mentálisan, ez minden területre kihat. A pénzügyire imígyen ahogy leírattatott.

EnTeO 2015.05.15. 09:01:57

@Untermensch4: Totálisan igazad van. Ott nem lehet "öngondoskodni klsszsikus módon", ahol a pénzintézetek, bankok, befektetési alapkezelők, nyugdíjbiztosítók, no meg az állam lenyúlja előbb-utóbb a félretett pénzed. Erre a reakció természetes... A stabil kormányzás ugyanis a törvények akár évtizedeken, kormányokon átnyúló stabilitását jelentené, az igazságszolgáltatás működtetését, nem pedig azt, hogy egy többség stabilan reggel gondol valamit, délutánra törvényt ír, és két héten belül hatszor módosítják, majd csak a káosz, elégedetlenség, hülye helyzet marad és a maradék barátaikat is elvesztik. Ja, ez folyamat része volt, korábban még hetek, még korábban még hónapok alatt csináltak hülye törvényeket, de az igazságszolgáltatást és a felügyeleteket egyik se működtette (vagy nem a kispénzűek érdekében működtette...) Ki bízná így bárki a pénzét másra? Az a hülye, aki klasszikusan öngondoskodik ilyen körülményke között Magyarországon!

igazi hős 2015.05.15. 09:03:04

Hiányos az ábra. A mai 40-50 évesek elég sokat éltek hiánygazdaságban és ez rányomja a bélyegét a fogyasztási szokásokra: aki úgy nőtt fel, hogy hiába van pénzed, a vágyott termék (autó, színes TV, akármi) nem elérhető csak szerencsével, annak a rendszerváltás utáni bőségben nehéz volt visszafognia magát. És ezt érthető módon kihasználták a pénzintézetek. Ráadásul korábban nem nagyon voltak pénzügyi termékek, amibe a pénzét tehette valaki, hirtelen sokféle banki termék lett, de a legtöbb a jelentősen meglóduló infláció alatti hozamot adott (vagy addig ismeretlen kockázattal járt). Minden abba az irányba hatott, hogy "éljünk most, vegyünk még egy tévét". Meg persze a kivagyiság is játszott: a szomszédnak is új autója van, mi is veszünk egyet 0 beugróval 10 éves hitelre.

mcc 2015.05.15. 09:24:25

Jó ez az öngondoskodás, és ha feldobod a talpad előbb? Ne gyere az utódokkal, azoknak ott a ház meg a kocsi, egyébként ezek is öngondoskodásnak számítanak, eladhatók. De örömmel jelentem, már 1 részletet fizettem a Fundamentának, csak az az érzésem, minden pénz jobb helyen lenne a vállalkozásban. Vagy nem. Ja, és az angolok stb. nagyon jól jártak ezzel az önizével, vagy a válságban elúsztak a nyugdíjalapok, ingatlanalapok és ennyi?

mcc 2015.05.15. 09:26:12

@igazi hős: Sajnos nem mindegy, milyen autóból szállsz ki, ha elmész tárgyalni. A jobb autó nem pazarlás, hanem befektetés, ami vagy bejön, vagy nem, mint minden más befektetés. Úgyhogy ilyen kamatok mellett nem értem a hitel-ellenességet én sem.

srác a millióból 2015.05.15. 09:43:37

@igazi hős:
Plusz: az 50-es korosztály abban nőtt fel, hogy a jövő biztos és szabályozott: munkahely, nyugdíj állami keretek között. Ebből kilépni jelentett egy nagy rizikót (pl. "magánzónak" lenni az "átkosban"). Akkor ezek a megfogható dolgok voltak az "elérhető plusz".
Az X-generáció, az ő gyermekeik már a rendszerváltás után kezdtek dolgozni, a válságig az látszott, hogy aki hitellel él, kockázat nélkül hozza előre az "élvezetet", lép feljebb a képzeletbeli ranglétrán (autó-ház-üdülés szentháromság, amit még a szülőktől örököltek). Aztán jött a válság és néhány bizalomcsökkentő intézkedés "fentről", amiből az látszott, hogy jó, ha rövid távon tudsz manőverezni némi megtakarítással, hosszú távon viszont a "hülyéknek áll a zászló", ha elég sokan vannak, kisegítik őket.
Az Y generáció pedig azt látja, hogy ha így megy tovább, jobb, ha nem várják meg a végét ebben az országban, mert az ő fejükre omlik a múlt és a jövő terhe is.

vadi3 2015.05.15. 09:46:20

@mcc: "Úgyhogy ilyen kamatok mellett nem értem a hitel-ellenességet én sem."

Lehetséges, hogy életkorodból származólag nincsenek emlékeid a módszerváltás körüli időkről.
Segítenék egy aprósággal:
Akkoriban nem volt más bank aki hitelt adott volna, mint az OTP, egész egyszerűen nem volt más bank. Nem is volt belőle gond, mert adott hitelt 3-5% kamatra, ami az akkori igencsak kiszámítható körülmények között kedvező volt.
És ekkor jött a módszerváltás!!! Az infláció elszállt az égbe, ha jól emlékszem a maximuma valahol 30% fölé is ment. Az OTP pedig ott maradt egy csomó hitellel aminek a kamata max 5% volt. Tiszta bukás, és akkoriban még nem lehetett egyoldalúlag kamatot emelni sem. Mi lehetett erre az egyetlen lépés. Hazák szerény parlamentje engedélyezte, hogy a már futó hitelek kamata is emelkedjen az infláció szintjére. Persze volt ott is kedvezményes előtörlesztés, de hát akinek nincs pénze nem törleszt, max elbúcsúzik a kecótól.
Na így vegyél fel hitelt. Minden kamat az MNB alapkamathoz kötött. Elég ha megfordul a szél és Matolcsy elkezd kamatot emelni, pusztán számodra érthetetlen és beláthatatlan politikai-gazdasági okokból. Akkor is fizetni fogod a duplájára-háromszorosára növő törlesztőidet.

Nincs bizodalmam az olyan politikai-gazdasági elitben, akik állandóan változtatják a szabályokat. (Megmentjük a devizahiteleseket-de lehet, hogy az un. megmentés mégsem sikerül? Talán nem kellett volna sortoloni a forintot 2010-ben.) Bizalom nélkül pedig nincs hosszú távú hitelezés.
DE!!!
Bizalom nélkül nincs öngondoskodás sem. Vajon hol van most a MANYUP pénz. Az öngondoskodás legegyszerűbb formája volt. Harcold ki, hogy magasabb fizura légy bejelentve, mert akkor magasabb lesz a nyugdíjad is. Mi lett belőle: légy bejelentett munkavállaló, mert akkor lesz TB ellátásod. Nyugdíjad úgysem lesz, mert a mostani kormány nem ad garanciát a 15 év múlva történő kifizetésre. (Azt sem hiszem el nekik amit kérdeznek.) Fizesd a lehető legkevesebbet a többit pedig éld fel, mert félretenni a minuszos bankszámlákon felesleges (Értékpapírba tenni sem jó, lásd Questor).

A bizalom teljes hiánya miatt sem a hitelfelvétel, sem az öngondoskodás nem pálya, csak a pénz azonnali felélése, mert azt már nem lehet elvenni egy utólagos jogszabállyal.

domel 2015.05.15. 10:15:38

Tegyük fel, hogy félre teszel 1M Forintot évente. Harminc év, és hipp-hopp megvan a ház. Addig a szülők eltartanak, családot sem alapítassz, mert akkor nem tudnál fére tenni. De ha csak 100-at keresel, akkor 50 év öngondoskodás. Kac-kac!!!
Magyarországon az öngondoskodás sem működik, maximum egy autó erejéig

ekat 2015.05.15. 10:27:32

Tudtommal az USA-ban ugyanez van. Viszont úgy gondolom, hogy most a válságból sokan tanultak, köztük pl. én is, bár felelőtlenül vagy tudtalanul előtte sem vettem fel hitelt, sőt, spóroltam is. Pont ezért tudtam a hitelt végtörleszteni a Lakástakarékpénztáros összegből, azóta csak az utóbbi fix összeget fizetem. Viszont sokkal többet rakok félre, 2012-től 2014-ig pl. új(abb) autóra, azóta 2016-os őszi nagyobb utazásra teszek magamnak félre, na meg az idei kisebbre. Ezenfelül fizetek egy másik lakástakarékpénztárba be, önkéntes nyugdíjpénztárba, egészségpénztárba és önsegélyező pénztárba. Igen, a magánnyugdíjam elúszott, de ettől még nem a bankokban csalódtam, hanem a kormányban.

Kivlov 2015.05.15. 11:07:11

Az öngondoskodással kapcsolatban az is visszatartó, hogy most tartsam el a 3m nyugit, meg majd 30 év múlva magamat? akkor miből éljek most?

para_noir 2015.05.15. 11:08:32

@domel: ez teljesen igaz. Ez az öngondoskodás duma lehet hogy érvényes egy német/francia/svéd dolgozónál, vagy egy magyar felsővezetőnél, de az átlag honi embernek, aki keres nettó 120-150-et ez teljesen felejtős történet. Például ötletszinten szép dolog, hogy gyűjts lakásra, és vedd meg, ha megvan a pénz, de addig hol a francban lakjon az ember? ha van hol laknia ingyen (pl. örökségből ingatlan), akkor minek gyűjtsön újra, ha nincs, akkor bérleményben lakik, és rohadt életszerű, hogy fizesse a lakbért, meg mellette tegyen félre úgy, hogy mondjuk ne harminc, hanem tíz év múlva meglegyen a lakásravaló. Az emberek többsége havi 10-20 ezreket tudna félretenni, annak meg nincs sok értelme, egy év alatt lesz belőle 100-200 ezer, aztán vehet belőle egy tévét, megérős.

s 2015.05.15. 11:08:40

@mcc: "Jó ez az öngondoskodás, és ha feldobod a talpad előbb?"

És ha nem? Akkor nagyon éhesen fogod várni a halált.

Attila 1981 2015.05.15. 11:12:05

Azért látni kell, a MANYUP nem klasszikus öngondoskodási forma volt, hiszen kötelező volt az államnak fizetendő járulék egy részét oda fizetni, így amikor egy korábbi adózatlan jövedelemre az állam "rátette" a kezét sokat sajnos nem lehetett tenni ellene. Ha ez saját adózott jövedelemből képződött volna más lett volna a jogi helyzet és nem lehetett volna "megvédeni" ennyire egyszerű módon. Magát a konstrukciót jogilag szigorúbban kellett volna szabályozni, ezt sajnos már a a megalkotáskor elszúrták. Csak és csakis olyan eszközben szabad takarékoskodni amiben minimális az állami befolyás és nemzetközi szabályok is védik a jogi kereteket egy esetleges " állami védelemtől". Van ilyen? Igen van. A kedves blogger is tudja és én magam is tudom mik ezek az eszközök.
Quaestor mint értékpapír?:) Hát egy piszok kockázatos vállalati kötvény, amiről a pénzt odalapátolóknak kevés fogalmuk volt, talán azt hitték államkötvényt vesznek.... bár azzal csak a magyar állam kockázatait futja be a kedves vásárló. Így egy utóbbi években minimális nyereséget produkáló bizonytalan, kusza céget hiteleztek a kötvényvásárlók. Miért? Mert fogalmuk sem volt a befektetések és befektetési eszközök kockázatairól. Nyilván aki tudta milyen kockázatos, az is pakoltok ebbe a cégbe pénz és nyert is vele évekig, de tudta, hogy ott van a bukás veszélye. De ez arányaiban szerintem nem volt több a kötvényesek 10%-nál. Tudnék sajnos mesélni.
Igen, sajnos a kisbefektető gyakori hibája, későn kapcsol, nem figyel a kockázatokra, nincs tisztában a pénzügyi instrumentumok kockázataival és előnyeivel, működésük szabályszerűségeivel. Igen valóban Magyarországon az emberek általában előre elköltik, amit még meg sem kerestek.... ennek szomorú példája az a hitelmizéria, aminek mindannyian tanúi vagyunk. Igaz a könnyű hitelezésben vétkesek a bankok is vastagon, de sajnos az is hibás, aki jövedelmének 80%-ig adósságba verte magát. Még ha otthon miatt tette, hagyján, de soha annyi gépkocsit nem cseréltek, mint abban az időben, újat, hitelből azonnali 10% veszteséggel.....
Sajnálatos látni, amikor sokan, mintha saját pénzeik ellenségei lennének, pedig picit mindenkin lehetne segíteni... költségek optimalizálásával például. Szomorú, hogy Hazám minden téren, a pénzügyek terén különösen, a tanult tehetetlenség útjáról nem tud, de inkább nem akar letérni.
Hitelekből még senki nem gazdagodott meg, maximum úgy, ha azokat komoly vállalkozások, innovatív tervek szolgálatába állította. Megtakarításból, befektetésből, normális, szabályozott piaci vagyonkezelésből azonban sokan előbbre jutottak. Itthon és a nagyvilágban is számtalan példa van erre. Persze be kell tartani a játékszabályokat. Úgy nem megy, hogy elhatározom ma elkezdek nyugdíjra gyűjteni, jövőre meg inkább kocsit szeretnék. Egy felnőtt embertől elvárható terv kell a pénzügyekben is. Ha cél nincs, terv nincs, sem a pénzügyeknek, sem az életnek nem sok eredménye lesz. Kemény minden hónapban félretenni azt az 5, 6 , 10, 20, 30 ezer forintot? Nehéz azt mondanom, hogy 3-5 évig nem veszek a pénzemből kocsit, vagy nem megyek nyaralni, mert akkor nem 2% éves kamatom lesz, hanem mondjuk ennek 3-4 szeresét is megkereshetem a piacon, BIZTONSÁGOSAN?
És 3-5 év múlva hitelek nélkül megvehetem a megálmodott autót, előfinanszírozhatom a lakásom bizonyos százalékát, előbb betörleszthetek a hitelembe, hogy olcsóbbá legyen. És mindig marad erőm az újabb célok pénzügyi tartalékainak megképzésére. Nem látunk a jövőbe... persze, de amikor 15-20 évre adóssá tesszük magunkat, akkor sem.... S mi a különbség, ha előfinanszírozok és 3-4 év múlva nincs miből folytatni? Akkor azt mondom sajnos ennyit tudtam, eddig tudtam félretenni... és van valamim. Ha hitelem van, vagyis más pénzét használom, és élethelyzetem megváltozik, a bank ugyanúgy nyújtani fogja a kezét és nem kérhetem, hogy STOP.
Csupán ezt kéne megértenie minden magyar embernek és mindenki helyzetét lehetne egy picit jobbá tenni. Mindenkiét. Erre utalt a Szerző.

para_noir 2015.05.15. 11:15:36

@Attila 1981: cserélj a bloggerrel, jobban írsz.

Attila 1981 2015.05.15. 11:20:09

@para_noir: 10- 20 ezernek is nagyon sok értelme van:) piszok sok, kedves kommentelő.:) de mivel illetlen más blogja alatt okoskodni, részletekbe nem bocsátkozom.

s 2015.05.15. 11:28:42

@Attila 1981: "Ha ez saját adózott jövedelemből képződött volna más lett volna a jogi helyzet és nem lehetett volna "megvédeni" ennyire egyszerű módon."

Khhh . . .rrrkkkhh.

Nem akarok ötleteket adni. A matolcsynak meg végképp nem. Jelenleg az a helyzet, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett összeg - az az adózott jövedelmedből van - után adójóváírást kapsz. 20%-ot, de legfeljebb 150000 forintot évente. Ezt simán meg lehet szüntetni, vagy akár visszamenőlegesen az állam leszedheti a számládról. Megvédi, ahogy kiflicsücsök gabika mondaná, hogy basznám telibe nekifutásból a csámpás fogazatát. Pont olyan fogai vannak annak a ribancnak, mint matolcsynak a szemei. De ne térjünk el nagyon a tárgytól.
Muszáj félretenni egy kis pénzt. Minél jobban megy a szekér, annál inkább. Mert annál valószínűbb, hogy később ez nem fog annyira kurva jól menni. Egyébként kis pénzből is félre kell tenni. Mert mi van, ha már esetleg az sem lesz. El kell tenni a jövedelem 10%-át minimum, mert azt meg sem érzi senki, de ha megbaszódnak a dolgok, az a kis pénz kurva jól tud jönni. Ennyi.

mcc 2015.05.15. 11:36:43

@vadi3: Asszem ez fix jövedelmű szemlélet. Én vállalkozóként gondolkozom, betszek meg kiveszek (inkább az előbbi :)
Az OTP-re emléxek, hogyne. Én már 15%-ra vettem fel, mert kicsúsztam a dec.31-ből, nem adták ki az építési engedélyt.
Viszont nem elfelejtendő, hogy ha magas a kamat, többnyire infláció is van, azaz olcsó forintot adsz vissza a végefelé.

para_noir 2015.05.15. 11:38:19

@Attila 1981: nyugodtan mondj részleteket, ez egy nyilvános fórum.

Attila 1981 2015.05.15. 11:42:33

@s: Nem engem kell meggyőznöd én bőven a 10% fölött félreteszek, pedig néha én is elmennék belőle egy hosszú hétvégére ide oda. De ma még nem fáj ez az összeg és bőven összerakom ami kell akkorra, amikorra valóban szükség lesz rá.
Jól látod én sem az Önkéntes Pénztárt favorizálom... pont azért, amiért mondtad....:)

Ha értesz a befektetésekhez, és következetes vagy ( kevés ilyen ember van, ösztönzés nélkül) akkor NYESZ. Bár eredménye csak akkor lesz, ha tényleg okosan hozzáértéssel csinálod, ha nem akkor azt hiszed van valamid... közben hozam nuku lesz.... hacsak olyan " értékesítésmentes tanácsadók segítségét nem veszed igénybe, akik 15- 20 - 30 ezer forintért megmondják a tutit, te meg ha tudod annak megfelelően csinálod. Most ez lett a divat. Vagy keresel egy jó nyugdíjbiztit.... tényleg jót, mert rossz és drága is akad bőven!!! Ez egy kicsit drágább megoldás... de ha modellportfólió is áll mögötte, akkor sokat nem kell vele foglalkoznod, ha van egy normális nem kókler tanácsadód, aki foglalkozik is veled és úgy segít javaslataival, mintha a saját nyugdíját pakolná össze, és még mivel jutalékát annó megkapta évről évre ingyen megteszi, akkor államtól független és adójóváírással gyarapítható, de enélkül is hosszútávon jó programra tehetsz szert. Mert a nyugdíjbiztosítás csak rövidtávon drágább. de mint tudjuk a nyugdíjcél nem rövidtáv. Ha pedig a költségeket bónuszként vissza is adja évek alatt, büntetéstől függetlenül a szerződésed ( mert ilyen is van), akkor mondhat bárki bármit egy laikus számára ez a legbiztosabb és legtökéletesebb megoldás, hogy nemcsak megtakarítás, hanem pénze is legyen mondjuk nyugdíjas korára. Hangsúlyozom, ebben a termékkörben is sok vacak van.

Szarvas Norbert 2015.05.15. 11:52:54

@para_noir: azon gonodlkozom, hogyha ennyire nem szereted, amit és ahogyan írok, akkor miért olvasol rendszeresn?:)

s 2015.05.15. 11:53:10

@Attila 1981: Én a magam részéről nem nagyon hiszek a nyugdíjbiztosításban. Egy termék tudja már, hogy mi akar lenni. Biztosítás, vagy megtakarítás. Nem jó keverni a műfajokat.
Ellenben - a folyamatos és gyötrő kétségek ellenére is, hogy orbán apu egyszer csak lenyúlja azt a kurva pénzt - az önkéntes nyugdíjpénztár híve vagyok. Ahova én fizetek, azok csináltak 11% hozamot, ami a 3% inflációval együtt is van vagy 8%. Erre jön ugye a 20% adójóváírás. Nem nagyon tudok ma olyan befektetésről, ami ennyire kis kockázattal hozna 28% reálhozamot éves szinten ma Magyarországon. De ha Te tudsz, akkor nosza, ha nem titkos. Maradt még egy kis lóvém, keresem a helyet neki.

Attila 1981 2015.05.15. 12:02:29

trendfordulót akartam írni...:)

Szarvas Norbert 2015.05.15. 12:08:52

@s:

arra figyelj, hogy az Önyp rendszer is haldoklik... folyamatosan emelgetik a díjakat, hogy tudjáűk egyáltalán finanszírozni magukat... az Mnyp elvételével az egész rendszer megrokkant... kérdés, hogy meddig tartható továbbb...
Másik veszélye az Önyp rendszernek, hogy alapvetően egy kockázatközösséget alkotnak. A bevétel a tagok befizetéseiből van. Viszont a tagok több, mint 90%-a munkáltatón keresztül fizetnek be. Abban a percben, amint megszűnik a Cafeteria Önyp-re vonatkozó kedvezménye vagy a Cafeteriában lesz egy szexibb lehetőség, akkor cdrasztikusan csökkenhet az Önyp tagok száma, ami rendszerszinten brutális következményekkel járna...

s 2015.05.15. 12:11:09

@Attila 1981: "Milyen céljaid vannak stb stb... " Nekem már csak nyugdíj céljaim vannak. Minden más megvan. Lakások, kocsik, utazások. Még 15 évig rabszolgáskodom, aztán már csak hobbiból dolgozok, hogy meglegyen a konyha pénz és ne tompuljak el nagyon.
Nyugodtan osszad meg a tippeket itt a fórumon, szerintem Norbert nem haragszik, meg hát mi sem.
Sokan mondják azt, amit a kötvényekről írsz, hogy trendforduló van folyamatban. Nem hittem nekik, de jól is tettem. A 11% alapvetően egy kötvény szerint túlsúlyozott portfólióból jött össze. A másik megtakarításomban pedig a részvények a túlsúlyosak, mert a rosseb sem tudja, hogy mit hoz a holnap, valóban.

para_noir 2015.05.15. 12:13:57

@Szarvas Norbert: egyrészt, mert kint vagy főoldalon mindig, másrészt a Howard Stern -effektus, tudod, ami irritálja az embert, azt szívesebben olvassa/hallgatja, sokkal izgalmasabb, mint az, amivel egyetért az ember:) Például jobboldali létemre sokkal inkább olvasok NOL-t, ami a például a Nemzetben van, azt úgyis ismerem, nem érdekel annyira, mint a túloldal, amin lehet háborogni:)

Attila 1981 2015.05.15. 12:16:29

@s: Nem a múltról beszéltem, eddig nagyon jól teljesítettel a kötvények, de azt is olvasd, amit a Norbert írt előbb.
Én azt szoktam mondani az ügyfeleimnek és ezt tanultam az alapkezelőktől, hogy DIVERZIFIKÁCIÓ. Részvények, kötvények, árupiac, abszolút hozam, menedzselt alapok. Persze nem árt olykor hozamrealizáció. Erre azért volt alkalom bőven az elmúlt 2 évben.:)
Persze a magyar lakosság java része ebből is jól kimaradt... sajnos.:/

vadi3 2015.05.15. 12:18:21

@Szarvas Norbert: "amint megszűnik a Cafeteria Önyp-re vonatkozó kedvezménye"

Ugyan ez elmondható minden megtakarítási formára amiben az állam bármilyen formában kedvezményt ad. Értem ez alatt az életbiztosításokra, a nyugdíjbiztosításokra adott adókedvezményt is. Mi lesz, ha a mostani slágertermék nyugdíjbiztosítás mögül hirtelen kilépnek és már adnak rá adóvisszatérítést. Ott lesz egy csomó ember aki szépen fizeti még vagy 20 évig a nyugdíjbiztosítást, csak éppen fele akkora hozammal, mint amit ígértek neki.
Lehet úgy beleugrani egy 20 éves futamidőbe, hogy 2 évet nem látsz előre?

s 2015.05.15. 12:26:26

@Szarvas Norbert: "az Önyp rendszer is haldoklik... " ?????

Nem gondolnám. Ami haldoklik, az a manyup maradványa. Az alacsony banki kamatok a lakossági megtakarításokat részben az állampapír felé terelték, - szerintem ez egy tévút, de mindenki a maga pénzének a gazdája - részben pedig egyéb megtakarítási formákba (részvények, kötvények, egyéb pénzpiaci termékek). Az önkéntes pénztárak köszönik szépen, jól vannak, éppen profiltisztulás zajlik ott. A tagok jelentős része vastagon többet fizet be, mint a minimum, és a cafetériából fizetés sem annyira jellemző. Az ügyfelek jelentős része tudatos és tehetős. Egyébként ez mit sem számít, mert nem kockázatközösség van, hanem egyéni számla. Tehát az állami felosztó-kirovó rendszerben van kockázatközösség (kommunizmus), mindenki lehetőségei szerint és mindenki igényei szerint. Egy piaci alapon működő pénztár esetében ez elképzelhetetlen.

Szarvas Norbert 2015.05.15. 12:33:09

@s:

Speciel a napokban értekeztem egy olyan nyugdíjszakértővel, aki az állami nyugdíjrendszerből és törvénhozásból jött. Egyetértettünk abban, hogy az Önyp egy jó lehetőség, viszont a rendszer jelenlegi formájában nagyon inog.

@vadi3: a nyugdíjbiztosítással kapcsolatban én csak olyat javasolnék, amelyiknek az alapja piaci. Magyarul a terméket nem az állami támogatásra húzták fel és azon élősködik, hanem önállóan is életképes, amihez a támogatás csak egy plusz forrás. Így elkerülhető az, hogy a támogatás elvételével totális csőd legyen. A nyugdíjbiztosítások mögött a tőkeerős biztosítók állnak. Nagyon leegyszerűsítve a történetet: nem fordulhat elő olyan eset, mint a lényegesen gyengébb pénzügyi háttérrel rendelkező Önyp-k esetében.
Lehet, hogy a nyugdíjbiztosítás drágább , mint az Önyp vagy az Mnyp (jól látod! a mai napig szabadon beléphet bárki a rendszerbe, és ez a legolcsóbb nyugdíjelőtakarékosság, feltéve ha a rendszerszintű kockázattal nem foglalkozol) vagy a Nyesz, de mégis a elgstabilabb intézményi háttérel, szabályozással rendelkezik. Ez olyan mint amikor széfet vásárolsz... lehet kapni 5.000 forintért és 100.000 forintért is... kérdés az, hogy baj esetén melyik véd meg jobban...

Attila 1981 2015.05.15. 12:34:54

@s: Te magad említettél kockázatokat, s ha ez a Te fejedben megfordult máséban is megfordulhat.:)
Nem gondolnám azért közeli és komoly kockázatnak, hogy megbuherálja az állam az ÖP-at, de én jobban szeretem ott gyűjtögetni a pénzem, amire sem a befektetési háttérre sem a szabályozásra nincs túl nagy befolyása az államnak. Befektetési szabadságod is alacsonyabb, hiszen nem akármilyen papírokat vásárolhatnak a pénztárak, ez is túlszabályozott. A véleményem az, hogy hasznos cafetéria elem, ha fizeti a cég, igaz akkor adójóváírás nem jár rá, de én bátran kiállok a korábban említett megoldás mellett, pont az általad említett szabályozási körülmények és kockázatok miatt.

s 2015.05.15. 12:37:53

@Attila 1981: "DIVERZIFIKÁCIÓ"

Egyetértek. Az alapok, amikben bent vagyok, pont ilyenek. Nem egyetlen termékre isszák meg a lúgot, hanem iparágak kombinált teljesítményére alapoznak. Ezzel csak akkor lehet bukni, ha leáll az egész világgazdaság. Nem túl jellemző eset, tehát ezek az alapok viszonylag ütésállóak, bár kétségtelen, hogy nem hoznak annyit, mint egy jól eltrafált slágertermék. Viszont nem is lehet velük annyit bukni.

"menedzselt alapok"
Ebben viszont nem hiszek annyira. A véglet, amikor daytraderré válunk, de ez a módszer alapvetően több buktatót rejt magában, mint amennyi hasznot hozhat egyáltalán. A jól kiválasztott portfólióban hiszek, ami hosszú távon változtatás nélkül eredményes. Vannak ilyenek, de nyilván aki nem ezen a területen mozog, az inkább a saját lovát dicséri.

s 2015.05.15. 13:06:49

@Szarvas Norbert: "Egyetértettünk abban, hogy az Önyp egy jó lehetőség, viszont a rendszer jelenlegi formájában nagyon inog."

És? Ettől már inog is? Mert mondjuk ti ebben egyetértettetek? Esetleg nem kellene erről megkérdezni egy önkéntes nyugdíjpénztári vezetőt is?

Aegon: 180 807 tag, 136,4 Mrd Ft
OTP: 218 000 tag, 180 Mrd Ft
Allianz: tököm tudja hány tag, 106 Mrd Ft

Norbert, ami igazán inog, az az állami nyugdíj rendszer. Erről vajon miért nem írsz egy sort sem?

Szarvas Norbert 2015.05.15. 13:13:52

@s:

és a tagoknak hány %-a nem munkáltató általi befizetés ezeknél a pénztáraknál?

s 2015.05.15. 13:16:39

@Attila 1981: "Te magad említettél kockázatokat, s ha ez a Te fejedben megfordult máséban is megfordulhat.:)"
Igen. Ez az a kockázat, amit a magas hozamért vállalok. Remélem nem fogom megbánni.

"Befektetési szabadságod is alacsonyabb, hiszen nem akármilyen papírokat vásárolhatnak a pénztárak"
Ezzel eddig nem volt problémám. Ügyesen megoldották a lehetőségeken belül, tehát a dolog működött.

Az egész befektetősdi alapja az, hogy valahol a világon mindig szalad a szekér. Nem vagyunk egy régió teljesítményéhez kötve, mert akkor megette volna a fene. Például magyar papírokban nincs semmi érdekeltségem, mert a budapesti tőzsdén kevés papír forog és azok is rettenetesen át vannak politizálva.

s 2015.05.15. 13:39:31

@Szarvas Norbert: Pótoltam az olvasmányokat. Szerintem Te is úgy gondolod, hogy az állami nyugdíjrendszer inog jobban. De szóljál, ha rosszul láttam.

s 2015.05.15. 13:46:03

@Szarvas Norbert: Nem jó kérdés. A tagok egy része fizethet a munkáltatói hozzájárulás mellett is. Jobb volna azt kérdezni, hogy a tőke mekkora része nem munkáltatói befizetés. Ezt nem tudom pontosan, de becsülni lehet abból, hogy megnézi az ember, hogy általában a munkáltató mennyit juttat egy munkavállalónak ilyen cafetéria elemből, és milyen gyakran választják ezt az utazási támogatás, az étkezési jegy, vagy a sport- és kultúra utalvány helyett. Szerintem nem egy végösszeg, jellemzőbb a magán befizetés, meg az ez után kapott 20% adójóváírás.

igazi hős 2015.05.15. 13:49:07

@mcc: Ne vakítsál, szerinted a 100 ezer 0 beugrós Suzukit vállalkozók vették, vagy egyszerű melósok, akiknek ez volt életük autója? Egy százmilliós forgalmú cég ügyvezetőjének "illik" "rendes" autóval megérkezni egy tárgyalásra. De Kovács Lajos irodai munkásnak, akinek nincs havi 50 ezer forintja a havi kiadásain felül, egy új autó pazarlás.

igazi hős 2015.05.15. 14:03:15

@s: "Ami haldoklik, az a manyup maradványa." Nem mondod? Mi megkaptuk a tavalyi elszámolást, mindkét MANYUP 6% feletti hozamot hozott tavaly. És Varga ötletének hála be kellett fizetni valami aprót, de azt levonva is nagyjából a duplája a prémium államkötvény hozamának.

mcc 2015.05.15. 14:09:20

@igazi hős: Jó, akkor meg kell határozni a célközönséget egy ilyen reklámpost elején.

s 2015.05.15. 14:09:29

@Szarvas Norbert: Egyébként a kérdésedre, hogy milyen nyugdíj rendszer volna kívánatos: nos, mindenképpen a tőke alapú, azaz olyan, amiben a későbbi nyugdíjas maga kénytelen összerakni azt a tőkét, amit és aminek a hozamait nyugdíjas évei alatt feléli. Egy ilyen rendszerben értelmét veszti a bliccelés, mert magaddal baszol ki, ha nem teszel félre, továbbá nem annyira érzékeny a demográfiai viszonyokra és az ország aktuális gazdasági teljesítőképességére sem, mivel a világ bármely pénzügyi eszközében elhelyezhető a megtakarítás. 40 év becsületes munkájának elvileg elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy öreg napjaira mindenki megspóroljon egy akkora összeget, amiből ha nem is látványosan költekezve, de azért nélkülözések nélkül eléldegéljen 20-25 évet.

s 2015.05.15. 14:15:56

@igazi hős: Örülök, hogy nem veszett el a megtakarításod, hanem még gyarapodott is. Ennek ellenére a manyup intézményrendszere folyamatos ostrom alatt áll, a kormányzati cél a teljes felszámolás. Magam is azon a véleményen vagyok, hogy ez akkora bűn volt, amiért egyszer a közeljövőben kivégzőosztag előtt kell majd felelnie a kieszelőinek (surányi) és végrehajtóinak (matolcsy), de mindez nem ad okot arra, hogy komolyabb összeggel elköteleződjem a magán nyugdíj pénztárak további pozitív sorsát illetően. Az oda tett pénz szabad préda, előbb utóbb megtalálják a módját az elbitorlásának.

Szarvas Norbert 2015.05.15. 14:27:35

@s: valóban úgy látom, hogy az Állami nyugdíjrendszer jelenlegi formájában tarthatatlan
süti beállítások módosítása